Lista de obras de Michelangelo

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á busca

A seguinte é unha lista das obras de Michelangelo, na que se inclúen as obras desaparecidas e outras atribuídas do artista do Renacemento italiano nacido en Caprese no ano 1475. Dende moi novo entrou como aprendiz no taller dos irmáns Domenico e Davide Ghirlandaio en Florencia, e tivo como principais mecenas a Lorenzo de Médici e ao Xulio II. O artista practicou a escultura, a pintura, o debuxo, a arquitectura e a poesía. Faleceu en Roma no ano 1564.

Escultura[editar | editar a fonte]

Título Ano Localización Material Dimensións Imaxe Referencias
Cabeza de fauno ca. 1489-1494 Perdida Mármore Cabeza de fauno [1]
Virxe da escaleira c. 1490 Casa Buonarroti, Florencia Mármore 56,7 × 40,1 cm Madonna della Scala [2]
Crucifixo do Santo Spirito c. 1493 Basílica do Santo Spirito, Florencia Madeira policromada 142 × 135 cm Crucifijo del Santo Spirito [3]
Hércules c. 1492 Desaparecida desde 1713 Mármore 240 cm[nota 1] Hércules [4]
A batalla dos centauros 1490-1492 Casa Buonarroti, Florencia Mármore 80,5 × 88 cm La batalla de los centauros [5]
San Petronio da Arca de san Domingo[nota 2] 1494-1495 Basílica de san Domingos, Boloña Mármore 64 cm de altura San Petronio [6]
San Procolo da Arca de san Domingos[nota 2] 1494-1495 Basílica de san Domingos, Boloña Mármore 58,5 cm de altura San Procolo [7]
Anxo da Arca de san Domingos[nota 2] 1494-1495 Basílica de san Domingos, Boloña Mármore 51,5 cm de altura Anxo [8]
San Xoaniño 1495-1496 Sacra Capela do Salvador, Úbeda Mármore 130 cm de altura San Juanito [9][10]
Crocifisso Gallino[nota 3] c. 1495 Palazzo Bargello, Florencia Madeira de tileiro 41,3 x 39,7 cm Crucifixo en madeira de tilo [11][12]
Cupido dormente 1496 Desaparecido desde 1632 Mármore 92 cm de lonxitude[nota 4] Cupido dormiente
Cupido-Apolo[nota 5] c. 1497 Perdida Mármore Cupido-Apollo [13]
Baco 1496-1497 Palazzo Bargello, Florencia Mármore 1,84 cm de altura
203 cm de altura (coa base
Bacus [14]
Crucifixo de Montserrat[nota 6] 1496-1497 Mosteiro de Montserrat, Monistrol de Montserrat Marfil 58,5 cm Crucifix [15]
Piedade 1497-1499 Basílica de San Pedro, Roma Mármore 174 cm de altura, 195 cm de ancho na base Pietà [16]
David 1501-1504 Galería da Academia, Florencia Mármore 5,17 m de altura David [17]
Madonna de Bruxas 1503-1505 Igrexa de Nosra Señora de Bruxas, Bruxas Mármore 128 cm de altura Madonna de Brujas [18]
San Paolo 1501-1504 Catedral, Siena (no Altar Piccolomini) Mármore 127 cm de altura San Paolo [19]
San Pedro 1501-1504 Catedral, Siena (no Altar Piccolomini) Mármore 124 cm de altura San Pietro [20]
San Pio 1501-1504 Catedral, Siena (no Altar Piccolomini) Mármore 134 cm de altura San Pio [21]
San Gregorio 1501-1504 Catedral, Siena (no Altar Piccolomini) Mármore 126 cm de altura San Gregorio [22]
Tondo Taddei c. 1504-1505 Royal Academy of Arts, Londres Mármore 106,8 cm de diámetro Tondo Taddei [23]
Tondo Pitti c. 1504-1505 Palazzo Bargello, Florencia Mármore 91 × 80 cm Tondo Pitti [24][25]
San Mateo[nota 7] c. 1505-1506 Galería da Academia, Florencia Mármore 271'5 cm de altura San Matteo [26]
Tumba do papa Xulio II 1503[nota 8] San Pietro in Vincoli, Roma Mármore Tumba de Julio II
Moisés c. 1513-1516 San Pietro in Vincoli, Roma (na Tumba do papa Xulio II) Mármore 235 cm de altura Mosé [27]
Escravo rebelde 1513 Museo do Louvre, París Mármore 215 cm de altura Schiavo ribelle [28]
Escravo moribundo 1513-1516 Museo do Louvre, París Mármore 229 cm de altura Schiavo morente [29]
Schiavo giovane c. 1530-1534 Galería da Academia, Florencia Mármore 256 cm de altura Schiavo giovane [30]
Schiavo Atlante c. 1530-1534 Galería da Academia, Florencia Mármore 277 cm de altura Schiavo Atlante [30]
Schiavo barbuto c. 1530-1534 Galería da Academia, Florencia Mármore 263 cm de altura Schiavo barbuto [30]
Schiavo che si ridesta c. 1520-1523 Galería da Academia, Florencia Mármore 267 cm de altura Schiavo che si ridesta [30]
Rachele 1542-1545 San Pietro in Vincoli, Roma (na Tumba do papa Xulio II) Mármore 197 cm de altura Raquel ou a vida contemplativa [31]
Lia 1542-1545 San Pietro in Vincoli, Roma (na Tumba do papa Xulio II) Mármore 209 cm de altura Lia ou a vida activa [32]
Tumba de Lourenzo de Medici 1520-1534 Basílica de San Lourenzo Mármore e pietra serena (pedra gris)
Due lottatori c. 1530 Casa Buonarroti, Florencia Bosquexo de arxila 41 cm de altura Due lottatori [33]
Genio della Vittoria c. 1532–1534 Palazzo Vecchio, Florencia Mármore 261 cm de altura Genio della Vittoria [34]
Tumba de Xiao II de Medici, Noite e Día c. 1524 Basílica de San Lourenzo, Florencia Mármore 650 x 470 cm Réplica da Noite no Museo Pushkin [35]
Tumba de Lourenzo II de Medici, Crepúsculo e Aurora c. 1524 Basílica de San Lourenzo, Florencia Mármore 650 x 470 cm Tumba de Lourenzo de Medici [36]
Madonna Medici 1521-1534 Basílica de San Lourenzo, Florencia Mármore 348 cm de altura Madonna Medici [37]
David-Apollo c. 1530 Museo Nacional do Bargello Mármore 147 cm de altura David-Apollo [38]
Ragazzo accovacciato c. 1524 Museo do Hermitage, San Petersburgo Mármore 54 cm de altura Museo do Hermitage [39]
Cristo della Minerva 1521 Santa Maria sopra Minerva, Roma Mármore 205 cm de altura Cristo della Minerva [40]
Bruto 1539 Museo Nacional do Bargello, Florencia Mármore 96 cm de altura Busto de Brutus [41]
Pietà Bandini c. 1550 Museo dell'Opere del Duomo, Florencia Mármore 253 cm de altura Pietà Bandini [42]
Pietà Rondanini 1552-1564
inacabada
Castelo dos Sforza, Milán Mármore 195 cm de altura Pietà Rondanini [43]
Pietà di Palestrina c. 1550 Galería da Academia, Florencia Mármora 253 cm de altura Pietà di Palestrina [44]

