Lista do Patrimonio da Humanidade en Perigo

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Países con Patrimonio da Humanidade en Perigo. O número de sitio está sinalado pola cor:
     Seis ou máis sitios     Cinco sitios     Catro sitios     Tres sitios     Dous sitios     Un sitio

A Lista do Patrimonio da Humanidade en Perigo é obra da Organización das Nacións Unidas para a Educación, a Ciencia e a Cultura (UNESCO) a través do Comité do Patrimonio Mundial segundo o artigo 11.4 da Convención do Patrimonio Mundial,[nb 1] que foi creada en 1972 para designar e xestionar o Patrimonio da Humanidade. As entradas da lista son Patrimonio da Humanidade ameazados para cuxa conservación son necesarias grandes operacións e para as que "se solicitou asistencia".[1] A lista ten como finalidade aumentar a conciencia internacional sobre as ameazas e fomentar medidas contraactivas.[2] As ameazas a un sitio poden ser ameazas inminentes comprobadas ou perigos potenciais que poden ter efectos adversos sobre un sitio.

Sitios en perigo[editar | editar a fonte]

Lenda da táboa
Nome: segundo foi descrito polo Comité do Patrimonio da Humanidade.[3]
Localización: a nivel de cidade ou provincia e nome do país, con coordenadas; a columna ordena por estado.[nb 2]
Criterio: baixo o cal foi incluído na lista.
Área: en hectáreas e acres se a UNESCO o proporciona.
Ano (WHS): ano en que o sitio foi inscrito na Lista do Patrimonio da Humanidade.
En perigo: ano en que o xacemento apareceu na Lista do Patrimonio da Humanidade en Perigo.
Razón: ameazas ao sitio que fixeron que a UNESCO o catalogara como en perigo.

     * Lugar transnacional

Nome Imaxe Localización Criterio Área
ha (acre)
Ano (WHS) En perigo Razón Refs
Abu Mena Abu Mena Ancient Monastery 04.JPG EgyAbusir,
Exipto Exipto
30°50′30″N 29°39′50″L / 30.84167, -29.66389 (Abu Mena)
Cultural:
(iv)
182 (450) 1979 2001– Afundimentos na zona provocados pola arxila na superficie, que se torna semilíquida cando se atopa con "exceso de auga". [4][5]
[6]
Reservas naturais de Aïr e de Teneré Sand dunes in the desert, offroad vehicles and mountains in the distance. Niger1Departamento de Arlit,
Níxer Níxer
18°17′N 8°0′L / 18.283, -8.000 (Air and Ténéré Natural Reserves)
Natural:
(vii), (ix), (x)
7 736 000 (19 120 000) 1991 1992– Conflito militar e disturbios civís na rexión, así como unha redución da poboación de fauna e degradación da cuberta vexetal. [7][8]
Cidade vella de Alepo City view with a wall and a mosque. Gobernación de Alepo, Flag of Syria.svg Siria
36°14′N 37°10′L / 36.233, -37.167 (Ancient City of Aleppo)
Cultural:
(iii), (iv)
350 (860) 1986 2013– Guerra civil siria, lugar actualmente en poder do goberno. Os bombardeos seguen ameazando o lugar. [9]
