Lista de institucións de ensino superior de Portugal

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

Esta é unha lista de institucións de educación superior en Portugal recoñecidas polas autoridades portuguesas e autorizadas para conceder títulos académicos en Portugal, ordenadas por subsistema. Debaixo diso está tamén a referencia á lista de institucións civís desaparecidas. Véxase esta outra lista máis reducida, só para as universidades: Lista de universidades de Portugal

A Lei 46/86, do 14 de outubro, pola que se establece a ordenación xeral do sistema educativo. O sistema de educación superior de Portugal distingue entre institucións civís, militares e policiais. Os tres tipos baséanse en leis diferentes. Á súa vez, hai dous subsistemas distintos dentro do sistema: o subsistema universitario e o subsistema politécnico. As institucións do subsistema universitario están máis orientadas á investigación científica e poden ofrecer licenciaturas, másteres e doutoramentos en varias áreas académicas, mentres que as institucións politécnicas están xeralmente máis centradas nas ciencias aplicadas e poden ofrecer títulos técnicos profesionais superiores, licenciaturas e mestrados (másteres). [1] [2] [3]

Institucións civís[editar | editar a fonte]

Subsistema Universitario[editar | editar a fonte]

A Lei 62/2007, do 10 de setembro, pola que se establece a ordenación do subsistema universitario.

As denominacións oficiais son as recollidas nos respectivos Estatutos publicados no Diário da República ou, no seu defecto, noutras titulacións xurídicas.

Institución Sede principal Rexión Natureza Fundación Tipo
Universidade Aberta Lisboa Estremadura Universidade 1988 Pública, non presencial
Universidade dos Açores Ponta Delgada Azores Universidade 1976 Pública
Universidade do Algarve Faro Algarve Universidade 1976 Pública
Universidade de Aveiro Aveiro Beira Litoral Universidade 1973 Pública
Universidade da Beira Interior Covilhã Beira Baixa Universidade 1986 Pública
Universidade de Coimbra Coímbra Beira Litoral Universidade 1290 Pública
Universidade de Évora Évora Alto Alentejo Universidade 1973 Pública
Universidade de Lisboa Lisboa Estremadura Universidade 1911 Pública
Universidade da Madeira Funchal Madeira Universidade 1988 Pública
Universidade do Minho Braga Minho Universidade 1973 Pública
Universidade Nova de Lisboa Lisboa Estremadura Universidade 1973 Pública
Universidade do Porto Porto Douro Litoral Universidade 1911 Pública
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Vila Real Trás-os-Montes e Alto Douro Universidade 1986 Pública
ISCTE - Instituto Universitário de Lisboa Lisboa Estremadura Instituto Universitário 1972 Público
Instituto Superior Miguel Torga Coímbra Beira Litoral Outras institucións de ensino universitario 1936 Público[4], da Comunidade Intermunicipal
Universidade Autónoma de Lisboa Luís de Camões Lisboa Estremadura Universidade 1985 Privada
Universidade Católica Portuguesa Lisboa Estremadura Universidade 1967 Privada, Católica
Universidade da Maia Maia Douro Litoral Universidade 1990 Privada
Universidade Europeia Lisboa Estremadura Universidade 2013 Privada
Universidade Fernando Pessoa Porto Douro Litoral Universidade 1996 Privada
Universidade Lusíada Lisboa Estremadura Universidade 1986 Privada
Universidade Lusíada - Norte Porto Douro Litoral Universidade 2015 Privada
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Lisboa Estremadura Universidade 1987 Privada
Universidade Lusófona do Porto Porto Douro Litoral Universidade 2005 Privada
Universidade Portucalense Infante D. Henrique Porto Douro Litoral Universidade 1986 Privada
Atlântica - Instituto Universitário Oeiras Estremadura Instituto Universitário 1996 Privado
Instituto Universitário de Ciências da Saúde Paredes Douro Litoral Instituto Universitário 1982 Privado
Instituto Universitário Egas Moniz Almada Estremadura Instituto Universitário 1987 Privado
ISPA - Instituto Universitário de Ciências Psicológicas, Sociais e da Vida Lisboa Estremadura Instituto Universitário 1962 Privado
Escola Superior Artística do Porto Porto Douro Litoral Outras institucións universitarias 1986 Privada
Escola Superior Gallaecia Vila Nova de Cerveira Minho Outras institucións universitarias 1995 Privada
Escola Universitária Vasco da Gama Coimbra Beira Litoral Outras institucións universitarias 2001 Privada
Instituto Superior de Estudos Interculturais e Transdisciplinares - Almada Almada Estremadura Outras institucións universitarias Privado
Instituto Superior de Estudos Interculturais e Transdisciplinares - Viseu Viseu Beira Alta Outras institucións universitarias Privado
Instituto Superior de Gestão Lisboa Estremadura Outras institucións universitarias 1978 Privado
Instituto Superior Manuel Teixeira Gomes Portimão Algarve Outras institucións universitarias 2004 Privado
Instituto Superior de Serviço Social do Porto Matosinhos Douro Litoral Outras institucións universitarias 1956 Privado

Subsistema Politécnico[editar | editar a fonte]

A Lei no 62/2007, do 10 de setembro, pola que se establece a ordenación do subsistema politécnico.

