Lista de emperadores romanos

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

Esta é a lista dos emperadores romanos, indicando a data en que estes controlaron o Imperio Romano, até á caída do Imperio do Occidente.

Nótese que, ao contrario do que moita xente pensa, Xulio César nunca foi emperador (princeps), aínda que foi nomeado ditador vitalicio en -45 (a pesar de teren existido outros ditadores romanos antes del) e, aínda, a pesar dalgúns historiadores romanos así o designaren. Por outro lado, o nome César tornouse nome de familia da primeira dinastía, sendo usado como un título, manténdose esa tradición por todo o imperio. Suetonio, por exemplo, fala dos Doce Césares, incluíndo as dúas primeiras dinastías e o propio Xulio César, que sen o ter sido era xa, case lendariamente, o primeiro emperador romano.

Para a adoración do emperador romano como Deus, véxase Culto imperial

Xulio-Claudianos[editar | editar a fonte]

Retrato Nome Nacemento Sucesión Reinado Morte Tempo reinando
Augustus of Rome.jpg Augustus
IMPERATOR CAESAR DIVI FILIVS AVGVSTVS
23 de setembro do 63 AC, Roma, Italia Sobriño neto e fillo adoptivo de Xulio César; converteuse en emperador de facto como resultado do "primeiro acordo" entre el e o Senado romano. 16 de xaneiro do 27 AC – 19 de agosto do 14 DC 19 de agosto do 14 DC
causas naturais ou talvez
envelenado pola súa esposa, Livia.[1]
40 anos, 7 meses e 3 días
Tiberius NyCarlsberg01.jpg Tiberio
TIBERIVS IVLIVS CAESAR AVGVSTVS
16 de novembro do 42 AC, Roma Fillo natural de Livia Drusilla, a terceira esposa de Augusto, dun matrimonio anterior; adoptado por Augusto como o seu fillo e herdeiro. 18 de setembro do 14 AC – 16 de Marzo do 37 DC 16 de marzo do 37
Probablemente causas naturais, posiblemente asasinado por Calígula.
22 anos, 5 meses e 27 días
Caligula - MET - 14.37.jpg Gaio César (Calígula)
GAIVS IVLIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS
31 de agosto do 12 AC, Antium, Italia Sobriño neto e neto adoptivo de Tiberio, fillo natural de Xermánico, bisneto de Augusto. 18 de marzo do 37 – 24 de xaneiro do 41 24 de xaneiro do 41
Asasinado nunha conspiración que involucra a senadores e Garda Pretoriana.
3 anos, 10 meses e 6 días
Claudius crop.jpg Claudio
TIBERIVS CLAVDIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS
1 de agosto do 10 AC, Lugdunum, Gallia Lugdunensis Sobriño de Tiberio, irmán de Xermánico, tío de Calígula, e sobriño neto de Augusto; proclamado emperador pola Garda Pretoriana. 25/26 de xaneiro do 41 AC – 13 de outubro do 54 DC 13 de outubro do 54 DC
Probablemente envelenado pola súa esposa Agripina menor, en favor do seu fillo Nerón, posiblemente por causas naturais.
13 anos, 9 meses
Nero 1.JPG Nerón
NERO CLAUDIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS
15 de decembro do 37, Antium, Italia Neto de Xermánico, sobriño de Calígula, tatara sobriño de Tiberio, e sobriño bisneto de Augusto; sobriño neto, fillastro, xenro, e fillo adoptivo de Claudio. 13 de outubro do 54 – 9 de xuño do 68 9 de xuño do 68
Suicidouse logo de ser declarado inimigo público polo Senado.
13 anos, 8 meses

Crise: ano dos catro emperadores[editar | editar a fonte]

Retrato Nome Nacemento Sucesión Reinado Morte Tempo reinando
Stockholm - Antikengalerie 4 - Büste Kaiser Galba.jpg Galba

SERVIVS SVLPICIVS GALBA CAESAR AVGVSTVS

24 de decembro do 3 AC, preto de Terracina, Italia Tomou o poder logo do suicidio de Nerón, co apoio das lexións españolas 08 de xuño do 68 - 15 xaneiro do 69 15 de xaneiro do 69

Asasinado pola Garda Pretoriana no golpe de Estado encabezado por Otón.