Cidade vella de Bosra An old amphitheatre. Gobernación de Daraa, Flag of Syria.svg Siria
32°31′5″N 36°28′54″L / 32.51806, -36.48167 (Ancient City of Bosra)
Cultural:
(i), (iii), (vi)
1980 2013– Guerra civil siria, lugar actualmente en poder do goberno. [10]
Cidade vella de Damasco Ruins of a stone building with columns and without roof. Gobernación de Damasco, Flag of Syria.svg Siria
33°30′41″N 36°18′23″L / 33.51139, -36.30639 (Ancient City of Damascus)
Cultural:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
86 (210) 1979 2013– Guerra civil siria, na que os disparos dos rebeldes e os bombardeos de morteiro, principalmente do suburbio adxacente de Jobar, poñen en perigo o lugar. [11]
Aldeas antigas do norte de Siria Ruins of a stone church without roof. Flag of Syria.svg Siria
36°20′3″N 36°50′39″L / 36.33417, -36.84417 (Ancient Villages of Northern Syria)
Cultural:
(iii), (iv), (v)
12 290 (30 400) 2011 2013– Guerra civil siria, algunhas en poder dos rebeldes. Informes de saqueos e demolicións por parte de grupos islamitas. [12]
Sitio arqueolóxico de Cirene LibJebel Akhdar,
Libia Libia
32°49′30″N 21°51′30″L / 32.82500, -21.85833 (Archaeological Site of Cyrene)
Cultural:
(ii), (iii), (vi)
1982 2016– Segunda guerra civil libia, presenza de grupos armados, danos xa sufridos e posibles novos danos. [13][14]
Sitio arqueolóxico de Leptis Magna LibKhoms,
Libia Libia
32°38′18″N 14°17′35″L / 32.63833, -14.29306 (Archaeological Site of Leptis Magna)
Cultural:
(i), (ii), (iii)
1982 2016– Segunda guerra civil libia, presenza de grupos armados, danos xa sufridos e posibles novos danos. [14][15]
Sitio arqueolóxico de Sabratha LibSabratha,
Libia Libia
32°48′19″N 12°29′6″L / 32.80528, -12.48500 (Archaeological Site of Sabratha)
Cultural:
(iii)
1982 2016– Segunda guerra civil libia, presenza de grupos armados, danos xa sufridos e posibles novos danos. [14][16]
Ashur (Qal'at Sherqat) A series of three arched gates made of simple stones. They appear to be the only part that has survived from a larger building. IraqGobernación de Saladino,
Flag of Iraq.svg Iraq
35°27′24″N 43°15′45″L / 35.45667, -43.26250 (Ashur)
Cultural:
(iii), (iv)
70 (170) 2003 2003– Un encoro planificado que tería inundado parcialmente o lugar foi suspendido a raíz da guerra de Iraq pola nova administración; falta de protección axeitada. [17][18]
Zona arqueolóxica de Chan Chan Ruins of former buildings in a desert setting consisting of low walls with a fishnet pattern. PerLa Libertad,
Flag of Peru.svg Perú
8°6′40″S 79°4′30″O / -8.11111, -79.07500 (Chan Chan Archaeological Zone)
Cultural:
(i), (iii)
600 (1 500) 1986 1986– Erosión natural [19][20]
Cidade de Potosí Potosi Zentrum.JPG Potosí, Flag of Bolivia.svg Bolivia