As denominacións oficiais son as recollidas nos respectivos Estatutos publicados no Diário da República ou, no seu defecto, noutras titulacións xurídicas.

Institutos politécnicos non integrados nas universidades[editar | editar a fonte]

Institución Sede principal Rexión Fundación Tipo
Instituto Politécnico de Beja Beja Baixo Alentejo 1979 Público
Instituto Politécnico de Bragança[5] Braganza Tras os Montes e Alto Douro 1983 Público
Instituto Politécnico de Castelo Branco[6] Castelo Branco Beira Baixa 1982 Público
Instituto Politécnico do Cávado e do Ave[7] Barcelos Minho 1994 Público
Instituto Politécnico de Coimbra[8] Coimbra Beira Litoral 1979 Público
Instituto Politécnico da Guarda[9] Guarda Beira Alta 1980 Público
Instituto Politécnico de Leiria[10] Leiria Beira Litoral 1987 Público
Instituto Politécnico de Lisboa[11] Lisboa Estremadura 1985 Público
Instituto Politécnico de Portalegre[12] Portalegre Alto Alentejo 1980 Público
Instituto Politécnico do Porto[13] Porto Douro Litoral 1985 Público
Instituto Politécnico de Santarém[14] Santarém Ribatejo 1979 Público
Instituto Politécnico de Setúbal[15] Setúbal Estremadura 1979 Público
Instituto Politécnico de Tomar[16] Tomar Ribatejo 1996 Público
Instituto Politécnico de Viana do Castelo[17] Viana do Castelo Minho 1980 Público
Instituto Politécnico de Viseu[18] Viseu Beira Alta 1979 Público
CESPU - Instituto Politécnico de Saúde do Norte[19] Paredes Douro Litoral 1999 Privado
Instituto Politécnico da Lusofonia[20][21] Lisboa Estremadura 2019 Privado
Instituto Politécnico da Maia[22][23] Maia Douro Litoral 2015 Privado
Instituto Politécnico Jean Piaget do Norte[24] Vila Nova de Gaia Douro Litoral 2021 Privado
Instituto Politécnico Jean Piaget do Sul[25][26][27] Almada Estremadura 2019 Privado
Instituto Superior Politécnico Gaya[28] Vila Nova de Gaia Douro Litoral 1990 Privado
ISLA - Instituto Politécnico de Gestão e Tecnologia[29] Vila Nova de Gaia Douro Litoral 1989 Privado

Unidades orgánicas politécnicas integradas nas universidades[editar | editar a fonte]

