Lista de galegos asasinados en Mauthausen

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura

No BOE do 9 de agosto de 2019,[1] o goberno español publicou unha lista cos nomes dos 4.427 españois mortos no campo de Mauthausen e no de Gusen, que estaba adscrito a este. A lista foi realizada a partir dos traballos dun feixe de historiadores dirixidos polo profesor da Universidade Complutense de Madrid, Gutmaro Gómez Bravo. Nesa listaxe aparecen os nomes de máis de 100 galegos (20 de Lugo, 20 de Ourense, 20 de Pontevedra e 42 da Coruña).[2]

Apelidos Nome Data de nacemento Lugar de nacemento Provincia Data da morte Campo Idade
1 Álvarez Bernardo Abilio 25 de xuño de 1916

24 de xuño de 1917

Olelas (Entrimo) Ourense 2/2/1942 Mauthausen-Hartheim 25

24

2 Castillo Soudelo Adriano 1 de marzo de 1906 A Coruña A Coruña 24/9/1941 Gusen 35
3 Souto Vilares Agustín 2 de abril de 1919 Nantín (Becerreá) Lugo 9/12/1941 Gusen 22
4 Camesella Fernández Agustín 7 de outubro de 1907 Vigo Pontevedra 1/11/1941 Gusen 34
5 Suárez Gallego Alberto 26 de abril de 1918 A Veiga Ourense 14/11/1941 Gusen 23
6 Alonso Losada Andrés 21 de xaneiro de 1908 Peites (Ribas de Sil) Lugo 6/1/1942 Gusen 33
7 Rodríguez Abad Antolín 19 de outubro de 1912 Vilanova de Arousa Pontevedra 10/1/1942 Gusen 29
8 Fariña Choupino Antonio 9 de xullo de 1906 Malpica A Coruña 6/5/1941 Gusen 34
9 Araújo González Antonio 15 de outubro de 1916 Ourense Ourense 11/10/1941 Gusen 24
10 Diéguez Blanco Antonio 25 de outubro de 1913 Freixido Ourense 3/1/1942 Gusen 28
11 Vázquez Gónzález Antonio 10 de maio de 1910 Ourense Ourense 22/7/1941 Gusen 31
12 Villar Febrero Antonio 1 de xaneiro de 1912 Santomé Ourense 11/8/1941 Gusen 29
13 Gómez Torres Antonio 13 de xuño de 1915 Pontevedra Pontevedra 17/2/1945 Gusen 29
14 Piñeiro Otero Antonio 28 de xullo de 1912 Chapela Pontevedra 24/2/1942 Gusen 29
15 Quintana Romero Antonio 5 de xullo de 1909 Curril Pontevedra 19/3/1942 Gusen 32
16 García Lagares Arturo 25 de marzo de 1895 A Coruña A Coruña 12/7/1941 Gusen 46
17 Santín Aira Balbino 11 de novembro de 1909 Sebrás, (Doncos, As Nogais) Lugo 10/12/1941 Gusen 32
18 Martínez Parada Castro 22 de xuño de 1880 Trascastro Lugo 28/7/1941 Gusen 61
19 Arias López Jesús 17 de xaneiro de 1910 Sarria Lugo 14/2/1941 Gusen 31
20 López Digón Jesús 10 de marzo de 1913 Freixo Lugo 26/6/1942 Gusen 29
21 Méndez López Jesús 21 de outubro de 1892 Vilar de Cucos Lugo 8/7/1941 Gusen 48
22 Murado Mazoy Jesús 11 de maio de 1897 Pol Lugo 6/11/1941 Gusen 44
23 Fernández Pérez José 20 de setembro de 1907 Estremar (Cervantes) Lugo 26/2/1942 Gusen 3
24 Fernández Santín José 17 de febreiro de 1907 San Miguel Lugo 20/12/1941 Gusen 34
25 Caneda Macía José 16 de marzo de 1911 Villardonas Lugo 7/1/1942 Gusen 30
26 Bailín Pérez Liberio 11 de febreiro de 1916 As Nogais Lugo 13/9/1944 Mauthausen 28
27 Fernández Fernández Manuel 24 de outubro de 1913 Folgueiroa Lugo 29/12/1941 Gusen 28
28 Lamelas Manuel 23 de marzo de 1900 Viveiro Lugo 2/4/1943 Mauthausen 43
29 Arias González Octavio 17 de maio de 1917 Vilar de Donís Lugo 15/2/1942 Gusen 24
30 López Reymóndez Octavio 17 de febreiro de 1907 Vilabol (A Fonsagrada) Lugo 16/11/1941 Gusen 34
31 Pardo Vallés Rafael 18 de xullo de 1912 Laiosa Lugo 7/1/1942 Gusen 29
32 Gómez López Ramón 17 de febreiro de 1907 Buisán Lugo 24/11/1941 Gusen 33
33 López López Ricardo 12 de maio de 1921 Beleigán Lugo 11/9/1942 Mauthausen 21
34 Díaz Ortas Víctoriano 21 de maio de 1910 Mosteiro Lugo 6/1/1942 Gusen 31