19°35′1″S 65°45′11″O / -19.58361, -65.75306

Cultural:
(ii), (iv), (vi)
11 810 (29 200) 1987 2014– A continua minería deixou a montaña porosa e inestable, o que provocou o colapso de partes do cume, tamén obxectivo da futura explotación mineira da Corporación Mineira de Bolivia. Non se seguiron as recomendacións para preservar o lugar. [21]
Coro e o seu porto A street with single-storied colorful houses VenFalcón,
Flag of Venezuela.svg Venezuela
11°25′N 69°40′O / 11.417, -69.667 (Coro and its Port)
Cultural:
(iv), (v)
107 (260) 1993 2005– Danos en gran cantidade de estruturas por choivas intensas entre novembro de 2004 e febreiro de 2005 así como a construción dun novo monumento, unha pasarela de praia e unha porta de acceso á cidade na zona de amortiguamento que poderían ter un impacto considerable no valor do sitio. [22][23]
Krak des Chevaliers e Cidadela de Saladino A fortress of grey stone. Homs e Latakia, Flag of Syria.svg Siria
34°46′54″N 36°15′47″L / 34.78167, -36.26306 (Crac des Chevaliers and Qal’at Salah El-Din)
Cultural:
(ii), (iv)
9 (22) 2006 2013– Guerra civil siria, no seu día en poder da Fronte Al-Nusra e outros grupos islamitas, reclamados polos combatentes do Exército Árabe Sirio e de Hezbollah. O goberno publicou informes de danos e saqueos causados por grupos islamitas. [24]
Paisaxe cultural e vestixios arqueolóxicos do val de Bamiyán
A large niche in a rock with the outline of a human figure.
AfgBamiyán,
Flag of Afghanistan (2004–2021).svg Afganistán
34°49′55″N 67°49′36″L / 34.83194, -67.82667 (Cultural Landscape and Archaeological Remains of the Bamiyan Valley)
Cultural:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
159 (390) 2003 2003– Fráxil estado de conservación por abandono, acción militar e explosións de dinamita; provocando perigos como risco de colapso dos nichos de Buda, maior deterioración dos murais das covas, saqueos e escavacións ilícitas. Destrución durante o goberno dos talibáns debido ás súas ensinanzas de que as estatuas son abominacións para o islam. [25][26]
Rennell Oriental Dugout Canoe in the Rennell Island lagoon, Solomon Islands. Solomon IslandRennell e Bellona,
Illas Salomón Illas Salomón
11°40′59″S 160°10′59″L / -11.68306, -160.18306 (East Rennell)
Natural:
(ix)
37 000 (91 000) 1998 2013– Danos ao lugar debido á explotación forestal e ao seu efecto no ecosistema local [27]
Parque Nacional dos Everglades A large white bird with black wingtips and a long slightly curved beak is perched on a branch above grassland. United StatesFlorida,
Estados Unidos de América Estados Unidos
25°19′N 80°56′O / 25.317, -80.933 (Everglades National Park)
Natural:
(viii), (ix), (x)
592 920 (1 465 100) 1979 1993–2007, 2010– Danos debidos ao furacán Andrew e deterioración do caudal e da calidade da auga debido ao desenvolvemento agrícola e urbano (1993); degradación continuada do lugar que provoca a perda do hábitat mariño e o descenso das especies mariñas (2010). [28][29]
[30]
Fortificacións da costa caribeña de Panamá Ruins of stone fortifications near water. PanProvincia de Colón,
Flag of Panama.svg Panamá
9°33′14″N 79°39′21″O / 9.55389, -79.65583 (Fortifications on the Caribbean Side of Panama: Portobelo-San Lorenzo)
Cultural:
(i), (iv)
1980 2012– Factores ambientais, falta de mantemento e desenvolvemento urbanístico [31][32]
Parque Nacional de Garamba Bird's eye view of a river running through grassland interspersed by trees. DemOriental,
República Democrática do Congo R.D. do Congo
4°0′N 29°15′L / 4.000, -29.250 (Garamba National Park)
Natural:
(vii), (x)
500 000 (1 200 000) 1980 1984–1992, 1996– Redución da poboación de rinoceronte branco do norte (1984); caza furtiva de dous rinocerontes brancos, asasinato de tres gardas e ningún plan de medidas correctoras por parte das autoridades (1996). [33][34]
[35]
Hatra
Temple ruins at Hattra, Iraq.
IrqGobernación de Nínive,
Flag of Iraq.svg Iraq
35°35′17″N 42°43′6″L / 35.58806, -42.71833 (Hatra)
Cultural:
(ii), (iii), (iv), (vi)
324 (800) 1985 2015– Danos causados ao sitio por grupos armados [36]
Cidade vella de Hebrón/Al-Khalil Hebron172.JPG PalGobernación de Hebrón,
Flag of Palestine.svg Palestina