Institución Sede principal Rexión Fundación Tipo
Escola Superior de Enfermagem de Coimbra Coímbra Beira Litoral Pública
Escola Superior de Enfermagem de Lisboa Lisboa Estremadura 1901 Pública
Escola Superior de Enfermagem do Porto Porto Douro Litoral 1991 Pública
Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril Cascais Estremadura Pública
Escola Superior Náutica Infante D. Henrique Oeiras Estremadura Pública
Academia Nacional Superior de Orquestra Lisboa Estremadura 1993 Privada
Escola Superior de Artes e Design Matosinhos Douro Litoral 1989 Privada
Escola Superior de Atividades Imobiliárias Lisboa Estremadura 1990 Privada
Escola Superior de Educação de Fafe Fafe Minho 1988 Privada
Escola Superior de Educação de João de Deus Lisboa Estremadura 1988 Privada
Escola Superior de Educação de Paula Frassinetti Porto Douro Litoral 1963 Privada, Católica
Escola Superior de Educadores de Infância Maria Ulrich Lisboa Estremadura 1954 Privada
Escola Superior de Enfermagem Cruz Vermelha Portuguesa - Alto Tâmega Chaves Trás-os-Montes 1993 Privada
Escola Superior de Enfermagem S. Francisco das Misericórdias Lisboa Estremadura 1950 Privada
Escola Superior de Enfermagem São José de Cluny Funchal Madeira 1940 Privada, Católica
Escola Superior de Negócios Atlântico Vila Nova de Gaia Douro Litoral 1990 Privada
Escola Superior de Saúde Atlântica Oeiras Estremadura 2001 Privada
Escola Superior de Saúde da Fundação «Fernando Pessoa» Porto Douro Litoral 2020 Privada
Escola Superior de Saúde do Alcoitão Cascais Estremadura 1966 Privada
Escola Superior de Saúde da Cruz Vermelha Portuguesa - Lisboa Lisboa Estremadura 1917 Privada
Escola Superior de Saúde de Santa Maria Porto Douro Litoral 1991 Privada
Escola Superior de Saúde Egas Moniz Almada Estremadura Privada
Escola Superior de Saúde Jean Piaget de Vila Nova de Gaia Vila Nova de Gaia Douro Litoral Privada
Escola Superior de Saúde Jean Piaget de Viseu Viseu Beira Alta Privada
Escola Superior de Saúde Norte da Cruz Vermelha Portuguesa Oliveira de Azeméis Beira Litoral Privada
Escola Superior de Tecnologias de Fafe Fafe Minho 1993 Privada
ISAVE - Instituto Superior de Saúde Póvoa de Lanhoso Douro Litoral 1999 Privado
ISCE - Instituto Superior de Lisboa e Vale do Tejo Odivelas Estremadura 1984 Privado
ISEC Lisboa - Instituto Superior de Educação e Ciências Lisboa Estremadura Privado
ISLA - Instituto Superior de Gestão e Administração de Santarém Santarém Ribatejo 2013 Privado
Instituto Português de Administração de Marketing de Lisboa Lisboa Estremadura Privado
Instituto Português de Administração de Marketing do Porto Porto Douro Litoral 1990 Privado
Instituto Superior de Administração e Gestão Porto Douro Litoral 2007 Privado
Instituto Superior de Administração e Línguas Funchal Madeira 1984 Privado
Instituto Superior de Ciências Educativas do Douro Penafiel Douro Litoral 2015 Privado
Instituto Superior de Ciências Empresariais e do Turismo Porto Douro Litoral 2009 Privado
Instituto Superior de Ciências da Informação e da Administração Aveiro Beira Litoral 1990 Privado
Instituto Superior D. Dinis Marinha Grande Beira Litoral 2005 Privado
Instituto Superior de Entre Douro e Vouga Santa Maria da Feira Douro Litoral 2009 Privado
Instituto Superior de Paços de Brandão Santa Maria da Feira Douro Litoral 1990 Privado
Instituto Superior de Tecnologias Avançadas de Lisboa Lisboa Estremadura 2009 Privado
Instituto Superior de Tecnologias Avançadas do Porto Porto Douro Litoral 2021 Privado

Unidades orgánicas politécnicas integradas nas universidades[editar | editar a fonte]

Institución Universidade onde está integrada Sede(s) Rexión Fundación Tipo
Escola Superior de Educação e Comunicação Universidade do Algarve Faro Algarve 1979 Pública
Escola Superior de Gestão, Hotelaria e Turismo Universidade do Algarve Faro e Portimão Algarve 1988 Pública
Escola Superior de Saúde Universidade do Algarve Faro Algarve 2003 Pública
Instituto Superior de Engenharia Universidade do Algarve Faro Algarve Público
Escola Superior de Enfermagem de São João de Deus[30] Universidade de Évora Évora Alto Alentejo Pública
Escola Superior de Saúde Universidade dos Açores Ponta Delgada e Angra do Heroísmo Açores 2015 Pública
Escola Superior de Tecnologias Universidade dos Açores Ponta Delgada e Angra do Heroísmo Açores 2015 Pública
Escola Superior de Saúde de Aveiro Universidade de Aveiro Aveiro Beira Litoral Pública
Escola Superior de Design, Gestão e Tecnologias da Produção de Aveiro-Norte Universidade de Aveiro Oliveira de Azeméis Beira Litoral 2004 Pública
Escola Superior de Tecnologia e Gestão de Águeda Universidade de Aveiro Águeda Beira Litoral 1977 Pública
Instituto Superior de Contabilidade e Administração de Aveiro Universidade de Aveiro Aveiro Beira Litoral 1965 Público
Escola Superior de Saúde Universidade Fernando Pessoa Porto Douro Litoral Privada
Escola Superior de Saúde Universidade da Madeira Funchal Madeira 2015 Pública
Escola Superior de Tecnologias e Gestão Universidade da Madeira Funchal Madeira 2015 Pública
Escola Superior de Enfermagem Universidade do Minho Braga Minho 1912 Pública
Escola Superior de Saúde Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Vila Real Trás-os-Montes e Alto Douro 1973 Pública
Escola Superior Politécnica de Saúde (Lisboa) Universidade Católica Portuguesa Lisboa Estremadura 2015 Privada
Escola Superior Politécnica de Saúde (Porto) Universidade Católica Portuguesa Porto Douro Litoral 2015 Privada
Universidade Fernando Pessoa (unidade de Ponte de Lima - ensino politécnico)(estatuto de institución autónoma para efectos legais)[31] Universidade Fernando Pessoa Ponte de Lima Minho 1996 Privada

institucións militares[editar | editar a fonte]

