Lista de gobernadores do Banco de España

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Foto Nome Lugar e ano de nacemento Comezo do mandato -

remate do mandato

Notas
1
Ramón de Santillán González.jpg
Ramón Santillán Lerma -Burgos- (1791) xaneiro 1856 - novembro 1863
2
Francisco Santa Cruz Pacheco (Palacio del Senado de España).jpg
Francisco Santa Cruz Orihuela -Alacant- (1802) novembro 1863 - abril 1866
3 Victorio Fernández Lascoiti Oviedo (1805) abril 1866 - xullo 1866
4 Juan Bautista Trúpita Huércal-Overa -Almería- (1815) xullo 1866 - outubro 1868 Partido Moderado
5
Manuel Cantero.jpg
Manuel Cantero San Vicente Madrid (1804) outubro 1868 - decembro 1876
6
Retrato de Pedro Salaverría por Federico de Madrazo y Kuntz (Banco de España).
Pedro Salaverría Santander (1810) xaneiro 1877 - outubro 1877
7
José Elduayen Gorriti, Palacio del Senado, Madrid.jpg
José Elduayen y Gorriti Chinchón (1823) outubro 1877 - febreiro 1878
8
Mart¡n Belda y Mencia del Barrio.jpg
Martín Belda y Mencía del Barrio Cabra -Córdoba- (1815) febreiro 1878 - marzo 1881 Partido Moderado
9
Retrato de Antonio Romero Ortiz (Óleo sobre lenzo de Joaquín Gutiérrez de la Vega López, Museo do Prado),
Antonio Romero Ortiz Santiago (1822) marzo 1881 - outubro 1883
10
Juan Francisco Camacho, ministro de Hacienda (Museo del Prado).jpg
Juan Francisco Camacho Cádiz (1813) outubro 1883 - xaneiro 1884 Partido Conservador
11
Francisco de Cárdenas, La Ilustración Española y Americana.jpg
Francisco de Cárdenas Sevilla (1817) xaneiro 1884 - febreiro 1885 Partido Conservador
12
Salvador Albacete y Albert - Ministerio del 8 de marzo de 1879, en La Ilustración Española y Americana (cropped).jpg
Salvador Albacete Albert Cartaxena -Murcia- (1822) febreiro 1885 - agosto 1890 Partido Conservador
13
Cayetano Sánchez Bustillo (Banco de España).jpg
Cayetano Sánchez Bustillo Llanes -Asturias- (1839) agosto 1890 - novembro 1891
14
Juan Francisco Camacho, ministro de Hacienda (Museo del Prado).jpg
Juan Francisco Camacho Cádiz (1813) novembro 1891 - abril 1892 Partido Conservador

2º mandato

15
Santos Isasa y Valseca.jpg
Santos de Isasa Valseca Montoro -Córdoba- (1822) abril 1892 - decembro 1892
16
Pío Gullón.jpg
Pío Gullón Iglesias[1] Astorga -León- (1835) decembro 1892 - abril 1895 Partido Liberal
17
Santos Isasa y Valseca.jpg
Santos de Isasa Valseca Montoro -Córdoba- (1822) abril 1895 - setembro 1895 2º mandato
18
Manuel Aguirre de Tejada, conde de Tejada de Valdeosera (Palacio del Senado de España).jpg
Manuel Aguirre de Tejada Ferrol -A Coruña- (1829) setembro 1895 - decembro 1895
19 José García Barzanallana Madrid (1819) decembro 1895 - outubro 1897
20 Manuel de Eguilior Llaguno Limpias -Santander- (1842) outubro 1897 - marzo 1899
21 Luis María de la Torre y de la Hoz Anaz -Santander- (1827) marzo 1899 - outubro 1899
22 Antonio María Fabié Sevilla (1834) outubro 1899 - decembro 1899
23 Juan de la Concha Castañeda Plasencia -Cáceres- (1818) xaneiro 1900 - abril 1901
24
Pío Gullón.jpg
Pío Gullón Iglesias Astorga -León- (1835) abril 1901 - febreiro 1902 2º mandato