31°31′27″N 35°6′32″L / 31.52417, -35.10889 (Hebron/Al-Khalil Old Town)
Cultural:
(ii), (iv), (vi)
20,6 (51) 2017 2017– [37]
Centro histórico de Shakhrisyabz UzbProvincia de Qashqadaryo,
Flag of Uzbekistan.svg Uzbekistán
39°3′0″N 66°50′0″L / 39.05000, -66.83333 (Historic Centre of Shakhrisyabz)
Cultural:
(iii), (iv)
240 (590) 2000 2016– Destrución de edificios nos seus barrios medievais e continuo desenvolvemento urbanístico. [38][39]
Centro histórico de Vienna Vienna.JPG. Aut
Viena, Austria Austria
48°12′N 16°22′L / 48.200, -16.367 (Vienna)
Cultural:
(ii), (iv), (vi)
371 (920) 2001 2017– Novos proxectos de rañaceos [40]
Vila histórica de Zabid
White minaret and mosque.
YemAl Hudaydah,
Flag of Yemen.svg Iemen
14°12′N 43°19′L / 14.200, -43.317 (Historic Town of Zabīd)
Cultural:
(ii), (iv), (vi)
1993 2000– Estado de deterioración dos edificios históricos, inscrito a petición do Partido do Estado. [41][42]
Illas e áreas protexidas do Golfo de California
Gulf of California
MéxicoBaixa California, Baixa California Sur, Sonora, Sinaloa e Nayarit,
Flag of Mexico.svg México
27°38′N 112°33′O / 27.633, -112.550 (Islands and Protected Areas of the Gulf of California)
Natural:
(vii), (ix), (x)
688 558 (1 701 460) 2005 2019– Inminente extinción da toniña do golfo de California, unha marsopa endémica do golfo. [43][44]
Parque Nacional de Kahuzi-Biega
A gorilla in a shrub.
DemKivu do Sur
e Maniema,
República Democrática do Congo R.D. do Congo
2°30′S 28°45′L / -2.500, -28.750 (Kahuzi-Biega National Park)
Natural:
(x)
600 000 (1 500 000) 1980 1997– A deforestación, a caza así como a guerra e as loitas civís [45][46]
Parques nacionais do lago Turkana
A lake with land in the foreground and background.
KenQuenia Kenya
3°3′8″N 36°30′13″L / 3.05222, -36.50361 (Lake Turkana National Parks)
Natural:
(viii), (x)
161 485 (399 040) 1997 2018– Impacto do encoro Gilgel Gibe III de Etiopía no caudal e no ecosistema do lago. [47][48]
Parque Nacional do Manovo-Gounda St. Floris A blank map of a rectangular-looking country with several rivers running through it. A location is marked in the north with a red dot. CenBamingui-Bangoran,
República Centroafricana República Centroafricana
9°0′N 21°30′L / 9.000, -21.500 (Manovo-Gounda St Floris National Park)
Natural:
(ix), (x)
1 740 000 (4 300 000) 1988 1997– O pastoreo ilegal e a caza furtiva, deterioración da situación de seguridade. [49][50]
Minarete e restos arqueolóxicos de Jam A tall minaret in a river valley. At the top of the nearby mountains there are other, smaller structures. AfgGhōr,
Flag of Afghanistan (2004–2021).svg Afganistán
34°23′48″N 64°30′58″L / 34.39667, -64.51611 (Minaret and Archaeological Remains of Jam)
Cultural:
(ii), (iii), (iv)
70 (170) 2002 2002– Falta de protección legal, falta de medida de protección ou plan de xestión, mal estado do lugar. [51][52]
Monumentos medievais en Kosovo Stone church with various towers. Kosovo Kosovo
42°39′40″N 20°15′56″L / 42.66111, -20.26556 (Medieval Monuments in Kosovo)
Cultural:
(ii), (iii), (iv)
2,88 (7,1) 2004 2006– Pogrom de marzo, falta de protección e xestión xurídica; inestabilidade e inseguridade política. [53][54]
Reserva natural integral do Monte Nimba A chimpanzee in a tree. CotPrefecture de Lola,
Costa do Marfil Costa do Marfil *
Guinea Guinea*
7°36′N 8°23′O / 7.600, -8.383 (Mount Nimba Strict Nature Reserve)
Natural:
(ix), (x)
18 000 (44 000) 1981 1992– Concesión mineira de mineral de ferro en parte do Patrimonio da Humanidade e afluencia de gran número de refuxiados na parte guineana do lugar. [55][56]
Nan Madol: centro cerimonial da Micronesia Oriental MicronesiaIlla Temwen,
Estados Federados de Micronesia Micronesia
6°50′23″N 158°19′51″L / 6.83972, -158.33083 (Nan Madol: Ceremonial Centre of Eastern Micronesia)
Cultural:
(i), (iii), (iv), (vi)
76,7 (190) 2016 2016– A continua sedimentación das vías de auga contribúe ao crecemento excesivo e socava as estruturas existentes. [57][58]
Parque Nacional do Niokolo-Koba Bird's eye view of a river running through a forested plain. SenRexión de Tambacounda
e Rexión de Kédougou,
Senegal Senegal
