Lista de países

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

Esta é unha lista alfabética de países do mundo.

Os países sen recoñecemento xeral sinálanse en cursiva, e se son independientes de feito, indícase cun * na súa situación e ofrécense máis detalles na columna de notas.


País Nome oficial Continente Capital Situación Notas
Flag of Abkhazia.svg Abkhazia República de Abkhazia Asia Sukhumi Independente de facto de Xeorxia. Recoñecemento por 5+3 países
Flag of Azerbaijan.svg Acerbaixán República de Acerbaixán Asia-Europa Bakú Recoñecemento xeral ONU
Flag of Afghanistan.svg Afganistán República Islámica de Afganistán Asia Kabul Recoñecemento xeral ONU
Akrotiri and Dhekelia flag.jpg Akrotiri e Dhekelia Bases Soberanas de Akrotiri e Dhekelia Europa Episkopí Territorio Británico de Ultramar (bases soberanas en Chipre)
Flag of Albania.svg Albania República de Albania Europa Tirana Recoñecemento xeral ONU
Alemaña Alemaña República Federal de Alemaña Europa Berlín Recoñecemento xeral ONU
Alxeria Alxeria República Democrática e Popular de Alxeria África Alxer Recoñecemento xeral ONU
Andorra Andorra Principado de Andorra Europa Andorra a Vella Recoñecemento xeral ONU
Flag of Angola.svg Angola República de Angola África Luanda Recoñecemento xeral ONU
Flag of Anguilla.svg Anguila Anguila América The Valley Territorio Británico de Ultramar LTNA
Antiga e Barbuda Antiga e Barbuda Antiga e Barbuda América Saint John's Recoñecemento xeral ONU
Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudita Reino de Arabia Saudita Asia Riad Recoñecemento xeral ONU
Flag of Armenia.svg Armenia República de Armenia Asia-Europa Iereván Recoñecemento xeral, excepto por Pakistán ONU
Flag of Argentina.svg Arxentina República Arxentina América Buenos Aires Recoñecemento xeral ONU
Flag of Aruba.svg Aruba Aruba América Oranjestad Territorio autónomo do Reino dos Países Baixos
Australia Australia Mancomunidade de Australia Oceanía Canberra Recoñecemento xeral ONU
Austria Austria República de Austria Europa Viena Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Bahamas.svg Bahamas Mancomunidade das Bahamas América Nassau Recoñecemento xeral ONU
Bahrain Bahrain Reino de Bahrain Asia Manama Recoñecemento xeral ONU
Flag of Bangladesh.svg Bangladesh República Popular de Bangladesh Asia Dacca Recoñecemento xeral ONU
Barbados Barbados Barbados América Bridgetown Recoñecemento xeral ONU
Bélxica Bélxica Reino de Bélxica Europa Bruxelas Recoñecemento xeral ONU
Flag of Belize.svg Belize Belize América Belmopán Recoñecemento xeral ONU
Benin Benin República de Benin África Porto Novo (O)
Cotonou (A)
Recoñecemento xeral ONU
Flag of Bermuda.svg Bermuda Bermuda América Hamilton Territorio Británico de Ultramar LTNA
Bielorrusia Bielorrusia República de Bielorrusia Europa Minsk Recoñecemento xeral ONU
Flag of Bolivia.svg Bolivia Estado Plurinacional da Bolivia América Sucre (O, X)
A Paz (E, L)
Recoñecemento xeral ONU
Bosnia e Hercegovina Bosnia e Hercegovina Bosnia e Hercegovina Europa Saraxevo Recoñecemento xeral ONU
Flag of Botswana.svg Botswana República de Botswana África Gaborone Recoñecemento xeral ONU
Flag of Brazil.svg Brasil República Federativa do Brasil América Brasilia Recoñecemento xeral ONU
Flag of Brunei.svg Brunei Estado de Brunei Darussalam Asia Bandar Seri Begawan Recoñecemento xeral ONU
Bulgaria Bulgaria República de Bulgaria Europa Sofía Recoñecemento xeral ONU
