Lista de presidentes de España

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
(Redirixido desde "Lista de Presidentes de España")

Até 1834 a denominación oficial foi a de Secretario de Estado de España[1]. Ese ano comezou a se empregar a de Presidente do Consello de Ministros, que se mantivo até 1967[2] en que apareceu a de Presidente do Goberno de España, aínda que non se fai efectiva como denominación até 1973 co nomeamento de Luis Carrero Blanco.

Reinado Fernando VII[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome do presidente Data do nomeamento Data do cesamento Partido Notas
Víctor Damián Sáez 19 de novembro de 1823 2 de decembro de 1823
Carlos Martínez de Irujo y Tacón.jpg
Carlos Fernando Martínez de Irujo 2 de decembro de 1823 25 de decembro de 1823
Conde de Ofalia.JPG
Narciso Heredia Begines de los Ríos 25 de decembro de 1823 11 de xullo de 1824
Francisco Cea Bermúdez.jpg
Francisco Cea Bermúdez 11 de xullo de 1824 24 de outubro de 1825
Pedro Alcántara de Toledo y Salm-Salm.png
Pedro Alcántara de Toledo 24 de outubro de 1825 19 de agosto de 1826
Manuel González Salmón, por Vicente López Portaña (Real Academia de Bellas Artes de San Fernando).JPG
Manuel González Salmón 19 de agosto de 1826 20 de xaneiro de 1832
Antonio de Saavedra y Frigola 20 de xaneiro de 1832 1 de outubro de 1832
Francisco Cea Bermúdez.jpg
Francisco Cea Bermúdez 1 de outubro de 1832 15 de xaneiro de 1834 2º mandato

Reinado Sabela II[editar | editar a fonte]

Rexencia de María Cristina de Borbón (1833-1840)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome do presidente Data do nomeamento Data do cesamento Partido Notas
Francisco Martínez de la Rosa (Museo del Prado).jpg
Francisco Martínez de la Rosa 15 de xaneiro de 1834 7 de xuño de 1835 Partido Moderado
José María Queipo de Llano, conde de Toreno (Museo del Prado).jpg
José María Queipo de Llano Ruiz de Saravia 7 de xuño de 1835 14 de setembro de 1835 Partido Moderado
Don Miguel Ricardo de Alava by William Salter cropped.jpg
Miguel Ricardo de Álava 14 de setembro de 1835 25 de setembro de 1835 Partido Progresista
Juan Álvarez Mendizábal.jpg
Juan Álvarez Mendizábal 25 de setembro de 1835 15 de maio de 1836 Partido Progresista
Francisco Javier de Istúriz (Palacio del Senado de España).jpg
Francisco Javier de Istúriz 15 de maio de 1836 14 de agosto de 1836 Partido Moderado 1º mandato
José María Calatrava.jpg
José María Calatrava 14 de agosto de 1836 10 de marzo de 1837 Partido Progresista
Ildefonso Diez de Rivera.jpg
Ildefonso Díez de Rivera 10 de marzo de 1837 18 de agosto de 1837 Partido Progresista
Baldomero Espartero, Prince of Vergara.jpg
Baldomero Espartero 18 de agosto de 1837 18 de outubro de 1837 Partido Progresista
Eusebio Bardají Azara 18 de outubro de 1837 16 de decembro de 1837 Partido Progresista
Conde de Ofalia.JPG
Narciso Heredia Begines de los Ríos 16 de decembro de 1837 6 de setembro de 1838 Partido Moderado
Bernardino Fernández de Velasco, 14th Duke of Frías.JPG
Bernardino Fernández de Velasco 6 de setembro de 1838 9 de decembro de 1838 Partido Moderado
Evaristo Pérez de Castro.jpg
Evaristo Pérez de Castro Colomera 9 de decembro de 1838 20 de xullo de 1840 Partido Moderado