13°0′N 12°40′O / 13.000, -12.667 (Niokolo-Koba National Park)
Natural:
(x)
913 000 (2 260 000) 1981 2007– Degradación do lugar, baixa poboación de mamíferos, problemas de xestión e impacto dunha proposta de encoro no río Gambia. [59][60]
Reserva de fauna de ocapis River lined by tropical vegetation. Many stones are found in the river. Dem Oriental,
República Democrática do Congo R.D. do Congo
2°0′N 28°30′L / 2.000, -28.500 (Okapi Wildlife Reserve)
Natural:
(x)
1 372 625 (3 391 830) 1996 1997– Saqueo das instalacións do parque e asasinato de elefantes como consecuencia dun conflito armado na zona. [61][62]
Cidade vella de Xerusalén View over a city. A large building with a golden cuppola is located in the background. JerXerusalén
(ningunha nación nomeada pola UNESCO)[nb 3]
31°46′36″N 35°14′3″L / 31.77667, -35.23417 (Old City of Jerusalem and its Walls)
Cultural:
(ii), (iii), (vi)
1981 1982– Desenvolvemento urbanístico incontrolado, deterioración xeral do estado de conservación polo turismo e falta de mantemento. [63][64][65]
Cidade vella de Sana'a
View of Old Sana'a.
YemGobernación de Saná,
Flag of Yemen.svg Iemen
15°21′20″N 44°12′29″L / 15.35556, -44.20806 (Sana'a)
Cultural:
(iv), (v), (vi)
1986 2015– Guerra civil iemení [66]
Cidade vella de Ghadamès Libya Ghadames Old Town Rooftop View.JPG LibGhadames,
Libia Libia
30°08′00″N 9°30′00″L / 30.13333, -9.50000 (Old Town of Ghadamès)
Cultural:
(v)
1986 2016– Segunda guerra civil libia, presenza de grupos armados, danos xa sufridos e posibles novos danos. [14][67]
Cidade vella de Djenné MalDjenné,
Mali Malí
13°54′23″N 4°33′18″O / 13.90639, -4.55500 (Old Towns of Djenné)
Cultural:
(iii), (iv)
1988 2016– Inseguridade rexional, deterioración do casco histórico, urbanización e erosión. [68][69]
Palestina: terra de oliveiras e viñedos – Paisaxe cultural do sur de Xerusalén, Battir Batir.JPG. Pal
Battir, Flag of Palestine.svg Palestina
31°43′11″N 35°7′50″L / 31.71972, -35.13056 (Palestine: Land of Olives and Vines – Cultural Landscape of Southern Jerusalem, Battir)
Cultural:
(iv)(v)
349 (860) 2014 2014– A barreira israelí de Cisxordania "pode illar aos agricultores dos campos que cultivaron durante séculos". [70][71]
Cidade vella amurallada de Shibam
The high-rise architectures at Shibam.
YemGobernación de Hadramaut,
Flag of Yemen.svg Iemen
15°55′37″N 48°37′36″L / 15.92694, -48.62667 (Shibam)
Cultural:
(iii), (iv), (v)
1982 2015– Potencial ameaza do conflito armado, que agrava os problemas de salvagarda e xestión xa observados no lugar. [66]
Selvas de Atsinanana
A river in a forested mountain area.
MadLeste de Madagascar,
Madagascar Madagascar
14°28′S 49°42′L / -14.467, -49.700 (Rainforests of the Atsinanana)
Natural:
(ix), (x)
479 660 (1 185 300) 2007 2010– Talla ilegal e caza de lémures en perigo de extinción. [72][73]
Reserva da biosfera de Río Plátano A river lined by tropical vegetation. Parts of trees are lying in the water. HonLa Mosquitia,
Flag of Honduras.svg Honduras
15°44′40″N 84°40′30″O / 15.74444, -84.67500 (Río Plátano Biosphere Reserve)
Natural:
(vii), (viii), (ix), (x)
1982 1996–2007, 2011– Explotación forestal, pesca e ocupación do terreo; a caza furtiva e a reducida capacidade do estado para xestionar o xacemento; en gran parte pola deterioración da lei e pola presenza de narcotraficantes. [74][75]
Sitios de arte rupestre de Tadrart Acacus LibFezzan,
Libia Libia
24°50′N 10°20′L / 24.833, -10.333 (Rock-Art Sites of Tadrart Acacus)
Cultural:
(iii)
1985 2016– Segunda guerra civil libia, presenza de grupos armados, danos xa sufridos e posibles novos danos. [14][76]
Sitio arqueolóxico de Samarra A photograph of a spiral minaret in an open plain with a large number of buildings in the background and a swerving road to the left IraqGobernación de Saladino,
Flag of Iraq.svg Iraq
34°12′N 43°52′L / 34.200, -43.867 (Samarra Archaeological City)
Cultural:
(ii), (iii), (iv)
15 058 (37 210) 2007 2007– Situación de seguridade trala guerra de Iraq e falta de control estatal para a protección ou xestión do lugar. [77][78]
Reserva de caza de Selous TZ Selous Game Reserve Aeroview.JPG TanzaniaPwani, Morogoro, Lindi, Mtwara e Ruvuma, Tanzania Tanzania,

