Lista de escuderías campioas do mundo de Fórmula 1

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

O Campionato do Mundo de Construtores de Fórmula 1 é outorgado pola Federación Internacional do Automóbil (FIA) á escudería de Fórmula 1 con máis éxito, que é determinada por un sistema de puntuación baseado no posto final dos seus pilotos nos Grandes Premios durante a tempada. O primeiro Campionato de Construtores foi disputado en 1958, e foi para Vanwall.

As diferentes combinacións de monopraza/motor son consideradas para competir no Campionato. Os puntos son calculados pola suma de tódolos pilotos dese construtor en tódalas carreiras. Até o Campionato de 1979 a meirande parte das tempadas viron como só contribuía o piloto con máis puntos en cada carreira. Só en nove ocasións un piloto da escudería gañadora non acadou o Campionato de Pilotos.

Nas 55 tempadas nas que se disputou este Campionato, só 14 escuderías diferentes o gañaron, sendo a que máis veces o acadou a Scuderia Ferrari, con 16 títulos incluíndo 6 consecutivos dende 1999 até 2004. O Campión actual é Red Bull Racing.

Por tempada[editar | editar a fonte]

Tempada Escudería Motor Pneumáticos Pilotos[1] Poles Vitorias Podios Voltas Rápidas Puntos[2] Marxe de puntos
1958 Flag of the United Kingdom.svg Vanwall Vanwall Dunlop Stirling Moss
Tony Brooks
5 6 9 3 48 8
1959 Flag of the United Kingdom.svg Cooper Climax Dunlop Jack Brabham*
Stirling Moss
Bruce McLaren
5 5 13 5 40 8
1960 Flag of the United Kingdom.svg Cooper Climax Dunlop Jack Brabham*
Bruce McLaren
4 6 14 5 48 14
1961 Flag of Italy.svg Ferrari Ferrari Dunlop Phil Hill*
Wolfgang von Trips
6 5 14 5 45 10
1962 Flag of the United Kingdom.svg BRM BRM Dunlop Graham Hill* 1 4 8 3 42 6
1963 Flag of the United Kingdom.svg Lotus Climax Dunlop Jim Clark* 7 7 9 6 54 18
1964 Flag of Italy.svg Ferrari Ferrari Dunlop John Surtees*
Lorenzo Bandini
2 3 10 2 45 3
1965 Flag of the United Kingdom.svg Lotus Climax Dunlop Jim Clark* 6 6 7 6 54 9
1966 Flag of the United Kingdom.svg Brabham Repco Goodyear Jack Brabham* 3 4 9 2 42 11
1967 Flag of the United Kingdom.svg Brabham Repco Goodyear Denny Hulme*
Jack Brabham
2 4 14 2 63 19
1968 Flag of the United Kingdom.svg Lotus Ford Firestone Graham Hill*
Jo Siffert
Jim Clark
Jackie Oliver
5 5 9 5 62 13
1969 Flag of France.svg Matra Ford Dunlop Jackie Stewart*
Jean-Pierre Beltoise
2 6 10 6 66 17
1970 Flag of the United Kingdom.svg Lotus Ford Firestone Jochen Rindt*
Emerson Fittipaldi
Graham Hill
John Miles
3 6 7 1 59 7
1971 Flag of the United Kingdom.svg Tyrrell Ford Goodyear Jackie Stewart*
François Cevert
6 7 11 4 73 37
1972 Flag of the United Kingdom.svg Lotus Ford Firestone Emerson Fittipaldi* 3 5 8 4 61 10
1973 Flag of the United Kingdom.svg Lotus Ford Goodyear 1. Emerson Fittipaldi
2. Ronnie Peterson
10 7 15 7 92 10
1974 Flag of the United Kingdom.svg McLaren Ford Goodyear 5. Emerson Fittipaldi*
6. Denny Hulme
33. Mike Hailwood
2 4 10 1 73 8
1975 Flag of Italy.svg Ferrari Ferrari Goodyear 11. Clay Regazzoni
12. Niki Lauda*
9 6 11 6 72.5 18.5
1976 Flag of Italy.svg Ferrari Ferrari Goodyear 1. Niki Lauda
2. Clay Regazzoni
4 6 13 7 83 9
1977 Flag of Italy.svg Ferrari Ferrari Goodyear 11. Niki Lauda*
12. Carlos Reutemann
2 4 16 3 95 33
1978 Flag of the United Kingdom.svg Lotus Ford Goodyear 5. Mario Andretti*
6. Ronnie Peterson
12 8 14 7 86 28
1979 Flag of Italy.svg Ferrari Ferrari Michelin 11. Jody Scheckter*
12. Gilles Villeneuve
2 6 13 6 113 38
1980 Flag of the United Kingdom.svg Williams Ford Goodyear 27. Alan Jones*
28. Carlos Reutemann
3 6 18 5 120 54
1981 Flag of the United Kingdom.svg Williams Ford Goodyear 1. Alan Jones
