Lista de monarcas de León

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
(Redirixido desde "Lista de reis de León")
Árbore dos monarcas Astur-Leoneses
Armas do Reino de León

O reino medieval de León tivo a súa orixe na transferencia da capital do reino de Asturias de Oviedo para a cidade de León, nos tempos de Afonso III de Asturias. Máis tarde, por súa morte, este rei dividiu o seu reino entre os seus tres fillos: Froila II gobernou nas Asturias, Ordoño II en Galicia, e García I en León; polas súas mortes sucesivas, todos virían a reinar sobre o reino de León.

Entidade hexemónica, por algúns períodos de tempo o reino de León se dividiu noutros varios reinos (Castela, Galicia e Portugal), para despois se volver a unificar (excepto Portugal, que non mais volveu á súa órbita); extinguiuse en 1230, cando foi definitivamente absorbido por Castela; desde entón os reis daquel reino foron tamén reis de León.

Dinastia Asturo-leonesa ou Pelaxiana (866-1037)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome Reinado
García I, rey de León.jpg García I 910914
Ordono2.jpg Ordoño II [1] 914924
Miniatura de Fruela II el Leproso, rey de León.JPG Froila II o Leproso [2] 924925
Afonso Froilaz [3] 925926
Alfonso IV de Leon.jpg Afonso IV o Monxe 926931
Ramiro2Leon.jpg Ramiro II el Grande 931951
Ordono III of León.jpg Ordoño III 951956
Sancho1 tumboa.jpg Sancho I o Craso [4] 956958
Ordono IV of Leon big.jpg Ordoño IV o Mau 958960
Sancho1 tumboa.jpg Sancho I o Craso [5] 960966
Ramiro III of León.jpg Ramiro III 966985
Bermudo II of León.jpg Bermudo II o Gotoso 985999
Alfonso V of León.jpg Afonso V o Nobre [6] 9991028
Bermudo III de León.jpg Bermudo III 10281037
Sancha de León [7] 10371065

Dinastía de Navarra ou Ximena (1037-1126)[editar | editar a fonte]

Despois de derrotar as tropas leonesas e da morte do rei Bermudo III, Fernando I, que xa era rei de Castela (que se autonomizara de condado en reino chefiado polos reis de Navarra), accedeu ao trono de León; o seu dereito fundamentábase no casamento con Sancha, irmá de Bermudo; trátase da primeira unificación dos tronos de León e Castela.

Imaxe Nome Reinado
Ferdinand Leonsky.jpg Fernando I o Magno 10371065
Sancho II of Castile.jpg Sancho II o Forte 10651072
AlfonsoVI.jpg Afonso VI o Bravo 10721109
UrracaRegina TumboA.jpg Urraca I 11091126

Dinastía da Borgoña (1126-1230)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome Reinado
Alfonso VII.jpg Afonso VII o Emperador 11261157
Ferda2.jpg Fernando II 11571188
Alfons9.jpg Afonso IX 11881230


Após a morte de Afonso IX, o seu fillo Fernando, xa rei de Castela (herdanza materna), herdou tamén a coroa de León, a pesar do seu pai o ter desherdado en favor das fillas Sancha e Dulce. Polo acordo de paz firmado por mediación da súa nai, Santa Teresa de Portugal, estas renunciaron ao trono en favor do medio-irmán; foi entón que se deu a unificación definitiva das coroas de León e Castela, manténdose embora os privilexios, foros e costumes propios de cada reino en separado.

Dinastía da Borgoña (restauración: 1284-1285 e 1296-1301)[editar | editar a fonte]

Xurdiron aínda novas tentativas de autonomizar o vello reino de León. O sucesor de Fernando III, o célebre Afonso X, o Sabio, desherdou en 1282 o seu segundo fillo (o futuro Sancho IV de Castela), con quen se puxera a mal, atribuíndo ao neto que tivera do seu fillo mais vello, Fernando de Lacerda, a coroa de Castela, e ao seu fillo terceiro, Xoán de Castela, a coroa de León. Por morte do rei, Sancho fíxose coroar, contra o estabelecido en testamento, rei de León e Castela, e o seu irmán Xoán declarase rei de León. Con todo, Sancho domina a situación, e só despois da súa morte, o infante D. Xoán, aproveitando a menoridade de Fernando IV de Castela, goberna de facto León como reino autónomo.

Dinastía de Lencastre (1371-)[editar | editar a fonte]

Após o asasinato do rei Pedro I de Castela, o último membro da dinastía da Borgoña, e a subida ao trono do Trastámara, Henrique II de Castela, o duque de Lencaster Xoán de Gaunt casou con unha filla daquel, Constanza, e xulgouse con pretensións ao trono; foi aclamado rei por algúns nobres leoneses, mais a aceptación non foi total.

A lista prosegue con Lista de monarcas de Castela.

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Tamén rei de Galicia (910-924)
  2. Tamén rei de Asturias (910-925)
  3. Reinado contestado; foi deposto por unha conxura dos seus primos Afonso IV de León; Sancho Ordoñez e Ramiro II, fillos de Ordoño II.
  4. (1.ª vez: 956-958)
  5. (2.ª vez: 960-966)
  6. O primeiro a usar o título de rei de Castela (como Afonso V de Castela)
  7. irmá de Bermudo III, casada con Fernando, primeiro rei de Castela; era de jure a raíña de León, como o comproban as crónicas da época

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Listas de monarcas dos reinos cristianos da Península Ibérica desde a Reconquista ata os nosos días
Portugal España
Coroa de Castela Navarra Coroa de Aragón
Galicia Asturias León Castela Aragón Barcelona Valencia Mallorca

Bibliografía[editar | editar a fonte]

  • CEBRIÁN, Juan Antonio. La cruzada del sur. (2003). Ed. La esfera de los libros