Lista de países por superficie

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Mapa mundial clasificando os estados por superficie.

A continuación segue unha lista de países do mundo ordenados por superficie. As unidades son quilómetros cadrados.

Lista[editar | editar a fonte]

  Territorio Superficie (km²) Datos
  Planeta Terra 510.072.000
  Océanos 359.685.360
  Terras emerxidas 150.386.640
1 Rusia Rusia 17.098.242 País máis grande do mundo. País máis grande de Asia e de Europa.[1] Non inclúe territorio disputado de Crimea.[2]
Antártida Antártida 14.000.000 Con territorios reclamados por Arxentina,[3] Australia,[4] Chile,[5] Francia,[6] Noruega[7] Nova Zelandia[8] e o Reino Unido.[9]
2 Flag of Canada.svg Canadá 9.984.670 País máis grande de América e de todo o Hemisferio Occidental.
3 Flag of the People's Republic of China.svg China 9.596.960 Non inclúe territorios[10] nin reclamacións territoriais.[11]
4 Estados Unidos de América Estados Unidos 9.161.966 Non inclúe territorios nin áreas marítimas.[12][14]
5 Flag of Brazil.svg Brasil 8.514.877 País máis grande de América Latina e de América do Sur.
6 Australia Australia 7.741.220 País más grande de Oceanía e País insular máis grande do mundo. Non inclúe territorios nin reclamacións territoriais.[4]
7 India India 3.287.263 País máis grande do Sur de Asia. Non inclúe reclamacións territoriais.[15]
8 Flag of Argentina.svg Arxentina 2.780.400 País máis grande de Hispanoamérica. Non inclúe territorios reclamados nin en litixio.[3]
9 Flag of Kazakhstan.svg Casaquistán 2.724.900
10 Flag of Algeria.svg Alxeria 2.381.741 País máis grande de África e do Mundo árabe.
11 República Democrática do Congo R.D. do Congo 2.344.858
12 Groenlandia Groenlandia 2.166.086 Administrado por Dinamarca.[16]
13 Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudita 2.149.690
14 Flag of Mexico.svg México 1.964.375
15 Flag of Indonesia.svg Indonesia 1.904.569
16 Sudán Sudán 1.861.484 Non inclúe reclamacións territoriais.[17]
17 Libia Libia 1.759.540
18 Flag of Iran.svg Irán 1.648.195
19 Flag of Mongolia.svg Mongolia 1.564.116
20 Flag of Peru.svg Perú 1.285.216
21 Chad Chad 1.284.000
22 Níxer Níxer 1.267.000
23 Angola Angola 1.246.700
24 Mali Malí 1.240.192
25 Sudáfrica Sudáfrica 1.219.090
26 Flag of Colombia.svg Colombia 1.138.910
27 Etiopía Etiopía 1.104.300
28 Flag of Bolivia.svg Bolivia 1.098.581
29 Mauritania Mauritania 1.030.700
30 Exipto Exipto 1.001.450
31 Tanzania Tanzania 947.300
32 Nixeria Nixeria 923.768
33 Flag of Venezuela.svg Venezuela 916.445 Non inclúe reclamacións terriotoriais.[18]
34 Namibia Namibia 824.292
35 Mozambique Mozambique 799.380
36 Flag of Pakistan.svg Paquistán 796.095 Non inclúe reclamacións terriotoriais.[19]
37 Turquía Turquía 783.562
38 Flag of Chile.svg Chile 756.102 Non inclúe reclamacións terriotoriais.[5]
39 Zambia Zambia 752.618
40 Flag of Myanmar.svg Myanmar 676.578
41 Flag of Afghanistan.svg Afganistán 652.230
42 Flag of South Sudan.svg Sudán do Sur 644.329
43 Flag of France.svg Francia 643.801 Non inclúe territorios nin reclamacións terriotoriais.[6]
