Lista de crustáceos de Galicia

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

A seguinte é unha lista alfabética dos crustáceos atopados en Galicia. Esta baseada, entre outros, na información recollida dos traballos feitos polos expertos en carcinoloxía Eduardo González Gurriarán e Matilde Méndez Guerrero[1] para os crustáceos decápodos, Juan María Junoy Pintos e Josep Castelló-Escandell para os crustáceos isópodos [2].

Este grupo conten arredor de 67.000 especies vivas [3] algunhas das cales foron atopadas con maior ou menor abundancia nas costas galegas.

Á taxonomía da fauna carcinolóxica está sometida a bastantes cambios debido ás novas achegas de información científica polo que precisa de revisións periódicas para poder engadir os novos datos obtidos.

Unha das intencións da presente lista é a de engadir, cando existan, os correspondentes nomes comúns das especies da nosa fauna de crustáceos, procurando sempre citar a referencia oportuna e tamén engadir as novas especies que vaian aparecendo e eliminar as que non deberían estar debido á nova información dispoñible.

A[editar | editar a fonte]

A
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Acasta spongites
Poli, 1795
..........
EN
Vive en: asociado a unha esponxa (Dysidea fragilis)
Sbcl. Cirrípedos
Achaeus cranchii
Leach, 1817
..........
EN
Sin.:Achaeus cursor
Vive en: 5 a 70 metros de prof. en hidrozoos, briozoos, ascidias e no envés das rochas
O. Decapodos
Achaeus gracilis
O.G. Costa, 1839
..........
EN
Sin.:Achaeus gordonae
Macropodia gracilis
O. Decapodos
Abludomelita gladiosa[4]
Bate, 1862
..........
EN
Sin.:Melita gladiosa
O. Anfípodos
Alpheus glaber
Olivi, 1792
..........
EN
Vive en: de 30 a 100 m de prof. en substratos brandos e entre vexetación
O. Decapodos
Amakusanthura iberica[5]
Reboreda & Wägele, 1992
..........
EN
O. Isópodos
Ampithoe helleri[4]
Karaman, 1975
..........
EN
Sin.:Ampithoe neglecta
O. Anfípodos
Amphitholina cuniculus[4]
Stebbing, 1874
..........
EN
O. Anfípodos
Anchialina agilis
G.O. Sars, 1877
..........
EN
Sin.: Anchialina mediterranea
Anchialus agilis
Vive en: sobre o fondo durante o día, dende a zona infralitoral ata máis de 60 m migrando de noite cara a superficie
O.Misidáceos
Anilocra physodes
Linné, 1758
Piollo de mar
EN
Piollo de mar Sin.: Colombia physodes
Oniscus physodes
Vive en: son parasitos de peixes
O.Isópodos
Anthura gracilis[5]
Montagu, 1808
..........
EN
Sin.:Oniscus gracilis
Vive en: en gretas, en tubos de vermes e entre algas
O.Isópodos
Apherusa cirrus[4]
Bate, 1862
..........
EN
Sin.:Apherusa borealis

O. Anfípodos
Apseudes latreillei[4]
Milne-Edwards, 1828
..........
EN
Sin.:Apseudes latreillii
Vive en: polo miúdo baixo pedras ou na lama entre as algas na rexión infralitoral
O.Tanaidáceos
Arcturina rhomboidalis[5]
Koehler, 1911
..........
EN
Sin.:Arcturella carlosteroi
O.Isópodos
Astacilla carlosteroi[5]
Reboreda, Wägele & Garmendia, 1994
..........
EN
Sin.:Arcturella carlosteroi
O.Isópodos
Astacilla intermedia[5]
Goodsir, 1841
..........
EN
Sin.:Arcturus affinis
Leacia lacertosa
Vive en: é comensal do ourizo Echinus esculentus e vive agarrado a el
O. Isópodos
Asthenognathus atlanticus
Monod, 1933
..........
EN
O. Decapodos
Atelecyclus rotundatus
Olivi, 1792
..........
EN
Atelecyclus rotundatus.jpg Sin.:Atelecyclus heterodon
Cancer rotundatus
Vive en:de 12 a 91 metros de prof. na area e grava,
O. Decapodos
Atelecyclus undecimdentatus
Herbst, 1783
..........
EN
Sin.:Atelecyclus cruentatus
Cancer undecimdentatus
O. Decapodos
Athanas nitescens
Leach, 1814
..........
EN
Vive en:ata 70 m de prof. entre algas e en charcas
O. Decapodos
Atylus swammerdami[6]
Milne-Edwards, 1830
..........
EN
Nototropis swammerdamei.jpg Sin.:Nototropis swammerdami
Vive en:do intermareal inferior a 50 m de prof.
O. Anfípodos
Atylus vedlomensis[4]
Bate & Westwood, 1862
..........
EN
Sin.:Nototropis vedlomensis
Vive en:dos 10 aos 200 m de prof.
O. Anfípodos

B[editar | editar a fonte]