Flag of Burkina Faso.svg Burkina Faso Burkina Faso África Uagadugú Recoñecemento xeral ONU
Burundi Burundi República de Burundi África Bujumbura Recoñecemento xeral ONU
Flag of Bhutan.svg Bután Reino de Bután Asia Thimphu Recoñecemento xeral ONU
Flag of Cape Verde.svg Cabo Verde República de Cabo Verde África Praia Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Cayman Islands.svg Caimán Illas Caimán Illas Caimán América George Town Territorio Británico de Ultramar LTNA
Flag of Cambodia.svg Cambodja Reino de Cambodja Asia Phnom Penh Recoñecemento xeral ONU
Flag of Cameroon.svg Camerún República de Camerún África Yaoundé Recoñecemento xeral ONU
Flag of Canada.svg Canadá Canadá América Ottawa Recoñecemento xeral ONU
Flag of Kazakhstan.svg Casaquistán República de Casaquistán Asia-Europa Astana Recoñecemento xeral ONU
República Centroafricana Centroafricana, RepúblicaRepública Centroafricana República Centroafricana África Bangui Recoñecemento xeral ONU
Flag of Chad.svg Chad República do Chad África Xamena Recoñecemento xeral ONU
República Checa Checa, RepúblicaRepública Checa República Checa Europa Praga Recoñecemento xeral ONU
Flag of Chile.svg Chile República de Chile América Santiago de Chile (O)
Valparaíso (L)
Recoñecemento xeral ONU
Flag of the People's Republic of China.svg China República Popular da China Asia Pequín Recoñecemento xeral, excepto por 23+1 países ONU
Chipre Chipre República de Chipre Asia-Europa Nicosia Recoñecemento xeral, excepto por Turquía ONU
República Turca do Norte de Chipre Chipre NorteChipre do Norte República Turca do Norte de Chipre Asia-Europa Nicosia Independente de facto de Chipre. Recoñecemento por Turquía
Flag of Zimbabwe.svg Cimbabue República de Cimbabue África Harare Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Cocos (Keeling) Islands.svg Cocos Illas Cocos Territorio das Illas Cocos (Keeling) Asia West Island Territorio Externo de Australia
Flag of Colombia.svg Colombia República de Colombia América Bogotá Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Comoros.svg Comores Unión das Comores África Moroni Recoñecemento xeral ONU
Congo Congo República do Congo República do Congo África Brazzaville Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Congo R D R.D. do Congo República Democrática do Congo África Kinshasa Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Cook Islands.svg CookIllas Cook Illas Cook Oceanía Avarua Estado asociado a Nova Zelandia
Flag of North Korea.svg Corea do Norte República Popular e Democrática de Corea Asia Pyongyang Recoñecemento xeral, excepto por Corea do Sur e Xapón. ONU
Flag of South Korea.svg Corea do Sur República de Corea Asia Seúl Recoñecemento xeral, excepto por Corea do Norte. ONU
Costa do Marfil Costa do Marfil República de Costa do Marfil África Yamoussoukro (O)
Abidjan (F)
Recoñecemento xeral ONU
Flag of Costa Rica.svg Costa Rica República de Costa Rica América San Xosé Recoñecemento xeral ONU
Croacia Croacia República de Croacia Europa Zagreb Recoñecemento xeral ONU
Flag of Cuba.svg Cuba República de Cuba América A Habana Recoñecemento xeral ONU
Flag of Curaçao.svg Curaçao Curaçao América Willemstad Territorio autónomo do Reino dos Países Baixos
Dinamarca Dinamarca Reino de Dinamarca Europa Copenhague Recoñecemento xeral ONU
Flag of Djibouti.svg Djibuti República de Djibuti África Yibuti Recoñecemento xeral ONU
