Lista do Patrimonio Mundial en Perigo

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

Esta é a lista dos lugares do Patrimonio da Humanidade en perigo:

Se o Comité do Patrimonio Mundial é avisado sobre posíbeis perigos para un sitio, este inclúese nesta lista co fin de chamar a atención mundial sobre as condicións, naturais ou criadas polo ser humano, que ameazan as características polas cales inicialmente se inscribiu o sitio na Lista do Patrimonio Mundial.

Os seguintes sitios foron inscritos na lista de Patrimonio da Humanidade en perigo a causa do risco que ajercen neles conflitos civís, turismo masivo ou fenómenos naturais.

Sitio protexido Patrimonio da
Humanidade
desde
En
perigo
desde
País
Cidade vella de Xerusalén e as súas murallas 1981 1982 Flag of Israel.svg Israel/Flag of Jordan.svg Xordania/Flag of Palestine.svg Palestina[1]
Zona arqueolóxica de Chan Chan 1986 1986 Flag of Peru.svg Perú
Reserva Natural Integral do Monte Nimba 1981 1992 Costa do Marfil Costa do Marfil /Guinea Guinea
Reservas naturais de Air e de Teneré 1991 1992 Níxer Níxer
Parque nacional Virunga 1979 1994 República Democrática do Congo R.D. do Congo
Parque nacional Garamba 1996 1996 República Democrática do Congo R.D. do Congo
Parque nacional do Manovo-Gounda St. Floris 1988 1997 República Centroafricana República Centroafricana
Parque nacional Kahuzi-Biega 1980 1997 República Democrática do Congo R.D. do Congo
Reserva de fauna de Okapis 1996 1997 República Democrática do Congo R.D. do Congo
Parque nacional Salonga 1984 1999 República Democrática do Congo R.D. do Congo
Cidade histórica de Zabid 1993 2000 Flag of Yemen.svg Iemen
Abu Mena 1979 2001 Exipto Exipto
Minarete e restos arqueolóxicos de Jam 2002 2002 Flag of Afghanistan.svg Afganistán
Paisaxe cultural e vestixios arqueolóxicos do val de Bamiyán 2003 2003 Flag of Afghanistan.svg Afganistán
Assur (Qal'at Cherqat) 2003 2003 Flag of Iraq.svg Iraq
Oficinas salitreiras de Humberstone e Santa Laura 2005 2005 Flag of Chile.svg Chile
Coro e o seu porto 1993 2005 Flag of Venezuela.svg Venezuela
Monumentos medievais en Kosovo 2004 2006 Kosovo Kosovo/Serbia Serbia
Cidade arqueolóxica de Samarra 2007 2007 Flag of Iraq.svg Iraq
Parque nacional Niokolo-Koba 1981 2007 Senegal Senegal
Sistema de Reservas da Barreira do Arrecife de Belice 1996 2009 Flag of Belize.svg Belize
Pluviselvas de Atsinanana 2007 2010 Madagascar Madagascar
Parque nacional dos Everglades 1979 1993-2007
2010
Estados Unidos de América Estados Unidos
Tumbas dos reis de Buganda en Kasubi 2001 2010 Uganda Uganda
Patrimonio dos bosques tropicais ombrófilos de Sumatra 2004 2011 Flag of Indonesia.svg Indonesia
Reserva da Biosfera de Río Plátano 1982 1996-2007
2011
Flag of Honduras.svg Honduras
Tumba dos Askia 2004 2012 Mali Malí
Fortificacións da costa caribeña de Panamá: Portobelo e San Lorenzo 1980 2012 Flag of Panama.svg Panamá
Pier Head - Porto marítimo mercantil de Liverpool 2004 2012 Reino Unido Reino Unido
Lugar de nacemento de Xesús: Igrexa da Natividade e a Ruta de Peregrinaxe, Belén 2012 2012 Flag of Palestine.svg Palestina
Tombuctú 1988 1990-2005
2012
Mali Malí
Cidade vella de Damasco 1979 2013 Flag of Syria.svg Siria
Sitio de Palmira 1980 2013 Flag of Syria.svg Siria
Cidade vella de Bosra 1980 2013 Flag of Syria.svg Siria
Cidade vella de Alepo 1986 2013 Flag of Syria.svg Siria
Krak dos Cabaleiros e Cidadela de Saladino 2006 2013 Flag of Syria.svg Siria
Aldeas antigas do norte de Siria 2011 2013 Flag of Syria.svg Siria
Sitio de Rennell Este 1998 2013 Illas Salomón Illas Salomón
Cidade de Potosí 1987 2014 Flag of Bolivia.svg Bolivia
Reserva de caza Selous 1982 2014 Tanzania Tanzania
Palestina: terra de oliveiras e viñas – Paisaxe cultural do sur de Xerusalén, Battir 2014 2014 Flag of Palestine.svg Palestina
Hatra 1985 2015 Flag of Iraq.svg Iraq
Cidade vella Amurallada de Shibam 1982 2015 Flag of Yemen.svg Iemen
Cidade vella de Saná 1986 2015 Flag of Yemen.svg Iemen
Sitio arqueolóxico de Leptis Magna 1982 2016 Libia Libia
Sitio arqueolóxico de Sabratha 1982 2016 Libia Libia
Sitio arqueolóxico de Cirene 1982 2016 Libia Libia
Sitio rupestre de Tadrart Acacus 1985 2016 Libia Libia
Cidade vella de Ghadames 1986 2016 Libia Libia
Cidades antigas de Djenné 1988 2016 Mali Malí
Nan Madol: centro cerimonial da Micronesia Oriental 2016 2016 Estados Federados de Micronesia Micronesia
Centro histórico de Shakhrisyabz 2000 2016 Flag of Uzbekistan.svg Uzbequistán
Centro histórico de Viena 2001 2017 Austria Austria
Cidade vella de Hebrón/Al-Khalil 2017 2017 Flag of Palestine.svg Palestina

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Foi proposto como Patrimonio da Humanidade por Xordania. Segundo o disposto pola UNESCO, a situación de Xerusalén é excepcional, porque non hai un acordo político xeneral sobre o seu status. Certos países declaran que acatarían a situación definida no plan de partición de Nacións Unidas de 1947 que consideraban a Xerusalén como un corpus separado, non pertencente nin a Israel nin a Xordania

Véxase tamén[editar | editar a fonte]