Lista de misións á Lúa

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura
Unha réplica de Luna 9, a primeira nave espacial en pousarse na superficie da Lúa.
Unha réplica de Luna 9, a primeira nave espacial en pousarse na superficie da Lúa.
A primeira imaxe tomada da cara oculta da Lúa, enviada por Luna 3.
A primeira imaxe tomada da cara oculta da Lúa, enviada por Luna 3.

Como parte da exploración humana da Lúa, emprendéronse numerosas misións espaciais para estudar o satélite da Terra. Canto ás aluaxes, Luna 2 da Unión Soviética foi a primeira nave espacial en alcanzar con éxito a súa superficie,[1] impactando intencionadamente na Lúa o 13 de setembro de 1959. En 1966, Luna 9 foi a primeira nave espacial en aluar de xeito controlado,[2] mentres que Luna 10 foi a primeira misión en entrar en órbita arredor da Lúa.

Entre 1968 e 1972 Estados Unidos levou a cabo misións tripuladas á Lúa como parte do programa Apollo. O Apollo 8 foi a primeira misión tripulada en entrar en órbita en decembro de 1968, seguida polo Apollo 10 en maio de 1969. Seis misións levaron o ser humano á superficie da Lúa, comezando polo Apollo 11 en xullo de 1969, durante a cal Neil Armstrong se converteu no primeiro ser humano en camiñar sobre a Lúa. O Apollo 13 tiña programado aluar, no entanto, a misión quedou limitada a un sobrevoo por mor dun defecto de funcionamento abordo da nave. As nove misións tripuladas regresaron a salvo á Terra.

Mentres os Estados Unidos se centraron nas misións tripuladas do programa Apollo, a Unión Soviética realizou misións non tripuladas despregando rovers que enviaron mostras á Terra. Lanzaron tres misións con rovers, das cales dúas tiveron éxito, e tentaron enviar de volta once voos con mostras, das cales tres tiveron éxito.

Realizaron misións á Lúas as seguintes nacións ou entidades (por orde cronolóxica): a Unión Soviética, os Estados Unidos de América, o Xapón, a Axencia Espacial Europea, a República Popular da China, a India, Luxemburgo e Israel. Ademais, cinco misións non dedicadas ó seu estudo visitaron a Lúa; catro naves espaciais pasaron ó seu carón para conseguir asistencia gravitacional e un radiotelescopio, a Explorer 49, situouse na órbita lunar co fin de utilizar a Lúa para bloquear as interferencias procedentes dos sinais de radio terrestres.

Misións por data[editar | editar a fonte]

Nome País Data de lanzamento Lugar de lanzamento Foguete Axencia Programa Misión Resultado
Pioneer 0 (Able I) [3] Estados Unidos de América Estados Unidos 01958-08-17 17 de agosto de 1958 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Thor DM-18 Able I [3] Seal of the United States Department of the Air Force.svg USAF Programa Pioneer Orbital non tripulada Fallo no lanzamento
Esta sonda foi construída e lanzada pola USAF, converténdose no primeiro intento de lanzamento máis alá da órbita terrestre, primeiro intento de poñer un satélite artificial na Lúa, mediante un pequeno motor de combustible sólido que contiña a sonda espacial, a primeira do programa Pioneer e primeiro intento de misión lunar estadounidense. A sonda resultou destruída debido á explosión da primeira etapa do foguete, durante o seu lanzamento.[3] Alcanzou un apoxeo de 16 km.[4]
Luna E-1 No.1 Unión Soviética Unión Soviética 01958-09-23 23 de setembro de 1958 Cosmódromo de Baikonur Luna 8K72 OKB-1 Programa Luna Impacto Fallo no lanzamento
Primeira misión do programa Luna, primeira de catro misións da serie E-1 e primeiro intento soviético de chegar á Lúa. Pouco despois do lanzamento, un fallo estrutural debido á vibración causada polas oscilacións de presión nos propulsores provocou a explosión do foguete.[3][5]
Pioneer 1 (Able II) [3] Estados Unidos de América Estados Unidos 01958-10-11 11 de outubro de 1958 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Thor DM-18 Able I [3] NASA logo.svg NASA Programa Pioneer Orbital non tripulada Fallo no lanzamento
O deseño desta sonda era similar á Pioneer 0 e á Pioneer 2, tamén se converteu no voo con máis éxito destas tres misións, xa que recolleu importantes datos durante a súa breve misión, entre os seus descubrimentos destacados, desvelou que a radiación terrestre está formada por bandas e as medicións do campo magnético planetario que realizou. É primeira sonda espacial lanzada pola NASA mais non alcanzou a Lúa, como estaba previsto, debido a un erro de programación na terceira etapa do foguete que causou un lixeiro erro na velocidade e no ángulo, quedando nunha órbita parabólica ó redor da Terra, ata que finalmente caeu sobre o océano Pacífico un par de días despois.[3] Alcanzou un apoxeo de 113 800 km.[6]
Luna E-1 No.2 Unión Soviética Unión Soviética 01958-10-11 11 de outubro de 1958 Cosmódromo de Baikonur Luna 8K72 OKB-1 Programa Luna Impacto Fallo no lanzamento
Primeiro intento de poñer un obxecto creado polo ser humano en chegar á superficie lunar. Tralo lanzamento o foguete comezou a vibrar, causando a desintegración e posterior explosión do mesmo, problema similar ó da sonda Luna E-1 Non.1.[3][5]
Pioneer 2 (Able III) Estados Unidos de América Estados Unidos 01958-11-08 8 de novembro de 1958 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Thor DM-18 Able I NASA logo.svg NASA Programa Pioneer Orbital non tripulada Fallo no lanzamento
A primeira etapa do foguete funcionou á perfección, a segunda etapa do foguete interropmpeuse prematuramente a causa dunha orde errónea dos controladores, a terceira etapa non acendeu, impedindo que a sonda alcanzase a velocidade orbital, desintegrándose pouco despois na atmosfera terrestre sobre o continente africano.[3] Alcanzou un apoxeo de 1 550 km.[7]
Luna E-1 No.3 Unión Soviética Unión Soviética 01958-12-04 4 de decembro de 1958 Cosmódromo de Baikonur Luna 8K72 OKB-1 Programa Luna Impacto Fallo no lanzamento
O fallo nunha bomba de peróxido de hidróxeno, debido a unha lubricación deficiente, provocou que os motores da primeira etapa do foguete se apagasen, causando a perda de potencia e o posterior impacto do foguete contra o chan.[3][5]
Pioneer 3 Estados Unidos de América Estados Unidos 01958-12-06 6 de decembro de 1958 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Juno II NASA logo.svg NASA Programa Pioneer Sobrevoo non tripulado Fallo no lanzamento
Tralo lanzamento produciuse un fallo e a primeira etapa apagouse prematuramente, impedindo que a sonda alcanzase a velocidade adecuada para vencer a atracción da gravidade terrestre. Finalmente a sonda caeu e desintegrouse na atmosfera.[3] Alcanzou un apoxeo de 102 360 km.[8]
Mechta (Luna 1, E-1 No.4) Unión Soviética Unión Soviética 01959-01-02 2 de xaneiro de 1959 Cosmódromo de Baikonur Luna 8K72 OKB-1 Programa Luna Impacto Fallo no lanzamento
Primeiro artefacto en alcanzar a velocidade de escape e acender á órbita terrestre, foi a primeira dunha longa serie de sondas soviéticas do programa Luna.[9] Un problema no guiado do foguete impediu o impacto contra a Lúa, pasou voando en órbita heliocéntica, máis tarde coñecida como Luna 1.[10] Achegamento máis próximo 5 995 km, o 4 de xaneiro.[11]
Pioneer 4 Estados Unidos de América Estados Unidos 01959-03-03 3 de marzo de 1959 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Juno II NASA logo.svg NASA Programa Pioneer Sobrevoo non tripulado Fallo parcial
Primeira sonda estadounidense que logrou escapar da gravidade terrestre,[12] primeira sonda dos Estados Unidos en ingresar en órbita solar e primeiro sobrevoo lunar dos Estados Unidos, esta sonda espacial quedou finalmente en órbita arredor do Sol. A segunda etapa do foguete rendeu en exceso e provocou un sobrevoo a unha altitude maior da agardada, alcanzando 58 983 km de distancia.[10] Achegamento máis próximo ás 22:25 UT do 4 de marzo.[12]
Luna E-1A No.1 Unión Soviética Unión Soviética 01959-06-18 18 de xuño de 1959 Cosmódromo de Baikonur Luna 8K72 OKB-1 Programa Luna Impacto Fallo no lanzamento
O foguete sufriu un fallo no sistema de guiado, desviándoo da súa traxectoria.[10]
Luna 2 (E-1A No.2) Unión Soviética Unión Soviética 01959-09-12 12 de setembro de 1959 Cosmódromo de Baikonur Luna 8K72 OKB-1 Programa Luna Impacto Éxito
Primeira misión lunar que tivo éxito, primeira nave espacial en chegar á superficie lunar e primeira sonda humana que impactou na superficie da Lúa, durante esta misión descubríronse variacións temporais no fluxo de electróns e o espectro de enerxía no cinto de radiación de Van Allen. A sonda foi a primeira en deixar emblemas nacionais nun corpo celeste, xa que contiña dúas esferas con inscricións soviéticas, que se dispersaron en fragmentos ó impactar contra a Lúa.[9] Impactou ás 21:02 UT do 14 de setembro de 1959.[13]

Luna 2

Bloque E

Luna 3 (E-2A No.1) Unión Soviética Unión Soviética 01959-10-04 4 de outubro de 1959 Cosmódromo de Baikonur Luna 8K72 OKB-1 Programa Luna Sobrevoo non tripulado Éxito
Primeiras fotografías da cara oculta da Lúa,[14] primeira nave en voar nunha traxectoria circunlunar, primeira nave en operar con enerxía solar, primeiro éxito dunha nave espacial de estabilización en tres eixos e utilización por primeira vez da manobra de asistencia gravitacional. Coas imaxes obtidas durante esta misión creouse o primeiro mapa da cara oculta da Lúa.
Pioneer P-3 Able IVB Estados Unidos de América Estados Unidos 01959-11-26 26 de novembro de 1959 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas-D Able NASA logo.svg NASA Programa Pioneer Orbital non tripulada Fallo no lanzamento
Fallou pouco despois do lanzamento,[15] desintegrouse o carenado debido a deficiencias de deseño, destruíndo o foguete e a sonda.[10]
Luna E-3 No.1 Unión Soviética Unión Soviética 01960-04-15 15 de abril de 1960 Cosmódromo de Baikonur Luna OKB-1 Programa Luna Sobrevoo non tripulado Fallo no lanzamento
Fallo (perda de potencia) da terceira etapa do foguete, a sonda non puido escapar da gravidade da Terra, desintegrándose na atmosfera.[16]
Luna E-3 No.2 Unión Soviética Unión Soviética 01960-04-16 16 de abril de 1960 Cosmódromo de Baikonur Luna OKB-1 Programa Luna Sobrevoo non tripulado Fallo no lanzamento
O foguete desintegrouse poucos segundos despois do lanzamento.[16]
Pioneer P-30 (Able VA) Estados Unidos de América Estados Unidos 01960-09-25 25 de setembro de 1960 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas-D Able NASA logo.svg NASA Programa Pioneer Orbital non tripulada Fallo no lanzamento
Tralo lanzamento, durante a ignición da segunda etapa, un fallo no sistema de bombeo do comburente provocou a súa destrución.[16][17]
Pioneer P-31 (Able VB) Estados Unidos de América Estados Unidos 01960-12-15 15 de decembro de 1960 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas-D Able NASA logo.svg NASA Programa Pioneer Orbital non tripulada Fallo no lanzamento
Estourou pouco despois do lanzamento, a unha altitude de 12,2 km, a segunda etapa prendeu cando a primera etapa aínda estaba conectada e acendida.[16][18]
Ranger 3 (P-34) Estados Unidos de América Estados Unidos 01962-01-26 26 de xaneiro de 1962 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas LV-3 Agena-B NASA logo.svg NASA Programa Ranger Impacto Fallo da sonda espacial
Debido a un fallo na segunda etapa a sonda foi enviada a unha velocidade excesiva, nun intento de diminuír a velocidade efectuouse unha manobra, como resultado a sonda colleu nunha dirección errónea, pasou a 36 793 km da Lúa e ingresou finalmente nunha órbita heliocéntrica, malia todo fixéronse as primeiras medicións interplanetarias de fluxos de raios gamma.[19][20]
Ranger 4 (P-35) Estados Unidos de América Estados Unidos 01962-04-23 23 de abril de 1962 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas LV-3 Agena-B NASA logo.svg NASA Programa Ranger Impacto Fallo da sonda espacial
Defecto de funcionamento dos paneis solares, dez horas despois do lanzamento quedou sen enerxía, impactou na cara oculta da Lúa o 26 de abril mais non enviou ningún dato.[19][21] Primeira nave espacial estadounidense en alcanzar outro corpo celeste, primeira nave espacial estadounidense en alcanzar a superficie lunar e primeira nave espacial que impactou na cara oculta da Lúa.