Flag of Dominica.svg Dominica Mancomunidade de Dominica América Roseau Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Dominican Republic.svg Dominicana República Dominicana República Dominicana América Santo Domingo Recoñecemento xeral ONU
Flag of Ecuador.svg Ecuador República do Ecuador América Quito Recoñecemento xeral ONU
Exipto Exipto República Árabe de Exipto África O Cairo Recoñecemento xeral ONU
Flag of El Salvador.svg O Salvador República do Salvador América San Salvador Recoñecemento xeral ONU
Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratos Árabes Unidos Emiratos Árabes Unidos Asia Abu Dabi Recoñecemento xeral ONU
Flag of Eritrea.svg Eritrea Estado de Eritrea África Asmara Recoñecemento xeral ONU
Eslovaquia Eslovaquia República Eslovaca Europa Bratislava Recoñecemento xeral ONU
Flag of Slovenia.svg Eslovenia República de Eslovenia Europa Liubliana Recoñecemento xeral ONU
España España Reino de España Europa Madrid Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Islamic State of Iraq and the Levant2.svg Estado Islámico Estado Islámico de Iraq e o Levante Asia Raqqa Independente de facto de Irak e Siria. Sen recoñecemento
Flag of the United States.svg Estados Unidos Estados Unidos de América América Washington D.C. Recoñecemento xeral ONU
Estonia Estonia República de Estonia Europa Tallin Recoñecemento xeral ONU
Flag of Ethiopia.svg Etiopía República Democrática Federal de Etiopía África Adís Abeba Recoñecemento xeral ONU
Illas Feroe Feroe Illas Feroe Illas Feroe Europa Tórshavn Rexión autónoma do Reino de Dinamarca
Flag of Fiji.svg Fidxi República de Fidxi Oceanía Suva Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Philippines.svg Filipinas República de Filipinas Asia Manila Recoñecemento xeral ONU
Finlandia Finlandia República de Finlandia Europa Helsinki Recoñecemento xeral ONU
Francia Francia República Francesa Europa París Recoñecemento xeral ONU
Flag of Gabon.svg Gabón República Gabonesa África Libreville Recoñecemento xeral ONU
Gambia Gambia República de Gambia África Banjul Recoñecemento xeral ONU
Flag of Ghana.svg Ghana República de Ghana África Accra Recoñecemento xeral ONU
Flag of Grenada.svg Granada Granada América Saint George's Recoñecemento xeral ONU
Grecia Grecia República Helénica Europa Atenas Recoñecemento xeral ONU
Grenlandia Groenlandia Groenlandia América Nuuk Rexión autónoma do Reino de Dinamarca
Flag of Guam.svg Guam Guam Oceanía Agaña Territorio non incorporado dos Estados Unidos LTNA
Flag of Guatemala.svg Guatemala República de Guatemala América Cidade de Guatemala Recoñecemento xeral ONU
Guernsey Guernsey Bailía de Guernsey Europa Saint Peter Port Dependencia da Corona Británica
Flag of Guinea.svg Guinea República de Guinea África Conakry Recoñecemento xeral ONU
Flag of Guinea-Bissau.svg Guinea-Bisau República de Guinea-Bisau África Bissau Recoñecemento xeral ONU
Guinea Ecuatorial Guinea Ecuatorial República de Guinea Ecuatorial África Malabo Recoñecemento xeral ONU
Flag of Guyana.svg Güiana República Cooperativa de Güiana América Georgetown Recoñecemento xeral ONU
Flag of Haiti.svg Haití República de Haití América Porto Príncipe Recoñecemento xeral ONU
Flag of Honduras.svg Honduras República de Honduras América Tegucigalpa Recoñecemento xeral ONU
Flag of Hong Kong.svg Hong Kong Rexión Administrativa Especial de Hong Kong Asia Hong Kong Rexión administrativa especial de China
Hungría Hungría Hungría Europa Budapest Recoñecemento xeral ONU
