Lista de crustáceos de Galicia

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura

A seguinte é unha lista alfabética dos crustáceos atopados en Galicia. Está baseada, entre outros, na información recollida dos traballos feitos polos expertos en carcinoloxía Eduardo González Gurriarán e Matilde Méndez Guerrero[1] para os crustáceos decápodos, Juan María Junoy Pintos e Josep Castelló-Escandell para os crustáceos isópodos.[2]

Este grupo contén arredor de 67.000 especies vivas [3] que foron atopadas con maior ou menor abundancia nas costas galegas.

A taxonomía da fauna carcinolóxica está sometida a bastantes cambios debido ás novas achegas de información científica polo que precisa de revisións periódicas para poder engadir os novos datos obtidos.

A[editar | editar a fonte]

A
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Acasta spongites
Poli, 1795
EN
Vive en: asociado a unha esponxa (Dysidea fragilis)
Sbcl. Cirrípedes
Achaeus cranchii
Leach, 1817
EN
Sin.:Achaeus cursor
Vive en: 5 a 70 metros de prof. en hidrozoos, briozoos, ascidias e no envés das rochas
O. Decápodos
Achaeus gracilis
O.G. Costa, 1839
EN
Sin.:Achaeus gordonae
Macropodia gracilis
O. Decápodos
Abludomelita gladiosa[4][5]
Bate, 1862
EN
Sin.:Melita gladiosa
O. Anfípodo
Alpheus glaber
Olivi, 1792
Camarón vermello
EN
Vive en: de 30 a 100 m de prof. en substratos brandos e entre vexetación
O. Decápodos
Amakusanthura iberica[2]
Reboreda & Wägele, 1992
EN
O. Isópodos
Ampithoe helleri[4]
Karaman, 1975
EN
Sin.:Ampithoe neglecta
O. Anfípodos
Amphitholina cuniculus[4]
Stebbing, 1874
EN
O. Anfípodos
Anchialina agilis
G.O. Sars, 1877
EN
Sin.: Anchialina mediterranea
Anchialus agilis
Vive en: sobre o fondo durante o día, dende a zona infralitoral ata máis de 60 m migrando de noite cara a superficie
O. Misidáceos
Anilocra physodes
Linné, 1758
Piollo de mar
EN
Anilocra Oleiros Galiza.jpg Sin.: Colombia physodes
Oniscus physodes
Vive en: son parasitos de peixes
O. Isópodos
Anthura gracilis[2]
Montagu, 1808
EN
Sin.:Oniscus gracilis
Vive en: en gretas, en tubos de vermes e entre algas
O.Isópodos
Apherusa cirrus[4]
Bate, 1862
EN
Sin.:Apherusa borealis

O. Anfípodo
Apseudes latreillei[4]
Milne-Edwards, 1828
EN
Sin.:Apseudes latreillii
Vive en: polo miúdo baixo pedras ou na lama entre as algas na rexión infralitoral
O.Tanaidáceos
Arcturina rhomboidalis[2]
Koehler, 1911
EN
Sin.:Arcturella carlosteroi
O.Isópodos
Astacilla carlosteroi[6][Cómpre referencia]
Reboreda, Wägele & Garmendia, 1994
EN
Sin.:Arcturella carlosteroi
O. Isópodos
Astacilla intermedia[2]
Goodsir, 1841
EN
Sin.:Arcturus affinis
Leacia lacertosa
Vive en: é comensal do ourizo Echinus esculentus e vive agarrado a el
O. Isópodos
Asthenognathus atlanticus
Monod, 1933
EN
O. Decápodos
Atelecyclus rotundatus
Olivi, 1792
EN
Atelecyclus rotundatus.jpg Sin.:Atelecyclus heterodon
Cancer rotundatus
Vive en:de 12 a 91 metros de prof. na area e grava,
O. Decápodos
Atelecyclus undecimdentatus
Herbst, 1783
EN
Sin.::Atelecyclus cruentatus
Cancer undecimdentatus
O. Decápodos
Athanas nitescens
Leach, 1814
EN
Vive en:ata 70 m de prof. entre algas e en charcas
O. Decápodos
Atylus swammerdami[7]
Milne-Edwards, 1830
EN
Nototropis swammerdamei.jpg Sin.:Nototropis swammerdami
Vive en:do intermareal inferior a 50 m de prof.
O. Anfípodos
Atylus vedlomensis[4][5]
Bate & Westwood, 1862
EN
Sin.:Nototropis vedlomensis
Vive en:dos 10 aos 200 m de prof.
O. Anfípodos

B[editar | editar a fonte]

