Lista de países

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

Esta é unha lista alfabética de países do mundo.

Os países sen recoñecemento xeral sinálanse en cursiva, e se son independientes de feito, indícase cun * na súa situación e ofrécense máis detalles na columna de notas.


País Nome oficial Continente Capital Situación Notas
Flag of Abkhazia.svg Abkhazia República de Abkhazia Asia Sukhumi Independente de facto de Xeorxia. Recoñecemento por Rusia, Nauru, Nicaragua, Venezuela, Nagorno-Karabakh, Osetia do Sur e Transnistria. Reclamada na súa totalidade por Xeorxia como a República Autónoma de Abkhazia.
Flag of Azerbaijan.svg Acerbaixán República de Acerbaixán Asia-Europa Bakú Recoñecemento xeral. Contén dúas rexións autónomas, Nakhchivan e Nagorno-Karabakh, este último establecido coma un estado de facto. ONU
Flag of Afghanistan.svg Afganistán República Islámica de Afganistán Asia Cabul Recoñecemento xeral. ONU
Akrotiri and Dhekelia flag.jpg Akrotiri e Dhekelia Bases Soberanas de Akrotiri e Dhekelia Europa Episkopí Territorio Británico de Ultramar (base soberana en Chipre)
Flag of Albania.svg Albania República de Albania Europa Tirana Recoñecemento xeral ONU
Alemaña Alemaña República Federal de Alemaña Europa Berlín Recoñecemento xeral. Federación de 16 estados federados (Länder). ONU
Alxeria Alxeria República Democrática e Popular de Alxeria África Alxer Recoñecemento xeral ONU
Andorra Andorra Principado de Andorra Europa Andorra a Vella Recoñecemento xeral. Co-principado no que a xefatura de Estado lévase a cabo en forma conxunta de oficio polo presidente francés e o bispo da dioceses católica de Urgell, nomeado pola Santa Sé. ONU
Flag of Angola.svg Angola República de Angola África Luanda Recoñecemento xeral ONU
Flag of Anguilla.svg Anguila Anguila América The Valley Territorio Británico de Ultramar LTNA
Antiga e Barbuda Antiga e Barbuda Antiga e Barbuda América Saint John's Recoñecemento xeral. Conten a rexión autónoma de Barbuda ONU
Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudita Reino de Arabia Saudita Asia Riad Recoñecemento xeral ONU
Flag of Armenia.svg Armenia República de Armenia Asia-Europa Iereván Recoñecemento xeral, excepto por Pakistán ONU
Flag of Argentina.svg Arxentina República Arxentina América Buenos Aires Recoñecemento xeral. Federación de 23 provincias e unha cidade autónoma. ONU
Flag of Aruba.svg Aruba Aruba América Oranjestad Territorio autónomo do Reino dos Países Baixos
Australia Australia Mancomunidade de Australia Oceanía Camberra Recoñecemento xeral. Federación de seis estados e 10 territorios. Os territorios externos de Australia són: ONU
Austria Austria República de Austria Europa Viena Recoñecemento xeral. Federación de nove estados (Bundesländer). ONU
Flag of the Bahamas.svg Bahamas Mancomunidade das Bahamas América Nassau Recoñecemento xeral ONU
Bahrain Bahrain Reino de Bahrain Asia Manama Recoñecemento xeral ONU
Flag of Bangladesh.svg Bangladesh República Popular de Bangladesh Asia Dacca Recoñecemento xeral ONU
Barbados Barbados Barbados América Bridgetown Recoñecemento xeral ONU
Bélxica Bélxica Reino de Bélxica Europa Bruxelas Recoñecemento xeral ONU
Flag of Belize.svg Belize Belize América Belmopán Recoñecemento xeral ONU
Benin Benin República de Benin África Porto Novo (O)
Cotonou (A)
Recoñecemento xeral ONU
Flag of Bermuda.svg Bermuda Bermuda América Hamilton Territorio Británico de Ultramar LTNA
Bielorrusia Bielorrusia República de Bielorrusia Europa Minsk Recoñecemento xeral ONU
Flag of Bolivia.svg Bolivia Estado Plurinacional da Bolivia América Sucre (O, X)
A Paz (E, L)
Recoñecemento xeral ONU
Bosnia e Hercegovina Bosnia e Hercegovina Bosnia e Hercegovina Europa Saraxevo Recoñecemento xeral. Federación constituída por dúas unidades:

e a unidade administrativa autónoma do Distrito de Brčko.[1]

ONU
Flag of Botswana.svg Botswana República de Botswana África Gaborone Recoñecemento xeral ONU
Flag of Brazil.svg Brasil República Federativa do Brasil América Brasilia Recoñecemento xeral. Federación de 26 estados e 1 distrito federal. ONU
Flag of Brunei.svg Brunei Estado de Brunei Darussalam Asia Bandar Seri Begawan Recoñecemento xeral ONU
Bulgaria Bulgaria República de Bulgaria Europa Sofía Recoñecemento xeral ONU
Flag of Burkina Faso.svg Burkina Faso Burkina Faso África Uagadugú Recoñecemento xeral ONU
Burundi Burundi República de Burundi África Bujumbura Recoñecemento xeral ONU
Flag of Bhutan.svg Bután Reino de Bután Asia Thimphu Recoñecemento xeral ONU
Flag of Cape Verde.svg Cabo Verde República de Cabo Verde África Praia Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Cayman Islands.svg Caimán Illas Caimán Illas Caimán América George Town Territorio Británico de Ultramar LTNA
Flag of Cambodia.svg Cambodja Reino de Cambodja Asia Phnom Penh Recoñecemento xeral ONU
Flag of Cameroon.svg Camerún República de Camerún África Yaoundé Recoñecemento xeral ONU
Flag of Canada.svg Canadá Canadá América Otava Recoñecemento xeral. Federación de 10 provincias e 3 territorios. ONU
Flag of Kazakhstan.svg Casaquistán República de Casaquistán Asia-Europa Astana Recoñecemento xeral ONU
República Centroafricana Centroafricana, RepúblicaRepública Centroafricana República Centroafricana África Bangui Recoñecemento xeral ONU
Flag of Chad.svg Chad República do Chad África Xamena Recoñecemento xeral ONU
República Checa Checa, RepúblicaRepública Checa República Checa Europa Praga Recoñecemento xeral ONU
Flag of Chile.svg Chile República de Chile América Santiago de Chile (O)
Valparaíso (L)
Recoñecemento xeral ONU
Flag of the People's Republic of China.svg China República Popular da China Asia Pequín Recoñecemento xeral, excepto por 21+1 países. Ten cinco rexións autónomas, Guangxi, Mongolia Interior, Ningxia, Xinjiang e Tíbet. Ademais, ten a soberanía sobre as Rexións administrativas Especiais de:

China non é recoñecida por 21 estados membros da ONU e a Santa Sé, que no seu lugar recoñecen a Taiwán (República de China). China reclama, pero non controla, a de facto independente Taiwán.

