Lista de panteóns e tumbas dos gobernantes en Portugal

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

Esta lista de lugares de sepultamento de gobernantes indica onde se atopan as tumbas dos monarcas, titulares e consortes de territorios soberanos e que se atopan en Portugal. Inclúense reis e condes soberanos de territorios independentes durante o tempo do reinado de estas persoas, ben como os seus cónxuxes.[1]

Xurisdición Municipio Lugar Monarca Títulos Notas Sepulcro Imaxe exterior
Alentejo
Santarém Nossa Senhora da Graça Constança Manuel Raíña consorte (1325-1327), esposa de Afonso XI de Castela e de León
Igreja da Graça, em Santarém (Portugal).jpg
São João de Alporão Afonso de Portugal Gran-Mestre da Orde do Hospital de San Xoán (1203-1206)
São João de Alporão
Rexión do Centro
Baixo Mondego Coimbra Convento de Santa Cruz Afonso I de Portugal
e a súa esposa Mafalda de Savoia
Rei de Portugal (1139-1185)
Afonso I de Portugal e súa esposa Mafalda de Savoia
Convento de Santa Cruz
Sancho I de Portugal
e a súa esposa Dulce de Barcelona
Rei de Portugal (1185-1211)
Sancho I de Portugal e a súa esposa Dulce de Barcelona
Rei de Portugal (1185-1211)
Mosteiro de Santa Clara-a-Nova Isabel de Aragón Raíña consorte, esposa de Dinís de Portugal (1279-1325)
Isabel de Aragón
Mosteiro de Santa Clara-a-Nova
Penacova Mosteiro de Lorvão Teresa de Portugal e de Barcelona Raíña consorte, esposa do rei Afonso IX de León (1191-1194)
Teresa de Portugal e de Barcelona
Mosteiro de Lorvão
Aldonza de Galicia e León Raíña de iure de León (1230)
Igrexa do Mosteiro de Lorvão, s. XVI-XVIII, en Penacova, Portugal
Dão-Lafões Viseu São Miguel do Fetal Don Rodrigo Rei visigodo (710-711) Hai unha lápida cunha inscrición, procedente dunha igrexa anterior; segundo a tradición, o rei buscou refuxio na zona e morreu
São Miguel do Fetal
Subrexión Oeste Alcobaça Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça Afonso II de Portugal o Gordo
ea súa esposa Urraca de Castela
Rei de Portugal (1211-1223)
Afonso II de Portugal o Gordo ea súa esposa Urraca de Castela e de Inglaterra
Rei de Portugal (1211-1223)
Afonso III de Portugal
ea súa segunda esposa Beatriz de Castela e Guzmán
Rei de Portugal (1248-1279)
Afonso III de Portugal ea súa segunda esposa Beatriz de Castela e de Guzmán
Rei de Portugal (1248-1279)
Pedro I de Portugal ea súa esposa Inés de Castro Rei de Portugal (1357-1367)
Pedro I de Portugal ea súa esposa Inés de Castro
Rei de Portugal (1357-1367)
Pinhal Litoral Batalha Mosteiro de Nossa Senhora da Vitória. Capela do Fundador João I de Portugal "o Grande" ea súa esposa
Filipa de Lancastre
Rei de Portugal (1385-1433)
João I de Portugal "o Grande" ea súa esposa Filipa de Lancaster
Rei de Portugal (1385-1433)
Mosteiro de Nossa Senhora da Vitória. Capela do Fundador Afonso V de Portugal o Africano
ea súa esposa Isabel de Coimbra

João II de Portugal

Rei de Portugal (1433-1438)