2. Carlos Reutemann
2 4 13 7 95 34
1982 Flag of Italy.svg Ferrari Ferrari Goodyear 27. Gilles Villeneuve
28. Didier Pironi
(27). Patrick Tambay
(28). Mario Andretti
3 3 11 2 74 5
1983 Flag of Italy.svg Ferrari Ferrari Goodyear 27. Patrick Tambay
28. René Arnoux
8 4 12 3 89 10
1984 Flag of the United Kingdom.svg McLaren TAG Michelin 7. Alain Prost
8. Niki Lauda*
3 12 18 8 143.5 86
1985 Flag of the United Kingdom.svg McLaren TAG Goodyear 1. Niki Lauda
2. Alain Prost*
2 6 12 6 90 8
1986 Flag of the United Kingdom.svg Williams Honda Goodyear 5. Nigel Mansell
6. Nelson Piquet
4 9 19 11 141 45
1987 Flag of the United Kingdom.svg Williams Honda Goodyear 5. Nigel Mansell
6. Nelson Piquet*
12 9 18 7 137 61
1988 Flag of the United Kingdom.svg McLaren Honda Goodyear 11. Alain Prost
12. Ayrton Senna*
15 15 25 10 199 134
1989 Flag of the United Kingdom.svg McLaren Honda Goodyear 1. Ayrton Senna
2. Alain Prost*
15 10 18 8 141 64
1990 Flag of the United Kingdom.svg McLaren Honda Goodyear 27. Ayrton Senna*
28. Gerhard Berger
12 6 18 5 121 11
1991 Flag of the United Kingdom.svg McLaren Honda Goodyear 1. Ayrton Senna*
2. Gerhard Berger
10 8 18 4 139 14
1992 Flag of the United Kingdom.svg Williams Renault Goodyear 5. Nigel Mansell*
6. Riccardo Patrese
15 10 21 11 164 65
1993 Flag of the United Kingdom.svg Williams Renault Goodyear 0. Damon Hill
2. Alain Prost*
15 10 22 10 168 84
1994 Flag of the United Kingdom.svg Williams Renault Goodyear 0. Damon Hill
2. Ayrton Senna
(2). David Coulthard
(2). Nigel Mansell
6 7 13 8 118 15
1995 Flag of the United Kingdom.svg Benetton Renault Goodyear 1. Michael Schumacher*
2. Johnny Herbert
4 11 15 8 137 25
1996 Flag of the United Kingdom.svg Williams Renault Goodyear 5. Damon Hill*
6. Jacques Villeneuve
12 12 21 11 175 105
1997 Flag of the United Kingdom.svg Williams Renault Goodyear 3. Jacques Villeneuve*
4. Heinz-Harald Frentzen
10 8 15 9 123 21
1998 Flag of the United Kingdom.svg McLaren Mercedes Bridgestone 7. David Coulthard
8. Mika Häkkinen*
12 9 20 9 156 23
1999 Flag of Italy.svg Ferrari Ferrari Bridgestone 3. Michael Schumacher
4. Eddie Irvine
(3). Mika Salo
3 6 17 6 128 4
2000 Flag of Italy.svg Ferrari Ferrari Bridgestone 3. Michael Schumacher*
4. Rubens Barrichello
10 10 21 5 170 18
2001 Flag of Italy.svg Ferrari Ferrari Bridgestone 1. Michael Schumacher*
2. Rubens Barrichello
11 9 24 3 179 77
2002 Flag of Italy.svg Ferrari Ferrari Bridgestone 1. Michael Schumacher*
2. Rubens Barrichello
10 15 27 12 221 129
2003 Flag of Italy.svg Ferrari Ferrari Bridgestone 1. Michael Schumacher*
2. Rubens Barrichello
8 8 16 8 158 14
2004 Flag of Italy.svg Ferrari Ferrari Bridgestone 1. Michael Schumacher*
2. Rubens Barrichello
12 15 29 14 262 143
2005 Flag of France.svg Renault Renault Michelin 5. Fernando Alonso*
6. Giancarlo Fisichella
7 8 18 3 191 9
2006 Flag of France.svg Renault Renault Michelin 1. Fernando Alonso*
2. Giancarlo Fisichella
7 8 19 5 206 5
2007 Flag of Italy.svg Ferrari Ferrari Bridgestone 5. Felipe Massa
6. Kimi Räikkönen*
11 9 22 11 204 103
2008 Flag of Italy.svg Ferrari Ferrari Bridgestone 1. Kimi Räikkönen
2. Felipe Massa
8 8 19 13 172 21
2009 Flag of the United Kingdom.svg Brawn Mercedes Bridgestone 22. Jenson Button*
23. Rubens Barrichello
5 8 15 4 172 18´5
2010 Austria Red Bull Renault Bridgestone 5. Sebastian Vettel*
6. Mark Webber
15 9 20 6 498 44
2011 Austria Red Bull Renault Pirelli 1. Sebastian Vettel*
2. Mark Webber
18 12 28 10 650 153
2012 Austria Red Bull Renault Pirelli 1. Sebastian Vettel*
2. Mark Webber
8 7 14 7 460 60
2013 Austria Red Bull Renault Pirelli 1. Sebastian Vettel*
2. Mark Webber
11 13 24 12 596 236

