A lista de Schindler

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
A lista de Schindler
Título orixinal Schindler's List
[[Ficheiro:|200px| ]]
Ficha técnica
Director Steven Spielberg
Produtor Steven Spielberg
Gerald R. Molen
Branko Lustig
Guión Steven Zaillian
Baseado en Schindler's Ark de Thomas Keneally
Intérpretes Liam Neeson
Ben Kingsley
Ralph Fiennes
Caroline Goodall
Jonathan Sagall
Embeth Davidtz
Música John Williams
Fotografía Janusz Kamiński
Montaxe Michael Kahn
Estudio Amblin Entertainment
Distribuidor Universal Pictures
Ano Flag of the United States.svg 30 de novembro de 1993
Duración 195 minutos
País Estados Unidos de América Estados Unidos
Xénero {{{xénero}}}
Orzamento $22.000.000[1]
Recadación {{{recadación}}}
Filme anterior
Filme seguinte
Ficha en IMDb

A lista de Schindler (Schindler's List) é un filme de 1993 baseado no libro Schindler's Art de Thomas Keneally (o libro foi máis tarde renomeado como Schindler's List). Dirixido por Steven Spielberg, relata a historia de Oskar Schindler, un checo que foi instrumento para salvar a vida de máis de mil xudeus polacos durante o Holocausto. O título refírese á lista de 1.200 xudeus que Schindler contratou para traballar na súa fábrica, quitándoos do campo de concentración.

A maior parte do filme foi producido en branco e negro (con cores no prólogo e no epílogo e unha cor vermella en dúas escenas). Está protagonizado por Liam Neeson como Oskar Schindler, Ben Kingsley como Itzhak Stern e Ralph Fiennes como Amon Goeth. O seu subtítulo é "Quen salva unha vida salva o mundo enteiro", unha cita do Talmud. Foi aclamado pola crítica, o filme gañou fama polo seu detalle gráfico da horrible brutalidade do holocausto. Nomeado a doce Oscars, gañou sete, incluíndo o de Mellor Filme e Mellor Director para Steven Spielberg.

Argumento[editar | editar a fonte]

Segunda Guerra Mundial (1939-1945). Oskar Schindler (Liam Neeson), un home de enorme astucia e talento para as relacións públicas, organiza un ambicioso plan para gañar a simpatía dos nazis. Despois da invasión de Polonia polos alemáns (1939), consegue, grazas ás súas relacións, a propiedade dunha fábrica de Cracovia. Alí emprega a centos de operarios xudeus, cuxa explotación faino prosperar axiña. O seu xerente (Ben Kingsley), tamén xudeu, é o verdadeiro director na sombra, pois Schindler carece completamente de coñecementos para dirixir unha empresa.

Personaxes[editar | editar a fonte]

Principais[editar | editar a fonte]

Secundarios[editar | editar a fonte]

  • Ezra Dagan como Rabino Lewartow
  • Malgoscha Gebel como Wiktoria Klonowska
  • Shmuel Levy como Wilek Chilowicz
  • Mark Ivanir como Marcel Goldberg
  • Béatrice Macola como Ingrid
  • Andrzej Seweryn como Julian Scherner
  • Friedrich von Thun como Rolf Czurda
  • Krzysztof Luft como Herman Toffel
  • Harry Nehring como Leo John
  • Norbert Weisser como Albert Hujar
  • Adi Nitzan como Mila Pfefferberg, a muller de Poldek Pfefferberg.
  • Michael Schneider como Juda Dresner
  • Miri Fabian como Chaja Dresner
  • Anna Mucha como Danka Dresner
  • Ben Darby como Home de gris
  • Albert Misak como Mordecai Wulkan.
  • Hans-Michael Rehberg como Rudolf Höss
  • Daniel Del Ponte como Doutor Josef Mengele

Galardóns e nomeamentos[editar | editar a fonte]

  • 1993: 7 Oscars: Filme, director, guión, montaxe, música, dirección artística e fotografía.
  • 1993: 3 Globos de Ouro: Filme: drama, guión e director. 6 nomeamentos.
  • 1993: 7 premios BAFTA, incluíndo filme, fotografía, montaxe e bso. 13 nomeamentos.
  • 1993: Nomeada ó Cesar: Mellor filme estranxeiro.
  • 1993: National Board of Review: Mellor filme.
  • 1993: 3 premios Círculo de críticos de Nova York, incluíndo actor secundario (Ralph Fiennes).

Notas[editar | editar a fonte]

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]