B
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Balanus balanus
Linnaeus, 1758
EN
Sin.:Balanus porcatus
Vive en: Na franxa infralitoral ata maior profundidade sobre rochas ou cunchas
Sbcl. Cirrípedes
Balanus crenatus
Bruguière, 1789
EN
Vive en: na zona infralitoral en rochas non expostas
Sbcl. Cirrípedes
Balanus improvisus
Darwin, 1854
EN
Balanus improvisus.jpg Sin.:Balanus ovularis
Vive en: en auga salobre en lagos e estuarios
Sbcl. Cirrípedes
Balanus perforatus
Bruguiere, 1789
EN
Vive en: na zona infralitoral ocupando a zona inferior a B. Balanoides
Sbcl. Cirrípedes
Bathynectes maravigna
Prestandrea, 1839
EN
Sin.:Portunus superbus
Thranites velox
O. Decápodos
Bathynectes longipes
Risso, 1816
EN
Bathynectes longispina.jpg Sin.:Portunus longipes
Vive en: Rango de profundidade dende 28 ata 91 metros
O. Decápodos
Bathyporeia guilliamsoniana[7]
Bate, 1857
EN
Bathyporeia guilliamsoniana.jpg Vive en: Rango de profundidade de 0 a 75 metros, polo xeral na area fina.
O. Anfípodos
Bathyporeia pelagica[8][5]
Bate 1857
EN
Bathyporeia pelagica.jpg Vive en: na zona meridional inferior é polo miúdo escava na area
O. Anfípodos
Bodotria arenosa[5]
Goodsir, 1843
EN
Bodotria pulchella[5]
Sars, 1878
EN
Bodotria scorpioides[5]
Montagu, 1804
EN

C[editar | editar a fonte]

C
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Calappa granulata
Linnaeus, 1767
EN
Calappa granulata.jpg Sin.: Cancer granulata
Vive en: en substratos lamosos dende 30 a 100 m de prof.
O. Decápodos
Callianassa subterranea
Montagu, 1808
EN
Vive en: tobos na area lamacenta, dende a liña de baixamar, ata 20 m de prof.
O. Decápodos
Campecopea hirsuta[4][2][5]
Montagu, 1804
EN
Sin.:Oniscus hirsutus

O. Isópodos
Campecopea lusitanica[2]
Nolting, Reboreda & Wägele, 1998
EN
Sin.:Anoplocopea lusitanica

O. Isópodos
Cancer pagurus
Linnaeus, 1758
Boi
EN
Dist Toniña GZ.svg Boi de Mar (Cancer pagurus).jpg Sin.:Cancer fimbriatus
Cancer luederwaldti
Vive en: entre as rochas, dende a franxa infralitoral ata 100 m de profundidade.
O. Decápodos
Cancer bellianus
Johnson, 1861
EN
Vive en: nun rango de profundidade entre os 50 e 180 m.
O. Decápodos
Caprella linearis[4]
Linnaeus, 1767
EN
Sin.:Caprella lobata
Vive en: non aparece nun hábitat específico. Foi recollido en algas, esponxas, hidroideos, tunicados etc.
O. Anfípodos
Carcinus maenas[9]
Linnaeus, 1767
Cangrexo común
EN
Dist Toniña GZ.svg Carcinus maenas.jpg Sin.: Cancer granarius
Carcinus granulatus
Vive en: na costa areosa e rochosa da franxa infralitoral
O. Decápodos
Chaceon affinis
A. Milne Edwards & Bouvier, 1894
Cangrexo real
EN
Sin.:Geryon affinis
O. Decápodos
Chelura terebrans
Philippi, 1839
EN
Vive en:en buratos perforados na madeira
O. Anfípodos
Chthamalus montagui[4]
Southward, 1976
EN
Sbcl. Cirrípedes
Chthamalus stellatus[4]
Poli 1791
EN
Vive en: sobre rochas da franxa supralitoral e na zona mediolitoral
Sbcl. Cirrípedes
Conilera cylindracea[2]
Montagu, 1804
EN
Sin.:Conilera cylindricacea
Oniscus cylindracea
O. Isópodos
Corophium volutator
Pallas, 1766
EN
Sin.: Corophium grossipes
Corophium longicorne
Vive en: en tubos en forma de U na lama da zona mediolitoral
O. Anfípodos
Corystes cassivelaunus
Pennant, 1777
EN
Corystes cassivelaunus 1.jpg Sin.:Cancer cassivelaunus
Hippa dentatas
Vive en: na zona infralitoral a máis de 100 m de profundidade, enterrado na area.
O. Decápodos
Crangon crangon
Linnaeus, 1758
Camarón de area
EN
Vive en: na zona infralitoral e nos estuarios dos ríos
O. Decápodos
Cymodoce emarginata[2]
Leach, 1818
EN
O. Isópodos
Cymodoce robusta[2]
Nierstrasz, 1918
EN
O. Isópodos
Cymodoce tattersalli[2]
Torelli, 1929
EN
O. Isópodos
Cymodoce truncata[2]
Leach, 1814
EN
O. Isópodos
Cymodoce tuberculata[2]
Costa in Hope, 1851
EN
O. Isópodos
Cymonomus granulatus
Norman, in Wyville Thomson, 1873
EN
Sin.:Ethusa granulatus
Ethusa typicus
O. Decápodos
Cymonomus normani
Lankester, 1903
EN
O. Decápodos
Cyathura carinata[2]
Krøyer, 1847
EN
Sin.:Anthura carinata
O. Isópodos

D[editar | editar a fonte]