Rexencia de Baldomero Espartero (1840-1842)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome do presidente Comezo do mandato Remate do mandato Partido Notas
Antonio González González.jpg
Antonio González y González 20 de xullo de 1840 12 de agosto de 1840 Partido Progresista
Ferraz.JPG
Valentín Ferraz 12 de agosto de 1840 28 de agosto de 1840 Partido Progresista
Modesto Cortázar 28 de agosto de 1840 11 de setembro de 1840 Partido Progresista
Vicente Sancho redondeado.png
Vicente Sancho 11 de setembro de 1840 16 de setembro de 1840 Partido Progresista
Baldomero Espartero, Prince of Vergara.jpg
Baldomero Espartero 16 de setembro de 1840 10 de maio de 1841 Partido Progresista 2º mandato
Joaquín María Ferrer por Francisco de Goya.jpg
Joaquín María Ferrer Cafranga 10 de maio de 1841 20 de maio de 1841 Partido Progresista
Antonio González González.jpg
Antonio González y González 20 de maio de 1841 17 de xuño de 1842 Partido Progresista 2º mandato
José Ramón Rodil Campillo.jpg
José Ramón Rodil y Campillo 17 de xuño de 1842 9 de maio de 1843 Partido Progresista

Maioría de idade de Isabel II, raíña de España (1843-1868)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome do presidente Comezo do mandato Remate do mandato Partido Notas
Joaquín María López.jpg
Joaquín María López 9 de maio de 1843 19 de maio de 1843 Partido Progresista 1º mandato
Álvaro Gómez Becerra (Palacio del Senado de España).jpg
Álvaro Gómez Becerra 19 de maio de 1843 23 de xullo de 1843 Partido Progresista
Joaquín María López.jpg
Joaquín María López 23 de xullo de 1843 20 de novembro de 1843 Partido Progresista 2º mandato
Salustiano Olózaga.jpg
Salustiano Olózaga 20 de novembro de 1843 29 de novembro de 1843 Partido Progresista
Luis Gonzales Bravo.jpg
Luis González Bravo 29 de novembro de 1843 3 de maio de 1844 Partido Moderado
Ramon Maria de Narvaez by Vicente Lopez 1772 1850.jpg
Ramón María Narváez 3 de maio de 1844 11 de febreiro de 1846 Partido Moderado 1º mandato
Marques de miraflores.jpg
Manuel Pando Fernández de Pineda 11 de febreiro de 1846 16 de marzo de 1846 Partido Moderado
Ramon Maria de Narvaez by Vicente Lopez 1772 1850.jpg
Ramón María Narváez 16 de marzo de 1846 5 de abril de 1846 Partido Moderado 2º mandato
Francisco Javier de Istúriz (Palacio del Senado de España).jpg
Francisco Javier Istúriz 5 de abril de 1846 28 de xaneiro de 1847 Partido Moderado 2º mandato
Carlos Martínez de Irujo y McKeann 28 de xaneiro de 1847 28 de marzo de 1847 Partido Moderado
Joaquín Francisco Pacheco (Real Academia Española).jpg
Joaquín Francisco Pacheco y Gutiérrez Calderón 28 de marzo de 1847 12 de setembro de 1847 Partido Moderado
Florencio García Goyena 12 de setembro de 1847 4 de outubro de 1847 Partido Moderado
Ramon Maria de Narvaez by Vicente Lopez 1772 1850.jpg
Ramón María Narváez 4 de outubro de 1847 19 de outubro de 1849 Partido Moderado 3º mandato
Serafín María de Soto.gif
Serafín María de Soto 19 de outubro de 1849 20 de outubro de 1849 Partido Progresista
