Lista das mellores películas estadounidenses segundo o American Film Institute

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

Esta é a lista publicada polo American Film Institute para conmemorar os 100 anos do cinema, a lista AFI's 100 Years... 100 Movies - 100 Anos... 100 Filmes - foi presentada en 1998, reunindo os 100 maiores filmes do cinema americano. Mais de 1500 artistas e membros da indústria cinematográfica foron entrevistados, segundo determinados critérios.


A lista[editar | editar a fonte]

Título Ano Director/realizador Tipo Protagonista Actor/actriz principal
01 Citizen Kane 1941 Orson Welles drama Jedediah Lelang Joseph Cotten
02 Casablanca 1942 Michael Curtiz drama Rick Blaine, Ilsa Lund Humphrey Bogart, Ingrid Bergman
03 O padriño 1972 Francis Ford Coppola drama Don Vito Corleone Marlon Brando
04 Foise co vento 1939 Victor Fleming drama Scarlett O'Hara, Rhett Butler Vivien Leigh, Clark Gable
05 Lawrence de Arabia 1962 David Lean épico T. E. Lawrence Peter O'Toole
06 The Wizard of Oz 1939 Victor Fleming musical Dorothy Judy Garland
07 The Graduate 1967 Mike Nichols comedia Benjamin Braddock Dustin Hoffman
08 On the Waterfront 1954 Elia Kazan drama Terry Malloy Marlon Brandon
09 A lista de Schindler 1993 Steven Spielberg guerra Oskar Schindler Liam Neeson
10 Singin' in the Rain 1952 Stanley Donen musical Don Lockwood Gene Kelly
11 Que fermoso é vivir 1946 Frank Capra drama George Bailey James Stewart
12 Sunset Boulevard 1950 Billy Wilder drama Joe Gillis William Holden
13 A ponte sobre o río Kwai 1957 David Lean guerra Major Shears William Holden
14 Con saias e a rachar 1959 Billy Wilder comedia Joe/Josephine, Jerry/Daphne, Sugar Kane Tony Curtis, Jack Lemmon, Marilyn Monroe
15 A guerra das galaxias, episodio IV: Unha esperanza nova 1977 George Lucas ciencia ficción Luke Skywalker Mark Hamill
16 All About Eve 1950 Joseph L. Mankiewicz drama Margo Channing Bette Davis
17 A raíña de África 1951 John Huston aventura Charlie Allnut, Rose Sawyer Humphrey Bogart, Katharine Hepburn
18 Psycho 1960 Alfred Hitchcock suspense Marion Janet Leigh
19 Chinatown 1974 Roman Polanski suspense Jake J. J. Gittes Jack Nicholson
20 One Flew Over the Cuckoo's Nest 1975 Milos Forman drama Randle Patrick McMurphy Jack Nicholson
21 As uvas da ira 1940 John Ford drama Tom Joad Henry Fonda
22 2001: A Space Odyssey 1968 Stanley Kubrick ciencia ficción HAL 9000
23 The Maltese Falcon 1941 John Huston cine negro Sam Spade Humphrey Bogart
24 Touro salvaxe 1980 Martin Scorsese drama Jake LaMotta Robert De Niro
25 E.T. the Extra-Terrestrial 1982 Steven Spielberg ciencia ficción ET
26 Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb 1964 Stanley Kubrick comedia Dr. Strangelove Peter Sellers
27 Bonnie and Clyde 1967 Arthur Penn biografia/crime Bonnie, Clyde Faye Dunaway, Warren Beatty
28 Apocalypse Now 1979 Francis Ford Coppola guerra Capitán Willard Martin Sheen
29 Mr. Smith Goes to Washington 1939 Frank Capra drama Jefferson Smith James Stewart
30 The Treasure of the Sierra Madre 1948 John Huston aventura Fred Dobbs, Bob Curtin Humphrey Bogart, Tim Holt