Rei de Portugal (1481-1495)
Batalha42.jpg
Rei de Portugal (1433-1438)
Mosteiro de Nossa Senhora da Vitória. Capela Imperfeita Duarte I de Portugal ea súa esposa
Leonor de Aragón e de Alburquerque
Rei de Portugal (1433-1438)
Duarte de Portugal ea súa esposa Elionor d'Aragó i d'Alburquerque
Rei de Portugal (1433-1438)
Rexión de Lisboa
Subrexión de Lisboa Lisboa Basílica da Estrela Maria I de Portugal Raíña de Portugal (1777-1816)
Tomb of Maria I - Basílica da Estrela - Lisbon (2).JPG
Basílica da Estrela
Catedral Afonso IV de Portugal o Valente
ea súa esposa Beatriz de Castela e de Molina
Rei de Portugal (1325-1357) Na capela maior, en ambos os dous lados do altar, nas urnas. XIX
Catedral
Catedral
Igrexa do Carmo Fernando I de Portugal Rei de Portugal (1367-1383) Convento de São Francisco de Santarém
CarmoConvent-KingFernandoTomb.jpg
Igrexa do Carmo
Maria Anna de Austria Raíña consorte, esposa de João V de Portugal (1708-1750), rexente de Portugal (1716 e 1742-1750)
Mosteiro de S. João Nepomuceno
LIsbon With Langon Two - 39 (3467144688).jpg
Monasterio dos Jerónimos. Santa Maria de Belém Manuel I de Portugal "o Afortunado" ea súa esposa
Maria de Aragón e de Castela
Rei de Portugal (1495-1521)
Manuel I de Portugal  "o Afortunado" ea súa esposaMaria de Aragón e de Castela
Mosteiro dos Jerónimos. Santa Maria de Belém
João III de Portugal "o Piadoso" ea súa esposa
Catarina de Austria
Rei de Portugal (1521-1557)
JeronimosRoyalTombs.jpg
Interior da Igrexa dos Jerónimos
Sebastián I de Portugal Rei de Portugal (1557-1578)
Lisboa-Mosteiro dos Jerónimos-Túmba de D. Sebastião-20140916.jpg
Henrique I de Portugal Rei de Portugal (1578-1580)
Lisboa-Mosteiro dos Jerónimos-Túmba de D Henri-20140916.jpg
São Vicente de Fora Panteón Real da Casa de Braganza
Panteón Real da Casa de Braganza
São Vicente de Fora
Xoán IV de Portugal (1640-1656) ea súa esposa Luisa de Guzmán
Afonso VI de Portugal (1656-1683) ea súa esposa Maria Francisca de Saboia-Nemours
Pedro II de Portugal (1683-1706) ea súa esposa Maria Sofia de Neuburg
Xoán V de Portugal (1706-1750) ea súa esposa Maria Anna de Austria
Pedro III de Portugal (1777-1786)
Joan VI de Portugal (1816-1826) ea súa esposa Carlota Xoaquina de Borbón
Maria II de Portugal (1826-28 e 1834-53) eo seu marido Augusto de Beauharnais
Fernando II de Portugal
Miquel I de Portugal (1828-1834) ea súa esposa Adelaida de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg
Pedro V de Portugal (1853-1861) ea súa esposa Estefania de Hohenzollern-Sigmaringen
Luís I de Portugal (1861-1889)
Reis de Portugal
Xoán IV de Portugal (1640-1656) Estefania de Hohenzollern-Sigmaringenesposa Lluïsa de GuzmánAfonso VI de Portugal (1656-1683) ea súa esposa Maria Francisca de Saboia-NemoursPedro II de Portugal (1683-1706) ea súa esposa Maria Sofia de NeuburgXoán V de Portugal (1706-1750) ea súa esposa Maria-Anna de AustriaPedro III de Portugal (1777-1786)Xoán VI de Portugal (1816-1826) ea súa esposa Carlota Xoaquima de BorbónMaria II de Portugal (1826-28 e 1834-53) eo seu marido Augusto de Beauharnais Fernando II de PortugalMiquel I de Portugal (1828-1834) ea súa esposa Adelaida de Löwenstein-Wertheim-RosenbergPedro V de Portugal (1853-1861) ea súa esposa Estefania de Hohenzollern-SigmaringenLuís I de Portugal (1861-1889)
Xosé I de Portugal o Reformador, ea súa esposa
Mariana Victoria de Borbón e Farnesio
Rei de Portugal (1750-1777)
Xosé I de Portugal o Reformador, ea súa esposaMariana Victoria de Borbón
Carlos I de Portugal ea súa esposa
Amélia de Orleans
Rei de Portugal (1889-1908)
Carlos I de Portugal ea súa esposaAmélia de Orleans
Manuel II de Portugal Rei de Portugal (1908-1910)
Odivelas Mosteiro de S. Diniz Dinís I de Portugal Rei de Portugal (1279-1325)
Dinís I de Portugal
Mosteiro de S. Diniz
Xabregas Convento da Madre de Deus Leonor de Viseu Raíña consorte, esposa de Xoán II de Portugal
Madeira
Funchal Nossa Senhora do Monte Carlos I de Habsburgo-Lorena e IV de Hungría Emperador da Austria e rei de Hungría (1916-1918)
Carlos I de Austria e IV de Hungria
Nossa Senhora do Monte
Rexión Norte
Braga Catedral de Braga Henrique de Borgoña
ea súa esposa Teresa de León
Conde independente de Portugal (1094-1112) A Capela dos Reis
Henry, Count of Portugal (1066-1112).JPG

D. Teresa.JPG
Sé de Braga (2).JPG
Porto Igreja da Lapa Corazón de Pedro I do Brasil e IV de Portugal Emperador do Brasil (1822-1831) e rei de Portugal (1826)
Corazón de Pedro I do Brasil e IV de Portugal
Igreja da Lapa

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Casa Real Portuguesa (ed.). "Cronologia dos Reis de Portugal". Consultado o 13 de xuño de 2017. 

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Bibliografía[editar | editar a fonte]

  • Duarte Nunez do Lião e Manuel Lopes de Almeida (1774). Chronicas dos reis de Portugal. Volume 1. p. 326.