Ramon Maria de Narvaez by Vicente Lopez 1772 1850.jpg
Ramón María Narváez 20 de outubro de 1849 14 de xaneiro de 1851 Partido Moderado 4º mandato
Juan Bravo Murillo.jpg
Juan Bravo Murillo 14 de xaneiro de 1851 14 de decembro de 1852 Partido Moderado
GobernadorFedericoRoncali.jpg
Federico Roncali 14 de decembro de 1852 14 de abril de 1853 Partido Moderado
Francisco Lersundi Hormaechea (Museo del Ejército).jpg
Francisco Lersundi y Hormaechea 14 de abril de 1853 19 de setembro de 1853 Partido Moderado
Luis José Sartorius, primer conde de San Luis (Museo de Bellas Artes de Sevilla).jpg
Luis José Sartorius 19 de setembro de 1853 17 de xullo de 1854 Partido Moderado
Fernando Fernández de Córdova y Valcárcel.jpg
Fernando Fernández de Córdova 17 de xullo de 1854 17 de xullo de 1854 Partido Moderado
Ángel de Saavedra, duque de Rivas (Museo del Prado).jpg
Ángel Saavedra y Ramírez de Baquedano 17 de xullo de 1854 19 de xullo de 1854 Partido Moderado
Baldomero Espartero, Prince of Vergara.jpg
Baldomero Espartero 19 de xullo de 1854 14 de xullo de 1856 Partido Progresista 3º mandato
Leopoldo ODonnell.jpg
Leopoldo O'Donnell Jorís 14 de xullo de 1856 12 de outubro de 1856 Unión Liberal 1º mandato
Ramon Maria de Narvaez by Vicente Lopez 1772 1850.jpg
Ramón María Narváez 12 de outubro de 1856 15 de outubro de 1857 Partido Moderado 5º mandato
FranciscoArmeroYFernándezDePañarandaAnónimoSigloXIX.jpg
Francisco Armero Peñaranda 15 de outubro de 1857 14 de xaneiro de 1858 Partido Moderado
Francisco Javier de Istúriz (Palacio del Senado de España).jpg
Francisco Javier de Istúriz 14 de xaneiro de 1858 30 de xuño de 1858 Partido Moderado 3º mandato
Leopoldo ODonnell.jpg
Leopoldo O'Donnell Jorís 30 de xuño de 1858 7 de novembro de 1859 Unión Liberal 2º mandato
Saturnino Calderon Collantes.jpg
Saturnino Calderón Collantes 7 de novembro de 1859 30 de abril de 1860 Partido Moderado
Leopoldo ODonnell.jpg
Leopoldo O'Donnell Jorís 30 de abril de 1860 2 de marzo de 1863 Unión Liberal 3º mandato
Marques de miraflores.jpg
Manuel Pando Fernández de Pineda 2 de marzo de 1863 17 de xaneiro de 1864 Partido Moderado
Retrato de Lorenzo Arrazola.jpg
Lorenzo Arrazola 17 de xaneiro de 1864 1 de marzo de 1864 Partido Moderado
Alejandro Mon Menéndez.jpg
Alejandro Mon y Menéndez 1 de marzo de 1864 16 de setembro de 1864 Partido Moderado
Ramon Maria de Narvaez by Vicente Lopez 1772 1850.jpg
Ramón María Narváez 16 de setembro de 1864 21 de xuño de 1865 Partido Moderado 6º mandato
Leopoldo ODonnell.jpg
Leopoldo O'Donnell Jorís 21 de xuño de 1865 10 de xullo de 1866 Unión Liberal 4º mandato
Ramon Maria de Narvaez by Vicente Lopez 1772 1850.jpg
Ramón María Narváez 10 de xullo de 1866 23 de abril de 1868 Partido Moderado 7º mandato
Luis Gonzales Bravo.jpg
Luis González Bravo 23 de abril de 1868 19 de setembro de 1868 Partido Moderado 2º mandato
José Gutiérrez de la Concha, marqués de la Habana (Palacio del Senado de España).jpg
José Gutiérrez de la Concha 19 de setembro de 1868 3 de outubro de 1868 Partido Moderado

