Lista de pilotos campións do mundo de Fórmula 1

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

O Campionato do Mundo de pilotos de Fórmula 1 é outorgado pola Federación Internacional do Automóbil (FIA) ó piloto de Fórmula 1 máis exitoso da tempada, sendo este determinado por un sistema de puntuación baseado nos resultados finais de cada Gran Premio. O primeiro Campionato Mundial de pilotos foi gañado por Nino Farina en 1950, sendo Alberto Ascari o primeiro piloto en conseguir máis dun campionato, en concreto os de 1953 e de 1954.

A FIA non declara oficialmente ó campión até que a tempada estea rematada, pero dícese xa que un piloto acadou o título cando non hai outro que sexa capaz de obter máis puntos que el aínda que consiga o máximo en tódalas carreiras restantes. O Campionato de Pilotos foi gañado 25 das 62 veces que foi disputado na derradeira carreira. A vez que o Campionato foi decidido máis cedo foi en 2002, cando Michael Schumacher o gañou a falta de seis carreiras para o final da tempada.

32 pilotos diferentes gañaron o Campionato, sendo o alemán Michael Schumacher o que máis acadou, con sete. Ademais, o propio Schumacher ten o récord de máis Campionatos consecutivos, con 5 dende o 2000 até o 2004. O campión actual é Sebastian Vettel, que acadou os seus títulos no 2010, 2011, 2012 e 2013.

Por tempadas[editar | editar a fonte]

