Lista de monarcas de Francia

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Este artigo precisa dunha revisión dun experto no tema.
Este artigo ou sección precisa revisión por un experto neste tema .
Por favor axúdenos a atopar un colaborador con eses coñecementos ou mellore este artigo vostede mesmo. Vexa na páxina de discusión que aspectos son os que precisan revisión.

No tempo dos Merovinxios e dos primeiros Carolinxios, ate á morte dun rei, o reino compartíase entre cada un dos seus fillos. O tesouro público e os bens privados do soberano, en efecto, confundíanse: iso explicábase principalmente polo feito de que o concepto de Estado -que non existía no dereito dos pobos xermánicos- perdeuse desde a caída do Imperio romano. Só máis tarde que a norma cambiou e que se designou a un único herdeiro, mentres que o dereito escrito daría unha volta e que o Estado reaparecería.

Por outra banda, o concepto de Francia apareceu moi progresivamente durante os séculos. Algúns consideran que non se pode falar de Francia que a partir do Tratado de Verdún que sería a orixe tamén da Alemaña (843), ou ata a partir do acceso de Hugo Capeto ao poder (987), ou tamén máis tarde.

Seguirase aquí a tradición das escolas primarias en Francia, que fai remontar à orixe do país á unificación dos francos. En efecto, o Estado franco logo máis tarde francés existiu sen descontinuidade dende 486 ata a actualidade, e á Francia de hoxe é a este respecto á herdeira do reino franco de Clodoveo (Clovis en francés).

A presente lista implica a reis merovinxios que so reinaron sobre unha parte de Francia ou sobre a súa totalidade. O nome dos reis de Neustria ou de Austrasia escríbese así en itálico. Os reis de París tiñan con todo unha determinada superioridade e a historiografía retenos como reis de Francia (aínda que o título so exísteo a partir do século XIII).

Esta lista implica tamén aos monarcas "teóricos", é dicir, os que nunca exerceron o seu poder e teñen o seu nome entre paréntese.