ONU
Chipre Chipre República de Chipre Asia-Europa Nicosia Recoñecemento xeral, excepto por Turquía.[2] A parte noreste da illa é o estado de facto de Chipre do Norte. Véxase Relacións Exteriores de Chipre e conflito de Chipre. Turquía refírese ao goberno da República de Chipre como "A Administración grecochipriota do sur de Chipre".[3] ONU
República Turca do Norte de Chipre Chipre NorteChipre do Norte República Turca do Norte de Chipre Asia-Europa Nicosia Independente de facto de Chipre. Recoñecemento por Turquía, territorio reclamado pola República de Chipre.
Flag of Zimbabwe.svg Cimbabue República de Cimbabue África Harare Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Cocos (Keeling) Islands.svg Cocos Illas Cocos Territorio das Illas Cocos (Keeling) Asia West Island Territorio Externo de Australia
Flag of Colombia.svg Colombia República de Colombia América Bogotá Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Comoros.svg Comores Unión das Comores África Moroni Recoñecemento xeral. Federación de 3 illas.[4] ONU
Congo Congo República do Congo República do Congo África Brazzaville Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Congo R D R.D. do Congo República Democrática do Congo África Kinshasa Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Cook Islands.svg CookIllas Cook Illas Cook Oceanía Avarua Estado asociado a Nova Zelandia. Teñen relacións con outros 41 estados. É membro de múltiples axencias da ONU, coa capacidade de firmar tratados plenos. Comparte xefe de estado con Nova Zelandia, e teñen cidadanía compartida. Membro de sete axencias da ONU
Flag of North Korea.svg Corea do Norte República Popular e Democrática de Corea Asia Pyongyang Recoñecemento xeral, excepto por Corea do Sur e Xapón. ONU
Flag of South Korea.svg Corea do Sur República de Corea Asia Seúl Recoñecemento xeral, excepto por Corea do Norte. corea do sur ten unha rexión autonoma, Jeju-do.[5] ONU
Costa do Marfil Costa do Marfil República de Costa do Marfil África Yamoussoukro (O)
Abidjan (F)
Recoñecemento xeral ONU
Flag of Costa Rica.svg Costa Rica República de Costa Rica América San Xosé Recoñecemento xeral ONU
Croacia Croacia República de Croacia Europa Zagreb Recoñecemento xeral ONU
Flag of Cuba.svg Cuba República de Cuba América A Habana Recoñecemento xeral ONU
Flag of Curaçao.svg Curaçao Curaçao América Willemstad Territorio autónomo do Reino dos Países Baixos
Dinamarca Dinamarca Reino de Dinamarca Europa Copenhague Recoñecemento xeral. O Reino de Dinamarca inclúe dous territorios autónomos: ONU
Flag of Djibouti.svg Djibuti República de Djibuti África Yibuti Recoñecemento xeral ONU
Flag of Dominica.svg Dominica Mancomunidade de Dominica América Roseau Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Dominican Republic.svg Dominicana República Dominicana República Dominicana América Santo Domingo Recoñecemento xeral ONU
Flag of Ecuador.svg Ecuador República do Ecuador América Quito Recoñecemento xeral ONU
Exipto Exipto República Árabe de Exipto África O Cairo Recoñecemento xeral ONU
Flag of El Salvador.svg SalvadorO Salvador República do Salvador América San Salvador Recoñecemento xeral ONU
Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratos Árabes Unidos Emiratos Árabes Unidos Asia Abu Dabi Recoñecemento xeral. Federación de 7 emiratos. ONU
Flag of Eritrea.svg Eritrea Estado de Eritrea África Asmara Recoñecemento xeral ONU
Eslovaquia Eslovaquia República Eslovaca Europa Bratislava Recoñecemento xeral ONU
Flag of Slovenia.svg Eslovenia República de Eslovenia Europa Liubliana Recoñecemento xeral ONU
España España Reino de España Europa Madrid Recoñecemento xeral. Dividido en 17 comunidades autónomas e 2 cidades autónomas. ONU
Flag of the Islamic State of Iraq and the Levant2.svg Estado Islámico Estado Islámico de Iraq e o Levante Asia Raqqa Independente de facto de Irak e Siria. Sen recoñecemento
Flag of the United States.svg Estados Unidos Estados Unidos de América América Washington D.C. Recoñecemento xeral. Federación de 50 estados, 1 distrito federal, e o territorio incorporado do Atol Palmyra. Teñen soberanía sobre as seguintes posesións e mancomunidades habitadas:

Tamén ten a soberanía sobre varios territorios deshabitados:

Tres estados soberanos convertéronse en estados asociados aos dos Estados Unidos no marco do Tratado de Libre Asociación:

Tamén disputa a soberanía sobre os seguintes territorios:

ONU
Estonia Estonia República de Estonia Europa Tallin Recoñecemento xeral ONU
Flag of Ethiopia.svg Etiopía República Democrática Federal de Etiopía África Adís Abeba Recoñecemento xeral. Federación de nove rexións e dúas cidades con estatus especial. ONU
Illas Feroe Feroe Illas Feroe Illas Feroe Europa Tórshavn Rexión autónoma do Reino de Dinamarca
Flag of Fiji.svg Fidxi República de Fidxi Oceanía Suva Recoñecemento xeral. Fidxi conta cunha rexión autónoma, Rotuma.[6][7] ONU
Flag of the Philippines.svg Filipinas República de Filipinas Asia Manila Recoñecemento xeral. Ten unha rexión autónoma. ONU
Finlandia Finlandia República de Finlandia Europa Helsinki Recoñecemento xeral.
  • Flag of Åland.svg Åland é unha rexión autónoma neutral e desmilitarizada de Finlandia.[8]
ONU
Francia Francia República Francesa Europa París Recoñecemento xeral. Ten cinco rexións/departamentos de ultramar:

Tamén inclúe os territorios de ultramar de:

ONU
Flag of Gabon.svg Gabón República Gabonesa África Libreville Recoñecemento xeral ONU
Gambia Gambia República de Gambia África Banjul Recoñecemento xeral ONU
Flag of Ghana.svg Ghana República de Ghana África Accra Recoñecemento xeral ONU
Flag of Grenada.svg Granada Granada América Saint George's Recoñecemento xeral ONU
Grecia Grecia República Helénica Europa Atenas Recoñecemento xeral. O Monte Athos é unha parte autónoma de Grecia gobernada conxuntamente pola "Santa Comunidade" da montaña e un gobernador civil nomeado polo goberno grego.[9] ONU
Grenlandia Groenlandia Groenlandia América Nuuk Rexión autónoma do Reino de Dinamarca
Flag of Guam.svg Guam Guam Oceanía Agaña Territorio non incorporado dos Estados Unidos LTNA
Flag of Guatemala.svg Guatemala República de Guatemala América Cidade de Guatemala Recoñecemento xeral ONU
Guernsey Guernsey Bailía de Guernsey Europa Saint Peter Port Dependencia da Coroa británica
Flag of Guinea.svg Guinea República de Guinea África Conakry Recoñecemento xeral ONU
Flag of Guinea-Bissau.svg Guinea-Bisau República de Guinea-Bisau África Bissau Recoñecemento xeral ONU
Guinea Ecuatorial Guinea Ecuatorial República de Guinea Ecuatorial África Malabo Recoñecemento xeral ONU
Flag of Guyana.svg Güiana República Cooperativa de Güiana América Georgetown Recoñecemento xeral ONU
Flag of Haiti.svg Haití República de Haití América Porto Príncipe Recoñecemento xeral ONU
Flag of Honduras.svg Honduras República de Honduras América Tegucigalpa Recoñecemento xeral ONU
Flag of Hong Kong.svg Hong Kong Rexión Administrativa Especial de Hong Kong Asia Hong Kong Rexión administrativa especial de China
Hungría Hungría Hungría Europa Budapest Recoñecemento xeral ONU
Flag of Yemen.svg Iemen República do Iemen Asia Sana Recoñecemento xeral ONU
Flag of India.svg India República da India Asia Nova Delhi Recoñecemento xeral. Federación de 29 estados e 7 territorios da unión. ONU
Flag of Indonesia.svg Indonesia República de Indonesia Asia Iacarta Recoñecemento xeral. Ten cinco provincias cun estatus oficial autonomía especial: Aceh, Yakarta SCR, Yogyakarta SR, Papúa e Papúa Occidental. ONU
Flag of Iraq.svg Iraq República de Iraq Asia Bagdad Recoñecemento xeral. Federación[10] de 18 provincias, tres das cales conforman o Kurdistán iraquí autónomo. ONU
Irán Irán República Islámica de Irán Asia Teherán Recoñecemento xeral ONU
Flag of Ireland.svg Irlanda República de Irlanda Europa Dublín Recoñecemento xeral ONU
Islandia Islandia República de Islandia Europa Reiquiavik Recoñecemento xeral ONU
Flag of Israel.svg Israel Estado de Israel Asia Xerusalén Recoñecemento xeral, excepto por 32+1 países. Exerce un forte control sobre o territorio reclamado por Palestina. Anexou Xerusalén Leste,[11] unha anexión non recoñecida pola comunidade internacional.[12] Israel mantén diferentes niveis de control sobre o resto da Cisxordania, e pese a que Israel xa non ten unha presenza civil ou militar permanente en Gaza logo da súa desconexión unilateral, aínda é considerado por algúns como unha potencia ocupante en virtude do dereito internacional. [13][14][15][16] Israel non é recoñecido como Estado por 32 membros das Nacións Unidas (incluíndo a maioría dos estados árabes) e pola RASD. ONU
Italia Italia República Italiana Europa Roma Recoñecemento xeral. Ten cinco rexións autónomas, Val de Aosta, Friúl-Venecia Xulia, Sardeña, Sicilia e Trentino-Tirol do Sur ONU
Illa de Jersey Jersey Illa de Jersey Bailía de Jersey Europa Saint Helier Dependencia da Coroa británica
Kenya Kenya República de Kenya África Nairobi Recoñecemento xeral ONU
Kirguizistán Kirguizistán República de Kirguizistán Asia Bixkek Recoñecemento xeral ONU
Flag of Kiribati.svg Kiribati República de Kiribati Oceanía Tarawa Recoñecemento xeral ONU
Kosovo Kosovo República de Kosovo Europa Pristina Independente de facto de Serbia. De conformidade coa Resolución do Consello de Seguridade de Nacións Unidas 1244, Kosovo foi posto baixo a administración da Misión de Administración Provisional das Nacións Unidas en Kosovo en 1999.[17] Kosovo declarou a súa independencia en 2008, e ten recoñecemento diplomático de 108 estados membros da ONU e Taiwán. Serbia segue mantendo a súa reclamación de soberanía sobre Kosovo. Kosovo é membro do Fondo Monetario Internacional e Grupo do Banco Mundial. A República de Kosovo ten control de facto sobre a maior parte do territorio, cun control limitado en Kosovo do Norte.
Flag of Kuwait.svg Kuwait Estado de Kuwait Asia Kuwait Recoñecemento xeral ONU
Flag of Laos.svg Laos República Democrática Popular Lao Asia Vientiane Recoñecemento xeral ONU
Flag of Lesotho.svg Lesoto Reino de Lesoto África Maseru Recoñecemento xeral ONU
Flag of Latvia.svg Letonia República de Letonia Europa Riga Recoñecemento xeral ONU
Flag of Lebanon.svg Líbano República Libanesa Asia Beirut Recoñecemento xeral ONU
Flag of Liberia.svg Liberia República de Liberia África Monrovia Recoñecemento xeral ONU
Flag of Libya.svg Libia Estado de Libia África Trípoli Recoñecemento xeral. Libia ten unha autoproclamada rexión autonoma:[18] ONU