D
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Diogenes pugilator
Roux, 1829
EN
Diogenes pugilator.jpg Sin.:Pagurus varians
Pagurus ponticus
O. Decápodos
Distolambrus maltzami
Miers, 1881
EN
Sin.:Heterocrypta maltzami
Heterocrypta marionis
O. Decápodos
Dorhynchus thomsoni
Thomson, 1873
EN
O. Decápodos
Dromia personata
Linnaeus, 1758
EN
Dromia personata.jpg Sin.:Cancer caputmortuum
Dromia vulgaris
Vive en: na rexión infralitoral sobre area e en costas rochosas de 8 a 30 m de prof
O. Decápodos
Dynamene bidentata[4][2][5]
Adams, 1800
EN
Sin.:Dynamene bidentatus
Oniscus bidentata
Vive en: nas gretas das rochas ou nos buratos que deixa Balanus perforatus
O. Isópodos
Dynamene edwardsi[2]
Lucas, 1849
EN
Sin.:Naesea edwardsi
Vive en:
O. Isópodos
Dynamene magnitorata[2]
Holdich, 1968
EN
O. Isópodos

E[editar | editar a fonte]

E
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Ebalia cranchii
Leach, 1817
EN
Sin.:Ebalia chiragra
Vive en: entre 7 e 82 m entre area ou grava
O. Decápodos
Ebalia granulosa
H. Milne Edwards, 1837
EN

O. Decápodos
Ebalia nux
A. Milne-Edwards, 1883
EN
O. Decápodos
Ebalia tuberosa
Pennant, 1777
EN
Sin.:Cancer tuberosa
Ebalia pennantii
Vive en: a uns 150 m de prof. en fondos de grava e pedra
O. Decápodos
Ebalia tumefacta
Montagu, 1808
EN
Sin.:Cancer tumefacta
Ebalia aspera
Vive en: entre 2 e 155 m sobre area ou grava
O. Decápodos
Elminius modestus
Darwin, 1854
EN
Vive en: rexión mediolitoral superior, fixada nas rochas cerca da auga doce
Sbcl. Cirrípedes
Ergasticus clouei
A. Milne-Edwards, 1882
EN
O. Decápodos
Ericthonius punctatus[4]
Bate, 1857
EN
Sin.:Ericthonius abditus
Cerapus abditus

O. Anfípodos
Eriphia verrucosa
Forsskal, 1775
EN
Eriphia verrucosa 2008 G2.jpg Sin.:Cancer spinifrons
Eriphia orientalis
Vive en:entre pedras e algas mariñas en augas pouco profundas ao longo das costas rochosas ata unha profundidade de 15 m.
O. Decápodos
Euraphia depressa
Poli 1791
EN
Sin.: Chthamalus depressus
Vive en: na franxa supralitoral
Sbcl. Cirrípedes
Eurydice affinis[2]
Hansen, 1905
EN
Eurydice affinis.jpg Vive en: entre Eurydice pulchra na area intermareal
O. Isópodos
Eurydice pulchra[2]
Leach, 1815
EN
Eurydice pulchra.jpg Vive en: na area dende a zona mediolitoral cara abaixo
O. Isópodos
Eurydice spinigera[7][2][5]
Hansen, 1890
EN
O. Isópodos
Eurycope iphthima
Wilson, 1981
EN

O. Isópodos
Eurynome aspera
Pennant, 1777
EN
Eurynoma aspera.jpg Sin.:Cancer aspera
Eurynome scutellata
Vive en: a uns 180 m de prof. En solo duro e area lamacenta
O. Decápodos
Eurynome spinosa
Hailstone, 1835
EN
Vive en: a unha profundidade entre 18 e 73 m, sobre un terreo duro e en hidroides, Eunicella, briozoos e esponxas
O. Decápodos

G[editar | editar a fonte]

G
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Gammaropsis maculata[4][5]
Liljeborg, 1855
EN
Sin.:Eurystheus erythropthalmus
Gammaropsis erythropthalma
Vive en:dende o intermareal inferior a uns 250 m. de prof.
O. Anfipodos
Gammarus locusta
Linnaeus, 1758
Pulga de auga
EN
Vive en: no intermareal baixo a uns 30 m. de prof.
O. Anfipodos
Gnathia maxillaris
Montagu, 1804
EN
Sin.:Cancer maxillaris
Vive en: agochado nas gretas das rochas
O. Isópodos
Gnathia oxyuraea
Lilljeborg, 1855
EN
Vive en: os rexistros atópanse en materíais dragados
O. Isópodos
Geryon tridens
Krøyer, 1837
EN
Sin.: Geryon trispinosus
Cancer tridens
Vive en: lama branda a máis de 82 m de prof.
O. Decápodos
Goneplax rhomboides
Linnaeus, 1758
EN
Goneplax rhomboides.jpg Sin.:Cancer angulata
Ocypoda bispinosa
Vive en: a menos de 100 m de prof., entre a lama e a area
O. Decápodos

H[editar | editar a fonte]

H
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Haustorius arenarius
Slabber, 1767
EN
Vive en: na zona intermareal escavando na area.
O. Anfípodos
Heterocythereis albomaculata[4]
Baird, 1838
EN
Vive en: na rexión litoral e sublitoral polo menudo abundante en piscinas de rocha.O. Cytherocopina
Herbstia condyliata
Fabricius, 1787
EN
Herbstia condyliata.jpg Sin.:Cancer condyliata,
Mithrax berbsdt
O. Decápodos
Hippomedon denticulatus[10][5]
Bate, 1857
EN
Sin.:Anonyx denticulatus,
Hippomedon holbolli
M. scaber
O. Anfípodos
Homarus gammarus
Linnaeus, 1758
Lumbrigante
EN
KreeftbijDenOsse.jpg Sin.:Cancer gammarus,
Homarus vulgaris
Vive en: en buratos e gretas e covas
O. Decápodos
Homola barbata
Fabricius, 1793
EN
Sin.:Cancer barbata,
Telxiope palpigera
O. Decápodos
Hyas coarctatus
Leach, 1816
EN
Hyas coarctatus.jpg Sin.:Lissa fissirostra
Hyas serratus
Vive en: de 2 a 180 m Entre lama, area, pedras e arxila.
O. Decápodos
Hyperia galba
Montagu, 1815
EN
Sin.:Hupaeria galba
Vive en: dentro da umbrella de medusas en verano e libre no fondo en inverno
O. Anfípodos