9°0′0″S 37°24′0″L / -9.00000, -37.40000

Natural:
(ix), (x)
5 120 000 (12 700 000) 1982 2014– Exploración e extracción de minerais, grandes proxectos de infraestruturas. [79]
Sitio de Palmira Ruins of stone buildigns with columns. Gobernación de Homs, Flag of Syria.svg Siria
34°33′15″N 38°16′0″L / 34.55417, -38.26667 (Site of Palmyra)
Cultural:
(i), (ii), (iv)
0,36 (0,89) 1980 2013– Guerra civil siria, capturada pola organización terrorista Estado Islámico (ISIS). [80]
Tombouctou A street with a mud wall and a pyramid shaped mud building with sticks protruding from its wall. MaliTombouctou,
Rexión de Tombouctou,
Mali Malí
16°46′24″N 2°59′58″O / 16.77333, -2.99944 (Timbuktu)
Cultural:
(ii), (iv), (v)
1988 2012– Ameaza de destrución por parte dos grupos islamitas como Al-Qaeda, Ansar Dine e Boko Haram. Algúns monumentos agora son saqueados e destruídos. [81][82]
Tumba dos Askia A mud structure with sticks protruding from the wall. MaliGao,
Rexión de Gao,
Mali Malí
16°17′23″N 0°02′40″O / 16.28972, -0.04444 (Tomb of Askia)
Cultural:
(ii), (iii), (iv)
4,24 (10,5) 2004 2012– Danos por grupos islamitas como Al-Qaeda e Ansar Dine. Ansar Dine informou que foi destruído cando capturaron Tombouctou. [82][83]
Tumbas dos reis de Buganda en Kasubi Dome shaped house made of natural materials. UgandaDistrito de Kampala,
Uganda Uganda
0°19′45″N 32°33′12″L / 0.32917, -32.55333 (Tombs of Buganda Kings at Kasubi)
Cultural:
(i), (iii), (iv), (vi)
27 (67) 2001 2010– Destrución do Muzibu Azaala Mpanga, o edificio principal do lugar, por un incendio en marzo de 2010. [84][85]
Patrimonio das selvas tropicais ombrófilas de Sumatra Man of the woods.JPG IndonesiaSumatra,
Flag of Indonesia.svg Indonesia
02°30′S 101°30′L / -2.500, -101.500 (Tropical Rainforest Heritage of Sumatra)
Natural:
(vii), (ix), (x)
2 595 124 (6 412 690) 2004 2011– Caza furtiva, talla ilegal, invasión agrícola e plans para construír estradas polo lugar. [86][87]
Parque Nacional de Virunga Mountain landscape with trunks of trees or shrubs that appear to have burned. DemKivu do Norte
e Oriental,
 Democratic Republic of the Congo
0°55′N 29°10′L / 0.917, -29.167 (Virunga National Park)
Natural:
(vii), (viii), (x)
800 000 (2 000 000) 1979 1994– Deforestación e caza furtiva como resultado da afluencia de refuxiados debido á guerra Civil ruandesa [88][89]
Paisaxe mineira de Roșia Montană
The gold mine of Roșia Montană.
RomCondado de Alba,
Romanía Romanía
46°18′22″N 23°7′50″L / 46.30611, -23.13056 (Islands and Protected Areas of the Gulf of California)
Cultural:
(ii), (iii), (iv)
314,42 (776,9) 2021 2021– Ameazas que supoñen os plans para retomar a explotación mineira que danarían unha parte importante da paisaxe mineira inscrita. [90][91]

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Título completo: Convención sobre a protección do Patrimonio Mundial, Cultural e Natural
  2. O sitio de Xerusalén non está asociado a un estado pola UNESCO e clasifícase como "Xerusalén".
  3. Sitio proposto por Xordania. A UNESCO afirmou que "En liña coas resolucións relevantes da ONU, Xerusalén Leste segue sendo parte do territorio palestino ocupado, e o estatuto de Xerusalén debe resolverse nas negociacións permanentes entre Israel e os palestinos".