Flag of Yemen.svg Iemen República do Iemen Asia Sana Recoñecemento xeral ONU
Flag of India.svg India República da India Asia Nova Delhi Recoñecemento xeral ONU
Flag of Indonesia.svg Indonesia República de Indonesia Asia Iacarta Recoñecemento xeral ONU
Flag of Iraq.svg Iraq República de Iraq Asia Bagdad Recoñecemento xeral ONU
Irán Irán República Islámica de Irán Asia Teherán Recoñecemento xeral ONU
Flag of Ireland.svg Irlanda República de Irlanda Europa Dublín Recoñecemento xeral ONU
Islandia Islandia República de Islandia Europa Reiquiavik Recoñecemento xeral ONU
Flag of Israel.svg Israel Estado de Israel Asia Xerusalén[1] Recoñecemento xeral, excepto por 32+1 países ONU
Italia Italia República Italiana Europa Roma Recoñecemento xeral ONU
Illa de Jersey Jersey Illa de Jersey Bailía de Jersey Europa Saint Helier Dependencia da Coroa Británica
Kenya Kenya República de Kenya África Nairobi Recoñecemento xeral ONU
Kirguizistán Kirguizistán República de Kirguizistán Asia Bixkek Recoñecemento xeral ONU
Flag of Kiribati.svg Kiribati República de Kiribati Oceanía Tarawa Recoñecemento xeral ONU
Kosovo Kosovo República de Kosovo Europa Pristina Independente de facto de Serbia. Recoñecemento por 109+1 países
Flag of Kuwait.svg Kuwait Estado de Kuwait Asia Kuwait Recoñecemento xeral ONU
Flag of Laos.svg Laos República Democrática Popular Lao Asia Vientiane Recoñecemento xeral ONU
Flag of Lesotho.svg Lesoto Reino de Lesoto África Maseru Recoñecemento xeral ONU
Flag of Latvia.svg Letonia República de Letonia Europa Riga Recoñecemento xeral ONU
Flag of Lebanon.svg Líbano República Libanesa Asia Beirut Recoñecemento xeral ONU
Flag of Liberia.svg Liberia República de Liberia África Monrovia Recoñecemento xeral ONU
Flag of Libya.svg Libia Estado de Libia África Trípoli Recoñecemento xeral ONU
Flag of Liechtenstein.svg Liechtenstein Principado de Liechtenstein Europa Vaduz Recoñecemento xeral ONU
Flag of Lithuania.svg Lituania República de Lituania Europa Vilnius Recoñecemento xeral ONU
Flag of Luxembourg.svg Luxemburgo Gran Ducado de Luxemburgo Europa Luxemburgo Recoñecemento xeral ONU
Flag of Macau.svg Macau Rexión Administrativa Especial de Macau Asia Macau Rexión administrativa especial de China
Flag of Macedonia.svg Macedonia República de Macedonia[2] Europa Skopje Recoñecemento xeral ONU
Flag of Madagascar.svg Madagascar República de Madagascar África Antananarivo Recoñecemento xeral ONU
Flag of Malaysia.svg Malaisia Malaisia Asia Kuala Lumpur (O), Putrajaya (A) Recoñecemento xeral ONU
Flag of Malawi.svg Malaui República de Malaui África Lilongwe Recoñecemento xeral ONU
Flag of Maldives.svg Maldivas República das Maldivas Asia Malé Recoñecemento xeral ONU
Flag of Mali.svg Malí República de Malí África Bamako Recoñecemento xeral ONU
Flag of Malta.svg Malta República de Malta Europa A Valeta Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Falkland Islands.svg Malvinas Illas Malvinas Illas Malvinas América Porto Arxentino/Stanley Territorio Británico de Ultramar administrado polo Reino Unido con reclamación de soberanía por parte de Arxentina LTNA
Flag of the Isle of Mann.svg Man Illa de Man Illa de Man Europa Douglas Dependencia da Corona británica
Flag of the Northern Mariana Islands.svg Marianas Illas Marianas do Norte Estado Libre Asociado das Illas Marianas do Norte Oceanía Saipan Territorio non incorporado dos EE. UU.