7 meses e 7 días
Oth001.jpg Otón

MARCVS SALVIVS OTHO CAESAR AVGVSTVS

28 de abril do 32, Ferentino, Etruria, Italia Designado pola Garda Pretoriana 15 de xaneiro do 69 - 16 de abril do 69 16 de abril do 69

Suicidouse logo de perder Batalla de Bedriacum con Vitelio

3 meses 1 día (91 días)
Pseudo-Vitellius Louvre MR684.jpg Vitelio

AVLVS VITELLIVS GERMANICVS AVGVSTVS

24 de setembro do 15, Roma Tomou o poder co apoio das lexións alemás (en oposición a Galba / Otho) 17 de abril do 69 - 20 de decembro do 69 20 de decembro do 69

Asasinado polas tropas de Vespasiano

8 meses

Flavianos ou Dinastía Flavia[editar | editar a fonte]

Retrato Nome Nacemento Sucesión Reinado Morte Tempo reinando
Vespasianus01 pushkin edit.png Vespasiano

Titvs FLAVIVS CAESAR VESPASIANVS AVGVSTVS

17 de novembro do 9, Falacrine, Italia Tomou o poder co apoio das lexións orientais (en oposición a Vitelio) 21 de decembro do 69 -24 de xuño do 79 24 de xuño do 79

causas naturais

10 anos
Titus of Rome.jpg Tito

Titvs FLAVIVS CAESAR VESPASIANVS AVGVSTVS

30 de decembro do 39, Roma Fillo de Vespasiano 24 de xuño do 79 - 13 de setembro do 81 13 de setembro do 81

causas naturais (febres)

2 anos, 3 meses
Domiziano da collezione albani, fine del I sec. dc. 02.JPG Domiciano

Titvs FLAVIVS CAESAR DOMITIANVS AVGVSTVS

24 de outubro do 51, Roma Fillo de Vespasiano 14 de setembro do 81 - 18 de setembro do 96 18 de setembro do 96

asasinado por funcionarios da corte

15 anos

Antoninos: Cinco bos emperadores[editar | editar a fonte]

Retrato Nome Nacemento Sucesión Reinado Morte Tempo reinando
Nerva Tivoli Massimo.jpg Nerva

MARCVS COCCEIVS NERVA CAESAR AVGVSTVS

08 de novembro do 30, Narni, Italia Nomeado polo Senado 18 de setembro do 96 - 27 de xaneiro do 98 27 de xaneiro do 98

causas naturais

1 ano, 4 meses
Traianus Glyptothek Munich 336.jpg Traxano

CAESAR MARCVS VLPIVS NERVA 'TRAIANVS' AVGVSTVS

18 de setembro 53 AD, Itálica, Bética Fillo adoptivo e herdeiro de Nerva 28 de xaneiro do 98 - 7 de agosto do 117 7 de agosto do 117

causas naturais

19 anos, 7 meses
Bust Hadrian Musei Capitolini MC817.jpg Adriano

CAESAR PVBLIVS AELIVS TRAIANVS HADRIANVS AVGVSTVS

24 de xaneiro do 76, Itálica, Bética (ou Roma) Fillo adoptivo e herdeiro de Traxano 11 de agosto do 117 - 10 de xullo do 138 10 de xullo do 138

causas naturais

21 anos
Antoninus Pius Glyptothek Munich 337.jpg Antonino Pío

CAESAR Titvs AELIVS HADRIANVS ANTONINVS AVGVSTVS PIVS

19 de setembro do 86, preto de Lanuvio, Italia Fillo adoptivo e herdeiro de Adriano 10 de xullo do 138 - 7 de marzo do 161 7 de marzo do 161

causas naturais

22 anos, 7 meses
Marcus Aurelius Glyptothek Munich.jpg Marco Aurelio

CAESAR MARCVS AVRELIVS ANTONINVS AVGVSTVS

26 de abril do 121, Roma Fillo adoptivo e herdeiro de Antonino Pío; Co-emperador con Lucius Verus ata 169 7 de marzo do 161 - 17 de marzo do 180 17 de marzo do 180

causas naturais ( Praga)

19 anos
Lucius Verus - MET - L.2007.26.jpg Lucius Verus

CAESAR LVCIVS AVRELIVS VERVS AVGVSTVS

15 de decembro do 130, Roma Fillo adoptivo e herdeiro de Antonino Pío; Co-emperador con Marco Aurelio ata a morte 7 de marzo do 161 - ? Marzo de 169 Marzo do 169

causas naturais ( Praga)

8 anos
Commodus Musei Capitolini MC1120.jpg Cómodo

CAESAR MARCVS AVRELIVS COMMODVS ANTONINVS AVGVSTVS

31 de agosto do 161, Lanuvio, Italia Fillo natural de Marco Aurelio; emperador conxunto do 177 177 - 31 de decembro do 192 31 de decembro do 192

asasinado no palacio, estrangulado

15 anos

Dinastía dos Severos[editar | editar a fonte]

Retrato Nome Nacemento Sucesión Reinado Morte Tempo reinando
Alba Iulia National Museum of the Union 2011 - Possible Statue of Roman Emperor Pertinax Close Up, Apulum.JPG Pertinax