Sexenio Revolucionario (1868-1874)[editar | editar a fonte]

Francisco Serrano y Domínguez, rexente e Xefe do Estado[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome do Presidente Data do nomeamento Data do cesamento Partido Notas
Francisco-serrano.jpg
Francisco Serrano y Domínguez 3 de outubro de 1868 18 de xuño de 1869 1º mandato
General Joan Prim BNF Gallica.jpg
Juan Prim y Prats 18 de xuño de 1869 25 de agosto de 1869 Partido Progresista 1º mandato
JuanBatistaTopeteYCarballoPorRafaelMonleón.jpg
Juan Bautista Topete y Carballo 25 de agosto de 1869 21 de setembro de 1869 1º mandato
General Joan Prim BNF Gallica.jpg
Juan Prim y Prats 21 de setembro de 1869 27 de decembro de 1870 Partido Progresista 2º mandato
JuanBatistaTopeteYCarballoPorRafaelMonleón.jpg
Juan Bautista Topete y Carballo 27 de decembro de 1870 4 de xaneiro de 1871 2º mandato

Amadeo I de Savoia, Rei de España e Xefe do Estado (1871-1873)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome do Presidente Data do nomeamento Data do cesamento Partido Notas
Francisco-serrano.jpg
Francisco Serrano y Domínguez 4 de xaneiro de 1871 24 de xullo de 1871 2º mandato
Manuel Ruiz Zorrilla (Museo de Albacete).JPG
Manuel Ruiz Zorrilla 24 de xullo de 1871 5 de outubro de 1871 Partido Progresista 1º mandato
José Malcampo y Monge.jpg
José Malcampo y Monge 5 de outubro de 1871 21 de decembro de 1871 Partido Constitucional
Práxedes Mateo Sagasta 1877 (cropped).jpg
Práxedes Mateo Sagasta 21 de decembro de 1871 26 de maio de 1872 Partido Progresista 1º mandato
Francisco-serrano.jpg
Francisco Serrano y Domínguez 26 de maio de 1872 13 de xuño de 1872 3º mandato
Manuel Ruiz Zorrilla (Museo de Albacete).JPG
Manuel Ruiz Zorrilla 13 de xuño de 1872 12 de febreiro de 1873 Partido Progresista 2º mandato

Primeira República Española (O presidente do goberno e da República eran a mesma persoa)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome do Presidente Data do nomeamento Data do cesamento Partido Notas
Estanislao Figueras.png
Estanislao Figueras 12 de febreiro de 1873 11 de xuño de 1873 Partido Republicano Democrático Federal
Francisco Pi y Margall.jpg
Francesc Pi i Margall 11 de xuño de 1873 18 de xullo de 1873 Partido Republicano Democrático Federal
Nicolas Salmeron.jpg
Nicolás Salmerón Alonso 18 de xullo de 1873 7 de setembro de 1873 Partido Republicano Progresista
Emilio-Castelar-1832-1899.jpg
Emilio Castelar 7 de setembro de 1873 3 de xaneiro de 1874

República Presidencialista (Xaneiro 1874- Decembro 1874)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome do Presidente Data do nomeamento Data do censamento Partido Notas
Francisco-serrano.jpg
Francisco Serrano y Domínguez 3 de xaneiro de 1874 26 de febreiro de 1874 4º mandato
Juan de Zavala y de la Puente.jpg
Juan Zavala de la Puente 26 de febreiro de 1874 3 de setembro de 1874
Práxedes Mateo Sagasta 1877 (cropped).jpg
Práxedes Mateo Sagasta 3 de setembro de 1874 31 de decembro de 1874 Partido Progresista 2º mandato

Restauración[editar | editar a fonte]

Afonso XII, rei de España (1874-1886)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome do Presidente Data do nomeamento Data do cesamento Partido Notas
Antonio Cánovas del Castillo 1896 (cropped).jpg
Antonio Cánovas del Castillo 31 de decembro de 1874 12 de setembro de 1875 Partido Conservador 1º mandato
General Joaquin Jovellar y Soler painting.jpg
Joaquín Jovellar Soler 12 de setembro de 1875 2 de decembro de 1875
Antonio Cánovas del Castillo 1896 (cropped).jpg
Antonio Cánovas del Castillo 2 de decembro de 1875 7 de marzo de 1879 Partido Conservador 2º mandato
Arsenio martinez campos.jpg
Arsenio Martínez-Campos Antón 7 de marzo de 1879 9 de decembro de 1879 Partido Conservador
Antonio Cánovas del Castillo 1896 (cropped).jpg
Antonio Cánovas del Castillo 9 de decembro de 1879 8 de febreiro de 1881 Partido Conservador 3º mandato
Práxedes Mateo Sagasta 1877 (cropped).jpg
Práxedes Mateo Sagasta 8 de febreiro de 1881 13 de outubro de 1883 Partido Liberal 3º mandato
José de Posada Herrera.jpg
José Posada Herrera 13 de outubro de 1883 18 de xaneiro de 1884 Izquierda Dinástica
Antonio Cánovas del Castillo 1896 (cropped).jpg
Antonio Cánovas del Castillo 18 de xaneiro de 1884 27 de novembro de 1885 Partido Conservador 4º mandato
Práxedes Mateo Sagasta 1877 (cropped).jpg
Práxedes Mateo Sagasta 27 de novembro de 1885 5 de xullo de 1890 Partido Liberal 4º mandato