Ranger 4

Ranger 5 (P-36) Estados Unidos de América Estados Unidos 01962-10-18 18 de outubro de 1962 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas LV-3 Agena-B NASA logo.svg NASA Programa Ranger Impacto Fallo da sonda espacial
Os paneis solares desactiváronse por un fallo do sistema,[19] as baterías esgotáronse antes de completar a corrección do rumbo, a sonda non puido alcanzar a Lúa e ingresou nunha órbita heliocéntrica.[22]
Luna E-6 No.2 Unión Soviética Unión Soviética 01963-01-04 4 de xaneiro de 1963 Cosmódromo de Baikonur Molniya-L OKB-1 Programa Luna Aluaxe non tripulada Fallo no lanzamento
Non conseguiu saír da órbita baixa terrestre,[23] un fallo do sistema impediu que prendera a etapa superior.[24]
Luna E-6 No.3 Unión Soviética Unión Soviética 01963-02-03 3 de febreiro de 1963 Cosmódromo de Baikonur Molniya-L OKB-1 Programa Luna Aluaxe non tripulada Fallo no lanzamento
Debido a un fallo no xiroscopio o foguete perdeu o control e desintegrouse na atmosfera terrestre.[24]
Luna 4 (E-6 No.4) Unión Soviética Unión Soviética 01963-04-02 2 de abril de 1963 Cosmódromo de Baikonur Molniya-L OKB-1 Programa Luna Aluaxe non tripulada Fallo da sonda espacial
Non puido realizar a corrección de medio camiño,[24] permaneceu na órbita alta terrestre ata que colleu velocidade de escape a causa dunha perturbación orbital.[25]
Ranger 6 (P-54) Estados Unidos de América Estados Unidos 01964-01-30 30 de xaneiro de 1964 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas LV-3 Agena-B NASA logo.svg NASA Programa Ranger Impacto Fallo da sonda espacial
Impactou o 2 de febreiro de 1964, non enviou as imaxes de volta debido a un fallo do sistema de alimentación.[26][27]

Ranger 6

Luna E-6 No.6 Unión Soviética Unión Soviética 01964-03-21 21 de marzo de 1964 Cosmódromo de Baikonur Molniya-M OKB-1 Programa Luna Aluaxe non tripulada Fallo no lanzamento
O foguete non puido alcanzar a órbita baixa terrestre debido a un fallo na terceira etapa.[26]
Luna E-6 No.5 Unión Soviética Unión Soviética 01964-04-20 20 de abril de 1964 Cosmódromo de Baikonur Molniya-M OKB-1 Programa Luna Aluaxe non tripulada Fallo no lanzamento
O foguete non puido alcanzar a órbita baixa terrestre debido a un fallo na terceira etapa.[26]
Ranger 7 Estados Unidos de América Estados Unidos 01964-07-28 28 de xullo de 1964 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas LV-3 Agena-B NASA logo.svg NASA Programa Ranger Impacto Éxito
Primeira sonda espacial dos Estados Unidos en transmitir con éxito imaxes próximas da superficie lunar á Terra. Impactou o 30 de xullo de 1964 ás 13:25:48 UTC.[28]

Ranger 7

Ranger 8 Estados Unidos de América Estados Unidos 01965-02-17 17 de febreiro de 1965 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas LV-3 Agena-B NASA logo.svg NASA Programa Ranger Impacto }Éxito
Transmitiu varias fotografías. Impactou o 20 de febreiro de 1965 ás 09:57:37 UTC.[29][30]

Ranger 8

Kosmos 60 (E-6 No.9) Unión Soviética Unión Soviética 01965-03-12 12 de marzo de 1965 Cosmódromo de Baikonur Molniya-L Lavochkin Programa Luna Aluaxe non tripulada Fallo no lanzamento
Non puido abandonar a órbita baixa terrestre[31] debido a un fallo no reinicio da etapa superior.[29]
Ranger 9 Estados Unidos de América Estados Unidos 01965-03-21 21 de marzo de 1965 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas LV-3 Agena-B NASA logo.svg NASA Programa Ranger Impacto Éxito
Durante esta misión transmitíronse varias fotografías da superficie lunar. Impactou o 24 de marzo de 1965 ás 14:08:20 UTC.[29][32]

Ranger 9

Luna E-6 No.8 Unión Soviética Unión Soviética 01965-04-10 10 de abril de 1965 Cosmódromo de Baikonur Molniya-L Lavochkin Programa Luna Aluaxe non tripulada Fallo no lanzamento
O foguete non puido alcanzar a órbita alta terrestre debido á perde de presión do comburente na terceira etapa.[29]
Luna 5 (E-6 No.10) Unión Soviética Unión Soviética 01965-05-09 9 de maio de 1965 Cosmódromo de Baikonur Molniya-M Lavochkin Programa Luna Aluaxe non tripulada Fallo da sonda espacial
Debido a un fallo no xiroscopio o foguete perdeu o control,[29] non puido desacelerar e impactou na Lúa o 12 de maio de 1965 ás 19:10 UTC.[33]

Luna 5

Luna 6 (E-6 No.7) Unión Soviética Unión Soviética 01965-06-08 8 de xuño de 1965 Cosmódromo de Baikonur Molniya-M Lavochkin Programa Luna Aluaxe non tripulada Fallo da sonda espacial
Tras realizar a corrección de medio camiño, o motor continuou acendido ata que se esgotou o combustible debido a un fallo,[29] pasou sobrevoando a Lúa e ingresou nunha órbita heliocéntrica.[34]
Zond 3 (3MV-4 No.3) Unión Soviética Unión Soviética 01965-07-18 18 de xullo de 1965 Cosmódromo de Baikonur Molniya-M Lavochkin Programa Zond Sobrevoo non tripulado Éxito
Primeira misión do programa Zond que se completou con éxito, tras sobrevoar a Lúa o 20 de xullo de 1965 a unha distancia de 9 200 km, a sonda continuou explorando o espazo interplanetario.[35] Ensaio técnico de futuras misións planetarias.[29]
Luna 7 (E-6 No.11) Unión Soviética Unión Soviética 01965-10-04 4 de outubro de 1965 Cosmódromo de Baikonur Molniya-M Lavochkin Programa Luna Aluaxe non tripulada Fallo da sonda espacial
Un fallo no control de altitude previa á aluaxe imposibilitou o descenso controlado, impactou na suprficie lunar o 7 de outubro de 1965 ás 22:08:24 UTC.[29][36]

Luna 7

Luna 8 (E-6 No.12) Unión Soviética Unión Soviética 01965-12-03 3 de decembro de 1965 Cosmódromo de Baikonur Molniya-M Lavochkin Programa Luna Aluaxe non tripulada Fallo da sonda espacial
Perforouse unha das bolsas de aire inchadas para protexer do impacto a sonda espacial durante a aluaxe, como resultado perdeuse o control da sonda,[29] impactando o 6 de decembro de 1965 ás 21:51:30 UTC.[37]

Luna 8

Luna 9 (E-6 No.13) Unión Soviética Unión Soviética 01966-01-31 31 de xaneiro de 1966 Cosmódromo de Baikonur Molniya-M Lavochkin Programa Luna Aluaxe non tripulada Éxito
Primeira nave en aluar con éxito, pousouse na superficie da Lúa o 3 de febreiro de 1966 ás 18:45:30 UTC.[38] Enviou datos ata o 6 de febreiro ás 22:55 UTC.[39]

Luna 9

Kosmos 111 (E-6S No.204) Unión Soviética Unión Soviética 01966-03-01 1 de marzo de 1966 Cosmódromo de Baikonur Molniya-M Lavochkin Programa Luna Orbital non tripulada Fallo no lanzamento
Debido a un fallo na etapa superior non se produciu a ignición,[39] a sonda espacial non abandonou a órbita baixa terrestre.[40]
Luna 10 (E-6S No.206) Unión Soviética Unión Soviética 01966-03-31 31 de marzo de 1966 Programa Luna Molniya-M Lavochkin Programa Luna Orbital non tripulada Éxito
Entrou na órbita da Lúa o 3 de abril de 1966 ás 18:44 UTC, converténdose no primeiro satélite artificial en orbitar a Lúa.[41] Continuou enviando datos ata o 30 de maio.[39]

Luna 10

  • Masa na Lúa: 1 600 kg
  • Localización: Descoñecida, considérase que impactou contra a superficie da Lúa debido ó decaemento orbital
Surveyor 1 Estados Unidos de América Estados Unidos 01966-05-30 30 de maio de 1966 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas LV-3C Centaur-D NASA logo.svg NASA Programa Surveyor Aluaxe non tripulada Éxito
Primeira aluaxe non tripulada dos Estados Unidos, aluou no oceanus Procellarum o 2 de xuño de 1966 ás 06:17:36 UTC.[39] Enviou datos ata o 13 de xullo.[42]

Surveyor 1

Explorer 33 (AIMP-D) Estados Unidos de América Estados Unidos 01966-07-01 1 de xullo de 1966 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Delta E1 NASA logo.svg NASA Programa Explorer Orbital non tripulada Fallo no lanzamento
O foguete impeleu unha velocidade maior da prevista, imposibilitando que a sonda magnetosférica entrase na órbita lunar.[39] Reorientouse a misión con éxito para estudar a órbita terrestre.[43]
Lunar Orbiter 1 Estados Unidos de América Estados Unidos 01966-08-10 10 de agosto de 1966 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas SLV-3 Agena-D NASA logo.svg NASA Programa Lunar Orbiter Orbital non tripulada Fallo parcial
Entrou en órbita lunar o 14 de agosto de 1966 arredor das 15:36 UTC, a misión concluíu pronto por falta de combustible e para evitar interferencias nas comunicacións coa vindeira misión. Impactou na Lúa o 29 de outubro de 1966 ás 13:30 UTC.[44]

Lunar Orbiter 1

Luna 11 (E-6LF No.101) Unión Soviética Unión Soviética 01966-08-21 21 de agosto de 1966 Cosmódromo de Baikonur Molniya-M Lavochkin Programa Luna Orbital non tripulada Fallo parcial
Entrou en órbita lunar o 28 de agosto de 1966. Non conseguiu enviar imaxes, os outros instrumentos funcionaron correctamente.[39] Realizou observacións de raios gamma e raios X para estudar a composición da Lúa, investigou o campo gravitacional lunar, a presenza de meteoritos no contorno lunar e o contorno de radiación na Lúa. As operacións concluiron o 1 de outubro de 1966 cando se esgotou a enerxía.[45]

Luna 11

  • Masa na Lúa: 1 640 kg
  • Localización: Descoñecida, considérase que impactou contra a superficie da Lúa debido ó decaemento orbital
Surveyor 2 Estados Unidos de América Estados Unidos 01966-09-20 20 de setembro de 1966 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas LV-3C Centaur-D NASA logo.svg NASA Programa Surveyor Aluaxe non tripulada Fallo da sonda espacial
Un dos propulsores non se acendeu cando se executou corrección de medio camiño e perdeuse o control da nave.[39] Impactou na Lúa o 23 de setembro de 1966 ás 03:18 UTC.[46]

Surveyor 2

Luna 12 (E-6LF No.102) Unión Soviética Unión Soviética 01966-10-22 22 de outubro de 1966 Cosmódromo de Baikonur Molniya-M Lavochkin Programa Luna Orbital non tripulada Éxito
Entrou en órbita lunar o 25 de outubro de 1966 e enviou datos ata o 19 de xaneiro de 1967.[47] Lanzouse coa intención de completar a misión que a sonda espacial Luna 11 non puido lograr e tomou fotografías de alta resolución da superficie da Lúa.[39]

Luna 12

  • Masa na Lúa: 1 670 kg
  • Localización: Descoñecida, considérase que impactou contra a superficie da Lúa debido ó decaemento orbital
Lunar Orbiter 2 Estados Unidos de América Estados Unidos 01966-11-06 6 de novembro de 1966 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas SLV-3 Agena-D NASA logo.svg NASA Programa Lunar Orbiter Orbital non tripulada Éxito
Entrou en órbita lunar o 10 de novembro de 1966 arredor das 19:51 UTC para efectuar unha cartografía fotográfica. Impactou na cara oculta da Lúa o 11 de outubro de 1967 tras completar a súa misión.[48]

Lunar Orbiter 2

Luna 13 (E-6M No.205) Unión Soviética Unión Soviética 01966-12-21 21 de decembro de 1966 Cosmódromo de Baikonur Molniya-M Lavochkin Programa Luna Aluaxe non tripulada }Éxito
Aluou con éxito no oceanus Procellarum o 24 de decembro de 1966 ás 18:01 UTC.[39] Enviou imaxes da superficie lunar e efectuou un estudo do solo lunar.[49] Mantívose en funcionamento ata que se esgotou a enerxía o día 28 de decembro ás 06:31 UTC.[39]

Luna 13

Lunar Orbiter 3 Estados Unidos de América Estados Unidos 01967-02-05 5 de febreiro de 1967 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas SLV-3 Agena-D NASA logo.svg NASA Programa Lunar Orbiter Orbital non tripulada Éxito
Entrou na órbita da Lúa o 8 de febreiro de 1967 ás 21:54 UTC. Tras concluír a misión impactou intencionadamente contra a superficie lunar o 9 de outubro de 1967.[50]

Lunar Orbiter 3

Surveyor 3 Estados Unidos de América Estados Unidos 01967-04-17 17 de abril de 1967 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas LV-3C Centaur-D NASA logo.svg NASA Programa Surveyor Aluaxe non tripulada Éxito
Aluou o 20 de abril de 1967 ás 00:04 UTC e operou ata o 3 de maio.[51][52] En 1969 os astronautas do Apollo 12 aluaron cerca e recolleron algunhas partes da sonda para traelas de volta á Terra.[53]

Surveyor 3

Lunar Orbiter 4 Estados Unidos de América Estados Unidos 01967-05-04 4 de maio de 1967 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas SLV-3 Agena-D NASA logo.svg NASA Programa Lunar Orbiter Orbital non tripulada Éxito
Entrou na órbita da Lúa o 8 de maio de 1967 ás 21:54 UTC, operou ata o 17 de xullo. Tras concluír a misión impactou intencionadamente contra a superficie lunar o 6 de outubro de 1967.[51][54]