Flag of Morocco.svg Marrocos Reino de Marrocos África Rabat Recoñecemento xeral ONU
Illas Marshall Marshall Illas Marshall República das Illas Marshall Oceanía Majuro Recoñecemento xeral ONU
Flag of Mauritius.svg Mauricio República de Mauricio África Port Louis Recoñecemento xeral ONU
Flag of Mauritania.svg Mauritania República Islámica de Mauritania África Nouakchott Recoñecemento xeral ONU
Flag of Mexico.svg México Estados Unidos Mexicanos América Cidade de México Recoñecemento xeral ONU
Estados Federados de Micronesia Micronesia Estados Federados de Micronesia Oceanía Palikir Recoñecemento xeral ONU
Flag of Moldova.svg Moldavia República de Moldavia Europa Chisinau Recoñecemento xeral ONU
Flag of Monaco.svg Mónaco Principado de Mónaco Europa Mónaco Recoñecemento xeral ONU
Flag of Mongolia.svg Mongolia Mongolia Asia Ulán Bátor Recoñecemento xeral ONU
Flag of Montenegro.svg Montenegro República de Montenegro Europa Podgorica Recoñecemento xeral ONU
Flag of Montserrat.svg Montserrat Montserrat América Brades (F)[3] Territorio Británico de Ultramar LTNA
Flag of Mozambique.svg Mozambique República de Mozambique África Maputo Recoñecemento xeral ONU
Flag of Myanmar.svg Myanmar Unión de Myanmar Asia Naypyidaw Recoñecemento xeral ONU
Flag of Christmas Island.svg Nadal Illa de Nadal Territorio da Illa de Nadal Asia Flying Fish Cove Territorio Externo de Australia
República de Nagorno-Karabakh Nagorno-Karabakh República de Nagorno-Karabakh Asia-Europa Stepanakert Independente de facto de Acerbaixán. Recoñecemento por 0+3 países*
Flag of Namibia.svg Namibia República de Namibia África Windhoek Recoñecemento xeral ONU
Flag of Nauru.svg Nauru República de Nauru Oceanía Yaren Recoñecemento xeral ONU
Nepal Nepal República Federal Democrática de Nepal Asia Katmandú Recoñecemento xeral ONU
Flag of Nicaragua.svg Nicaragua República de Nicaragua América Managua Recoñecemento xeral ONU
Flag of Niger 3!2.svg Níxer República do Níxer África Niamey Recoñecemento xeral ONU
Flag of Nigeria.svg Nixeria República Federal de Nixeria África Abuja Recoñecemento xeral ONU
Flag of Niue.svg Niue Niue Oceanía Alofi Estado asociado a Nova Zelandia
Illa Norfolk Norfolk Illa Norfolk Territorio da Illa Norfolk Oceanía Kingston Territorio Externo de Australia
Flag of Norway.svg Noruega Reino de Noruega Europa Oslo Recoñecemento xeral ONU
Nova Caledonia Nova Caledonia Territorio de Nova Caledonia Oceanía Numea Territorio de ultramar de Francia LTNA
Flag of Novorussia.svg Nova Rusia Unión de Repúblicas Populares Europa Donetsk Independente de facto de Ucraína. Recoñecemento por Osetia do Sur
Flag of New Zealand.svg Nova Zelandia Nova Zelandia Oceanía Wellington Recoñecemento xeral ONU
Flag of Oman.svg Omán Sultanato de Omán Asia Mascate Recoñecemento xeral ONU
