Lista das moedas de peseta de España

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura

Esta é unha listaxe das moedas con valor facial en pesetas e céntimos de peseta emitidas en España desde a súa instauración como moeda oficial do Estado en 1868 ata 2002, cando foi substituída polo euro.[1][2]

Goberno Provisional (1868-1871)[editar | editar a fonte]

O Goberno Provisional cuñou as primeiras moedas con valor facial en pesetas e céntimos de peseta como unidade oficial do Estado, cos seguintes valores:[3]

Denominación Metal Lei Peso Diámetro Ano Tiraxe Imaxe
1 céntimo
Cobre
-
1,00 g
15,00 mm
1870
169.890.697
1870 1 Centimo.jpg
2 céntimos
Cobre
-
2,00 g
20,00 mm
1870
115.868.832
1870 2 Centimo.jpg
5 céntimos
Cobre
-
5,00 g
25,00 mm
1870
287.380.761
1870 5 Centimos.jpg
10 céntimos
Cobre
-
10,00 g
30,00 mm
1870
170.088.104
ESP-10c1870.jpg
20 céntimos
Prata
835 milsésimas
1,00 g
16,00 mm
1869*69
91
1870-20centos.jpg
1870*70
5.000
50 céntimos
Prata
835 mils.
2,50 g
18,00 mm
1869*69
452.726
ESP-50cts1870.jpg
1870*70
538.808
1 peseta
Prata
835 mils.
5,00 g
23,00 mm
1869*69 GP
7.000.000
ESP-1pta1870.jpg
1869*69
367.146
1870*70
3.865.160
1870*73
5.164.997
2 pesetas
Prata
835 mils.
10,00 g
27,00 mm
1869*69
3.269.853
ESP-2ptas1870.jpg
1870*70
1.503.872
1870*73
11.879.646
1870*74
14.892.832
1870*75
4.996.834
5 pesetas
Prata
900 mils.
25,00 g
37,00 mm
1869*69
100
1870 5 Pesetas.jpg
1870*70
5.923.455
100 pesetas
Ouro
900 mils.
32,25 g
35,00 mm
1870*70
12
ESP-100ptas1869.jpg

As moedas de prata de 20 céntimos non se cuñaron para a circulación habitual, senón que se trata dunha edición especial feita para atender a demanda dos coleccionistas da época. A moeda de ouro de 100 pesetas considérase unha proba e non saíu á circulación.

Cómpre sinalar que as características técnicas das moedas non se alteraron nas seguintes edicións ata a II República, aínda que os deseños foron adaptándose, ao longo dese tempo, ás circunstancias históricas que ía atravesando o país.

Amadeo I (1871-1873)[editar | editar a fonte]

Durante o reinado de Amadeo I de Savoia, cuñáronse unicamente moedas de prata de 5 pesetas (pesos) para a circulación, entre os anos 1871 e 1873. As moedas datadas en 1874 e 1875 realmente foron cuñadas xa durante o reinado de Afonso XII, aínda que mantendo a tipoloxía anterior.

As pezas de 25 e de 100 pesetas de ouro son consideradas probas numismáticas e non estiveron destinadas ao seu uso como moeda.[4]

Denominación Metal Lei Peso Diámetro Ano Imaxe
5 pesetas
Prata
900 mils.
25,00 g
37,50 mm
1871*71
13.641.162
ESP-5ptas1871.jpg
1871*73
46.000
1871*74
7.874.992
1871*75
3.000.412
25 pesetas
Ouro
900 mils.
8,06 g
26,00 mm
1871*71
25
Amadeo25pesetas.jpg
100 pesetas
Ouro
900 mils.
32,25 g
34,50 mm
1871*71
75
ESP-100ptas1871.jpg

Afonso XII (1874-1885)[editar | editar a fonte]

A nome de Afonso XII (1874-1885) emitíronse as seguintes moedas:[5][6]