Pintura[editar | editar a fonte]

Título Ano Localización Técnica Dimensións Imaxe Referencias
Tormento di sant'Antonio c. 1487-1488 Museo de Arte Kimbell, Fort Worth (Texas) Óleo 47 x 35 cm Termento di sant'Antonio [45]
Battaglia di Cascina[nota 9] 1504 Palazzo Vecchio Debuxo Copia do debuxo de Michelangelo, da parte central da Bataglia di Cascina, obra de Bastiano da Sangallo [46]
Madonna di Manchester c. 1497 National Gallery, Londres Témpera sobre madeira 104,5 × 77 cm Madonna di Manchester [47]
Tondo Doni c. 1506 Galería Uffizi, Florencia Témpera sobre madeira 120 cm de diámetro Tondo Doni [48]
Deposizione di Cristo nel sepolcro c. 1500-1501 National Gallery, Londres Témpera sobre madeira 161,7 × 149,9 cm Deposizione di Cristo nel sepolcro [49]
Bóveda da Capela Sistina 1508-1512 Capela Sistina, Cidade do Vaticano Frescos Máis de 500m2 Bóveda da Capela Sistina [50][51]
Leda e il cigno[nota 10] 1530 National Gallery, Londres Óleo sobre panel 105.4 x 141 cm Leda e o Cisne [52]
Xuízo final 1536-1541 Capela Sistina, Cidade do Vaticano Fresco 13,60 × 20,70 m Xuízo final [51][53]
Crocifissione di San Pietro 1542-1550 Capela Paulina, Cidade do Vaticano Fresco 625 × 662 cm Crocifissione di San Pietro [54]
Conversione di Saulo 1542-1550 Capela Paulina, Cidade do Vaticano Fresco 625 × 661 cm Conversione di Saulo [54]
Crucifixión ca. 1540 Copia ou quizais a orixinal na Concatedral de Santa María da Redonda, Logroño Óleo Crucifixión, na catedral de Logroño [55]