I[editar | editar a fonte]

I
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Idotea balthica[2]
Pallas, 1772
EN
Sin.:Idotea pusilla
Oniscus balthica
Vive en: en mar aberto, pero non infrecuente entre as algas adheridas na beira do mar.
O. Isópodos
Idotea chelipes[2]
Pallas, 1766
EN
Sin.:Idotea anguta
Oniscus chelipes
Vive en: entre as algas intermareais protexido ou nos estuarios onde os arroios flúen sobre a costa
O. Isópodos
Idotea emarginata[4][2]
Fabricius, 1793
EN
Sin.:Cymothoa emarginata
Idotea excisa
Vive en:sublitoral, en acumulacións de algas
O. Isópodos
Idotea granulosa[4][2]
Rathke, 1843
EN
Sin.:Idotea cretaria
Vive en
: na rexión sublitoral entre as algas intermareais
O. Isópodos
Idotea metallica[2]
Bosc, 1802
EN
Sin.:Idotea rugosa
Idotea robusta
Vive en: entre vexetais flotantes, a madeira e colonias de Lepas levado pola corriente do Golfo
O. Isópodos
Idotea neglecta[2]
Sars, 1897
EN
Vive en: entre as algas ou resíduos de peixe
O. Isópodos
Idotea pelagica[4][2]
Leach, 1815
EN
Sin.:Idotea slabberi
Vive en: nas costas expostas xunto cos percebes e algas fucoides
O. Isópodos
Iphinoe serrata[5]
Norman, 1867
Iphinoe trispinosa[5]
Goodsir, 1843
Inachus dosettensis[11][5]
Pennant, 1777
EN
Inachus dorsettensis.jpg Sin.:Inachus dorsettensis
Cancer dorsettensis
Vive en: sobre substratos pedregosos en entre as algas na zona infralitoral entre 4 e 180 m.
O. Decápodos
Inachus leptochirus
Leach, 1817
EN
Sin.: Inachus affinis
Vive en: sobre substratos de pedra e cascallo a uns 165 m de prof.
O. Decápodos
Inachus phalangium
Fabricius, 1775
EN
Sin.:Macropus aracnides
Cancer phalangium
Vive en:
O. Decápodos
Ione thoracica[2]
Montagu, 1808
EN
Sin.:Oniscus thoracica
Vive en: parasitando ao decápodo Callianassa subterranea
O. Isópodos
Ischyromene lacazei[2]
Racovitza, 1908
EN
O. Isópodos

J[editar | editar a fonte]

J
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Jaera albifrons[2]
Leach, 1814
EN
Vive en: na rexión infralitoral, baixo pedras e nos estuarios
O. Isópodos
Jaera hopeana[2]
Costa, 1853
EN

O. Isópodos
Jaera nordica[2]
Lemercier, 1958
EN

O. Isópodos
Jaera praehirsuta[2]
Forsman, 1949
EN

O. Isópodos
Jaera posthirsuta[2]
Forsman, 1949
EN

O. Isópodos
Janira alta[2]
Stimpson, 1853
EN
Sin.:Asellodes alta
O. Isópodos
Janiropsis breviremis[2]
Sars, 1883)
EN
O. Isópodos
Jassa falcata
Montagu, 1808
EN
Sin.:Podocerus falcata
Cerapus falcata
Vive en: na rexión litoral e infralitoral sobre obxectos flotantes
O. Anfípodos

L[editar | editar a fonte]