Monarcas de Francia
Nome Datas de reinado Títulos Retrato
Merovinxios
Faramundo 418-428 Duque dos franco salios (lendario) Portrait roi Pharamond.jpg
Clodión O Cabeludo 428 - 448 Duque dos francos salios Portrait Roi de france Clodion.jpg
Meroveo 448 - 457 Duque dos francos salios (incerto) Portrait Roi de france Mérovée.jpg
Khilderico I 457 - 481 Duque e Rei dos fracos salios Childeric en couleur.jpg
Clodoveo I 481511 Rei dos francos Portrait Roi de france Clovis.jpg
Clodomiro 511524 Rei de Orleans
Teodorico I 511534 Rei de Metz (a futura Austrasia) Portrait Roi de france Thierri Ier.jpg
Childeberto I 511558 Rei de París Portrait Roi de france Childebert Ier.jpg
Clotario I 511561
558561
Rei de Neustria
Rei dos francos
Portrait Roi de france Clotaire Ier.jpg
Teodeberto I 534548 Rei de Austrasia
Teodebaldo I 548555 Rei de Austrasia
Cariberto I 561567 Rei de París
Khilperico I 561584
567584
Rei de Neustria
Rei de París
Portrait Roi de france Chilpéric roy de France.jpg
Gontran I 561592
584592
Rei de Borgoña
Rei de París
Sixeberto I 561575 Rei de Austrasia Sigebert Ier.jpg
Khildeberto II 575595
592595
Rei de Austrasia
Rei de París et de Borgoña
Portrait Roi de france Childebert II (i.e. III).jpg
Teodeberto II 595 - 612 Rei de Austrasia
Teodorico II 595613
612613
Rei de Borgoña
Rei de Austrasia
Portrait Roi de france Thierri II (i.e. IV).jpg
Sixeberto II baixo a rexencia da raíña Brunehilda 613 Rei de Borgoña
Rei de Austrasia
Clotario II 584629
595629
613629
Rei de Neustria
Rei de París
Rei dos francos
Clotaire II Lombards.jpg
Dagoberto I 629639
632639
Rei dos francos (sen à Aquitania
Rei dos francos
Portrait Roi de france Dagobert Ier.jpg
Cariberto II 629632 Rei de Aquitania
Clodoveo II 639657
656657
Rei de Neustria, de Borgoña
Rei de Austrasia
Portrait Roi de france Clovis II.jpg
Sixeberto III 639656 Rei de Austrasia
Khildeberto III o Adoptado 657662 Rei de Austrasia Portrait Roi de france Childebert II (i.e. III).jpg
Clotario III 657673 Rei de Neustria e de Borgoña Portrait Roi de france Clotaire III.jpg
Khilderico II 662675
673675
Rei de Austrasia
Ocupou à Neustria
Portrait Roi de france Childéric II.jpg
Teodorico III 673691
679691
Rei de Neustria
Rei dos francos (de feito unicamente de Neustria).
A Austrasia estaba no poder de Pipino de Herstal, coñecido tamén como Pipino o Mozo
Clodoveo III 675 - 676 Rei de Neustria, Borgoña e Austrasia Portrait Roi de france Clovis III (sic).jpg
Dagoberto II 676679 Rei de Austrasia Dagobert II..png
Clodoveo IV 691695 Rei dos francos (de feito unicamente de Neustria)
Khildeberto IV 695711 Rei dos francos (de feito unicamente de Neustria)
Dagoberto III 711715 Rei dos francos (de feito unicamente de Neustria) Portrait Roi de france Dagobert II (i.e III).jpg
Khilderico II 715717
719721
Rei dos francos (de feito unicamente de Neustria)
Rei dos francos
Clotario IV 717719 Rei de Austrasia
Teodorico IV 721737 Rei dos francos Portrait Roi de france Thierri II (i.e. IV).jpg
Carlos Martel 737741 Mordomo de palacio de Austrasia(sen rei durante este período).
El goberna de feito dende 717 en Austrasia
e logo despois no 721 todo o reino franco.
Charles Martel Saint Denis.jpg
Khilderico III 743751 Rei dos francos Childeric III.jpg
Carolinxios
Pipino o Breve 751768 Rei dos francos Pépin the younger.jpg
Carlomán I 768771 Rei dos francos Gisant carloman.JPG
Carlomagno o Grande ou Charlemagne en francés 768800
800814
Rei dos francos
emperador de Occidente
Charles Ier le Grand ou Charlemagne.jpg
Luís I o Piadoso ou o Bondadoso 781814
814840
Rei de Aquitania
emperador de Occidente
Ludwik I Pobożny.jpg
Carlos II o Calvo 843877
875877
Rei de Francia (reina sobre a Francie occidental)
emperador de Occidente
Karl den skallige, Nordisk familjebok.png
Luís II o Tatexo 877879 Rei de Francia
Luís III 879882 Rei de Francia Louis III. et Carloman II..jpg
