Lista de ananas marróns

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

A primeira anana marrón en ser descuberta que estivese orbitando "libre" foi Teide 1 no 1995. A primeira anana marrón en ser descuberta que orbitase outra estrela foi Gliese 229 B, tamén descuberta no 1995. A primeira anana marrón en ser descuberta cun planeta foi 2M1207, descuberta no 2004.

As ananas marróns teñen unha masa intermedia entre un planeta xoviano e unha estrela, tamén son chamados "planetars" or hiperxovianos. A designación das estrelas con minúsculas "caso b" ou maiúsculas "caso B" depende de se a anana marrón orbita ou non orbita a súa estrela nai.

A seguinte lista de 44 ananas marróns é parte dun total dunhas 614 ananas marróns, lista evidentemente non pechada xa que non todas esas ananas están confirmadas, ademais ter en conta que se pensa que algúns planetas extrasolares poden tornar en ananas marróns xa que da meirande parte delas só se coñece a súa masa mínima porque non se coñecen ás súas inclinacións de órbita. Así pois os planetas extrasolares máis masivos poderían ser en realidade ananas marróns, coma exemplos cabe citar a HD 114762 b (>11.68 MX), Pi Mensae b (>10.312 MX), HD 136118 b (>11.99 MX), e NGC 2423-3 b (>10.6 MX).

Ananas marróns confirmadas[editar | editar a fonte]

A seguinte lista contén 36 ananas marróns que orbitan estrelas. A lista está incompleta.

Ordenadas polo aumento na ascensión recta da súas respectivas estrelas nai. A ananas marróns dentro dun sistema son ordenadas por tamaño ascendente dos seus respectivos períodos orbitais.

Estrela Constelación Ascensión
recta
Declinación Mag.
ap.
Distancia (al) Tipo
espectral
Anana marrón Masa
(MX)
Radio
(RX)
Período
orbital

(d)
Eixo
semimaior

(UA)
Excentricidade
orbital
Inclinación
(°)
Ano do descubrimento
HD 8673 Andrómeda 01h 26m 09s +34° 34′ 47″ 6.31 124.75 F7V b 14 639 1.58 2005
HD 13189 Triangulum 02h 09m 40s +32° 18′ 59″ 7.57 603.4 K2II b 14 471.6 1.85 0.28 2005
HD 18445 Fornax 02h 57m 13s –24° 58′ 30″ 7.78 83.92 K2V b 39 554.67 0.9 0.54 1991
BD-04°782 Eridanus 04h 15m 10s –04° 25′ 06″ 9.39 66.6 K5V b 21 240.92 0.7 0.28 1996
HD 283750 Taurus 04h 36m 48s +27° 08′ 00″ 8.42 53.81 K2V b 50 1.79 0.025 0.02 1996
HD 29587 Perseus 04h 41m 34s +42° 07′ 25″ 7.29 146.77 G2V b 40 1471.7 2.5 0.37 1996
HD 38529 A Orión 05h 46m 34s +01° 10′ 05″ 5.94 138 G4IV c 37 2174.3 3.68 0.36 160 2002
HD 41004 B Pictor 05h 59m 50s –48° 14′ 23″ 12.33 139 M2 b 18.4 1.3283 0.0177 0.081 2004
Gliese 229 Lepus 06h 10m 35s –21° 51′ 42″ 8.14 19 M1V B 40 200 y 40 1995
HD 43848 Columba 06h 16m 31s −40° 31′ 55″ 8.65 120.84 G0V b >25 2371 3.4 0.69 2008
AB Pictoris Pictor 06h 19m 12s –58° 03′ 15″ 9.16 149 K2V b 13.5 275 2005
Tau Geminorum Gemini 07h 11m 08s +30° 14′ 43″ 4.40 302 K2III b 18.1 305 2004
G 196-3 Ursa Major 10h 04m 22s +50° 23′ 23″ 11.77 50.2 M2.5 b 25 300 1998
HD 89707 Hydra 10h 20m 50s –15° 28′ 48″ 7.19 81.54 G1V b 54 298.25 0.95 1991
CT Chamaeleontis Chamaeleon 11h 04m 09s –76° 27′ 19″ 12.36 538 K7 b 17 2.2 440 2008
ChaHα8 Chamaeleon 11h 07m 48s −77° 40′ 08″ 20.1 522 M6.5 b 18 1590.9 1 0.49 2007
HD 98230 Ursa Major 11h 18m 12s +31° 32′ 15″ 4.73 25.11 F8.5V b 37 3.98 0.06 0 1931
CD-33°7795 Hydra 11h 31m 55s –34° 36′ 17″ 11.37 163.08 M1 b 20 100 1998
NGC 4349-127 Crux 12h 24m 08s −61° 52′ 18″ 7.4 7097 MIII? b 19.8 677.8 2.38 0.19 2007
HD 110833 Canes Venatici 12h 44m 16s +51° 45′ 40″ 7.04 55.44 K3V b 17 270.04 0.8 0.69 1996
HW Virginis Virgo 12h 44m 20s −08° 40′ 17″ 10.9 590 sdB+M b 19.23 5786 5.30 0.46 2008
HD 112758 Virgo 12h 59m 03s –09° 50′ 03″ 7.56 53.81 K0V b 35 103.22 0.35 0.16 1996
HD 131664 Apus 15h 00m 06s −73° 32′ 07″ 8.13 180.8 G3V b 18.15 1951 3.17 0.638 2008
HD 140913 Corona Borealis 15h 45m 07s +28° 28′ 12″ 8.07 156.42 G0V b 46 147.94 0.54 0.61 1996
GQ Lupi Lupus 15h 49m 12s –35° 39′ 03″ 11.4 400 K7eV b 1-42 1.8 103 2005
UScoCTIO 108 Scorpius 16h 05m 54s –18° 18′ 43″ 473 M7 b 14 670 2007
HD 162020 Scorpius 17h 50m 38s –40° 19′ 06″ 9.18 101.95 K2V b 13.73 8.428198 0.072 0.277 2000
Nu Ophiuchi Ophiuchus 17h 59m 01s −09° 46′ 25″ 3.33 152.8 K0III b 21.9 536 2004
HD 164427 Telescopium 18h 04m 43s −59° 12′ 35″ 6.89 127.52 G4IV b 46 108.55 0.46 0.55 2000
HD 168443 Serpens 18h 20m 04s –09° 35′ 34″ 6.92 123.5 G5 c 34 1739.5 2.87 0.228 150 2001
SCR 1845-6357 Pavo 18h 45m 07s −63° 57′ 43″ 17.4 12.57 M8.5V B 9-65 4.5 2006
COROT-Exo-3 Aquila 19h 28m 13s +00° 07′ 19″ 13.3 2220 G0V b 21.66 1.01 4.2568 0.057 0 85.9 2008
15 Sagittae Sagitta 20h 04m 06s +17° 04′ 13″ 5.80 57.7 G1V B 65 14 2002
HD 202206 Capricornus 21h 14m 58s –20° 47′ 20″ 8.08 151.14 G6V b 17.4 255.87 0.83 0.435 2000
Epsilon Indi Indus 22h 03m 22s –56° 47′ 09″ 4.69 11.8 K5V Bb 28 15 y 2.65 2003
Epsilon Indi Indus 22h 03m 22s –56° 47′ 09″ 4.69 11.8 K5V Ba 47 1459 y 2003
HD 217580 Aquarius 23h 01m 52s –03° 50′ 55″ 7.46 58.7 K4V b 60 454.66 1 0.52 1994