B
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Balanus balanus
Linnaeus, 1758
..........
EN
Sin.:Balanus porcatus
Vive en: Na franxa infralitoral ata maior profundidade sobre rochas ou cunchas
Sbcl. Cirrípedos
Balanus crenatus
Bruguière, 1789
..........
EN
Vive en: na zona infralitoral en rochas non expostas
Sbcl. Cirrípedos
Balanus improvisus
Darwin, 1854
..........
EN
Balanus improvisus.jpg Sin.:Balanus ovularis
Vive en: en auga salobre en lagos e estuarios
Sbcl. Cirrípedos
Balanus perforatus
Bruguiere, 1789
..........
EN
Vive en: na zona infralitoral ocupando a zona inferior a B. Balanoides
Sbcl. Cirrípedos
Bathynectes maravigna
Prestandrea, 1839
..........
EN
Sin.:Portunus superbus
Thranites velox
O. Decapodos
Bathynectes longipes
Risso, 1816
..........
EN
Bathynectes longispina.jpg Sin.:Portunus longipes
Vive en: Rango de profundidade dende 28 ata 91 metros
O. Decapodos
Bathyporeia guilliamsoniana[6]
Bate, 1857
..........
EN
Bathyporeia guilliamsoniana.jpg Vive en: Rango de profundidade de 0 a 75 metros, polo xeral na area fina.
O. Anfípodos
Bathyporeia pelagica[7]
Bate 1857
..........
EN
Bathyporeia pelagica.jpg Vive en: na zona meridional inferior é polo miúdo escava na area
O. Anfípodos

C[editar | editar a fonte]

C
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Calappa granulata
Linnaeus, 1767
..........
EN
Calappa granulata.jpg Sin.: Cancer granulata
Vive en: en substratos lamosos dende 30 a 100 m de prof.
O. Decapodos
Callianassa subterranea
Montagu, 1808
..........
EN
Vive en: madrigueiras na area lamacenta, dende a liña de baixamar, ata 20 m de prof.
O. Decapodos
Campecopea hirsuta[4][5]
Montagu, 1804
..........
EN
Sin.:Oniscus hirsutus

O. Isópodos
Campecopea lusitanica[5]
Nolting, Reboreda & Wägele, 1998
..........
EN
Sin.:Anoplocopea lusitanica

O. Isópodos
Cancer pagurus
Linnaeus, 1758
Boi
EN
Dist Toniña GZ.svg Boi de Mar (Cancer pagurus).jpg Sin.:Cancer fimbriatus
Cancer luederwaldti
Vive en: entre as rochas, dende a franxa infralitoral ata 100 m de profundidade.
O. Decapodos
Cancer bellianus
Johnson, 1861
..........
EN
Vive en: nun rango de profundidade entre os 50 e 180 m.
O. Decapodos
Caprella linearis[4]
Linnaeus, 1767
..........
EN
Sin.:Caprella lobata
Vive en: non aparece nun hábitat específico. Foi recollido en algas, esponxas, hidroideos, tunicados etc.
O. Anfípodos
Carcinus maenas[8]
Linnaeus, 1767
Cangrexo común
EN
Dist Toniña GZ.svg Carcinus maenas.jpg Sin.: Cancer granarius
Carcinus granulatus
Vive en: na costa areosa e rochosa da franxa infralitoral
O. Decapodos
Chaceon affinis
A. Milne Edwards & Bouvier, 1894
Cangrexo real
EN
Sin.:Geryon affinis
O. Decapodos
Chelura terebrans
Philippi, 1839
..........
EN
Vive en:en buratos perforados na madeira
O. Anfípodos
Chthamalus montagui[4]
Southward, 1976
..........
EN
Sbcl. Cirrípedos
Chthamalus stellatus[4]
Poli 1791
..........
EN
Vive en: sobre rochas da franxa supralitoral e na zona mediolitoral
Sbcl. Cirrípedos
Conilera cylindracea[5]
Montagu, 1804
..........
EN
Sin.:Conilera cylindricacea
Oniscus cylindracea
O. Isópodos
Corophium volutator
Pallas, 1766
..........
EN
Sin.: Corophium grossipes
Corophium longicorne
Vive en: en tubos en forma de U na lama da zona mediolitoral
O. Anfípodos
Corystes cassivelaunus
Pennant, 1777
..........
EN
Corystes cassivelaunus 1.jpg Sin.:Cancer cassivelaunus
Hippa dentatas
Vive en: na zona infralitoral a máis de 100 m de profundidade, enterrado na area.
O. Decapodos
Crangon crangon
Linnaeus, 1758
Camarón [9]
EN
Vive en: na zona infralitoral e nos estuarios dos ríos
O. Decápodos
Cymodoce emarginata[5]
Leach, 1818
..........
EN
O. Isópodos
Cymodoce robusta[5]
Nierstrasz, 1918
..........
EN
O. Isópodos
Cymodoce tattersalli[5]
Torelli, 1929
..........
EN
O. Isópodos
Cymodoce truncata[5]
Leach, 1814
..........
EN
O. Isópodos
Cymodoce tuberculata[5]
Costa in Hope, 1851
..........
EN
O. Isópodos
Cymonomus granulatus
Norman, in Wyville Thomson, 1873
..........
EN
Sin.:Ethusa granulatus
Ethusa typicus
O. Decapodos
Cymonomus normani
Lankester, 1903
..........
EN
O. Decapodos
Cyathura carinata[5]
Krøyer, 1847
..........
EN
Sin.:Anthura carinata
O. Isópodos

D[editar | editar a fonte]