L
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Lekanesphaera hookeri[2]
Leach, 1814
EN
Sin.:Sphaeroma rugicauda
Vive en: en estuarios protexidos e en augas salobres
O. Isópodos
Lekanesphaera levii[2]
Argano & Ponticelli, 1981
EN
Sin.:Sphaeroma levii
O. Isópodos
Lekanesphaera rugicauda[2]
Leach, 1814
EN
Sin.:Sphaeroma hookeri
Vive en: debaixo das pedras en estuarios
O. Isópodos
Lepas anatifera
Linnaeus, 1767
Percebe da madeira
EN
Lepas anatifera 1.jpg Vive en: peláxico, normalmente atópase sobre obxectos flotantes e ou deriva
Sbcl. Cirrípedes
Lepas fascicularis
Ellis & Solander, 1786
EN
Haeckel Cirripedia.jpg Vive en: peláxico, normalmente atópase sobre obxectos flotantes ou a deriva
Sbcl. Cirrípedes
Leptanthura tenuis
Sars, 1873
EN
Sin.:Paranthura tenuis
O. Isópodos
Leptomysis gracilis
G.O. Sars, 1864
EN
Sin.:Mysis gracilis
Mysidopsis hispida
Vive en: especie nerítica que vive no fondo da zona infralitoral
Sbcl. Misidáceos
Leptocheirus bispinosus[7]
Norman, 1908
EN
O. Anfípodos
Leptomysis mediterranea
G. O. Sars, 1877
EN
Vive en: Litoral, xeralmente atópase en grupos cerca da costa, dende a superficie a 100 m de prof.
Sbcl. Misidáceos
Ligia oceanica[4][2]
Linnaeus, 1767
Cochinilla mariña
EN
Ligia oceanica Flickr.jpg Sin.:Oniscus oceanica
Vive en: sobre rochas por riba da zona intermareal
O. Isópodos
Limnoria lignorum[2]
Rathke, 1799
EN
Limnoria.jpg Sin.:Cymothoa lignora
Cymothoa lignorum
O. Isópodos
Lironeca sinuata[2]
Koelbel, 1878
EN
O. Isópodos
Liocarcinus corrugatus[11]
Pennant, 1777
Cangrexo rugoso
EN
Liocarcinus corrugatus.jpg Sin.:Portunus strigilis
Polybius (Necora) corrugatus
Vive en: ata 100 metros, sobre a area grosa e grava
O. Decápodos
Liocarcinus depurator[9]
Linnaeus, 1758
Patulate
EN
Liocarcinus depurator.jpg Sin.:Macropipus depurator
Portunus plicatus
Vive en:Rango de profundidade 5 a 150 metros, sobre a arena, lama e grava.
O. Decápodos
Liocarcinus holsatus
Fabricius, 1798
EN
Liocarcinus holsatus.jpg Sin.:Portunus lividus
Macropipus holsatus
Vive en: na area e na grava ata uns 73 m de prof.
O. Decápodos
Liocarcinus marmoreus
Linnaeus, 1767
EN
Liocarcinus marmoreus 2.jpg Sin.: Macropipus marmoreus
Portunus marmoreus
Vive en: ata uns 84 m. da costa sobre a grava
O. Decápodos
Liocarcinus navigator[9][5]
Herbst, 1794
Cangrexo arqueado
EN
Liocarcinus navigator.jpg Sin.:Liocarcinus arcuatus
Portunus infractus
Vive en: nunca escala de profundidade de ata 70 metros, sobre a grava e a arena
O. Decápodos
Liocarcinus pusillus
Leach, 1815
EN
Liocarcinus pusillus.jpg Sin.:Macropipus pusillus
Portunus pusillus
Vive en: na rexión intermareal ata os 100 m en fondos areosos e pedregosos
O. Decápodos
Liocarcinus vernalis
Risso, 1816
EN
Liocarcinus vernalis 1.jpg Sin.:Macropipus vernalis
Portunus vernalis
O. Decápodos
Liocarcinus zariquieyi
Gordon, 1968
EN
Sin.:Polybius zariquieyi
O. Decápodos
Lophozozymus incisus
H. Milne Edwards, 1834
EN
Sin.:Xantho incisus
Vive en: na rexión infralitoral entre area, grava e pedras soltas
O. Decápodos

M[editar | editar a fonte]

M
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Macropipus tuberculatus
Roux, 1830
EN
Macropipus tuberculatus.jpg Sin.: Portunus macropipus
Portunus tuberculatus
Vive en: a unha profundidade duns 80 m.
O. Decápodos
Macropodia deflexa
Forest, 1978
EN
Vive en: nun rango de profundidade 20 a 90 metros, sobre fondo de area
O. Decápodos
Macropodia linaresi
Forest & Zariquiey Alvarez, 1964
EN
O. Decápodos
Macropodia longipes
A. Milne-Edwards & Bouvier, 1899
EN
Sin.:Stenorynchus longipes
Vive en: na rexión infralitoral camuflado entre as algas e tamén en augas profundas
O. Decápodos
Macropodia rostrata
Linnaeus, 1761
Araña de mar
EN
Macropodia rostrata.jpg Sin.:Stenorhynchus rostratus
Cancer rostrata
Vive en: na rexión infralitoral camuflado entre as algas e tamén en augas profundas
O. Decápodos
Macropodia tenuirostris
Leach, 1814
EN
Sin.:Leptopodia tenuirostris
Vive en: de 10 ata 100 metros, na lama o nun terreno duro e nas colonias de Sertularella, tamén nos estuarios
O. Decápodos
Maja crispata
Risso 1827
EN
Maja crispata.jpg Sin.:Cancer Majodes
Maja verrucosa
Vive en: 40 a 60 m de prof. Entre algas e sobre rochas
O. Decápodos
Maja brachydactyla
Balss, 1922
Centola
EN
Maja squinado underside.jpg Sin.: Cancer cornutus
Maja gigantea
Vive en: na rexión infralitoral ata 50 m de prof. sobre a area e entre rochas
O. Decápodos
Meganyctiphanes norvegica
M. Sars, 1857
Krill
EN
Meganyctiphanes norvegica2.jpg Sin.: Nyctiphanes norvegicus
Vive en: Peláxico
O. Eufausiáceos
Megatrema anglicum
Sowerby, 1823
EN
Sin.:Pyrgoma anglicum
Boscia anglica
O. Balanomorfos
Monodaeus couchi
Couch, 1851
EN
Vive en: entre 7 e 180 m de prof. entre area, lama e grava
O. Decápodos
Munida intermedia[12]
A. Milne Edwards & Bouvier, 1899
EN
Sin.:Munida bamffia
Munida tenuimana
O. Decápodos
Munida sarsi[12]
Huus, 1935
EN
Sin.:Munida rugosa
Vive en: en fondos de pedra a uns 150 m de prof.
O. Decápodos

