Lista de días oficiais

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura

A seguinte lista, inevitablemente incompleta, tenta recolle-las datas nas que se celebran diferentes efemérides convocadas por distintos organismos, oficiais ou privados, de ámbito social e xeográfico moi variable, co obxectivo de promover actividades reivindicativas, de información ou concienciación social sobre o tema que se celebre en cada caso.

Por razóns prácticas e a pesar do título do artigo, inclúense non só as celebracións de ámbito internacional, senón tamén algunhas de ámbito local.

Xaneiro[editar | editar a fonte]

  • 4 - Día Mundial do Braille
  • 24 - Día Internacional da Educación
  • 27 - Día Internacional de Conmemoración Anual en Memoria das Vítimas do Holocausto.[1]

Febreiro[editar | editar a fonte]

Marzo[editar | editar a fonte]

Abril[editar | editar a fonte]

Abril - Semana da Vacinación nas Américas

Domingo de Resurrección - Día da Patria Vasca (Aberri Eguna)

Maio[editar | editar a fonte]

Xuño[editar | editar a fonte]

Xullo[editar | editar a fonte]

Agosto[editar | editar a fonte]

Setembro[editar | editar a fonte]

Outubro[editar | editar a fonte]

Outubro - Día Interamericano da Auga

Novembro[editar | editar a fonte]

Decembro[editar | editar a fonte]

Temas[editar | editar a fonte]

Os temas ós que se lles dedica os días presentados previamente son fundamentalmente catro: os dereitos humanos, a natureza e a súa defensa, a saúde e festividades autonómicas e doutras entidades xeográficas, segundo se resume na seguinte táboa:

Tema Cantidade
Ciencia e divulgación tecnolóxica 15
Dereitos humanos 29
Galicia 1
Lingua 2
Natureza 15
Outras concienciacións 8
Outros 3
Saúde 17
Xeográfico 3
Xeográfico español 16

A asignación feita para esta estatística recóllese na seguinte táboa:

Mes/día Celebración Tipo
02/02 Día Internacional das Zonas Húmidas Natureza
02/04 Día Mundial Contra o Cancro Saúde
02/14 Día de San Valentín (Día dos Namorados) Outros
02/21 Día Internacional do Idioma Materno Lingua
02/28 Día de Andalucía Xeográfico español
03/05 Día Mundial da Eficiencia Enerxética Natureza
03/06 Día de África Xeográfico
03/08 Día das Nacións Unidas para os Dereitos da Muller e a Paz Internacional Dereitos humanos
03/08 Día Internacional da Muller Traballadora Dereitos humanos
03/14 Día de pi (polo formato americano, 3/14) Ciencia e divulgación tecnolóxica
03/14 Día Internacional contra os Grandes Embalses Natureza
03/19 Día do Pai Outras concienciacións
03/21 Día Forestal Mundial Natureza
03/21 Día Internacional para a Eliminación da Discriminación Racial Dereitos humanos
03/22 Día Mundial da Auga Natureza
03/23 Día Meteorolóxico Mundial Ciencia e divulgación tecnolóxica
03/24 Día Mundial da Tuberculose Saúde
04/02 Día Internacional do Libro Infantil e Xuvenil Ciencia e divulgación tecnolóxica
04/07 Día Mundial da Saúde Saúde
04/14 Día das Américas Xeográfico
04/22 Día (Mundial) da Terra Natureza
04/23 Día de Aragón Xeográfico español
04/23 Día de Castela e León Xeográfico español
04/23 Día Mundial do Libro e dos Dereitos de Autor Ciencia e divulgación tecnolóxica
04/25 Día Africano do Paludismo Saúde
04/25 Día da Liberdade (en Portugal) Dereitos humanos
04/26 Día Mundial da Propiedade Intelectual Ciencia e divulgación tecnolóxica
05/01 Día Internacional dos Traballadores Dereitos humanos
05/01 Día Mundial da Asma (en 2007) Saúde
05/02 Día da Comunidade de Madrid Xeográfico español
05/03 Día Mundial da Liberdade de Prensa Dereitos humanos
05/08 Día Internacional da Cruz e da Media Lúa Vermellas Outras concienciacións
05/09 Día de Europa Xeográfico español
05/15 Día Internacional da Familia Outras concienciacións
05/17 Día das Letras Galegas Galicia
05/17 Día Internacional Contra a Homofobia Dereitos humanos
05/17 Día Internacional das Telecomunicacións, Día da Internet Ciencia e divulgación tecnolóxica
05/18 Día Internacional do Museo Ciencia e divulgación tecnolóxica
05/22 Día Internacional da Diversidade Biolóxica Natureza
05/24 Día Europeo dos Parques Naturais Natureza
05/30 Día das Canarias Xeográfico español
05/31 Día de Castela - A Mancha Xeográfico español
05/31 Día Mundial sen Tabaco Saúde
06/04 Día Mundial dos Meniños Vítimas Inocentes da Agresión Dereitos humanos
06/05 Día Mundial do Medio Ambiente Natureza
06/08 Día Mundial dos Océanos Natureza
06/09 Día da Rioxa Xeográfico español
06/09 Día de Murcia Xeográfico español
06/10 Día Nacional de Portugal (tamén Día de Camoens) Xeográfico
06/11 Día Mundial da Poboación Saúde
06/14 Día Mundial do Doador de Sangue Saúde
06/16 Día do Meniño Africano Outras concienciacións
06/16 Día Internacional para a Loita contra toda Forma de Discriminación Racial Dereitos humanos
06/17 Día Mundial de Loita contra a Desertización e a Seca Natureza
06/20 Día Mundial do Refuxiado Dereitos humanos
06/26 Día Internacional de Apoio ás Vítimas da Tortura Dereitos humanos
06/26 Día Internacional de Loita contra o Uso Indebido e o Tráfico Ilícito de Drogas Saúde
06/28 Día Internacional do Orgullo LGTB (lesbianas, gais, transexuais e bisexuais) Dereitos humanos
07/07 Día Internacional das Cooperativas Outros
07/11 Día Mundial da Poboación Saúde
07/25 Día Nacional de Galicia (Día da Patria) Xeográfico español
07/29 Día Mundial da SIDA Saúde
08/01 Semana Mundial da Lactación Materna Saúde
08/09 Día Internacional das Poboacións Indíxenas Dereitos humanos
08/12 Día de Cantabria Xeográfico español
08/12 Día Internacional da Xuventude Outras concienciacións
08/23 Día Internacional para a Lembranza do Comercio de Escravos e a súa Abolición Dereitos humanos
08/31 Día Internacional da Solidariedade Dereitos humanos
09/08 Día de Asturias Xeográfico español
09/08 Día de Estremadura Xeográfico español
09/08 Día Internacional da Alfabetización Dereitos humanos
09/10 Día Mundial para a Prevención do Suicidio Saúde
09/11 Día Nacional de Cataluña (Diada) Xeográfico español
09/16 Día Internacional da Preservación da Capa de Ozono Natureza
09/21 Día Internacional da Paz Dereitos humanos
09/25 Día Internacional do Corazón Saúde
09/29 Día Marítimo Mundial Ciencia e divulgación tecnolóxica
10/01 Día Internacional das Persoas de Idade Dereitos humanos
10/03 Día Mundial do Hábitat Natureza
10/04 Día Mundial do Espazo Ciencia e divulgación tecnolóxica
10/05 Día Europeo da Depresión Saúde
10/05 Día Mundial dos Docentes (Día Mundial do Profesorado) Ciencia e divulgación tecnolóxica
10/09 Día da Comunidade Valenciana Xeográfico español
10/09 Día Mundial do Correo Ciencia e divulgación tecnolóxica
10/10 Día Mundial da Saúde Mental Saúde
10/12 Día Internacional para a Redución dos Desastres Naturais ¿8.10? Natureza
10/13 Día Internacional para a Erradicación da Pobreza ¿17.10? Dereitos humanos
10/16 Día Mundial da Alimentación Dereitos humanos
10/24 Día das Nacións Unidas Outras concienciacións
10/24 Día Mundial de Información sobre o Desenvolvemento Dereitos humanos
11/06 Día Internacional para a Prevención da Explotación do Medio Ambiente na Guerra e os Conflitos Armados Natureza
11/08 Día Mundial do Urbanismo Ciencia e divulgación tecnolóxica
11/16 Día Internacional para a Tolerancia Dereitos humanos
11/20 Día da Industrialización de África Outros
11/20 Día Universal dos Meniños e as Meniñas Dereitos humanos
11/21 Día Mundial da Televisión Ciencia e divulgación tecnolóxica
11/25 Día Internacional para a Eliminación da Violencia sobre a Muller (¿contra?) Dereitos humanos
11/29 Día Internacional da Solidariedade co Pobo Palestino Dereitos humanos
12/01 Día Mundial da Loita contra a SIDA, Día Mundial da SIDA Saúde
12/02 Día Internacional para a Abolición da Escravitude Dereitos humanos
12/03 Día de Navarra Xeográfico español
12/03 Día Internacional das Persoas con Discapacidade Dereitos humanos
12/03 Día Internacional do Éuscaro Lingua
12/05 Día Internacional dos Voluntarios para o Desenvolvemento Económico e Social Outras concienciacións
12/07 Día Internacional da Aviación Civil Ciencia e divulgación tecnolóxica
12/10 Día dos Dereitos Humanos Dereitos humanos
12/10 Día Internacional da Radio e a Televisión Ciencia e divulgación tecnolóxica
12/11 Día Internacional da Radio e a Televisión a favor da Infancia Outras concienciacións
12/18 Día Internacional do Emigrante Dereitos humanos
12/29 Día Internacional da Diversidade Biolóxica Natureza

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Conferencia Xeral da UNESCO (6 de octubre - 2 de noviembre de 2007). "Recordación del Holocausto". Actas de la Conferencia General, 34a reunión (en castelán) 1: 61. 
  2. "International Day of Women and Girls in Science 2018". UNESCO (en inglés). 30 de xaneiro de 2018. Consultado o 13 de abril de 2019. 
  3. UNESCO. General Conference, 2011, 36th (25 de outubro - 10 de novembro de 2011). "Proclamación del Día Mundial de la Radio". Actas de la Conferencia General, 36ª reunión (en castelán) 1: 63. 
  4. Bokova, Irina (20 de marzo de 2016). "Message from Ms Irina Bokova, Director-General of UNESCO, on the occasion of the International Francophonie Day: Power of words" (en inglés). UNESCO. 
  5. UNESCO. General Conference, 1999, 30th (26 de outubro-17 de novembro de 1999). "Día Mundial de la Poesía". Actas de la Conferencia General, 30a reunión (en inglés) 1: 29. 
  6. "International Day for the Elimination of Racial Discrimination, 21 March". www.un.org (en inglés). Consultado o 13 de abril de 2019. 

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]