D
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Diogenes pugilator
Roux, 1829
..........
EN
Diogenes pugilator.jpg Sin.:Pagurus varians
Pagurus ponticus
O. Decapodos
Distolambrus maltzami
Miers, 1881
..........
EN
Sin.:Heterocrypta maltzami
Heterocrypta marionis
O. Decapodos
Dorhynchus thomsoni
Thomson, 1873
..........
EN
O. Decapodos
Dromia personata
Linnaeus, 1758
..........
EN
Dromia personata.jpg Sin.:Cancer caputmortuum
Dromia vulgaris
Vive en: na rexión infralitoral sobre area e en costas rochosas de 8 a 30 m de prof
O. Decapodos
Dynamene bidentata[4][5]
Adams, 1800
..........
EN
Sin.:Dynamene bidentatus
Oniscus bidentata
Vive en: nas gretas das rochas ou nos buratos que deixa Balanus perforatus
O. Isópodos
Dynamene edwardsi[5]
Lucas, 1849
..........
EN
Sin.:Naesea edwardsi
Vive en:
O. Isópodos
Dynamene magnitorata[5]
Holdich, 1968
..........
EN
O. Isópodos

E[editar | editar a fonte]

E
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Ebalia cranchii
Leach, 1817
..........
EN
Sin.:Ebalia chiragra
Vive en: entre 7 e 82 m entre area ou grava
O. Decapodos
Ebalia granulosa
H. Milne Edwards, 1837
..........
EN

O. Decapodos
Ebalia nux
A. Milne-Edwards, 1883
..........
EN
O. Decapodos
Ebalia tuberosa
Pennant, 1777
..........
EN
Sin.:Cancer tuberosa
Ebalia pennantii
Vive en: a uns 150 m de prof. en fondos de grava e pedra
O. Decapodos
Ebalia tumefacta
Montagu, 1808
..........
EN
Sin.:Cancer tumefacta
Ebalia aspera
Vive en: entre 2 e 155 m sobre area ou grava
O. Decapodos
Elminius modestus
Darwin, 1854
..........
EN
Vive en: rexión mediolitoral superior, fixada nas rochas cerca da auga doce
Sbcl. Cirrípedos
Ergasticus clouei
A. Milne-Edwards, 1882
..........
EN
O. Decapodos
Ericthonius punctatus[4]
Bate, 1857
..........
EN
Sin.:Ericthonius abditus
Cerapus abditus

O. Anfípodos
Eriphia verrucosa
Forsskal, 1775
..........
EN
Eriphia verrucosa 2008 G2.jpg Sin.:Cancer spinifrons
Eriphia orientalis
Vive en:entre pedras e algas mariñas en augas pouco profundas ao longo das costas rochosas ata unha profundidade de 15 m.
O. Decapodos
Euraphia depressa
Poli 1791
..........
EN
Sin.: Chthamalus depressus
Vive en: na franxa supralitoral
Sbcl. Cirrípedos
Eurydice affinis[5]
Hansen, 1905
..........
EN
Eurydice affinis.jpg Vive en: entre Eurydice pulchra na area intermareal
O. Isópodos
Eurydice pulchra[5]
Leach, 1815
..........
EN
Eurydice pulchra.jpg Vive en: na area dende a zona mediolitoral cara abaixo
O. Isópodos
Eurydice spinigera[5][6]
Hansen, 1890
..........
EN
O. Isópodos
Eurycope iphthima
Wilson, 1981
..........
EN

O. Isópodos
Eurynome aspera
Pennant, 1777
..........
EN
Eurynoma aspera.jpg Sin.:Cancer aspera
Eurynome scutellata
Vive en: a uns 180 m de prof. En solo duro e area fangosa
O. Decapodos
Eurynome spinosa
Hailstone, 1835
..........
EN
Vive en: a unha profundidade entre 18 e 73 m, sobre un terreo duro e en hidroides, Eunicella, briozoos e esponxas
O. Decapodos

G[editar | editar a fonte]

G
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Gammaropsis maculata[4]
Liljeborg, 1855
..........
EN
Sin.:Eurystheus erythropthalmus
Gammaropsis erythropthalma
Vive en:dende o intermareal inferior a uns 250 m. de prof.
O. Anfipodos
Gammarus locusta
Linnaeus, 1758
Pulga de auga
EN
Vive en: no intermareal baixo a uns 30 m. de prof.
O. Anfipodos
Gnathia maxillaris
Montagu, 1804
..........
EN
Sin.:Cancer maxillaris
Vive en: agochado nas gretas das rochas
O. Isópodos
Gnathia oxyuraea
Lilljeborg, 1855
..........
EN
Vive en: os rexistros atópanse en materíais dragados
O. Isópodos
Geryon tridens
Krøyer, 1837
..........
EN
Sin.: Geryon trispinosus
Cancer tridens
Vive en: lama branda a máis de 82 m de prof.
O. Decapodos
Goneplax rhomboides
Linnaeus, 1758
..........
EN
Goneplax rhomboides.jpg Sin.:Cancer angulata
Ocypoda bispinosa
Vive en: a menos de 100 m de prof., entre a lama e a area
O. Decapodos

H[editar | editar a fonte]