Flag of Liechtenstein.svg Liechtenstein Principado de Liechtenstein Europa Vaduz Recoñecemento xeral ONU
Flag of Lithuania.svg Lituania República de Lituania Europa Vilnius Recoñecemento xeral ONU
Flag of Luxembourg.svg Luxemburgo Gran Ducado de Luxemburgo Europa Luxemburgo Recoñecemento xeral ONU
Flag of Macau.svg Macau Rexión Administrativa Especial de Macau Asia Macau Rexión administrativa especial de China
Flag of Macedonia.svg Macedonia República de Macedonia Europa Skopje Recoñecemento xeral. Debido á disputa do nome de Macedonia, o país coñécese na ONU e por varios estados e organizacións internacionais como a "Antiga República Iugoslava de Macedonia". ONU
Flag of Madagascar.svg Madagascar República de Madagascar África Antananarivo Recoñecemento xeral ONU
Flag of Malaysia.svg Malaisia Malaisia Asia Kuala Lumpur (O), Putrajaya (A) Recoñecemento xeral. [[Federación] de 13 estados e 3 territorios federais. ONU
Flag of Malawi.svg Malaui República de Malaui África Lilongwe Recoñecemento xeral ONU
Flag of Maldives.svg Maldivas República das Maldivas Asia Malé Recoñecemento xeral ONU
Flag of Mali.svg Malí República de Malí África Bamaco Recoñecemento xeral ONU
Flag of Malta.svg Malta República de Malta Europa A Valeta Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Falkland Islands.svg Malvinas Illas Malvinas Illas Malvinas América Porto Arxentino/Stanley Territorio Británico de Ultramar administrado polo Reino Unido con reclamación de soberanía por parte de Arxentina LTNA
Flag of the Isle of Mann.svg Man Illa de Man Illa de Man Europa Douglas Dependencia da Coroa británica
Flag of the Northern Mariana Islands.svg Marianas Illas Marianas do Norte Estado Libre Asociado das Illas Marianas do Norte Oceanía Saipan Territorio non incorporado dos EE. UU.
Flag of Morocco.svg Marrocos Reino de Marrocos África Rabat Recoñecemento xeral. Marrocos reclama a soberanía sobre o Sáhara, que se disputa coa República Árabe Saharauí Democrática. ONU
Illas Marshall Marshall Illas Marshall República das Illas Marshall Oceanía Majuro Recoñecemento xeral. Baixo un Tratado de Libre Asociación cos Estados Unidos. ONU
Flag of Mauritius.svg Mauricio República de Mauricio África Port Louis Recoñecemento xeral. Mauricio ten unha illa autónoma, Rodrigues. ONU
Flag of Mauritania.svg Mauritania República Islámica de Mauritania África Nouakchott Recoñecemento xeral ONU
Flag of Mexico.svg México Estados Unidos Mexicanos América Cidade de México Recoñecemento xeral. Federación de 31 estados e un distrito federal. ONU
Estados Federados de Micronesia Micronesia Estados Federados de Micronesia Oceanía Palikir Recoñecemento xeral. Baixo un Tratado de Libre Asociación cos Estados Unidos. Federación de catro estados. ONU
Flag of Moldova.svg Moldavia República de Moldavia Europa Chisinau Recoñecemento xeral. Ten as rexións autónomas de Gagauzia e Transnistria, na última das cales estableceuse un estado de facto. ONU
Flag of Monaco.svg Mónaco Principado de Mónaco Europa Mónaco Recoñecemento xeral ONU
Flag of Mongolia.svg Mongolia Mongolia Asia Ulán Bátor Recoñecemento xeral ONU
Flag of Montenegro.svg Montenegro República de Montenegro Europa Podgorica Recoñecemento xeral ONU
Flag of Montserrat.svg Montserrat Montserrat América Brades (F)[19] Territorio Británico de Ultramar LTNA
Flag of Mozambique.svg Mozambique República de Mozambique África Maputo Recoñecemento xeral ONU
Flag of Myanmar.svg Myanmar Unión de Myanmar Asia Naypyidaw Recoñecemento xeral ONU
Flag of Christmas Island.svg Nadal Illa de Nadal Territorio da Illa de Nadal Asia Flying Fish Cove Territorio Externo de Australia
República de Nagorno-Karabakh Nagorno-Karabakh República de Nagorno-Karabakh Asia-Europa Stepanakert Independente de facto de Acerbaixán.[20][21][22] Recoñecido unicamente por Abkhazia,[23] Osetia do sur[23] e Transnistria.[23][24] Territorio reclamado por Acerbaixán.[25]
Flag of Namibia.svg Namibia República de Namibia África Windhoek Recoñecemento xeral ONU
Flag of Nauru.svg Nauru República de Nauru Oceanía Yaren Recoñecemento xeral ONU
Nepal Nepal República Federal Democrática de Nepal Asia Katmandú Recoñecemento xeral. Federación composta de 14 zonas. ONU
Flag of Nicaragua.svg Nicaragua República de Nicaragua América Managua Recoñecemento xeral. Ten dúas rexións autónomas, Atlántico Sur e Atlántico Norte. ONU
Flag of Niger 3!2.svg Níxer República do Níxer África Niamey Recoñecemento xeral ONU
Flag of Nigeria.svg Nixeria República Federal de Nixeria África Abuja Recoñecemento xeral. Federación de 36 estados e un territorio federal. ONU
Flag of Niue.svg Niue Niue Oceanía Alofi Estado asociado a Nova Zelandia. Manten relacións diplomáticas con outros 12 estados. É membro de múltiples axencias da ONU, coa capacidade de firmar tratados plenos. Comparte Xefe de Estado con Nova Zelandia, e ten cidadanía compartida.
Illa Norfolk Norfolk Illa Norfolk Territorio da Illa Norfolk Oceanía Kingston Territorio Externo de Australia
Flag of Norway.svg Noruega Reino de Noruega Europa Oslo Recoñecemento xeral.