35 Pérez Rodríguez Avelino 10 de outubro de 1899 Entrimo Ourense 5/8/1941 Gusen 41
36 Folla Arias Benedicto 12 de decembro de 1914 Freixido Ourense 13/10/1942 Gusen 27
37 Rey Domínguez Demetrio 15 de setembro de 1912 Santa Comba de Gargantós Ourense 17/7/1942 Gusen 29
38 Formoso Fernández Eligio 28 de agosto de 1914 Rio-Bodas Ourense 3/12/1941 Gusen 27
39 Galán Rodríguez Isaías 10 de xullo de 1909 Fornelos Ourense 5/12/1944 Neu Stassfurt 35
40 González Prada Isauro 30 de outubro de 1909 Castro Caldelas Ourense 2/11/1941 Gusen 32
41 Fernández Rodríguez Jesús 16 de marzo de 1919 Cotarós Ourense 7/11/1941 Gusen 22
42 Vázquez Baldominos Jesús 1 de xullo de 1910 Cuxas Ourense 26/10/1941 Gusen 31
43 García Rodríguez José 25 de agosto de 1902 Baltar Ourense 19/12/1941 Gusen 39
44 Rajo Lorenzo Julio 1 de maio de 1917 O Carballiño Ourense 1/10/1942 Mauthausen 25
45 Pérez López Magín 25 de marzo de 1911 Sarreaus Ourense 8/11/1941 Gusen 30
46 Yebra Dacoba Manuel 15 de setembro de 1914 Seixo Ourense 10/1/1942 Gusen 27
47 Soutullo Iglesias Manuel 26 de febreiro de 1915 Ourense Ourense 2/2/1942 Mauthausen[3] 26
48 Conde Ramos Ramón 28 de novembro de 1907 Maceda Ourense 1/12/1941 Gusen 34
49 Fernández Lorenzo Tiberio 22 de setembro de 1912 Corzos Ourense 11/12/1941 Gusen 29
50 Tizón Vázquez Claudio 13 de febreiro de 1913 Pontevedra Pontevedra 2/2/1942 Mauthausen 28
51 Castro Morales Domingo 9 de maio de 1910 Cabral Pontevedra 2/2/1942 Mauthausen 31
52 Varela Loreino Francisco 15 de novembro de 1896 Vilagarcía de Arousa Pontevedra 6/4/1941 Gusen 44
53 Martínez Pereira Jaime 14 de abril de 1917 Panxón (Nigrán) Pontevedra 29/12/1941 Gusen 24
54 González Vázquez José 21 de decembro de 1914 Quintela Pontevedra 18/1/1942 Gusen 27
55 Ferradas Pastoriza José 16 de xuño de 1912 Bueu Pontevedra 20/9/1941 Gusen 29
56 Coto Martínez Manuel 11 de decembro de 1912 Marcón Pontevedra 2/6/1943 Gusen 30
57 Fernández Gutiérrez Manuel 19 de marzo de 1914 Vigo Pontevedra 4/11/1941 Gusen 27
58 Rey Cruz Manuel 24 de xullo de 1897 Bueu Pontevedra 30/5/1941 Gusen 43
59 Otero Avion Marcial 21 de xaneiro de 1914 Covelo Pontevedra 28/9/1941 Gusen 27
60 Ferreiro Álvarez Martín 13 de setembro de 1892 Pontevedra Pontevedra 23/11/1941 Gusen 49
61 Miguel Pazos Olimpio 8 de setembro de 1909 Redondela Pontevedra 18/4/1943 Mauthausen 33
62 Díaz Ribas Ramón 15 de outubro de 1887 Villa Juan Eraudio Pontevedra 27/1/1941 Gusen 53
63 Rodríguez Fernández Ricardo 19 de marzo de 1910 Vigo Pontevedra 7/2/1942 Mauthausen 31
64 Romero Rebón Carlos 24 de marzo de 1915 Cervás (Ares) A Coruña 9/2/1942 Gusen 26
65 De La Cruz García Clemente-Juan 23 de novembro de 1910 A Coruña A Coruña 29/09/1941 Hartheim 30
66 García Flores Cristóbal 1 de agosto de 1912 Vicas A Coruña 2/2/1942 Mauthausen 29
67 Fidalgo Antelo Daniel 21 de marzo de 1913 Castrarón A Coruña 3/2/1942 Gusen 28
68 Romaní Abeijón Eduardo 16 de abril de 1915 Muro A Coruña 8/7/1941 Gusen 26
69 Tallón Charlón Enrique 4 de xuño de 1912 A Coruña A Coruña 27/12/1941 Gusen 29
70 Batalla Caule Fernando 23 de maio de 1915 A Coruña A Coruña 22/9/1941 Gusen 26
71 Caamaño- Fernández Francisco 3 de decembro de 1907 A Pobra de Caramiñal A Coruña 3/11/1941 Gusen 33
72 Gómez Iglesias Francisco 17 de maio de 1917 Ferrol A Coruña 30/12/1941 Gusen 24
73 Albedro Villaverde José 14 de setembro de 1907 A Coruña A Coruña 24/1/1943 Gusen 35
74 Becerra Trinanez José 4 de setembro de 1915 Carantoña A Coruña 19/11/1941 Gusen 26