Denominación Metal Lei Peso Diámetro Ano Tiraxe Imaxe
5 céntimos
Cobre
-
5,00 g
25,00 mm
1877
54.994.392
Alfonso12ctms5.jpg
1878
34.372.671
1879
67.953.657
10 céntimos
Cobre
-
10,00 g
30,00 mm
1877
56.321.692
1879 10 Centimos.jpg
1878
68.740.279
1879
29.567.478
50 céntimos
Prata
835 mils.
2,5 g
18,00 mm
1880*80
2.787.117
Alfonso12ctms50.jpg
1881*81
5.647.286
1885*86
1.000.399
1 peseta
Prata
835 mils.
5,00 g
23,00 mm
1876*76
4.426.701
Alfonso12peseta1-a.jpg
1881*81
798.809
Alfonso12peseta1-b.jpg
1882*82
3.505.924
1883*83
8.440.000
1884*84
5.839
1885*85
3.360.386
1885*86
3.953.787
2 pesetas
Prata
835 mils.
10,00 g
27,00 mm
1879*79
5.578.225
1881*81
3.639.321
1882*82
20.342.803
1883*83
3.318.205
1884*84
2.838.932
5 pesetas
Prata
900 mils.
25,00 g
37,00 mm
1875*75
8.641.000
5pts76.jpg
1876*76
8.547.961
1877*77
6.987.293
5pts77.jpg
1878*78D
4.147.986
1878*78E
4.147.986
1879*79
1.633.850
1881*81
698.782
1882*82
1.661.936
5pts84.jpg
1883*83
5.507.459
1884*84
5.847.819
1885*85
3.144.451
1885*86
1.951.258
1885*87P
900.000
1885*87S
2.802.513
10 pesetas
Ouro
900 mils.
3,22 g
19,00 mm
1878*78
90.617
Alfonso12peseta10.jpg
1879*79
33.247
25 pesetas
Ouro
900 mils.
8,06 g
24,00 mm
1876*76
1.281.374
Alfonso12peseta25-a.jpg
1877*77
10.047.885
1878*78D
5.192.442
1878*78M
3.000.000
1879*79
3.447.644
1880*80
6.862.947
1881*81
4.366.234
1882*82
413.741
1881 25 Pesetas.jpg
1883*83
668.855
1884*84
1.032.744
1885*85
502.613
1885*86
491.143

Afonso XIII (1886-1931)[editar | editar a fonte]

A nome de Afonso XIII (1886-1931) cuñáronse as seguintes moedas:[7][8][9]

Denominación Metal Lei Peso Diámetro Ano Tiraxe Imaxe
1 céntimo
Cobre
-
1,00 g
15,5 mm
1906*06
7.500.000
Alfonso13ctm1 1906.jpg
1911*11
1.461.653
1912*12
2.109.802
Alfonso13ctmp 1913.jpg
1913*13
1.429.145
2 céntimos
Cobre
-
2,00 g
20,5 mm
1904*04
10.000.003
1904 2 Centimos.jpg
1905*05
5.000.000
1911*11
2.283.547
1911 2 Centimos.jpg
1912*12
5.216.438
25 céntimos
Cuproníquel
-
7,00 g
25,00 mm
1925
8.000.630
Alfonso13ctms25 1925.jpg
1927
12.000.042
Alfonso13ctms25 1927.jpg
50 céntimos
Prata
835 mils.
2,5 g
18,00 mm
1889*89
537.260
Alfonso13ctms50 1892.jpg
1892*92
3.953.538
1894*94
1.109.204
Alfonso13ctms50 1894.jpg
1896*96
296.929
Alfonso13ctms50 1900.jpg
1900*00
2.128.369
1904*04
4.851.497
Alfonso13ctms50 1904.jpg
1904*10
1.303.015
1910*10
4.526.046
Alfonso13ctms50 1910.jpg
1926
4.000.012
Alfonso13ctms50 1926.jpg
1 peseta
Prata
835 mils.
5,00 g
23,00 mm
1889*89
760.149
Alfonso13pta1 1891.jpg
1891*91
4.948.234
1893*93
1.958.066
Alfonso13pta1 1893.jpg
1894*94
1.044.389
1896*96
6.441.640
Alfonso13pta1 1900.jpg
1899*99
7.472.306
1900*00
18.650.104
1901*01
8.448.690
1902*02
2.599.099
1903*03
10.601.512
Alfonso13pta1 1903.jpg
1904*04
5.249.313
1905*05
491.818
2 pesetas
Prata
835 mils.
10,00 g
27,00 mm
1889*89
559.343
Alfonso13pts2 1889.jpg
1891*91
93.246
1892*92
1.379.216
1894*94
278.810
Alfonso13pts2 1894.jpg
1905*05
3.588.630
1905 2 Pesetas.jpg
5 pesetas
Prata
900 mils.
25,00 g
37,00 mm
1888*88
10.643.899
Alfonso13pts5 1891.jpg
1889*89
4.681.328
1890*90G
3.000.000
1890*90M
4.275.258
1891*91
11.659.556
1892*92
8.294.268
1893*93L
2.500.000
Alfonso13pts5 1894.jpg
1893*93V
518.331
1894*94
3.781.145
1896*96
4.271.751
1898 5 Pesetas.jpg
1897*97
6.732.536
1898*98
39.977.378
1899*99
13.929.660
20 pesetas
Ouro
900 mils.
6,45 g
21,5 mm
1889*89
875.333
Alfonso13pts20 1899.jpg
1890*90
2.344.449
1892*92
2.430.327
Alfonso13pts20 1892.jpg
1899*99
2.085.934
Alfonso13pts20-1899.jpg
1904*04
3.814
Alfonso13pts20 1904.jpg
100 pesetas
Ouro
900 mils.
32,25 g
35,00 mm
1897*97
149.762
Alfonso13pts100.jpg

