Lista de monarcas daneses

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura
Estandarte real dos Reis de Dinamarca (ao redor de 1300s).

Esta é unha lista de monarcas daneses, é dicir, os reis e raíñas rexentes de Dinamarca. Isto inclúe:

A casa de Oldemburgo ostentou a Coroa danesa entre 1448 e 1863, cando pasou á casa de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, unha rama da mesma casa, descendente patrilinealmente do rei Cristian III de Dinamarca. O reino foi electivo (aínda que o fillo maior ou irmán do anterior rei normalmente era elixido) ata 1660, cando se tornou hereditario e absolutista. Ata 1864, Dinamarca estivo unida tamén nunha unión persoal cos ducados de Holstein e Saxe-Lauenburg (1814-1864), e nunha unión política e persoal co ducado de Schleswig.

Monarcas daneses antes da Casa de Knýtlinga[editar | editar a fonte]

O Sigtrygg Runestones da "Casa de Olaf": foi levantado após rei Sigtrygg pola súa nai. 934.

A data exacta de orixe do Reino de Dinamarca non está clara, mais os nomes de reis daneses empezan a aparecer en fontes estranxeiras dende o século VIII. As historias lendarias danesas e nórdicas, as crónicas e as sagas a miúdo falan de dinastías e reis daneses anteriores ao século VII, mais a autenticidade destes contidos e as interpretacións destas historias son a miúdo postos en dúbida.

  • Ochilaik— véxase Hugleik e Hygelacc. 515, mencionado por Gregorio de Tours (538–594). Hugleik, segundo as fontes escritas, padeceu unha derrota en 515 durante unha expedición naval ao Imperio Franco. Hugleik é o primeiro rei danés mencionado en fontes europeas.[1][2][3]
  • Ongendus (Angantyr): c. 710.  Santo Willibrord escribiu sobre a visita que fixo aos dinamarqueses, naquel tempo gobernados por Ongendus.[4]
  • Harald, quizais modelo para o lendario Harald Hilditonn. Relacionado co rei frisio Redbad II que en 754 tivo que fuxir á "terra dos dinamarqueses" onde o reinaba o Rei Harald ("Daniae Regi Heraldi").
  • Sigfred: 770s–790s
  • Godofredo: 804-810, mencionado como rei danés no Tratado de Heiligen do 811.
  • Hemming: 810–811/812 O Tratado de Heiligen foi asinado en 811 entre o rei danés Hemming e Carlomagno.
  • Sigfred, sobriño de Gudfred, e Anulo (Anlaufr), neto ou sobriño de Harald, loitou polo trono e ambos foron asasinados, quizais modelo para o lendario Sigurd Ring: c. 812. 
  • Harald Klak e os seus irmáns Ragnfrid e Hemming Halfdansson: 812–813 e outra vez de 819 a 827. Desde 826 el e a súa casa viviron no exilio co emperador franco Lois o Piadoso, foi bautizado polo bispo de Mainz en Ingelheim am Rhein. A última referencia de Harald nas fontes escritas son no Anais de Fulda que rexistra a súa execución por traizón en 852.[5]
  • Fillos de Gudfred: 814–820s
    • Horik I: (814) 827–854, Rei dos Dinamarqueses (ao principio gobernando conxuntamente cos seus irmáns de nomes descoñecidos). Os anais francos menconan a Horik en numerosas ocasións durante as seguintes dúas décadas.
  • Horik II: 854–860s. Crese que foi o sucesor inmediato de Horik I, mais nos anais non se menciona o nome do rei danés durante uns cantos anos despois do desastre de 854. En 857, Horik II permitiu a Rorik ocupar a parte do reino entre o mar e o río Eider. Horik II estaba aínda vivo en 864, cando lle enviou unha carta o Papa Nicolao I.
  • Reis de finais do século IX:
    • Bagsecg: c. 
    • Halfdan: 871–877
    • Sigfred: c. 873–891. Crese que foi o sucesor inmediato de Horik II. O seu ano de sucesión é unha incógnita, mais foi entre 864 (cando Horik II aínda era rei) e a súa primeira aparición como rei nos anais francos en 873. Sigifrid Foi bautizado no 882.
    • Gudfred: 880s
    • Helge: 890s (?), descrito por Adán de Bremen como o predecesor inmediato da Casa de Olof.
  • "Casa de Olaf": finais do século IX e inicios do século X. Esta dinastía é descrita por Adán de Bremen, e os membros desta dinastía son conmemorados polas dúas pedras rúnicas de Sigtrygg, que son a proba de que a Casa de Olaf controlou polo menos parte de Dinamarca.[5]
    • Olof "o Descarado", segundo Adán foi un sueco que derrotou a Helge e tomou a coroa.
    • Gyrd e Gnupa, fillos e sucesores conxuntos de Olof, segundo Adán. Gnupa foi nomeado por Viduquindo de Corvey como líder dos dinamarqueses no 934, e aparece nas pedras rúnicas de Sigtrygg.
    • Sigtrygg, fillo de Gnupa, aparece nas pedras rúnicas de Sigtrygg, que presumibelmente datan de pouco despois do 934.

