Lista de pseudónimos e sobrenomes galegos

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar para a navegação Saltar para a pesquisa

Esta listaxe de pseudónimos, sobrenomes e alcuños comprende personalidades galegas e algunhas non galegas pero que dalgún xeito tiveron ou teñen vencellos con Galicia.

Personalidades da música[editar | editar a fonte]

  • Ana Kiro, nome artístico de María Dolores Casanova González, cantante.
  • Andrés do Barro, nome artístico de Andrés Lapique Dobarro, cantante.
  • A Bela Otero, nome artístico de Agustina Otero Iglesias, bailarina.
  • Benedicto, nome artístico de Benedicto García Villar, cantante[1].
  • Chané, pseudónimo de José Castro González, músico.
  • Catiúsca, alcume de Eva Wojkiewicz, escritora e música.
  • O gaiteiro de Soutelo, sobrenome de Avelino Cachafeiro, gaiteiro
  • O gaiteiro de Lérez, sobrenome de Perfecto Feijoo, gaiteiro e musicólogo.
  • Jei Noguerol, nome artístico de José Antonio González Noguerol, cantante e compositor.
  • Manolo Rin-Rin, alcume de Manuel Vázquez, músico e compoñente de Muxicas.
  • Maret, nome artístico de Mari Laura González, cantante e presentadora de televisión.
  • María Manuela, alcume artístico da cantante e pintora María Manuela Díaz Orjales,
  • Mini, nome artístico de Xosé Luís Rivas Cruz, escritor e membro de Fuxan os ventos.
  • Mero, nome artístico de Baldomero Iglesias Dobarrio, escritor e membro de Fuxan os ventos.
  • Mordente, pseudónimo de Indalecio Varela Lenzano, musicólogo.
  • Moxenas, nome artístico de Nazario González Iglesias, gaiteiro.
  • Pepito Arriola, nome artístico de José Rodríguez Arriola, músico.
  • Pilocha, nome artístico de Pilar Martínez Conde, cantante.
  • Pucho Boedo, nome artístico de Xosé Boedo, cantante
  • Tonhito de Poi, pseudónimo de Antonio Ageitos Ares, cantante.
  • Víctor Coyote ou Víctor Abundancia, nome artístico de Víctor Aparicio, músico, escritor, debuxante e pintor.

Personalidades das artes escénicas[editar | editar a fonte]

Personalidades do cine[editar | editar a fonte]

  • Antonio Román, nome artístico de Antonio Fernández-Román y García de Quevedo, cineasta.
  • Fernando Rey, nome artístico de Fernando Casado D’Arambillet, actor.
  • Manuel Manquiña, nome artístico de Manuel Prieto Comesaña.
  • 8 y cuarto, pseudónimo de Alfredo García Pinal, realizador cinematográfico e crítico de cine.

Personalidades do teatro[editar | editar a fonte]

Personalidades da televisión[editar | editar a fonte]

  • Cañita Brava, nome artístico de Modesto Fernández González, actor.

Outros[editar | editar a fonte]

  • Celita, nome artístico de Alfonso Cela Vieito, toureiro.
  • O mago Antón, nome artístico de Antón López Rivas, mago.
  • Pepe Garalva, pseudónimo de José García Vázquez, promotor de misses e artista.

Artistas plásticos[editar | editar a fonte]

Pintores[editar | editar a fonte]