Arquitectura[editar | editar a fonte]

Edificio Anos en construción Localización Imaxe
Proxecto para a fachada da Basílica de San Lourenzo de Florencia 1515–1520, non se chegou a construír. Florencia Maqueta de madeira de Michelangelo para a fachada de San Lourenzo
A nova Capela dos Medici e a Sancristía Nova da basílica de San Lourenzo de Florencia 1520-1534 Florencia Capela nova e sancristía
Escalinata e vestíbulo da Biblioteca Laurenziana, na basílica de San Lourenzo de Florencia 1523–1559 Florencia Vestíbulo da Biblioteca Laurenziana
Biblioteca Laurenziana 1523–1559 Florencia Interior da Biblioteca laurenziana
Fortificacións de Florencia 1528–1529 Florencia Debuxo para un baluarte na Porta ao Prato di Ognissanti
Cordonata Capitolina 1538-1552 Roma Cordonata Capitolina
Piazza del Campidoglio 1538-1552 Roma Piazza del Campidoglio
Palazzo Farnese 1546 Roma Palazzo Farnese
Basílica de San Pedro 1546-1564 Roma Basílica de San Pedro
San Giovanni dei Fiorentini
Proxecto non executado
1559–1560 Roma Proxecto para San Giovanni dei Fiorentini
Capela Sforza na Basílica de Santa María a Maior c. 1560 Roma Capela Sforza
Porta Pia 1561–1565 Roma Porta Pia
Reestruturación da basílica de Santa Maria degli Angeli e dei Martiri 1561– Roma Interior de Santa María degli Angeli

