Tabela de Saqqara

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
(Redirixido desde "Lista Real de Saqqara")
Saltar ata a navegación Saltar á procura

A Tableta de Saqqara, agora no Museo Exipcio do Cairo, é un antigo gravado en pedra que sobrevive do período Ramesside de Exipto que presenta unha lista de faraóns. Atopouse en 1861 en Saqqara, na tumba de Tjenry (ou Tjuneroy), un oficial ("sacerdote lector principal" e "supervisor das obras de todos os monumentos reais") do faraón Ramsés II.[1]

A inscrición lista cincuenta e oito reis, desde Anedjib e Qaa ( Primeira dinastía) ata Ramsés II ( XIX Dinastía), en orde cronolóxica inversa, omitindo "gobernantes do Segundo Período Intermedio, os Hicsos e aqueles gobernantes ... que estiveran preto do herexe Akhenatón".[2]

Os nomes (rodeados cada un por un bordo coñecido como cartucho), dos que só sobreviven corenta e sete, están moi danados. Como ocorre con outras listas de reis exipcios, a Tabela de Saqqara omite certos reis e dinastías enteiras. A lista conta cara a atrás desde Ramsés II ata o punto medio da Primeira Dinastía, agás as Undécima e XII Dinastías, que atópanse invertidas. En 1865 publicouse unha coñecida fotografía da lista de reis.[3] As imaxes detalladas e de alta resolución pódense ver en liña e dentro do libro Inside the Egyptian Museum with Zahi Hawass.

Debuxo da Lista de Reis de Saqqara baseado en fotografías e debuxos de 1864-65.

Reis na lista[editar | editar a fonte]

Os nomes están ordenados en orde cronolóxica inversa desde a parte superior dereita ata a parte inferior esquerda, xa que estaban destinados a ser lidos.

Fila superior Fila inferior
Faraón Nome escrito na lista Faraón Nome escrito na lista
1 Ramsés II User-maat-ra Setep-en-ra 30 Neferefre Kha-nefer-ra
2 Seti I Men-maat-ra 31 Shepseskare Shepses-ka-ra
3 Ramsés I Men-pehty-ra 32 Neferirkare Kakai Nefer-ir-ka-ra
4 Horemheb Djeser-kheperu-ra Setep-en-ra 33 Sahure Sahura
5 Amenhotep III Neb-maat-ra 34 Userkaf User-ka-f
6 Thutmose IV Men-kheperu-ra 35 Thamphthis? Nome destruído.
7 Amenhotep II Aa-kheperu-ra 36 Bicheris? Nome destruído.
8 Thutmose III Men-kheper-ra 37 Djedefptah Nome destruído.
9 Thutmose II Aa-kheper-en-ra 38 Shepseskaf Nome destruído.
10 Thutmose I Aa-kheper-ka-ra 39 Micerinos Nome destruído.
11 Amenhotep I Djeser-ka-ra 40 Quefrén Kha-f-ra
12 Ahmose I Neb-pehti-ra 41 Djedefra Djed-ef-re
13 Mentuhotep II Nebhepetre 42 Queops Khufu
14 Mentuhotep III Se-ankh-ka-ra 43 Snefru Sneferu
15 Amenemhat I Se-hetep-ib-ra 44 Huni Huni
16 Sesostris I Kheper-ka-ra 45 Nebka Neb-ka-ra
17 Amenemhat II Nub-kau-ra 46 Sekhemkhet Djoser-teti
18 Sesostris II Kha-kheper-ra 47 Zoser Djoser
19 Sesostris III Kha-khau-ra 48 Khasekhemui Beby
20 Amenemhat III Ni-maat-ra 49 Hudjefa "Nome desaparecido"
21 Amenemhat IV Maat-kheru-ra 50 Sekhemib-Perenmaat? Nefer-ka-sokar
22 Sobekneferu Sobek-ka-ra 51 Seth-Peribsen? Nefer-ka-ra
23 Pepi II Neferkare Nefer-ka-ra 52 Sened Senedj
24 Merenre Nemtyemsaf I Mer-en-ra 53 Weneg Wadjlas
25 Pepi I Meryre Pepi 54 Ninetjer Ba-netjeru
26 Teti Teti 55 Raneb Kakau
27 Unas Unis 56 Hetepsekhemui Bau-netjer
28 Djedkare Maat-ka-ra 57 Qaa Qe-behu
29 Menkauhor Men-kau-hor 58 Anedjib Merbapen

Outras lista reais[editar | editar a fonte]

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Robert Morkot. The Egyptians: An Introduction. Routledge, 2005. ISBN 0-415-27103-7. Page 74.
  2. Quoted from: Gerald Verbrugghe, John Moore Wickersham. Berossos and Manetho, Introduced and Translated. University of Michigan Press, 2001. Page 104.
  3. de Rougé, Emmanuel (1865). Album photographique de la mission remplie en Égypte. Paris. pp. 152, photographs 143–145. 

Vésaxe tamén[editar | editar a fonte]

Bibliografía[editar | editar a fonte]

  • Auguste Mariette: La table de Saqqarah in Revue Archeologique Vol 10, París 1864, p. 168-186, Pl. 17
  • Emmanuel de Rougé: Album photographique de la mission remplie en Égypte, París 1865, Photographs, No. 143-145
  • Auguste Mariette: Monuments divers recueillis en Égypte et en Nubie (Tables), París 1872, Vol. II, Pl. 58
  • Eduard Meyer: Ägyptische Chronologie, Pl. 1, (Berlin 1904)