Tempada Piloto Escudería Poles Vitorias Podios V R Puntos Carreira na que acadou o título Marxe de puntos
1950 Flag of Italy.svg Nino Farina Alfa Romeo 2 3 3 3 30 7 de 7 3
1951 Flag of Argentina.svg Juan Manuel Fangio Alfa Romeo 4 3[1] 5 5 31 8 de 8 6
1952 Flag of Italy.svg Alberto Ascari Ferrari 5 6 6 6 36 6 de 8 12
1953 Flag of Italy.svg Alberto Ascari Ferrari 6 5 5 4 34.5 8 de 9 6.5
1954 Flag of Argentina.svg Juan Manuel Fangio Maserati, Mercedes[2] 5 6 7 3 42 7 de 9 16.9
1955 Flag of Argentina.svg Juan Manuel Fangio Mercedes 3 4 5 3 40 6 de 7 16.5
1956 Flag of Argentina.svg Juan Manuel Fangio Ferrari 6 3[3] 5[4] 4 30 8 de 8 3
1957 Flag of Argentina.svg Juan Manuel Fangio Maserati 4 4 6 2 40 6 de 8 15
1958 Flag of the United Kingdom.svg Mike Hawthorn Ferrari 4 1 7 5 42 11 de 11 1
1959 Flag of Australia.svg Jack Brabham Cooper* 1 2 5 1 31 9 de 9 4
1960 Flag of Australia.svg Jack Brabham Cooper* 3 5 5 3 43 8 de 10 9
1961 Flag of the United States.svg Phil Hill Ferrari* 5 2 6 2 34 7[5] de 8 1
1962 Flag of the United Kingdom.svg Graham Hill BRM* 1 4 6 3 42 9 de 9 12
1963 Flag of the United Kingdom.svg Jim Clark Lotus* 7 7 9 6 54 7 de 10 21
1964 Flag of the United Kingdom.svg John Surtees[6] Ferrari* 2 2 6 2 40 10 de 10 1
1965 Flag of the United Kingdom.svg Jim Clark Lotus* 6 6 6 6 54 7 de 10 14
1966 Flag of Australia.svg Jack Brabham Brabham* 3 4 5 1 42 7 de 9 14
1967 Flag of New Zealand.svg Denny Hulme Brabham* 0 2 8 2 51 11 de 11 5
1968 Flag of the United Kingdom.svg Graham Hill Lotus* 2 3 6 0 48 12 de 12 12
1969 Flag of the United Kingdom.svg Jackie Stewart Matra* 2 6 7 5 63 8 de 11 26
1970 Flag of Austria.svg Jochen Rindt Lotus* 3 5 5 1 45 12[7] de 13 5
1971 Flag of the United Kingdom.svg Jackie Stewart Tyrrell* 6 6 7 3 62 8 de 11 29
1972 Flag of Brazil.svg Emerson Fittipaldi Lotus* 3 5 8 0 61 10 de 12 16
1973 Flag of the United Kingdom.svg Jackie Stewart Tyrrell 3 5 8 1 71 13 de 15 16
1974 Flag of Brazil.svg Emerson Fittipaldi McLaren* 2 3 7 0 55 15 de 15 3
1975 Flag of Austria.svg Niki Lauda Ferrari* 9 5 8 2 64.5 13 de 14 19.5
1976 Flag of the United Kingdom.svg James Hunt McLaren 8 6 8 2 69 16 de 16 1
1977 Flag of Austria.svg Niki Lauda Ferrari* 2 3 10 3 72 15 de 17 17
1978 Flag of the United States.svg Mario Andretti Lotus* 8 6 7 3 64 14[8] de 16 13
1979 Flag of South Africa 1928-1994.svg Jody Scheckter Ferrari* 1 3 6 0 51 13 de 15 4
1980 Flag of Australia.svg Alan Jones Williams* 3 5 10 5 67 13 de 14 13
1981 Flag of Brazil.svg Nelson Piquet Brabham 4 3 7 1 50 15 de 15 1
1982 Flag of Finland.svg Keke Rosberg Williams 1 1 6 0 44 16 de 16 5
1983 Flag of Brazil.svg Nelson Piquet Brabham 1 3 8 4 59 15 de 15 2
1984 Flag of Austria.svg Niki Lauda McLaren* 0 5 9 5 72 16 de 16 0.5
1985 Flag of France.svg Alain Prost McLaren* 2 5 11 5 73 14 de 15 20
1986 Flag of France.svg Alain Prost McLaren 1 4 11 2 72 16 de 16 2
1987 Flag of Brazil.svgNelson Piquet Williams* 4 3 11 4 73 15 de 16 12
1988 Flag of Brazil.svg Ayrton Senna McLaren* 13 8 11 3 90 15 de 16 3
1989 Flag of France.svg Alain Prost McLaren* 2 4 11 5 76 15[9] de 16 16
1990 Flag of Brazil.svg Ayrton Senna McLaren* 10 6 11 2 78 15 de 16 7
1991 Flag of Brazil.svg Ayrton Senna McLaren* 8 7 12 2 96 15 de 16 24
1992 Flag of the United Kingdom.svg Nigel Mansell Williams* 14 9 12 8 108 11 de 16 52
1993 Flag of France.svg Alain Prost Williams* 13 7 12 6 99 14 de 16 26
1994 Flag of Germany.svg Michael Schumacher Benetton 6 8 10 8 92 16 de 16 1
1995 Flag of Germany.svg Michael Schumacher Benetton* 4 9 11 8 102 15 de 17 33
1996 Flag of the United Kingdom.svg Damon Hill[10] Williams* 9 8 10 5 97 16 de 16 19
1997 Flag of Canada.svg Jacques Villeneuve Williams* 10 7 8 3 81 17 de 17 39[11]
1998 Flag of Finland.svg Mika Häkkinen McLaren* 9 8 11 6 100 16 de 16 14
1999 Flag of Finland.svg Mika Häkkinen McLaren 11 5 10 6 76 16 de 16 2
2000 Flag of Germany.svg Michael Schumacher Ferrari* 9 9 12 2 108 16 de 17 19
2001 Flag of Germany.svg Michael Schumacher Ferrari* 11 9 14 3 123 13 de 17 58
2002 Flag of Germany.svg Michael Schumacher Ferrari* 7 11 17 7 144 11 de 17 67
2003 Flag of Germany.svg Michael Schumacher Ferrari* 5 6 8 5 93 16 de 16 2
2004 Flag of Germany.svg Michael Schumacher Ferrari* 8 13 15 10 148 14 de 18 34
2005 Flag of Spain.svg Fernando Alonso Renault* 6 7 15 2 133 17 de 19 21
2006 Flag of Spain.svg Fernando Alonso Renault* 6 7 14 5 134 18 de 18 13
2007 Flag of Finland.svg Kimi Räikkönen Ferrari* 3 6 12 6 110 17 de 17 1
2008 Flag of the United Kingdom.svg Lewis Hamilton McLaren 7 5 10 1 98 18 de 18 1
2009 Flag of the United Kingdom.svg Jenson Button Brawn GP* 4 6 9 2 95 16 de 17 11
2010 Flag of Germany.svg Sebastian Vettel Red Bull Racing* 10 5 10 3 256 19 de 19 4
2011 Flag of Germany.svg Sebastian Vettel Red Bull Racing* 16 11 17 3 392 15 de 19 122
2012 Flag of Germany.svg Sebastian Vettel Red Bull Racing* 5 5 9 6 281 20 de 20 3
2013 Flag of Germany.svg Sebastian Vettel Red Bull Racing* 9 13 16 7 397 16 de 19 155

