Lista das aves de Galicia

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura
Azor.

A seguinte é unha lista alfabética das aves silvestres atopadas en Galicia. Inclúe tanto as especies habituais como as citas ocasionais, mesmo algunhas que hai anos que non se observan na Comunidade, a non ser que sexa desde hai moito tempo. Non se inclúen as aves domésticas (como por exemplo a galiña, pavo, ganso ou a avestruz) nin as aves ornamentais que se crían en catividade, aínda que si aquelas que, procedentes desta última situación, escaparon ou foron liberadas e xa se adaptaron á vida en liberdade ou están en vías de facelo. Indícase a súa pesenza (nativa, invernante, accidental...). Tamén se di se é común ou pouco común, xa que unha especie nativa ou moi estendida polo territorio pode non ser moi abondosa. Igualmente se indica o seu status en Galicia (que non ten por que coincidir co seu status mundial), para o cal se utilizaron as equivalencias co sistema da IUCN. Unha ave pouco común pode ter un status pouco preocupante se as súas poboacións son estables, e mesmo pode estar en expansión. Móstrase unha soa imaxe de cada ave, aínda que moitas delas teñen plumaxes diferentes o macho e a femia e os inmaturos ou plumaxes de inverno e verán ou de tempada reprodutora.

Orde alfabética de nomes científicos[editar | editar a fonte]

A[editar | editar a fonte]

B[editar | editar a fonte]

C[editar | editar a fonte]

D[editar | editar a fonte]

E[editar | editar a fonte]

F[editar | editar a fonte]

G[editar | editar a fonte]

H[editar | editar a fonte]

I[editar | editar a fonte]

J[editar | editar a fonte]

L[editar | editar a fonte]

M[editar | editar a fonte]

N[editar | editar a fonte]

O[editar | editar a fonte]

P[editar | editar a fonte]

R[editar | editar a fonte]

S[editar | editar a fonte]

T[editar | editar a fonte]

U[editar | editar a fonte]

V[editar | editar a fonte]

Notas[editar | editar a fonte]