Reis semi-lendarios[editar | editar a fonte]

  • Ragnar Lodbrok, rei lendario probabelmente do século IX, só aparece en sagas e historias tardías, e estes relatos son bastante inconsistentes. Pode ser un personaxe composto de varios reis históricos e viquingos.
  • Sigurd Ragnarsson (Sigurd Serpe-no-Ollo). Mencionado nos crónicas posteriores Chronicon Roskildense e Ragnarssona þáttr. Cóntase que foi rei de Selandia e Escania, e fillo de Ragnar Lodbrok. Puido ser inspirado polo rei do século IX Sigfred.
  • Canuto I (Hardeknud). Segundo as sagas é fillo de Sigurd Serpe-no-Ollo, mais algúns historiadores identifícano co Hardegon descrito por Adán de Bremen. Hardegon era fillo de Svein, que invadiu Dinamarca dende Northmannia e suplantou a Casa de Olof. Puido ter gobernado só unha parte de Dinamarca, xa que Adán sitúa o comezo do seu longo reinado entre o 909 e o 915, mentres a Casa de Olof aínda gobernaba polo menos parte de Dinamarca en 934. Foi pai de Gorm o Vello.

Lista de monarcas de Dinamarca[editar | editar a fonte]

Casa de Gorm (c. 936–1042)[editar | editar a fonte]

Nome Retrato Nacemento Matrimonios Morte
Gorm O Vello

(Gorm den Gamle)

c. 936 – 958/9

Gorm-the-old.jpg Fillo de Canuto I Thyra

4 fillos

958/9
Harald Blåtand

958/9–985/6

Harald Blaatand.jpg Fillo de Gorm o Vello e Thyra (1) Gunhild

(2) Tove de Dinamarcac. 970 (3) Gyrid de Suecia

1 de novembro do 985 (ou 986 ou 987)

Jomsborg

Svend I

(Svend Tveskæg)

986–1014

Sweyn Forkbeard.jpg c.960
fillo de Harald Blåtand e Gunnhild Olafsdotter
(1 & 2)

Gunhilda de Wendia ou Sigrid "a Orgullosa"

oito ou máis fillos

3 de febreiro de 1014

Gainsborough, Lincolnshire

(53–54 anos)

Harald II

1014–1018(?)

Harald 2 ukendt kunstner 1685.jpg Fillo máis novo de Svend I e Gunhilda ou Sigrid descoñecido c.1018. 
Canuto II "o Grande"
(Knud den Store)

1019–1035

Canute and Ælfgifu cropped (Canute).jpg c. 985/95
fillo maior de Svend I e Gunhilda ou Sigrid
(1) Aelfgifu Aelfhelmsdotter dous fillos

(2) Emma de Normandía

2/31 de xullo de 1017

dous fillos

12 de novembro de 1035

Shaftesbury (sobre 40–50 anos)

Canuto III

(Hardeknud)

1035–1042

Hardeknut.jpg c. 1020. 1020

Inglaterra


fillo de Canuto o Grande e Emma de Normandía
nunca casou 8 de xuño de 1042

Lambeth (21–22 anos)

Casa de Hårfagreætta (1042–1047)[editar | editar a fonte]

Nome Retrato Nacemento Matrimonios Morte
Magno I de Noruega

(Magno "o Bo", Magnus den Gode)

