Lista de Presidentes do Senado de España

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura

De seguido, amósase a lista de presidentes do Senado de España. O senado correspóndese coa Cámara Alta nos sistemas políticos bicamerais como o español e serve como cámara de representación territorial (art.69.1 da Constitución[1]). O Presidente do Senado de España  elíxese na sesión constitutiva do Senado por maioría absoluta entre os seus membros. Segundo a Constitución Española de 1978, é a cuarta autoridade en importancia de España.

Reinado de Isabel II (1833-1868)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome Ano de

nomeamento

Ano de

cesamento

Observacións
José María Moscoso de Altamira, conde de Fontao (Palacio del Senado de España).jpg
José María Moscoso de Altamira Quiroga, conde de Fontao 1837 1840 Partido Moderado
Brigadier Ildefonso Díez de Rivera y Muro, conde de Almodóvar (Museo de Bellas Artes de Valencia).jpg
Ildefonso Díez de Rivera, conde de Almodóvar 1840 1842 Partido Progresista
Álvaro Gómez Becerra (Palacio del Senado de España).jpg
Álvaro Gómez Becerra 1842 1843 Partido Progresista
Mauricio Carlos de Onís (Palacio del Senado de España).jpg
Mauricio Carlos de Onís y Mercklein 1843 1844 Partido Progresista
José María Moscoso de Altamira, conde de Fontao (Palacio del Senado de España).jpg
José María Moscoso de Altamira Quiroga, conde de Fontao 1844 1845 Partido Moderado - 2º mandato
Marques de miraflores.jpg
Manuel Pando Fernández de Pineda, marqués de Miraflores 1845 1846 Partido Moderado
Manuel de la Pezuela y Ceballos (Federico de Madrazo).jpg
Manuel de la Pezuela y Ceballos, marqués de Viluma 1846 1847 Partido Moderado
Marques de miraflores.jpg
Manuel Pando Fernández de Pineda, marqués de Miraflores 1847 1851 Partido Moderado - 2º mandato
Manuel de la Pezuela y Ceballos (Federico de Madrazo).jpg
Manuel de la Pezuela y Ceballos, marqués de Viluma 1851 1852 Partido Moderado - 2º mandato
Marques de miraflores.jpg
Manuel Pando Fernández de Pineda, marqués de Miraflores 1852 1853 Partido Moderado - 3º mandato
Joaquín Ezpeleta Enrile (Palacio del Senado de España).jpg
Joaquín Ezpeleta y Enrile 1853 1853 Partido Moderado
Manuel de la Pezuela y Ceballos (Federico de Madrazo).jpg
Manuel de la Pezuela y Ceballos, marqués de Viluma 1853 1854 3º mandato
Manuel de la Concha.jpg
Manuel Gutiérrez de la Concha, marqués del Duero 1858 1865 Partido Moderado
Francisco Serrano y Domínguez (Palacio del Senado de España).jpg
Francisco Serrano Domínguez, duque de la Torre 1865 1866 Unión Liberal
Marques de miraflores.jpg
Manuel Pando Fernández de Pineda, marqués de Miraflores 1866 1868 4º mandato

Reinado de Amadeo I (1871-1873)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome Ano de nomeamento Ano de cesamento Observacións
Francisco Santa Cruz Pacheco (Palacio del Senado de España).jpg
Francisco Santa Cruz 1871 1872 Partido Constitucional
Laureano Figuerola Ballester (Palacio del Senado de España).jpg
Laureano Figuerola Ballester 1872 1873 Partido Constitucional

Reinado de Afonso XII (1874-1885)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome Ano de nacemento Ano de cesamento Observacións
Manuel García Barzanallana, marqués de Barzanallana (Palacio del Senado de España).jpg
Manuel García Barzanallana 1876 1881 Partido Conservador
José Gutiérrez de la Concha, marqués de la Habana (Palacio del Senado de España).jpg
José Gutiérrez de la Concha, marqués de La Habana 1881 1883 Partido Liberal
Francisco Serrano y Domínguez (Palacio del Senado de España).jpg
Francisco Serrano Domínguez, duque de la Torre 1883 1884 Izquierda Dinástica - 2º mandato
Francisco Javier Arias Dávila y Matheu, conde de Puñonrrostro (Palacio del Senado de España).jpg
Francisco Javier Arias Dávila y Matheu, conde de Puñonrostro 1884 1885 Partido Conservador