44 Somalia Somalia 637.657
45 República Centroafricana República Centroafricana 622.984
46 Ucraína Ucraína 603.550 Inclúe o territorio disputado de Crimea.[20]
47 Madagascar Madagascar 587.041
48 Botswana Botswana 581.730
49 Quenia Kenya 580.367
50 Flag of Yemen.svg Iemen 527.968
51 Flag of Thailand.svg Tailandia 513.120
52 España España 505.370 Non inclúe reclamacións territoriais.[21]
53 Flag of Turkmenistan.svg Turcomenistán 488.100
54 Camerún Camerún 475.440
55 Papúa Nova Guinea Papúa Nova Guinea 462.840
56 Suecia Suecia 450.295
57 Flag of Uzbekistan.svg Uzbequistán 447.400
58 Marrocos Marrocos 446.550 Non inclúe o Sáhara Occidental.[22]
59 Flag of Iraq.svg Iraq 438.317
60 Flag of Paraguay.svg Paraguai 406.752
61 Cimbabue Cimbabue 390.757
62 Flag of Japan.svg Xapón 377.915
63 Alemaña Alemaña 357.022
64 Congo República do Congo 342.000
65 Finlandia Finlandia 338.145 Inclúe o territorio de Åland.[23]
66 Flag of Vietnam.svg Vietnam 331.210
67 Flag of Malaysia.svg Malaisia 329.847
68 Noruega Noruega 323.802 Non inclúe territorios nin reclamacións terriotoriais.[7]
69 Costa do Marfil Costa do Marfil 322.463
70 Polonia Polonia 312.685
71 Flag of Oman.svg Omán 309.500
72 Italia Italia 301.340
73 Flag of the Philippines.svg Filipinas 300.000
74 Flag of Ecuador.svg Ecuador 283.561
75 Burkina Faso Burkina Faso 274.200
76 Nova Zelandia Nova Zelandia 267.710 Non inclúe territorios nin reclamacións terriotoriais.[8]
77 Gabón Gabón 267.667
78 Sáhara Occidental Sáhara Occidental 266.000 Baixo ocupación marroquí.[22]
79 Guinea Guinea 245.857
80 Reino Unido Reino Unido 243.610 Non inclúe territorios nin reclamacións terriotoriais.[9]
81 Uganda Uganda 241.038
82 Ghana Ghana 238.533
83 Romanía Romanía 238.391
84 República Democrática Popular Lao Laos 236.800
85 Flag of Guyana.svg Güiana 214.969 inclúe o territorio da Güiana Esequiba.[24]
86 Bielorrusia Bielorrusia 207.600
87 Flag of Kyrgyzstan.svg Kirguizistán 199.951
88 Senegal Senegal 196.722
89 Flag of Syria.svg Siria 185.180 Inclúe os Altos do Golán.[25]
90 Flag of Cambodia.svg Cambodja 181.035
91 Flag of Uruguay.svg Uruguai 176.215
92 Flag of Suriname.svg Suriname 163.820
93 Tunisia Tunisia 163.610
94 Flag of Nepal (with spacing).svg Nepal 147.181
95 Flag of Bangladesh.svg Bangladesh 143.998
96 Flag of Tajikistan.svg Taxiquistán 143.100
97 Grecia Grecia 131.957
98 Flag of Nicaragua.svg Nicaragua 130.370
99 Flag of North Korea.svg Corea do Norte 120.538
100 Malaui Malaui 118.484
101 Eritrea Eritrea 117.600
102 Benin Benin 112.622
103 Flag of Honduras.svg Honduras 112.492
104 Liberia Liberia 111.369
105 Bulgaria Bulgaria 110.879
106 Flag of Cuba.svg Cuba 110.860
107 Flag of Guatemala.svg Guatemala 108.889 Non inclúe reclamacións terriotoriais.[26]
108 Islandia Islandia 103.000
109 Flag of South Korea.svg Corea do Sur 99.720
110 Hungría Hungría 93.028
111 Portugal Portugal 92.090
112 Flag of Jordan.svg Xordania 89.342
113 Flag of Azerbaijan.svg Acerbaixán 86.600 Inclúe o territorio de Nagorno Karabaj.[27]
114 Austria Austria 83.871