1042–1047

Magnus-den-gode.jpg c.. 1024

Noruega


fillo ilexítimo de Olav II e Alfhild
nunca casou 25 de outubro de 1047

Selandia (23 anos)

Casa de Estridsen (1047–1375)[editar | editar a fonte]

Nome Retrato Nacemento Matrimonios Morte
Svend II Estridsen

1047–1076

Svend estridsen.jpg c.. 1019

Inglaterra


fillo de Ulf Thorgilsson e Estrid Svendsdatter (filla de Svend I)
(1) Gyda de Suecia

c. 1048

(2) Gunnhildr Sveinsdóttir

c. 1050

28 de abril de 1076

Søderup

(57–58 anos)

Harald III

(Harald Hen)

1076–1080

Harald 3. Hen.jpg c.. 1040
fillo ilexítimo de Svend II
Margareta Hasbjörnsdatter 17 de abril de 1080

(40 anos)

Canuto IV

(Knud den Hellige)

1080–1086

Sankt Knud.JPG c.. 1042
fillo ilexítimo de Svend II
Adela de Flandes

c. 1080

10 de xullo de 1086

Priorato de St Albans

(43–44 anos)

Olav I

(Oluf Hunger)

1086–1095

Oluf hunger.jpg c.. 1050
fillo ilexítimo de Svend II
Ingegerd Haraldsdatter

c. 1070

unha filla

18 de agosto de 1095

(44–45 anos)

Erik I

(Erik Ejegod)

1095–1103

Erik 1. Ejegod.jpg c.. 1050
Slangerup

fillo ilexítimo de Svend II

Boedil Thurgotsdatter

antes de 1086

un fillo

10 de xullo de 1103

Paphos, Chipre

(42–43 anos)

Nicolao de Dinamarca

1104–1134

Kong niels.jpg c.. 1065
fillo ilexítimo de Svend II
(1) Margarida Fredkulla
c. 1105

dous fillos

(2) Ulvhild Håkansdotterc. 1130

25 de xuño de 1134

Schleswig

(68–69 anos)

Erik II

(Erik Emune)

1134–1137

Erik emune.jpg c. 1090
fillo ilexítimo de Erik I
Malmfrid De Kiev
c. 1130
18 de xullo de 1137

Urnehoved

(46–47 anos)

Erik III

(Erik III Lam)

1137–1146

(abdicou)

Erik lam.jpg c. 1120
fillo de Hakon Sunnivasson e Ragnhild Eriksdatter
Lutgarda de Salzwedel
c. 1144
27 de agosto de 1146

Abadía de San Canuto, Odense

(25–26 anos)

Svend III

(Svend Grathe)

1146–1157

Swen.jpg c. 1125
fillo de Erik II
Adela de Meissen
c. 1152

dous nenos

23 de outubro de 1157

Grathe Hede

(31–32 anos)

Canuto V

(Knud 5.)

1146–1157

Knud 5. Magnussen coin.jpg c.. 1129
fillo maior de Magno I de Suecia e Riquilda de Polonia
Helena de Suecia

c. 1156

9 de agosto de 1157

Roskilde

(27–28 anos)

Valdemar I

(Valdemar den Store)

1154–1182

Valdemar 1. den Store.jpg 14 de xaneiro de 1131
fillo único de Canuto Lavard e Ingeborg de Kiev
Sofía de Minsk

c. 1157

Catedral de Viborg

oito fillos

12 de maio de 1182

Castelo de Vordingborg

(51 anos)

Canuto VI
(Knud 6.)