Lunar Orbiter 4

  • Masa na Lúa: 386 kg
  • Localización: Descoñecida, estrelouse contra a superficie da Lúa debido ó decaemento orbital
Surveyor 4 Estados Unidos de América Estados Unidos 01967-07-14 14 de xullo de 1967 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas LV-3C Centaur-D NASA logo.svg NASA Programa Surveyor Aluaxe non tripulada Fallo da sonda espacial
Perdeuse o contacto coa sonda espacial o 17 de xullo ás 02:03 UTC, dous minutos e medio antes da aluaxe.[51] A NASA determinou que a nave espacial estourou ou ben impactou contra a superficie lunar.[55]

Surveyor 4

Explorer 35 (AIMP-E) Estados Unidos de América Estados Unidos 01967-07-19 19 de xullo de 1967 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Delta E1 NASA logo.svg NASA Programa Explorer Orbital non tripulada Éxito
A misión da sonda espacial consistiu no estudo das propiedades electromagnéticas da superficie lunar e do espazo interplanetario. Deactivouse o 27 de xuño de 1973.[56]

Explorer 35

  • Masa na Lúa: 104.3 kg
  • Localización: Descoñecida, considérase que impactou contra a superficie da Lúa debido ó decaemento orbital
Lunar Orbiter 5 Estados Unidos de América Estados Unidos 01967-08-01 1 de agosto de 1967 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas SLV-3 Agena-D NASA logo.svg NASA Programa Lunar Orbiter Orbital non tripulada Éxito
Derradeira misión do programa Lunar Orbiter, entrou en órbita lunar o 5 de agosto ás 16:48 UTC e realizou un estudo fotográfico ata o 18 de agosto. Impactou contra a superficie da Lúa o 31 de xaneiro de 1968.[57]

Lunar Orbiter 5

Surveyor 5 Estados Unidos de América Estados Unidos 01967-09-08 8 de setembro de 1967 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas SLV-3C Centaur-D NASA logo.svg NASA Programa Surveyor Aluaxe non tripulada Éxito
Aluou no mare Tranquillitatis o 11 de setembro ás 00:46:44 UTC. Os últimos sinais procedentes da sonda recibíronse o 17 de decembro ás 04:30 UTC.[58]

Surveyor 5

Soyuz 7K-L1 No.4L Unión Soviética Unión Soviética 01967-09-27 27 de setembro de 1967 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Zond Sobrevoo non tripulado Fallo no lanzamento
Ensaio técnico de futuras misións tripuladas. Incluíron a bordo as primeiras computadoras móbiles soviéticas (Argon 11).[59] Debido a un fallo na primeira etapa do foguete non puido alcanzar a órbita terrestre.[51]
Surveyor 6 Estados Unidos de América Estados Unidos 01967-11-07 7 de novembro de 1967 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas SLV-3C Centaur-D NASA logo.svg NASA Programa Surveyor Aluaxe non tripulada Éxito
Aluou no sinus Medii o 10 de novembro ás 01:01:04 UTC.[51] Realizou un pequeno voo sobre a superficie lunar o 17 de novembro ás 10:32 UTC, aluou a 2,4 metros de distancia do lugar orixinal. O último contacto coa nave produciuse o 14 de decembro ás 19:14 UTC.[60]

Surveyor 6

Soyuz 7K-L1 No.5L Unión Soviética Unión Soviética 01967-11-22 22 de novembro de 1967 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Zond Sobrevoo non tripulado Fallo no lanzamento
Ensaio técnico de futuras misións tripuladas. A segunda etapa do foguete non se acendeu impedindo que alcanzase a órbita terrestre.[51]
Surveyor 7 Estados Unidos de América Estados Unidos 01968-01-07 7 de xaneiro de 1968 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas SLV-3C Centaur-D NASA logo.svg NASA Programa Surveyor Aluaxe non tripulada Éxito
Derradeira misión do programa Surveyor.[61] Aluou a 29 km do cráter Tycho o 10 de xaneiro ás 01:05:36 UTC. Estivo en funcionamento ata o 21 de febreiro de 1968.[62]

Surveyor 7

Luna E-6LS No.112 Unión Soviética Unión Soviética 01968-02-07 7 de febreiro de 1968 Cosmódromo de Baikonur Molniya-M Lavochkin Programa Luna Orbital non tripulada Fallo no lanzamento
O foguete quedou sen combustible durante a terceira etapa e non alcanzou a órbita terrestre.[62]
Luna 14 (E-6LS No.113) Unión Soviética Unión Soviética 01968-04-07 7 de abril de 1968 Cosmódromo de Baikonur Molniya-M Lavochkin Programa Luna Orbital non tripuada Éxito
O obxectivo principal da misión foi comprobar do sistema de comunicacións para futuras misións tripuladas e estudou a concentración de masa da Lúa. Entrou na órbita da Lúa o 10 de abril ás 19:25 UTC.[63]

Luna 14

  • Masa na Lúa: 1 670 kg
  • Localización: Descoñecida, considérase que impactou contra a superficie da Lúa debido ó decaemento orbital
Soyuz 7K-L1 No.7L Unión Soviética Unión Soviética 01968-04-22 22 de abril de 1968 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Luna Sobrevoo non tripulado Fallo no lanzamento
Ensaio técnico de futuras misións tripuladas. A segunda etapa do foguete apagouse de xeito prematuro impedindo que alcanzase a órbita terrestre. Recuperouse a sonda espacial utilizando un prototipo do sistema de exección no lanzamento.[62]
Zond 5 (7K-L1 No.9L) Unión Soviética Unión Soviética 01968-09-14 14 de setembro de 1968 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Zond Sobrevoo non tripulado, circunlunar Éxito
Ensaio técnico de futuras misións tripuladas, levaba a bordo dúas tartarugas e outras formas de vida. Achegamento máis próximo a 1 950 km o 18 de setembro, describiu unha traxectoria circunlunar antes de regresar á Terra. Amarou no océano Índico o 21 de setembro ás 16:08 UTC, converteuse na primeira nave espacial en ser recuperada con éxito tras regresar da Lúa e transportou os primeiros seres vivos da Terra na súa viaxe ó redor da Lúa.[64]

Módulo de descenso da Zond 5

Zond 6 (7K-L1 No.12L) Unión Soviética Unión Soviética 01968-11-10 10 de novembro de 1968 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Zond Sobrevoo non tripulado, circunlunar Fallo da sonda espacial
Ensaio técnico de futuras misións tripuladas, sobrevoou a Lúa o 14 de novembro, achegamento máis próximo a 2 420 km.[65] Regresou á Terra o 17 de novembro, non obstante, os paracaídas fallaron e a sonda quedou destruída.[62]

Módulo de descenso da Zond 6

  • Regreso de xeito seguro: Estrelouse a 70 km ó nordeste da plataforma de lanzamento en Tiuratam, Casaquistán
Apollo 8 Estados Unidos de América Estados Unidos 01968-12-21 21 de decembro de 1968 Centro Espacial John F. Kennedy Saturno V NASA logo.svg NASA Programa Apollo Orbital tripulada Éxito
Primeira misión tripulada á Lúa, entrou na órbita lunar tras unha ignición de 4 minutos o 24 de decembro ás 09:59:52 UTC. Completou 10 órbitas ó redor da Lúa e regresou á Terra cunha ignición do motor o 25 de decembro ás 06:10:16 UTC. Amarou no océano Pacífico o 27 de decembro ás 15:51 UTC.[66]

Módulo de comando do Apollo 8

Soyuz 7K-L1 No.13L Unión Soviética Unión Soviética 01969-01-20 20 de xaneiro de 1969 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Zond Sobrevoo non tripulado Fallo no lanzamento
Ensaio técnico de futuras misións tripuladas. Un dos motores da segunda etapa do foguete apagouse de xeito prematuro impedindo que alcanzase a órbita terrestre. O motor da terceira etapa apagouse tamén de xeito prematuro. Recuperouse a sonda espacial utilizando o sistema de exección no lanzamento.[67]
Luna E-8 No.201 Unión Soviética Unión Soviética 01969-02-19 19 de febreiro de 1969 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin
  • Aluaxe non tripulada
  • rover
Fallo no lanzamento
A sonda espacial transportaba o rover Lunokhod No.201. O foguete estourou 51 segundos despois do lanzamento.[67]
Soyuz 7K-L1S No.3 Unión Soviética Unión Soviética 01969-02-21 21 de febreiro de 1969 Cosmódromo de Baikonur N1 OKB-1 Programa N1/L3 Orbital non tripulada Fallo no lanzamento
Primeiro lanzamento do foguete N1, co propósito de orbitar a Lúa e regresar á Terra. A primeira etapa do foguete apagouse de xeito prematuro 70 segundos despois do lanzamento, o foguete estrelouse a 50 km do lugar de lanzamento. Recuperouse a sonda espacial utilizando o sistema de exección no lanzamento.[67]
Apollo 10 Estados Unidos de América Estados Unidos 01969-05-18 18 de maio de 1969 Centro Espacial John F. Kennedy Saturno V NASA logo.svg NASA Programa Apollo Orbital tripulada Éxito
A misión consistiu nunha proba xeral do Apollo 11. O módulo lunar, con dous astronautas a bordo, descendeu a unha distancia de 14 326 km sobre a superficie lunar.[68]

Etapa de descenso do LM-4

  • Masa na Lúa: 2 150 kg
  • Localización: Descoñecida, abandonouse na órbita lunar, considérase que impactou contra a superficie da Lúa debido ó decaemento orbital

Módulo de comando do Apollo 10

Luna E-8-5 No.402 Unión Soviética Unión Soviética 01969-06-14 14 de xuño de 1969 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Luna
  • Aluaxe non tripulada
  • envío de mostras
Fallo no lanzamento
Aluaxe programada para recoller unha mostra do solo lunar e enviala de volta cara a Terra. A cuarta etapa do foguete non acendeu, impedindo que a sonda alcanzase a órbita terrestre.[67]
Soyuz 7K-L1S No.5 Unión Soviética Unión Soviética 01969-07-03 3 de xullo de 1969 Cosmódromo de Baikonur N1 OKB-1 Programa N1/L3 Orbital non tripulada Fallo no lanzamento
O propósito da misión era orbitar a Lúa e regresar á Terra. A primeira etapa do foguete apagouse de xeito prematuro 10 segundos despois do lanzamento, o foguete estourou na plataforma de lanzamento. Recuperouse a sonda espacial utilizando o sistema de exección no lanzamento.[67]
Luna 15 (E-8-5 No.401) Unión Soviética Unión Soviética 01969-07-13 13 de xullo de 1969 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Luna Envío de mostras Fallo da sonda espacial
Alcanzou a órbita lunar o 17 de xullo ás 10:00 UTC. Iniciou o descenso o 21 de xullo ás 15:47 UTC. Perdeuse o contacto coa sonda 3 minutos despois de iniciar o descenso.[67]

Luna 15

Apollo 11 Estados Unidos de América Estados Unidos 01969-07-16 16 de xullo de 1969 Centro Espacial John F. Kennedy Saturno V NASA logo.svg NASA Programa Apollo
  • Orbital tripulada
  • aluaxe tripulada
  • recollida de mostras
Éxito
Chegada do ser humano á superficie da Lúa, primeira aluaxe tripulada. O módulo lunar Eagle aluou o 20 de xullo de 1969 ás 20:17 UTC. Amarou no océano Pacífico o 24 de xullo ás 16:50 UTC.[69]

Etapa de descenso do LM-5

Etapa de ascenso do LM-5

  • Masa na Lúa: 2 184 kg
  • Localización: Descoñecida, estrelouse contra a Lúa debido ó decaemento orbital

Módulo de comando do Apollo 11

Zond 7 (7K-L1 No.11L) Unión Soviética Unión Soviética 01969-08-07 7 de agosto de 1969 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Zond Sobrevoo non tripulado Éxito
Ensaio técnico de futuras misións tripuladas. Sobrevoou a Lúa o 10 de agosto, achegamento máis próximo a 1 200 km, regresou á Terra e aterrou en Casaquistán o 14 de agosto ás 18:13 UTC.[67]
Kosmos 300 (E-8-5 No.403) Unión Soviética Unión Soviética 01969-09-23 23 de setembro de 1969 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Luna Envío de mostras Fallo no lanzamento
Terceiro intento para conseguir enviar de volta mostras de solo lunar. Tras alcanzar a órbita baixa terrestre, a cuarta etapa do motor non se acendeu debido a unha fuga de comburente. A sonda espacial reentrou na atmosfera terrestre 4 días despois do lanzamento.[67]
Kosmos 305 (E-8-5 No.404) Unión Soviética Unión Soviética 01969-10-22 22 de outubro de 1969 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Luna Envío de mostras Fallo no lanzamento
Cuarto intento para conseguir enviar de volta mostras de solo lunar. Tras alcanzar a órbita baixa terrestre, a cuarta etapa do motor non se acendeu debido a un fallo no sistema de control. A sonda espacial reentrou na atmosfera terrestre despois do lanzamento tras completar unha órbita.[67]
Apollo 12 Estados Unidos de América Estados Unidos 01969-11-14 14 de novembro de 1969 Centro espacial John F. Kennedy Saturno V NASA logo.svg NASA Programa Apollo
  • Orbital tripulada
  • aluaxe tripulada
  • recollida de mostras
Éxito
Segunda aluaxe tripulada. Aluou o 19 de novembro de 1969. Amarou no océano Pacífico o 24 de novembro ás 20:58:24 UTC.[70]