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Segundo escritos de Ascanio Condivi
  2. 2,0 2,1 2,2 Parte da Arca di San Domenico, realizada por diversos artistas e en diferentes épocas.
  3. Atribución insegura, moi discutida; non se nomea en ningunha fonte contemporánea de Michelangelo. Exposto no Museo Horne de Florencia en 2004, a atribución foi ben recibida por Giancarlo Gentilini, Antonio Paolucci, Cristina Acidini, Arturo Carlo Quintavalle e outros, mais tamén discutida por outros historiadores da arte.
  4. Segundo as fontes documentais.
  5. No ano 1572 pasou á colección dos Médici, sendo a última noticia que se ten sobre esta escultura.
  6. Nova atribución, discutida. Previamente se atribuíra a Ghiberti
  7. A obra quedou inacabada.
  8. En seis fases diferentes: 1505, 1513, 1516, 1525-1526, 1532 e 1542
  9. Fresco inacabado que Michelangelo ía pintar en contraposición á Bataglia di Anghiari de Leonardo da Vinci
  10. O cadro orixinal perdeuse, mais consérvase unha copia de Peter Paul Rubens.
Referencias
  1. NNDB (ed.). "Michelangelo" (en inglés). Consultado o 2 de maio de 2015. 
  2. Casa Buonarroti (ed.). "Madonna della scala" (en italiano). Consultado o 2 de maio de 2015. 
  3. BBC, ed. (18 de xullo de 2001). "Crucifix 'confirmed' as a Michelangelo" (en inglés). Consultado o 2 de maio de 2015. 
  4. Baldini, p. 89}}
  5. Casa Buonarroti (ed.). "Battaglia dei centauri" (en italiano). Consultado o 2 de maio de 2015. 
  6. Fondazione Federico Zeri (ed.). "Buonarroti Michelangelo , San Petronio" (en italiano). Arquivado dende o orixinal o 05 de marzo de 2016. Consultado o 3 de maio de 2015. 
  7. Fondazione Federico Zeri (ed.). "Buonarroti Michelangelo , San Procolo" (en italiano). Consultado o 3 de maio de 2015. [Ligazón morta]
  8. Fondazione Federico Zeri (ed.). "Buonarroti Michelangelo , Angelo reggicandelabro" (en italiano). Consultado o 3 de maio de 2015. [Ligazón morta]
  9. storiedellarte.com (ed.). "Michelangelo e il “San Giovannino” di Úbeda (aggiornato)" (en italiano). Consultado o 21 de abril de 2015. 
  10. The New York Times, ed. (30 de xuño de 2013). "Trumpeting a Michelangelo (Cue the Trills of Dissent)" (en inglés). Consultado o 2 de maio de 2015. 
  11. blitzquotidiano.it, ed. (21 de febreiro de 2012). "Cristo “alla” Michelangelo per 3,2 milioni: lo spreco dei nostri soldi" (en italiano). Consultado o 2 de maio de 2015. 
  12. firenzetoday.it, ed. (3 de abril de 2012). "Il Crocifisso di Michelangelo riabilitato, arriva al Museo Nazionale del Bargello" (en italiano). Consultado o 2 de maio de 2015. 
  13. Baldini, pp. 90-91
  14. studenti.it (ed.). "Il Bacco (opera di Michelangelo)" (en italiano). Consultado o 2 de maio de 2015. 
  15. Mundó i Marcet, Manuel (2006). Publicacions de l'Abadia de Montserrat, ed. Un Santcrist d'Ivori de Miquel Àngel Buonarroti?. Barcelona. ISBN 84-8415-784-9. 
  16. Baldini, p. 92
  17. Galleria dell'Accademia (ed.). "Michelangelo's David" (en inglés). Consultado o 3 de maio de 2015. 
  18. "Madonna di Bruges" (en italiano). Consultado o 3 de maio de 2015. 
  19. Fondazione Federico Zeri (ed.). "Buonarroti Michelangelo , San Paolo" (en italiano). Consultado o 3 de maio de 2015. 
  20. Fondazione Federico Zeri (ed.). "Buonarroti Michelangelo , San Pietro" (en italiano). Consultado o 3 de maio de 2015. [Ligazón morta]
  21. Fondazione Federico Zeri (ed.). "Buonarroti Michelangelo , Sant'Agostino" (en italiano). Arquivado dende o orixinal o 05 de marzo de 2016. Consultado o 3 de maio de 2015. 
  22. Fondazione Federico Zeri (ed.). "Buonarroti Michelangelo , San Gregorio" (en italiano). Consultado o 3 de maio de 2015. [Ligazón morta]
  23. Royal Academy of Arts (ed.). "Michelangelo Buonarroti 1475 - 1564. The Virgin and Child with the Infant St John, ca. 1504-05" (en inglés). Consultado o 3 de maio de 2015. 
  24. Polo Museale Fiorentino (ed.). "Buonarroti Michelangelo. Madonna con Bambino e San Giovannino" (en italiano). Consultado o 3 de maio de 2015. 
  25. The Michelangelo Experience (ed.). "Tondo Pitti" (en inglés). Consultado o 3 de maio de 2015. 
  26. Polo Museale Fiorentino (ed.). "Buonarroti Michelangelo. San Matteo" (en italiano). Consultado o 3 de maio de 2015. 
  27. romeguide.it (ed.). "Mosè di Michelangelo nella Basilica di San Pietro in Vincoli - Roma" (en italiano). Consultado o 3 de maio de 2015. 