1182–1202

Knud 4. Valdemarsen.jpg c.. 1163
fillo maior de Valdemar I e Sofía de Minsk
Xertrude de Baviera

Febreiro de 1177

Catedral de Lund

12 de novembro de 1202

(38–39 anos)

Valdemar II

(Valdemar Sejr)

1202–1241

Valdemar sejr.jpg 9 de maio/28 de xuño de 1170
segundo fillo de Valdemar I e Sofía de Minsk
(1) Dagmar de Bohemia
c. 1205

Lübeck

un fillo

(2) Berenguela de Portugal

18/24 de maio de 1214

catro fillos

28 de marzo de 1241

Castelo de Vordingborg

(70 anos)

Valdemar o Novo

(Valdemar den Unge)

1215–1231

Valdemar den Unge 1209-1231.jpg c. 1209
fillo único de Valdemar II e Dagmar de Bohemia
Leanor de Portugal

24 de xuño de

1229

Catedral de Ribe

un fillo

28 de novembro de 1231

Refsnæs

(21–22 anos)

Erik IV

(Erik Plovpenning)

1232–1250

Erik d4 Plovpenning cropped.jpg c.. 1216
fillo maior de Valdemar II e Berenguela de Portugal
Jutta de Saxonia

17 de novembro de 1239

seis fillos

9 de agosto de 1250

Schlei

(33–34 anos)

Abel I
novembro

1250 – 1252

Kong abel cropped.jpg c. 1218
segundo fillo de Valdemar II e Berenguela de Portugal
Matilde de Holstein

25 de abril de 1237

Catedral de Schleswig

catro fillos

29 de xuño de 1252

Eiderstedt

(33–34 anos)

Cristovo I

(Christoffer 1.)

25 de decembro de 12521259

Kong Christoffer 1. (1219-1259).jpg c. 1219
terceiro fillo de Valdemar II e Berenguela de Portugal
Margarida Sambiria
c. 1248

cinco fillos

29 de maio de 1259

Ribe

(39–40 anos)

Erik V

(Erik Klipping)

1259–1286

Erik Glipping.jpg c. 1249
fillo maior de Cristovo I e Margarida Sambiria
Agnes de Brandenburgo

11 de
novembro
de 1273

Catedral de Schleswig

sete fillos

22 de novembro de 1286

Finderup

(36–37 anos)

Erik VI

(Erik Menved)

1286–1319

Erik menved cropped.jpg c.. 1274
fillo maior de Erik V e Agnes de Brandenburgo
Ingeborg Magnusdotter de Suecia

Xuño de 1296

Castelo de Kärnan

catorce fillos

13 de novembro de 1319

Roskilde

(44–45 anos)

Cristovo II

(Christoffer 2.)

25 de xaneiro de 1320 – 1326

(deposto)

Krzysztof2 sorø.JPG 29 de setembro de 1276
segundo fillo de Erik V e Agnes de Brandenburgo
Eufemia de Pomerania

c. 1300

seis fillos

2 de agosto de 1332

Nykøbing

(55 anos)

Erik Kristoffersen

1321–1326

(deposto)

c. 1307
fillo maior de Cristovo II e Eufemia de Pomerania
Sabela de Holstein-Rendsburg

1330

principios de 1332

(sobre 25 anos)

Valdemar III

(Valdemar 3.)

1326–1329

(deposto)

Valdemar 3 kongesegl.jpg c.. 1314
fillo único de Erik II, Duque de Schleswig e Adelaida de Holstein-Rendsburg
Richardis de Schwerin

dous fillos

c. 1364

(49–50 anos)

Cristovo II

(Christoffer 2.)

1329–1332

(reposto)

Krzysztof2 sorø.JPG 29 de setembro de 1276
segundo fillo de Erik V e Agnes de Brandenburgo
Eufemia de Pomerania

c. 1300

seis fillos

2 de agosto de 1332

Nykøbing

(55 anos)

Erik Kristoffersen

1329–1332

c. 1307
fillo maior de Cristovo II e Eufemia de Pomerania
Sabela de Holstein-Rendsburg

1330

principios de 1332

(sobre 25 anos)

Interregnum (1332–1340)
Valdemar IV
(Valdemar Atterdag)

21 de xuño de 13401375

Waldemar IV Otherday of Denmark c 1375 crop.jpg c.. 1320
terceiro fillo de Cristovo II e Eufemia de Pomerania
Helvig de Schleswig

c. 1340

Castelo de Sønderborg

seis fillos

24 de outubro de 1375

Castelo de Gurre

(54–55 anos)

Casa de Bjelbo (1376–1387)[editar | editar a fonte]

Nome Retrato Nacemento Matrimonios Morte
Olav II
(Oluf 2.)