H
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Haustorius arenarius
Slabber, 1767
..........
EN
Vive en: na zona intermareal escavando na area.
O. Anfípodos
Heterocythereis albomaculata[4]
Baird, 1838
..........
EN
Vive en: na rexión litoral e sublitoral polo menudo abundante en piscinas de rocha.O. Cytherocopina
Herbstia condyliata
Fabricius, 1787
..........
EN
Herbstia condyliata.jpg Sin.:Cancer condyliata,
Mithrax berbsdt
O. Decapodos
Hippomedon denticulatus[10]
Bate, 1857
..........
EN
Sin.:Anonyx denticulatus,
Hippomedon holbolli
M. scaber
O. Anfípodos
Homarus gammarus
Linnaeus, 1758
Lumbrigante
EN
KreeftbijDenOsse.jpg Sin.:Cancer gammarus,
Homarus vulgaris
Vive en: en buratos e gretas e covas
O. Decapodos
Homola barbata
Fabricius, 1793
..........
EN
Sin.:Cancer barbata,
Telxiope palpigera
O. Decapodos
Hyas coarctatus
Leach, 1816
..........
EN
Hyas coarctatus.jpg Sin.:Lissa fissirostra
Hyas serratus
Vive en: de 2 a 180 m Entre lama, area, pedras e arxila.
O. Decapodos
Hyperia galba
Montagu, 1815
..........
EN
Sin.:Hupaeria galba
Vive en: dentro da umbrella de medusas en verano e libre no fondo en inverno
O. Anfípodos

I[editar | editar a fonte]

I
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Idotea balthica[5]
Pallas, 1772
..........
EN
Sin.:Idotea pusilla
Oniscus balthica
Vive en: en alta mar, pero non infrecuente entre as algas adheridas na beira do mar.
O. Isópodos
Idotea chelipes[5]
Pallas, 1766
..........
EN
Sin.:Idotea anguta
Oniscus chelipes
Vive en: entre as algas intermareais protexido ou nos estuarios onde os arroios flúen sobre a costa
O. Isópodos
Idotea emarginata[4][5]
Fabricius, 1793
..........
EN
Sin.:Cymothoa emarginata
Idotea excisa
Vive en:sublitoral, en acumulacións de algas
O. Isópodos
Idotea granulosa[4][5]
Rathke, 1843
..........
EN
Sin.:Idotea cretaria
Vive en
: na rexión sublitoral entre as algas intermareais
O. Isópodos
Idotea metallica[5]
Bosc, 1802
..........
EN
Sin.:Idotea rugosa
Idotea robusta
Vive en: entre vexetais flotantes, a madeira e colonias de Lepas levado pola corriente do Golfo
O. Isópodos
Idotea neglecta[5]
Sars, 1897
..........
EN
Vive en: entre as algas ou resíduos de peixe
O. Isópodos
Idotea pelagica[4][5]
Leach, 1815
..........
EN
Sin.:Idotea slabberi
Vive en: nas costas expostas xunto cos percebes e algas fucoides
O. Isópodos
Inachus dosettensis[11]
Pennant, 1777
..........
EN
Inachus dorsettensis.jpg Sin.:Inachus dorsettensis
Cancer dorsettensis
Vive en: sobre substratos pedregosos en entre as algas na zona infralitoral entre 4 e 180 m.
O. Decapodos
Inachus leptochirus
Leach, 1817
..........
EN
Sin.: Inachus affinis
Vive en: sobre substratos de pedra e cascallo a uns 165 m de prof.
O. Decapodos
Inachus phalangium
Fabricius, 1775
..........
EN
Sin.:Macropus aracnides
Cancer phalangium
Vive en:
O. Decapodos
Ione thoracica[5]
Montagu, 1808
..........
EN
Sin.:Oniscus thoracica
Vive en: parasitando ao decápodo Callianassa subterranea
O. Isópodos
Ischyromene lacazei[5]
Racovitza, 1908
..........
EN
O. Isópodos

J[editar | editar a fonte]

J
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Jaera albifrons[5]
Leach, 1814
..........
EN
Vive en: na rexión infralitoral, baixo pedras e nos estuarios
O. Isópodos
Jaera hopeana[5]
Costa, 1853
..........
EN

O. Isópodos
Jaera nordica[5]
Lemercier, 1958
..........
EN

O. Isópodos
Jaera praehirsuta[5]
Forsman, 1949
..........
EN

O. Isópodos
Jaera posthirsuta[5]
Forsman, 1949
..........
EN

O. Isópodos
Janira alta[5]
Stimpson, 1853
..........
EN
Sin.:Asellodes alta
O. Isópodos
Janiropsis breviremis[5]
Sars, 1883)
..........
EN
O. Isópodos
Jassa falcata
Montagu, 1808
..........
EN
Sin.:Podocerus falcata
Cerapus falcata
Vive en: na rexión litoral e infralitoral sobre obxectos flotantes
O. Anfípodos

L[editar | editar a fonte]