Ananas marróns non confirmadas[editar | editar a fonte]

Hai nesta lista 6 ananas marróns non confirmadas que orbitan ó redor dunha estrela, non se está seguro de que estas ananas realmente existan. A lista está incompleta.

Ordenadas polo aumento na ascensión recta da súas respectivas estrelas nai. A ananas marróns dentro dun sistema son ordenadas por tamaño ascendente dos seus respectivos períodos orbitais.

Estrela Constelación Ascensión
recta
Declinación Mag.
ap.
Distancia (al) Tipo
espectral
Anana marrón Masa
(MX)
Radio
(RX)
Período
orbital

(d)
Eixo
semimaior

(UA)
Excentricidade
orbital
Inclinación
(°)
Ano do descubrimento
Gliese 22 B Cassiopeia 00h 32m 27s +67° 14′ 09″ 10.38 326 M2.5V b 16 ~5500 0 2008
HD 3346 Andrómeda 00h 36m 46s +44° 29′ 19″ 5.16 655.58 K5III c 60 650 2.5 1996
OGLE-TR-109 Carina 10h 53m 41s –61° 25′ 15″ 15.8 8450 b <14 0.9 0.589128 0.016 77 2002
HD 100546 Musca 11h 33m 25s –70° 11′ 41″ 6.70 337.25 B9Vne b 20 6.5? 2005
HD 104304 Virgo 12h 00m 44s −10° 26′ 46″ 5.54 42.1 G9 b 17.2 2752 0.38 2007
CM Draconis Draco 16h 34m 27s +57° 09′ 00″ 12.90 48 M4 b 64 73 0.27 1998

Field brown dwarfs[editar | editar a fonte]

A seguinte lista ten 3 ananas marróns "libres", quere isto dicir que non orbitan ó redor doutros obxectos estelares. A lista está incompleta.

Ordenadas polo aumento na ascensión recta da súas respectivas estrelas nai. A ananas marróns dentro dun sistema son ordenadas por tamaño ascendente dos seus respectivos períodos orbitais.

Estrela Constelación Ascensión
recta
Declinación Mag.
ap.
Distancia (al) Tipo
espectral
Masa
(MX)
Radio
(RX)
Ano do descubrimento
Teide 1 Taurus 03h 47m 18s +24° 22′ 31″ 380 M8 55 1995
Cha 110913-773444 Chamaeleon 11h 09m 14s –77° 34′ 45″ 21.59 163 L 8 1.8 2005
OTS 44 Chamaeleon 11h 10m 12s –76° 32′ 13″ 554 M9.5V 15

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]