  • Abelenda, nome artístico de Alfonso Pedro Abelenda Escudero, pintor e humorista gráfico.
  • Agustín de Robres, nome artístico de Agustín Díaz Robres y Quiroga, pintor.
  • Almuíña, nome artístico de Francisco Fernández Almuíña, pintor.
  • Ana Pasarín, nome artístico de Ana Matilde Martínez Pasarín, pintora e gravadora.
  • Andrés Colombo, nome artístico de Andrés García de la Riva Colombo, debuxante e pintor.
  • Ánxel, nome artístico de Ángel Gómez Montero, artista plástico.
  • Anxel Xohán, nome artístico de Ángel Juan González López, debuxante e pintor.
  • Armando Guerra, nome artístico de Armando López Guerra, pintor e gravador.
  • Baley, nome artístico hipocorístico de Isabel Pérez Sánchez, pintora.
  • Boente, nome artístico de José Luis Carro García-Boente, pintor e galerista.
  • Caíno, nome artístico de Claudio Vasconcellos Cabral.
  • Carlos Maño, nome artístico de Carlos García Ramírez, pintor.
  • Coco Argüelles, nome artístico de Consolación Fernández-Argüelles y Lobato, pintora.
  • Conrado Alén, un dos pseudónimos de Luís Seoane, pintor. Tamén chamado Maximino Brocos.
  • Emeneira, nome artístico de Monserrat Neira Borrajo, pintora.
  • Din Matamoro, nome artístico de Eduardo Matamoro Irago, pintor.
  • Eiravella, nome artístico de Juan Otero García, pintor.
  • Ferreira, nome artístico de Francisco Javier Fernández Ferreira, artista plástico.
  • Fouces, nome artístico de Alfonso Rodríguez Fouces, pintor (GEG)
  • Francisco Miguel, nome artístico de Francisco Miguel Fernández Moratinos.
  • Gancedo, nome artístico de Francisco López Pacho, pintor.
  • Jano, nome artístico de Alejandro Viñuela Agra.
  • Juan Luis, nome artístico de Juan Luis López García, pintor.
  • Laxeiro, nome artístico de Xosé Otero Abeledo, pintor.
  • Leopoldo Varela, pseudónimo de Leopoldo Fernández Varela, pintor.
  • Longalai, nome artístico de Xoán Xosé González López, pintor.
  • Lugi, pseudónimo e hipocorístico de José María Lugilde Pena, pintor.
  • Luís Trabazo, nome artístico de Luís Vázquez Trabazo, pintor e crítico artístico.
  • Marichu Mateo, nome artístico de María del Villar Mateo Arenaza.
  • Maruja Mallo, nome artístico de Ana Mª González Mallo, pintora.
  • Mercedes Bará, nome artístico de Mercedes González Bará.
  • Mon Vasco, sobrenome de Ramón Ezequiel Vasco Pardavila.
  • Nena Venturi, nome artístico de Mª Teresa Ventura, deseñadora e pintora.
  • Nitodavila, nome artístico de Laureano da Vila Eirín, pintor.
  • Ollarnovo, pseudónimo de Isaac Díaz Pardo, pintor, escritor e empresario, que tamén usou O cego Zago, Fernández S. Ollarnovo, Santiago Fernández e Xalo.
  • Ovidio Murguía, nome artístico de Ovidio Martínez de Castro, pintor.
  • Patere, nome artístico de Teresa de Vega, pintora.
  • Patiño o Vello, nome artístico de Antón Patiño Regueira.
  • Rodim, nome artístico de Manuel Rodríguez Díaz, pintor.
  • Rossy, nome artístico de Rosa Gómez Bugallo, pintora.
  • Suso Montero, nome artístico de Xesús Vázquez Montero, pintor.
  • Ulysses Fingal, un dos pseudónimos de Urbano Lugrís.
  • Vilaseco, nome artístico de José Luis Vázquez Vázquez, pintor.
  • Vilafíns, nome artístico de Juan Martínez Míguez, pintor.
  • Villafínez, nome artístico de Lino José Martínez Villafínez, pintor.
  • Xan Pardiñas, nome artístico de Juan García Pardiñas, pintor.
  • Xan Vieito, nome artístico de Juan Manuel Vieito Fuentes.
  • Xavier Ríos, nome artístico de Xavier Fernández Ríos, artista plástico.
  • Xesús Corredoira, nome artístico de Xesús Rodríguez Corredoira de Castro, pintor.
  • Xoti de Luis, nome artístico de Juan Manuel de Luis Alemany, pintor.
  • Yoya, nome artístico hipocorístico de Aurora Argibay de Ruibal, pintora naif.
  • Virxilio, nome artístico de Virxilio Fernández Cañedo, pintor.

Escultores[editar | editar a fonte]