Segunda República Española (1931-1939)[editar | editar a fonte]

Durante a segunda República (1931-1939) deixaron de emitirse moedas en metais nobres a partir de 1934; utilizouse o ferro por primeira vez e apareceron as primeiras pesetas en aliaxe de cobre (latón), feito que, pola cor destas pezas, deu lugar á denominación popular de "peseta rubia".[10][11][12]

Denominación Período de cuñaxe Metal Diámetro (mm) Peso (g) Anverso Reverso Imaxe
5 céntimos 1937 Ferro 20,20 3,80 Alegoría da República e nome oficial do país: REPÚBLICA ESPAÑOLA Ano de cuñaxe e valor facial, flanqueados por unha póla de oliveira e unha espiga de trigo 1937 5 Centimo.jpg
10 céntimos 1938 Ferro 20 3,90 Escudo da II República Española. Valor facial e ano de cuñaxe 10CéntimosRep.Española1938.jpg
25 céntimos 1934 Cuproníquel 25,20 7,00 Alegoría da República cunha póla de oliveira na man, ano de cuñaxe e REPÚBLICA ESPAÑOLA Valor facial, roda de engrenaxe, espiga de trigo e póla de oliveira 1934 25 Centimos.jpg
25 céntimos 1938 Cobre 21,80 4,90 Cadea sobre libro da ciencia, ano de cuñaxe e REPÚBLICA ESPAÑOLA Valor facial entre unha póla de oliveira e outra de carballo 1938 25 centimos.jpg
50 céntimos 1934-1937 Cobre 23,40 6,00 Alegoría da República sedente cunha póla de oliveira na man; ano de cuñaxe e REPÚBLICA ESPAÑOLA Valor facial ESP-50c6.jpg
1 peseta 1934 Prata 23,30 5,00 Alegoría da República sedente cunha póla de oliveira na man; ano de cuñaxe e REPÚBLICA ESPAÑOLA Valor facial e escudo de armas republicano 1934 1 Peseta.jpg
1 peseta 1937 Latón 23,20 4,90 Alegoría da República e REPÚBLICA ESPAÑOLA Valor facial, acio de uvas e ano de cuñaxe 1937 1 Peseta.jpg

Francisco Franco (1937-1975)[editar | editar a fonte]

Habitualmente, en numismática adoitan dividirse as emisións monetarias de Francisco Franco (1937-1975) en dúas series:[13][14][15]

Primeira serie (1937-1953)[editar | editar a fonte]

Denominación Período de cuñaxe Metal Diámetro (mm) Peso (g) Anverso Reverso Imaxe
5 céntimos 1940-1953 Aluminio 20,00 1,20 Xinete ibero, ano de cuñaxe e nome do país: ESPAÑA Valor facial e escudo de armas 1945 5 Centimo.jpg
10 céntimos 1940-1953 Aluminio 23,00 1,90 Xinete ibero, ano de cuñaxe e ESPAÑA Valor facial e escudo de armas 1945 10 Centimos.jpg
25 céntimos 1937 Cuproníquel 25,00 7,00 Xugo e frechas, ano de cuñaxe, ESPAÑA e lema II AÑO TRIUNFAL Valor facial, escudo de armas e póla de oliveira 1937 25 Centimos.jpg
50 céntimos 1951-1965 Cuproníquel 20,00 4,10 Áncora, temón, ano de cuñaxe e ESPAÑA Valor facial e escudo de armas 1949 50 Centimos.jpg
1 peseta 1944 Bronce-aluminio 21,00 3,50 Escudo de armas, ano de cuñaxe e ESPAÑA Valor facial e escudos dos reinos históricos de Navarra, Aragón, Castela, León e Granada 1944 1 Peseta.jpg
1 peseta 1946-1967 Bronce-aluminio 21,00 3,50 Retrato de Francisco Franco, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial, escudo de armas e ESPAÑA 1953 1 Pesetas.jpg
2,50 pesetas 1954-1956 Bronce-aluminio 25,00 7,00 Retrato de Francisco Franco, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial, escudo de armas e ESPAÑA 1953 2,5 Pesetas.jpg
5 pesetas 1949-1950 Níquel 32,00 15,00 Retrato de Francisco Franco, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial, escudo de armas e ESPAÑA 1949 5 pesetas.jpg

Segunda serie (1957-1975)[editar | editar a fonte]