N[editar | editar a fonte]

N
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Nannastacus longirostriss[5]
Sars, 1879
Nebalia bipes
O. Fabricius, 1780
EN
Nebalia bipes.jpg Sin.:Cancer bipes
Vive en: na zona meiolitoral e franxa infralitoral.
O. Nebaliáceos
Nebalia clausi[13]
Dahl, 1985
EN

O. Nebaliáceos
Nebalia herbstii[13]
Leach, 1814
EN

O. Nebaliáceos
Nebalia kocatasi[13][5]
Moreira, Kocak & Katagan, 2007
EN

O. Nebaliáceos
Nebalia reboredae[13][5]
Moreira & Urgorri, 2009
EN

O. Nebaliáceos
Nebalia strausi[13][5]
Risso, 1826
EN

O. Nebaliáceos
Nebalia troncosoi[13]
Moreira, Cacabelos & Dominguez, 2003
EN

O. Nebaliáceos
Nebalia kocatasi[13]
Moreira, Kocak & Katagan, 2007
EN

O. Nebaliáceos
Necora puber[9]
Linnaeus, 1767
Nécora
EN
Necora puber.jpg Sin.:Liocarcinus puber
Macropipus puber
Vive en: entre pedras e rochas na rexión infralitoral ata 10 m de prof.
O. Decápodos
Neomysis integer
Linnaeus, 1758
EN
Sin.:Mysis integer
Praunus interger
Vive en: na rexión infralitoral con salinidade baixa, en lagoas e estuarios
O. Misidáceos
Nephrops norvegicus[14]
Linnaeus, 1758
Lagostino
EN
Nephrops norvegicus.jpg Sin.:Cancer norvegicus
Vive en: a partir dos 50 m de prof. sobre substratos brandos
O. Decápodos
Nepinnotheres pinnotheres
Linnaeus, 1758
EN
Sin.:Pinnotheres pinnotheres
Cancer veterum
Vive en: na rexión intermareal ata 55 m de prof. en diversos bivalvos e ascídias
O. Decápodos

O[editar | editar a fonte]

O
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Orchestia gammarellus
Pallas, 1766
Saltón de praia
EN
Sin.: Orchestia gammarella
Orchestia littorea
Vive en: na rexión supralitoral e mediolitoral entre pedras e algas.
O. Anfípodos

P[editar | editar a fonte]

P
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Pachygrapsus marmoratus
Fabricius, 1787
Queimacasas
EN
Pachygrapsus marmoratus 2009 G5.jpg Sin.: A
Vive en: na rexión infralitoral cara abaixo nos buratos das rochas
O. Decápodos
Pagurus prideaux
Leach, 1815
EN
Sin.:Pagurus prideauxi
Pagurus solitarius
O. Decápodos
Palaemon adspersus
Rathke, 1837
Camarón do Báltico
EN
Ostseekrabbe (Leander adspessus).jpg Sin.: A
Vive en:
O. Decápodos
Palaemon elegans
Rathke, 1837
Camarón de praia
EN
Palaemon elegans1.jpg Sin.: A
Vive en:na rexión infralitoral nas charcas de marea
O. Decápodos
Palaemon serratus
Pennant, 1777
Camarón común
EN
Palaemon serratus Croazia.jpg Sin.: A

Sin. vulg. Esquía
Esquila.
Vive en:na rexión infralitoral ata máis de 70 m. de prof. en rochas e gretas e chans pedregosos
O. Decápodos

Palinurus elephas
Fabricius, 1787
Lagosta común
EN
Palinurus elephas Rhodes.jpg Sin.:Astacus elephas
Palinurus vulgaris
Vive en: na rexión infralitoral nas charcas de marea
O. Decápodos
Pandalus montagui
Leach, 1814
EN
Sin.:
Vive en: na rexión infralitoral nas charcas de marea
O. Decápodos
Paragnathia formica

Hesse, 1864
EN
Sin.:Anceus formica Vive en: estuarios protexidos
O. Isópodos
Paramunna bilobata

G.O. Sars, 1866
EN
Vive en: predominantemente sublitoral entre as algas e hidroides, ata 200 m de prof.
O. Isópodos
Paramysis helleri
G.O. Sars, 1877
EN
Sin.:Austromysis helleri
Schistomysis helleri
Vive en: na zona infralitoral, preto da costa e en estuarios.
O. Misidáceos
Paranthura costana
Bate & Westwood, 1866
EN
O. Isópodos
Paranthura nigropunctata
Lucas, 1846
EN
Sin.:Anthura nigropunctata

