Lista das constelacións por área

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

Esta é a lista das 88 constelacións modernas, organizada segundo a área que cobren de firmamento, medido en graos cadrados, determinados polos límites trazados por Eugène Joseph Delporte no 1930, por mandato da Unión Astronómica Internacional (UAI) e publicadas no Délimitation scientifique des constellations (Cambridge University Press). Antes do traballo de Delporte, os límites só foron vagamente definidos.

Delporte debuxou os límites usando as liñas verticais e horizontais de ascensión recta e declinación; Porén, fixo esta tarefa segundo a época besseliana B1875.0, o que significa que, debido á precesión dos equinoccios, os bordos dos mapas modernos (por exemplo, para a época xuliana X2000) téñense movido un pouco, polo que xa non son liñas perfectamente verticais ou horizontais. Este desvío aumentará cós anos e séculos vindeiros. Porén, isto non altera a área que cobre cada constelación.

Amósanse os nomes latinos das constelacións. A área está dada en graos cadrados.

Posto Constelación Área Porcentaxe
1 Hydra 1.302,844 3,16
2 Virgo 1.294,428 3,14
3 Ursa Major 1.279,660 3,10
4 Cetus 1.231,411 2,99
5 Hercules 1.225,148 2,97
6 Eridanus 1.137,919 2,76
7 Pegasus 1.120,794 2,72
8 Draco 1.082,952 2,63
9 Centaurus 1.060,422 2,57
10 Aquarius 979,854 2,38
11 Ophiuchus 948,340 2,30
12 Leo 946,964 2,30
13 Boötes 906,831 2,20
14 Pisces 889,417 2,16
15 Sagittarius 867,432 2,10
16 Cygnus 803,983 1,95
17 Taurus 797,249 1,93
18 Camelopardalis 756,828 1,83
19 Andrómeda 722,278 1,75
20 Puppis 673,434 1,63
21 Auriga 657,438 1,59
22 Aquila 652,473 1,58
23 Serpens[1] 636,928 1,54
24 Perseus 614,997 1,49
25 Cassiopeia 598,407 1,45
26 Orion 594,120 1,44
27 Cepheus 587,787 1,42
28 Lynx 545,386 1,32
29 Libra 538,052 1,30
30 Gemini 513,761 1,25
31 Cáncer 505,872 1,23
32 Vela 499,649 1,21
33 Scorpius 496,783 1,20
34 Carina 494,184 1,20
35 Monoceros 481,569 1,17
36 Sculptor 474,764 1,15
37 Phoenix 469,319 1,14
38 Canes Venatici 465,194 1,13
39 Aries 441,395 1,07
40 Capricornus 413,947 1,00
41 Fornax 397,502 0,96
42 Coma Berenices 386,475 0,94
43 Canis Major 380,118 0,92
44 Pavo 377,666 0,92
45 Grus 365,513 0,89
46 Lupus 333,683 0,81
47 Sextans 313,515 0,76
48 Tucana 294,557 0,71
49 Indus 294,006 0,71
50 Octans 291,045 0,71
51 Lepus 290,291 0,70
52 Lyra 286,476 0,69
53 Crater 282,398 0,68
54 Columba 270,184 0,65
55 Vulpecula 268,165 0,65
56 Ursa Minor 255,864 0,62
57 Telescopium 251,512 0,61
58 Horologium 248,885 0,60
59 Pictor 246,739 0,60
60 Piscis Austrinus 245,375 0,59
61 Hydrus 243,035 0,59
62 Antlia 238,901 0,58
63 Ara 237,057 0,57
64 Leo Minor 231,956 0,56
65 Pyxis 220,833 0,54
66 Microscopium 209,513 0,51
67 Apus 206,327 0,50
68 Lacerta 200,688 0,49
69 Delphinus 188,549 0,46
70 Corvus 183,801 0,45
71 Canis Minor 183,367 0,44
72 Dorado 179,173 0,43
73 Corona Borealis 178,710 0,43
74 Norma 165,290 0,40
75 Mensa 153,484 0,37
76 Volans 141,354 0,34
77 Musca 138,355 0,34
78 Triangulum 131,847 0,32
79 Chamaeleon 131,592 0,32
80 Corona Australis 127,696 0,31
81 Caelum 124,865 0,30
82 Reticulum 113,936 0,28
83 Triangulum Australe 109,978 0,27
84 Scutum 109,114 0,26
85 Circinus 93,353 0,23
86 Sagitta 79,932 0,19
87 Equuleus 71,641 0,17
88 Crux 68,447 0,17

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Serpens divídese en dúas seccións: Serpens Caput (429 graos cadrados) e Serpens Cauda (208 graos cadrados)

Véxase tamén[editar | editar a fonte]