Denominación Período de cuñaxe Metal Diámetro (mm) Peso (g) Anverso Reverso Imaxe
10 céntimos 1959 Aluminio 17,50 0,80 Retrato de Francisco Franco, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial rodeado por follas de oliveira 1959 10 Centimos.jpg
50 céntimos 1967-1975 Aluminio 20,10 1,00 Retrato de Francisco Franco, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e póla de oliveira 1975 50 Centimos.jpg
1 peseta 1967-1975 Bronce-aluminio 21,00 3,50 Retrato de Francisco Franco, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e escudo de armas 1975 1 Pesetas.jpg
5 pesetas 1957-1975 Cuproníquel 23,00 5,75 Retrato de Francisco Franco, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e escudo de armas sobre a aguia de San Xoán 1975 5 Pesetas.jpg
25 pesetas 1958-1975 Cuproníquel 26,50 8,50 Retrato de Francisco Franco, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e escudo de armas sobre a aguia de San Xoán 1975 25 Pesetas.jpg
50 pesetas 1958-1975 Cuproníquel 30,30 12,50 Retrato de Francisco Franco, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e escudo de armas sobre a aguia de San Xoán 1975 50 Pesetas.jpg
100 pesetas 1966-1970 Prata 34,50 19,00 Retrato de Francisco Franco, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e escudos dos reinos históricos de Navarra, Aragón, Castela, León e Granada 1970 100 Pesetas.jpg

Xoán Carlos I (1975-2001)[editar | editar a fonte]

Primeira serie (1975-1980)[editar | editar a fonte]

A primeira serie do reinado de Xoán Carlos I (1975-2001) supón unha continuación da anterior, de Francisco Franco, e abrangue desde o primeiro ano de reinado ata a aparición da serie conmemorativa en 1980.[16][17][18]

Denominación Período de cuñaxe Metal Diámetro (mm) Peso (g) Anverso Reverso Imaxe
50 céntimos 1976 Aluminio 20,10 1,00 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e póla de oliveira 1976 50 Centimos.jpg
1 peseta 1975-1980 Bronce-aluminio 21,00 3,50 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e escudo de armas 1976 1 Pesetas.jpg
5 pesetas 1976-1980 Cuproníquel 23,00 5,75 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e escudo de armas persoal do rei Xoán Carlos I 1976 5 Pesetas.jpg
25 pesetas 1976-1980 Cuproníquel 26,50 8,50 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e coroa 1976 25 Pesetas.jpg
50 pesetas 1976-1980 Cuproníquel 30,30 12,50 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e escudo de armas persoal do rei Xoán Carlos I 1976 50 Pesetas.jpg
100 pesetas 1976 Cuproníquel 34,30 17,00 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e escudo de armas 1976 100 Pesetas.jpg

Segunda serie: Copa Mundial de Fútbol de 1982 (1980-1982)[editar | editar a fonte]

A segunda serie de moedas de Xoán Carlos I emitiuse en conmemoración do Campionato Mundial de Fútbol que tivo lugar en España en 1982:[19][20]

Denominación Período de cuñaxe Metal Diámetro (mm) Peso (g) Anverso Reverso Imaxe
50 céntimos 1980 Aluminio 20,10 1,00 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial, globo terráqueo xunto a balón de fútbol e lenda ESPAÑA '82 ESP-50c2.jpg
1 peseta 1980-1982 Bronce-aluminio 21,00 3,50 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial, escudo de armas pre-constitucional e lenda ESPAÑA '82 ESP-1pta5.jpg
5 pesetas 1980-1982 Cuproníquel 23,00 5,75 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial, globo terráqueo xunto a balón de fútbol e lenda ESPAÑA '82 ESP-5ptas4.jpg
25 pesetas 1980-1982 Cuproníquel 26,50 8,50 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial, balón sobre unha rede de portaría e lenda ESPAÑA '82 ESP-25ptas3.jpg
50 pesetas 1980-1982 Cuproníquel 30,30 12,50 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial, balón de fútbol co mapa de España e lenda ESPAÑA '82 ESP-50ptas3.jpg
100 pesetas 1980 Cuproníquel 34,30 17,00 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial, escudos dos reinos históricos de Navarra, Aragón, Castela, León e Granada, balón de fútbol co mapa de España e lenda ESPAÑA '82 ESP-100ptas3.jpg

Terceira serie: M coroado (1982-1989)[editar | editar a fonte]

A terceira serie de moedas de Xoán Carlos I caracterízase pola supresión das estrelas que amosaban o ano de cuñaxe efectiva das moedas, característica da moeda española xa desde as derradeiras moedas de Isabel II (1833-1868), que foron substituídas por un M coroado, como marca de ceca da Real Casa de la Moeda - Fábrica Nacional de Moneda y Timbre.[21][22]