Noruega ten os territorios dependentes de:

ONU
Nova Caledonia Nova Caledonia Territorio de Nova Caledonia Oceanía Numea Territorio de ultramar de Francia LTNA
Flag of Novorussia.svg Nova Rusia Unión de Repúblicas Populares Europa Donetsk Independente de facto de Ucraína. Recoñecemento por Osetia do Sur
Flag of New Zealand.svg Nova Zelandia Nova Zelandia Oceanía Wellington Recoñecemento xeral. Nova Zelandia ten os territorios dependentes de:

Nova Zelanda ten responsabilidade (pero non os dereitos de control sobre) dous estados libremente asociados:

As Illas Cook e Niue teñen relacións diplomáticas con 39 e 11 membros da ONU, respectivamente.[26][27][28] Teñen plena capacidade para celebrar tratados cas Nacións Unidas,[29] e son membros dalgunhas axencias especializadas da ONU.

ONU
Flag of Oman.svg Omán Sultanato de Omán Asia Mascate Recoñecemento xeral ONU
Osetia do Sur Osetia do Sur República de Osetia do Sur Asia-Europa Tskhinvali Independente de facto de Xeorxia.[30] Recoñecemento por Rusia, Nicaragua, Nauru, Venezuela, Abkhazia, Nagorno-Karabakh, e Transnistria. Reclamado na súa totalidade por Xeorxia como a Administración Provisional de Osetia do Sur.[31]
Flag of the Netherlands.svg Países Baixos Reino dos Países Baixos Europa A Haia (E, X), Ámsterdam (L) Recoñecemento xeral. Componse de catro países constituintes:

O monarca e os seus ministros forman o goberno do reino, así como o goberno do seu país constituinte, os Países Baixos. Trala disolución da Antillas Holandesas en 2010, Curaçao e Sint Maarten convertéronse en países constituintes, os cales, xunto con Aruba, con marcada autonomía. As outras tres illas (Bonaire, Saba, Sint Eustatius) convertéronse en municipalidades especiais dos Países Baixos.

