Lista de cidades de Israel

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á busca

As cidades israelís nesta lista son as cidades en Israel, e nos asentamentos israelís con status de cidade na Cisxordania ocupada; Xerusalén inclúe o ocupado Xerusalén Leste. A lista está baseada no índice actual da Axencia Cnetral de Estatística de Israel (CBS). Dentro do sistema de Israel de gobernos locais, un municipio urbano pode recibir o status de concello polo Ministerio de Interior israelí cando a súa poboación supera os 20,000 habitantes.[1] O termo "cidade" xeralmente non se refire a consellos locais ou aglomeracións urbanas, aínda que unha cidade definida a miúdo contén só unha porción pequena dunha área urbana ou a poboación da área metropolitana.

Lista[editar | editar a fonte]

Israel ten 14 cidades con poboacións por riba dos 100,000 habitantes, incluíndo Xerusalén en por riba dos 500,000 (incluíndo Xerusalén Leste), e Tel Aviv.[2] En total, hai 76 municipios israelís con status "de cidade" concedido polo Ministerio do Interior.

A lista inclúe catro asentamentos israelís en Cisxordania, unha área fóra de de territorio israelí. O Consello de Seguridade das Nacións Unidas, a Asemblea Xeral das Nacións Unidas, o Tribunal Internacional de Xustiza, e o Comité Internacional da Cruz Vermella[3] refírese a este territorio como Territorio palestino ocupado.[4][5][6]

A seguinte táboa contén todas as cidades israelís por nome, distrito, poboación, e área, segundo a Axencia Central de Estatística de Israel:

Galego Hebreo Árabe Distrito Poboación
estimada,
2014[7]
Censo,
2008[8]
Variación Area,
km²[9]
Densidade
per km²
Índice
socio-
económico[10]
Acre עכו عكا Norte 47.500 46.100 +3,04% 13.5 3,357.9 −0.381
Afula עפולה العفولة Norte 43.800 40.200 +8,96% 26.9 1,461.3 −0.054
Arad ערד عراد Sur 24.200 23.400 +3,42% 93.1 235.8 0.223
Ariel אריאל أريأل Xudea e Samaria
(Cisxordania)
18.400 17.500 +5,14% 14.7 1,259.1 0.244
Ashdod אשדוד أشدود Sur 218.000 204.300 +6,71% 47.2 4,688.8 −0.104
Ashkelon אשקלון عسقلان Sur 126.800 110.600 +14,65% 47.8 2,681.6 0.015
Baqa al-Gharbiyye באקה-אל-ע'רביה باقة الغربية Haifa 27,500 N/A N/A 16.4 2,995.7 −0.872
Bat Yam בת ים بات يام Tel Aviv 128.500 130.300 −1,38% 8.2 15,696.9 −0.040
Beersheba באר שבע بئر السبع Sur 201.100 193.400 +3,98% 117.5 1,696.9 0.172
Beit She'an בית שאן بيسان Norte 17.300 16.900 +2,37% 7.3 2,357.3 −0.336
Beit Shemesh בית שמש بيت شيمش Xerusalén 98.100 72.700 +34,94% 34.3 2,695.0 −0.705
Beitar Illit ביתר עילית بيتار عيليت Xudea e Samaria
(Cisxordania)
46.900 32.900 +42,55% 6.8 6602.9 −1.659
Bnei Brak בני ברק بني براك Tel Aviv 178.300 151.800 +17,46% 7.1 23,425.9 −0.869
Dimona דימונה ديمونة Sur 33.200 32.400 +2,47% 29.9 192.1 −0.212
Eilat אילת إيلات Sur 48.900 47.300 +3,38% 84.8 487.6 0.223
El'ad אלעד أيلعاد Central 43.600 33.900 +28,61% 2.8 12,205.6 −1.212
Giv'at Shmuel גבעת שמואל جفعات شموئيل Central 24.700 21.000 +17,62% 2.6 9,508.2 1.371
Givatayim גבעתיים جفعاتايم Tel Aviv 56.800 52.100 +9,02% 3.3 17,376.0 1.497
Hadera חדרה الخضيرة Haifa 86.800 79.400 +9,32% 49.4 1,684.9 0.288
Haifa חיפה حيفا Haifa 277.100 264.300 +4,84% 63.7 4,232.0 0.770
Herzliya הרצליה هرتسليا Tel Aviv 90.700 86.300 +5,10% 21.6 4,134.6 1.304
Hod HaSharon הוד השרון هود هشارون Central 54.100 46.300 +16,85% 21.6 2,722.7 1.539
Holon חולון حولون Tel Aviv 187.300 176.300 +6,24% 18.9 9,835.3 0.389
Jerusalem ירושלים أورشليم, القدس Xerusalén 849.800 759.700 +11,86% 125.2 6,643.1 −0.365
Kafr Qasim כפר קאסם كفر قاسم Central 21.400 18.400 +16,30% 8.7 2,404.4 −0.944
Karmiel כרמיאל كرميئيل Norte 44.600 44.200 +0,90% 19.2 2,050.1 0.381
Kfar Saba כפר סבא كفار سابا Central 94.200 82.800 +13,77% 14.2 6,328.6 1.070
Kfar Yona כפר יונה كفار يونا Central 21.200 16.500 +28,48% 11.0 1,812.1 0.881
Kiryat Ata קריית אתא كريات آتا Haifa 54.300 50.400 +7,74% 16.7 3,266.3 0.161
Kiryat Bialik קריית ביאליק كريات بياليك Haifa 39.000 37.200 +4,84% 8.2 4,799.8 0.511
Kiryat Gat קריית גת كريات جات Sur 50.600 47.500 +6,53% 16.3 3,264.4 −0.375
Kiryat Malakhi קריית מלאכי كريات ملاخي Sur 21.300 20.500 +3,90% 4.6 4,651.4 −0.587
Kiryat Motzkin קריית מוצקין كريات موتسكين Haifa 39.200 38.100 +2,89% 3.8 10,229.0 0.607
Kiryat Ono קריית אונו كريات أونو Tel Aviv 36.600 30.000 +22,00% 4.1 7,893.9 1.205
Kiryat Shmona קריית שמונה كريات شمونة Norte 23.100 23.200 −0,43% 14.2 1,614.0 −0.006
Kiryat Yam קריית ים كريات يام Haifa 38.900 37.700 +3,18% 4.3 8,416.2 0.019
Lod לוד اللد Central 72.200 69.400 +4,03% 12.2 5,923.8 −0.295
Ma'ale Adumim מעלה אדומים معلي أدوميم Xudea e Samaria
(Cisxordania)
37.400 33.600 +11,31% 49.2 682.9 0.056
Ma'alot-Tarshiha מעלות-תרשיחא معالوت ترشيحا Norte 21.200 20.600 +2,91% 6.8 2,322.1 −0.120
Migdal HaEmek מגדל העמק مجدال هعيمق Norte 24.800 23.900 +3,77% 7.6 3,263.6 −0.123
Modi'in Illit מודיעין עילית موديعين عيليت Xudea e Samaria
(Cisxordania)
63.200 40.800 +54,90% 4.7 12,309.5 −1.678
Modi'in-Maccabim-Re'ut מודיעין-מכבים-רעות موديعين-مكابيم-ريعوت Central 87.000 69.300 +25,54% 50.2 1,767.6 1.302
Nahariya נהריה نهاريا Norte 53.900 51.300 +5,07% 10.2 4,803.8 0.345
Nazareth נצרת الناصرة Norte 74.600 71.700 +4,04% 14.1 5,240.2 −0.671
Nazareth Illit נצרת עילית الناصرة العليا Norte 40.300 41.400 −2,66% 32.5 1,233.5 −0.007
Nesher נשר نيشر Haifa 23.500 23.300 +0,86% 12.8 1,801.0 0.745
Ness Ziona נס ציונה نيس تسيونا Central 45.800 36.100 +26,87% 15.6 2,855.4 0.834
Netanya נתניה نتانيا Central 202.400 180.100 +12,38% 29.0 6,774.6 0.234
Netivot נתיבות نتيفوت Sur 30.300 26.100 +16,09% 5.6 2,915.0 −0.761
Ofakim אופקים أوفاكيم Sur 25.300 24.000 +5,42% 10.3 2,449.1 −0.762
Or Akiva אור עקיבא أور عكيفا Haifa 16.800 16.000 +5,00% 3.5 2,987.6 −0.323
Or Yehuda אור יהודה أور يهودا Tel Aviv 35.900 33.900 +5,90% 5.1 5,327.8 −0.100
Petah Tikva פתח תקווה بيتح تكفا Central 225.400 200.300 +12,53% 35.9 6,145.0 0.603
Qalansawe קלנסווה قلنسوة Central 21.000 18.200 +15,38% 8.4 2,456.3 −1.358
Ra'anana רעננה رعنانا Central 70.200 68.300 +2,78% 14.9 4,691.4 1.496
Rahat רהט رهط Sur 60.400 50.000 +20,80% 19.6 2,990.2 −1.390
Ramat Gan רמת גן رمات غان Tel Aviv 150.900 143.600 +5,08% 13.2 9,109.9 0.986
Ramat HaSharon רמת השרון رمات هشارون Tel Aviv 44.000 39.000 +12,82% 16.8 2,633.8 1.824
Ramla רמלה الرملة Central 72.300 65.700 +10,05% 11.9 5,757.7 −0.516
Rehovot רחובות رحوفوت Central 128.900 111.100 +16,02% 23.0 5,405.6 0.694
Rishon LeZion ראשון לציון ريشون لتسيون Central 240.700 226.800 +6,13% 58.7 4,047.7 0.616
Rosh HaAyin ראש העין رأس العين Central 42.200 37.900 +11,35% 24.4 2,691.3 0.487
Safed צפת صفد Norte 32.900 29.600 +11,15% 29.2 1,109.4 −0.465
Sakhnin סח'נין سخنين Norte 28.600 25.100 +13,94% 9.8 2,893.5 −1.100
Sderot שדרות سديروت Sur 22.500 20.700 +8,70% 4.5 3,451.7 −0.373
Shefa-'Amr (Shfar'am) שפרעם شفا عمرو Norte 39.200 35.700 +9,80% 19.8 1,971.9 −0.854
Tamra טמרה طمرة Norte 31.700 28.100 +12,81% 29.3 1,065.9 −0.941
Tayibe טייבה الطيبة Central 40.200 35.700 +12,61% 18.7 2,093.2 −0.853
Tel Aviv תל אביב تل أبيب يافا Tel Aviv 426.100 402.600 +5,84% 51.8 8,087.0 1.083
Tiberias טבריה طبريا Norte 42.300 41.600 +1,68% 10.9 2,615.3 −0.354
Tira טירה الطيرة Central 24.400 22.200 +9,91% 11.9 2,025.5 −0.835
Tirat Carmel טירת כרמל طيرة الكرمل Haifa 18.900 18.600 +1,61% 5.6 3,163.5 −0.242
Umm al-Fahm אום אל-פחם أم الفحم Haifa 51.400 45.000 +14,22% 22.3 1,950.1 −1.315
Yavne יבנה يبنة Central 39.700 32.800 +21,04% 10.7 2,230.8 0.240
Yehud יהוד-מונוסון يهود مونوسون Central 28.500 26.200 +8,78% 5.0 5,633.2 0.758
Yokneam יקנעם يوقنعم Norte 21.100 19.000 +11,05% 7.4 2,539.8 0.652