Osetia do Sur Osetia do Sur República de Osetia do Sur Asia-Europa Tskhinvali Independente de facto de Xeorxia. Recoñecemento por 5+3 países*
Flag of the Netherlands.svg Países Baixos Reino dos Países Baixos Europa A Haia (E, X), Ámsterdam (L) Recoñecemento xeral ONU
Flag of Pakistan.svg Pakistán República Islámica de Pakistán Asia Islamabad Recoñecemento xeral ONU
Palaos Palaos República de Palaos Oceanía Melekeok Recoñecemento xeral ONU
Flag of Palestine.svg Palestina Autoridade Nacional Palestina Asia Gaza / Ramala (F)
Xerusalén Leste (O)
Recoñecemento por 135+1 países Obs. ONU
Flag of Panama.svg Panamá República de Panamá América Panamá Recoñecemento xeral ONU
Flag of Papua New Guinea.svg Papúa Nova Guinea Estado Independente de Papúa Nova Guinea Oceanía Port Moresby Recoñecemento xeral ONU
Flag of Paraguay.svg Paraguai República do Paraguai América Asunción Recoñecemento xeral ONU
Flag of Peru.svg Perú República do Perú América Lima Recoñecemento xeral ONU
Illas Pitcairn Pitcairn Illas Pitcairn Illas Pitcairn, Henderson, Ducie e Oeno Oceanía Adamstown Territorio Británico de Ultramar LTNA
Flag of French Polynesia.svg Polinesia Francesa Polinesia Francesa Oceanía Papeete Colectividade de ultramar de Francia LTNA
Polonia Polonia República de Polonia Europa Varsovia Recoñecemento xeral ONU
Flag of Portugal.svg Portugal República Portuguesa Europa Lisboa Recoñecemento xeral ONU
Flag of Puerto Rico.svg Porto Rico Estado Libre Asociado de Porto Rico América San Xoán Territorio non incorporado dos EE. UU.
Flag of Qatar.svg Qatar Estado de Qatar Asia Doha Recoñecemento xeral ONU
Flag of the United Kingdom.svg Reino Unido Reino Unido de Gran Bretaña e Irlanda do Norte Europa Londres Recoñecemento xeral ONU
Flag of Rwanda.svg Ruanda República de Ruanda África Kigali Recoñecemento xeral ONU
Flag of Romania.svg Romanía Romanía Europa Bucarest Recoñecemento xeral ONU
Flag of Russia.svg Rusia Federación Rusa Europa-Asia Moscova Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg Sáhara Occidental República Árabe Saharaui Democrática África O Aaiún (O)
Bir Lehlu (F)[4]
Territorio ocupado por Marrocos de facto. Reivindicado pola RASD. Recoñecemento por 84 países LTNA
Flag of the Solomon Islands.svg Salomón Illas Salomón Illas Salomón Oceanía Honiara Recoñecemento xeral ONU
Flag of Samoa.svg Samoa Estado Independente de Samoa Oceanía Apia Recoñecemento xeral ONU
Flag of American Samoa.svg Samoa Americana Samoa Americana Oceanía Pago Pago Territorio non incorporado dos EE. UU. LTNA
Flag of Saint Barthelemy (local).svg Saint-Barthélemy Colectividad de San Bartolomé América Gustavia Colectividade de ultramar de Francia
Flag of Saint Kitts and Nevis.svg San Cristovo e Neves Federación de San Cristovo e Neves América Basseterre Recoñecemento xeral ONU