A designación "Países Baixos" pode referirse a un dos países constituintes do Reino ou para o nome curto para o Reino (por exemplo, nas organizacións internacionais). O Reino dos Países Baixos no seu conxunto é membro da UE, pero a lei da UE só se aplica ás partes dentro de Europa.

ONU
Flag of Pakistan.svg Paquistán República Islámica de Pakistán Asia Islamabad Recoñecemento xeral. Federación de catro provincias, o territorio da capital e as rexións tribais. Oponse á soberanía de India sobre Caxemira. Exerce control sobre algunhas zonas, pero non reclama explicitamente ningunha parte dela,[32][33] non considerándoo un territorio en disputa.[34][35]

O control divídese en dous territorios, administrados por separado por Pakistán:

Azad Caxemira describese a si mesma como un "estado autónomo baixo control paquistaní", mentres Gilgit-Baltistán descríbese na súa orde de goberno como un grupo de "zonas" con auto goberno.[36][37] Varias das funcións estatais destes territorios (como os asuntos exteriores e a defensa) son realizadas por Pakistán no seu nome.[37][38][39]

ONU
Palaos Palaos República de Palaos Oceanía Melekeok Recoñecemento xeral. Baixo Tatado de Libre asociación cos Estados Unidos. ONU
Flag of Palestine.svg Palestina Autoridade Nacional Palestina Asia Gaza / Ramala (F)
Xerusalén Leste (O)
O Estado declarado de Palestina recibiu o recoñecemento diplomático de 135 estados.[40] O estado proclamouse sen acordar fronteiras territoriais, nin o control efectivo sobre gran parte do territorio que proclamou.[41]. A Autoridade Nacional Palestina é un órgano administrativo interino formado como resultado dos Acordos de Oslo que exerce xurisdición autónoma limitada dentro dos territorios palestinos. Nas relacións exteriores, Palestina está representado pola Organización para a Liberación de Palestina.[42] The State of Palestine is a member state of UNESCO,[43] Obs. ONU
Flag of Panama.svg Panamá República de Panamá América Panamá Recoñecemento xeral ONU
Flag of Papua New Guinea.svg Papúa Nova Guinea Estado Independente de Papúa Nova Guinea Oceanía Port Moresby Recoñecemento xeral. Ten unha rexión autónoma: ONU
Flag of Paraguay.svg Paraguai República do Paraguai América Asunción Recoñecemento xeral ONU
Flag of Peru.svg Perú República do Perú América Lima Recoñecemento xeral ONU
Illas Pitcairn Pitcairn Illas Pitcairn Illas Pitcairn, Henderson, Ducie e Oeno Oceanía Adamstown Territorio Británico de Ultramar LTNA
Flag of French Polynesia.svg Polinesia Francesa Polinesia Francesa Oceanía Papeete Colectividade de ultramar de Francia LTNA
Polonia Polonia República de Polonia Europa Varsovia Recoñecemento xeral ONU
Flag of Portugal.svg Portugal República Portuguesa Europa Lisboa Recoñecemento xeral. Ten dúas rexións autónomas, Azores e Madeira ONU
Flag of Puerto Rico.svg Porto Rico Estado Libre Asociado de Porto Rico América San Xoán Territorio non incorporado dos EE. UU.
Flag of Qatar.svg Qatar Estado de Qatar Asia Doha Recoñecemento xeral ONU
Flag of the United Kingdom.svg Reino Unido Reino Unido de Gran Bretaña e Irlanda do Norte Europa Londres Recoñecemento xeral. Formado por catro países: Inglaterra, Irlanda do Norte, Escocia, e Gales. O Reino Unido ten os seguintes territorios:

O monarca británico ten soberanía directa sobre o autogoberno de tres dependencias da coroa:

ONU
Flag of Rwanda.svg Ruanda República de Ruanda África Kigali Recoñecemento xeral ONU
Flag of Romania.svg Romanía Romanía Europa Bucarest Recoñecemento xeral ONU
Flag of Russia.svg Rusia Federación Rusa Europa-Asia Moscova Recoñecemento xeral. Rusia é oficialmente unha federación de 85 suxeitos federais (22 repúblicas, 9 krais (territorios), 46 provincias coñecidas como óblasts, 4 distritos autónomos (okrugs), 3 cidades federais (Moscova, San Petersburgo e Sebastopol) e un óblast autónomo). Varios dos territorios federais son repúblicas étnicas. ONU
Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg Sáhara Occidental República Árabe Saharaui Democrática África O Aaiún (O)
Bir Lehlu (F)[44]
Territorio ocupado por Marrocos de facto. Reivindicado pola RASD. Recoñecemento por 84 países, 39 dos cales xa retiraron ou paralizaron o seu recoñecemento. Os territorios baixo o seu control, a chamada Zona Libre, son reclamados por Marrocos como parte das súas provincias do sur. Á súa vez, a República Árabe Saharaui Democrática reclama a parte do Sahara Occidental ao oeste do muro marroquí controlada por Marrocos. O seu goberno reside no exilio en Tindouf, Alxeria. LTNA
Flag of the Solomon Islands.svg Salomón Illas Salomón Illas Salomón Oceanía Honiara Recoñecemento xeral ONU
Flag of Samoa.svg Samoa Estado Independente de Samoa Oceanía Apia Recoñecemento xeral ONU
Flag of American Samoa.svg Samoa Americana Samoa Americana Oceanía Pago Pago Territorio non incorporado dos EE. UU. LTNA
Flag of Saint Barthelemy (local).svg Saint-Barthélemy Colectividad de San Bartolomé América Gustavia Colectividade de ultramar de Francia
Flag of Saint Kitts and Nevis.svg San Cristovo e Neves Federación de San Cristovo e Neves América Basseterre Recoñecemento xeral ONU
Flag of San Marino.svg San Marino Serenísima República de San Marino Europa Cidade de San Marino Recoñecemento xeral ONU
Francia San Martín Colectividade de San Martín América Marigot Colectividade de ultramar de Francia
Flag of Sint Maarten.svg Sint Maarten Sint Maarten América Philipsburg Territorio autónomo do Reino dos Países Baixos
San Pedro e Miguelón San Pedro e Miguelón Colectividade de San Pedro e Miguelón América Saint-Pierre Colectividade de ultramar de Francia
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg San Vicente e Granadinas San Vicente e Granadinas América Kingstown Recoñecemento xeral ONU
Santa Helena Santa Helena Santa Helena Océano Atlántico Jamestown Territorio Británico de Ultramar LTNA
Flag of Saint Lucia.svg Santa Lucía Santa Lucía América Castries Recoñecemento xeral ONU
Flag of Sao Tome and Principe.svg San Tomé e Príncipe República Democrática de San Tomé e Príncipe África San Tomé Recoñecemento xeral. Ten unha provincia autónoma, Príncipe. ONU
Flag of Senegal.svg Senegal República de Senegal África Dakar Recoñecemento xeral ONU
Flag of Serbia.svg Serbia República de Serbia Europa Belgrado Recoñecemento xeral. Ten dúas rexións autónomas, Vojvodina e Kosovo e Metohija. A maioría desta última está baixo o control de facto da República de Kosovo. ONU
Flag of Seychelles.svg Seixeles República das Seixeles África Victoria Recoñecemento xeral ONU
Flag of Sierra Leone.svg Serra Leoa República de Serra Leoa África Freetown Recoñecemento xeral ONU
Flag of Singapore.svg Singapur República de Singapur Asia Singapur Recoñecemento xeral ONU
Flag of Syria.svg Siria República Árabe Siria Asia Damasco Recoñecemento xeral. A Coalición Nacional Siria, que foi recoñecida como o representante lexítimo do pobo sirio por 20 membros da ONU, estableceu un goberno interino para gobernar o territorio controlado polos rebeldes durante a guerra civil siria.