  • Acisclo Manzano, nome artístico de Acisclo Rogelio Manzano Freire, escultor.
  • Acuña, nome artístico de José María Acuña López, escultor.
  • Armando Martínez, nome artístico de Armando Emilio Martínez Vázquez, escultor.
  • Asorey, nome artístico de Francisco Hipólito Asorey González, escultor.
  • Bonome, nome artístico de Santiago Rodríguez Bonome, escultor.
  • Buciños, nome artístico de Manuel García Vázquez, escultor.
  • Camilo Seira, nome artístico de Camilo Rodríguez Vidal, escultor.
  • Carlos Tesouro, nome artístico de Carlos Rodríguez González, escultor.
  • Chicheri, nome artístico de Enrique Saavedra López, escultor.
  • Cochorro, nome artístico de Luis Fernández González, escultor.
  • Correa Corredoira, nome artístico de Xabier Correa Corredoira, pintor, gravador e escultor.
  • Compostela, nome artístico de Francisco Vázquez Díaz, escultor.
  • Cristino Mallo, nome artístico de Cristino Gómez González, escultor.
  • Cuqui Piñeiro, nome artístico de María Cruz Piñeiro Álvarez, escultora.
  • Docha Riobóo, nome artístico de Docha López-Riobóo Latorre, escultora.
  • Eiravella, nome artístico de Juan Otero García, escultor.
  • Emilia Salgueiro, nome artístico de Emilia Vázquez Rodríguez, escultora.
  • Faílde, nome artístico de Antonio Faílde Gago, escultor.
  • Francisco Escudero, nome artístico de José Francisco Escudero Carril, escultor.
  • Florencio de Arboiro, nome artístico de Florencio Martínez Vázquez, escultor e coleccionista de rodas de afiar.
  • Garmendía, nome artístico de Uxío Otero Rodríguez, escultor.
  • Leiro, nome artístico de Francisco Leiro Lois, escultor e pintor.
  • Lito Portela, nome artístico de José Ángel Portela Calvar, escultor.
  • Lucas Míguez, nome artístico de Olimpio Javier Míguez Mosquera, escultor.
  • Luis Caruncho, nome artístico de Luis María Caruncho Amat, escultor, pintor e xestor cultural.
  • Manolo Chazo, nome artístico de Manuel Chazo González, escultor.
  • Mon Vasco, nome artístico de Ramón Ezequiel Vasco Pardavila, escultor.
  • Moncho Amigo, nome artístico de Ramón Manuel Amigo González, escultor.
  • Oliveira, nome artístico de Juan José Oliveira Viéitez, escultor.
  • Paparolo, nome artístico de Manuel Barreiro Barreiro, escultor e ceramista.
  • Peiss ou Peissman, nomes artísticos de Juan Manuel Fernández Rivas, arquuitecto e escultor.
  • Pepe Galán, nome artístico de José Galán Suárez, escultor.
  • Pepe da Pena, sobrenome de José Cerviño García, escultor e canteiro.
  • Picallo, nome artístico de Maxín Xulio Picallo Durán, escultor.
  • Piquico, nome artístico de Ángel Manuel Rodríguez Romero, escultor.
  • Ramón Conde, nome artístico de Ramón Ángel Conde Bermúdez, escultor.
  • Suso Balado, nome artístico de Jesús Abel Balado Taboada, escultor.
  • Suso de Marcos, nome artístico do escultor Jesús López García, formado polo hipocorístico e o alcume da familia.
  • Toño Monteiro, nome artístico de Antonio Monteiro Rodríguez, escultor.
  • Valdi, nome artístico de Xosé Val Díaz, escultor.
  • Torino, nome artístico e hipocorístico de Victorino Núñez Díaz, escultor.
  • Xaime Quessada, nome artístico de Xaime Quesada Porto, escritor, escultor e pintor.
  • Xabier Dobao, nome artístico de Francisco Javier Dobao Fernández, escultor.
  • Xelo de Tremiñá, nome artístico de Ángel García, escultor.
  • Xesús Carballido, nome artístico de Xesús Antón Carballido Cibeira, escultor.
  • Xosé Eiroa, nome artístico de Gabriel Xosé Eiroa Barral, escultor.
  • Xosé Ferreiro, nome artístico de Xosé Antonio Mauro Ferreiro Suárez, escultor.
  • Xuxo Vázquez, nome artístico de Jesús Vázquez Pardo, escultor.

Debuxantes[editar | editar a fonte]

  • Atomé, nome artístico de Antonio Tomé Taboada, humorista gráfico.
  • Barqueiro, nome artístico de José Conde, ilustrador.
  • O Carrabouxo, ou Xosé Lois, pseudónimo de Xosé Lois González Vázquez, caricaturista.
  • Castelao, pseudónimo de Afonso Daniel Rodríguez Castelao, debuxante, pintor, escritor e político.
  • Denys Fernández, pseudónimo de Cándido Fernández Mazas, pintor e ilustrador.
  • Dichi, pseudónimo de Cándido Fernández Mazas, debuxante.
  • El divino hojalatero, sobrenome de Patricio Sánchez Bello, caricaturista.
  • Forxán, pseudónimo de Xosé Mª Pérez Forxán, debuxante humorístico.
  • Gogue, nome artístico de Xosé Ángel Rodríguez López, debuxante humorístico.
  • Loquis, nome artístico de Xosé Mª Rodríguez Iglesias, debuxante e deseñador.
  • Peles, nome artístico de Xosé Lois Labarta, debuxante.
  • Peroxa, alcuña do artista gráfico Isaac Pereira, debuxante.
  • Pinto e Chinto, pseudónimo colectivo do guionista Carlos López Gómez e o debuxante David Pintor.
  • Roxo, pseudónimo de Isaac Díaz Arias, debuxante de banda deseñada.
  • Calros Silvar, pseudónimo de Carlos Rodríguez Silvar, ilustrador, debuxante e deseñador gráfico.
  • Siro, nome artístico de Siro López Lorenzo, debuxante humorístico.
  • Suso Peña, nome artístico con hipocorístico de Jesús de la Peña Rego, debuxante.
  • Tabarra, pseudónimo de José Lorenzo Álvarez, caricaturista.