115 Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratos Árabes Unidos 83.600
116 República Checa República Checa 78.867
117 Serbia Serbia 77.474 Non inclúe a Kosovo.[28]
118 Flag of Panama.svg Panamá 75.420
119 Serra Leoa Serra Leoa 71.740
120 Irlanda Irlanda 70.273
121 Xeorxia Xeorxia 69.700 Inclúe os territorios de Abkhazia e Osetia do Sur.[29]
122 Flag of Sri Lanka.svg Sri Lanka 65.610
123 Lituania Lituania 65.300
124 Letonia Letonia 64.589
125 Svalbard 62.045 Administrado por Noruega.[7]
126 Togo Togo 56.785
127 Croacia Croacia 56.594
128 Bosnia e Hercegovina Bosnia e Hercegovina 51.197
129 Flag of Costa Rica.svg Costa Rica 51.100
130 Eslovaquia Eslovaquia 49.035
131 Flag of the Dominican Republic.svg República Dominicana 48.670
132 Estonia Estonia 45.228
133 Dinamarca Dinamarca 43.094 Non inclúe territorios.[16]
134 Países Baixos Países Baixos 41.865 Non inclúe territorios.[30]
135 Suíza Suíza 41.277
136 Flag of Bhutan.svg Bután 38.394
137 Guinea Bisau Guinea-Bisau 36.125
138 Flag of the Republic of China.svg Taiwán 35.980 Reclamado pola República Popular China.[11]
139 Moldavia Moldavia 33.851 Inclúe o territorio de Transnistria.[31]
140 Bélxica Bélxica 30.528
141 Lesoto Lesoto 30.355
142 Flag of Armenia.svg Armenia 29.743
143 Illas Salomón Illas Salomón 28.896
144 Flag of Albania.svg Albania 28.748
145 Guinea Ecuatorial Guinea Ecuatorial 28.051
146 Burundi Burundi 27.830
147 Flag of Haiti.svg Haití 27.750
148 Ruanda Ruanda 26.338
149 República de Macedonia República de Macedonia 25.713
150 Djibuti Djibuti 23.200
151 Flag of Belize.svg Belize 22.966 Inclúe territorios reclamados por Guatemala.[26]
152 Flag of El Salvador.svg O Salvador 21.041
153 Flag of Israel.svg Israel 20.770 Non inclúe territorios ocupados.[25]
154 Eslovenia Eslovenia 20.273
155 Nova Caledonia Nova Caledonia 18.575 Administrado por Francia.[6]
156 Fidxi Fidxi 18.274
157 Kuwait Kuwait 17.818
158 Suacilandia Suacilandia 17.364
159 Flag of East Timor.svg Timor Leste 14.874
160 Flag of the Bahamas.svg Bahamas 13.880
161 Montenegro Montenegro 13.812
162 Vanuatu Vanuatu 12.189
163 Flag of the Falkland Islands.svg Illas Malvinas 12.173 Administradas polo Reino Unido, en disputa con Arxentina.[9][3]
164 Flag of Qatar.svg Qatar 11.586
165 Gambia Gambia 11.295
166 Xamaica Xamaica 10.991
167 Kosovo Kosovo 10.887 Territorio disputado.[28]
168 Líbano Líbano 10.400
169 Chipre Chipre 9.251
170 Flag of Puerto Rico.svg Porto Rico 8.870 Administrado polos Estados Unidos.[12]
171 Terras Austrais e Antárticas Francesas Terras Austrais e Antárticas Francesas 7.668 Administrado por Francia.[6]
172 Flag of Palestine.svg Palestina 6.220 inclúe Cisxordania e a Faixa de Gaza.[25]
173 Flag of Brunei.svg Brunei 5.765
174 Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidad e Tobago 5.128
175 Polinesia Francesa Polinesia Francesa 4.167 Administrado por Francia.[6]
176 Cabo Verde Cabo Verde 4.033
177 Flag of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg Xeorxia do Sur 3.903 Administradas polo Reino Unido, en disputa con Argentina.[9][3]