O. Isópodos
Paromola cuvieri
Risso, 1816
EN
Sin.:Dorippe cuvieri
Maia dumerili
O. Decápodos
Parthenope massena
Roux, 1830
EN
Sin.:A
O. Decápodos
Pilumnus hirtellus
Linnaeus, 1761
EN
Pilumnus hirtellus.jpg Sin.:Pilumnus hirtellus
Cancer hirtellus
Vive en: dende a baixamar ata 75 m de prof.
O. Decápodos
Pilumnus spinifer
H. Milne Edwards, 1834
EN
Sin.: A
Vive en:
O. Decápodos
Pinnotheres pisum
Montagu, 1808
EN
Pinnotheres pisum.jpg Sin.: A
Vive en:
Pirimela denticulata
Linnaeus, 1758
EN
Pirimela denticulata.jpg Sin.:Cancer denticulata
Pirimela princeps
Vive en: ata 183 m de prof. Entre a area e a grava
O. Decápodos
Pisa armata
Latreille, 1803
EN
Haeckel Decapoda.jpg Sin.:Pisa gibbsii
Cancer biaculatus
Vive en: de 1 a 90 m de prof en solo duro
O. Decápodos
Pisa nodipes
Leach, 1815
EN
Sin.:Inachus musivus
Maia nodipes
O. Decápodos
Pisa tetraodon
Pennant, 1777
EN
Sin.:Cancer hircus
Pisa convexa
Vive en: rango de profundidade entre 20 a 36 metros, polo miúdo en Cystoseira
O. Decápodos
Planes minutus
Linnaeus, 1767
EN
Sin.:Planes clypeatus
Cancer pusillus
Vive en: peláxico, entre algas ou en madeiras flotantes ou barcos
O. Decápodos
Plesionika heterocarpus
Costa, 1871
EN
O. Decápodos
Pollicipes pollicipes
Gmelin, 1789
Percebe
EN
Repartition pollicipes pollicipes.JPG Pollicipes pollicipes.jpg Sin.:Mitella pollicipes
Pollicipes cornucopia
Vive en: Rexión mediolitoral e infralitoral
Sbcl. Cirrípedes
Polybius henslowii
Leach, 1820
EN
Sin.:
Vive en:a uns 500 m De prof. e é un depredador de peixes
O. Decápodos
Pontocrates arenarius
Bate, 1858
EN
Vive en: rango de profundidade de 5 a 30 metros
O. Anfípodos
Portunus latipes
Pennant, 1777
EN
Portumnus latipes 1.jpg Sin.:Portunus variegatus
Cancer latipes
Vive en: enterrado na area e nada na superficie da mesma
O. Decápodos
Pseudocuma longicorne
Bate, 1858
EN
Pseudocuma longicorne.jpg Sin.:Pseudocuma longicornis
Vive en:

R[editar | editar a fonte]

R
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Rissoides desmaresti
Risso, 1816
EN
Sin.: Squilla desmaresti
Vive en: Bentónico, a 40m. de prof.
O. Estomatópodos
Rochinia carpenteri
Wyville Thomson, 1873
EN
Sin.: Amathia carpenteri
O. Decápodos

S[editar | editar a fonte]

S
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Sacculina carcini
Thompson, 1836
EN
Sacculina carcini.jpg Sin.:Sacculina pisae
Sacculina similis
Vive en:parasito que vive baixo o abdome de Carcinus maenas ou Liocarcinus holsatus
Sbcl. Cirrípedes
Saduriella losadai
Holthuis, 1964
EN
O. Isópodos
Sarsinebalia cristoboi[13][5]
Moreira, Gestoso e Troncoso, 2003
EN
O. Nebaliáceos
Sarsinebalia typhlops[13]
G.O. Sars, 1870
EN
O. Nebaliáceos
Sarsinebalia urgorrii[13][5]
Moreira, Gestoso e Troncoso, 2003
EN
O. Nebaliáceos
Scalpellum scalpellum
Linnaeus, 1767
EN
Sin.:Weltnerium richardi
Scalpellum vulgare
Vive en: fixado a hidroiedeos, briozoos e tubos de vermes
Sbcl. Cirrípedes
Scyllarus arctus
Linnaeus, 1758
Santiaguiño
EN
Scyllarus arctus 1 by Line1.jpg Sin.:Scyllarus paradoxus
Vive en: a partir de 3 m de prof. sobre fondos de rocha con lama e pedregosos

O. Decápodos
Semibalanus balanoides
Linnaeus, 1767
EN
Seepocken&Miesmuscheln Galicien2005.jpg Sin.:Balanus balanoides
Vive en: aferrado ás rochas afectadas pola marea
Sbcl. Cirrípedes
Siphonoecetes sabatieri[15]
Rouville, 1894
EN
O. Anfípodos
Solenocera membranacea[14]
Risso, 1816
EN
Sin.:Penaeus membranaceus
Solenocera philippii
O. Decápodos
Sphaeroma serratum[2][7]
Fabricius, 1787
EN
Sin.:Oniscus serratum
Vive en: en gretas das rochas ou debaixo das pedras na zona media litoral
O. Isópodos
Squilla mantis
Linnaeus, 1758
EN
Squilla mantis.jpg Sin.: Cancer mantis
Vive en: na zona infralitoral a augas profundas entre area e lama
O. Estomatópodos
Stenothoe monoculoides[4][5]
Montagu, 1815
EN
Sin.:Montagua monoculoides
Vive en: no intermareal inferior a uns 120 metros, polo xeral entre as algas e hidroides
O. Anfípodos
Synisoma acuminata[2]
Leach, 1815
EN
Sin.:Idotea acuminatum
Stenosoma acuminatum
O. Isópodos
Synisoma lancifer[2]
Miers, 1881
EN
O. Isópodos