O Decreto-Lei no 249/2015, do 28 de outubro, polo que se establece a ordenación das ensinanzas militares superiores.

Institución Sede(s)[32] Rexión Subsistema[33] Dependencia[34] Fundación
Instituto Universitário Militar Lisboa Estremadura Educação superior Universitária Estado-Maior-General das Forças Armadas 2005

Unidades Autónomas do Instituto Universitario Militar

Institución Sede(s)[35] Rexión Subsistema[36] Dependencia[37] Fundación
Academia Militar Amadora e Lisboa Estremadura Educação superior Universitária Estado-Maior do Exército 1959

Instituições da Unidade Politécnica Militar do Instituto Universitário Militar
Departamento Politécnico do Exército

Institución Sede(s)[38] Rexión Subsistema[39] Dependencia[40] Fundación
Escola de Sargentos do Exército Caldas da Rainha Estremadura Educação superior Politécnica Direção de Formação do Comando de Pessoal 1981
Escola das Armas Mafra Estremadura Educação superior Politécnica Direção de Formação do Comando de Pessoal 2013
Escola Prática dos Serviços Póvoa de Varzim Douro Litoral Educação superior Politécnica Direção de Formação do Comando de Pessoal 2006
Escola do Serviço de Saúde Militar Lisboa Estremadura Educação superior Politécnica Comando de Pessoal 1979

Unidades Autónomas do Instituto Universitário Militar

Institución Sede(s)[41] Rexión Subsistema[42] Dependencia[43] Fundación
Escola Naval Almada Estremadura Educação superior Universitária Estado-Maior da Armada 1845

Instituicións da Unidade Politécnica Militar do Instituto Universitário Militar
Departamento Politécnico de Marinha

Institución Sede(s)[44] Rexión Subsistema[45] Dependencia[46] Fundación
Escola de Tecnologias Navais Almada Estremadura Educação superior Politécnica Estado-Maior da Armada 2004
Escola de Fuzileiros Barreiro Estremadura Educação superior Politécnica Comando do Corpo de Fuzileiros do Comando Naval 1951

Unidades Autónomas do Instituto Universitário Militar

Institución Sede(s)[47] Rexión Subsistema[48] Dependencia[49] Fundación
Academia da Força Aérea Sintra Estremadura Educação superior Universitária Estado-Maior da Força Aérea 1977

Instituicións da Unidade Politécnica Militar do Instituto Universitário Militar
Departamento Politécnico da Força Aérea

Institución Sede(s)[50] Rexión Subsistema[51] Dependencia[52] Fundación
Centro de Formação Militar e Técnica da Força Aérea Alenquer Estremadura Educação superior Politécnica Departamento de Formação do Comando de Pessoal 1992
Centro de Treino Cinotécnico da Força Aérea Ovar Beira Litoral Educação superior Politécnica Comando Aéreo
Centro de Treino de Sobrevivência da Força Aérea Montijo Estremadura Educação superior Politécnica Comando Aéreo 1976
Núcleo da Proteção da Força Alcochete Estremadura Educação superior Politécnica Comando Aéreo

Instituições da Unidade Politécnica Militar do Instituto Universitário Militar

Departamento Politécnico da GNR

Institución Sede(s)[53] Rexión Subsistema[54] Dependencia[55] Fundación
Escola da Guarda Sintra, Figueira da Foz e Portalegre Estremadura, Beira Litoral e Alto Alentejo Educação superior Politécnica Comando-Geral 1993

institucións policiais[editar | editar a fonte]

As denominacións oficiais son as recollidas nos respectivos Estatutos publicados no Diário da República ou, no seu defecto, noutras titulacións xurídicas.

