Lista das óperas máis importantes

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

O renacemento da presencia da ópera no mundo da música, decote grazas ás gravacións, supuxo un considerable incremento do repertorio. Antes, os teatros ofrecían sempre os mesmos títulos, limitando a cincuenta ou como moito a cen as obras que ofrecían regularmente. Sen embargo, actualmente non para de medrar o número de óperas redescubertas que se foron incorporando aos circuítos operísticos.

Esta lista de óperas máis importantes segue o criterio dos expertos que se mostran no apartado de bibliografía consultada e pretende mostrar todas aquelas óperas que se interpretan con frecuencia, tiveron un éxito considerable na súa estrea, ou ben pasaron á historia por algún motivo que as fixo notables. As óperas da lista cobren tódolos xéneros importantes, e inclúen tódalas óperas interpretadas regularmente, a partir do século XVII as obras de Monteverdi, Cavalli, e Purcell, ata finais do século XX as óperas de Messiaen, Berio, Glass, Adams, Birtwistle, e Weir. Os comentarios que acompañan a cada ópera ofrecen unha breve explicación de por que se considerou importante. As óperas da lista aparecen por orde cronolóxica segundo o ano da súa primeira representación, ou no caso de que se estrearan moito despois da morte do compositor, a data aproximada da composición.

1600 – 1699[editar | editar a fonte]

Claudio Monteverdi aguantando a máscara da traxedia en 1640.

1700 – 1749[editar | editar a fonte]

1750 – 1799[editar | editar a fonte]

1800 – 1824[editar | editar a fonte]

1825 – 1849[editar | editar a fonte]

1850 – 1875[editar | editar a fonte]

1876 – 1899[editar | editar a fonte]

1900 – 1924[editar | editar a fonte]

1925 – 1949[editar | editar a fonte]

Dende 1950[editar | editar a fonte]

Notas[editar | editar a fonte]