L
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Lekanesphaera hookeri[5]
Leach, 1814
..........
EN
Sin.:Sphaeroma rugicauda
Vive en: en estuarios protexidos e en augas salobres
O. Isópodos
Lekanesphaera levii[5]
Argano & Ponticelli, 1981
..........
EN
Sin.:Sphaeroma levii
O. Isópodos
Lekanesphaera rugicauda[5]
Leach, 1814
..........
EN
Sin.:Sphaeroma hookeri
Vive en: debaixo das pedras en estuarios
O. Isópodos
Lepas anatifera
Linnaeus, 1767
Percebe bravo
Percebe da madeira[12]
EN
Lepas anatifera 1.jpg Vive en: peláxico, normalmente atópase sobre obxectos flotantes e ou deriva
Sbcl. Cirrípedos
Lepas fascicularis
Ellis & Solander, 1786
..........
EN
Haeckel Cirripedia.jpg Vive en: peláxico, normalmente atópase sobre obxectos flotantes ou a deriva
Sbcl. Cirrípedos
Leptanthura tenuis
Sars, 1873
..........
EN
Sin.:Paranthura tenuis
O. Isópodos
Leptomysis gracilis
G.O. Sars, 1864
..........
EN
Sin.:Mysis gracilis
Mysidopsis hispida
Vive en: especie nerítica que vive no fondo da zona infralitoral
Sbcl. Misidáceos
Leptocheirus bispinosus[6]
Norman, 1908
..........
EN
O. Anfípodos
Leptomysis mediterranea
G. O. Sars, 1877
..........
EN
Vive en: Litoral, xeralmente atópase en grupos cerca da costa, dende a superficie a 100 m de prof.
Sbcl. Misidáceos
Ligia oceanica[4][5]
Linnaeus, 1767
Cochinilla mariña
EN
Ligia oceanica Flickr.jpg Sin.:Oniscus oceanica
Vive en: sobre rochas por riba da zona intermareal
O. Isópodos
Limnoria lignorum[5]
Rathke, 1799
..........
EN
Limnoria.jpg Sin.:Cymothoa lignora
Cymothoa lignorum
O. Isópodos
Lironeca sinuata[5]
Koelbel, 1878
..........
EN
O. Isópodos
Liocarcinus corrugatus[11]
Pennant, 1777
..........
EN
Liocarcinus corrugatus.jpg Sin.:Portunus strigilis
Polybius (Necora) corrugatus
Vive en: ata 100 metros, sobre a area grosa e grava
O. Decapodos
Liocarcinus depurator[8]
Linnaeus, 1758
..........
EN
Liocarcinus depurator.jpg Sin.:Macropipus depurator
Portunus plicatus
Vive en:Rango de profundidade 5 a 150 metros, sobre a arena, lama e gravilla.
O. Decapodos
Liocarcinus holsatus
Fabricius, 1798
..........
EN
Liocarcinus holsatus.jpg Sin.:Portunus lividus
Macropipus holsatus
Vive en: na area e na grava ata uns 73 m de prof.
O. Decapodos
Liocarcinus marmoreus
Linnaeus, 1767
..........
EN
Liocarcinus marmoreus 2.jpg Sin.: Macropipus marmoreus
Portunus marmoreus
Vive en: ata uns 84 m. da costa sobre a grava
O. Decapodos
Liocarcinus navigator[8]
Herbst, 1794
..........
EN
Liocarcinus navigator.jpg Sin.:Liocarcinus arcuatus
Portunus infractus
Vive en: nunca escala de profundidade de ata 70 metros, sobre a grava e a arena
O. Decapodos
Liocarcinus pusillus
Leach, 1815
..........
EN
Liocarcinus pusillus.jpg Sin.:Macropipus pusillus
Portunus pusillus
Vive en: na rexión intermareal ata os 100 m en fondos areosos e pedregosos
O. Decapodos
Liocarcinus vernalis
Risso, 1816
..........
EN
Liocarcinus vernalis 1.jpg Sin.:Macropipus vernalis
Portunus vernalis
O. Decapodos
Liocarcinus zariquieyi
Gordon, 1968
..........
EN
Sin.:Polybius zariquieyi
O. Decapodos
Lophozozymus incisus
H. Milne Edwards, 1834
..........
EN
Sin.:Xantho incisus
Vive en: na rexión infralitoral entre area, grava e pedras soltas
O. Decápodos

M[editar | editar a fonte]

M
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Macropipus tuberculatus
Roux, 1830
..........
EN
Macropipus tuberculatus.jpg Sin.: Portunus macropipus
Portunus tuberculatus
Vive en: a unha profundidade duns 80 m.
O. Decápodos
Macropodia deflexa
Forest, 1978
..........
EN
Vive en: nun rango de profundidade 20 a 90 metros, sobre fondo de area
O. Decápodos
Macropodia linaresi
Forest & Zariquiey Alvarez, 1964
..........
EN
O. Decápodos
Macropodia longipes
A. Milne-Edwards & Bouvier, 1899
..........
EN
Sin.:Stenorynchus longipes
Vive en: na rexión infralitoral camuflado entre as algas e tamén en augas profundas
O. Decápodos
Macropodia rostrata
Linnaeus, 1761
Araña de mar
EN
Macropodia rostrata.jpg Sin.:Stenorhynchus rostratus
Cancer rostrata
Vive en: na rexión infralitoral camuflado entre as algas e tamén en augas profundas
O. Decápodos
Macropodia tenuirostris
Leach, 1814
..........
EN
Sin.:Leptopodia tenuirostris
Vive en: de 10 ata 100 metros, na lama o nun terreno duro e nas colonias de Sertularella, tamén nos estuarios
O. Decápodos
Maja crispata
Risso 1827
..........
EN
Maja crispata.jpg Sin.:Cancer Majodes
Maja verrucosa
Vive en: 40 a 60 m de prof. Entre algas e sobre rochas
O. Decápodos
Maja brachydactyla
Balss, 1922
Centola
EN
Maja squinado underside.jpg Sin.: Cancer cornutus
Maja gigantea
Vive en: na rexión infralitoral ata 50 m de prof. sobre a area e entre rochas
O. Decápodos
Meganyctiphanes norvegica
M. Sars, 1857
Krill
EN
Meganyctiphanes norvegica2.jpg Sin.: Nyctiphanes norvegicus
Vive en: Peláxico
O. Eufausiáceos
Megatrema anglicum
Sowerby, 1823
..........
EN
Sin.:Pyrgoma anglicum
Boscia anglica
O. Balanomorfos
Monodaeus couchi
Couch, 1851
..........
EN
Vive en: entre 7 e 180 m de prof. entre area, lama e grava
O. Decápodos
Munida intermedia[13]
A. Milne Edwards & Bouvier, 1899
..........
EN
Sin.:Munida bamffia
Munida tenuimana
O. Decápodos
Munida sarsi[13]
Huus, 1935
..........
EN
Sin.:Munida rugosa
Vive en: en fondos de pedra a uns 150 m de prof.
O. Decápodos