Reinado de Afonso XIII (1886-1931)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome Ano de nacemento Ano de cesamento Observacións
General Arsenio Martínez Campos (1831-1900).jpg
Arsenio Martínez-Campos 1885 1886 Partido Liberal - 1º mandato
José Gutiérrez de la Concha, marqués de la Habana (Palacio del Senado de España).jpg
José Gutiérrez de la Concha, marqués de La Habana 1886 1891 Partido Liberal - 2º mandato
General Arsenio Martínez Campos (1831-1900).jpg
Arsenio Martínez-Campos 1891 1893 Partido Liberal - 2º mandato
José Gutiérrez de la Concha, marqués de la Habana (Palacio del Senado de España).jpg
José Gutiérrez de la Concha, marqués de La Habana 1893 1894 Partido Liberal - 3º mandato
Señor Montero Ríos, President..jpg
Eugenio Montero Ríos 1894 1896 Partido Liberal - 1º mandato
Galicia y D. José Elduayen, testimonio de los notables adelantos... Excmo. Sr. D. José Elduayen.jpg
José Elduayen, marqués del Pazo de la Merced 1896 1898 Partido Conservador
Señor Montero Ríos, President..jpg
Eugenio Montero Ríos 1898 1899 Partido Liberal - 2º mandato
General Arsenio Martínez Campos (1831-1900).jpg
Arsenio Martínez-Campos 1899 1900 Partido Liberal - 3º mandato
Marcelo de Azcárraga y Palmero (Palacio del Senado de España).jpg
Marcelo Azcárraga Palmero 1900 1901 Partido Conservador - 1º mandato
Señor Montero Ríos, President..jpg
Eugenio Montero Ríos 1901 1903 Partido Liberal - 3º mandato
Marcelo de Azcárraga y Palmero (Palacio del Senado de España).jpg
Marcelo Azcárraga Palmero 1903 1905 Partido Conservador - 2º mandato
José López Domínguez (Palacio del Senado de España).jpg
José López Domínguez 1905 1907 Partido Liberal
Marcelo de Azcárraga y Palmero (Palacio del Senado de España).jpg
Marcelo Azcárraga Palmero 1907 1910 Partido Conservador - 3º mandato
Señor Montero Ríos, President..jpg
Eugenio Montero Ríos 1910 1914 Partido Liberal - 4º mandato
Marcelo de Azcárraga y Palmero (Palacio del Senado de España).jpg
Marcelo Azcárraga Palmero 1914 1915 Partido Conservador - 4º mandato
Joaquín Sánchez de Toca y Calvo (Palacio del Senado de España).jpg
Joaquín Sánchez de Toca y Calvo 1915 1916 Partido Conservador - 1º mandato
Manuel García Prieto.jpg
Manuel García Prieto, marqués de Alhucemas 1916 1918 Partido Liberal
Alejandro Groizard y Gómez de la Serna (Palacio del Senado de España).jpg
Alejandro Groizard y Gómez de la Serna 1918 1919 Partido Liberal
Mallendesalazar.jpg
Manuel Allendesalazar y Muñoz de Salazar 1919 1921 Partido Conservador
Joaquín Sánchez de Toca y Calvo (Palacio del Senado de España).jpg
Joaquín Sánchez de Toca y Calvo 1921 1923 Partido Conservador - 2º mandato
Álvaro Figueroa y de Torres Mendieta y Romo, de Kaulak.jpg
Álvaro de Figueroa y Torres, conde de Romanones 1923 1923 Partido Liberal

Época democrática-Reinado de Xoan Carlos I (1975-2014)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome Lexislatura Ano de nomeamento Ano de cesamento Observacións
Antonio Fontan press freedom hero.JPG
Antonio Fontán Pérez, marqués de Guadalcanal Constituínte 13 de xullo de 1977[2] 2 de xaneiro de 1979 UCD
(Cecilio Valverde) Adolfo Suárez junto al vicepresidente primero y de Asuntos de Defensa, en el Congreso de los Diputados. Pool Moncloa. 1979 (cropped).jpeg
Cecilio Valverde Mazuelas I (1979-1982) 27 de abril de 1979 31 de agosto de 1982 UCD
(Carvajal) Felipe González junto al presidente del Senado y el presidente del Congreso (cropped).jpeg
José Federico de Carvajal Pérez II (1982-1986) 18 de novembro de 1982 23 de abril de 1986 PSOE
III (1986-1989) 15 de xullo de 1986 2 de setembro de 1989 PSOE

2º mandato

Juan José Laborda 2014 - UNED Homenaje a Suárez (cropped).jpg
Juan José Laborda Martín IV (1989-1993) 21 de novembro de 1989 12 de abril de 1993 PSOE
V (1993-1996) 29 de xuño de 1993 8 de xaneiro de 1996 PSOE

2º mandato

Juan Ignacio Barrero Valverde VI (1996-2000) 27 de marzo de 1996 8 de febreiro de 1999 PP
Esperanza Aguirre 2011 (cropped).jpg
Esperanza Aguirre Gil de Biedma,

condesa consorte de Murillo

9 de febreiro de 1999 4 de abril de 2000 PP
VII (2000-2004) 5 de abril de 2000 17 de novembro de 2002 PP

2º mandato

Juan José Lucas Giménez.JPG
Juan José Lucas Giménez 22 de novembro de 2002 1 de abril de 2004 PP
(Javier Rojo) Fernández de la Vega preside en el Senado la inauguración del VII Congreso de la Asociación de Constitucionalistas de España. Pool Moncloa. 22 de enero de 2009 (cropped).jpeg
Francisco Javier Rojo García VIII (2004-2008) 2 de abril de 2004 31 de marzo de 2008 PSOE
IX (2008-2011) 1 de abril de 2008 13 de decembro de 2011 PSOE

2º mandato

PioGarcia2.jpg
Pío García-Escudero Márquez, conde de Badarán X (2011-2016) 13 de decembro de 2011 13 de xaneiro de 2016 PP

Reinado de Filipe VI (2014-en función)[editar | editar a fonte]

Imaxe Nome Lexislatura Ano de nacemento Ano de cesamento Observacións
PioGarcia2.jpg
Pío García-Escudero Márquez, conde de Badarán XI (2016) 13 de xaneiro de 2016 19 de xullo de 2016 PP

2º mandato

XII (2016-2019) 19 de xullo de 2016 21 de maio de 2019 PP

3º mandato

Manuel Cruz 2013 (cropped).jpg
Manuel Cruz Rodríguez[3] XIII (2019-actual) 21 de maio de 2019 no cargo PSOE

Notas[editar | editar a fonte]

  1. "Constitución Española". senado.es. Consultado o 03-09-2017. 
  2. Dende 1923 até 1973, non existiu o Senado como cámara política.
  3. "Ficha no Senado". senado.es (en castelán). Consultado o 22-5-2019.