Denominación Período de cuñaxe Metal Diámetro (mm) Peso (g) Anverso Reverso Imaxe
1 peseta 1982-1989 Aluminio 21,00 1,20 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e escudo de armas ESP-1pta4.jpg
2 pesetas 1982-1984 Aluminio 24,00 2,00 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e mapa de España ESP-2ptas.jpg
5 pesetas 1982-1989 Cuproníquel 23,00 5,75 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e escudo de armas persoal do rei Xoán Carlos I ESP-5ptas3.jpg
10 pesetas 1983-1985 Cuproníquel 18,50 4,00 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e escudo de armas ESP-10ptas1.jpg
25 pesetas 1982-1984 Cuproníquel 26,50 8,50 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e coroa ESP-25ptas1982.jpg
50 pesetas 1982-1984 Cuproníquel 30,30 12,50 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e escudo de armas persoal do rei Xoán Carlos I 1984 50 Pesetas.jpg
100 pesetas 1982-1990 Bronce-aluminio 24,50 9,35 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e escudo de armas 1984 100 Pesetas.jpg
200 pesetas 1986-1988 Cuproníquel 22,00 8,30 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial entre dúas pólas de oliveira ESP-200ptas1.jpg
500 pesetas 1987-1990 Bronce-aluminio 28,00 12,00 Retratos do rei Xoán Carlos I e da raíña Sofía de Grecia, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial, escudo de armas e ESPAÑA 1989 500 Pesetas.jpg

Cuarta e derradeira serie (1989-2001)[editar | editar a fonte]

A derradeira serie de moedas con valor facial en peseta estaba composta polas seguintes moedas:[23][24]

Denominación Período de cuñaxe Metal Diámetro (mm) Peso (g) Anverso Reverso Imaxe
1 peseta 1989-2001 Aluminio 14,00 0,60 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e valor facial Escudo de España e data 1993 1 Pesetas.jpg
5 pesetas 1989-1992, 1998 e 2000-2001 Bronce-aluminio 17,50 3,00 Iniciais do rei Xoán Carlos I (JCI) estilizadas, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial

(ver en cadro inferior as variedades desta moeda)

ESP-5ptas5.jpg
10 pesetas 1992 e 1998-2001 Cuproníquel 18,50 4,00 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e escudo de armas

(ver en cadro inferior as variedades desta moeda)

ESP-10ptas6.jpg
25 pesetas 2000-2001 Bronce-aluminio 19,50 4,39 Retrato do rei Xoán Carlos I, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial e coroa co colar do Vélaro de Ouro

(ver en cadro inferior as variedades desta moeda)

ESP-25ptas15.jpg
50 pesetas 1998-2001 Cuproníquel 20,50 5,60 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e escudo de armas persoal do rei Xoán Carlos I

(ver en cadro inferior as variedades desta moeda)

ESP-50ptas10.jpg
100 pesetas 1992 e 1998-2001 Bronce-aluminio 24,50 9,35 Retrato do rei Xoán Carlos I, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial e escudo de armas

(ver en cadro inferior as variedades desta moeda)

ESP-100ptas8.jpg
200 pesetas 1990 Cuproníquel 25,50 10,50 Retrato do rei Xoán Carlos I e do entón príncipe Filipe, lenda alusiva e ano de cuñaxe

(ver en cadro inferior as variedades desta moeda)

Valor facial e fonte de Cibeles de Madrid
ESP-200ptas2.jpg
1998-2001
Valor facial con arabescos, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA ESP-200ptas10.jpg
500 pesetas 1993-2001 Bronce-aluminio 28,00 12,00 Retrato dos reis Xoán Carlos I e Sofía de Grecia, lenda alusiva e ano de cuñaxe Valor facial, holograma co ano de cuñaxe e coa marca de ceca, escudo de armas e lenda ESPAÑA 1993 500 Pesetas.jpg

Tipoloxía da moeda de 5 pesetas da cuarta serie[editar | editar a fonte]

Motivo Ano Anverso Reverso Imaxe Motivo Ano Anverso Reverso Imaxe
Ano Santo Xacobeo 1993 Figura do apóstolo Santiago e cuncha de vieira dos peregrinos do Camiño de Santiago, lenda JACOBEO '93 e ESPAÑA Valor facial, botafumeiro, emblema dol Camiño de Santiago do Consello de Europa e ano de cuñaxe 1993 5 Pesetas.jpg Aragón 1994 Porta do Carme de Zaragoza, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial, bailarina aragonesa e lenda ARAGÓN ESP-5ptas7.jpg
Principado de Asturias 1995 Cruz da Vitoria asturiana, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial, hórreo e lenda ASTURIAS 1995 5 Pesetas.jpg A Rioxa 1996 Porta arquitectónica e igrexa de Santa María de Palacio en Logroño, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial, bailarín rioxano, acio de uvas e LA RIOJA ESP-5ptas9.jpg
Illas Baleares 1997 Taula neolítica menorquina, silueta do vento de Tramontana, ano de cuñaxe e lendas MENORCA RESERVA DE LA BIOSFERA e ESPAÑA Valor facial, xinete e lenda ISLAS BALEARES ESP-5ptas10.jpg Rexión de Murcia 1999 Fachada arquitectónica, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial, nora de Alcantarilla e lenda MURCIA ESP-5ptas11.jpg