Etapa de descenso do LM-6

Etapa de ascenso do LM-6

Módulo de comando do Apollo 12

Luna E-8-5 No.405 Unión Soviética Unión Soviética 01970-02-06 6 de febreiro de 1970 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Luna Envío de mostras Fallo no lanzamento
Non alcanzou a órbita terrestre.[71]
Apollo 13 Estados Unidos de América Estados Unidos 01970-04-11 11 de abril de 1970 Centro espacial John F. Kennedy Saturno V NASA logo.svg NASA Programa Apollo
  • Orbital tripulada
  • aluaxe tripulada
  • recollida de mostras
Fallo da nave espacial
A explosión do tanque de osíxeno do módulo de servizo impediu a aluaxe, a nave voou nunha traxectoria de retorno libre e á tripulación regresou a salvo á Terra.[72]
Luna 16 (E-8-5 No.406) Unión Soviética Unión Soviética 01970-09-12 12 de setembro de 1970 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Luna Envío de mostras Éxito
Primeira misión lunar da Unión Soviética que enviou mostras, primeira sonda automática que regresa á Terra con material procedente doutro corpo celeste (100 gramos) e primeira aluaxe nocturna, xa que o sol se puxera unhas 60 horas antes.[9]

Etapa de descenso do Luna 16

Cápsula de retorno do Luna 16

Zond 8 (7K-L1 No.14L) Unión Soviética Unión Soviética 01970-10-20 20 de outubro de 1970 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Zond Sobrevoo non tripulado Éxito
Ensaio técnico de futuras misións tripuladas, regresou á Terra con éxito.[73]

Módulo de descenso da Zond 8

Luna 17 (E-8 No.203) Unión Soviética Unión Soviética 01970-11-10 10 de novembro de 1970 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Luna
  • Aluaxe non tripulada
  • rover
Éxito
Primeira aluaxe dun rover, o Lunokhod 1, e primeiro aparello automático controlado a distancia fóra da Terra.[9]

Luna 17

Lunokhod 1

Apollo 14 Estados Unidos de América Estados Unidos 01971-01-31 31 de xaneiro de 1971 Centro espacial John F. Kennedy Saturno V NASA logo.svg NASA Programa Apollo
  • Orbital tripulada
  • aluaxe tripulada
  • recollida de mostras
Éxito
Terceira aluaxe tripulada na Lúa.[74]

Etapa de descenso do LM-8

Etapa de ascenso do LM-8

Apollo 14 S-IVB-509

Módulo de comando do Apollo 14

Apollo 15 Estados Unidos de América Estados Unidos 01971-07-26 26 de xullo de 1971 Centro espacial John F. Kennedy Saturno V NASA logo.svg NASA Programa Apollo
  • Orbital tripulada
  • aluaxe tripulada
  • recollida de mostras
  • satélite artificial
  • rover
Éxito
Cuarta aluaxe tripulada na Lúa e primeira en usar o Lunar Roving Vehicle.[75]

Etapa de descenso do LM-10

Etapa de ascenso do LM-10

PFS-1

  • Masa na Lúa: 36 kg
  • Localización: Descoñecida, considérase que impactou contra la superficie lunar debido ó decaemento orbital

LRV-001

Apollo 15 S-IVB-510

Módulo de comando do Apollo 15

Luna 18 (E-8-5 No.407) Unión Soviética Unión Soviética 01971-09-02 2 de setembro de 1971 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Luna Envío de mostras Fallo da sonda espacial
Estrelouse durante o descenso á superficie lunar.[76]

Luna 18

Luna 19 (E-8LS No.202) Unión Soviética Unión Soviética 01971-09-28 28 de setembro de 1971 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Luna Orbital non tripulada Éxito
Ampliou o estudo dos campos gravitacionais lunares e das áreas de concentración de masa, estudou a radiación lunar, a superficie lunar con actividade gamma e o vento solar, tamén captou imaxes da superficie da Lúa.[77]

Luna 19

  • Masa na Lúa: 1 880 kg
  • Localización: Descoñecida, considérase que impactou contra a Lúa debido ó decaemento orbital
Luna 20 (E-8-5 No.408) Unión Soviética Unión Soviética 01972-02-14 14 de febreiro de 1972 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Luna Envío de mostras Éxito
Recolleu e enviou á Terra 30 gramos de mostras do solo lunar.[78]

Etapa de descenso do Luna 20

Cápsula de retorno do Luna 20

Apollo 16 Estados Unidos de América Estados Unidos 01972-04-16 16 de abril de 1972 Centro espacial John F. Kennedy Saturno V NASA logo.svg NASA Programa Apollo
  • Orbital tripulada
  • aluaxe tripulada
  • recollida de mostras
  • satélite artificial
  • rover
Éxito
Quinta aluaxe tripulada na Lúa.[79]

Etapa de descenso do LM-11

Etapa de ascenso do LM-11

  • Masa na Lúa: 2 138 kg
  • Localización: Descoñecida, estrelouse contra a Lúa debido ó decaemento orbital

PFS-2

  • Masa na Lúa: 36 kg
  • Localización: Descoñecida, considérase que impactou contra a superficie da Lúa debido ó decaemento orbital

LRV-002

Apollo 16 S-IVB-511

Módulo de comando do Apollo 16

Soyuz 7K-LOK No.1 Unión Soviética Unión Soviética 01972-07-03 3 de xullo de 1972 Cosmódromo de Baikonur N1 OKB-1 Programa N1/L3 Orbital non tripulada Fallo no lanzamento
Non alcanzou a órbita terrestre.[80]
Apollo 17 Estados Unidos de América Estados Unidos 01972-12-07 7 de decembro de 1972 Centro espacial John F. Kennedy Saturno V NASA logo.svg NASA Programa Apollo
  • Orbital tripulada
  • aluaxe tripulada
  • recollida de mostras
  • rover
Éxito
Sexta e última aluaxe tripulada e última vez que se utilizou o Lunar Roving Vehicle, o módulo de comando en órbita transportaba cinco ratos.

Etapa de descenso do LM-12

Etapa de ascenso do LM-12

LRV-003

Apollo 17 S-IVB-512

Módulo de comando do Apollo 17

Luna 21 (E-8 No.204) Unión Soviética Unión Soviética 01973-01-08 8 de xaneiro de 1973 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin
  • Aluaxe non tripulada
  • rover
Éxito
A sonda espacial transportaba o rover Lunokhod 2.[81][82][83]

Luna 21

Lunokhod 2

Explorer 49 (RAE-B) Estados Unidos de América Estados Unidos 01973-06-10 10 de xuño de 1973 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Delta 1913 NASA logo.svg NASA Programa Explorer Orbital non tripulada Éxito
Nave dedicada á observación radioastronómica, colocada na orbita lunar para evitar a interferencia das fontes de radio terrestres.[84]

Explorer 49

  • Masa na Lúa: 328 kg
  • Localización: Descoñecida, considérase que impactou contra a superficie da Lúa debido ó decaemento orbital
Mariner 10 (RAE-B) Estados Unidos de América Estados Unidos 01973-11-03 3 de novembro de 1973 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Delta 1913 NASA logo.svg NASA Programa Mariner Asistencia gravitacional Éxito
Nave interplanetaria, fotografou o polo norte lunar para probar o funcionamento das cámaras.[85]
Luna 22 (E-8LS No.206) Unión Soviética Unión Soviética 01974-05-29 29 de maio de 1974 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Luna Orbital non tripulada }Éxito
Estudou o campo magnético da Lúa, as emisións de raios gamma, a composición das rochas da superficie lunar, o campo gravitacional, os micrometeoritos e os raios cósmicos e enviou imaxes.[86]

Luna 22

  • Masa na Lúa: 4 000 kg
  • Localización: Descoñecida, considérase que impactou contra a superficie da Lúa debido ó decaemento orbital
Luna 23 (E-8-5M No.410) Unión Soviética Unión Soviética 01974-10-28 28 de outubro de 1974 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Luna Envío de mostras Fallo parcial
Envorcou durante a aluaxe imposibilitando o envío de mostras, funcionou durante tres días na superficie lunar.[87]

Luna 23

Luna E-8-5M No.412 Unión Soviética Unión Soviética 01975-10-16 16 de outubro de 1975 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Luna Envío de mostras Fallo no lanzamento
Non alcanzou a órbita terrestre.[88]
Luna 24 (E-8-5M No.413) Unión Soviética Unión Soviética 01976-08-09 9 de agosto de 1976 Cosmódromo de Baikonur Proton K/D Lavochkin Programa Luna Envío de mostras Éxito
Última misión do programa Luna. Entrou na órbita da Lúa o 11 de agosto de 1976 e aluou no mare Crisium o 18 de agosto ás 16:36 UTC. Enviou unha cápsula con mostras o 19 de agosto ás 05:25 UTC recibidas 96 12 horas despois.[89] Enviou 170.1 g de regolito lunar.[90]

Etapa de descenso do Luna 24

Cápsula de retorno do Luna 24

ISEE-3 (ICE/Explorer 59) Estados Unidos de América Estados Unidos 01978-08-12 12 de agosto de 1978 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Delta 2914 NASA logo.svg NASA Programa Explorer Asistencia gravitacional Éxito
Sobrevoou cinco veces a Lúa en 1982 e 1983 na traxectoria cara ó cometa 21P/Giacobini-Zinner.[91]
Hiten (MUSES-A) Flag of Japan.svg Xapón 01990-01-24 24 de xaneiro de 1990 Centro Espacial de Uchinoura Mu-3S-II ISAS Programa Xaponés de Exploración Lunar
  • Sobrevoo non tripulado
  • Orbital non tripulada
Éxito
Hagoromo Orbital non tripulada Fallo da sonda espacial
Misión planificada para sobrevoar a Lúa e despregar o satélite artificial Hagoromo, non obstante o satélite Hagoromo non conseguiu enviar datos por mor dun fallo no sistema de comunicacións, prolongouse no entanto a misión da sonda espacial Hiten colocándoa en órbita lunar.[92]

Hiten

Hagoromo

  • Masa na Lúa: 12 kg
  • Localización: Descoñecida, considérase que impactou contra a superficie da Lúa debido ó decaemento orbital
Geotail 01992-07-24 24 de xullo de 1992 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Delta II 6925 Asistencia gravitacional Éxito
Realizou unha serie de sobrevoos de asistencia gravitacional para conseguir manterse na órbita alta terrestre,[93] identificou osíxeno, silicio, sodio e aluminio na atmosfera lunar.[94]
WIND Estados Unidos de América Estados Unidos 01994-11-01 1 de novembro de 1994 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Delta II 7925-10 NASA logo.svg NASA Programa de Ciencia Xeoespacial Global Asistencia gravitacional Éxito
Sobrevoou a Lúa dúas veces, o 1 de decembro e o 27 de decembro, para alcanzar o punto de Lagrange L1 do sistema Sol-Terra.[95]
Clementine (DSPSE) Estados Unidos de América Estados Unidos 01994-01-25 25 de xaneiro de 1994 Base Vandenberg da Forza Aérea Titan II (23)G Star-37FM Orbital non tripulada Éxito
Completou os obxectivos previstos no tocante ás observacións científicas da Lúa, un fallo do ordenador cando abandonaba a órbita lunar o 17 de maio impediu que alcanzase o asteroide 1620 Geógraphos.[96]
HGS-1 (AsiaSat 3) 01997-12-24 24 de decembro de 1997 Cosmódromo de Baikonur Proton K/DM3 Asistencia gravitacional
Satélite de comunicacións que conseguiu recuperarse tras un fallo na cuarta etapa do foguete, sobrevoou dúas veces á Lúa en maio e xuño de 1998 describindo unha traxectoria que o reconduciu cara a unha órbita xeosincrónica.[97]
Lunar Prospector (Discovery 3) Estados Unidos de América Estados Unidos 01998-01-07 7 de xaneiro de 1998 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Athena II NASA logo.svg NASA Programa Discovery Orbital non tripulada Éxito
Realizou observacións científicas da Lúa dende unha órbita polar, estrelouse de xeito intencionado no cráter Shoemaker, no polo sur lunar, para liberar vapor de auga como parte dun experimento mais non se detectou nada.[98]

Lunar Prospector

Nozomi (PLANET-B) Flag of Japan.svg Xapón 01998-07-03 3 de xullo de 1998 Centro Espacial de Uchinoura M-V Jaxa logo.svg JAXA Asistencia gravitacional Fallo da sonda espacial
Sobrevoou dúas veces a Terra na traxectoria cara a Marte.[99]
WMAP Estados Unidos de América Estados Unidos 02001-06-30 30 de xuño de 2001 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Delta II 7425-10 NASA logo.svg NASA Programa Explorer Asistencia gravitacional Éxito
Sobrevoou a Lúa o 30 de xullo de 2001 para alcanzar o punto de Lagrange L1 do sistema Sol-Terra.[100]
SMART-1 Unión Europea Europa 02003-09-27 27 de setembro de 2003 Centro Espacial de Kourou Ariane 5G ESA logo simple.svg ESA Programa SMART Orbital non tripulada Éxito
Estrelouse contra a superficie lunar no cuadrángulo LQ 26 (USGS) o 3 de setembro de 2006 tras concluír a súa misión.[101]

