Lista de linguas por número de falantes

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Distribución actual das familias de linguas.

Este artigo recolle as principais linguas humanas por número de falantes nativos.

Porén, esta clase de clasificacións debe ser tidas en conta con precaución.[1] É díficil definir a diferenza entre lingua e dialecto, ou entre unha lingua e unha macrolingua;por exemplo, o chinés é considerado ás veces unha única lingua e noutras ocasións unha macrolingua cuxas variedades son linguas de seu. Calquera división dos falantes por linguas é o resultado da clasificación deses falantes. A miúdo, estas clasificacións están baseadas en factores políticos e culturais. Malia que estas clasificacións non son arbitrarias, non é posible concibir un conxunto lingüístico coherente de criterios para as fronteiras entre linguas.

Nationalencyklopedin[editar | editar a fonte]

A seguinte táboa contén as 100 primeiras linguas polo número de falates nativos segundo a edición de 2007 edition de Nationalencyklopedin. Os métodos censais dos diferentes países diferen en grande medida, e moitos países non consideran as linguas nos seus censos, polo que calquera lista de linguas de falantes nativos, ou de total de falantes, está baseada en estimacións. Algunhas actualizacións do ano 2010 tamén están sinaladas.[2]

Clasificación das linguas segundo o Nationalencyklopedin
Posto Lingua Falantes
nativos
en millóns
2007 (2010)
Porcentaxe
da poboación
mundial
(2007)
1 Mandarín 935 (955) 14,1%
2 Castelán 390 (405) 5,85%
3 Inglés 365 (360) 5,52%
4 Hindi 295 (310) 4,46%
5 Árabe 280 (295) 4,23%
6 Portugués 205 (215) 3,08%
7 Bengalí (Bangla) 200 (205) 3,05%
8 Ruso 160 (155) 2,42%
9 Xaponés 125 (125) 1,92%
10 Punjabi 95 (100) 1,44%
11 Alemán 92 (95) 1,39%
12 Xavanés 82 1,25%
13 Wu (inc. dialecto de Shanghai) 80 1,20%
14 Malaio (inc. malaisio e indonesio) 77 1,16%
15 Telugú 76 1,15%
16 Vietnamita 76 1,14%
17 Coreano 76 1,14%
18 Francés 75 1,12%
19 Marathi 73 1,10%
20 Támil 70 1,06%
21 Urdú 66 0,99%
22 Turco 63 0,95%
23 Italiano 59 0,90%
24 Yue (incl. cantonés) 59 0,89%
25 Tailandés 56 0,85%
26 Gujarati 49 0,74%
27 Jin 48 0,72%
28 Min nam (incl. Hokkien e Teochew) 47 0,71%
29 Persa 45 0,68%
30 Polaco 40 0,61%
31 Paxto 39 0,58%
32 Canarés 38 0,58%
33 Xiang (Hunnanese) 38 0,58%
34 Malaialam 38 0,57%
35 Sundanés 38 0,57%
36 Hausa 34 0,52%
37 Oriya 33 0,50%
38 Birmano 33 0,50%
39 Hakka 31 0,46%
40 Ucraíno 30 0,46%
41 Bhojpuri 29 0,43%
42 Tagalo 28 0,42%
43 Yoruba 28 0,42%
44 Maithili 27 0,41%
45 Uzbeco 26 0,39%
46 Sindhi 26 0,39%
47 Amhárico 25 0,37%
48 Fula 24 0,37%
49 Romanés 24 0,37%
50 Oromo 24 0,36%
51 Igbo 24 0,36%
52 Azarí 23 0,34%
53 Awadhi 22 0,33%
54 Gan 22 0,33%
55 Cebuano (Visayan) 21 0,32%
56 Neerlandés 21 0,32%
57 Kurdo 21 0,31%
58 Serbocroata 19 0,28%
59 Malgaxe 18 0,28%
60 Saraiki 17 0,26%
61 Nepalesa 17 0,25%
62 Cingalés 16 0,25%
63 Chittagong 16 0,24%
64 Zhuang 16 0,24%
65 Khmer 16 0,24%
66 Turcomán 16 0,24%
67 Assamés 15 0,23%
68 Maduresa 15 0,23%
69 Somalí 15 0,22%
70 Marwari 14 0,21%
71 Magahi 14 0,21%
72 Haryanvi 14 0,21%
73 Húngaro 13 0,19%
74 Chhattisgarhi 12 0,19%
75 Grego 12 0,18%
76 Chewa 12 0,17%
77 Dakhini 11 0,17%
78 Akan 11 0,17%
79 Casaco 11 0,17%
80 Min bei 10.9 0,16%
81 Sylheti 10.7 0,16%
82 Zulú 10.4 0,16%
83 Checo 10.0 0,15%
84 Kinyarwanda 9.8 0,15%
85 Dhundhari 9.6 0,15%
86 Crioulo haitiano 9.6 0,15%
87 Min dong (inc. Fuzhounese) 9.5 0,14%
88 Ilocano 9.1 0,14%
89 Quechua 8.9 0,13%
90 Kirundi 8.8 0,13%
91 Sueco 8.7 0,13%
92 Hmong 8.4 0,13%
93 Shona 8.3 0,13%
94 Uigur 8.2 0,12%
95 Hiligaynon/Ilonggo (Visayan) 8.2 0,12%
96 Mossi 7.6 0,11%
97 Xosa 7.6 0,11%
98 Bielorruso 7.6 0,11%
99 Baluchi 7.6 0,11%
100 Konkani 7.4 0,11%
Total 5 610 85%

Gráficos[editar | editar a fonte]

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Paolillo, John C.; Das, Anupam (31 de marzo de 2006). UNESCO Institute of Statistics, ed. "Evaluating language statistics: the Ethnologue and beyond" (PDF). pp. 3–5. Consultado o 8 de outubro de 2015. 
  2. 2,0 2,1 Mikael Parkvall, "Världens 100 största språk 2007" (The World's 100 Largest Languages in 2007), in Nationalencyklopedin. Asterisks mark the 2010 estimates for the top dozen languages.

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]