Lista de Illas de Kiribati

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura

Esta é unha "lista das illas de Kiribati. A República de Kiribati consta de 32 atois, e unha illa de coral. Estas illas atópanse dispersas ao longo dos tres grupos de illas que forman Kiribati:

Todas, menos a illa Cantón que ten unha baixa densidade de poboación, no grupo Phoenix están deshabitadas. As restantes Illas Phoenix son unha zona mariña protexida, son a terceira maior área mariña protexida do mundo.[1]

A táboa inclúe datos de superficie [2] e poboación.[3]

Illas Gilbert[editar | editar a fonte]

Imaxe Illa (Nome anterior)[4] Zona
terra
(km²)[5]
Lagoa
area
(km²)
Coordenadas Tipo Poboación
(2005)
Abaiang Kiribati.jpg
Abaiang 28 232.5[6] 01°51′N 172°58′L / 1.850, -172.967 Atol 5,502[3]
Abemama Kiribati.jpg
Abemama 23 132.4[6] 0°24′N 173°52′O / 0.400, -173.867 Atol 3,404[3]
Aranuka Kiribati.jpg
Aranuka 15.5 19.4[6] 0°11′N 173°36′L / 0.183, -173.600 Atol 1,158[3]
Arorae Kiribati.jpg
Arorae 26 0 2°38′S 176°49′L / -2.633, -176.817 Atol 1,256[3]
Beru Kiribati.jpg
Beru 21 38.9[6] 1°20′0″S 176°0′0″L / -1.33333, -176.00000 Atol 2,169[3]
Butaritari Kiribati.jpg
Butaritari (Makin) 11.7 191.7[6] 3°10′04″N 172°49′33″L / 3.16778, -172.82583 Atol 3,280[3]
Kuria Kiribati.jpg
Kuria 12.7 ? 0°55′0″N 173°0′0″L / 0.91667, -173.00000 Atol 1,082[3]
Maiana Kiribati2.jpg
Maiana 27 98.4[6] 1°50′0″N 173°01′0″L / 1.83333, -173.01667 Atol 1,908
Marakei Atoll.jpg
Marakei 10 19.6[6] 02°01′N 173°17′L / 2.017, -173.283 Atol 2,741[3]
Butaritari Kiribati.jpg
Makin 5.4 See Butaritari 3°10′04″N 172°49′33″L / 3.16778, -172.82583 Atol 2,385[3]
Nikunau Kiribati.jpg
Nikunau 18 0 01°22′S 176°28′L / -1.367, -176.467 Atol 1,912[3]
Nonouti Kiribati.jpg
Nonouti 25 370.4[6] 00°40′S 174°21′L / -0.667, -174.350 Atol 3,179[3]
Onotoa.jpg
Onotoa 13.5 54.4[6] 01°52′S 175°34′L / -1.867, -175.567 Atol 1,644[3]
Tabiteuea Kiribati2.jpg
Tabiteuea 38 365.2[6] 01°20′S 174°50′L / -1.333, -174.833 Atol 4,898[3]
Niutao.jpg
Tamana 5.2 0 2°30′S 175°59′L / -2.500, -175.983 Illa de coral 875[3]
Tarawa Kiribati2.jpg
Tarawa 31 343.6[6] 1°25′N 173°02′L / 1.417, -173.033 Atol 45,989[3]
317.5 1866.5 83,683

Illas da Liña[editar | editar a fonte]

Imaxe Illa (Nome anterior)[4] Zona
terra
(km²)[5]
Lagoa
area
(km²)
Coordenadas Tipo Poboación
(2005)
NASA-CarolineAtoll.jpg
Illa Caroline 3.8 2.5 9°56′13.13″S 150°12′41.40″O / -9.9369806, -150.2115000 Atol 0
NASA-FlintIsland.jpg
Illa Flint 3.2 - 11°25′48″S 151°49′9.12″O / -11.43000, -151.8192000 Atol 0
Kiritimati-EO.jpg
Illa Kiritimati (Christmas Island) 321 324 1°53′N 157°24′O / 1.883, -157.400 Atol 5,115[3]
NASA-MaldenIsland.jpg
Illa Malden 39.3 ? 4°03′S 154°59′O / -4.050, -154.983 Atol 0
NASA-StarbuckIsland.jpg
Illa Starbuck 16.2 25 5°37′S 155°56′O / -5.617, -155.933 Illa de coral 0
Tabuaeran Kiribati.jpg
Tabuaeran (Illa Fanning) 33.7 110 3°52′N 159°22′O / 3.867, -159.367 Atol 2,539[3]
Teraina Kiribati.jpg
Teraina (Illa Washington) 7.4 0
(lago pechado)
4°43′N 160°24′O / 4.717, -160.400 Atol 1,155[3]
Illa Vostok 0.2 - 10°06′S 152°25′O / -10.100, -152.417 Atol 0
428.4 461.5 8,809

Illas Fénix[editar | editar a fonte]

Imaxe Illa (Nombre anterior)[4] Zona
terra
(km²)[5]
Lagoa
area
(km²)
Coordenadas Tipo Poboación
(2005)
Canton Island.png
Abariringa (Illa Canton) 9.1 50 2°50′S 171°40′O / -2.833, -171.667 Atol 41[3]
Illa Birnie 0.2 ? 03°35′S 171°33′O / -3.583, -171.550 Atol 0
Enderbury Island.jpg
Illa Enderbury 5.1 ? 3°08′S 171°05′O / -3.133, -171.083 Atol 0
Manra.jpg
Manra (Illa Sydney) 4.4 ? 4°27′S 171°16′O / -4.450, -171.267 Atol 0
Illa McKean 0.6 ? 03°36′S 174°08′O / -3.600, -174.133 Atol 0
Nikumaroro Island.jpg
Nikumaroro (Illa Gardner) 4.1 4 04°40′S 174°31′O / -4.667, -174.517 Atol 0
Orona Atoll.png
Orona (Illa Hull) 3.9 30 04°30′S 172°10′O / -4.500, -172.167 Atol 0
Rawaki.jpg
Rawaki (Illa Phoenix) 0.5 0.5 03°43′S 170°43′O / -3.717, -170.717 Atol 0
27.9 84.5 41

Gilberts Oeste[editar | editar a fonte]

Imaxe Illa (Nome anterior)[7] Zona
terra
(km²)[5]
Lagoa
area
(km²)
Coordenadas Tipo Poboación
(2005)
Banaba.png
Banaba 6.5 0 0°51′34″S 169°32′13″L / -0.85944, -169.53694 Illa de coral 301[3]
6.5 0 301

Notas[editar | editar a fonte]

  1. "Global Island Partnership (GLISPA)" (shtml). Consultado o 2007-11-26. 
  2. "Atoll Research Bulletin #27" (PDF). Arquivado dende o orixinal (pdf) o 09 de setembro de 2006. Consultado o 2007-11-26. 
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 3,17 3,18 3,19 3,20 "Kiribati 2005 Census of Population and Housing: Provisional Tables" (pdf). Consultado o 2007-11-26. 
  4. 4,0 4,1 4,2 Os nomes entre parénteses son os nomes orixinais antes da independencia de Kiribati en 1979. Os nomes actuais son derivados da Lingua Gilbert.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Agás para os atois Tarawa e Tabiteuea http://islands.unep.ch/IKQ.htm
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 "Atolón Research Bulletin #27" (PDF). Arquivado dende o orixinal (PDF) o 09-09-2006. Consultado o 26-11-2007. 
  7. Os nomes entre paréntesis son os nomes orixinais antes da independencia de Kiribati en 1979. Os nomes actuais son derivados da Lingua Gilbert.