3 de maio de 13761387

Oluf 2 of Denmark (Kronborg tapestries) cropped.jpg Decembro de 1370

Fortaleza de Akershus


único fillo de Haakon VI de Noruega e Margarida I
nunca casou 23 de agosto de 1387

Castelo de Falsterbo

(16 anos)

Casa de Estridsen (1376–1412)[editar | editar a fonte]

Nome Retrato Nacemento Matrimonios Morte
Margarida I

(Margrete 1.)

13761412 (de facto)

Margaret of Denmark, Norway & Sweden (1389) effigy 2010 (2).jpg c.. 1353

Castelo de Vordingborg


filla menor de Valdemar IV e Helvig de Schleswig
Haakon VI de Noruega

9 de abril de 1363

Catedral da Nosa Señora, Copenhague

un fillo

28 de outubro de 1412

Nun barco no Fiordo de Flensburgo

aged 58–59

Casa de Pomerania (1397–1439)[editar | editar a fonte]

Nome Retrato Nacemento Matrimonios Morte
Erik VII

(Erik af Pommern)

17 de xuño de 13971439

(deposto)

Eryk I Pomorski Darłowo.jpg c.1381/82

Castelo de Rügenwalde


único fillo de Warcisław VII, Duque de Pomerania e María de Mecklenburg-Schwerin
Filipa de Inglaterra

26 de outubro de 1406

Catedral de Lund

3 de maio de 1459

Castelo de Rügenwalde

(76–78 anos)

Casa do Palatinado-Neumarkt (1440-1448)[editar | editar a fonte]

Nome Retrato Nacemento Matrimonios Morte
Cristovo III
(Christoffer de Bayern)
9 de abril de 1440 - 5/6 de xaneiro de 1448
Christopher of Bavaria crop.jpg 26 de febreiro de 1416
Neumarkt in der Oberpfalz
quinto fillo de Xoán do Palatinado-Neumarkt e Catarina de Pomerania
Dorotea de Brandeburgo
12 de setembro de 1445
Copenhague
5/6 de xaneiro de 1448
Castelo de Kärnan

(31 anos)

Casa de Oldemburgo (1448-1863)[editar | editar a fonte]