Siria ten unha autoproclamada rexión autónoma:

ONU
Flag of Somalia.svg Somalia República Federal de Somalia África Mogadiscio Recoñecemento xeral. Somalia está actualmente dividida, o Goberno Federal de Somalia (FGS) controla só unha parte do país. Puntlandia e Galmudug declaráronse como rexións autónomas de Somalia (unha situación que o FGS non recoñece),[45] mentres que Somalilandia formou un estado de facto non recoñecido. ONU
Flag of Somaliland.svg Somalilandia República de Somalilandia África Hargeisa Independente de facto de Somalia. Sen Recoñecemento.[20][46][47][48][49] Territorio reclamado por Somalia.[50]
Flag of Sri Lanka.svg Sri Lanka República Democrática Socialista de Sri Lanka Asia Colombo (O)
Sri Jayawardenepura (L)
Recoñecemento xeral. ONU
Flag of Swaziland.svg Suacilandia Reino de Suacilandia África Lobamba (L, F)
Mbabane (A)
Recoñecemento xeral ONU
Flag of South Africa.svg Sudáfrica República de Sudáfrica África Pretoria (O, E)
cidade do Cabo (L)
Bloemfontein (X)
Recoñecemento xeral ONU
Flag of Sudan.svg Sudán República do Sudán África Khartún Recoñecemento xeral. Federación de 17 estados. Abyei e Kafia Kingi son reclamadas por Sudán do Sur. ONU
Sudán do Sur Sudán do Sur República de Sudán do Sur África Juba Recoñecemento xeral. Federación de 10 estados. ONU
Flag of Sweden.svg Suecia Reino de Suecia Europa Estocolmo Recoñecemento xeral ONU
Suíza Suíza Confederación Helvética Europa Berna Recoñecemento xeral. Federación de 26 cantóns ONU
Flag of Suriname.svg Suriname República do Suriname América Paramaribo Recoñecemento xeral ONU
Flag of Norway.svg Svalbard Svalbard Europa Longyearbyen Rexión administrativa especial de Noruega
Flag of Thailand.svg Tailandia Reino de Tailandia Asia Bangkok Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Republic of China.svg Taiwán República de China Asia Taipei Compite polo recoñecemento coa República Popular de China. A República de China controla a illa de Taiwán e illas colindantes, Quemoy, Matsu, a Pratas e parte das Spratly Islands.[51] A República de China é recoñecida por 21 estados membros da Nacións Unidas e a Santa Sé. O territorio da República de China é reclamado na súa totalidade pola República Popular de China. A República de China participa en organizacións internacionais baixo unha variedade de pseudónimos, máis comúnmente "China Taipei" e ten plena adhesión na OMC. A República de China foi membro fundador da ONU e gozou de membresía entre 1945 e 1971, con poder de veto no consello de seguridade.
Flag of Tanzania.svg Tanzania República Unida de Tanzania África Dodoma Recoñecemento xeral. Ten unha rexión autónoma, Zanzíbar. ONU
Flag of Tajikistan.svg Taxiquistán República de Taxiquistán Asia Dushanbe Recoñecemento xeral. Ten unha provincia autónoma, Badaghxán Montañoso ONU
Flag of East Timor.svg Timor Leste República Democrática de Timor Leste Asia Dili Recoñecemento xeral ONU
Flag of Togo.svg Togo República Togolesa África Lomé Recoñecemento xeral ONU
Toquelau Toquelau Toquelau Oceanía n/d Territorio de Nova Zelandia LTNA
Flag of Tonga.svg Tonga Reino de Tonga Oceanía Nukuʻalofa Recoñecemento xeral ONU
Transnistria Transnistria República Moldava Pridnestroviana Europa Tiráspol Independente de facto de Moldavia. Recoñecemento por Abkhazia, Nagorno-Karabakh, e Osetia do Sur. Reclamada en toda a súa totalidade por Moldavia como Unidade autónoma territorial de Transnistria.[52]
Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidad e Tobago República de Trinidad e Tobago América Porto España Recoñecemento xeral. Ten unha rexión autónoma, Tobago ONU
Flag of Tunisia.svg Tunisia República Tunisiana África Tunes Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Turks and Caicos Islands.svg Turks e Caicos Turks e Caicos Illas Turks e Caicos América Cockburn Town Territorio Británico de Ultramar LTNA
Flag of Turkmenistan.svg Turcomenistán República de Turcomenistán Asia Achkhabad Recoñecemento xeral ONU
Flag of Turkey.svg Turquía República de Turquía Asia-Europa Ankara Recoñecemento xeral ONU
Tuvalu Tuvalu Tuvalu Oceanía Funafuti Recoñecemento xeral ONU
Ucraína Ucraína Ucrania Europa Kiev Recoñecemento xeral ONU
Flag of Uganda.svg Uganda República de Uganda África Kampala Recoñecemento xeral ONU
Flag of Uruguay.svg Uruguai República Oriental do Uruguai América Montevideo Recoñecemento xeral ONU
Uzbequistán Uzbequistán República de Uzbequistán Asia Taskent Recoñecemento xeral. Ten unha rexión autónoma, Karakalpakstan ONU
Flag of Vanuatu.svg Vanuatu República de Vanuatu Oceanía Port Vila Recoñecemento xeral ONU
Flag of the Vatican City.svg Vaticano Cidade do Vaticano Estado da cidade do Vaticano Europa Cidade do Vaticano Recoñecemento xeral. Administrado pola Santa Sé, unha entidade soberana con relacións diplomáticas con 180 estados.[53] Membro da OIEA, UIT, UPU e OMPI e observador permanente da ONU (na categoría de "Estado non membro").[42] A Cidade do Vaticano está gobernada polos funcionarios designados polo Papa, que é o Bispo da diócesis de Roma e o soberano de oficio da Cidade do Vaticano. Obs. ONU
Flag of Venezuela.svg Venezuela República Bolivariana de Venezuela América Caracas Recoñecemento xeral. Federación de 23 estados, 1 distrito capital, e unha dependencia federal. ONU
Flag of Vietnam.svg Vietnam República Socialista de Vietnam Asia Hanoi Recoñecemento xeral ONU
Flag of the British Virgin Islands.svg Virxe BIllas Virxes Británicas Illas Virxes Británicas América Road Town Territorio Británico de Ultramar LTNA
Flag of the United States Virgin Islands.svg Virxe EIllas Virxes Estadounidenses Illas Virxes Estadounidenses América Charlotte Amalie Territorio non incorporado dos EE. UU. LTNA
Wallis e Futuna Wallis e Futuna Territorio das Illas Wallis e Futuna Oceanía Mata-Utu Colectividad de ultramar de Francia
Flag of Jamaica.svg Xamaica Xamaica América Kingston Recoñecemento xeral ONU
Imperio do Xapón Xapón Xapón Asia Toquio Recoñecemento xeral ONU
Flag of Georgia.svg Xeorxia Xeorxia Asia-Europa Tiflis Recoñecemento xeral. Ten dúas rexións autónomas, Adzharia e Abkhazia. En Abkhazia e Osetia do Sur formáronse dous estados de facto. ONU
Flag of Gibraltar.svg Xibraltar Xibraltar Europa Xibraltar Territorio Británico de Ultramar LTNA
Flag of Jordan.svg Xordania Reino Hachemita de Xordania Asia Amán Recoñecemento xeral ONU
Flag of Zambia.svg Zambia República de Zambia África Lusaca Recoñecemento xeral ONU