178 Samoa Samoa 2.831
179 Luxemburgo Luxemburgo 2.586
180 Comores Comores 2.235
181 Mauricio Mauricio 2.040
182 Illas Feroe Illas Feroe 1.393 Administrado por Dinamarca.[16]
183 Flag of Hong Kong.svg Hong Kong 1.104 Administrado pola República Popular China.[10]
184 San Tomé e Principe San Tomé e Príncipe 964
185 Flag of the Turks and Caicos Islands.svg Turks e Caicos 948
186 Flag of Kiribati.svg Kiribati 811
187 Flag of Bahrain.svg Bahrain 760
188 Flag of Dominica.svg Dominica 751
189 Tonga Tonga 747
190 Estados Federados de Micronesia Micronesia 702
191 Flag of Singapore.svg Singapur 697
192 Flag of Saint Lucia.svg Santa Lucía 616
193 Man Illa de Man 572 Administrado por Reino Unido.[9]
194 Guam Guam 544 Administrado polos Estados Unidos.[12]
195 Andorra Andorra 468
196 Flag of the Northern Mariana Islands.svg Illas Marianas do Norte 464 Administrado polos Estados Unidos.[12]
197 Palau Palau 459
198 Seixeles Seixeles 455 País máis pequeno de África.
199 Curaçao 444 Administrado polos Países Baixos.[30]
200 Flag of Antigua and Barbuda.svg Antiga e Barbuda 443
201 Flag of Barbados.svg Barbados 430
202 Illa Heard e Illas McDonald 412 Administrado por Australia.[4]
203 Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg San Vicente e Granadinas 389
204 Jan Mayen 377 Administrado por Noruega.[7]
205 Flag of the United States Virgin Islands.svg Illas Virxes Estadounidenses 346 Administrado polos Estados Unidos.[12]
206 Flag of Grenada.svg Granada 344
207 Malta Malta 316
208 Santa Helena Santa Helena 308 Administrado polo Reino Unido.[9]
209 Flag of Maldives.svg Maldivas 298 País máis pequeno de Asia.
210 Flag of the Cayman Islands.svg Illas Caimán 264 Administrado polo Reino Unido.[9]
211 Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Saint Kitts e Nevis 261 País máis pequeno de América.