Tipoloxía da moeda de 10 pesetas da cuarta serie[editar | editar a fonte]

Motivo Ano Anverso Reverso Imaxe Motivo Ano Anverso Reverso Imaxe
Centenario de Joan Miró 1993 Retrato de Joan Miró e o seu nome Valor facial, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA 1993 10 Pesetas.jpg 150 aniversario do nacemento de Pablo Sarasate 1994 Retrato de Pablo Sarasate, o seu nome, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial e violín ESP-10ptas3.jpg
350 aniversario da morte de Quevedo 1995 Retrato de Francisco de Quevedo, sinatura, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial, libro, lentes, tinteiro e pluma ESP-10ptas7.jpg Emilia Pardo Bazán 1996 Retrato de Emilia Pardo Bazán, o seu nome e ano de cuñaxe Valor facial, Torre de Hércules na Coruña e lenda ESPAÑA ESP-10ptas4.jpg
Séneca 1997 Retrato de Séneca, o seu nome e lenda ESPAÑA Valor facial, murallas de Córdoba e ano de cuñaxe ESP-10ptas5.jpg

Tipoloxía da moeda de 25 pesetas da cuarta serie[editar | editar a fonte]

Motivo Ano Anverso Reverso Imaxe Motivo Ano Anverso Reverso Imaxe
Xogos Olímpicos de Barcelona 1990 Lanzador de disco espido, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial, emblema do evento, aneis olímpicos e lenda BARCELONAA '92 ESP-25ptas13.jpg Xogos Olímpicos de Barcelona 1990 Retrato de Xoán Carlos I, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial, saltador de altura, emblema do evento e lenda BARCELONA '92 ESP-25ptas14.jpg
Expo '92 1992 Retrato de Xoán Carlos I, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial, Giralda e lenda SEVILLA '92 ESP-25ptas4.jpg Expo '92 1992 Esfera da Expo '92, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial, Torre do Oro e lenda SEVILLA '92 ESP-25ptas5.jpg
País Vasco 1993 Peite do Vento, de Chillida, na baía da Concha (Donostia), ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial, Universidade de Oñati e lenda PAÍS VASCO 1993 25 Pesetas.jpg Illas Canarias 1994 Drago canario, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial, esculturas de César Manrique en Tenerife e lenda CANARIAS ESP-25ptas7.jpg
Castela e León 1995 Igrexa de Santo Estevo en Segovia, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Esculturas dos vetóns da provincia de Ávila e lenda CASTILLA Y LEÓN ESP-25ptas8.jpg Castela-A Mancha 1996 Don Quixote e un muíño de vento, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial, Casas Colgadas de Cuenca e lenda CASTILLA-LA MANCHA ESP-25ptas9.jpg
Melilla 1997 Pazo da Asemblea de Melilla, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial, ánfora fenicia, data da conquista da cidade, ano de cuñaxe e lenda MELILLA ESP-25ptas10.jpg Ceuta 1998 Murallas de Ceuta cun matacán, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial, Virxe de África e lenda CEUTA ESP-25ptas11.jpg
Navarra 1999 Castelo de Olite, cadeas do Reino de Navarra, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial, corredor ante un touro en San Fermín, escudo de armas navarro e lenda NAVARRA ESP-25ptas12.jpg

Tipoloxía da moeda de 50 pesetas da cuarta serie[editar | editar a fonte]

Motivo Ano Anverso Reverso Imaxe Motivo Ano Anverso Reverso Imaxe
Expo '92 1990 Retrato de Xoán Carlos I, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial, esfera da Exposición Universal de Sevilla, ano de cuñaxe e lenda EXPO '92 ESP-50ptas4.jpg Expo '92 1990 Mosteiro de La Cartuja e lendas SEVILLA e ESPAÑA Valor facial, esfera da Expo, ano de cuñaxe e lenda EXPO '92 ESP-50ptas5.jpg
Xogos Olímpicos de Barcelona 1992 Casa Milà de Barcelona, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Emblema do evento, aneis olímpicos e lenda BARCELONA '92 ESP-50ptas6.jpg Xogos Olímpicos de Barcelona 1992 Retrato de Xoán Carlos I, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial, Sagrada Familia de Barcelona e lenda BARCELONA '92 ESP-50ptas11.jpg
Estremadura 1993 Ponte romana de Alcántara en Cáceres, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial, ventá arquitectónica en Trujillo e lenda EXTREMADURA 1993 50 Pesetas.jpg Cantabria 1994 Colexiata de Santillana del Mar, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial e pintura rupestre do bisonte das covas de Altamira ESP-50ptas7.jpg
Madrid 1995 Porta de Alcalá, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial e igrexa de San Francisco o Grande ESP-50ptas12.jpg 250 aniversario da morte de Filipe V 1996 Retrato de Filipe V e lenda ESPAÑA Valor facial, escudo de armas de Filipe V, o seu nome e ano de cuñaxe ESP-50ptas8.jpg
400 aniversario da morte de Juan de Herrera 1997 Retrato de Juan de Herrera, o seu nome, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA Valor facial e edificio do Escorial ESP-50ptas9.jpg