Lenda[editar | editar a fonte]

  • Capital: A = Administrativa, CE = cidade-Estado, E = Executiva (Sede do Goberno), F = de facto, X = Xudicial (Sede dos Tribunais), L = Lexislativa (Sede do Parlamento), O = Oficial.
  • Situación: Dependencia ou independencia na actualidade e, no seu caso, número de países que o recoñecen (países con recoñecemento internacional + países sen recoñecemento internacional).
  • Notas: ONU = pertence á ONU, Obs. ONU = observador permanente na ONU, LTNA = inscrito na Lista das Nacións Unidas de territorios non autónomos.

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Véxase Tratado de Dayton e o texto de The General Framework Agreement for Peace in Bosnia and Herzegovina (14 de decembro de 1995). Office of the High Representative. Consultado o 28 de febreiro de 2011. (en inglés)
  2. Andreas S. Kakouris (9 de xullo de 2010). "Cyprus is not at peace with Turkey" (en inglés). CNN. http://www.cnn.com/2010/OPINION/07/07/kakouris.cyprus/. Consultado o 17 de maio de 2014.
  3. Republic of Turkey Ministry for European Union Affairs. Consultado o 12 de xuño de 2012. (en inglés)
  4. Constituciónn das Comores, Art. 1.
  5. Keun Min. "Greetings" (en inglés). Jeju Special Self-Governing Province. http://english.jeju.go.kr/contents/index.php?mid=02. Consultado o 2010-11-10.
  6. "Rotuma Act". Laws of Fiji (1978 ed.). Suva, Fiji: Government of Fiji. 1927. http://www.itc.gov.fj/lawnet/fiji_act/cap122.html. Consultado o 2010-07-10.[Ligazón morta]
  7. Government of Fiji, Office of the Prime Minister (1978). "Chapter 122: Rotuma Act". Laws of Fiji. University of the South Pacific. http://www.paclii.org/fj/legis/consol_act/ra103/. Consultado o 2010-11-10.
  8. Véxase Tratado de París
  9. Constitución de Grecia, Art. 105.
  10. Fonte: Iraqi constitution
  11. Knesset website, Basic Law: Jerusalem, Capital of Israel
  12. "Disputes – International". CIA World Factbook. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2070.html. Consultado o 8 November 2011.
  13. Gold, Dore; Institute for Contemporary Affairs (26 August 2005). "Legal Acrobatics: The Palestinian Claim that Gaza is Still "Occupied" Even After Israel Withdraws". Jerusalem Issue Brief, Vol. 5, No. 3. Jerusalem Center for Public Affairs. http://www.jcpa.org/brief/brief005-3.htm. Consultado o 2010-07-16.
  14. Bell, Abraham (28 January 2008). "International Law and Gaza: The Assault on Israel's Right to Self-Defense". Jerusalem Issue Brief, Vol. 7, No. 29. Jerusalem Center for Public Affairs. http://www.jcpa.org/brief/brief005-3.htm. Consultado o 2010-07-16.
  15. Salih, Zak M. (17 November 2005). "Panelists Disagree Over Gaza's Occupation Status". University of Virginia School of Law. http://www.law.virginia.edu/html/news/2005_fall/gaza.htm. Consultado o 2010-07-16.
  16. "Israel: 'Disengagement' Will Not End Gaza Occupation". Human Rights Watch. 29 October 2004. http://www.hrw.org/english/docs/2004/10/29/isrlpa9577.htm. Consultado o 2010-07-16.
  17. "United Nations Interim Administration Mission in Kosovo". http://www.un.org/en/peacekeeping/missions/unmik/. Consultado o 8 January 2015.
  18. "East Libya declares self-government". Al Jazeera. November 3, 2013. http://www.aljazeera.com/news/africa/2013/11/east-libya-declares-self-government-2013113195259621122.html. Consultado o November 5, 2013.
  19. Trala erupción do volcán Soufriere Hills en 1995, a capital oficial Plymouth foi abandoada e Brades pasou a ser a capital provisional.
  20. 20,0 20,1 Ker-Lindsay, James (2012). The Foreign Policy of Counter Secession: Preventing the Recognition of Contested States. Oxford University Press. pp. 53. http://books.google.com/books?id=4PwmeRG9QsUC.
  21. Krüger, Heiko (2010). The Nagorno-Karabakh Conflict: A Legal Analysis. Springer. p. 55. ISBN 978-3-642-11787-9. http://books.google.com/books?id=7JDCQu-Us8sC&lpg=PP1&pg=PA55#v=onepage&q&f=false.
  22. Nikoghosyan, Hovhannes (August 2010). "Kosovo ruling implications for Armenia and Azerbaijan". HULIQ.com (Hareyan Publishing, LLC). http://www.huliq.com/1/803-kosovo-ruling-implications-armenia-and-azerbaijan. Consultado o 2011-04-17.
  23. 23,0 23,1 23,2 Вице-спикер парламента Абхазии: Выборы в НКР соответствуют всем международным стандартам: "Абхазия, Южная Осетия, НКР и Приднестровье уже давно признали независимость друг друга и очень тесно сотрудничают между собой", – сказал вице-спикер парламента Абхазии. ... "...Абхазия признала независимость Нагорно-Карабахской Республики..." – сказал он."
  24. "In detail: The foreign policy of Pridnestrovie". Pridnestrovie. 2010-05-26. http://pridnestrovie.net/foreignpolicy_full.html. Consultado o 2010-06-29.
  25. See Regions and territories: Nagorno-Karabakh (17 January 2006). BBC News. Retrieved January 17, 2006.
  26. Federal Foreign Office of Germany (November 2009). "Beziehungen zu Deutschland". Government of Germany. http://www.auswaertiges-amt.de/diplo/de/Laenderinformationen/Cookinseln/Bilateral.html. Consultado o 2010-07-16. For more information, see Foreign relations of the Cook Islands.
  27. China Internet Information Centre (13 December 2007). "Full text of joint communique on the establishment of diplomatic relations between China and Niue". Xinhua News Agency. http://www.china.org.cn/english/international/235447.htm. Consultado o 2010-07-16.
  28. Republic of Nauru Permanent Mission to the United Nations. "Foreign Affairs". United Nations. http://www.un.int/nauru/foreignaffairs.html. Consultado o 2010-07-16.
  29. http://untreaty.un.org/cod/repertory/art102/english/rep_supp8_vol6-art102_e_advance.pdf
  30. Jansen, Dinah (2009). "The Conflict between Self-Determination and Territorial Integrity: the South Ossetian Paradigm". Geopolitics vs. Global Governance: Reinterpreting International Security (Centre for Foreign Policy Studies, University of Dalhousie): 222–242. ISBN 978-1-896440-61-3. http://centreforforeignpolicystudies.dal.ca/pdf/gradsymp09/Jansen.pdf.
  31. "Russia condemned for recognizing rebel regions". CNN.com (Cable News Network). 2008-08-26. http://www.cnn.com/2008/WORLD/europe/08/26/russia.vote.georgia/index.html. Consultado o 2008-08-26.
  32. Constitutción de Pakistan, Art. 1.
  33. Aslam, Tasnim (11 December 2006). "'Pakistan Does Not Claim Kashmir As An Integral Part...'". Outlook India (The Outlook Group). http://www.outlookindia.com/article.aspx?233374.
  34. Williams, Kristen P. (2001). Despite nationalist conflicts: theory and practice of maintaining world peace. Greenwood Publishing Group. pp. 154–155. ISBN 978-0-275-96934-9. http://books.google.com/?id=OYmurpH3ahsC.
  35. Pruthi, R.K. (2001). An Encyclopaedic Survey Of Global Terrorism In 21St Century. Anmol Publications Pvt. Ltd.. pp. 120–121. ISBN 978-81-261-1091-9. http://books.google.com/?id=C3yDkKDbZ3YC.
  36. http://home.ajk.gov.pk/index.php?option=com_content&view=article&id=72&catid=14
  37. 37,0 37,1 http://gbtribune.files.wordpress.com/2012/09/self-governance-order-2009.pdf
  38. Political Handbook of the World 2014. http://books.google.com/books?id=z-aRAwAAQBAJ&pg=PA1100&dq=azad+kashmir+gilgit+baltistan&hl=en&sa=X&ei=rbnWU6-bMcqayATQz4HoDg&ved=0CDUQ6AEwBA#v=onepage&q=azad%20kashmir%20gilgit%20baltistan&f=false. Consultado o 5 October 2014.
  39. http://www.ajkassembly.gok.pk/AJK_Interim_Constitution_Act_1974.pdf
  40. Palestine Liberation Organization. "Road For Palestinian Statehood: Recognition and Admission". Negotiations Affairs Department. http://www.nad-plo.org/etemplate.php?id=5. Consultado o 2011-07-28.
  41. Criterios de estado:
  42. 42,0 42,1 "Non-member States and Entities". United Nations. 29 February 2008. http://www.un.org/en/members/nonmembers.shtml. Consultado o 30 August 2010.
  43. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. "Arab States: Palestine". United Nations. http://www.unesco.org/new/en/unesco/worldwide/arab-states/palestine/. Consultado o 3 de decembro de 2011.
  44. O Aaiún está ocupada por Marrocos, sendo a capital provisional Bir Lehlu ubicada na zona controlada polo Frente Polisario.
  45. Weller, Marc; Nobbs, Katherine (2010). Asymmetric Autonomy and the Settlement of Ethnic Conflicts. Philadelphia, United States: University of Pennsylvania Press. ISBN 978-0-8122-4230-0. http://books.google.com/?id=ru-DIWuuObEC.
  46. "Self-Determination, Sovereignty, and the Failure of States: Somaliland and the Case for Justified Secession". Minnesota Journal of International Law 19:2: 380–381. 2010. http://minnjil.org/wp-content/uploads/2010/04/kreuterweb-pdf.pdf.
  47. International Crisis Group (23 de maio de 2006). "Somaliland: Time for African Union leadership". Africa Report (110): 10–13. http://www.operationspaix.net/IMG/pdf/ICG_Somaliland_AU_Leadership_2006-05-23_.pdf. Consultado o 2011-04-19.
  48. Mesfin, Berouk (September 2009). "The political development of Somaliland and its conflict with Puntland". ISS Paper (Institute for Security Studies) (200): 8. http://www.somalilandtimes.net/sl/2009/403/P200.pdf. Consultado o 2011-04-19.
  49. Arieff, Alexis. "De Fact Statehood? The Strange Case of Somaliland". Yale Journal of International Affairs (Spring/Summer 2008). http://yalejournal.org/wp-content/uploads/2011/01/083206arieff.pdf. Consultado o 2011-04-17.
  50. Regions and territories: Somaliland (30 December 2005). BBC News. Retrieved January 17, 2006.
  51. "Ma refers to China as ROC territory in magazine interview". Taipei Times. 2008-10-08. http://www.taipeitimes.com/News/taiwan/archives/2008/10/08/2003425320.
  52. Regions and territories: Trans-Dniester (13 December 2005). BBC News. Retrieved January 17, 2006.
  53. "Bilateral relations of the Holy See". Holy See website. http://www.vatican.va/roman_curia/secretariat_state/documents/rc_seg-st_20010123_holy-see-relations_en.html. Consultado o 2012-06-05.

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]