Partido Liberal

25
Andrés Mellado y Fernández.jpg
Andrés Mellado Fernández Málaga (1846) xullo 1902 - decembro 1902
26 Antonio García Alix Murcia (1852) decembro 1902 - xullo 1903
27
José Sánchez Guerra by Julio Romero de Torres.jpg
José Sánchez Guerra Martínez Córdoba (1859) xullo 1903 - decembro 1903
28 Tomás Castellanos Villaroya Zaragoza (1850) decembro 1903 - decembro 1904
29
Mallendesalazar.jpg
Manuel Allendesalazar Guernica -Biscaia- (1856) decembro 1904 - agosto 1905
30 Trinitario Ruiz Capdepón Orihuela -Alacant- (1836) agosto 1905 - xuño 1906
31 Fernando Merino Villarino León (1869) xuño 1906 - xaneiro 1907
32
José Sánchez Guerra by Julio Romero de Torres.jpg
José Sánchez Guerra Martínez Córdoba (1859) xaneiro 1907 - setembro 1908 2º mandato
33 Antonio García Alix Murcia (1852) setembro 1908 - outubro 1909 2º mandato
34 Fernando Merino Villarino León (1869) outubro 1909 - febreiro 1910
35 Tirso Rodrigáñez Sagasta Logroño (1853) febreiro 1910 - abril 1911
36
Eduardo Cobián.jpg
Eduardo Cobián Roffignac Pontevedra (1857) abril 1911 - novembro 1913
37 Lorenzo Domínguez Pascual Sevilla (1863) novembro 1913 - xaneiro 1916
38 Manuel de Eguilior Llaguno Limpias -Santander- (1842) xaneiro 1916 - xullo 1916 2º mandato
39 Amós Salvador Rodrigáñez Logroño (1845) xullo 1916 - xuño 1917
40 Lorenzo Domínguez Pascual Sevilla (1863) xuño 1917 - novembro 1917
41 Tirso Rodrigáñez Sagasta Logroño (1853) novembro 1917 - abril 1919 2º mandato
42
Mallendesalazar.jpg
Manuel Allendesalazar Gernica -Biscaia- (1856) abril 1919 - outubro 1919 2º mandato
43 Eduardo Sanz Escartín Pamplona (1855) outubro 1919 - marzo 1921
44 José Maestre Pérez Monóver -Alacant- (1866) marzo 1921 - agosto 1921
45 Luis A. Sedó Guichard Madrid (1873) agosto 1921 - marzo 1922
46 Salvador Bermúdez de Castro O'Lawlor Madrid (1863) marzo 1922 - xaneiro 1923
47 Tirso Rodrigáñez Sagasta[2] Logroño (1853) xaneiro 1923 - setembro 1923 3º mandato
48 Carlos Vergara Cailleaux Xetafe (Madrid). 1854 febreiro 1924 - outubro 1929
49 José Manuel Figueras Arizcun Madrid (1869) outubro 1929 - febreiro 1930
50 Juan Antonio Gamazo Abarca Boecillo -Valladolid- (1840) febreiro 1930 - agosto 1930
51 Federico Carlos Bas Vasallo Alacant (1881) agosto 1930 - abril 1931
52 Julio Carabias Salcedo Valladolid (1883) abril 1931 - setembro 1933
53 Manuel Marraco Ramón Zaragoza (1870) setembro 1933 - marzo 1934
54 Alfredo de Zavala Lafora Madrid (1893) marzo 1934 - abril 1935
55 Alejandro Fernández de Araoz Medina del Campo -Valladolid- (1894) abril 1935 - maio 1935
56 Alfredo de Zavala Lafora Madrid (1893) maio 1935 - febreiro 1936 2º mandato
57 Luis Nicolau d'Olwer[3] Barcelona (1888) marzo 1936 - agosto 1938
58
Antonio Goicoechea.png
Antonio Goicoechea Cosculluela Barcelona (1876) abril 1938 - agosto 1950
59 Francisco de Cárdenas y de la Torre Madrid (1875) agosto 1950 - setembro 1951
60 Joaquín Benjumea Burín[4] Sevilla (1878) setembro 1951 - decembro 1963
61 Mariano Navarro Rubio Barbaquena -Teruel- (1913) xullo 1965 - xullo 1970
62 Luis Coronel de Palma Madrid (1925) xullo 1970 - agosto 1976
63 José María López de Letona Burgos (1922) agosto 1976 - marzo 1978
64 José Ramón Álvarez Rendueles Xixón (1940) marzo 1978 - xullo 1984
65 Mariano Rubio Jiménez Burgos (1931) xullo 1984 - xullo 1992
66 Luis Ángel Rojo Duque Madrid (1934) xullo 1992 - xullo 2000
67
Caruana, Jaime (IMF 2008).jpg
Jaime Caruana Lacorte Valencia (1952) xullo 2000 - xullo 2006
68 Miguel Fernández Ordóñez Madrid (1945) xullo 2006 - xuño 2012
69 Luis M. Linde de Castro Madrid (1945) xuño 2012

Notas[editar | editar a fonte]

  1. O 18 de febreiro de 1902, Benito Fariñas, subgobernador primeiro, substituíu interinamente a Pío Gullón nas funcións de gobernador. A interinidade prolongouse até o 28 de xullo dese mesmo ano, data na que tomou posesión Andrés Mellado.
  2. O 17 de setembro de 1923, Tirso Rodrigáñez Sagasta foi substituído temporalmente nas súas por Pío García Escudero, subgobernador primeiro. Porén, prolongou o seu goberno até o 25 de febreiro de 1924, data na que tomou posesión Carlos Vergara Cailleaux.
  3. Entre agosto decembo de 1938, Julio Carabias, subgobernador primeiro, asumiu as funcións de gobernador no Banco de España da zona republicana. O Banco de España da zona nacional (na sucursal de Burgos) non tivo gobernador até abril de 1938, data na que foi nomeado Antonio Goicoechea. Até entón exerceron esas funcións: Pedro Pan, como subgobernador primeiro e Ramón Artigas Gracia, como subgobernador segundo.
  4. O 30 de decembro de 1963, finou Joaquín Benjumea en Sevilla. Dende xaneiro de 1964, Gonzalo Lacalle Leloup, subgobernador primeiro, asumiu as funcións de gobernador até o 10 de xullo de 1965, data na que tomou posesión Mariano Navarro Rubio.

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]