CAESAR PVBLIVS HELVIVS PERTINAX AVGVSTVS

1 de agosto do 126, Alba, Italia Proclamado emperador pola Garda Pretoriana, recoñecido como emperador por Septimio Severo. 1 de xaneiro do 193 - 28 de marzo do 193 28 de marzo do 193

Asasinado pola Garda Pretoriana

3 meses
DidiusJulianusSest.jpg Didio Xuliano

CAESAR MARCVS DIDIVS SEVERVS IVLIANVS AVGVSTVS

133 ou 137, Milán, Italia En subhasta gañada na Garda Pretoriana para o cargo de emperador 28 de marzo do 193 - 1 de xuño do 193 1 de xuño do 193

executado por orde do Senado

2 meses, 4 días (65 días)
Septimius Severus busto-Musei Capitolini.jpg Septimio Severo

CAESAR LVCIVS SEPTIMIVS SEVERVS PERTINAX AVGVSTVS

11 de abril do 145, Leptis Magna, Libia Tomou o poder co apoio das lexións de Pannonia.[2] 9 de abril do 193 - 4 de febreiro do 211 04 de febreiro do 211

causas naturais

17 anos, 10 meses
Caracalla03 pushkin.jpg Caracalla

CAESAR MARCVS AVRELIVS SEVERVS ANTONINVS PIVS AVGVSTVS

4 de abril do 188, Lugdunum, Gallia Lugdunensis Fillo de Septimio Severo; co-emperador con Severus desde 198, con Severus e Xeta desde 209 dC ata febreiro do 211, co-emperador con Xeta ata decembro do 211 198 - 8 de abril do 217 8 de abril do 217

asasinado por un militar como parte dunha conspiración que involucra a Macrino

19 anos
Publius Septimius Geta Louvre Ma1076.jpg Xeta

CAESAR PVBLIVS SEPTIMIVS GETA AVGVSTUS

7 de marzo do 189, Roma Fillo de Septimio Severo, co-emperador con Severus e Caracalla desde 209 ata febreiro de 21, co-emperador con Caracalla ata decembro do 211 209 - 26 de decembro do 211 19 de decembro do 211

asasinado por orde de Caracalla

3 anos
055 Diadumenianus.jpg Macrino

MARCVS OPELLIVS SEVERVS MACRINVS AVGVSTVS PIVS FELIX
con: Diadumenian MARCVS OPELLIVS ANTONINVS 'DIADUMENIANVS '

165, Iol Caesarea, Mauritania Prefecto do pretorio con Caracalla, probablemente conspirou para asasinar a Caracalla e proclamarse emperador trala morte de Caracalla, designou ao seu fillo Diadumenian emperador en maio do 217 11 de abril do 217 - 8 de xuño do 218 8 de xuño do 218

Ambos executados en favor de Heliogábalo

1 ano, 2 meses
Elagabalo (203 o 204-222 d.C) - Musei capitolini - Foto Giovanni Dall'Orto - 15-08-2000.jpg Heliogábalo

MARCVS AVRELIVS ANTONINVS AVGVSTVS

203, Emesa, Siria Neto da cuñada de Septimio Severo, suposto fillo ilexítimo de Caracalla; proclamado emperador polas lexións sirias 8 de xuño do 218 - 11 de marzo do 222 11 de marzo do 222

Asasinado pola Garda Pretoriana

3 anos, 9 meses
Alexander severus.jpg Alexandre Severo

CAESAR MARCVS AVRELIVS SEVERVS ALEXANDER AVGVSTVS

1 de outubro do 208C, Arca Cesarea, Siria Neto da cuñada de Septimio Severo, primo e herdeiro adoptivo de Heliogábalo 13 de marzo do 222 - 18 de marzo do 235 18 de marzo do 235

asasinado polo exército

13 anos

Gobernantes na Anarquía militar[editar | editar a fonte]

Tetrarquía Imperial[editar | editar a fonte]

Casa de Constantino[editar | editar a fonte]

Dinastía Valentiniana[editar | editar a fonte]

Casa de Teodosio[editar | editar a fonte]

Imperio do Occidente[editar | editar a fonte]

Seguiron: os hérulos, co seu rei Odoacro, quen se proclama Rex Italiae, 'Rei de Italia'.

Imperio de Oriente[editar | editar a fonte]

Seguiron os Emperadores bizantinos.

  1. (Octavian) Caesar Augustus: Death
  2. Os outros demandantes ao trono no Ano dos Cinco Emperadores foron Pescenio Nixer e Clodio Albino, co apoio das lexións sirias e británicas respectivamente. Aínda que non foron completamente derrotados ata 197, non foron aceptados formalmente polo Senado e polo tanto non foron tecnicamente emperadores.