SMART-1

STEREO Estados Unidos de América Estados Unidos 02006-10-25 25 de outubro de 2006 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Delta II 7925-10L NASA logo.svg NASA Programa Solar Terrestrial Probes Asistencia gavitacional Éxito
As dúas sondas espaciais da misión STEREO entraron en órbita heliocéntrica o 15 de decembro de 2006.[102]
ARTEMIS Estados Unidos de América Estados Unidos 02007-02-17 17 de febreiro de 2007 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Delta II 7925 NASA logo.svg NASA Programa Explorer Orbital non tripulada Operativa
Dúas sondas espaciais da misión THEMIS foron desviadas cara a unha órbita lunar en xullo de 2011 para realizar observacións científicas.[103]
SELENE (Kaguya) Flag of Japan.svg Xapón 02007-09-14 14 de setembro de 2007 Centro Espacial de Uchinoura H-IIA 2022 Jaxa logo.svg JAXA Programa Xaponés de Exploración Lunar Orbital non tripulada Éxito
A misión estaba canstituida por unha sonda princial e os satélites auxiliares Okina e Ouna. A sonda espacial Kaguya e o satélite Okina impactaron contra a superficie da Lúa tras finalizar a misión.[104] O satélite Ouna completou as operacións o 29 de xuño de 2009[105] e finalmente impactou contra a superficie lunar.[106]

Kaguya

Okina

Ouna

  • Masa na Lúa: 53 kg
  • Localización: Descoñecida, impactou contra a superficie da Lúa debido ó decaemento orbital
Chang'e 1 Flag of the People's Republic of China.svg China 02007-10-24 24 de outubro de 2007 Centro de lanzamento de Xichang Longa Marcha 3A GHJ l.svg CNSA Programa Chinés de Exploración Lunar Orbital non tripulada Éxito
Estrelouse contra a superficie lunar no cuadrángulo LQ 21 (USGS) o 1 de marzo de 2009 tras concluír a súa misión.[107]

Chang'e 1

Chandrayaan-1 India India 02008-10-22 22 de outubro de 2008 Centro Espacial Satish Dhawan PSLV-XL Indian Space Research Organisation Logo.svg ISRO Programa Chandrayaan Orbital non tripulada Éxito
A misión rematou no ano 2009 e completouse con éxito, detectou auga en forma de xeo na superficie lunar.[108] A sonda auxiliar Moon Impact Probe impactou intencionadamente na superficie da Lúa no cuadrángulo LQ 30 (USGS) o 14 de novembro de 2008.[109]

Chandrayaan-1

  • Masa na Lúa: 1 380 kg
  • Localización: Descoñecida, considérase que impactou contra a superficie lunar debido ó decaemento orbital

Moon Impact Probe

Lunar Reconnaissance Orbiter Estados Unidos de América Estados Unidos 02009-06-18 18 de xuño de 2009 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Atlas V 401 NASA logo.svg NASA Programa Lunar Precursor Robotic Orbital non tripulada Operativa
LCROSS Impacto Éxito
A misión do LRO consistiu en realizar a cartografía de alta resolución da superficie da Lúa, en identificar lugares idóneos para a aluaxe de futuras misións, no estudo dos polos lunares na busca de auga en forma de xeo, en zonas polares permanentemente sombrías. A sonda LCROSS tomou datos e observou o impacto contra a Lúa da segunda etapa do foguete, explorou detalladamente a presenza de auga en forma de xeo e estrelouse contra a superficie lunar uns minutos despois da segunda etapa do foguete.[110]

LCROSS

LCROSS Centauro

Chang'e 2 Flag of the People's Republic of China.svg China 02010-10-01 1 de outubro de 2010 Centro de lanzamento de Xichang Longa Marcha 3C GHJ l.svg CNSA Programa Chinés de Exploración Lunar Orbital non tripulada Éxito
Unha vez concluída a misión relativa á Lúa, que durou seis meses, partiu da órbita lunar cara ó punto de Lagrange L2 do sistema Terra-Sol,[111] e posteriormente dirixiuse cara ó asteroide 4179 Toutatis.[112]
GRAIL Estados Unidos de América Estados Unidos 02011-09-10 10 de setembro de 2011 [113][114] Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Delta II 7920H NASA logo.svg NASA Programa Lunar Precursor Robotic Orbital non tripulada Éxito
Misión constituída por dúas sondas espaciais, a GRAIL-A (Ebb) e a GRAIL-B (Flow), que realizaron unha cartografía de alta calidade do campo gravitacional lunar para determinar a estrutura interior da Lúa.[115] Impactaron no cuadrángulo LQ 01 da Lúa o 17 de decembro de 2012 tras concluír a súa misión.[116]

GRAIL-A

GRAIL-B

LADEE Estados Unidos de América Estados Unidos 02013-09-07 7 de setembro de 2013 Porto Espacial Rexional do Atlántico Medio Minotaur V NASA logo.svg NASA Programa Lunar Precursor Robotic Orbital non tripulada Éxito
A misión concluíu o 18 de abril de 2014, cando a sonda espacial se estrelou intencionadamente na cara oculta da Lúa.[117]

LADEE

Chang'e 3 Flag of the People's Republic of China.svg China 02013-12-01 1 de decembro de 2013 Centro de lanzamento de Xichang Longa Marcha 3B GHJ l.svg CNSA Programa Chinés de Exploración Lunar Módulo de descenso Operativo
Rover Éxito
Entrou en órbita lunar o 6 de decembro de 2013 e aluou o 14 de decembro ás 13:12 UTC. A sonda espacial despregou o rover Yutu na superficie da Lúa.[118] O módulo de descenso do Chang'e 3 conta con diversos instrumentos como un telescopio espacial ultravioleta, unha cámara de ultravioleta extremo para estudar a plasmasfera terrestre e cámaras panorámicas para observar a superficie lunar.[119]

Chang'e 3

Yutu

Chang'e 5-T1 Flag of the People's Republic of China.svg China 02014-10-23 23 de outubro de 2014 Longa Marcha 3C Centro de lanzamento de Xichang GHJ l.svg CNSA Programa Chinés de Exploración Lunar Sobrevoo non tripulado Operativa
Manfred Memorial Moon Mission (4M) Luxemburgo Luxemburgo LuxSpace Sobrevoo non tripulado Éxito
Ensaio técnico da cápsula de retorno de mostras de solo lunar da futura misión da sonda espacial Chang'e 5.[120] A sonda espacial 4M, financiada de xeito privado, acoplouse á terceira etapa do foguete e foi lanzada xunto coa sonda chinesa Chang'e 5-T1.[121]
TESS Estados Unidos de América Estados Unidos 02018-04-18 18 de abril de 2018 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Falcon 9 Full Thrust NASA logo.svg NASA Programa Explorer Asistencia gravitacional Éxito
Sobrevoou a Lúa o 17 de maio de 2018 na traxectoria cara á órbita alta terrestre asignada.[122]
Queqiao Flag of the People's Republic of China.svg China 02018-05-20 20 de maio de 2018 Centro de lanzamento de Xichang Longa Marcha 4C GHJ l.svg CNSA Programa Chinés de Exploración Lunar Orbital non tripulado (no punto de Lagrange L2 Terra-Lúa) Operativa
Longjiang-1 Orbital non tripulado Fallo
Longjiang-2 Orbital non tripulado Éxito
A sonda espacial Queqiao situouse no punto de Lagrange L2 do sistema Terra-Lúa o 14 de xuño para preparar a aluaxe do módulo de descenso do Chang'e 4 na cara oculta da Lúa en decembro de 2018. Lanzáronse no mesmo foguete os satélites Longjiang-1, que non conseguiu alcanzar a órbita lunar, e o satélite Longjiang-2, que operou na órbita lunar ata o 31 de xullo de 2019.[123]

Longjiang-2

Chang'e 4 Flag of the People's Republic of China.svg China 02018-12-07 7 de decembro de 2018 Centro de lanzamento de Xichang Longa Marcha 3B GHJ l.svg CNSA Programa Chinés de Exploración Lunar
  • Módulo de descenso
  • rover
Operativa
Primeira sonda espacial en aluar de xeito controlado na cara oculta da Lúa (cunca do polo sur–Aitken), aluou o 3 de xaneiro de 2019, despregou o rover Yutu-2.[124][125]

Chang'e 4

Yutu-2

Beresheet Flag of Israel.svg Israel 02019-02-22 22 de febreiro de 2019 Estación da Forza Aérea de Cabo Cañaveral Falcon 9 SpaceIL Módulo de descenso Fallo na aluaxe
Demostración tecnolóxica, financiada de xeito privado. Primeira misión israelí que intentou aluar na superficie da Lúa. Entre a instrumentación incluía un magnetómetro e un reflector láser.[126][127] A sonda espacial estrelouse contra a superficie lunar debido a un fallo do motor principal durante o descenso.[128]

Beresheet

Chandrayaan-2 India India 02019-07-22 22 de xullo de 2019 Centro Espacial Satish Dhawan GSLV Mk III Indian Space Research Organisation Logo.svg ISRO Programa Chandrayaan Orbital non tripulada Operativa
Módulo de descenso Fallo do módulo de descenso
Rover Fallo do módulo de descenso
Entrou en órbita lunar o 20 de agosto de 2019. O módulo de descenso Vikram separouse da sonda espacial pero estrelouse durante a aluaxe o 6 de setembro de 2019, considérase que foi a causa dun erro de software. O rover Pragyam estrelouse co módulo de descenso, a sonda espacial continúa operativa.[129][130][131]

Vikram

Pragyan

Chang'e 5 Flag of the People's Republic of China.svg China 02020-11-23 23 de novembro de 2020 Centro de lanzamento de Wenchang Longa Marcha 5 GHJ l.svg CNSA Programa Chinés de Exploración Lunar
  • Módulo de descenso
  • envío de mostras
Éxito
Primeira misión chinesa para recoller mostras de solo lunar e envialas á Terra, a cápsula mandou 1.731 kg de regolito lunar.[132]

Módulo de descenso do Chang'e 5

Etapa de ascenso do Chang'e 5

Cápsula de retorno do Chang'e 5

Vindeiras misións[editar | editar a fonte]

Descríbense a continuación algunhas misións futuras de exploración lunar programadas ou pospostas por diversas nacións ou organizacións.

Con financiamento e en desenvolvemento[editar | editar a fonte]

Robotizadas[editar | editar a fonte]

Nome País Data Foguete Axencia ou empresa Misión
CAPSTONE Estados Unidos de América Estados Unidos 3º trimestre de 2021 [133] Electron NASA logo.svg NASA Orbital, proba técnolóxica.[134]
Photon Estados Unidos de América Estados Unidos 2º trimestre de 2021 Electron Rocket Lab Aistencia gravitacional na traxectoria cara ó espazo interplanetario, demostración tecnolóxica, envío de imaxes.[135]
Mission One Estados Unidos de América Estados Unidos 4º trimestre de 2021 [136][137] Vulcan Centaur Astrobotic Technology Proba tecnolóxica do módulo de descenso Peregrine, entrega de carga útil á NASA (programa Commercial Lunar Payload Services) e transporte de varios rovers:
Nova-C Estados Unidos de América Estados Unidos Outubro de 2021 [138] Falcon 9 Intuitive Machines Entrega de carga útil á NASA (programa Commercial Lunar Payload Services) e a clientes privados.
Luna 25 Rusia Rusia Outubro de 2021 [139] Roscosmos logo ru.svg Roscosmos O módulo lunar realizará unha exploración na procura de recursos naturais, parte do programa Luna-Glob.
Artemis 1 Estados Unidos de América Estados Unidos Novembro de 2021 [140] SLS Bloque 1
Chandrayaan-3 India India 2021 [143][144] GSLV Mk III Indian Space Research Organisation Logo.svg ISRO Segundo intento da India dunha aluaxe controlada.
ALINA [145] Alemaña Alemaña 2021 [146] Ariane 6 PTScientists Demostración tecnolóxica privada dun módulo de descenso e dun rover.[147]
Descoñecido Estados Unidos de América Estados Unidos 2022 [148] Xcraft [149] Xplore Orbital.[148]
Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) [150] Flag of Japan.svg Xapón Xaneiro de 2022 [151] H-IIA 202 Jaxa logo.svg JAXA Aluaxe e rover.[152][153][154]
Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) Flag of South Korea.svg Corea do Sur Agosto de 2022 [155] Falcon 9 KARI Orbital, proba técnica.
Nova-C 2 Estados Unidos de América Estados Unidos 2022 [156] Falcon 9 Intuitive Machines Entrega de carga útil á NASA (programa Commercial Lunar Payload Services).
XL-1 Estados Unidos de América Estados Unidos Decembro de 2022 Falcon 9 Masten Space Systems Módulo de descenso lunar, demostración tecnolóxica, traslado de experimentos patrocinados pola NASA, entregas privadas de carga útil no polo sur lunar.[157]
Módulo de descenso Artemis-7 Estados Unidos de América Estados Unidos 2022 [158][159][160] Falcon 9
  • ispace
  • Draper Laboratory
Demostración tecnolóxica dun módulo de descenso lunar.
Módulo de descenso Blue Ghost Estados Unidos de América Estados Unidos Mediados de 2023 Descoñecido Firefly Aerospace Módulo de descenso lunar, traslado de experimentos patrocinados pola NASA e entregas privadas de carga útil no mare Crisium.[161][162]
Rover VIPER Estados Unidos de América Estados Unidos Novembro de 2023 [163][164] Descoñecido NASA logo.svg NASA Prospección de recursos no polo sur lunar, especialmente auga en forma de xeo.
Misión autraliana de exploración lunar [165][166] Australia Australia 2023 Descoñecido
Nanosatélites para o programa Artemis.
Rover Hakuto-R Estados Unidos de América Estados Unidos 2023 [167][168] Falcon 9
  • ispace
  • Draper Laboratory
Demostración tecnolóxica dun rover.
Descoñecido Turquía Turquía 2023 [169][170] Descoñecido Turkish Space Agency (TUA) logo2.svg TUA Aluaxe.
Ardoride Estados Unidos de América Estados Unidos 2023 ou 2024 [171] Descoñecido Momentus Space Orbital, entrega de 50 kg carga útil a Canadensys e outros.
DESTINY+ Flag of Japan.svg Xapón 2023 ou 2024 [172] Epsilon Jaxa logo.svg JAXA Sobrevoo da Lúa na traxectoria cara ó asteroide 3200 Phaethon.
Chang'e 6 Flag of the People's Republic of China.svg China 2023 ou 2024 [173] Longa Marcha 5 GHJ l.svg CNSA Envío de mostras do polo sur lunar.
Chang'e 7 Flag of the People's Republic of China.svg China 2024 [174] Longa Marcha 5 GHJ l.svg CNSA Aluaxe no polo sur lunar, rover e proba de voo.[175]
Luna 26 Rusia Rusia 2024 [139] Soiuz-2 Roscosmos logo ru.svg Roscosmos Orbital, parte do programa Luna-Glob.[176]
Cámara e sistema de navegación planetario [177] Flag of Canada.svg Canadá 2024 Descoñecido
  • Canadensys Aerospace Corporation
  • NGC Aerospace
Dúas sondas espaciais independentes para o programa LEAP da Axencia Espacial Canadense.
Blue Moon Estados Unidos de América Estados Unidos 2024 [178] Descoñecido Blue Origin Aluaxe.
Rover Rashid Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratos Árabes Unidos 2024 [179] Descoñecido Axencia Espacial dos Emiratos Árabes Unidos Rover lunar.
Luna 27 Rusia Rusia 2025 [139] Soiuz [180] Roscosmos logo ru.svg Roscosmos Aluaxe, parte do programa Luna-Glob.
MoonPIE [181] Reino Unido Reino Unido 2025 Descoñecido TCT Aerospace Envío de mostras de solo lunar.
Descoñecido Turquía Turquía 2028 [182][183] Descoñecido Turkish Space Agency (TUA) logo2.svg TUA Módulo de descenso lunar.