N[editar | editar a fonte]

N
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Nebalia bipes
O. Fabricius, 1780
..........
EN
Nebalia bipes.jpg Sin.:Cancer bipes
Vive en: na zona meiolitoral e franxa infralitoral.
O. Nebaliáceos
Nebalia clausi[14]
Dahl, 1985
..........
EN

O. Nebaliáceos
Nebalia herbstii[14]
Leach, 1814
..........
EN

O. Nebaliáceos
Nebalia kocatasi[14]
Moreira, Kocak & Katagan, 2007
..........
EN

O. Nebaliáceos
Nebalia reboredae[14]
Moreira & Urgorri, 2009
..........
EN

O. Nebaliáceos
Nebalia strausi[14]
Risso, 1826
..........
EN

O. Nebaliáceos
Nebalia troncosoi[14]
Moreira, Cacabelos & Dominguez, 2003
..........
EN

O. Nebaliáceos
Nebalia kocatasi[14]
Moreira, Kocak & Katagan, 2007
..........
EN

O. Nebaliáceos
Necora puber[8]
Linnaeus, 1767
Nécora
EN
Necora puber.jpg Sin.:Liocarcinus puber
Macropipus puber
Vive en: entre pedras e rochas na rexión infralitoral ata 10 m de prof.
O. Decapodos
Neomysis integer
Linnaeus, 1758
..........
EN
Sin.:Mysis integer
Praunus interger
Vive en: na rexión infralitoral con salinidade baixa, en lagoas e estuarios
O. Misidáceos
Nephrops norvegicus[15]
Linnaeus, 1758
Cigala
EN
Nephrops norvegicus.jpg Sin.:Cancer norvegicus
Vive en: a partir dos 50 m de prof. sobre substratos brandos
O. Decapodos
Nepinnotheres pinnotheres
Linnaeus, 1758
..........
EN
Sin.:Pinnotheres pinnotheres
Cancer veterum
Vive en: na rexión intermareal ata 55 m de prof. en diversos bivalvos e ascídias
O. Decapodos

O[editar | editar a fonte]

O
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Orchestia gammarellus
Pallas, 1766
Saltón de praia
EN
Sin.: Orchestia gammarella
Orchestia littorea
Vive en: na rexión supralitoral e mediolitoral entre pedras e algas.
O. Anfípodos

P[editar | editar a fonte]

P
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Pachygrapsus marmoratus[4]
Fabricius, 1787
Queimacasas
EN
Pachygrapsus marmoratus 2009 G5.jpg Sin.: A
Vive en: na rexión infralitoral cara abaixo nos buratos das rochas
O. Decápodos
Pagurus prideaux[4]
Leach, 1815
..........
EN
Sin.:Pagurus prideauxi
Pagurus solitarius
O. Decápodos
Palaemon elegans
Rathke, 1837
..........
EN
Palaemon elegans1.jpg Sin.: A
Vive en:na rexión infralitoral nas charcas de marea
O. Decápodos
Palaemon serratus[4]
Pennant, 1777
Camarón[16]
EN
Palaemon serratus Croazia.jpg Sin.: A

Sin. vulg. Esquía
Esquila.
Vive en:na rexión infralitoral ata máis de 70 m. de prof. en rochas e gretas e chans pedregosos
O. Decápodos

Palinurus elephas
Fabricius, 1787
Lagosta
EN
Palinurus elephas Rhodes.jpg Sin.:Astacus elephas
Palinurus vulgaris
Vive en: na rexión infralitoral nas charcas de marea
O. Decápodos
Pandalus montagui
Leach, 1814
..........
EN
Sin.:
Vive en: na rexión infralitoral nas charcas de marea
O. Decápodos
Paragnathia formica[5]

Hesse, 1864
..........
EN
Sin.:Anceus formica Vive en: estuarios protexidos
O. Isópodos
Paramunna bilobata[5]

G.O. Sars, 1866
..........
EN
Vive en: predominantemente sublitoral entre as algas e hidroides, ata 200 m de prof.
O. Isópodos
Paramysis helleri
G.O. Sars, 1877
..........
EN
Sin.:Austromysis helleri
Schistomysis helleri
Vive en: na zona infralitoral, preto da costa e en estuarios.
O. Misidáceos
Paranthura costana[5]
Bate & Westwood, 1866
..........
EN
O. Isópodos
Paranthura nigropunctata[5]
Lucas, 1846
..........
EN
Sin.:Anthura nigropunctata