Referencias[editar | editar a fonte]

  1. "Convention concerning the protection of the World Cultural and Natural Heritage" (PDF). UNESCO. p. 6. Consultado o 10 de decembro de 2010. 
  2. "List of World Heritage in Danger". UNESCO. Consultado o 10 de decembro de 2010. 
  3. "List of World Heritage in Danger". UNESCO. Consultado o 10 de decembro de 2010. 
  4. "Abu Mena". UNESCO. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  5. "Abu Mena–Threats to the Site (2001)". UNESCO. Consultado o 27 de agosto de 2010. 
  6. 25th session 2001, p. 134
  7. "Air and Ténéré Natural Reserves". UNESCO. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  8. 16th session 1992, p. 29
  9. "Ancient City of Aleppo". UNESCO. Consultado o 17 de agosto de 2011. 
  10. "Ancient City of Bosra". UNESCO. Consultado o 17 de agosto de 2011. 
  11. "Ancient City of Damascus". UNESCO. Consultado o 17 de agosto de 2011. 
  12. "Ancient Villages of Northern Syria". UNESCO. Consultado o 17 de agosto de 2011. 
  13. "Archaeological Site of Cyrene". UNESCO. Consultado o 17 de xullo de 2016. 
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 "Libya's five World Heritage sites put on List of World Heritage in Danger". UNESCO. 13 de xullo de 2016. Consultado o 17 de xullo de 2016. 
  15. "Archaeological Site of Leptis Magna". UNESCO. Consultado o 17 de xullo de 2016. 
  16. "Archaeological Site of Sabratha". UNESCO. Consultado o 17 de xullo de 2016. 
  17. "Ashur (Qal'at Sherqat)". UNESCO. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  18. 27th session 2003, pp. 123–124
  19. "Chan Chan Archaeological Zone". UNESCO. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  20. "World Heritage Committee: Tenth session" (PDF). UNESCO. p. 6. Consultado o 26 de xuño de 2011. 
  21. "City of Potosí". whc.unesco.org (en inglés). Consultado o 2018-03-30. 
  22. "Coro and its Port". UNESCO. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  23. 29th session 2005, pp. 102–103
  24. "Crac des Chevaliers and Qal'at Salah El-Din". UNESCO. Consultado o 17 de agosto de 2011. 
  25. "Cultural Landscape and Archaeological Remains of the Bamiyan Valley". UNESCO. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  26. 27th session 2003, pp. 122–123
  27. "World Heritage Committee inscribes East Rennell on the List of World Heritage in Danger". World Heritage Committee. UNESCO. Consultado o 13 de agosto de 2013. 
  28. "Everglades National Park". UNESCO. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  29. "World Heritage Committee: Seventeenth session" (PDF). UNESCO. pp. 20–21. Consultado o 26 de xuño de 2011. 
  30. 34th session 2010, pp. 82–83
  31. "Fortifications on the Caribbean Side of Panama: Portobelo-San Lorenzo". UNESCO. Consultado o 27 de outubro de 2012. 
  32. "Panamanian fortifications inscribed on List of World Heritage in Danger". UNESCO. Consultado o 27 de outubro de 2012. 
  33. "Garamba National Park". UNESCO. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  34. 8th session 1984, p. 18
  35. 20th session 1996, p. 32
  36. "The Iraqi site of Hatra added to the List of World Heritage in Danger". World Heritage Committee. UNESCO. Consultado o 14 de xullo de 2015. 
  37. "World Heritage Committee inscribes new site and approves extension of existing site on UNESCO's World Heritage List". UNESCO. Consultado o 7 de xullo de 2017. 
  38. "Historic Centre of Shakhrisyabz". UNESCO. Consultado o 17 de xullo de 2016. 
  39. "Historic Centre of Shakhrisyabz, Uzbekistan, added to List of World Heritage in Danger". UNESCO. 13 de xullo de 2016. Consultado o 17 de xullo de 2016. 
  40. "Historic Centre of Vienna inscribed on List of World Heritage in Danger". UNESCO. Consultado o 6 de xullo de 2017. 
  41. "Historic Town of Zabid". UNESCO. Consultado o 3 de decembro de 2010. 
  42. 24th session 2000, pp. 26–27
  43. "Islands and Protected Areas of the Gulf of California". UNESCO. Consultado o 8 de xullo de 2019. 
  44. "The Islands and Protected Areas of the Gulf of California (Mexico) inscribed on the List of World Heritage in Danger". UNESCO. Consultado o 8 de xullo de 2019. 
  45. "Kahuzi-Biega National Park". UNESCO. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  46. 21st session 1997, pp. 19–20