  1. 1,000 1,001 1,002 1,003 1,004 1,005 1,006 1,007 1,008 1,009 1,010 1,011 1,012 1,013 1,014 1,015 1,016 1,017 1,018 1,019 1,020 1,021 1,022 1,023 1,024 1,025 1,026 1,027 1,028 1,029 1,030 1,031 1,032 1,033 1,034 1,035 1,036 1,037 1,038 1,039 1,040 1,041 1,042 1,043 1,044 1,045 1,046 1,047 1,048 1,049 1,050 1,051 1,052 1,053 1,054 1,055 1,056 1,057 1,058 1,059 1,060 1,061 1,062 1,063 1,064 1,065 1,066 1,067 1,068 1,069 1,070 1,071 1,072 1,073 1,074 1,075 1,076 1,077 1,078 1,079 1,080 1,081 1,082 1,083 1,084 1,085 1,086 1,087 1,088 1,089 1,090 1,091 1,092 1,093 1,094 1,095 1,096 1,097 1,098 1,099 1,100 1,101 1,102 1,103 1,104 1,105 1,106 1,107 1,108 1,109 1,110 1,111 1,112 1,113 1,114 1,115 1,116 1,117 1,118 1,119 1,120 1,121 1,122 1,123 1,124 1,125 1,126 1,127 1,128 1,129 1,130 1,131 1,132 1,133 1,134 1,135 1,136 1,137 1,138 1,139 1,140 1,141 1,142 1,143 1,144 1,145 1,146 1,147 1,148 1,149 1,150 1,151 1,152 1,153 1,154 1,155 1,156 1,157 1,158 1,159 1,160 1,161 1,162 1,163 1,164 1,165 1,166 1,167 1,168 1,169 1,170 1,171 1,172 1,173 1,174 1,175 1,176 1,177 1,178 1,179 1,180 1,181 1,182 1,183 1,184 1,185 1,186 1,187 1,188 1,189 1,190 1,191 1,192 1,193 1,194 1,195 1,196 1,197 1,198 1,199 1,200 1,201 1,202 1,203 1,204 1,205 1,206 1,207 1,208 1,209 1,210 1,211 1,212 1,213 1,214 1,215 1,216 1,217 1,218 1,219 1,220 1,221 1,222 1,223 1,224 1,225 1,226 1,227 1,228 1,229 1,230 1,231 1,232 1,233 1,234 1,235 1,236 1,237 1,238 1,239 1,240 1,241 1,242 1,243 1,244 1,245 1,246 1,247 1,248 1,249 1,250 1,251 1,252 1,253 1,254 1,255 1,256 1,257 1,258 1,259 1,260 1,261 1,262 1,263 1,264 1,265 1,266 1,267 1,268 1,269 1,270 1,271 1,272 1,273 1,274 1,275 1,276 1,277 1,278 1,279 1,280 1,281 1,282 1,283 1,284 1,285 1,286 1,287 1,288 1,289 1,290 1,291 1,292 1,293 1,294 1,295 1,296 1,297 1,298 1,299 1,300 1,301 1,302 1,303 1,304 1,305 1,306 1,307 1,308 1,309 1,310 1,311 1,312 1,313 1,314 1,315 1,316 1,317 1,318 1,319 1,320 1,321 1,322 1,323 1,324 1,325 1,326 1,327 1,328 1,329 1,330 1,331 1,332 1,333 1,334 1,335 1,336 1,337 1,338 1,339 1,340 1,341 1,342 Penas Patiño, Xosé M.; Pedreira López, Carlos (setembro de 2004). Guía das aves de Galicia. Ilustrado por Calros Silvar (2ª ed.). A Coruña: Baía Edicións. ISBN 84-96128-69-5. 
  2. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para azor.
  3. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para gabián.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Dicionario Digalego folosa
  5. 5,000 5,001 5,002 5,003 5,004 5,005 5,006 5,007 5,008 5,009 5,010 5,011 5,012 5,013 5,014 5,015 5,016 5,017 5,018 5,019 5,020 5,021 5,022 5,023 5,024 5,025 5,026 5,027 5,028 5,029 5,030 5,031 5,032 5,033 5,034 5,035 5,036 5,037 5,038 5,039 5,040 5,041 5,042 5,043 5,044 5,045 5,046 5,047 5,048 5,049 5,050 5,051 5,052 5,053 5,054 5,055 5,056 5,057 5,058 5,059 5,060 5,061 5,062 5,063 5,064 5,065 5,066 5,067 5,068 5,069 5,070 5,071 5,072 5,073 5,074 5,075 5,076 5,077 5,078 5,079 5,080 5,081 5,082 5,083 5,084 5,085 5,086 5,087 5,088 5,089 5,090 5,091 5,092 5,093 5,094 5,095 5,096 5,097 5,098 5,099 5,100 5,101 5,102 5,103 5,104 5,105 5,106 5,107 5,108 5,109 5,110 5,111 5,112 5,113 5,114 5,115 5,116 5,117 5,118 5,119 5,120 5,121 5,122 5,123 5,124 5,125 5,126 5,127 5,128 5,129 5,130 5,131 5,132 5,133 5,134 5,135 5,136 5,137 5,138 5,139 5,140 5,141 5,142 5,143 5,144 5,145 5,146 5,147 5,148 5,149 5,150 5,151 5,152 5,153 5,154 5,155 5,156 5,157 5,158 5,159 5,160 5,161 5,162 5,163 5,164 5,165 5,166 5,167 5,168 5,169 5,170 5,171 5,172 5,173 5,174 5,175 5,176 5,177 5,178 5,179 5,180 5,181 5,182 5,183 5,184 5,185 5,186 5,187 5,188 5,189 5,190 5,191 5,192 5,193 5,194 5,195 5,196 5,197 5,198 5,199 5,200 5,201 5,202 5,203 5,204 5,205 5,206 5,207 5,208 5,209 5,210 5,211 5,212 5,213 5,214 5,215 5,216 5,217 5,218 5,219 5,220 5,221 5,222 5,223 5,224 5,225 5,226 5,227 5,228 5,229 5,230 5,231 5,232 5,233 5,234 5,235 5,236 5,237 5,238 5,239 Conde Teira, M. A. (1999). "Nomes galegos para as aves ibéricas: lista completa e comentada" (PDF). Chioglossa (A Coruña) 1: 121–138. Arquivado dende o orixinal (PDF) o 15 de marzo de 2016. Consultado o 28 de setembro de 2016. 
