Espazo Ecosocialista Galego

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á busca
Espazo Ecosocialista Galego
Partido político de Galicia
Logo de Espazo.jpg
Dirixentes e organización
Líder Manel Cardoso Santiago[1]
Historia
Fundación 2012
Posicións políticas
Ideoloxía Neogaleguismo, esquerda, socialismo, ecoloxismo, anticapitalismo, asamblearismo, ecosocialismo, soberanismo, republicanismo, federalismo[2]
Outros datos
Páxina web espazoecosocialista.org
Grupo dinamizador de Espazo Ecosocialista Galego en outubro de 2015.

Espazo Ecosocialista Galego é un partido político galego que se autodefine como neogaleguista, ecosocialista, plural e aberto.

Nace como colectivo cidadán no contexto do Movemento 15-M, que entenderon como evidencia da desafección de parte da sociedade cara á esquerda e ao nacionalismo en particular. Deciden así comezar un traballo que acade poñer en valor os puntos comúns das diferentes forzas sociais e políticas aliñadas baixo un ideario esquerdista e anovador, redefina o concepto clásico de partido e coordine as accións socias existentes en Galicia. O proceso culmina coa constitución dunha nova forza política galeguista e de corte ecosocialista. De cara ás eleccións autonómicas do 2012 decidiron inserirse na coalición electora Alternativa Galega de Esquerda.

Ideoloxía[editar | editar a fonte]

Espazo Ecosocialista Galego é unha organización de esquerda verde e nacional que proclama a unidade e colaboración entre os diferentes suxeitos políticos e sociais para realizar un proceso de superación do capitalismo[3].

Fai unha aposta pola construción dun ideario altermundista que proveña da acción en rede dos novos suxeitos de transformación social galegos: movementos sociais, cidadáns e políticos que participan de xeito activo en foros de reflexión e alianzas de acción[4].

Basean a construción do que chaman "o galeguismo do século XXI" na sustentabilidade ecolóxica, a xustiza social global, a cultura da paz e a radicalidade democrática[3]. Esta radicalidade democrática pasa pola concepción republicana de cidadanía activa, participativa e crítica, entendéndoa como o maior grao de desenvolvemento da democracia[5].

Tamén forma parte do seu ideario o feminismo e o pacifismo[6].

Historia[editar | editar a fonte]

Orixes e constitución como partido[editar | editar a fonte]

A orixe de Espazo Ecosocialista Galego pódese remontar á Iniciativa Ben Común[7], plataforma que se inicia a partir da desafección cidadá pola política vixente evidenciada polo 15-M e a grande abstención, voto nulo e en branco nas eleccións municipais do 22 de maio de 2011 (34.5%)[8]. De feito, un dos promotores da Iniciativa Ben Común foi o anterior coordinador de Espazo Ecosocialista Galego, Xoán Hermida González[9].

O 25 de febreiro de 2012 confórmase coma un novo proxecto político baixo o nome de Espazo Ecogaleguista[10], iniciativa que derivará no nacemento do novo partido Espazo Ecosocialista Galego o 26 maio de 2012[11], logo dun proceso de confluencia de militantes da esquerda galega provenientes de diversos movementos sociais, sindicais e políticos[12].

Fundación de Compromiso por Galicia[editar | editar a fonte]

En maio de 2012 anunciouse a creación de Compromiso por Galicia[13], onde conflúen as correntes e partidos escindidos do BNG a partir de xaneiro dese mesmo ano. Espazo Ecosocialista Galego foi unha das correntes fundadoras desta nova coalición, xunto con Máis Galiza e Acción Galega.

De Compromiso por Galicia a Alternativa Galega de Esquerda[editar | editar a fonte]

O 25 de xullo de 2012, Xosé Manuel Beiras Torrado, en nome de Anova - Irmandade Nacionalista, convida a todas as formacións de esquerda a crearen unha fronte común[14].

Aínda que se convida a Compromiso por Galicia a formar parte da fronte[15], esta formación decide non se incorporar á coalición, malia que a súas bases votaran positivamente[16].

A fronte ampla concrétase baixo o nome de Alternativa Galega de Esquerda sen a participación de Compromiso por Galicia[17]. Isto provoca que Espazo Ecosocialista Galego escíndase de Compromiso por Galicia para iniciar as conversas con Alternativa Galega de Esquerda[18]. Finalmente, pasan a formar parte da coalición [19], coa que participarán nas eleccións autonómicas galegas do 21 de outubro de 2012.

Notas[editar | editar a fonte]

  1. "Manel Cardoso Santiago, novo coordinador de Espazo, que foxe "do formato de partido tradicional"". Praza.gal. 3 de outubro de 2015. Consultado o 3 de outubro de 2015. 
  2. http://www.espazoecosocialista.org/index.php?option=com_content&view=article&id=68&Itemid=465
  3. 3,0 3,1 Manifesto: “Novas ideas para o século XXI. Un partido 2.0 para a cooperación política”. Asemblea Constituínte. Compostela. (p.7) 26 de maio de 2012
  4. Manifesto: “Novas ideas para o século XXI. Un partido 2.0 para a cooperación política”. Asemblea Constituínte. Compostela. (p.11) 26 de maio de 2012
  5. Manifesto: “Novas ideas para o século XXI. Un partido 2.0 para a cooperación política”. Asemblea Constituínte. Compostela. (p.10) 26 de maio de 2012
  6. Manifesto: “Novas ideas para o século XXI. Un partido 2.0 para a cooperación política”. Asemblea Constituínte. Compostela. (p.12) 26 de maio de 2012
  7. http://bencomun.org/[Ligazón morta]
  8. Resultados de las elecciones municipales del 22 de mayo de 2011 en Galicia El País (en castelán).
  9. "Ben Común". Arquivado dende o orixinal o 18 de setembro de 2012. Consultado o 02 de outubro de 2012. 
  10. Un hijo de Beiras promueve el grupo Ecogaleguistas, abierto a confluir con los irmandiños, una nueva fuerza nacionalista con "vocación de gobierno" y que pide listas abiertas La Voz de Galicia (en castelán)
  11. Constitúese o Espazo EcoSocialistaEl Correo Gallego 27/5/2012
  12. Quen somos
  13. Nace 'Compromiso por Galicia', una nueva fuerza nacionalista con "vocación de gobierno" y que pide listas abiertas EuropaPress (en castelán).
  14. ANOVA Día da Patria 2012
  15. Beiras insta a CxG a sellar un pacto que será una ´bomba´ contra Feijóo La Opinión de Coruña (en castelán).
  16. Compromiso se suma a la Syriza gallega con Anova y Esquerda Unida El Correo Gallego(en castelán).
  17. El PP ya teme a la Syriza gallega Cuarto poder(en castelán).
  18. Espazo Ecosocialista deja CxG "por unanimidad" y abre el "diálogo político" con Alternativa Galega de Esquerdas EuropaPress(en castelán).
  19. Espazo Ecosocialista incorpórase a Alternativa Galega de Esquerda El Correo Gallego.