  47. "Lake Turkana National Parks". UNESCO. Consultado o 30 de xuño de 2018. 
  48. "Lake Turkana National Parks (Kenya) inscribed on List of World Heritage in Danger". UNESCO. Consultado o 30 de xuño de 2018. 
  49. "Manovo-Gounda St Floris National Park". UNESCO. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  50. 21st session 1997, pp. 18–19
  51. "Minaret and Archaeological Remains of Jam". UNESCO. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  52. "World Heritage Committee: Twenty-sixth session" (PDF). UNESCO. p. 55. Consultado o 26 de xuño de 2011. 
  53. "Medieval Monuments in Kosovo". UNESCO. Consultado o 3 de decembro de 2010. 
  54. 30th session 2006, pp. 157–158
  55. "Mount Nimba Strict Nature Reserve". UNESCO. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  56. 16th session 1992, pp. 26–28
  57. "Nan Madol: Ceremonial Centre of Eastern Micronesia". UNESCO. Consultado o 18 de xullo de 2016. 
  58. "Four sites inscribed on UNESCO's World Heritage List". UNESCO. 15 de xullo de 2016. Consultado o 18 de xullo de 2016. 
  59. "Niokolo-Koba National Park". UNESCO. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  60. 31st session 2007, pp. 41–43
  61. "Okapi Wildlife Reserve". UNESCO. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  62. 21st session 1997, p. 19
  63. "Old City of Jerusalem and its Walls". UNESCO. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  64. "World Heritage Committee: Sixth session" (PDF). UNESCO. pp. 10–12. Consultado o 26 de xuño de 2011. 
  65. "UNESCO replies to allegations". UNESCO. 15 de xullo de 2011. Consultado o 20 de outubro de 2011. 
  66. 66,0 66,1 "Yemen's Old City of Sana'a and Old Walled City of Shibam added to List of World Heritage in Danger". World Heritage Committee. UNESCO. Consultado o 15 de xullo de 2015. 
  67. "Old Town of Ghadamès". UNESCO. Consultado o 17 de xullo de 2016. 
  68. "Old Towns of Djenné". UNESCO. Consultado o 17 de xullo de 2016. 
  69. "Mali's Old Towns of Djenné on List of World Heritage in Danger". UNESCO. 13 de xullo de 2016. Consultado o 17 de xullo de 2016. 
  70. "Palestine: Land of Olives and Vines – Cultural Landscape of Southern Jerusalem, Battir". UNESCO. Consultado o 25 de febreiro de 2015. 
  71. "Palestine: Land of Olives and Vines - Cultural Landscape of Southern Jerusalem, Battir, inscribed on World Heritage List and on List of World Heritage in Danger". UNESCO. Consultado o 25 de febreiro de 2015. 
  72. "Rainforests of the Atsinanana". UNESCO. Arquivado dende o orixinal o 3 de setembro de 2011. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  73. 34th session 2010, pp. 57–58
  74. "Río Plátano Biosphere Reserve". UNESCO. Consultado o 25 de xuño de 2011. 
  75. 20th session 1996, p. 29
  76. "Rock-Art Sites of Tadrart Acacus". UNESCO. Consultado o 17 de xullo de 2016. 
  77. "Samarra Archaeological City". UNESCO. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  78. 31st session 2007, pp. 152–153
  79. "Selous Game Reserve". UNESCO World Heritage Centre (en inglés). Consultado o 2018-03-30. 
  80. "Site of Palmyra". UNESCO. Consultado o 17 de agosto de 2011. 
  81. "Timbuktu". UNESCO. Consultado o 27 de outubro de 2012. 
  82. 82,0 82,1 "Heritage sites in northern Mali placed on List of World Heritage in Danger". UNESCO. Consultado o 27 de outubro de 2012. 
  83. "Tomb of Askia". UNESCO. Consultado o 27 de outubro de 2012. 
  84. "Tombs of Buganda Kings at Kasubi". UNESCO. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  85. 34th session 2010, pp. 103–105
  86. "Tropical Rainforest Heritage of Sumatra". UNESCO. Consultado o 25 de xuño de 2011. 
  87. "Danger listing for Indonesia's Tropical Rainforest Heritage of Sumatra". UNESCO. Consultado o 26 de xullo de 2011. 
  88. "Virunga National Park". UNESCO. Consultado o 28 de maio de 2010. 
  89. "World Heritage Committee: Eighteenth session" (PDF). UNESCO. pp. 21, 51. Consultado o 26 de xuño de 2011. 
  90. "Roșia Montană Mining Landscape". UNESCO. Consultado o 2021-07-28. 
  91. "Cultural sites in Africa, Arab Region, Asia, Europe, and Latin America inscribed on UNESCO's World Heritage List". UNESCO. Consultado o 2021-07-28. 

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]

Bibliografía[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]