Notas[editar | editar a fonte]

* - Indica que a escudería tamén gañou o Campionato Mundial de Escuderías, concedido dende 1958.
  1. Fangio compartiu a vitoria no Gran Premio de Francia con Luigi Fagioli.
  2. Fangio competiu nos Grandes Premios de Arxentina e de Bélxica de 1954 con Maserati, e rematou a tempada con Mercedes-Benz.
  3. Fangio compartiu a vitoria no Gran Premio de Arxentina con Luigi Musso.
  4. Fangio compartiu a segunda posición nos Grandes Premios de Mónaco e de Italia de 1956 con Peter Collins.
  5. Hill gañou o Campionato no Gran Premio de Italia de 1961, onde o seu compañeiro de equipo Wolfgang von Trips finou ó sufrir un accidente na carreira.
  6. Surtees convertiuse na primeira persoa en acadar os Campionatos Mundiais de motociclismo e de Fórmula 1, xa que gañara previamente sete títulos en 350cc e 500cc.
  7. Rindt finou nos adestramentos libres do Gran Premio de Italia de 1970, pero o seu Campionato non foi confirmado até dúas carreiras despois, sendo así o primeiro e único piloto e gañalo postumamente.
  8. Andretti convertiuse en campión despois de que o seu compañeiro de escudería Ronnie Peterson morrera tras unha operación por mor dun accidente no Gran Premio de Italia de 1978.
  9. Ayrton Senna gañou o Gran Premio de Xapón de 1989, pero foi descalificado cando atravesou unha chicane despois de que os comisarios de carreira lle empuxaran o monopraza. A apelación de McLaren foi rexeitada, dándolle o título a Prost.
  10. Damon Hill é o fillo de Graham Hill, que gañou o título en 1962 e en 1968, sendo a primeira vez que un pai e o seu fillo gañan o Campionato.
  11. Michael Schumacher foi descalificado no Campionato de 1997 dende o segundo lugar, tendo 78 puntos.

Por pilotos[editar | editar a fonte]

Michael Schumacher gañou o campionato do mundo de pilotos sete veces, dúas con Benetton e cinco con Ferrari.
Juan Manuel Fangio gañou o campionato do mundo de pilotos en cinco ocasións con Alfa Romeo, Maserati, Mercedes e Ferrari. Tivo o record desde 1955 ata 2003.
Alain Prost gañou catro títulos, tres con McLaren e un con Williams.
Sebastian Vettel o actual campión gañouno catro veces consecutivas, todas con Red Bull Racing.
Piloto Total Tempadas
Flag of Germany.svg Michael Schumacher 7 1994-1995, 2000-2004
Flag of Argentina.svg Juan Manuel Fangio 5 1951, 1954-1957
Flag of France.svg Alain Prost 4 1985-1986, 1989, 1993
Flag of Germany.svg Sebastian Vettel 2010, 2011, 2012, 2013
Flag of Australia.svg Jack Brabham 3 1959-1960, 1966
Flag of the United Kingdom.svg Jackie Stewart 1969, 1971, 1973
Flag of Austria.svg Niki Lauda 1975, 1977, 1984
Flag of Brazil.svg Nelson Piquet 1981, 1983, 1987
Flag of Brazil.svg Ayrton Senna 1988, 1990-1991
Flag of Italy.svg Alberto Ascari 2 1952-1953
Flag of the United Kingdom.svg Jim Clark 1963, 1965
Flag of the United Kingdom.svg Graham Hill 1962, 1968
Flag of Brazil.svg Emerson Fittipaldi 1972, 1974
Flag of Finland.svg Mika Häkkinen 1998-1999
Flag of Spain.svg Fernando Alonso 2005-2006
Flag of Italy.svg Nino Farina 1 1950
Flag of the United Kingdom.svg Mike Hawthorn 1958
Flag of the United States.svg Phil Hill 1961
Flag of the United Kingdom.svg John Surtees 1964
Flag of New Zealand.svg Denny Hulme 1967
Flag of Austria.svg Jochen Rindt 1970
Flag of the United Kingdom.svg James Hunt 1976
Flag of the United States.svg Mario Andretti 1978
Flag of South Africa 1928-1994.svg Jody Scheckter 1979
Flag of Australia.svg Alan Jones 1980
Flag of Finland.svg Keke Rosberg 1982
Flag of the United Kingdom.svg Nigel Mansell 1992
Flag of the United Kingdom.svg Damon Hill 1996
Flag of Canada.svg Jacques Villeneuve 1997
Flag of Finland.svg Kimi Räikkönen 2007
Flag of the United Kingdom.svg Lewis Hamilton 2008
Flag of the United Kingdom.svg Jenson Button 2009