  1. 1,000 1,001 1,002 1,003 1,004 1,005 1,006 1,007 1,008 1,009 1,010 1,011 1,012 1,013 1,014 1,015 1,016 1,017 1,018 1,019 1,020 1,021 1,022 1,023 1,024 1,025 1,026 1,027 1,028 1,029 1,030 1,031 1,032 1,033 1,034 1,035 1,036 1,037 1,038 1,039 1,040 1,041 1,042 1,043 1,044 1,045 1,046 1,047 1,048 1,049 1,050 1,051 1,052 1,053 1,054 1,055 1,056 1,057 1,058 1,059 1,060 1,061 1,062 1,063 1,064 1,065 1,066 1,067 1,068 1,069 1,070 1,071 1,072 1,073 1,074 1,075 1,076 1,077 1,078 1,079 1,080 1,081 1,082 1,083 1,084 1,085 1,086 1,087 1,088 1,089 1,090 1,091 1,092 1,093 1,094 1,095 1,096 1,097 1,098 1,099 1,100 1,101 1,102 1,103 1,104 1,105 1,106 1,107 1,108 1,109 1,110 1,111 1,112 1,113 1,114 1,115 1,116 1,117 1,118 1,119 1,120 1,121 1,122 1,123 1,124 1,125 1,126 1,127 1,128 1,129 1,130 1,131 1,132 1,133 1,134 1,135 1,136 1,137 1,138 1,139 1,140 1,141 1,142 1,143 1,144 1,145 1,146 1,147 1,148 1,149 1,150 1,151 1,152 1,153 1,154 1,155 1,156 1,157 1,158 1,159 1,160 1,161 1,162 1,163 1,164 1,165 1,166 1,167 1,168 1,169 1,170 1,171 1,172 1,173 1,174 1,175 1,176 1,177 1,178 1,179 1,180 1,181 1,182 1,183 1,184 1,185 1,186 1,187 1,188 1,189 1,190 1,191 1,192 1,193 1,194 1,195 1,196 1,197 1,198 1,199 1,200 1,201 Alier, Roger (2007). Guia Universal de la ópera. Barcelona: Ediciones Robinbook. ISBN 978-84-96924-03-1.
  2. John Whenham, escrito no The New Grove Dictionary of Opera.
  3. 3,0 3,1 Ellen Rosand, en grovemusic.com
  4. Martha Novak Clinkscale, en grovemusic.com
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 5,18 5,19 5,20 5,21 5,22 5,23 5,24 5,25 5,26 5,27 5,28 5,29 5,30 5,31 Riding, Alan; Dunton-Downer, Leslie. Ópera. Espasa Calpe. ISBN 978-84-670-2605-4.
  6. 6,0 6,1 Curtis Price, en grovemusic.com
  7. 7,000 7,001 7,002 7,003 7,004 7,005 7,006 7,007 7,008 7,009 7,010 7,011 7,012 7,013 7,014 7,015 7,016 7,017 7,018 7,019 7,020 7,021 7,022 7,023 7,024 7,025 7,026 7,027 7,028 7,029 7,030 7,031 7,032 7,033 7,034 7,035 7,036 7,037 7,038 7,039 7,040 7,041 7,042 7,043 7,044 7,045 7,046 7,047 7,048 7,049 7,050 7,051 7,052 7,053 7,054 7,055 7,056 7,057 7,058 7,059 7,060 7,061 7,062 7,063 7,064 7,065 7,066 7,067 7,068 7,069 7,070 7,071 7,072 7,073 7,074 7,075 7,076 7,077 7,078 7,079 7,080 7,081 7,082 7,083 7,084 7,085 7,086 7,087 7,088 7,089 7,090 7,091 7,092 7,093 7,094 7,095 7,096 7,097 7,098 7,099 7,100 7,101 7,102 7,103 7,104 7,105 7,106 7,107 7,108 7,109 7,110 7,111 7,112 7,113 7,114 7,115 7,116 7,117 7,118 7,119 7,120 7,121 7,122 7,123 The Viking Opera Guide, 1993. ISBN 0-670-81292-7
  8. Segundo John Mainwaring, o primeiro biógrafo de Händel, O teatro en case tódalas pausas resoaba con berros de "Viva il caro Sassone". Estaban atónitos polo sublime do seu estilo: ata aquela non coñeceran tan de cerca tódolos poderes que poden despregar a harmonía e a modulación combinadas.
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 Anthony Hicks, en grovemusic.com
  10. Robert D. Hume, en grovemusic.com
  11. 11,00 11,01 11,02 11,03 11,04 11,05 11,06 11,07 11,08 11,09 11,10 11,11 11,12 11,13 Orrey, Leslie and Milne, Rodney. Opera: A Concise History. World of Art, Thames & Hudson. ISBN 0-500-20217-6.
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 Graham Sadler, en grovemusic.com
  13. Stanley Sadie, en grovemusic.com
  14. Mary Hunter, en grovemusic.com
  15. 15,0 15,1 15,2 15,3 15,4 15,5 15,6 15,7 Julian Rushton, en grovemusic.com
  16. Caryl Clark, en grovemusic.com
  17. Gordana Lazarevich, en grovemusic.com
  18. 18,0 18,1 18,2 18,3 18,4 18,5 18,6 18,7 Richard Osborne, en grovemusic.com
  19. 19,00 19,01 19,02 19,03 19,04 19,05 19,06 19,07 19,08 19,09 19,10 19,11 Parker, Roger (ed). (1994). The Oxford Illustrated History of Opera. London: Oxford University Press. ISBN 0-19-816282-0.
  20. A. Dean Palmer, en grovemusic.com
  21. Simon Maguire, en grovemusic.com
  22. 22,0 22,1 William Ashbrook, en grovemusic.com
  23. 23,0 23,1 23,2 Roger Parker, en grovemusic.com
  24. Penguin Guide to Opera on CD páx. 114
  25. 25,0 25,1 25,2 25,3 25,4 25,5 Julian Budden, en grovemusic.com
  26. Penguin Guide to Opera on Compact Discs p.53
  27. Rémy páx. 456
  28. Peter Ross, en grovemusic.com
  29. 29,0 29,1 Richard Taruskin, en grovemusic.com
  30. Jan Smaczny, en grovemusic.com
  31. Peter Franklin, escrito en Grove
  32. 32,0 32,1 Michael Kennedy, en grovemusic.com
  33. 33,0 33,1 David Murray, en grovemusic.com
  34. Roger Nichols, en grovemusic.com
  35. KEMP, Ian. Hindemith's Cardillac . The Musical Times, páx. 268-269, 271 (1970).
  36. Tibor Tallián, en grovemusic.com
  37. 37,0 37,1 Stephen Hinton, en grovemusic.com
  38. John Tyrrell, en grovemusic.com
  39. Richard Crawford, en grovemusic.com
  40. 40,0 40,1 40,2 Bruce Archibald, en grovemusic.com
  41. 41,0 41,1 41,2 41,3 41,4 Arnold Whittal, en grovemusic.com
  42. Anthony Sellors, en grovemusic.com
  43. 43,0 43,1 43,2 Geraint Lewis, en grovemusic.com
  44. Jon Alan Conrad, en grovemusic.com
  45. 45,0 45,1 Barbara B. Heyman, en grovemusic.com
  46. 46,0 46,1 46,2 46,3 46,4 46,5 46,6 Andrew Clements, en grovemusic.com
  47. 47,0 47,1 Adrian Thomas, en grovemusic.com
  48. 48,0 48,1 Paul Griffiths, en grovemusic.com
  49. David Osmond-Smith, en grovemusic.com
  50. Tim Page, en grovemusic.com

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Operalogo.svg
A Galipedia ten un portal sobre:

Bibliografía[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]