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Israel Ministry of Foreign Affairs (ed.). "Israeli Democracy: How Does It Work?". Consultado o 8 de maio de 2013. 
  2. Globalization and World Cities Study Group & Network (ed.). "Inventory of World Cities". Consultado o 11 de abril de 2008. 
  3. International Committee of the Red Cross, ed. (30 de setembro de 2002). "Implementation of the Fourth Geneva Convention in the occupied Palestinian territories: history of a multilateral process (1997-2001)". International Review of the Red Cross (en inglés). Consultado o 11 de outubro de 2012. 
  4. Resolución 446, Resolución 465, Resolución 484, entre outras
  5. Nacións Unidas, ed. (17 de decembro de 2003). "Applicability of the Geneva Convention relative to the Protection of Civilian Persons in Time of War, of 12 August 1949, to the Occupied Palestinian Territory, including Jerusalem, and the other occupied Arab territories". Consultado o 27 de setembro de 2006. 
  6. International Court of Justice, ed. (9 de xullo de 2004). "Legal Consequences of the Construction of a Wall in the Occupied Palestinian Territory". Consultado o 27 de setembro de 2006. 
  7. Israel Central Bureau of Statistics, ed. (10 de setembro de 2015). "Population and Density per Sq. Km. in Localities Numbering 5,000 Residents and More" (PDF). Consultado o 17 de novembro 2015. 
  8. Israel Central Bureau of Statistics, ed. (2008). "Profiles by Locality". Consultado o 2 de maio 2015. 
  9. Israel Central Bureau of Statistics (ed.). "2004 local government profile" (en hebreo). Consultado o 17 de agosto de 2007. 
  10. Israel Central Bureau of Statistics, ed. (23 de xuño de 2013). "2008 SOCIO-ECONOMIC INDEX OF LOCAL AUTHORITIES, IN ALPHABETICAL ORDER OF HEBREW NAMES, AND VARIABLES USED IN THE COMPUTATION OF THE INDEX" (PDF). Consultado o 2 de maio de 2015.