Tipoloxía da moeda de 100 pesetas da cuarta serie[editar | editar a fonte]

Motivo Ano Anverso Reverso Imaxe Motivo Ano Anverso Reverso Imaxe
Ano Santo Xacobeo 1993 Emblema do Camiño de Santiago do Consello de Europa, as 12 estrelas da Unión Europea, ano de cuñaxe e lenda CAMINO DE EUROPA Valor facial, mapa do Camiño Francés, e lendas CAMINO DE SANTIAGO e ESPAÑA 1993 100 Pesetas.jpg Museo do Prado 1994 Retrato de Xoán Carlos I e ano de cuñaxe Valor facial e edificio do Museo do Prado coa estatua de Velázquez ESP-100ptas10.jpg
50 aniversario da fundación da FAO 1995 Retrato do rei Xoán Carlos I e ano de cuñaxe Valor facial, sucos na terra, espiga de trigo e lenda FAO ESP-100ptas5.jpg Biblioteca Nacional de España 1996 Retrato de Xoán Carlos I e ano de cuñaxe Valor facial e edificio da Biblioteca Nacional ESP-100ptas7.jpg
Teatro Real de Madrid 1997 Retrato de Xoán Carlos I e ano de cuñaxe Valor facial, edificio do Teatro Real e lenda TEATRO REAL ESP-100ptas12.jpg Ano Internacional das Persoas Maiores 1999 Retrato de Xoán Carlos I e ano de cuñaxe Valor facial e emblema das Nacións Unidas para as persoas maiores ESP-100ptas6.jpg
Derradeira emisión da peseta 2001 Retrato de Xoán Carlos I e ano de cuñaxe Valor facial, reprodución da primeira peseta e as datas de circulación ESP-100ptas13.jpg

Tipoloxía da moeda de 200 pesetas da cuarta serie[editar | editar a fonte]

Motivo Ano Anverso Reverso Imaxe Motivo Ano Anverso Reverso Imaxe
Capital Europea da Cultura 1991 1992 Retrato de Xoán Carlos I e o daquela príncipe Filipe, e ano de cuñaxe Valor facial, fonte de Cibeles en Madrid e lenda MADRID 1992 CAPITAL EUROPEA DE LA CULTURA 1991 200 Pesetas.jpg Capital Europea da Cultura 1992 Retrato de Xoán Carlos I e o daquela príncipe Filipe, e ano de cuñaxe Valor facial, estatua dos Portadores do Facho, da Cidade Universitaria de Madrid, e lenda MADRID 1992 CAPITAL EUROPEA DE LA CULTURA 1992 200 Pesetas A.jpg
Capital Europea da Cultura 1992 Retrato de Xoán Carlos I e o daquela príncipe Filipe, e ano de cuñaxe Valor facial, estatua do oso e o érbedo situada da Porta do Sol e lenda MADRID 1992 CAPITAL EUROPEA DE LA CULTURA 1992 200 Pesetas B.jpg Quinto centenario do nacemento de Juan Luis Vives 1993 Retrato de Juan Luis Vives e o seu nome, escudo de armas de Valencia e datas de nacemento e morte Valor facial, pluma, tinteiro, libro coa palabra latina SAPIENTIA, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA 1993 200 Pesetas.jpg
Pintores españois 1994 O parasol, de Goya, e lenda MAESTROS DE LA PINTURA ESPAÑOLA Valor facial, As Meninas de Velázquez, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA ESP-200ptas3.jpg Pintores españois 1995 O bo pastor, de Murillo, e lenda MAESTROS DE LA PINTURA ESPAÑOLA Valor facial, San Mauricio e a Corte de Tebas, de El Greco, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA 1995 200 Pesetas.jpg
Pintores españois 1996 El majo de la guitarra, de Ramón Bayeu, e lenda MAESTROS DE LA PINTURA ESPAÑOLA Valor facial, Idilio, de Mariano Fortuny, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA ESP-200ptas4.jpg Jacinto Benavente 1997 Retrato de Jacinto Benavente, o seu nome e a lenda PREMIO NOBEL LITERATURA 1922 Valor facial, cinco libros, pluma estilográfica, ano de cuñaxe e lenda ESPAÑA ESP-200ptas5.jpg

Emisións conmemorativas de 2000 pesetas de prata[editar | editar a fonte]