Fotógrafos[editar | editar a fonte]

  • Delmi Álvarez, nome artístico de Edelmiro Álvarez Jiménez.
  • Ksado, nome artístico de Luis Casado Fernández.
  • Mogar, sobrenome de Manuel García Castro, xefe do servizo fotográfico de Faro de Vigo.
  • Tino Martínez, nome artístico de Constantino Martínez Sánchez.
  • Teo Abad, nome artístico de Manuel Abad Abad.

Deseñadores[editar | editar a fonte]

  • Florentino, nome artístico de Florentino Cacheda, deseñador de moda.
  • Gene Cabaleiro, nome artístico de Generoso Antonio Cabaleiro Muíños
  • Kina Fernández, nome artístico de Joaquina Fernández Álvarez, deseñadora.
  • Roberto Verino, nome artístico de Manuel Roberto Mariño Fernández, deseñador de moda.

Arquitectos[editar | editar a fonte]

Deportistas[editar | editar a fonte]

  • Chacho, sobrenome deportivo de Eduardo González Valiño, futbolista.
  • Cheché, nome deportivo de José Mª Martín Rodríguez, futbolista
  • Fran, nome deportivo de Francisco Xavier González Pérez, futbolista.
  • Marcelino, nome deportivo de Marcelino Martínez Cao, futbolista.
  • Pahiño, nome deportivo de Manuel Fernández Fernández, futbolista.
  • Palelas, nome deportivo de José Manuel Rodríguez Díaz, futbolista.
  • Pantera Rodríguez, nome deportivo de Felipe Rodríguez Piñeiro, boxeador.

Persoeiros históricos e políticos[editar | editar a fonte]

Políticos[editar | editar a fonte]

Guerrilleiros antifranquistas[editar | editar a fonte]

Guerrilleiros carlistas[editar | editar a fonte]

  • O Coxo, unha das alcuñas de Manuel Álvarez Fernández, guerrilleiro carlista.
  • O Ebanista, alcuña de Fernando Gómez, guerrilleiro carlista.
  • O Estudiante, alcuña de Juan Rodríguez, guerrilleiro carlista.
  • O Evanxelista, tamén Mosteiro, un dos sobrenomes de José Ramón González Soto, subdiácono e guerrilleiro carlista
  • O Farrapeiro, alcuña de Manuel Campos Pousa, guerrilleiro carlista.
  • Feás, sobrenome do guerrilleiro carlista Andrés Arias Feás.
  • Fray Gregorio, sobrenome de Manuel Osorio, guerrilleiro carlista.
  • Queimaliños, alcuña de Antonio Mosquera, guerrilleiro carlista
  • O señorito de Bullán, un dos sobrenomes de Manuel Álvarez Fernández, guerrilleiro carlista.
  • Souto de Remesar, sobrenome de José González Souto, guerrilleiro carlista.

Outros militares e combatentes[editar | editar a fonte]

Escritores[editar | editar a fonte]

Século XIII[editar | editar a fonte]

  • O tudense, sobrenome de Lucas de Tui, bispo de Tui e historiador.

Século XVI[editar | editar a fonte]

  • Cadavaus Gravius Calydonis Tudensis. Con este pseudónimo escribiu o humanista galego Álvaro Cadaval Valladares de Sotomayor as súas obras en verso e en latín, entre elas, De obitu et apotheosi invistis Joam III Lusitaniae, e In librum quartum Antonii Nebrisensis.

Século XVII[editar | editar a fonte]

  • Ingenio de Salamanca, pseudónimo de Luis Losada Quiroga, xesuíta, teólogo, poeta, quen tamén usou Jorge Pitillas.
  • Jose Bugariños, apelídase indebidamente «Bugariños». É o historiador P. José Bugarín (1600-1666), autor de Anales del Reino de Galicia e Historia del Apóstol Santiago.

Século XVIII[editar | editar a fonte]

Século XIX[editar | editar a fonte]

Século XX[editar | editar a fonte]

Actuais[editar | editar a fonte]

Nobres[editar | editar a fonte]

Outros[editar | editar a fonte]

Notas[editar | editar a fonte]

  1. GEG, 2ª, t. 21

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Bibliografía[editar | editar a fonte]