Tripuladas[editar | editar a fonte]

Nome País Data Foguete Axencia ou empresa Misión
Artemis 2 Agosto de 2023 SLS Bloque 1 NASA logo.svg NASA Proba tripulada da nave espacial Orion cunha traxectoria de retorno libre arredor da Lúa.
Proxecto dearMoon Estados Unidos de América Estados Unidos 2023 [184] Starship SpaceX logo black.svg SpaceX Turismo espacial e proxecto artístico, cunha traxectoria de retorno libre e reentrada no planeta Terra a bordo da nave espacial Starship.
Artemis 3 Estados Unidos de América Estados Unidos 2024 [185] SLS Bloque 1 NASA logo.svg NASA Chegada da primeira muller á Lúa.
Orel Rusia Rusia 2025 [186] Soiuz-5 Roscosmos logo ru.svg Roscosmos Misión orbital tripulada.

Propostas pero pendentes de financiamento[editar | editar a fonte]

Robotizadas[editar | editar a fonte]

Foron propostas as seguintes misións espaciais robotizadas:

Nome País Data Axencia ou empresa Misión
Lunar Pathfinder Unión Europea Europa 2022–2023 Surrey Satellite Technology Satélite de telecomunicacións na órbita lunar, co apoio da Axencia Espacial Europea.[187][188]
Garatéa-L Flag of Brazil.svg Brasil 2022 Airvantis Orbital
Planetoid Mines Estados Unidos de América Estados Unidos 2023 Planetoid Mines Minaría no polo sur lunar e nos seus cráteres.
Beresheet 2 Flag of Israel.svg Israel 2024 SpaceIL Un satélite na órbita lunar e dous módulos de descenso.
2ª fase do programa de exploración lunar coreano Flag of South Korea.svg Corea do Sur 2025 KARI Un módulo de descenso lunar e un rover.
Africa2Moon [189] Sudáfrica Suráfrica 2030 SANSA Un satélite na órbita lunar e un módulo de descenso.
Lunar Polar Exploration Mission 2024 Indian Space Research Organisation Logo.svg ISRO Módulo de descenso lunar e rover, parte do programa Chandrayaan; proposta en estudo.[190]
ISOCHRON Estados Unidos de América Estados Unidos 2025 NASA logo.svg NASA Envío de mostras de solo lunar.
Moon Diver Estados Unidos de América Estados Unidos 2025 NASA logo.svg NASA Módulo de descenso lunar e rover.
Chang'e 8 Flag of the People's Republic of China.svg China 2026 GHJ l.svg CNSA Módulo de descenso no polo sur lunar.[175]
MoonRise Estados Unidos de América Estados Unidos Ten opcións de entrar na misión New Frontiers 5 do programa New Frontiers a finais da década de 2020 [191] NASA logo.svg NASA Envió de mostras da cunca do polo sur–Aitken.[192]
HERACLES 2027 [193] Módulo de descenso robotizado e rover. Envío de mostras.
Luna 28 e Luna 29 Rusia Rusia 2027–2028 [139] Roscosmos logo ru.svg Roscosmos Busca de auga e outros recursos naturais necesarios para a instalación dunha futura base lunar, parte do programa Luna-Glob.
BOLAS Estados Unidos de América Estados Unidos Descoñecido NASA logo.svg NASA 2 CubeSats situados nunha órbita lunar moi baixa.[194]
Lunar Crater Radio Telescope Estados Unidos de América Estados Unidos Descoñecido NASA logo.svg NASA Radiotelescopio construído por 4 rovers.
TRACTOR Unión Europea Europa Descoñecido ESA logo simple.svg ESA 2 rovers lunares para o programa Artemis.

Tripuladas[editar | editar a fonte]

Programa País Data
proposta
Axencia
ou empresa
Misión
Programa Chinés de Exploración Lunar Flag of the People's Republic of China.svg China Década de 2030 GHJ l.svg CNSA Aluaxe tripulada.[195][196]
Flag of Japan.svg Xapón Década de 2030 [197] Jaxa logo.svg JAXA Aluaxe tripulada.[197][198]
Programa Artemis Estados Unidos de América Estados Unidos A partir de 2024 NASA logo.svg NASA Aluaxe tripulada.
Programa Luna-Glob Rusia Rusia Década de 2030 [199] Roscosmos logo ru.svg Roscosmos Orbital tripulada e aluaxe tripulada.[199][200]

Canceladas ou aprazadas indefinidamente[editar | editar a fonte]

Nome País Data proposta Notas
Lunar-A Flag of Japan.svg Xapón 2004 Integrada dentro da misión rusa Luna-Glob 1.[201][202]
LEO Alemaña Alemaña 2012 Misión posposta indefinidamente debido a limitacións orzamentarias.[203]
MoonLITE Reino Unido Reino Unido 2014 Orbital.[204][205]
Programa Constellation Estados Unidos de América Estados Unidos 2020 Canceledo durante a presidencia de Obama, en favor do desenvolvemento da nave espacial Orion.[206]
Lunar Lander [207][208] Unión Europea Europa 2018 Cancelada no ano 2012.
DSE-Alpha Estados Unidos de América Estados Unidos 2018 [209] Misión para levar os primeiros turistas espaciais na nave Soiuz arredor da Lúa, proposto por Space Adventures.[210][211][212]
Lunar Mission One [213][214] Reino Unido Reino Unido 2024 [215] Módulo de descenso lunar. Cancelada por motivos relacionados coas taxas sobre os cartos obtidos mediante crowdsourcing.
Resource Prospector Estados Unidos de América Estados Unidos Década de 2020 [216] Rover para realizar unha probe tecnolóxica de utilización de recursos in situ, canceleda en 2018,[217] non obstante os instrumentos científicos incorporaránse en diferentes módulos de aluaxe de misións comerciais futuras,[218][219] como parte do programa Commercial Lunar Payload Services.
SELENE-2 Flag of Japan.svg Xapón Década de 2020 [220] Orbital, módulo de descenso lunar e rover.[221] Cancelada en marzo de 2015.[222]

Notas[editar | editar a fonte]

Todas as referencias en inglés agás cando se indique o contrario.