212 Niue Niue 260 Administrado por Nova Zelandia.[8]
213 Akrotiri and Dhekelia flag.jpg Akrotiri e Dhekelia 254 Administrado polo Reino Unido.[9]
214 San Pedro e Miguelón San Pedro e Miguelón 242 Administrado por Francia.[6]
215 Illas Cook Illas Cook 236 Administrado por Nova Zelandia.[8]
216 Samoa Americana Samoa Americana 199 Administrado polos Estados Unidos.[12]
217 Illas Marshall Illas Marshall 181
218 Flag of Aruba.svg Aruba 180 Administrado polos Países Baixos.[30]
219 Liechtenstein Liechtenstein 160
220 Flag of the British Virgin Islands.svg Illas Virxes Británicas 151 Administrado polo Reino Unido.[9]
221 Wallis e Futuna Wallis e Futuna 142 Administrado por Francia.[6]
222 Illa de Nadal Illa de Nadal 135 Administrado por Australia.[4]
223 Xersei Illa de Jersey 116 Administrado polo Reino Unido.[9]
224 Flag of Montserrat.svg Montserrat 102 Administrado polo Reino Unido.[9]
225 Flag of Anguilla.svg Anguila 91 Administrado polo Reino Unido.[9]
226 Guernsey Guernsey 78 Administrado polo Reino Unido.[9]
227 San Marino San Marino 61
228 Territorio Británico do Océano Índico Territorio Británico do Océano Índico 60 Administrado polo Reino Unido.[9]
229 Illa de San Martiño 54 Administrado por Francia.[6]
230 Flag of Bermuda.svg Bermuda 54 Administradas polo Reino Unido.[9]
231 Illa Bouvet 49 Administrada por Noruega.[7]
232 Illas Pitcairn Illas Pitcairn 47 Administradas polo Reino Unido.[9]
233 Illa Norfolk Illa Norfolk 36 Administrado por Australia.[4]
234 Illas ultramariñas dos Estados Unidos 34 Administrado polos Estados Unidos.[12]
235 Illa de San Martiño 34 Administrado polos Países Baixos.[30]
236 Flag of Macau.svg Macau 28 Administrado pola República Popular China.[10]
237 Tuvalu Tuvalu 26
238 Nauru Nauru 21 País máis pequeno de Oceanía e País insular máis pequeno do mundo.
239 Saint-Barthélemy 21 Administrado por Francia.[6]
240 Illas Cocos Illas Cocos 14 Administradas por Australia.[4]
241 Toquelau Toquelau 12 Administrado por Nova Zelandia.[8]
242 Xibraltar Xibraltar 7 Administrado polo Reino Unido.[9]
243 Illa Clipperton 6 Administrada por Francia.[6]
244 Illas Ashmore e Cartier 5 Administradas por Australia.[4]
Illas Spratly 5 Sen administración actual.[32]
245 Illas do Mar do Coral 3 Administrado por Australia.[4]
246 Mónaco Mónaco 2
247 Cidade do Vaticano Cidade do Vaticano 0,44 País máis pequeno de Europa e do mundo.

Notas[editar | editar a fonte]

  1. A súa parte asiática (aproximadamente 13.100.000 km²) é maior que calquera outro país asiático; e a súa parte europea (aproximadamente 4.960.000 km²) é maior que calquera outro país europeo.
  2. A península de Crimea está considerada pola maioría da comunidade internacional coma parte de Ucraína. Incluíndo este territorio, Rusia totaliza unha superficie de 17.125.306 km².
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Arxentina reclama soberanía sobre un sector da Antártida; ademáis mantén un litixio polas illas do Atlántico SurReino Unido; con ambos territorios, de soberanía aún indefinida, totalizaría 3 748 563 km².
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 Australia, incluíndo os territorios dependentes, totaliza 7.741.825 km². Ademáis, Australia reclama 6.119.818 km² do Territorio Antártico Australiano
  5. 5,0 5,1 Chile reclama o Territorio Antártico Chileno, có que totalizaría 2.007.207,6 km².
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6 6,7 6,8 6,9 Francia está constituida pola Francia Metropolitana de 547.104 km² e os departamentos de ultramar da Güiana Francesa (91.000 km²), Reunión (2.517 km²), Guadalupe (1.706 km²), Martinica (1.100 km²) e Mayotte (374 km²). Ademáis, Francia posúe diversos territorios dependentes (a Polinesia Francesa, Nova Caledonia, San Martiño, San Bartolomé, Wallis e Futuna, San Pedro e Miquelón, os Territorios Austrais Franceses e a illa Clipperton), cós que totaliza 674.670 km². Finalmente, Francia reclama 432.000 km² da Terra Adelia, ubicada na Antártida.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 Noruega, incluíndo os territorios de Svalbard, Jan Mayen e a illa Bouvet, totalizaría 386.273 km². Noruega reclama ademáis a Terra da Raíña Maud e a illa Pedro I na Antártida, coa que totalizaría 2.886.516 km².
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 Nova Zelandia, incluíndo os territorios das Illas Cook, Niue e Tokelau, totaliza 268.218 km². Ademáis, Nova Zelandia reclama a Dependencia Ross na Antártida, coa que totalizaría 718.218 km².
  9. 9,00 9,01 9,02 9,03 9,04 9,05 9,06 9,07 9,08 9,09 9,10 9,11 9,12 9,13 9,14 9,15 9,16 O Reino Unido, incluíndo os 12 territorios británicos de ultramar, as bases soberanas e as tres dependencias da Coroa, totaliza 262.738 km². Ademáis, o Reino Unido reclama o Territorio Antártico Británico na Antártida, có que totalizaría 1.972.138 km².
  10. 10,0 10,1 10,2 A República Popular China, incluíndo Hong Kong e Macao, totaliza 9.598.093 km²
  11. 11,0 11,1 A República de China administra o territorio de Taiwán e algunhas illas menores achegadas. A República Popular China non recoñece a este estado e considérao parte integral do seu territorio, có que totalizaría 9.634.072 km², incluíndo a Hong Kong e Macao.
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 12,5 12,6 Os Estados Unidos, incluíndo tódolos seus territorios, totaliza 9.172.423 km².