Flag of San Marino.svg San Marino Serenísima República de San Marino Europa Cidade de San Marino Recoñecemento xeral ONU
Francia San Martín Colectividade de San Martín América Marigot Colectividade de ultramar de Francia
Flag of Sint Maarten.svg Sint Maarten Sint Maarten América Philipsburg Territorio autónomo do Reino dos Países Baixos
San Pedro e Miguelón San Pedro e Miguelón Colectividade de San Pedro e Miguelón América Saint-Pierre Colectividade de ultramar de Francia
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg San Vicente e Granadinas San Vicente e Granadinas América Kingstown Recoñecemento xeral ONU
Santa Helena Santa Helena Santa Helena Océano Atlántico Jamestown Territorio Británico de Ultramar LTNA
Flag of Saint Lucia.svg Santa Lucía Santa Lucía América Castries Recoñecemento xeral ONU
Flag of Sao Tome and Principe.svg San Tomé e Príncipe República Democrática de San Tomé e Príncipe África San Tomé Recoñecemento xeral ONU
Flag of Senegal.svg Senegal República de Senegal África Dakar Recoñecemento xeral ONU
Flag of Serbia.svg Serbia República de Serbia Europa Belgrado Recoñecemento xeral ONU
Flag of Seychelles.svg Seixeles República das Seixeles África Victoria Recoñecemento xeral ONU
Flag of Sierra Leone.svg Serra Leoa República de Serra Leoa África Freetown Recoñecemento xeral ONU
Flag of Singapore.svg Singapur República de Singapur Asia Singapur Recoñecemento xeral ONU
Flag of Syria.svg Siria República Árabe Siria Asia Damasco Recoñecemento xeral ONU
Flag of Somalia.svg Somalia República Federal de Somalia África Mogadiscio Recoñecemento xeral ONU
Flag of Somaliland.svg Somalilandia República de Somalilandia África Hargeisa Independente de facto de Somalia. Sen Recoñecemento
Flag of Sri Lanka.svg Sri Lanka República Democrática Socialista de Sri Lanka Asia Colombo (O)
Sri Jayawardenepura (L)
Recoñecemento xeral ONU
Flag of Swaziland.svg Suacilandia Reino de Suacilandia África Lobamba (L, F)
Mbabane (A)
Recoñecemento xeral ONU
Flag of South Africa.svg Sudáfrica República de Sudáfrica África Pretoria (O, E)
cidade do Cabo (L)
Bloemfontein (X)
Recoñecemento xeral ONU
Flag of Sudan.svg Sudán República do Sudán África Khartún Recoñecemento xeral ONU
Sudán do Sur Sudán do Sur República de Sudán do Sur África Juba Recoñecemento xeral ONU
Flag of Sweden.svg Suecia Reino de Suecia Europa Estocolmo Recoñecemento xeral ONU
Suíza Suíza Confederación Helvética Europa Berna Recoñecemento xeral ONU
Flag of Suriname.svg Suriname República do Suriname América Paramaribo Recoñecemento xeral ONU
Flag of Norway.svg Svalbard Svalbard Europa Longyearbyen Rexión administrativa especial de Noruega
Flag of Thailand.svg Tailandia Reino de Tailandia Asia Bangkok Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Republic of China.svg Taiwán República de China Asia Taipei Recoñecemento por 22 países.