Por nacionalidade[editar | editar a fonte]

País Pilotos Total
Reino Unido Reino Unido 10 14
Flag of Brazil.svg Brasil 3 8
Alemaña Alemaña 2 11
Flag of Argentina.svg Arxentina 1 5
Flag of France.svg Francia 1 4
Australia Australia 2 4
Austria Austria 2 4
Finlandia Finlandia 3 4
Italia Italia 2 3
Estados Unidos de América Estados Unidos 2 2
España España 1 2
Flag of Canada.svg Canadá 1 1
Nova Zelandia Nova Zelandia 1 1
Flag of South Africa 1928-1994.svg Sudáfrica 1 1

Récords[editar | editar a fonte]

Os campións máis novos[editar | editar a fonte]

Piloto Idade Tempada
1 Flag of Germany.svg Sebastian Vettel 23 anos, 134 días 2010
2 Flag of the United Kingdom.svg Lewis Hamilton 23 anos, 299 días 2008
3 Flag of Spain.svg Fernando Alonso 24 anos, 58 días 2005
4 Flag of Brazil.svg Emerson Fittipaldi 25 anos, 273 días 1972
5 Flag of Germany.svg Michael Schumacher 25 anos, 314 días 1994
6 Flag of Austria.svg Niki Lauda 26 anos, 197 días 1975
7 Flag of Canada.svg Jacques Villeneuve 26 anos, 200 días 1997
8 Flag of the United Kingdom.svg Jim Clark 27 anos, 188 días 1963
9 Flag of Finland.svg Kimi Räikkönen 28 anos, 4 días 2007
10 Flag of Austria.svg Jochen Rindt 28 anos, 140 días 1970 (postumamente)
11 Flag of Brazil.svg Ayrton Senna 28 anos, 223 días 1988
12 Flag of the United Kingdom.svg James Hunt 29 anos, 56 días 1976
13 Flag of Brazil.svg Nelson Piquet 29 anos, 190 días 1981
14 Flag of the United Kingdom.svg Mike Hawthorn 29 anos, 192 días 1958
15 Flag of South Africa 1928-1994.svg Jody Scheckter 29 anos, 223 días 1979

Os campións máis vellos[editar | editar a fonte]

Piloto Idade Tempada
1 Flag of Argentina.svg Juan Manuel Fangio 46 anos, 41 días 1957
2 Flag of Italy.svg Nino Farina 43 anos, 308 días 1950
3 Flag of Australia.svg Jack Brabham 40 anos, 155 días 1966
4 Flag of the United Kingdom.svg Graham Hill 39 anos, 262 días 1968
5 Flag of the United Kingdom.svg Nigel Mansell 39 anos, 8 días 1992
6 Flag of France.svg Alain Prost 38 anos, 214 días 1993
7 Flag of the United States.svg Mario Andretti 38 anos, 193 días 1978
8 Flag of the United Kingdom.svg Damon Hill 36 anos, 26 días 1996
9 Flag of Austria.svg Niki Lauda 35 anos, 242 días 1984
10 Flag of Germany.svg Michael Schumacher 35 anos, 239 días 2004
11 Flag of Italy.svg Alberto Ascari 35 anos, 89 días 1953
12 Flag of the United States.svg Phil Hill 34 anos, 143 días 1961
13 Flag of the United Kingdom.svg Jackie Stewart 34 anos, 90 días 1973

O máis laureado[editar | editar a fonte]

Máis títulos consecutivos[editar | editar a fonte]

Piloto Total Tempadas
1 Alemaña Michael Schumacher 5 2000-2004
2 Flag of Argentina.svg Juan Manuel Fangio 4 1954-1957
3 Alemaña Sebastian Vettel 2010-2013
4 Italia Alberto Ascari 2 1952-1953
5 Australia Jack Brabham 1959-1960
6 Francia Alain Prost 1985-1986
7 Flag of Brazil.svg Ayrton Senna 1990-1991
8 Finlandia Mika Häkkinen 1998-1999
9 España Fernando Alonso 2005-2006

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Fontes[editar | editar a fonte]