Carlomán II 879884 Rei de Francia Louis III. et Carloman II..jpg
Carlos III o Gordo 884887
881887
Rexente de Francia (rei de Italia et de Alemaña)
emperador de Occidente
Charles the Fat.jpg
Eudes I   (Dinastía Robertina) 888898 Rei de Francia EudesParis.jpg
Carlos III o Babiolo 893922 Rei de Francia
Roberto I   (Robertino) 922923 Rei de Francia
Raúl I   (Bosonide) 923936 Rei de Francia Raoul Ier.jpg
Luís IV de Otromaro 936954 Rei de Francia Louis IV d'Outremer.jpg
Lotario 954986 Rei de Francia Lothaire.jpg
Luís V o Lacazán 986987 Rei de Francia
Dinastía Capetiana
Hugo Capeto 987996 Rei de Francia Hugues capet.jpg
Roberto II o Piadoso 9961031 Rei de Francia Robert II de France.jpg
Hugo II 1017 - 1025 Rei de Francia como un asociado o trono
Henrique I 10311060 Rei de Francia Henri I.jpg
Filipe I 10601108 Rei de Francia Philippe Ier.jpg
Luís VI o Gordo 11081137 Rei de Francia Louis VI le Gros.jpg
Luís VII o Rapaz 11371180 Rei de Francia Louis VII le Jeune.jpg
Filipe II Augusto 11801223 Roi de France Philippe II Auguste.jpg
Luís VIII o León 12231226 Rei de Francia Louis VIII le Lion.jpg
Luís IX ou Santo 12261270 Rei de Francia Louis IX ou Saint-Louis.jpg
Filipe III o Atrevido 12701285 Rei de Francia Miniature Philippe III Courronement.jpg
Filipe IV o Fermoso 12851314 Roi de France Philippe IV le Bel.jpg
Luís X o Obstinado 13141316 Rei de Francia Louis X le Hutin.jpg
(Xoán I) o Postumo 1316 Rei de Francia Jean Ier le Posthume.jpg
Filipe V o Longo 13161322 Rei de Francia e de Navarra Philippe V le Long.jpg
Carlos IV o Fermoso 13221328 Rei de Francia e de Navarra Charles IV le Bel.jpg
Valois
Filipe VI de Valois 13281350 Rei de Francia Philippe VI de Valois.jpg
Xoán II o Bo 13501364 Rei de Francia Sacre de Jean le Bon.jpg
Carlos V o Sabio 13641380 Rei de Francia Charles V France.jpg
Carlos VI o Louco 13801422 Rei de Francia Charles VI de France.JPG
Carlos VII o Vitorioso 14221461 Rei de Francia KarlVII.jpg
Luís XI o Prudente 14611483 Rei de Francia Louis XI.jpg
Carlos VIII o Afable 14831498 Rei de Francia Charles VIII de france.jpg
Luís XII o Pai do Pobo 14981515 Rei de Francia Louis XII de France.jpg
Francisco I o Rei Cabaleiro 15151547 Rei de Francia FrancisIFrance.jpg
Henrique II 15471559 Rei de Francia e duque de Bretaña Henri2.jpg
Francisco II 15591560 Rei de Francia FrancoisII.jpg
Carlos IX 15601574 Rei de Francia Charles IX of France3.jpg
Henrique III 15741589 Rei de Francia Henri III Versailles.jpg
Borbón
Henrique IV o Grande 15891610 Rei de Francia e de Navarra Henry IV of france by pourbous younger.jpg
Luís XIII o Xusto 16101643 Rei de Francia e de Navarra Louis XIII.jpg
Luís XIV o Rei Sol 16431715 Rei de Francia e de Navarra Louis XIV of France.jpg
Luís XV o Ben Amado 17151774 Rei de Francia e de Navarra LouisXV-Rigaud1.jpg
Luís XVI 17741791
17911792
Rei de Francia e de Navarra
Rei dos franceses
O seu fillo Luís XVII foi recoñecido como rei só polos monarquicos tras a morte de Luís XVI.
Louis xvi.jpg
Primeiro Imperio
Napoléon I o Grande ou o Aguia 18041814 et 1815 Emperador dos franceses Ingres, Napoleon on his Imperial throne.jpg
((Napoléon II)) o Aguiacho 1815 Emperador dos franceses Napoleon 2.jpg
Borbón (seguinte)
Louis XVIII 18141815 et 18151824 Rei de Francia
Converteuse en herdeiro ó trono tras a morte do seu sobrino Luís XVII, que só foi recoñecido polos monarquicos tras a morte de Luís XVI de Francia.
Louis XVIII2.jpg
Carlos X 18241830 Rei de Francia
((Louis XIX)) 1830 (20 minutos o 2 de agosto 1830) Rei de Francia Louis antoine artois.jpg
(Henrique V) 1830 (5 días do 2 ata o 7 de agosto) Rei de Francia Comte-de-chambord.jpg
Orleans
Luís Filipe I 18301848 Rei dos franceses Louis-Philippe de Bourbon.jpg
Segundo Imperio
Napoleón III 18521870 Emperador dos franceses Franz Xaver Winterhalter Napoleon III.jpg