María Cristina de Habsburgo-Lorena,  raíña rexente (1886-1900)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome do Presidente Data do nomeamento Data do cesamento Partido Notas
Antonio Cánovas del Castillo 1896 (cropped).jpg
Antonio Cánovas del Castillo 5 de xullo de 1890 11 de decembro de 1892 Partido Conservador 5º mandato
Práxedes Mateo Sagasta 1877 (cropped).jpg
Práxedes Mateo Sagasta 11 de decembro de 1892 23 de marzo de 1895 Partido Liberal 5º mandato
Antonio Cánovas del Castillo 1896 (cropped).jpg
Antonio Cánovas del Castillo 23 de marzo de 1895 8 de agosto de 1897 Partido Conservador 6º mandato
Marcelo Azcárraga, en Mundo gráfico.jpg
Marcelo Azcárraga Palmero 8 de agosto de 1897 4 de outubro de 1897 Partido Conservador
Práxedes Mateo Sagasta 1877 (cropped).jpg
Práxedes Mateo Sagasta 4 de outubro de 1897 4 de marzo de 1899 Partido Liberal 6º mandato
Francisco Silvela, de Franzen.jpg
Francisco Silvela y de Le Vielleuze 4 de marzo de 1899 23 de outubro de 1900 Partido Conservador 1º mandato
Marcelo Azcárraga, en Mundo gráfico.jpg
Marcelo Azcárraga Palmero 23 de outubro de 1900 6 de marzo de 1901 Partido Conservador 2º mandato