  28. Fondazione Federico Zeri (ed.). "Buonarroti Michelangelo , Schiavo ribelle" (en italiano). Arquivado dende o orixinal o 05 de marzo de 2016. Consultado o 3 de maio de 2015. 
  29. Panofsky, Erwin (decembro de 1937). The Art Bulletin, ed. The First Two Projects of Michelangelo's Tomb of Julius II. 19, No. 4. pp. 561–579. 
  30. 30,0 30,1 30,2 30,3 Galleria dell'Accademia (ed.). "I Prigioni o Schiavi di Michelangelo" (en italiano). Consultado o 3 de maio de 2015. 
  31. Fondazione Federico Zeri (ed.). "Buonarroti Michelangelo, Raffaello da Montelupo , Rachele" (en italiano). Arquivado dende o orixinal o 05 de marzo de 2016. Consultado o 3 de maio de 2015. 
  32. Fondazione Federico Zeri (ed.). "Buonarroti Michelangelo, Raffaello da Montelupo , Lia" (en italiano). Arquivado dende o orixinal o 05 de marzo de 2016. Consultado o 3 de maio de 2015. 
  33. Casa Buonarroti (ed.). "Due lottatori" (en italiano). Consultado o 3 de maio de 2015. 
  34. Fondazione Federico Zeri (ed.). ""Buonarroti Michelangelo , Allegoria della Vittoria"" (en italiano). Arquivado dende o orixinal o 18 de maio de 2015. Consultado o 4 de maio de 2015. 
  35. Polo Museale Fiorentino (ed.). "Buonarroti Michelangelo. Montorsoli Giovanni Angelo da" (en italiano). Consultado o 10 de maio de 2015. 
  36. Polo Museale Fiorentino (ed.). "Buonarroti Michelangelo. Montorsoli Giovanni Angelo da" (en italiano). Consultado o 10 de maio de 2015. 
  37. Polo Museale Fiorentino (ed.). "Buonarroti Michelangelo. Madonna con Bambino" (en italiano). Consultado o 10 de maio de 2015. 
  38. Polo Museale Fiorentino (ed.). "Buonarroti Michelangelo. David-Apollo" (en italiano). Consultado o 10 de maio de 2015. 
  39. luirig.altervista.org (ed.). "Ragazzo accovacciato" (en italiano). Consultado o 10 de maio de 2015. 
  40. Web Gallery of Art (ed.). "Risen Christ" (en inglés). Consultado o 10 de maio de 2015. 
  41. Polo Museale Fiorentino (ed.). "Buonarroti Michelangelo. Calcagni Tiberio" (en italiano). Consultado o 10 de maio de 2015. 
  42. Il museo dell'Opera del Duomo a Firenze, cit., p. 73.
  43. Baldini, P. 108
  44. Polo Museale Fiorentino (ed.). "Buonarroti Michelangelo. Cristo in pietà tra la Madonna e San Giovanni Evangelista" (en italiano). Consultado o 10 de maio de 2015. 
  45. Alessandra Farkas (13 de maio de 2009). Corriere della Sera, ed. "La prima opera di Michelangelo finisce a un museo del Texas". Consultado o 22 de abril de 2015. 
  46. michelangelobuonarrotietornato.com (ed.). "BATTAGLIA DI CASCINA" (en italiano). Consultado o 4 de maio de 2015. 
  47. National Gallery (ed.). "The Manchester Madonna Key facts" (en inglés). Arquivado dende o orixinal o 11 de xaneiro de 2015. Consultado o 4 de maio de 2015. 
  48. Art and the Bible (ed.). "Michelangelo Buonarroti 1475 – 1564. The Holy Family" (en inglés). Consultado o 4 de maio de 2015. 
  49. National Gallery (ed.). "The Entombment Key facts" (en inglés). Arquivado dende o orixinal o 02 de xuño de 2015. Consultado o 4 de maio de 2015. 
  50. Musei Vaticani (ed.). "Volta" (en italiano). Consultado o 4 de maio de 2015. 
  51. 51,0 51,1 la-croix.com (ed.). "Au coeur de la chapelle Sixtine" (en francés). Consultado o 4 de maio de 2015. 
  52. National Gallery (ed.). "Key facts. Leda and the Swan" (en inglés). Arquivado dende o orixinal o 13 de xuño de 2015. Consultado o 13 de xuño de 2015. 
  53. thelastjudgement.org/ (ed.). "The Last Judgement" (en inglés). Consultado o 4 de maio de 2015. 
  54. 54,0 54,1 repubblica.it (ed.). "Dalla rinata Cappella Paolina rispunta l'ultimo Michelangelo" (en italiano). Consultado o 4 de maio de 2015. 
  55. larioja.com, ed. (18 de xaneiro de 2010). "Miguel Ángel es la clave" (en castelán). Consultado o 4 de maio de 2015. 

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Bibliografía[editar | editar a fonte]

  • Baldini, Umberto (1978). Miguel Ángel: La Escultura. Editorial Teide. ISBN 84-307-8163-3. 
  • Hodson, Rupert (2000). Miguel Ángel, escultor. Florencia, Gruppo Editoriale Faenza Editrice. ISBN 88-8138-044-7. 
  • Néret, Gilles (2000). Miguel Ángel 1475-1564. Colonia,Taschen. ISBN 3-8228-5825-0. 
  • Mundó i Marcet, Manuel (2006). Un Santcrist d'Ivori de Miquel Àngel Buonarroti?. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. ISBN 84-8415-784-9 (en catalán). 
  • Tolnay, Charles de (1978). Miguel Ángel:Personalidad Histórica y Artística de Miguel Ángel. Barcelona, Editorial Teide. ISBN 84-307-8163-3. 

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]