Lista de festivais celtas

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Keltfest 2010, festival celta na na zona de eventos (Evenemententerrein) Hollandse Biesbosch de Dordrecht, Holanda Meridional, Países Baixos.

Os festivais celtas celebran a cultura celta, que nos tempos modernos pode ser a través da danza, a música celta, a comida, a arte celta ou outros medios. As festas celtas antigas incluían eventos relixiosos e estacionais, como fogueiras, festas da colleita, festas de contadores de contos e música e festas de baile. Esta lista inclúe os festivais celtas actuais celebrados en todo o mundo.

Historia[editar | editar a fonte]

Hai varios tipos específicos e moitas veces antigos de festas celtas. A fèis (plural fèiseannan ) é un festival de artes e cultura gaélicas tradicionais, que se usa actualmente en referencia aos concursos de danza irlandesa (feis). Na antiga Irlanda as comunidades daban grande importancia aos festivais locais, nos que os gaélicos podían reunirse na canción, a danza, a música, o teatro e o deporte. Hoxe o Fèis experimentou unha especie de renacemento, tanto para os gaels étnicos como para os entusiastas da cultura gaélica en toda Irlanda, en Escocia, e en todo o mundo. Outros festivais antigos inclúen o eisteddfod (plural eisteddfodau) o, que é un festival galés de literatura, música e espectáculos que se remonta polo menos ao século XII. O formato actual débese moito a un renacemento do século XVIII derivado dunha serie de eisteddfodau informais.[1] Comparable ao eisteddfod pero sen as raíces antigas, o Mòd é un festival de cancións, artes e cultura gaélicas escocesas. Hai tanto mods locais como un Mòd nacional anual, o Royal National Mòd, que toman a forma de competicións formais, con eventos corais e música tradicional, incluíndo violíns (fiddle), gaitas e grupos folk. Hai eventos de palabra falada, dramas orixinais e concursos de literatura escrita.

O concepto de identidade celta moderna evolucionou durante o século XIX até o Rexurdimento celta e o crecemento das nacións celtas, coa variante galega do celtismo no Rexurdimento galego. Despois da Segunda guerra mundial, o foco do movemento celtismo cambiou ao renacemento lingüístico e ao proteccionismo, por exemplo na protección das linguas celtas.[2] O renacemento celta tamén provocou a aparición de estilos musicais e artísticos identificados como celtas. A música normalmente baseouse nas tradicións populares das nacións celtas e en instrumentos como a arpa celta. A arte baseouse en estilos decorativos asociados cos antigos celtas e co cristianismo celta altomedieval, xunto cos estilos populares. Tamén xurdiron eventos culturais para promover o intercambio cultural "intercéltico", entre eles festivais.

Festivais celtas no mundo[editar | editar a fonte]

Australia, Oceanía[editar | editar a fonte]

Europa[editar | editar a fonte]

Alemaña[editar | editar a fonte]

Bretaña e rexións de Francia[editar | editar a fonte]

Chequia[editar | editar a fonte]

Illas Británicas[editar | editar a fonte]

Escocia

Gales

Cornualla

Illa de Irlanda[editar | editar a fonte]

Illa de Man

Italia[editar | editar a fonte]

Península Ibérica[editar | editar a fonte]

Polonia[editar | editar a fonte]

Romanía[editar | editar a fonte]

Suíza[editar | editar a fonte]

Suramérica[editar | editar a fonte]

Brasil[editar | editar a fonte]

América do norte[editar | editar a fonte]

Canadá[editar | editar a fonte]

Estados Unidos[editar | editar a fonte]

Caribe[editar | editar a fonte]

Barbados[editar | editar a fonte]

Cuba[editar | editar a fonte]

África[editar | editar a fonte]

Suráfrica[editar | editar a fonte]

Galería[editar | editar a fonte]


Notas[editar | editar a fonte]