T[editar | editar a fonte]

T
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Talitrus saltator[16]
Linnaeus, 1767
Pulga de area
EN
Talitrus saltator Aguda.jpg Sin.: Tallitrus saltator
Talitrus locustra
Vive en: na rexión supralitoral entre a area, substancias en descomposición e algas
O. Anfípodos
Tanais dulongii[4]
Audouin, 1826
EN
Sin.:Tanais cavolinii
Vive en: no litoral e sublitoral en augas pouco profundas, onde constrúe tubos de grans de area, lama e detritos
O. Tanaidomorfos
Tanaissus lilljeborgi[8]
Stebbing, 1891
EN
Tanaissus lilljeborgi.jpg Sin.:Leptognathia crassimana
Vive en:
O. Tanaidomorfos
Thia scutellata[7]
Fabricius, 1793
EN
Thia scutellata.jpg Sin.:Thia residuus
Thia Blainvillii
Vive en: a uns 45 m De prof. en fondos areosos
O. Decápodos

U[editar | editar a fonte]

U
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Urothoe brevicornis[8][5]
Bate, 1857
EN
Urothoe brevicornis.jpg Vive en: dende a marea a uns 40 metros
O. Anfípodos
Urothoe marina
Bate, 1857
EN
O. Anfípodos
Urothoe poseidonis[8][5]
Reibish, 1905
EN
Urothoe poseidonis.jpg Vive en: rango de profundidade de 0 a 30 metros, polo miudo se encuentran con Echinocardium e Balanoglossus
O. Anfípodos

V[editar | editar a fonte]

V
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Verruca stroemia
O.F. Müller, 1776
EN
Sin.: A
Vive en: na rexión infralitoral ata 70 m de prof. baixo pedras e fixada a rochas
Sbcl. Cirrípedes

X[editar | editar a fonte]

X
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Xaiva biguttata
Risso, 1816
EN
Sin.:Platyonichus nasutus
Portunus biguttata
Vive en: zonas de area e cascallo
O. Decápodos
Xantho pilipes
A. Milne-Edwards, 1867
EN
Sin.: A
Vive en: ata uns 110 m de prof.
O. Decápodos

Notas[editar | editar a fonte]

  1. González E. & Méndez M. (1996). Crustáceos decápodos das costas de Galicia Arquivado 27 de novembro de 2016 en Wayback Machine. Ed. Seminario de Estudos Galegos.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 2,32 2,33 2,34 2,35 2,36 2,37 2,38 2,39 2,40 2,41 2,42 2,43 2,44 Castelló, Josep; Junoy, Juan María (2003). "Catálogo de las especies ibéricas y baleares de isópodos marinos (Crustacea: Isopoda)". Boletín. Instituto Español de Oceanografía (en castelán) 19 (1-4): 293–325. ISSN 0074-0195. 
  3. Brusca, R. C. & Brusca, G. J., 2005. Invertebrados, 2ª edición. McGraw-Hill-Interamericana, Madrid, XXVI+1005 pp. ISBN 0-87A893-09A7-3A.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 4,18 4,19 http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf [Ligazón morta]
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 5,18 5,19 5,20 5,21 5,22 5,23 Aneiros González, Fernando (2017). Variación temporal de la macrofauna bentónica infralitoral de los fondos sedimentarios de la Ría de Aldán (NO Península Ibérica) (Tese de doutoramento) (en castelán). Universidade de Vigo. 
  6. "Copia arquivada" (PDF). Arquivado dende o orixinal (PDF) o 30 de marzo de 2010. Consultado o 18 de marzo de 2010. 
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 http://www.mma.es/secciones/evaluacion_ambiental/eval_impacto_proyectos/proyectos_ea/pdf/cos0071an03_estudioambientalmemoria.pdf [Ligazón morta]
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 "Copia arquivada" (PDF). Arquivado dende o orixinal (PDF) o 30 de marzo de 2010. Consultado o 18 de marzo de 2010. 
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 "Copia arquivada". Arquivado dende o orixinal o 30 de marzo de 2010. Consultado o 18 de marzo de 2010. 
  10. http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=102570
  11. 11,0 11,1 "Copia arquivada". Arquivado dende o orixinal o 09 de xullo de 2009. Consultado o 18 de marzo de 2010. 
  12. 12,0 12,1 http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6WDV-4KCPTWD-7&_user=10&_coverDate=12%2F31%2F1992&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1255440511&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=3587c83fd1dd3a23f12c44d5ec56bc85[Ligazón morta]
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 13,4 13,5 13,6 13,7 13,8 13,9 http://scientiamarina.revistas.csic.es/index.php/scientiamarina/article/viewFile/1060/1103
  14. 14,0 14,1 "Copia arquivada". Arquivado dende o orixinal o 02 de marzo de 2005. Consultado o 18 de marzo de 2010. 
  15. "Copia arquivada" (PDF). Arquivado dende o orixinal (PDF) o 05 de abril de 2010. Consultado o 18 de marzo de 2010. 
  16. "Aspectos sobre la biología de Talitrus saltator (Montagu, 1808) (Amphipoda, Talitridae) en la costa gallega". Arquivado dende o orixinal o 04 de marzo de 2016. Consultado o 18 de marzo de 2010. 

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]