Motivo Ano Anverso Reverso Imaxe
Cumio do FMI e do Banco Mundial 1994 Retrato de Xoán Carlos I e lenda alusiva Valor facial, sede do Banco de España en Madrid e lenda ASAMBLEA FMI - BM MADRID 1994 2000 Pesetas.jpg
1ª Presidencia española da UE 1995 Retrato de Xoán Carlos I e lenda alusiva Valor facial, Palacio Real e lenda PRESIDENCIA CONSEJO U.E. 1995 2000 Pesetas.jpg
250 Aniversario de Goya 1996 Retrato de Xoán Carlos I e lenda alusiva Valor facial, La maja vestida, de Goya, sinatura do pintor e datas 1746 - 1996 1996 2000 Pesetas.jpg
450 Aniversario do nacemento de Miguel de Cervantes 1997 Retrato de Xoán Carlos I e lenda alusiva Valor facial, Don Quijote e Sancho Panza, retrato de Miguel de Cervantes e datas 1547 - 1997 1997 2000 Pesetas.jpg
400 Aniversario da morte de Filipe II 1998 Retrato de Xoán Carlos I e lenda alusiva Valor facial, Mosteiro do Escorial, retrato de Filipe II e lenda FELIPE II 1598 - 1998 1998 2000 Pesetas.jpg
Xacobeo 1999 1999 Retrato de Xoán Carlos I e lenda alusiva Valor facial, peregrino, cruz de Santiago e lenda XACOBEO 1999 1999 2000 Pesetas.jpg
500 Aniversario do nacemento de Carlos V 2000 Retrato de Xoán Carlos I e lenda alusiva Valor facial, busto de Carlos V e lenda V CENTENARIO CARLOS V 2000 2000 Pesetas.jpg
Derradeira emisión da peseta 2001 Retrato dos reis Xoán Carlos I e Sofía de Grecia, e lenda alusiva Valor facial, reprodución da imaxe das primeiras pesetas de 1869 e lenda ÚLTIMA EMISIÓN DE LA PESETA / ESPAÑA 2001 2000 Pesetas.jpg

Notas[editar | editar a fonte]

  1. "Decreto do 19 de outubro de 1868. Reforma do sistema monetario español". En Gaceta de Madrid. 20 de outubro de 1868.
  2. "Lei 46/1998, do 17 de decembro, sobre introdución do euro". BOE do 19 de decembro de 1998.
  3. "Gobierno Provisional". En Monedas del Mundo. Catálogo General de Numismática.
  4. "Amadeo I". En Monedas del Mundo. Catálogo General de Numismática.
  5. "Catálogo de monedas de España: Alfonso XII (1876-1885)". En Ruyman.edu.
  6. "Alfonso XII". En Monedas del Mundo. Catálogo General de Numismática.
  7. "Catálogo de monedas de España: Alfonso XIII (1888-1927)". En Ruyman.edu.
  8. "Alfonso XIII". En Monedas del Mundo. Catálogo General de Numismática.
  9. "Alfonso XIII". Catálogo de Moneda Española Euronumi.
  10. "Catálogo de monedas de España: II República (1831-1839)". En Ruyman.edu.
  11. "II República". En Monedas del Mundo. Catálogo General de Numismática.
  12. "II República". Catálogo de Moneda Española Euronumi.
  13. "Catálogo de monedas de España: Estado Español (1936-1975)". En Ruyman.edu.
  14. "Estado Español". En Monedas del Mundo. Catálogo General de Numismática.
  15. "Francisco Franco". Catálogo de Moneda Española Euronumi.
  16. "Juan Carlos I". Catálogo de Moneda Española Euronumi.
  17. "Catálogo de monedas de España: Juan Carlos I (1975)". En Ruyman.edu.
  18. "Juan Carlos I (estrellas)". En Monedas del Mundo. Catálogo General de Numismática.
  19. "Catálogo de monedas de España: Mundial de Fútbol España 82 (1980)". En Ruyman.edu.
  20. "Juan Carlos I (Mundial 82)". En Monedas del Mundo. Catálogo General de Numismática.
  21. "Catálogo de monedas de España: M coronada (1982-1989)". En Ruyman.edu.
  22. "Juan Carlos I (M coronada)". En Monedas del Mundo. Catálogo General de Numismática.
  23. "Catálogo de monedas de España: Último diseño (1989-1001)". En Ruyman.edu.
  24. "Juan Carlos I (Nuevo Diseño)". En Monedas del Mundo. Catálogo General de Numismática.

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]

Bibliografía[editar | editar a fonte]

  • Miguel Martorell. Historia de la peseta. La España contemporánea vista a través de su moneda. Planeta. Barcelona. 2001. ISBN 84-08-04087-1.
  • Aledón, J. M. Historia de la peseta. Real Casa de la Moneda - Fábrica Nacional de Moneda y Timbre. Valencia, 2001. ISBN 84-922658-1-7.

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]