  13. US Census Bureau. "Statistical Abstract of the United States". http://www.census.gov/prod/2011pubs/12statab/geo.pdf.
  14. A CIA World Factbook lista unha área de 9.826.675 km², superando a China. Esta área inclúe 9.161.966 km² terrestres e 664.709 km². Estas cifras contrastan con outras medicións: o United States Census Bureau lista unha superficie total de 9.831.513 km², conformado por 9.147.420 km² terrestres, 86.409 km² de augas interiores, 59.959 km² pertencentes aos Grandes Lagos, 43.185 km² de augas costeiras e 74.575 km² de augas territoriais. Incluíndo a superficie terrestre, as aguas interiores e os Grandes Lagos, a superficie total dos Estados Unidos sería de 9.526.511 km².[13] A Enciclopedia Británica lista o área total en 9.522.055 km², incluíndo as augas territoriais dos Grandes Lagos.
  15. India reclama os territorios de Aksai Chin administrada por China e Cachemira baixo administración pakistaní, cunha superficie total de 120.849 km².
  16. 16,0 16,1 16,2 Dinamarca, inclúindo os territorios de Groenlandia e as illas Feroe, totaliza 2.210.573 km²
  17. Sudán reclama o Triángulo de Hala'ib, administrado por Exipto, có que totalizaría 1.882.064 km².
  18. Venezuela reclama a Güiana Esequiba, administrada por Güiana, coa que totalizaría 1.071.592 km².
  19. Pakistán reclama parte da Cachemira baixo administración da India.
  20. A península de Crimea está considerada poa maioría da comunidade internacional coma parte de Ucraína, pero atópase administrada actualmente por Rusia. Sen este territorio, Ucraína totaliza unha superficie de 576.486 km².
  21. España reclama Xibraltar, có que totalizaría 505.377 km².
  22. 22,0 22,1 Marrocos ocupa dende 1975 gran parte do territorio do Sahara Occidental, disputado pola República Árabe Saharaui Democrática. Incluíndo este territorio, Marrocos tería unha superficie total de 712.550 km².
  23. O territorio de Åland comprende 13.517 km².
  24. Venezuela reclama 159.542 km² a Güiana.
  25. 25,0 25,1 25,2 Israel ocupa os Territorios palestinos, e os Altos do Golán pertenecentes a Siria.
  26. 26,0 26,1 Guatemala reclama os territorios ao sur do río Sibún, actualmente en poder de Belize, que teñen unha superficie total de 11.030 km².
  27. Nagorno Karabaj está recoñecido internacionalmente como parte integral de Acerbaixán. Non obstante, gran parte da rexión forma parte dunha república independiente de facto.
  28. 28,0 28,1 Kosovo é un territorio declarado independiente de Serbia en febreiro de 2008, recoñecido por varios países. O goberno de Serbia e outros países consideran a Kosovo coma parte integral do seu territorio, polo que a súa superficie conxunta acadaría os 88.361 km² e o posto 112 na lista.
  29. Os territorios de Abkhazia (8.600 km²) e Osetia do Sur (3.900 km²) declararon a súa independencia a comezos dos anos 90, recoñecida por algúns estados en 2008. Non obstante, a maioría da comunidade internacional considéraos coma parte de Xeorgia, pese a non exercer actualmente o seu control efectivo.
  30. 30,0 30,1 30,2 30,3 Os Paises Baixos inclúen o seu territorio europeo (41.543 km²) e as illas de Bonaire (288 km²), Saba (13 km²) e Sint Eustatius (21 km²). Os Países Baixos, Aruba, Curazao e Sint Maarten conforman o Reino dos Países Baixos, que totaliza 42.523 km²
  31. Transnistria está recoñecido internacionalmente coma parte integral de Moldavia. Non obstante, gran parte da rexión forma parte dunha república independiente de facto.
  32. As illas Spratly están reclamadas na súa totalidade pola República Popular China, a República de China e Vietnam e nunha parte por Brunei, Filipinas e Malaisia.

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros Artigos[editar | editar a fonte]