31 Annie Hall 1977 Woody Allen comedia Alvy Singer Woody Allen
32 The Godfather Part II 1974 Francis Ford Coppola drama Michael Corleone Al Pacino
33 Só ante o perigo 1952 Fred Zinnemann oeste Xerife William Kane Gary Cooper
34 To Kill a Mockingbird 1962 Robert Mulligan drama Atticus Finch Gregory Peck
35 It Happened One Night 1934 Frank Capra comedia Peter Warne Clark Gable
36 Midnight Cowboy 1969 John Schlesinger drama Joe Buck Jon Voight
37 The Best Years of Our Lives 1946 William Wyler romance Al Stephenson Fredric March
38 Double Indemnity 1944 Billy Wilder cine negro Walter Neff Fred MacMurray
39 Doutor Zhivago 1965 David Lean romance Yuri Zhivago Omar Sharif
40 North by Northwest 1959 Alfred Hitchcock suspense Roger O. Thornhill Cary Grant
41 West Side Story 1961 Robert Wise, Jerome Robbins musical Maria, Tony Natalie Woods, Richard Beymer
42 A ventá indiscreta 1954 Alfred Hitchcock suspense L. B. Jeffries James Stewart
43 King Kong 1933 Merian C. Cooper aventura King Kong
44 The Birth of a Nation 1915 D.W. Griffith drama, cine mudo Elsie Stoneman Lillian Gish
45 A Streetcar Named Desire 1951 Elia Kazan drama Blanche DuBois, Stanley Kowalsky Vivien Leigh, Marlon Brando
46 A Clockwork Orange 1971 Stanley Kubrick ciencia ficción Alex De Large Malcolm McDowell
47 Taxi Driver 1976 Martin Scorsese drama Travis Bickle Robert De Niro
48 Tiburón 1975 Steven Spielberg terror Martin Brody Roy Scheider
49 Snow White and the Seven Dwarfs 1937 David Hand animación Brancaneves Adriana Caselotti (voz)
50 Butch Cassidy and the Sundance Kid 1969 George Roy Hill aventura Butch Cassidy, Sundance Kid Paul Newman, Robert Redford
51 The Philadelphia Story 1940 George Cukor comedia romántica C. K. Dexter Haven, Tracy Lord Cary Grant, Katharine Hepburn
52 From Here to Eternity 1953 Fred Zinnemann drama 1° Sgt. Milton Warden Burt Lancaster
53 Amadeus 1984 Milos Forman drama Antonio Salieri F. Murray Abraham
54 All Quiet on the Western Front 1930 Lewis Milestone guerra Sgt. Stanislas Katczinsky Louis Wolheim
55 Sorrisos e lágrimas 1965 Robert Wise musical Maria Julie Andrews
56 M*A*S*H 1970 Robert Altman comedia satírica Benjamin Franklin "Hawkey" Pierce Donald Sutherland
57 The Third Man 1949 Carol Reed cine negro Holly Martins Joseph Cotten
58 Fantasia 1940 varios animación varios
59 Rebel Without a Cause 1955 Nicholas Ray drama Jim Stark James Dean
60 Raiders of the Lost Ark 1981 Steven Spielberg aventura Indiana Jones Harrison Ford
61 Vertixe 1958 Alfred Hitchcock suspense John Fergunson James Stewart
62 Tootsie 1982 Sydney Pollack comedia Michael Dorsey / Dorothy Micheals Dustin Hoffman
63 Stagecoach 1939 John Ford oeste Dallas, The Ringo Kid Claire Trevor, John Wayne
64 Encontros na terceira fase 1977 Steven Spielberg ciencia ficción Roy Neary Richard Dreyfuss
65 O silencio dos cordeiros 1991 Jonathan Demme suspense Clarice Starling, Hannibal Lecter Jodie Foster, Anthony Hopkins
66 Network 1976 Sidney Lumet comedia satírica Diana Christensen, Howard Beale Faye Dunaway, Peter Finch