  1. "Eisteddfod". etymonline.com (en inglés). 
  2. "About us". celticleague.net (en inglés). 
  3. "CCA2". celticcouncil.org.au (en inglés). 
  4. "Home - Australian Celtic Festival" (en inglés). 2020-09-16. Consultado o 2023-01-26. 
  5. "Balaklava Eisteddfod". balaklavaeisteddfod.org.au. 
  6. "Beechworth Celtic Festival". beechworthcelticfestival.com.au. 
  7. "Berry Celtic Festival". The Rotary Club of Berry Inc. Arquivado dende o orixinal o 14 de xaneiro de 2014. Consultado o 26 de xaneiro de 2023. 
  8. "Celtica Festival" (en inglés). Arquivado dende o orixinal o 04 de marzo de 2011. Consultado o 26 de xaneiro de 2023. 
  9. "Kangaroo Valley Celtic Gala Day". www.weekendnotes.com. Consultado o 2023-01-26. 
  10. "Kapunda Celtic". kapundaceltic.org. 
  11. "Kernewek". kernewek.org (en inglés). 
  12. "Kilmore Celtic Festival". kilmore.info. Arquivado dende o orixinal o 03 de outubro de 2020. Consultado o 26 de xaneiro de 2023. 
  13. "National Celtic Folk Festival". National Celtic Folk Festival (en inglés). Consultado o 2023-01-26. 
  14. "Scots Day Out". scotsdayoutbendigo. 
  15. "Gathering Festival". gatheringfestival.com.au. Arquivado dende o orixinal o 26 de xaneiro de 2023. Consultado o 26 de xaneiro de 2023. 
  16. "Unsere-Stadt; Kultur; Kelten in Nagold.Keltenfest 2013". nagold.de (en alemán). Arquivado dende o orixinal o 25 de xullo de 2015. Consultado o 26 de xaneiro de 2023. 
  17. "Le monde des celtes et de la celtie" (en francés). 2009. Arquivado dende o orixinal o 05 de marzo de 2010. Consultado o 26 de xaneiro de 2023. 
  18. "Lughnasad". www.lughnasad.cz. Arquivado dende o orixinal o 27 de xaneiro de 2020. Consultado o 26 de xaneiro de 2023. 
  19. "Keltska" (en checo). 
  20. "Skotské hry" (en checo). 2016-09-30. Consultado o 2023-01-26. 
  21. "Am Mòd Nàiseanta Rìoghail". Celtic connections. 2010. 
  22. "Home :: HebCelt 23 :: Scottish Music Festival". www.hebceltfest.com. Consultado o 2023-01-26. 
  23. Aodha, Gráinne Ní (2017-10-14). "Eccentric poetry of Ireland's 'first civil servant' given new life at Imram festival". TheJournal.ie (en inglés). Consultado o 2023-01-26. 
  24. Aodha, Gráinne Ní (2016-10-06). "A Czech Gaeilgeoir tells us why people should go to this Irish-language festival". TheJournal.ie (en inglés). Consultado o 2023-01-26. 
  25. "Monterenzio celtica". monterenzioceltica.it. 
  26. Festival, Bundan Celtic. "home". Bundan Celtic Festival (en italiano). Consultado o 2023-01-26. 
  27. "Celtica". Celtica Valle d'Aosta (en italiano). 
  28. "Montelago Celtic Festival". montelagocelticfestival.it. 
  29. "utherpendragon". utherpendragon.it/home (en italiano). Arquivado dende o orixinal o 07 de marzo de 2011. Consultado o 26 de xaneiro de 2023. 
  30. "Celtival". clandelcervo.com (en italiano). Arquivado dende o orixinal o 27 de xullo de 2012. Consultado o 26 de xaneiro de 2023. 
  31. "Douro Celtic Fest" (en portugués). Consultado o 2023-01-26. 
  32. "Festival Internacional Celta Reino de León". Página Oficial de Turismo de León (en castelán). Consultado o 2023-01-26. 
  33. "Festival Folk Celta". Folk Celta (en portugués). Arquivado dende o orixinal o 26 de xaneiro de 2023. Consultado o 2023-01-26. 
  34. Pena, Susana Costas. "A A.C O Gato e a Festa Folc de Vilariño » A Illa dos Ratos". A Illa dos Ratos. Consultado o 2023-01-26. 
  35. "Festival Folk de Guísamo: Concello Bergondo". bergondo.gal. Arquivado dende o orixinal o 20 de abril de 2021. Consultado o 2023-01-26. 