Flag of Tanzania.svg Tanzania República Unida de Tanzania África Dodoma Recoñecemento xeral ONU
Flag of Tajikistan.svg Taxiquistán República de Taxiquistán Asia Dushanbe Recoñecemento xeral ONU
Flag of East Timor.svg Timor Leste República Democrática de Timor Leste Asia Dili Recoñecemento xeral ONU
Flag of Togo.svg Togo República Togolesa África Lomé Recoñecemento xeral ONU
Toquelau Toquelau Toquelau Oceanía n/d Territorio de Nova Zelandia LTNA
Flag of Tonga.svg Tonga Reino de Tonga Oceanía Nukuʻalofa Recoñecemento xeral ONU
Transnistria Transnistria República Moldava Pridnestroviana Europa Tiráspol Independente de facto de Moldavia. Recoñecemento por 0+3 países*
Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidad e Tobago República de Trinidad e Tobago América Porto España Recoñecemento xeral ONU
Flag of Tunisia.svg Tunisia República Tunisiana África Tunes Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Turks and Caicos Islands.svg Turks e Caicos Turks e Caicos Illas Turks e Caicos América Cockburn Town Territorio Británico de Ultramar LTNA
Flag of Turkmenistan.svg Turcomenistán República de Turcomenistán Asia Achkhabad Recoñecemento xeral ONU
Flag of Turkey.svg Turquía República de Turquía Asia-Europa Ankara Recoñecemento xeral ONU
Tuvalu Tuvalu Tuvalu Oceanía Funafuti Recoñecemento xeral ONU
Ucraína Ucraína Ucrania Europa Kiev Recoñecemento xeral ONU
Flag of Uganda.svg Uganda República de Uganda África Kampala Recoñecemento xeral ONU
Flag of Uruguay.svg Uruguai República Oriental do Uruguai América Montevideo Recoñecemento xeral ONU
Uzbequistán Uzbequistán República de Uzbequistán Asia Taskent Recoñecemento xeral ONU
Flag of Vanuatu.svg Vanuatu República de Vanuatu Oceanía Port Vila Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Vatican City.svg Vaticano Cidade do Vaticano Estado da cidade do Vaticano Europa Cidade do Vaticano Recoñecemento xeral Obs. ONU
Flag of Venezuela.svg Venezuela República Bolivariana de Venezuela América Caracas Recoñecemento xeral ONU
Flag of Vietnam.svg Vietnam República Socialista de Vietnam Asia Hanoi Recoñecemento xeral ONU
Flag of the British Virgin Islands.svg Virxe BIllas Virxes Británicas Illas Virxes Británicas América Road Town Territorio Británico de Ultramar LTNA
Flag of the United States Virgin Islands.svg Virxe EIllas Virxes Estadounidenses Illas Virxes Estadounidenses América Charlotte Amalie Territorio non incorporado dos EE. UU. LTNA
Wallis e Futuna Wallis e Futuna Territorio das Illas Wallis e Futuna Oceanía Mata-Utu Colectividad de ultramar de Francia
Flag of Jamaica.svg Xamaica Xamaica América Kingston Recoñecemento xeral ONU
Imperio do Xapón Xapón Xapón Asia Toquio Recoñecemento xeral ONU
Flag of Georgia.svg Xeorxia Xeorxia Asia-Europa Tiflis Recoñecemento xeral ONU
Flag of Gibraltar.svg Xibraltar Xibraltar Europa Xibraltar Territorio Británico de Ultramar LTNA
Flag of Jordan.svg Xordania Reino Hachemita de Xordania Asia Amán Recoñecemento xeral ONU
Flag of Zambia.svg Zambia República de Zambia África Lusaka Recoñecemento xeral ONU

Lenda[editar | editar a fonte]

  • Capital: A = Administrativa, CE = cidade-Estado, E = Executiva (Sede do Goberno), F = de facto, X = Xudicial (Sede dos Tribunais), L = Lexislativa (Sede do Parlamento), O = Oficial.
  • Situación: Dependencia ou independencia na actualidade e, no seu caso, número de países que o recoñecen (países con recoñecemento internacional + países sen recoñecemento internacional).
  • Notas: ONU = pertence á ONU, Obs. ONU = observador permanente na ONU, LTNA = inscrito na Lista das Nacións Unidas de territorios non autónomos.

Notas[editar | editar a fonte]

  1. A ONU non recoñece a anexión e capitalidade de Xerusalén Leste e recomendou aos seus membros establecer as embaixadas en Tel Aviv, donde se atopan prácticamente todas elas na actualidade
  2. Internacionalmente tamén coñecida coma Antiga República Iugoslava de Macedonia
  3. Trala erupción do volcán Soufriere Hills en 1995, a capital oficial Plymouth foi abandoada e Brades pasou a ser a capital provisional.
  4. O Aaiún está ocupada por Marrocos, sendo a capital provisional Bir Lehlu ubicada na zona controlada polo Frente Polisario.

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]