Notas[editar | editar a fonte]

* - Indica que o piloto gañou o Campionato de Pilotos.
  1. Só están detallados os pilotos que contribuíran con puntos. Os números dos monoprazas se indican cando o piloto mantivo o mesmo dorsal durante todo o campionato (os dorsáis dos pilotos suplentes están indicados entre parénteses).
  2. Só se mostran os puntos que contan para o Campionato de Construtores.

Por escuderías[editar | editar a fonte]

Escudería Total Tempadas
Italia Ferrari 16 1961, 1964, 1975-1977, 1979, 1982-1983, 1999-2004, 2007-2008
Flag of the United Kingdom.svg Williams 9 1980-1981, 1986-1987, 1992-1994, 1996-1997
Flag of the United Kingdom.svg McLaren 8 1974, 1984-1985, 1988-1991, 1998
Flag of the United Kingdom.svg Lotus 7 1963, 1965, 1968, 1970, 1972-1973, 1978
Austria Red Bull 4 2010, 2011, 2012, 2013
Flag of the United Kingdom.svg Cooper 2 1959-1960
Flag of the United Kingdom.svg Brabham 1966-1967
Francia Renault 2005-2006
Flag of the United Kingdom.svg Vanwall 1 1958
Flag of the United Kingdom.svg BRM 1962
Francia Matra 1969
Flag of the United Kingdom.svg Tyrrell 1971
Flag of the United Kingdom.svg Benetton 1995
Flag of the United Kingdom.svg Brawn 2009

Notas[editar | editar a fonte]

Por nacionalidade[editar | editar a fonte]

País Escuderías Total
Flag of the United Kingdom.svg Reino Unido 10 33
Italia Italia 1 16
Austria Austria 1 4
Francia Francia 2 3

Récords[editar | editar a fonte]

  • Máis Campionatos de Construtores para un fabricante de motores: Ferrari - 16

(1961, 1964, 1975-1977, 1979, 1982-1983, 1999-2004, 2007-2008)

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Fontes[editar | editar a fonte]