  1. "Why failure is the fuel for a trip to Moon". 
  2. "Chandrayaan-2 landing: 40% lunar missions in last 60 years failed, finds Nasa report". 
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 Siddiqi, Asif A. (2002). "1958" (PDF). Deep Space Chronicle: A Chronology of Deep Space and Planetary Probes 1958–2000. NASA History Office. Monographs in Aerospace History, No. 24. pp. 17–19. Consultado o 28-02-2021. 
  4. "Pioneer 0". US National Space Science Data Center. Consultado o 14-02-2021. 
  5. 5,0 5,1 5,2 Wade, Mark. "Luna E-1". Encyclopedia Astronautica. Arquivado dende o orixinal o 22-12-2010. Consultado o 14-02-2021. 
  6. "Pioneer 1". US National Space Science Data Center. Consultado o 3 December 2013. 
  7. "Pioneer 2". US National Space Science Data Center. Consultado o 3 December 2013. 
  8. "Pioneer 3". US National Space Science Data Center. Consultado o 3 December 2013. 
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 García Sagario, Gabriel (10-02-2010). "Emblemas Espaciales Soviéticos". Zemiorka (blog) (en castelán). Consultado o 15 febreiro de 2021. 
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 Siddiqi, Asif A. (2002). "1959" (PDF). Deep Space Chronicle: A Chronology of Deep Space and Planetary Probes 1958–2000. NASA History Office. Monographs in Aerospace History, No. 24. pp. 21–24. Consultado o 15 febreiro de 2021. 
  11. "Luna 1". US National Space Science Data Center. Consultado o 15 febreiro de 2021. 
  12. 12,0 12,1 "Pioneer 4". US National Space Science Data Center. Consultado o 15 febreiro de 2021. 
  13. "Luna 2". US National Space Science Data Center. Consultado o 15 febreiro de 2021. 
  14. "Luna 3". US National Space Science Data Center. Consultado o 16-02-2021. 
  15. "Pioneer P-3". US National Space Science Data Center. Consultado o 16-02-2021. 
  16. 16,0 16,1 16,2 16,3 Siddiqi, Asif A. (2002). "1960" (PDF). Deep Space Chronicle: A Chronology of Deep Space and Planetary Probes 1958–2000. NASA History Office. Monographs in Aerospace History, No. 24. pp. 25–27. Consultado o 16-02-2021. 
  17. "Pioneer P-30". US National Space Science Data Center. Consultado o 16-02-2021. 
  18. "Pioneer P-31". US National Space Science Data Center. Consultado o 16-02-2021. 
  19. 19,0 19,1 19,2 Siddiqi, Asif A. (2002). "1962" (PDF). Deep Space Chronicle: A Chronology of Deep Space and Planetary Probes 1958–2000. NASA History Office. Monographs in Aerospace History, No. 24. pp. 34–37. Consultado o 28-02-2021. 
  20. "Ranger 3". US National Space Science Data Center. Consultado o 16-02-2021. 
  21. "Ranger 4". US National Space Science Data Center. Consultado o 16-02-2021. 
  22. "Ranger 5". US National Space Science Data Center. Consultado o 16-02-2021. 
  23. "Sputnik 25". US National Space Science Data Center. Consultado o 16-02-2021. 
  24. 24,0 24,1 24,2 Siddiqi, Asif A. (2002). "1963" (PDF). Deep Space Chronicle: A Chronology of Deep Space and Planetary Probes 1958–2000. NASA History Office. Monographs in Aerospace History, No. 24. pp. 39–40. Consultado o 28-02-2021. 
  25. "Luna 4". US National Space Science Data Center. Consultado o 27-02-2021. 
  26. 26,0 26,1 26,2 Siddiqi, Asif A. (2002). "1964" (PDF). Deep Space Chronicle: A Chronology of Deep Space and Planetary Probes 1958–2000. NASA History Office. Monographs in Aerospace History, No. 24. pp. 41–45. Consultado o 10-04-2021. 
  27. "Luna 4". US National Space Science Data Center. Consultado o 10-04-2021. 
  28. "Ranger 7". US National Space Science Data Center. Consultado o 28-02-2021. 
  29. 29,0 29,1 29,2 29,3 29,4 29,5 29,6 29,7 29,8 Siddiqi, Asif A. (2002). "1965" (PDF). Deep Space Chronicle: A Chronology of Deep Space and Planetary Probes 1958–2000. NASA History Office. Monographs in Aerospace History, No. 24. pp. 47–52. Consultado o 28-02-2021. 
  30. "Ranger 8". US National Space Science Data Center. Consultado o 28-02-2021. 
  31. "Cosmos 60". US National Space Science Data Center. Consultado o 28-02-2021. 
  32. "Ranger 9". US National Space Science Data Center. Consultado o 28-02-2021. 
  33. "Luna 5". US National Space Science Data Center. Consultado o 01-03-2021. 
  34. "Luna 6". US National Space Science Data Center. Consultado o 01-03-2021. 
  35. "Zond 3". US National Space Science Data Center. Consultado o 01-03-2021. 
  36. "Luna 7". US National Space Science Data Center. Consultado o 01-03-2021. 
  37. "Luna 8". US National Space Science Data Center. Consultado o 01-03-2021. 
  38. "Luna 9". US National Space Science Data Center. Consultado o 01-03-2021. 
  39. 39,0 39,1 39,2 39,3 39,4 39,5 39,6 39,7 39,8 39,9 Siddiqi, Asif A. (2002). "1966" (PDF). Deep Space Chronicle: A Chronology of Deep Space and Planetary Probes 1958–2000. NASA History Office. Monographs in Aerospace History, No. 24. pp. 47–52. Consultado o 01-03-2021. 
  40. "Cosmos 111". US National Space Science Data Center. Consultado o 01-03-2021. 
  41. "Luna 10". US National Space Science Data Center. Consultado o 01-03-2021. 
  42. "Surveyor 1". US National Space Science Data Center. Consultado o 02-03-2021. 
  43. "Explorer 33". US National Space Science Data Center. Consultado o 02-03-2021. 
  44. "Lunar Orbiter 1". US National Space Science Data Center. Consultado o 02-03-2021. 
  45. "Luna 11". US National Space Science Data Center. Consultado o 13-03-2021. 
  46. "Surveyor 2". US National Space Science Data Center. Consultado o 13-03-2021. 
  47. "Luna 12". US National Space Science Data Center. Consultado o 13-03-2021. 
  48. "Lunar Orbiter 2". US National Space Science Data Center. Consultado o 13-03-2021. 
  49. "Luna 13". US National Space Science Data Center. Consultado o 13-03-2021. 
  50. "Lunar Orbiter 3". US National Space Science Data Center. Consultado o 21-03-2021. 
  51. 51,0 51,1 51,2 51,3 51,4 51,5 Siddiqi, Asif A. (2002). "1967" (PDF). Deep Space Chronicle: A Chronology of Deep Space and Planetary Probes 1958–2000. NASA History Office. Monographs in Aerospace History, No. 24. pp. 47–52. Consultado o 21-03-2021. 
  52. "Surveyor 3". US National Space Science Data Center. Consultado o 21-03-2021. 
  53. "Surveyor Lunar Spacecraft". Boeing. Consultado o 21-03-2021. 
  54. "Lunar Orbiter 4". US National Space Science Data Center. Consultado o 21-03-2021. 
  55. "Surveyor 4". US National Space Science Data Center. Consultado o 21-03-2021. 
  56. "Explorer 35". US National Space Science Data Center. Consultado o 21-03-2021. 
  57. "Lunar Orbiter 5". US National Space Science Data Center. Consultado o 22-03-2021. 
  58. "Surveyor 5". US National Space Science Data Center. Consultado o 22-03-2021. 
  59. "Argon-11c Computer. Russian Virtual Computer Museum". computer-museum.ru. Consultado o 23-03-2021. 
  60. "Surveyor 6". US National Space Science Data Center. Consultado o 23-03-2021. 
  61. "Surveyor 7". US National Space Science Data Center. Consultado o 23-03-2021. 
  62. 62,0 62,1 62,2 62,3 Siddiqi, Asif A. (2002). "1968" (PDF). Deep Space Chronicle: A Chronology of Deep Space and Planetary Probes 1958–2000. NASA History Office. Monographs in Aerospace History, No. 24. pp. 69–72. Consultado o 23-03-2021. 
  63. "Luna 14". US National Space Science Data Center. Consultado o 23-03-2021. 
  64. "Zond 5". US National Space Science Data Center. Consultado o 23-03-2021. 
  65. "Zond 6". US National Space Science Data Center. Consultado o 23-03-2021. 
  66. "Apollo 8". National Aeronautics and Space Administration. 08-07-2009. Consultado o 23-03-2021. 
  67. 67,0 67,1 67,2 67,3 67,4 67,5 67,6 67,7 67,8 Siddiqi, Asif A. (2002). "1969" (PDF). Deep Space Chronicle: A Chronology of Deep Space and Planetary Probes 1958–2000. NASA History Office. Monographs in Aerospace History, No. 24. pp. 73–80. Consultado o 23-03-2021. 
  68. "APOLLO 10 (AS-505)". Smithsonian Air and Space Museum. Consultado o 26-03-2021. 
  69. "Apollo 11". National Aeronautics and Space Administration. 08-07-2009. Consultado o 23-03-2021. 
  70. "Apollo 12". National Aeronautics and Space Administration. 08-07-2009. Consultado o 29-03-2021. 
  71. Williams, David R. (06-01-2005). "Tentatively Identified Missions and Launch Failures". NASA. Consultado o 30-03-2021. (Luna 1970A). 
  72. Clemente, Rafael (13-04-2020). "50 años de 'Houston, tenemos un problema'". El País (en castelán). Consultado o 30-03-2021. 
  73. "Zond-8 flies last mission of the L1 project". russianspaceweb.com. Consultado o 30-03-2021. 
  74. Marín, Daniel (04-02-2011). "Las huellas del Apollo 14 en detalle". Eureka (en castelán). Consultado o 30-03-2021. 
  75. Apollo 15 Mission Report (PDF). Houston: NASA. 1971. OCLC 35233631. Consultado o 30-03-2021. 
  76. "Luna 18". US National Space Science Data Center. Consultado o 30-03-2021. 
  77. "Luna 19". US National Space Science Data Center. Consultado o 30-03-2021. 
  78. "Luna 20". US National Space Science Data Center. Consultado o 30-03-2021. 
  79. "The Apollo 16 Flight Journal". NASA History Office. Consultado o 31-03-2021. 
  80. "N1 moon rocket". www.russianspaceweb.com. Consultado o 31-03-2021. 
  81. "Lunokhod 02". NASA Solar System Exploration. 15-03-2018. Consultado o 04-04-2021. 
  82. "Luna 21/Lunokhod 2". NSSDC Catalog. 21-03-2017. Consultado o 04-04-2021. 
  83. Mulholland, J. D.; Shelus, P. J.; Silverburg, E. C. (01-01-1975). NTRS, ed. "Laser observations of the moon: Normal points for 1973". NASA. Consultado o 04-04-2021. 
  84. Alexander, J. K.; Kaiser, M. L.; Novaco, J. C.; Grena, F. R.; Weber, R. R. (maio de 1975). "Scientific instrumentation of the Radio-Astronomy-Explorer-2 satellite". Astronomy and Astrophysics (NASA) 40 (4): 365–371. Consultado o 23-01-2021. 
  85. Dunne, James A.; Burgess, Eric (1978). The Voyage of Mariner 10: Mission to Venus and Mercury (NASA SP-424). Washington, D.C.: NASA Scientific and Technical Information Office. pp. 47–53. Consultado o 05-04-2021. 
  86. "Luna 22". NASA. Consultado o 05-04-2021. 
  87. "Luna 23". NASA. Consultado o 05-04-2021. 
  88. Krebs, Gunter. "Luna E-8-5M". Gunter's Space Page. Consultado o 07-04-2021. 
  89. Siddiqi, Asif A. (2002). "1976" (PDF). Deep Space Chronicle: A Chronology of Deep Space and Planetary Probes 1958–2000. NASA History Office. Monographs in Aerospace History, No. 24. pp. 115–116. Consultado o 07-04-2021. 
  90. "Luna 24". US National Space Science Data Center. Consultado o 07-04-2021. 
  91. "ISEE-3". NASA. Consultado o 07-04-2021. 
  92. "Hiten". NASA Space Science Data Coordinated Archive (NSSDCA). Consultado o 07-04-2021. 
  93. "Geotail". NASA. Consultado o 07-04-2021. 
  94. Ulivi, Paolo; Harland, David M. (2004). Lunar Exploration Human Pioneers and Robot Surveyors. Springer. pp. 256–257. ISBN 185233746X. 
  95. "WIND spacecraft". NASA. Consultado o 08-04-2021. 
  96. "Clementine". NASA. Consultado o 07-04-2021. 
  97. Krebs, Gunter. "AsiaSat 3, 3S / HGS 1 / PAS 22". Gunter's Space Page. Consultado o 08-04-2021. 
  98. "LunarProspector" (PDF). NASA. Consultado o 08-04-2021. 
  99. "Nozomi". US National Space Science Data Center. Consultado o 08-04-2021. 
  100. Krebs, Gunter. "MAP (Microwave Anisotrophy Probe)". Gunter's Space Page. Consultado o 08-04-2021. 
  101. "SMART-1 completes its first orbit around the Moon". Moon Today. 21-11-2004. Arquivado dende o orixinal o 15-12-2004. Consultado o 08-04-2021. 
  102. "STEREO". Applied Physics Laboratory. Consultado o 09-04-2021. 
  103. Broschart, S.B. (2009). Preliminary Trajectory Design for the ARTEMIS Lunar Mission (PDF). AAS/AIAA Astrodynamics Specialists Meeting. 09-382. Pittsburg. Consultado o 09-04-2021. 
  104. "Japanese probe crashes into Moon". BBC. 11-06-2009. Consultado o 09-04-2021. 
  105. "月周回衛星「かぐや(SELENE)」 – SELENE通信 – お知らせ". JAXA (en xaponés). 30-06-2009. Consultado o 09-04-2021. 
  106. "Kaguya". US National Space Science Data Center. Consultado o 09-04-2021. 
  107. "Chang'e 1". US National Space Science Data Center. Consultado o 10-04-2021. 
  108. Varanasi, P.; Tompkins, S.; Taylor, L. A.; Sunshine, J.; et al. (23-12-2009). "Character and Spatial Distribution of OH/H2O on the Surface of the Moon Seen by M3 on Chandrayaan-1". Science 326 (5952): 568–572. ISSN 0036-8075. PMID 19779151. doi:10.1126/science.1178658. 
  109. "Chandrayaan-1". US National Space Science Data Center. Consultado o 10-04-2021. 
  110. "Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO)". US National Space Science Data Center. Consultado o 10-04-2021. 
  111. "China's Moon orbiter Chang'e-2 travels 1.5 km into outer space". The Economic Times. 30-08-2011. Consultado o 10-04-2021. 
  112. "Chang'e 2: The Full Story". The Planetary Society. 25-08-2012. Consultado o 10-04-2021. 
  113. Gold, Scott (11-09-2011). "After delay, GRAIL moon mission launches". Los Angeles Times. Consultado o 10-04-2021. 
  114. Harwood, William. "NASA launches GRAIL lunar probes". CBS News. Consultado o 10-04-2021. 
  115. Malik, Tariq (10-04-2008). "New NASA Spacecraft to Probe Moon Dust". Space.com. Consultado o 10-04-2021. 
  116. Blau, Patrick. "GRAIL Mission Design and Timeline". Spaceflight 101. Arquivado dende o orixinal o 19-07-2012. Consultado o 29 October 2012. 
  117. "Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE)". US National Space Science Data Center. Consultado o 10-04-2021. 
  118. "Chang'e 3". US National Space Science Data Center. Consultado o 10-04-2021. 
  119. Laxman, Srinivas (07-03-2012). "Chang’e-3: China To Launch First Moon Rover In 2013". Asian Scientist. Consultado o 10-04-2021. 
  120. "Chang'e 5-T1". US National Space Science Data Center. Consultado o 14-02-2021. 
  121. "First commercial mission to the moon launched from China". Spaceflight Now. 25-10-2014. Consultado o 12-04-2021. 
  122. "Trajectory Design Enhancements to Mitigate Risk for the Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS)" (PDF). 13-09-2016. Consultado o 12-04-2021. 