Nome Retrato Escudo Nacemento Matrimonios Morte
Cristian I
28 de setembro de 1448 - 21 de maio de 1481
Christian I of Denmark, Norway & Sweden 1440s.jpg Armoiries Kristian I de Danmark 1426-1481.svg Febreiro de 1426
Oldenburg
fillo maior de Teodorico de Oldemburgo e Helvig de Schauenburg
Dorotea de Brandeburgo
28 de outubro de 1449
Catedral da Nosa Señora, Copenhague
cinco fillos
21 de maio de 1481
Castelo de Copenhage
(55 anos)
Xoán I
(Hans)
21 de maio de 1481 - 20 de febreiro de 1513
1455 Johann.JPG Armoiries du roi Jean Ier du Danemark.svg 2 de febreiro de 1455
Castelo de Aalborghus
terceiro fillo de Cristian I e Dorotea de Brandeburgo
Cristina de Saxonia
6 de setembro de 1478
Copenhague
cinco fillos
20 de febreiro de 1513
Castelo de Aalborghus
(58 anos)
Cristian II
22 de xullo de 1513 - 20 de xaneiro de 1523
(deposto)
ChristianII of denmark.jpg Armoiries de Kristian II de Danmark.svg 1 de xullo de 1481
Castelo de Nyborg
segundo fillo de Xoán I e Cristina de Saxonia
Isabella of Austria
12 de agosto de 1515
Copenhagen
seis fillos
25 de xaneiro de 1559
Castelo de Kalundborg
(77 anos)
Federico I
13 de abril de 1523 - 10 de abril de 1533
Frederik 1-detail.jpg Armoiries Fréderic 1 du Danemark 1523-1533.svg 7 de outubro de 1471
Castelo de Haderslevhus
cuarto fillo de Cristian I and Dorotea de Brandeburgo
(1) Ana de Brandeburgo
10 de abril de 1502
Stendal
dous fillos
(2) Sophie of Pomerania
9 de outubro de 1518
Castelo de Kiel
seis fillos
10 de abril de 1533
Castelo de Gottorp
(61 anos)
Interregnum (1533–1534)
Cristian III
4 de xullo de 1534 - 1 de xaneiro de 1559
Christian III of Denmark.jpg Armoiries de Christian III de Danemark (1503-1559).svg 12 de agosto de 1503
Castelo de Gottorp
único fillo de Federico I e Ana de Brandeburgo
Dorotea de Saxonia-Lauemburgo
29 de outubro de 1525
Castelo de Lauenburg
cinco fillos
1 de xaneiro de 1559
Castelo de Koldinghus
(55 anos)
Federico II
1 de xaneiro de 1559 - 4 de abril de 1588
1581 Lorck Frederik 2.(crop).jpg Armoiries Fréderic II du Danemark simple.svg 1 de xullo de 1534
Castelo de Haderslevhus
fillo maior de Cristian III e Dorotea de Saxonia-Lauemburgo
Sofía de Mecklemburgo-Güstrow
20 de xullo de 1572
Copenhagen
oito fillos
4 de abril de 1588
Castelo de Antvorskov
(53 anos)
Cristian IV
4 de abril de 1588 - 28 de febreiro de 1648
Kristian IV av Danmark, malning av Pieter Isaacsz 1611-1616.jpg Armoiries Christian IV du Danemark.svg 12 de abril de 1577
Palacio de Frederiksborg
fillo maior de Federico II e Sofía de Mecklemburgo-Güstrow
(1) Ana Catarina de Brandeburgo
27 de novembro de 1597
Haderslevhus Castle
sete fillos
(2) Kirsten Munk
31 de decembro de 1615
Copenhague
doce fillos
28 de febreiro de 1648
Castelo de Rosenborg
(70 anos)
Federico III
28 de febreiro de 1648 - 9 de febreiro de 1670
Frederik 3 by window.jpg Royal Arms of Norway & Denmark (1559-1699).svg 18 de marzo de 1609
Castelo de Haderslevhus
terceiro fillo de Cristian IV e Ana Catarina de Brandeburgo
Sofía Amelia de Brunswick-Lüneburg
1 de outubro de 1643
Castelo de Glücksburg
oito fillos
9 de febreiro de 1670
Castelo de Copenhague
(60 anos)
Cristian V
9 de febreiro de 1670 - 25 de agosto de 1699
Christian V of Denmark.jpg Royal Arms of Norway & Denmark (1559-1699).svg 15 de abril de 1646
Castelo de Duborg
fillo maior de Frederick III and Sofía Amelia de Brunswick-Lüneburg
Carlota Amalia de Hesse-Kassel
25 de xuño de 1667
Castelo de Nykøbing
oito fillos
25 de agosto de 1699
Castelo de Copenhague
(53 anos)
Federico IV
25 de agosto de 1699 - 12 de outubro de 1730
Frederik den 4.jpg Royal Arms of King Frederick IV of Denmark and Norway.svg 11 de outubro de 1671
Castelo de Copenhague
fillo maior de Cristian V e Carlota Amalia de Hesse-Kassel
(1) Luísa de Mecklemburgo-Güstrow
5 de decembro de 1695
Copenhagen
cinco fillos
(2) Sabela Helena de Vieregg
6 de setembro de 1703
un fillo
(3) Ana Sofía Reventlow
4 de abril de 1721
Copenhagen
tres fillos
12 de outubro de 1730
Palacio de Odense
(59 anos)
Cristian VI
12 de outubro de 1730 - 6 de agosto de 1746
Christian 6.jpg Royal Arms of Denmark & Norway (1699–1819).svg 30 de novembro de 1699
Castelo de Copenhague
segundo fillo de Federico IV e Luísa de Mecklemburgo-Güstrow
Sofía Magdalena de Brandeburgo-Kulmbach
7 de agosto de 1721
Castelo de Pretzsch
tres fillos
6 de agosto de 1746
Palacio de Hirschholm
(46 anos)
Federico V
6 de agosto de 1746 - 14 de xaneiro de 1766
Pilo - Frederik V of Denmark.jpg Royal Arms of Denmark & Norway (1699–1819).svg 31 de marzo de 1723
Castelo de Copenhague
fillo único de Cristian VI and Sofía Magdalena de Brandeburgo-Kulmbach
(1) Luísa de Gran Bretaña
11 de decembro de 1743
Altona
cinco fillos
(2) Juliana Maria of Brunswick-Wolfenbüttel
8 de xullo de 1752
Palacio de Frederiksborg
un fillo
14 de xaneiro de 1766
Palacio de Christiansborg
(42 anos)
Cristian VII
14 de xaneiro de 1766 - 13 de marzo de 1808
Christian VII 1772 by Roslin.jpg Royal Arms of Denmark & Norway (1699–1819).svg 29 de xaneiro de 1749
Palacio de Christiansborg
segundo fillo de Federico V e Luísa de Gran Bretaña
Carolina Matilde de Gran Bretaña
8 de novembro de 1766
Palacio de Christiansborg
dous fillos
13 de marzo de 1808
Rendsburg
(59 anos)
Federico VI
13 de marzo de 1808 - 3 de decembro de 1839
Fiedrichvidenmark.jpg Royal Coat of Arms of Denmark (1819-1903).svg 28 de xaneiro de 1768
Palacio de Christiansborg
fillo único de Cristian VII e Carolina Matilde de Gran Bretaña
María Sofía de Hesse-Kassel
31 de xullo de 1790
Castelo de Gottorp
oito fillos
3 de decembro de 1839
Palacio de Amalienborg
(71 anos)
Cristian VIII
(Christian Frederick)
3 de decembro de 1839 - 20 de xaneiro de 1848
Christian VIII af Wilhelm Marstrand.jpg Royal Coat of Arms of Denmark (1819-1903).svg 18 de setembro de 1786
Palacio de Christiansborg
fillo maior de Federico de Dinamarca, príncipe herdeiro e Sofía Federica de Mecklemburgo-Schwerin
(1) Carlota Federica de Mecklemburgo-Schwerin
21 de xuño de 1806
Castelo de Ludwigslust
dous fillos
(2) Carolina Amalia de Augustenburg
22 de maio de 1815
Palacio de Augustenborg
20 de xaneiro de 1848
Palacio de Amalienborg
(61 anos)
Federico VII
(Frederik Carl Christian)
20 de xaneiro de 1848 - 15 de novembro de 1863
Frederik VII af August Schiøtt.jpg Royal Coat of Arms of Denmark (1819-1903).svg 6 de outubro de 1808
Palacio de Amalienborg
segundo fillo de Cristian VIII e Carlota Federica de Mecklemburgo-Schwerin
(1) Guillermina María de Dinamarca
1 de novembro de 1828
Palacio de Christiansborg
(2) Carolina Mariana de Mecklemburgo
10 de xuño de 1841
Neustrelitz
(3) Louise Rasmussen
7 de agosto de 1850
Palacio de Frederiksborg
15 de novembro de 1863
Castelo de Glücksburg
(55 anos)