67 The Manchurian Candidate 1962 John Frankenheimer drama Cap./Maj. Bennet Marco Frank Sinatra
68 An American in Paris 1951 Vincente Minnelli musical Jerry Mulligan Gene Kelly
69 Raíces profundas 1953 George Stevens oeste Shane Alan Ladd
70 The French Connection 1971 William Friedkin policial Jimmy "Popeye" Doyle Gene Hackman
71 Forrest Gump 1994 Robert Zemeckis drama Forrest Gump Tom Hanks
72 Ben-Hur 1959 William Wyler épico Judah Ben-Hur Charlton Heston
73 Wuthering Heights 1939 William Wyler drama Heathcliff Laurence Oliver
74 The Gold Rush 1925 Charles Chaplin comedia O vagabundo Charles Chaplin
75 Dances with Wolves 1990 Kevin Costner drama Ten. John Dunbar Kevin Costner
76 Luces da cidade 1931 Charles Chaplin comedia O vagabundo Charles Chaplin
77 American Graffiti 1973 George Lucas comedia Curt, Steve, John, Terry Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Charles Martin Smith
78 Rocky 1976 John G. Avildsen drama Rocky Balboa Sylvester Stallone
79 The Deer Hunter 1978 Michael Cimino guerra Mike Vronsky Robert De Niro
80 Grupo salvaxe 1969 Sam Peckinpah oeste Pike Bishop William Holden
81 Modern Times 1936 Charles Chaplin comedia O vagabundo Charles Chaplin
82 Xigante 1956 George Stevens drama Leslie, Bick Benedict, Jett Rink Elizabeth Taylor, Rock Hudson, James Dean
83 Platoon 1986 Oliver Stone guerra Chris Taylor Charlie Sheen
84 Fargo 1996 Joel Coen novo cine negro Jerry Lundegaard William H. Macy
85 Duck Soup 1933 Leo McCarey comedia Rufus T. Firefly, Pinky, Chicolino, Lt. Bob Roland Groucho, Harpo, Chico e Zeppo Marx
86 Munity on the Bounty 1935 Frank Lloyd aventura Cap. William Bligh, Lt. Fletcher Christian Charles Laughton, Clark Gable
87 Frankenstein 1931 James Whale terror Dr. Henry Frankenstein, o mounstro Colin Clive, Boris Karloff
88 Easy Rider 1969 Dennis Hopper drama Billie, Wyatt Dennis Hopper, Peter Fonda
90 The Jazz Singer 1927 Alan Crosland musical Jakie Rabinowitz / Jack Robin Al Jolson
89 Patton 1970 Franklin J. Schaffner drama, guerra George S. Patton George C. Scott
91 My Fair Lady 1964 George Cukor musical Eliza Doolittle Audrey Hepburn
92 A Place in the Sun 1951 George Stevens drama George Eastman, Angela Vickers, Alice Tripp Montgomery Clift, Elizabeth Taylor, Shelley Winters
93 The Apartment 1960 Billy Wilder comedia C. C. Baxter Jack Lemmon
94 Un dos nosos 1990 Martin Scorsese crime, drama Jimmy Conway Robert De Niro
95 Pulp Fiction 1994 Quentin Tarantino comedia (humor negro) Vincent Vega, Jules Winnfield, Mia Wallace, Butch Coolidge John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Bruce Willis
96 Centauros do deserto 1956 John Ford oeste Ethan Edwards John Wayne
97 Bringing up Baby 1938 Howard Hawks comedia David Huxley, Susan Vance Cary Grant, Katharine Hepburn
98 Sen Perdón 1992 Clint Eastwood oeste William Munny Clint Eastwood
99 ¿A que non sabes quen vén cear esta noite? 1967 Stanley Kramer comedia, drama Matt Drayton, Cristina Drayton, Dr. John Prentice Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Sidney Poitier
100 Yankee Doodle Dandy 1942 Michael Curtiz musical George M. Cohan James Cagney