  123. "Queqiao". US National Space Science Data Center. Consultado o 12-04-2021. 
  124. Rincon, Paul (07-12-2018). "China mission launches to far side of Moon". BBC News. Consultado o 12-04-2021. 
  125. Wall, Mike (03-01-2019). "China Makes Historic 1st Landing on Mysterious Far Side of the Moon". Space.com. Consultado o 12-04-2021. 
  126. Grush, Loren (21-02-2019). "Watch SpaceX launch a trio of spacecraft, including a lander bound for the Moon". The Verge. Consultado o 13-04-2021. 
  127. "Beresheet". NASA Solar System Exploration. 19-02-2019. Consultado o 13-04-2021. .
  128. Foust, Jeff (12-04-2019). "SpaceIL says "chain of events" led to crash of lunar lander". SpaceNews. Consultado o 13-04-2021. 
  129. "Lander Vikram located: K Sivan". aninews.in. Consultado o 13-04-2021. 
  130. Schultz, Kai (08-09-2019). "India Says It Has Located Chandrayaan-2 Lander on Moon's Surface". The New York Times. Consultado o 13-04-2021. 
  131. Guptan, Mahesh (16-11-2019). "How did Chandrayaan 2 fail? ISRO finally has the answer". The Week. Consultado o 13-04-2021. 
  132. "Chang'e 5". US National Space Science Data Center. Consultado o 11-04-2021. 
  133. Clark, Stephen (15-02-2020). "NASA picks Rocket Lab to launch lunar CubeSat mission". Spaceflight Now. Consultado o 13-04-2021. 
  134. "NASA Funds CubeSat Pathfinder Mission to Unique Lunar Orbit". NASA. 13-09-2019. Consultado o 13-04-2021. 
  135. "Mission To The Moon". Rocket Lab. Consultado o 13-04-2021. 
  136. Erwin, Sandra (17-12-2020). "ULA's new rocket Vulcan projected to launch in late 2021". SpaceNews. Consultado o 13-04-2021. 
  137. Wendel, JoAnna (31-01-2020). "NASA unveils 16 payloads that private lunar landers will take to the moon". Space.com. Consultado o 13-04-2021. 
  138. Kanayama, Lee (13-04-2020). "NOVA-C selects landing site, Masten gains CLPS contracts". NASASpaceFlight. Consultado o 14-04-2021. 
  139. 139,0 139,1 139,2 139,3 "Россия запустит космический аппарат на Луну 1 октября 2021 года" Rusia lanzará unha sonda espacial á Lúa o 1 de outubro de 2021. RIA Novosti (en ruso). 17-03-2020. Consultado o 14-04-2021. 
  140. "Hopeful for launch next year, NASA aims to resume SLS operations within weeks". 01-05-2020. Consultado o 14-04-2021. 
  141. "Around the Moon with NASA's First Launch of SLS with Orion". NASA. 08-03-2018. Consultado o 14-04-2021. 
  142. "Hitchhiking Into the Solar System: Launching NASA's First Deep-Space CubeSats" (PDF). NASA. 2015. Consultado o 14-04-2021. 
  143. "Unstarred Question no. 1384". Parlamento da India, Lok Sabha. Arquivado dende o orixinal o 27-11-2019. Consultado o 14-04-2021. 
  144. "Chandrayaan-3 launch may happen next year: ISRO". The Hindu Business Line. Consultado o 14-04-2021. 
  145. Knapton, Sarah (19-03-2017). "European rocket scientists pledge to make first private Moon landing in 2018". The Daily Telegraph. Consultado o 14-04-2021. 
  146. Foust, Jeff (22-01-2019). "ArianeGroup and PTScientists to study lunar lander mission for ESA". SpaceNews. Consultado o 14-04-2021. 
  147. Schepers, Andreas. "Berlin-based New Space company PTScientists and European space company ArianeGroup agree on fa]r-reaching cooperation for lunar missions". Spaceref. Consultado o 14-04-2021. 
  148. 148,0 148,1 "Xplore | Moon Xpeditions". xplore.com. Consultado o 14-04-2021. 
  149. "Space investor Dylan Taylor reserves a spot for payload on Xplore’s first space mission". GeekWire. 03-06-2020. Consultado o 14-04-2021. 
  150. "小型探査機による高精度月面着陸の技術実証(SLIM)について" (PDF) (en xaponés). 03-06-2015. Consultado o 14-04-2021. 
  151. "天文衛星「ひとみ」代替機と月面着陸機、H2Aで相乗り-JAXA". Nikkan Kogyo Shimbun (en xaponés). 21-08-2017. Consultado o 14-04-2021. ... 2020年度に国際プロジェクトとして打ち上げ予定のX線天文衛星代替機を搭載した国産ロケット「H2A」に月面着陸機「SLIM(スリム)」を相乗りさせる計画を示した。 ...' 
  152. "Small lunar-lander "SLIM" for the pinpoint landing technology demonstration" (PDF). 2015. Consultado o 14-04-2021. 
  153. "The tiny rover payload in SLIM mission" (PDF). 2015. Consultado o 14-04-2021. 
  154. "Japan to attempt uncrewed lunar landing in 2018". Spaceflight. 22-04-2015. Consultado o 14-04-2021. 
  155. Lee, Jonghwa (27 September 2020). "한국형 달 궤도선, 2022년 8월 1일 발사된다" O orbitador lunar coreano será lanzado o 1 de agosto de 2022. Maeil Business Newspaper (en coreano). Consultado o 14-04-2021. 
  156. Etherington, Darrell. "Intuitive Machines taps SpaceX for second lunar lander mission". Yahoo. Consultado o 14-04-2021. 
  157. Crawford, Meagan. "SpaceX to Launch Masten Lunar Mission in 2022". Masten. Arquivado dende o orixinal o 03-09-2020. Consultado o 14-04-2021. 
  158. "Commercial Lunar Exploration Program "HAKUTO-R" Reveals Final Design and Plan for 'Mission 1' Lunar Lander". ispace. 30-07-2020. Consultado o 14-04-2021. 
  159. "Japanese company ispace selects SpaceX for lunar missions". 26-09-2018. Consultado o 14-04-2021. 
  160. "Mission Timeline Adjustment for the HAKUTO-R Program". 22-08-2019. Consultado o 14-04-2021. 
  161. "NASA Selects Firefly Aerospace for Artemis Commercial Moon Delivery in 2023". NASA (Nota de prensa). 04-03-2021. Consultado o 14-04-2021. 
  162. "Lunar Lander". Firefly Aerospace. 01-02-2021. Consultado o 14-04-2021. 
  163. Colaprete, Anthony (17-08-2020). "VIPER: A lunar water reconnaissance mission" (PDF). NASA. Consultado o 14-04-2021. 
  164. "NASA Selects Astrobotic to Fly Water-Hunting Rover to the Moon". NASA (Nota de prensa). 11-06-2020. Consultado o 14-04-2021. 
  165. Chapman, Vanessa (11-01-2021). "Australian Lunar Exploration Mission Unveiled by Fleet Space Technologies". Space Australia. Consultado o 14-04-2021. 
  166. "Australia's Lunar Exploration Mission Announced". Fleet. 16-12-2020. Consultado o 14-04-2021. 
  167. Gebhardt, Chris (23-08-2019). "ispace alters Moon mission timelines for greater response to customer needs". NASASpaceFlight. Consultado o 14-04-2021. 
  168. "Mission Timeline Adjustment for the HAKUTO-R Program". ispace. 22-08-2019. Consultado o 14-04-2021. 
  169. "Turkey aims to reach moon in 2023, Erdogan says". Reuters. Consultado o 15-04-2021. 
  170. "National Space Programme". Turkish Space Agency. Consultado o 15-04-2021. 
  171. "Momentus Announces First Rideshare Mission to Moon". businesswire.com. 01-12-2020. Consultado o 14-04-2021. 
  172. Sommer, M.; Krüger, H.; Srama, R.; Hirai, T.; Kobayashi, M.; et al. (21-09-2020). Destiny+ Dust Analyzer – Campaign & timeline preparation for interplanetary & interstellar dust observation during the 4-year transfer phase from Earth to Phaethon. Europlanet Science Congress 2020. Copernicus Publications. Consultado o 15-04-2021. 
  173. "China Plans 2017 Lunar Sample-Return Mission". Aviationweek. 16-12-2013. Consultado o 15-04-2021. 
  174. Jones, Andrew (05-08-2020). "China is moving ahead with lunar south pole and near-Earth asteroid missions". SpaceNews. Consultado o 15-04-2021. 
  175. 175,0 175,1 "China's Deep Space Exploration Roadmap" (PDF). United Nations Office for Outer Space Affairs. 2018. Consultado o 15-04-2021. 
  176. "Russian Moon exploration program". Russian Research Institute (IKI). 2017. Consultado o 15-04-2021. 
  177. "Two Canadian technologies are going to the Moon". Cision. 29-11-2020. Consultado o 15-04-2021. 
  178. News, Hanneke Weitering (10-05-2019). "Blue Moon: Here's How Blue Origin's New Lunar Lander Works". Space.com. Consultado o 15-04-2021. 
  179. "UAE to launch new Emirati space mission to explore moon: Dubai ruler". Al Arabiya English. 29-09-2020. Consultado o 15-04-2021. 
  180. Mitrofanov, Igor. "Luna-Glob" and "Luna-Resurs": science goals, payload and status (PDF). EGU General Assembly 2014. Consultado o 15-04-2021. 
  181. "Moon Probe Initial Explorer (MoonPIE)". TCT Aerospace. Consultado o 15-04-2021. 
  182. "Turkey wants to go to the Moon in 2023 and 2028". spacewatch.global. Consultado o 15-04-2021. 
  183. "National Space Programme". Turkish Space Agency. Consultado o 15-04-2021. 
  184. "dearMoon". dearMoon. Consultado o 15-04-2021. 
  185. Sloss, Philip (11-09-2018). "NASA updates Lunar Gateway plans". NASASpaceFlight.com. Consultado o 15-04-2021. 
  186. "Russia may select first crew for its Federation spacecraft next year". SpaceFlight Insider. 01-11-2017. Consultado o 15-04-2021. 
  187. "ESA signs collaboration agreement for commercial Lunar missions". ESA (Nota de prensa). 17-03-2018. Consultado o 17-04-2021. 
  188. "ESA identifies demand for satellites around the moon". PhysOrg. 17-07-2019. Consultado o 17-04-2021. 
  189. Smith, David (05-01-2015). "Africans urged to back continent’s first moon mission". The Guardian. Consultado o 28-04-2021. 
  190. Sidharth, MP (18-05-2019). "ISRO planning 7 interplanetary missions, Venus on the to-do list". DNA India. Consultado o 17-04-2021. 
  191. "Medium Class Missions—New Frontiers 5" (PDF). p. ES-7. Arquivado dende o orixinal (PDF) o 01-02-2017. Consultado o 27-04-2021. 
  192. "ILN". NASA. Arquivado dende o orixinal o 27-05-2010. Consultado o 27-04-2021. 
  193. Messier, Doug (08-12-2019). "Helping Heracles EL3 to Survive the Long, Cold, Dark Lunar Nights". Parabolic Arc. 
  194. Stubbs, T. J.; Malphrus, B. K.; Hoyt, R.; et al. (19–23 de marzo de 2018). Bi-Sat Observations of the Lunar Atmosphere Above Swirls (BOLAS): Tethered SmallSat Investigation of Hydration and Space Weathering Processes at the Moon (PDF). 49ª Lunar and Planetary Science Conference. The Woodlands, Texa. 
  195. "Moon may light man's future". China Daily. 15-08-2009. Consultado o 02-05-2021. 
  196. "China has no timetable for manned moon landing: chief scientist". Xin Hua News. 19-09-2012. Consultado o 02-05-2021. 
  197. 197,0 197,1 Basulto, Dominic (30-04-2015). "Why it matters that Japan is going to the moon". The Washington Post. Consultado o 02-05-2021. 
  198. "Toyota to build lunar rover as Japan tries to land astronaut on moon". Sky News. 06-03-2019. Consultado o 02-05-2021. 
  199. 199,0 199,1 "Russia Plans to Colonize Moon by 2030, Newspaper Reports". The Moscow Times. 08-05-2014. Arquivado dende o orixinal o 19-07-2017. Consultado o 02-05-2021. 
  200. Litvak, Maxim (2016). "The vision of the Russian Space Agency on the robotic settlements in the Moon" (PDF). IKI/Roscosmos. Consultado o 02-05-2021. 
  201. "Japan's Moon mission in jeopardy". Canadian Broadcasting Corporation. 15-01-2007. Consultado o 02-05-2021. 
  202. "Luna-Glob". Gunter's Space Page. 06-12-2008. Consultado o 02-05-2021. 
  203. "Nur gucken. Nicht anfassen. Mond-Mission geplatzt". n-tv (en alemán). 12-07-2008. Arquivado dende o orixinal o 06-11-2008. Consultado o 02-05-2021. 
  204. Brown, Craig (11-01-2007). "British scientists shoot for the moon". The Scotsman (Edinburgo). Consultado o 02-05-2021. 
  205. Ghosh, Pallab (10-01-2007). "Britain plans first Moon mission". BBC. Consultado o 02-05-2021. 
  206. "NASA's 2011 Budget Should Allow Flexibility Despite Cuts". Space.com. 15-04-2011. Consultado o 02-05-2021. 
  207. Houdou, Bérengère; Carpenter, James (30-10-2008). "The MoonNEXT Mission" (PDF). Lunar and Planetary Institute. Consultado o 02-05-2021. 
  208. "Fly us to the Moon…south pole to be precise". ESA. 31-03-2010. Consultado o 02-05-2021. 
  209. Cowing, Keith (06-10-2014). "Is Space Adventures Sending Customers Around the Moon?". NASA Watch. Consultado o 02-05-2021. 
  210. Belfiore, Michael (2007). Rocketeers: how a visionary band of business leaders, engineers, and pilots is boldly privatizing space. Nova York: Smithsonian Books. p. 11. ISBN 978-0-06-114903-0. Consultado o 02-05-2021. o ... programa espacial Ruso alcanzou un trato con Space Adventures con sede en Florida para enviar dous turistas e un cosmonauta profesional nunha misión de sobrevoo arredor da Lúa. Os compoñentes fundamentais para levar a cabo a misión xa existen; o único que se necesita agora é atopar dúas persoas que queiran ir e que dispoñan de 100 millóns $ cada un para pagalo. 
  211. Whittington, Mark (29-01-2011). "Space Adventures Closer to Private 'Round the Moon Voyage". Yahoo!. Consultado o 02-05-2021. 
  212. "Lunar Mission Details". Space Adventures. Arquivado dende o orixinal o 03-07-2014. Consultado o 02-05-2021. 
  213. Parnell, Brid-Aine. "Non-profit Moon Mission Falls Foul Of The Crowdfunding Tax Conundrum". Forbes. Consultado o 02-05-2021. 
  214. "UK 'to lead moon landing' funded by public contributions". BBC News. 19-11-2014. Consultado o 02-05-2021. 
  215. "Lunar Mission One: A New Lunar Mission for Everyone". British Interplanetary Society. 19-11-2014. Consultado o 02-05-2021. 
  216. "Resource Prospector". NASA. 27-04-2018. Consultado o 02-05-2021. 
  217. Davies, Jason (03-05-2018). "A brief history of Resource Prospector, NASA's canceled lunar mission". The Planetary Society. Consultado o 02-05-2021. 
  218. Foust, Jeff (04-05-2018). "NASA argues Resource Prospector no longer fit into agency’s lunar exploration plans". Space News. Consultado o 02-05-2021. 
  219. Foust, Jeff (28-04-2018). "NASA emphasizes commercial lunar lander plans with Resource Prospector cancellation". Space News. Consultado o 02-05-2021. 
  220. Foust, Jeff (21-09-2015). "NASA Tests Lunar Rover Prototype with Eye Toward Flying Real Thing". Space News. Consultado o 02-05-2021. 
  221. Laxman, Srinivas (16-07-2012). "Japan SELENE-2 Lunar Mission Planned For 2017". Asian Scientist. Consultado o 02-05-2021. 
  222. Haruyama, Junichi; Kawano, Isao; Kubota, Takashi; et al. (03-07-2015.). "Mission Concepts of Unprecedented Zipangu Underworld of the Moon Exploration (UZUME) Project" (PDF). Consultado o 02-05-2021. SELENE-2 era una misión que pretendía enviar un módulo de descenso lunar, e un cráter lunar era candidato como o lugar para a aluaxe. Non obstante, a misión SELENE-2 rematou oficialmente en marzo de 2015. 

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]