O. Isópodos
Paromola cuvieri
Risso, 1816
..........
EN
Sin.:Dorippe cuvieri
Maia dumerili
O. Decápodos
Parthenope massena
Roux, 1830
..........
EN
Sin.:A
O. Decápodos
Pilumnus hirtellus
Linnaeus, 1761
..........
EN
Pilumnus hirtellus.jpg Sin.:Pilumnus hirtellus
Cancer hirtellus
Vive en: dende a baixamar ata 75 m de prof.
O. Decápodos
Pilumnus spinifer
H. Milne Edwards, 1834
..........
EN
Sin.: A
Vive en:
O. Decápodos
Pinnotheres pisum
Montagu, 1808
..........
EN
Pinnotheres pisum.jpg Sin.: A
Vive en:
Pirimela denticulata
Linnaeus, 1758
..........
EN
Pirimela denticulata.jpg Sin.:Cancer denticulata
Pirimela princeps
Vive en: ata 183 m de prof. Entre a area e a grava
O. Decápodos
Pisa armata
Latreille, 1803
..........
EN
Haeckel Decapoda.jpg Sin.:Pisa gibbsii
Cancer biaculatus
Vive en: de 1 a 90 m de prof en solo duro
O. Decápodos
Pisa nodipes
Leach, 1815
..........
EN
Sin.:Inachus musivus
Maia nodipes
O. Decápodos
Pisa tetraodon
Pennant, 1777
..........
EN
Sin.:Cancer hircus
Pisa convexa
Vive en: rango de profundidade entre 20 a 36 metros, polo miúdo en Cystoseira
O. Decápodos
Planes minutus
Linnaeus, 1767
..........
EN
Sin.:Planes clypeatus
Cancer pusillus
Vive en: peláxico, entre algas ou en madeiras flotantes ou barcos
O. Decápodos
Plesionika heterocarpus[15]
Costa, 1871
..........
EN
O. Decápodos
Pollicipes pollicipes
Gmelin, 1789
Percebe
EN
Repartition pollicipes pollicipes.JPG Pollicipes pollicipes.jpg Sin.:Mitella pollicipes
Pollicipes cornucopia
Vive en: Rexión mediolitoral e infralitoral
Sbcl. Cirrípedes
Polybius henslowii[15]
Leach, 1820
..........
EN
Sin.:
Vive en:a uns 500 m De prof. e é un depredador de peixes
O. Decápodos
Pontocrates arenarius[7]
Bate, 1858
..........
EN
Vive en: rango de profundidade de 5 a 30 metros
O. Anfípodos
Portunus latipes
Pennant, 1777
..........
EN
Portumnus latipes 1.jpg Sin.:Portunus variegatus
Cancer latipes
Vive en: enterrado na area e nada na superficie da mesma
O. Decápodos
Pseudocuma longicorne
Bate, 1858
..........
EN
Pseudocuma longicorne.jpg Sin.:Pseudocuma longicornis
Vive en:

R[editar | editar a fonte]

R
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Rissoides desmaresti
Risso, 1816
..........
EN
Sin.: Squilla desmaresti
Vive en: Bentónico, a 40m. de prof.
O. Estomatópodos
Rochinia carpenteri
Wyville Thomson, 1873
..........
EN
Sin.: Amathia carpenteri
O. Decápodos

S[editar | editar a fonte]

S
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Sacculina carcini
Thompson, 1836
..........
EN
Sacculina carcini.jpg Sin.:Sacculina pisae
Sacculina similis
Vive en:parasito que vive baixo o abdome de Carcinus maenas ou Liocarcinus holsatus
Sbcl. Cirrípedos
Saduriella losadai
Holthuis, 1964
..........
EN
O. Isópodos
Sarsinebalia cristoboi[14]
Moreira, Gestoso and Troncoso, 2003
..........
EN
O. Nebaliáceos
Sarsinebalia typhlops[14]
G.O. Sars, 1870
..........
EN
O. Nebaliáceos
Sarsinebalia urgorrii[14]
Moreira, Gestoso and Troncoso, 2003
..........
EN
O. Nebaliáceos
Scalpellum scalpellum
Linnaeus, 1767
..........
EN
Sin.:Weltnerium richardi
Scalpellum vulgare
Vive en: fixado a hidroiedeos, briozoos e tubos de vermes
Sbcl. Cirrípedos
Scyllarus arctus
Linnaeus, 1758
Santiaguiño
EN
Scyllarus arctus 1 by Line1.jpg Sin.:Scyllarus paradoxus
Vive en: a partir de 3 m de prof. sobre fondos de rocha con lama e pedregosos

O. Decápodos
Semibalanus balanoides
Linnaeus, 1767
..........
EN
Seepocken&Miesmuscheln Galicien2005.jpg Sin.:Balanus balanoides
Vive en: aferrado ás rochas afectadas pola marea
Sbcl. Cirrípedos
Siphonoecetes sabatieri[17]
Rouville, 1894
..........
EN
O. Anfípodos
Solenocera membranacea[15]
Risso, 1816
..........
EN
Sin.:Penaeus membranaceus
Solenocera philippii
O. Decápodos
Sphaeroma serratum[5][6]
Fabricius, 1787
..........
EN
Sin.:Oniscus serratum
Vive en: en gretas das rochas ou debaixo das pedras na zona media litoral
O. Isópodos
Squilla mantis
Linnaeus, 1758
..........
EN
Squilla mantis.jpg Sin.: Cancer mantis
Vive en: na zona infralitoral a augas profundas entre area e lama
O. Estomatópodos
Stenothoe monoculoides[4]
Montagu, 1815
..........
EN
Sin.:Montagua monoculoides
Vive en: no intermareal inferior a uns 120 metros, polo xeral entre as algas e hidroides
O. Anfípodos
Synisoma acuminatum[5]
Leach, 1815
..........
EN
Sin.:Idotea acuminatum
Stenosoma acuminatum
O. Isópodos
Synisoma lancifer[5]
Miers, 1881
..........
EN
O. Isópodos