Casa de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (dende 1863)[editar | editar a fonte]

Nome Retrato Escudo Nacemento Matrimonios Morte Dereitos dinásticos
Cristian IX

15 de novembro de 186329 de xaneiro de 1906

Christian IX af Henrik Olrik.jpg Royal Coat of Arms of Denmark (1819-1903).svg 8 de abril de 1818

Castelo de Gottorf


cuarto fillo de Federico Guillermo de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg e Luísa Carolina de Hesse-Kassel
Luísa de Hesse-Kassel26 de maio de 1842

Palacio de Amalienborg

seis fillos

29 de xaneiro de 1906

Palacio de Amalienborg

(87 anos)

Bisneto do rei Federico V e descendente por liña masculina do rei Cristian III
Federico VIII

(Christian Frederik Vilhelm Carl)

29 de xaneiro de 190614 de maio de 1912

Frederik VIII.jpg Royal Coat of Arms of Denmark (1903-1948).svg 3 de xuño de 1843

Palacio Amarelo, Copenhague


fillo maior de Cristian IX e Luísa de Hesse-Kassel
Luísa de Suecia28 de xullo de 1869

Estocolmo

oito fillos

14 de maio de 1912

Jungfernstieg, Hamburgo

(68 anos)

Fillo do rei Cristian IX
Cristian X

(Christian Carl Frederik Albert Alexander Vilhelm)