  36. "Festival interceltico do Morrazo". festivalinterceltico.com. Arquivado dende o orixinal o 02 de febreiro de 2011. Consultado o 26 de xaneiro de 2023. 
  37. "20º Festival Intercéltico de Sendim". Rota da Terra Fria (en portugués). Consultado o 2023-01-26. 
  38. "Festival de Ortigueira – Festival Internacional do mundo celta de Ortigueira". Consultado o 2023-01-26. 
  39. COMARCA PERDIDA. Ediciones Universidad Alberto Hurtado. 2021-01-04. ISBN 978-956-357-286-5. 
  40. "Programa 2023". www.intercelticoaviles.com. Consultado o 2023-01-26. 
  41. "Festival Internacional Via Celta 2007". guiarte.com. Consultado o 2023-01-26. 
  42. "Folixa Na Primavera". Ayuntamiento de Mieres (en castelán). Consultado o 2023-01-26. 
  43. "Galaicofolia 2022 - Estamos de volta! Vamos fazer a Festa!". www.galaicofolia.com; Galaicofolia 2000 anos de festa! Um evento cultural, de lazer e entretenimento promovido pela Câmara Municipal de Esposende com o objectivo principal de afirmar e divulgar o património de Esposende, integrado nas políticas de desenvolvimentos do concelho. (en portugués). 2021-08-19. Consultado o 2023-01-26. 
  44. "www.cosmotourist.com has been registered". www.cosmotourist.com. Consultado o 2023-01-26. 
  45. "Zamek Festival". zamekfestival.pl. 
  46. "Guinness Fest". guinnessfestival.ch. 
  47. "Festival". festival-corbeyrier.ch (en inglés). 
  48. "Celtic Fest". celticfest.ca. 
  49. "Almonte Celtfest; Home". almonteceltfest.com (en inglés). Arquivado dende o orixinal o 01 de decembro de 2012. Consultado o 26 de xaneiro de 2023. 
  50. "CFV". celticfestvancouver.com (en inglés). 
  51. "Festival Celtique". 2012. 
  52. "Samhain Celtic New Year Festival". Celticfestival.info (en inglés). 
  53. "Sonora Celtic Faire". Sonoracelticfaire.com. 
  54. "Celtic St. Augustine". 
  55. "Irishfest". irishfest.com. 
  56. "FLC". flceltic.org (en inglés). 
  57. "Houston Highland Games Association (HHGA)". houstonhighlandgames.com. 
  58. "Saline Celtic Festival". salineceltic.org (en inglés). 
  59. "Duned inceltic music festival". dunedincelticmusicfestival.com (en inglés). 
  60. "Dublin irish festival". dublinirishfestival.org. 
  61. "Celtic Fest". celticfest.org. 
  62. "Welsh Festival". welshfestival.com. 
  63. "Celtic Harvest Festival". celticharvestfestival.com (en inglés). 
  64. "Festival". unitedirishofdayton.org. 
  65. "2017 Ormond Beach Celtic Festival". www.Ormondbeachcelticfestival.com. 
  66. "CF". celticfestms.org (en inglés). 
  67. "Celtic Highland Games of the Quad Cities" (en inglés). Arquivado dende o orixinal o 26 de xaneiro de 2023. Consultado o 2023-01-26. 
  68. "North Texas Irish Festival - March 3-5, 2023". NTIF (en inglés). Consultado o 2023-01-26. 
  69. "scots-westvirginia". scots-westvirginia (en inglés). Consultado o 2023-01-26. 
  70. "Houston Highland Games Association (HHGA)". houstonhighlandgames.com. 
  71. "San Antonio Highland Games & Celtic Music Festival". www.sahga.org (en inglés). Consultado o 2023-01-26. 
  72. "Home". KVMR Celtic Festival (en inglés). Consultado o 2023-01-26. 
  73. "Iowa Irish Fest". Iowa Irish Fest (en inglés). Consultado o 2023-01-26. 
  74. "Barbados Celtic Festival 2022 - Festival of Music & Flavours". www.visitbarbados.org (en inglés). Consultado o 2023-01-26. 
  75. "CeltFest Cuba Musicians Chrissy Crowley and Tim Chaisson Play the Rollo Bay Fiddle Festival". Consultado o 2023-01-26. 
  76. "Celtic Fest". www.facebook.com. Consultado o 2023-01-26. 

Véxase tamén[editar | editar a fonte]