Afonso XIII, rei de España (1901-1930)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome do Presidente Data do nomeamento Data do cesamento Partido Notas
Práxedes Mateo Sagasta 1877 (cropped).jpg
Práxedes Mateo Sagasta 6 de marzo de 1901 6 de decembro de 1902 Partido Liberal 7º mandato
Francisco Silvela, de Franzen.jpg
Francisco Silvela y de Le Vielleuze 6 de decembro de 1902 20 de xullo de 1903 Partido Conservador 2º mandato
Raimundo Fernández Villaverde.jpg
Raimundo Fernández Villaverde 20 de xullo de 1903 5 de decembro de 1903 Partido Conservador 1º mandato
Antonio Maura, de Kaulak.jpg
Antonio Maura y Montaner 5 de decembro de 1903 16 de decembro de 1904 Partido Conservador 1º mandato
Marcelo Azcárraga, en Mundo gráfico.jpg
Marcelo Azcárraga Palmero 16 de decembro de 1904 27 de xaneiro de 1905 Partido Conservador 3º mandato
Raimundo Fernández Villaverde.jpg
Raimundo Fernández Villaverde 27 de xaneiro de 1905 23 de xuño de 1905 Partido Conservador 2ºmandato
Eugenio Montero Ríos (Palacio del Senado de España).jpg
Eugenio Montero Ríos 23 de xuño de 1905 1 de decembro de 1905 Partido Liberal
Segismundo Moret y Pendergast, de Alviach.jpg
Segismundo Moret y Prendergast 1 de decembro de 1905 6 de xullo de 1906 Partido Liberal 1º mandato
José López Domínguez, La Ilustración Artística.jpg
José López Domínguez 6 de xullo de 1906 30 de novembro de 1906 Partido Liberal
Segismundo Moret y Pendergast, de Alviach.jpg
Segismundo Moret y Prendergast 30 de novembro de 1906 4 de decembro de 1906 Partido Liberal 2º mandato
Antonio Aguilar y Correa, 1892.jpg
Antonio Aguilar y Correa 4 de decembro de 1906 25 de xaneiro de 1907 Partido Liberal
Antonio Maura, de Kaulak.jpg
Antonio Maura y Montaner 25 de xaneiro de 1907 21 de outubro de 1909 Partido Conservador 2º mandato
Segismundo Moret y Pendergast, de Alviach.jpg
Segismundo Moret y Prendergast 21 de outubro de 1909 9 de febreiro de 1910 Partido Liberal 3º mandato
José Canalejas Méndez.png
José Canalejas y Méndez 9 de febreiro de 1910 12 de novembro de 1912 Partido Liberal
Manuel García Prieto.jpg
Manuel García Prieto 12 de novembro de 1912 14 de novembro de 1912 Partido Liberal 1º mandato
Álvaro Figueroa y de Torres Mendieta y Romo, de Kaulak.jpg
Álvaro Figueroa y Torres Mendieta 14 de novembro de 1912 27 de outubro de 1913 Partido Liberal 1º mandato
Eduardo Dato, de Franzen.jpg
Eduardo Dato e Iradier 27 de outubro de 1913 9 de decembro de 1915 Partido Conservador 1º mandato
Álvaro Figueroa y de Torres Mendieta y Romo, de Kaulak.jpg
Álvaro Figueroa y Torres Mendieta 9 de decembro de 1915 19 de abril de 1917 Partido Liberal 2º mandato
Manuel García Prieto.jpg
Manuel García Prieto 19 de abril de 1917 11 de xuño de 1917 Partido Liberal 2º mandato
Eduardo Dato, de Franzen.jpg
Eduardo Dato e Iradier 11 de xuño de 1917 3 de novembro de 1917 Partido Conservador 2º mandato
Manuel García Prieto.jpg
Manuel García Prieto 3 de novembro de 1917 22 de maio de 1918 Partido Liberal 3º mandato
Antonio Maura, de Kaulak.jpg
Antonio Maura y Montaner 22 de maio de 1918 9 de novembro de 1918 Partido Conservador 3º mandato
Manuel García Prieto.jpg
Manuel García Prieto 9 de novembro de 1918 5 de decembro de 1918 Partido Liberal 4º mandato
Álvaro Figueroa y de Torres Mendieta y Romo, de Kaulak.jpg
Álvaro Figueroa y Torres Mendieta 5 de decembro de 1918 14 de abril de 1919 Partido Liberal 3º mandato
Antonio Maura, de Kaulak.jpg
Antonio Maura y Montaner 14 de abril de 1919 20 de xullo de 1919 Partido Conservador 4º mandato
Joaquín Sánchez de Toca y Calvo (Palacio del Senado de España).jpg
Joaquín Sánchez de Toca y Calvo 20 de xullo de 1919 12 de decembro de 1919 Partido Conservador
Mallendesalazar.jpg
Manuel Allendesalazar Muñoz 12 de decembro de 1919 5 de maio de 1920 Partido Conservador 1º mandato
Eduardo Dato, de Franzen.jpg
Eduardo Dato e Iradier 5 de maio de 1920 8 de marzo de 1921 Partido Conservador 3º mandato
Gabino Bugallal, de Compañy.jpg
Gabino Bugallal Araújo 8 de marzo de 1921 13 de marzo de 1921 Partido Conservador
Mallendesalazar.jpg
Manuel Allendesalazar Muñoz 13 de marzo de 1921 14 de agosto de 1921 Partido Conservador 2º mandato
Antonio Maura, de Kaulak.jpg
Antonio Maura y Montaner 14 de agosto de 1921 8 de marzo de 1922 Partido Conservador 5º mandato
José Sánchez Guerra by Julio Romero de Torres.jpg
José Sánchez Guerra y Martínez 8 de marzo de 1922 7 de decembro de 1922 Partido Conservador
Manuel García Prieto.jpg
Manuel García Prieto 7 de decembro de 1922 15 de setembro de 1923 Partido Liberal 5º mandato

Ditadura de Primo de Rivera e últimos anos da ditadura, denominados Ditablanda[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome Data do nomeamento Data do cesamento Partido Notas
Miguel Primo de Rivera, Kaulak (cropped).jpg
Miguel Primo de Rivera y Orbaneja 15 de setembro de 1923 30 de xaneiro de 1930 Unión Patriótica Ditadura militar
Dámaso Berenguer, de Christian Franzen.jpg
Dámaso Berenguer y Fusté 30 de xaneiro de 1930 18 de febreiro de 1931 Ditadura militar
Juan Bautista Aznar.jpg
Juan Bautista Aznar-Cabañas 18 de febreiro de 1931 14 de abril de 1931