Institución Sede(s)[56] Rexión Subsistema[57] Dependencia[58] Fundación
Instituto Superior de Ciências Policiais e Segurança Interna[59] Lisboa Estremadura Educação superior Universitária Direção Nacional 1984
Escola Prática de Polícia[60] Torres Novas Ribatejo Educação superior Politécnica Direção Nacional 1984

Fontes[editar | editar a fonte]


Notas[editar | editar a fonte]

  1. "Decreto-Lei 65/2018, 2018-08-16" (en portugués). Consultado o 2020-08-14. 
  2. "Decreto-Lei 42/2005, 2005-02-22" (en portugués). Consultado o 2020-08-14. 
  3. "62/2007, "Lei" - Pesquisas - DRE" (en portugués). Consultado o 2020-08-14. 
  4. "SPRC contra o que se está a passar no ISMT". Notícias de Coimbra. 10 de janeiro de 2018. Consultado o 18 de abril de 2018. 
  5. Estatutos do Instituto Politécnico de Bragança.
  6. Estatutos do Instituto Politécnico de Castelo Branco.
  7. Estatutos do Instituto Politécnico do Cávado e do Ave.
  8. Estatutos do Instituto Politécnico de Coimbra.
  9. Estatutos do Instituto Politécnico da Guarda.
  10. Estatutos do Instituto Politécnico de Leiria.
  11. Estatutos do Instituto Politécnico de Lisboa.
  12. Estatutos do Instituto Politécnico de Portalegre.
  13. Estatutos do Instituto Politécnico do Porto.
  14. Estatutos do Instituto Politécnico de Santarém.
  15. Estatutos do Instituto Politécnico de Setúbal.
  16. Estatutos do Instituto Politécnico de Tomar.
  17. Estatutos do Instituto Politécnico de Viana do Castelo.
  18. Estatutos do Instituto Politécnico de Viseu.
  19. Decreto-Lei n.º 404/99, de 14 de outubro.
  20. Estatutos do Instituto Politécnico da Lusofonia.
  21. Decreto-Lei n.º 77/2019, de 4 de junho, que reconhece o interesse público do Instituto Politécnico da Lusofonia.
  22. Decreto-Lei n.º 114/2015, de 22 de junho, que reconhece o interesse público do Instituto Politécnico da Maia.
  23. Estatutos do Instituto Politécnico da Maia.
  24. Decreto-Lei n.º 61/2021, de 21 de julho, que reconhece o interesse público do Instituto Politécnico Jean Piaget do Norte.
  25. Estatutos do Instituto Politécnico Jean Piaget do Sul.
  26. Decreto-Lei n.º 155/2017, de 28 de dezembro, que altera a localização da Escola Superior de Tecnologia e Gestão Jean Piaget do Litoral Alentejano para Almada e a sua denominação para Escola Superior de Tecnologia e Gestão Jean Piaget.
  27. Decreto-Lei n.º 4/2019, de 14 de janeiro, que reconhece o interesse público do Instituto Politécnico Jean Piaget do Sul.
  28. Estatutos do Instituto Superior Politécnico Gaya.
  29. Decreto-Lei n.º 147/2013 de 22 de outubro, que reconheceu o ISLA - Instituto Politécnico de Gestão e Tecnologia.
  30. Estatutos[Ligazón morta] da Escola Superior de Enfermagem de São João de Deus.
  31. "DGEEC. Universidade Fernando Pessoa (unidade de Ponte de Lima - ensino politécnico)". 
  32. Conceito adotado na lei.
  33. Conceito adotado na lei.
  34. Conceito adotado nos diplomas legais.
  35. Conceito adotado na lei.
  36. Conceito adotado na lei.
  37. Conceito adotado nos diplomas legais.
  38. Conceito adotado na lei.
  39. Conceito adotado na lei.
  40. Conceito adotado nos diplomas legais.
  41. Conceito adotado na lei.
  42. Conceito adotado na lei.
  43. Conceito adotado nos diplomas legais.
  44. Conceito adotado na lei.
  45. Conceito adotado na lei.
  46. Conceito adotado nos diplomas legais.
  47. Conceito adotado na lei.
  48. Conceito adotado na lei.
  49. Conceito adotado nos diplomas legais.
  50. Conceito adotado na lei.
  51. Conceito adotado na lei.
  52. Conceito adotado nos diplomas legais.
  53. Conceito adotado na lei.
  54. Conceito adotado na lei.
  55. Conceito adotado nos diplomas legais.
  56. Conceito adotado na lei.
  57. Conceito adotado na lei.
  58. Conceito adotado nos diplomas legais.
  59. Estatuto do Instituto Superior de Ciências Policiais e Segurança Interna
  60. Decreto Regulamentar n.º 26/2009, do Regulamento da Escola Prática de Polícia.

Véxase tamén[editar | editar a fonte]