  6. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para laverca.
  7. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para carolo.
  8. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para picapeixe.
  9. Dicionario Digalego perdiz
  10. 10,0 10,1 10,2 Dicionario Digalego pato
  11. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para lavanco.
  12. 12,0 12,1 Dicionaro Digalego cirrio
  13. 13,0 13,1 13,2 aguia
  14. Dicionario Digalego curuxa
  15. Dicionario Digalego moucho
  16. Dicionario Digalego bufo
  17. 17,0 17,1 17,2 Dicionario Digalego parrulo
  18. 18,0 18,1 18,2 Dicionario Digalego miñato
  19. 19,0 19,1 19,2 19,3 Dicionario Digalego pilro
  20. 20,0 20,1 Dicionario Digalego pardela
  21. 21,0 21,1 21,2 Dicionario Digalego liñaceiro
  22. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para xílgaro.
  23. Dicionario Digalego verderolo
  24. Dicionario Digalego papamerda
  25. Dicionario Digalego gabeador
  26. Dicionario Digalego reiseñor
  27. 27,0 27,1 Dicionario Digalego píllara
  28. Dicionario Digalego carán
  29. 29,0 29,1 Dicionario Digalego cegoña
  30. Dicionario Digalego merlo
  31. 31,0 31,1 Dicionario Digalego tartaraña
  32. 32,0 32,1 Dicionario Digalego rapina
  33. Dicionario Digalego gatafornela
  34. Dicionario Digalego picaxuncos
  35. 35,0 35,1 35,2 Dicionario Digalego cuco
  36. Dicionario Digalego bicogroso
  37. 37,0 37,1 Dicionario Digalego pomba
  38. Dicionario Digalego pombo
  39. Dicionario Digalego gaio
  40. 40,0 40,1 Dicionario Digalego corvo
  41. 41,0 41,1 Dicionario Digalego rascón
  42. Dicionrio Digalego corredor
  43. 43,0 43,1 Dicionario Digalego cisne
  44. Dicionario Digalego peto
  45. Dicionario Digalego peneireiro
  46. 46,0 46,1 46,2 46,3 46,4 Dicionario Digalego escribente
  47. Dicionario Digalego paporrubio
  48. Dicionario Digalego esmerillón
  49. 49,0 49,1 Dicionario Digalego lagarteiro
  50. 50,0 50,1 Dicionario Digalego falcón
  51. Dicionario Digalego papamoscas
  52. 52,0 52,1 Dicionario Digalego arao
  53. 53,0 53,1 Dicionario Digalego pimpín
  54. Dicionario Digalkego galiñola
  55. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para galiñola.
  56. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para gaio.
  57. 57,0 57,1 57,2 57,3 Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para movella.
  58. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para perdiz.
  59. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para grou.
  60. BirdersCove. La web de las rarezas en Galicia Gyps reupelli en Galicia
  61. Dicionario Digalego pigargo
  62. Dicionario Digalego andoriña
  63. Eduardo de Juana, Ernest Garcia (2015). The Birds of the Iberian Peninsula. p. 353. 
  64. 64,0 64,1 64,2 64,3 64,4 64,5 64,6 64,7 Dicionario Digalego gaivota
  65. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para miñato. (ver Frases e expresións con miñato)
  66. 66,0 66,1 66,2 Dicionario Digalego paíño
  67. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para ouriolo.
  68. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para vichelocrego.
  69. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para avetarda.
  70. Dicionario Digalego avoceta
  71. 71,0 71,1 Dicionario Digalego estreliña
  72. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para garrucho.
  73. Dicionario Digalego mergullón
  74. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para pita. (Ver Frases e expresións con pita)
  75. Dicionario Digalego sisón
  76. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para carrizo.
  77. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para merlo.
  78. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para curuxa.
  79. Dicionario Digalego bubela

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Bibliografía[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]