75 Fidalgo Pérez José 1 de agosto de 1910 Castiñeira A Coruña 6/4/1941 Gusen 30
76 López Rama José 28 de agosto de 1906 Vilasantar A Coruña 21/12/1941 Gusen 35
77 Martínez Cacheira José 16 de agosto de 1901 A Coruña A Coruña 23/11/1941 Gusen 40
78 Millán Martínez José 29 de outubro de 1915 A Pobra de Caramiñal A Coruña 15/1/1942 Gusen 26
79 Naveira Campos José 24 de novembro de 1910 Betanzos A Coruña 12/8/1941 Gusen 30
80 Naveiro Couso José 19 de marzo de 1911 A Pobra de Caramiñal A Coruña 18/12/1941 Gusen 30
82 Seijas Aller José 10 de decembro de 1907 Castro A Coruña 28/11/1941 Gusen 33
83 Seijas Ínsua José 7 de abril de 1911 Carral A Coruña 6/7/1942 Gusen 31
84 Pereira Pérez José 22 de xullo de 1914 Mugardos A Coruña 30/12/1941 Gusen 27
85 González Regueiro José 10 de decembro de 1907 San Pantaleón Viñas A Coruña 26/9/1941 Gusen 33
86 Callón Peón José 13 de outubro de 1913 Santa Uxía de Ribeira A Coruña 19/2/1943 Mauthausen 29
87 Peña Losada José Andrés 16 de outubro de 1909 Franza (Mugardos) A Coruña 16/10/1941 Gusen 32
88 Cameán San Isidro Juan 1 de novembro de 1910 A Pobra de Caramiñal A Coruña 29/9/1941 Gusen 30
89 González del Valle Juan 14 de outubro de 1898 A Coruña A Coruña 26/9/1941 Gusen 42
90 Rey Lago Juan 9 de marzo de 1911 Lampón (Boiro) A Coruña 9/11/1941 Gusen 30
91 Rodríguez Trillo Juan 17 de febreiro de 1915 Corveira A Coruña 22/9/1942 Gusen 27
92 García de La Cruz Juan Clem. 23 de novembro de 1910 A Coruña A Coruña 29/9/1941 Gusen 30
93 Martínez Arias Julio 6 de setembro de 1910 A Coruña A Coruña 7/9/1941 Gusen 31
94 López Criado Leopoldo 24 de xullo de 1905 A Coruña A Coruña 3/11/1941 Gusen 36
95 Rafales Lamarca Luis 5 de setembro de 1917 A Coruña A Coruña 9/9/1941 Mauthausen 24
96 Fernández García Manuel 14 de setembro de 1912 Mugardos A Coruña 24/12/1941 Gusen 29
97 Fernández Parada Manuel 6 de outubro de 1916 Santa Uxía de Ribeira A Coruña 13/5/1942 Gusen 25
98 Peña Martínez Manuel 10 de decembro de 1908 Freixeiro A Coruña 24/11/1941 Gusen 32
99 Rodríguez Louro Manuel 15 de maio de 1916 O Ézaro (Dumbría) A Coruña 16/9/1941 Gusen 25
100 Villar Piñón Manuel 2 de agosto de 1914 Cervo A Coruña 27/12/1941 Gusen 27
101 Pontes Palmeiro Manuel 23 de xuño de 1899 Ferrol A Coruña 4/07/1941 Gusen 42
102 Permuy Pérez Manuel 31 de decembro de 1905 Igrexa A Coruña 7/4/1942 Mauthausen 36
103 Piñeiro Aguilleiro Manuel 26 de decembro de 1905 Dumbria A Coruña 16/2/1942 Mauthausen 36
104 Lamela Marcate Ramón 9 de xaneiro de 1915 A Coruña A Coruña 4/02/1942 Gusen 27
105 Albite Miranda Silvestre 5 de setembro de 1912 Olveira A Coruña 9/11/1941 Mauthausen 29
106 Ramos González Valentín 1 de maio de 1899 Brandomil (Zas) A Coruña 9/9/1941 Mauthausen 42
107 San Miguel Prada Víctor 30 de setembro de 1914 A Coruña A Coruña 10/1/1942 Gusen 27
108 Gómez Cortes Ángel 12 de outubro de 1890 Pasaje Camposantos Pontevedra 14/1/1942 Gusen 51

Notas[editar | editar a fonte]

  1. "Anuncio de notificación de 6 de agosto de 2019 en procedimiento Listado de españoles fallecidos en los campos de concentración de Mauthausen y Gusen" (PDF). BOE. Boletín Oficial del Estado (en castelán) (Madrid) (190): 1–153. 9-8-2019. ISSN 0212-033X. 
  2. Pan-Montojo, Nicolás; Del Ser, Guiomar. "4.427 nombres españoles contra la barbarie nazi en Mauthausen". elpais.com (en castelán). Consultado o 9-8-2019. 
  3. Tamén aparece no campo de Hartheim

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Bibliografía[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]