Segunda República Española[editar | editar a fonte]

Niceto Alcalá-Zamora (1930-1936) Presidente da II República[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome Data do nomeamento Data do cesamento Partido Notas
Retrato oficial de Niceto Alcalá-Zamora.png
Niceto Alcalá-Zamora 14 de abril de 1931 14 de outubro de 1931 Derecha Liberal Republicana
Manuel Azaña, 1933.jpg
Manuel Azaña 14 de outubro de 1931 12 de setembro de 1933 Acción Republicana
Alejandro Lerroux García.jpg
Alejandro Lerroux García 12 de setembro de 1933 8 de outubro de 1933 Partido Republicano Radical
Martínez Barrio.JPG
Diego Martínez Barrio 8 de outubro de 1933 16 de decembro de 1933 Partido Republicano Radical 1º mandato
Alejandro Lerroux García.jpg
Alejandro Lerroux García 16 de decembro de 1933 28 de abril de 1934 Partido Republicano Radical 2º mandato
Ricardo Samper.jpg
Ricardo Samper 28 de abril de 1934 4 de outubro de 1934 Partido Republicano Radical
Alejandro Lerroux García.jpg
Alejandro Lerroux García 4 de outubro de 1934 25 de setembro de 1935 Partido Republicano Radical 3º mandato
Joaquín Chapaprieta (cropped).jpg
Joaquín Chapaprieta Torregrosa 25 de setembro de 1935 14 de decembro de 1935 Independente
Manuel Portela.png
Manuel Portela Valladares 14 de decembro de 1935 19 de febreiro de 1936 Independente
Manuel Azaña, 1933.jpg
Manuel Azaña 19 de febreiro de 1936 10 de maio de 1936 Izquierda Republicana 2º mandato

Manuel Azaña (1936-1939) Presidente da República[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome Data do nomeamento Data do cesamento Partido Notas
Augusto Barcia Trelles 10 de maio de 1936 13 de maio de 1936 Izquierda Republicana
Casares Quiroga.JPG
Santiago Casares Quiroga 13 de maio de 1936 19 de xullo de 1936 Izquierda Republicana
Martínez Barrio.JPG
Diego Martínez Barrio 19 de xullo de 1936 19 de xullo de 1936 Unión Republicana 2º mandato
José Giral 1936.jpg
José Giral Pereira 19 de xullo de 1936 4 de setembro de 1936 Izquierda Republicana
F. Largo Caballero.jpg
Francisco Largo Caballero 4 de setembro de 1936 17 de maio de 1937 PSOE
Juan Negrín.png
Juan Negrín López 17 de maio de 1937 31 de marzo de 1939 PSOE

Ditadura franquista[editar | editar a fonte]

Francisco Franco Bahamonde (1939-1975) Xefe do Estado, "Caudillo" e "Xeneralísimo" segundo a súa propia terminoloxía.[editar | editar a fonte]

Durante a maior parte da ditadura franquista, Francisco Franco uniu na súa persoa tanto a Xefatura do Estado como a Presidencia de Goberno. Aínda que a Lei Orgánica do Estado (LOE) de 1967, nos artigos 13 e 14[2], establecía a separación dos dous cargos (o presidente do goberno formaba parte do consello de ministros e dirixía a política do estado por delegación do Xefe do Estado), non se nomeou presidente de goberno até 1973 con Luis Carrero Blanco.

Imaxe Nome Data nomeamento Data cesamento Partido Notas
Francisco Franco 1930.jpg
Francisco Franco Bahamonde 29 de setembro de 1936 8 de xuño de 1973 Movemento Nacional Foi investido en Burgos como Presidente da Xunta Técnica do Estado; pero realmente non acadou o poder ata a fin da Guerra civil española, o 1 de abril de 1939
Luis Carrero Blanco, 1963b (cropped).jpg
Luis Carrero Blanco 8 de xuño de 1973 20 de decembro de 1973 Movemento Nacional Nomeado por Franco
Franco met vrouw Dona Carmen Polo (rechts) links opvolger Prins Juan Carlos met (cropped).jpg
Torcuato Fernández-Miranda 20 de decembro de 1973 29 de decembro de 1973 Movemento Nacional Nomeado por Franco
Carlos Arias Navarro 1975 (cropped).jpg
Carlos Arias Navarro 29 de decembro de 1973 1 de xullo de 1976 Movemento Nacional Nomeado por Franco
Fernando de Santiago y Díaz de Mendivil 1 de xullo de 1976 3 de xullo de 1976 Movemento Nacional Interino