T[editar | editar a fonte]

T
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Talitrus saltator[18]
Linnaeus, 1767
Pulga de praia
EN
Talitrus saltator Aguda.jpg Sin.: Tallitrus saltator
Talitrus locustra
Vive en: na rexión supralitoral entre a area, substancias en descomposición e algas
O. Anfípodos
Tanais dulongii[4]
Audouin, 1826
..........
EN
Sin.:Tanais cavolinii
Vive en: no litoral e sublitoral en augas pouco profundas, onde constrúe tubos de grans de area, lama e detritos
O. Tanaidomorfos
Tanaissus lilljeborgi[7]
Stebbing, 1891
..........
EN
Tanaissus lilljeborgi.jpg Sin.:Leptognathia crassimana
Vive en:
O. Tanaidomorfos
Thia scutellata[6]
Fabricius, 1793
..........
EN
Thia scutellata.jpg Sin.:Thia residuus
Thia Blainvillii
Vive en: a uns 45 m De prof. en fondos areosos
O. Decápodos

U[editar | editar a fonte]

U
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Urothoe brevicornis[7]
Bate, 1857
..........
EN
Urothoe brevicornis.jpg Vive en: dende a marea a uns 40 metros
O. Anfípodos
Urothoe marina
Bate, 1857
..........
EN
O. Anfípodos
Urothoe poseidonis[7]
Reibish, 1905
..........
EN
Urothoe poseidonis.jpg Vive en: rango de profundidade de 0 a 30 metros, polo miudo se encuentran con Echinocardium e Balanoglossus
O. Anfípodos

V[editar | editar a fonte]

V
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Verruca stroemia
O.F. Müller, 1776
..........
EN
Sin.: A
Vive en: na rexión infralitoral ata 70 m de prof. baixo pedras e fixada a rochas
Sbcl. Cirrípedos

X[editar | editar a fonte]

X
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Xaiva biguttata
Risso, 1816
..........
EN
Sin.:Platyonichus nasutus
Portunus biguttata
Vive en: zonas de area e cascallo
O. Decápodos
Xantho pilipes
A. Milne-Edwards, 1867
..........
EN
Sin.: A
Vive en: ata uns 110 m de prof.
O. Decápodos

Notas[editar | editar a fonte]

  1. González E. & Méndez M. (1996). Crustáceos decápodos das costas de Galicia Ed. Seminario de Estudos Galegos.
  2. Catálogo de las especies ibéricas y baleares de isópodos marinos (Crustacea: Isopoda) Boletín. Instituto Español de Oceanografía 19 (1-4). 2003: 293-325 ISSN: 0074-0195
  3. Brusca, R. C. & Brusca, G. J., 2005. Invertebrados, 2ª edición. McGraw-Hill-Interamericana, Madrid, XXVI+1005 pp. ISBN 0-87A893-09A7-3A.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 4,18 4,19 4,20 4,21 4,22 http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf [Ligazón morta]
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 5,18 5,19 5,20 5,21 5,22 5,23 5,24 5,25 5,26 5,27 5,28 5,29 5,30 5,31 5,32 5,33 5,34 5,35 5,36 5,37 5,38 5,39 5,40 5,41 5,42 5,43 5,44 5,45 5,46 5,47 5,48 http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf [Ligazón morta]
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 http://www.mma.es/secciones/evaluacion_ambiental/eval_impacto_proyectos/proyectos_ea/pdf/cos0071an03_estudioambientalmemoria.pdf [Ligazón morta]
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20205-217.pdf [Ligazón morta]
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 http://www.ieo.es/publicaciones/especiales/1993/RyAPubEsp11_3_1993.htm [Ligazón morta]
  9. Cumpriría evitar a sinonimia coa especie Palaemon serratus (véxanse as páxinas de conversa deste artigo e mais de Crangon crangon).
  10. http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=102570
  11. 11,0 11,1 http://www.ieo.es/publicaciones/especiales/RyAPubEsp11_33_1993.htm [Ligazón morta]
  12. http://www.anabam.org/LEPAS%20ANATIFERA.html [Ligazón morta]
  13. 13,0 13,1 http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6WDV-4KCPTWD-7&_user=10&_coverDate=12%2F31%2F1992&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1255440511&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=3587c83fd1dd3a23f12c44d5ec56bc85
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 14,5 14,6 14,7 14,8 14,9 http://scientiamarina.revistas.csic.es/index.php/scientiamarina/article/viewFile/1060/1103
  15. 15,0 15,1 15,2 15,3 [1] [Ligazón morta]
  16. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para camarón.
  17. http://www.geol.uniovi.es/TDG/Volumen19/TG19-05.PDF [Ligazón morta]
  18. Aspectos sobre la biología de Talitrus saltator (Montagu, 1808) (Amphipoda, Talitridae) en la costa gallega

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]