14 de maio de 191220 de abril de 1947

Bundesarchiv Bild 102-00102A, König Christian X. von Dänemark.jpg Royal Coat of Arms of Denmark (1903-1948).svg 26 de setembro de 1870

Palacio de Charlottenlund


fillo maior de Federico VIII and Luísa de Suecia
Alexandrina de Mecklemburgo-Schwerin26 de abril de 1898

Cannes

dous fillos

20 de abril de 1947

Palacio de Amalienborg (76 anos)

Fillo do rei Federico VIII
Federico IX

(Christian Frederik Franz Michael Carl Valdemar Georg)

20 de abril de 194714 de xaneiro de 1972

Frederick IX of Denmark.jpg Royal Coat of Arms of Denmark (1948-1972).svg 11 de marzo de 1899

Palacio de Sorgenfri


fillo maior de Cristian X e Alexandrina de Mecklemburgo-Schwerin
Ingrid de Suecia24 de maio de 1935

Catedral de Storkyrkan, Estocolmo tres fillas

14 de xaneiro de 1972

Palacio de Amalienborg (72 anos)

Fillo do rei Cristian X
Margarida II

(Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid)

14 de xaneiro de 1972 – presente

Drottning Margrethe av Danmark.jpg Royal coat of arms of Denmark.svg 16 de abril de 1940

Palacio de Amalienborg


filla maior de Federico IX e Ingrid de Suecia
Henrique de Laborde de Monpezat10 de xuño de 1967

Igrexa de Holmen, Copenhague dous fillos

Presente

79 anos e 237 días

Filla do rei Federico IX
Margarida II de DinamarcaFederico IX de DinamarcaCristian X de DinamarcaFederico VIII de DinamarcaCristian IX de DinamarcaFederico VII de DinamarcaCristian VIII de DinamarcaFederico VI de DinamarcaCristian VII de DinamarcaFederico V de DinamarcaCristian VI de DinamarcaFederico IV de DinamarcaCristian V de DinamarcaFederico III de DinamarcaCristian IV de DinamarcaFederico II de DinamarcaCristian III de DinamarcaFederico I de DinamarcaCristian II de DinamarcaXoán I de DinamarcaCristian I de DinamarcaCristovo III de DinamarcaErik VII de DinamarcaMargarida I de DinamarcaOlav II de DinamarcaValdemar IV de DinamarcaErik Christoffersen de DinamarcaCristovo II de DinamarcaValdemar III de DinamarcaErik KristoffersenCristovo II de DinamarcaErik VI de DinamarcaErik V de DinamarcaCristovo I de DinamarcaAbel I de DinamarcaErik IV de DinamarcaValdemar o NovoValdemar II de DinamarcaCanuto VI de DinamarcaValdemar I de DinamarcaCanuto V de DinamarcaSvend III de DinamarcaErik III de DinamarcaErik II de DinamarcaNicolao de DinamarcaErik I de DinamarcaOlav I de DinamarcaCanuto IV de DinamarcaHarald III de DinamarcaSvend II de DinamarcaMagno I de NoruegaCanuto IIICanuto o GrandeHarald II de DinamarcaSvend I de DinamarcaHarald BlåtandGorm o VelloCasa de Schleswig-Holstein-Sonderburg-GlücksburgCasa de OldemburgoCasa do Palatinado-NeumarktCasa de PomeraniaCasa de EstridsenCasa de BjelboCasa de EstridsenCasa de HårfagreættaCasa de Gorm

Notas[editar | editar a fonte]

  1. "Nordic FAQ". www.faqs.org (en castelán). Consultado o 25 de setembro de 2019. 
  2. Fokus 1. Fra Antikken Til Reformationen. Gyldendal Uddannelse. 2008. 
  3. "De første Daner-konger?" (en dinamarqués). Consultado o 25 de setembro de 2019. 
  4. "Kings of the Danes prior to 887". www.rootsweb.ancestry.com (en inglés). Consultado o 25 de setembro de 2019. 
  5. 5,0 5,1 Helle, Knut; Kouri, E. I.; Jansson, Torkel; Petersen, E. L. (2003). The Cambridge History of Scandinavia, Issue 1 (en inglés). Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-4729-99. 

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]