Restauración monárquica[editar | editar a fonte]

Xoán Carlos I, Xefe do Estado (22 de novembro de 1975-2014)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome Data de nomeamento Data de cesamento Partido Notas
Adolfo Suárez 04-12-1995.jpg
Adolfo Suárez González 3 de xullo de 1976

30 de marzo de 1977

30 de marzo de 1977

25 de febreiro de 1981

UCD Lexislatura Constituínte (elixido polo rei)

I Lexislatura (Investido polo Congreso)

Visita del Calvo-Sotelo 1976.jpg
Leopoldo Calvo-Sotelo Bustelo 25 de febreiro de 1981 1 de decembro de 1982 UCD

I Lexislatura. (Investido polo Congreso, en 2ª votación; accede

pola dimisión do anterior presidente)

Felipe González (2012)-2.jpg
Felipe González Márquez 1 de decembro de 1982

24 de xullo de 1986

5 de decembro de 1989

9 de xullo de 1993

24 de xullo de 1986

5 de decembro de 1989

9 de xullo de 1993

4 de maio de 1996

PSOE II Lexislatura

III Lexislatura

IV Lexislatura

V Lexislatura

(Investido polo Congreso, despois de eleccións)

Jose Maria Aznar001.jpg
José María Aznar López 4 de maio de 1996

26 de abril de 2000

26 de abril de 2000

17 de abril de 2004

PP VI LexisIatura

VII Lexistalutra

(Investido polo Congreso, despois de eleccións)

José Luis Rodríguez Zapatero 2009 (cropped).jpg
José Luis Rodríguez Zapatero 17 de abril de 2004

11 de abril de 2008

11 de abril de 2008

20 de decembro de 2011

PSOE VIII Lexislatura

IX Lexislatura

(Investido polo Congreso, despois de eleccións)

Mariano Rajoy 2011d (cropped).jpg
Mariano Rajoy Brey 20 de decembro de 2011

21 de decembro de 2015

31 de outubro de 2016

21 de decembro de 2015

31 de outubro de 2016

no cargo

PP X Lexislatura

XI Lexislatura

XII Lexislatura

(Investido polo Congreso, despois de eleccións)

Filipe VI (19 de xuño de 2014-no cargo)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome Data do nomeamento Data do cesamento Partido Notas
Mariano Rajoy 2011d (cropped).jpg
Mariano Rajoy Brey 20 de decembro de 2011

21 de decembro de 2015

31 de outubro de 2016

21 de decembro de 2015

31 de outubro de 2016

no cargo

PP X Lexislatura

XI Lexislatura

XII Lexislatura

(Investido polo Congreso, despois de eleccións)

Mariano Rajoy Brey José Luis Rodríguez Zapatero José María Aznar Felipe González Leopoldo Calvo Sotelo Adolfo Suárez

 Notas[editar | editar a fonte]

  1. Paredes, Javier (coord.) (2004). Historia contemporánea de España: Siglo XIX. Barcelona: Ariel. pp. 148–149. ISBN 978-84-344-6755-2.
  2. 2,0 2,1 "Ley Orgánica del Estado, núm. 1/1967, de 10 de enero." (PDF). boe.es. Consultado o 07-10-2017.

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Bibliografía[editar | editar a fonte]

  • "VV.AA. (1992).1812-1992: El arte de gobernar : historia del Consejo de Ministros y de la Presidencia del Gobierno. Madrid: Tecnos/Ministerio de Relaciones con las Cortes y de la Secretaría del Gobierno. ISBN 9788430922642
  • Urquijo Goitia, José Ramón (2008). Gobiernos y ministros españoles en la Edad Contemporánea (1808-2000). Madrid: CSIC 2ª edic. aumentada e corrixida. ISBN 978-84-00-08737-1

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]