Lista de emperadores do Xapón

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
書.svg Esta páxina contén texto en xaponés.
Se o seu navegador non está axeitadamente configurado pode ver caracteres estraños.

Exponse a continuación a lista tradicional de emperadores do Xapón:

As emperatrices sinálanse con letra itálica Um '''*''' indica un emperador ou emperatriz que non é un ascendente directo do anterior emperador.

Período Pre-Yamato (ou Período Antigo)[editar | editar a fonte]

1 Emperador Jinmu (神武天皇; 神日本磐余彦尊) 660–582 BC
2 Emperador Suizei (綏靖天皇; 神渟名川耳尊) 548–511
3 Emperador Annei (安寧天皇; 磯城津彦玉手看尊) ?–?
4 Emperador Itoku (懿徳天皇; 大日本彦耜友尊) 510–476
5 Emperador Kōshō (孝昭天皇; 観松彦香殖稲尊) 475–393
6 Emperador Kōan (孝安天皇; 日本足彦国押人尊) 392–291
7 Emperador Kōrei (孝霊天皇; 大日本根子彦太瓊尊) 290–215
8 Emperador Kōgen (孝元天皇; 大日本根子彦国牽尊) 214–158
9 Emperador Kaika (開化天皇; 稚日本根子彦大日日尊) 157–98
10 Emperador Sujin (崇神天皇; 御間城入彦五十瓊殖天皇) 97–30
11 Emperador Suinin (垂仁天皇; 活目入彦五十狭茅尊) 29–70
12 Emperador Keikō (景行天皇; 大足彦忍代別天皇) 71–130
13 Emperador Seimu (成務天皇; 稚足彦尊) 131–191 *
14 Emperador Chūai (仲哀天皇; 足仲彦天皇) 192–200
Jingū Kōgō 209–269 (Rexente)
15 Emperador Ōjin(Hachiman) (応神天皇; 誉田別尊) 270–310
16 Emperador Nintoku (仁徳天皇; 大鷦鷯尊) 313–399 *

Período Yamato[editar | editar a fonte]

17 Emperador Richū (履中天皇, りちゅうてんのう; 大兄去来穂別尊, おおえのいざほわけのみこと, Ooe no izahowake no mikoto) 400–405 *
18 Emperador Hanzei (反正天皇, はんぜいてんのう; 多遅比瑞歯別尊, たじひのみずはわけのみこと, Tajihi no mizuhawake no mikoto) 406–410 *
19 Emperador Ingyō (允恭天皇, いんぎょうてんのう; 雄朝津間稚子宿禰尊, おあさづまわくごのすくねのみこと, Oasazuma wakugo no sukune no mikoto) 411–453 *
20 Emperador Ankō (安康天皇, あんこうてんのう; 穴穂天皇, あなほのみこ, Anaho no miko) 453–456 *
21 Emperador Yūryaku (雄略天皇, ゆうりゃくてんのう; 大泊瀬幼武尊, おおはつせわかたけるのみこと, Oohatsuse wakatakeru no mikoto) 456–479 *
22 Emperador Seinei (清寧天皇, せいねいてんのう; 白髪皇子, しらかのみこ, Shiraka no miko) 480–484 *
23 Emperador Kenzō (顕宗天皇, けんぞうてんのう; 弘計天皇, おけのすめらみこと, Oke no sumeramikoto) 485–487 *
24 Emperador Ninken (仁賢天皇, にんけんてんのう; 億計天皇, おけのすめらみこと, Oke no sumeramikoto) 488–498 *
25 Emperador Buretsu (武烈天皇, ぶれつてんのう; 小泊瀬稚鷦鷯尊, おはつせのわかさざきのみこと, Ohatsuse no wakasazaki no mikoto) 498–506 *
26 Emperador Keitai (継体天皇, けいたいてんのう; 男大迹王, おおどのおおきみ, Oodo no ookimi) 507–531
27 Emperador Ankan (安閑天皇, あんかんてんのう; 勾大兄皇子, まがりのおおえのみこ, Magari no ooenomiko) 531–536 *
28 Emperador Senka (宣化天皇, せんかてんのう, 檜隈高田皇子, ひのくまのたかたのみこ, Hinokuma no takata no miko) 536–539 *

Emperadores e emperatrices dos cales se coñecen de forma clara as datas de inicio e fin de reinado[editar | editar a fonte]

29 Kimmei (509571, r. 539571)
30 Bidatsu (538585, r. 572585)
31 Yomei (?–587, r. 585587) *
32 Sushun (?–592, r. 587592) *
33 Suiko (554628, r. 593628) *
34 Jomei (593641, r. 629641)
35 Kougyoku(Saimei) (594661, r. 642645) *
36 Kotoku(Taika) (597654, r. 645654) *
37 Saimei (594661, r. 655661) *
38 Tenji (626672, r. 661672)
39 Koubun (648672, r. 672) *
40 Temmu (?–686, r. 672686) *
41 Jitou (645703, r. 686697) *
42 Mommu (683707, r. 697707) *
43 Gemmei (661722, r. 707715) *

Período Nara[editar | editar a fonte]


44 Genshou(Yoro) (680748, r. 715724) *
45 Shoumu (701756, r. 724749) *
46 Kouken (718770, r. 749758) *
47 Junnin (733765, r. 758764) *
48 Shoutoku (718770, r. 764770) *
49 Kounin (709782, r. 770781)

Período Heian[editar | editar a fonte]

50 Emperador Kanmu (737806, r. 781806)
51 Emperador Heizei (774824, r. 806809) *
52 Emperador Saga Saga (786842, r. 809823)
53 Emperador Junna (786840, r. 823833) *
54 Emperador Ninmyō (810850, r. 833850)
55 Emperador Montoku (827858, r. 850858) *
56 Emperador Seiwa (850881, r. 858876) *
57 Emperador Yōzei (869949, r. 876884) *
58 Emperador Kōkō (830887, r. 884887)
59 Emperador Uda (867931, r. 887897)
60 Emperador Daigo (885930, r. 897930)
61 Emperador Suzaku (923952, r. 930946) *
62 Emperador Murakami (926967, r. 946967)
63 Emperador Reizei (9501011, r. 967969) *
64 Emperador En'yu (959991, r. 969984)
65 Emperador Kazan (9681008, r. 984986) *
66 Emperador Ichijō (9801011, r. 9861011) *
67 Emperador Sanjō (9761017, r. 10111016) *
68 Emperador Goichijō (10081036, r. 10161036) *
69 Emperador Gosuzaku (10091045, r. 10361045)
70 Emperador Goreizei (10251068, r. 10451068) *
71 Emperador Gosanjō (10341073, r. 10681073)
72 Emperador Shirakawa (10531129, r. 10731087 en insei, ou goberno de clausura. 10861129)
73 Emperador Horikawa (10791107, r. 10871107)
74 Emperador Toba (11031156, r. 11071123 en insei, ou goberno de clausura 11291156)
75 Emperador Sutoku (11191164, r. 11231142) *
76 Emperador Konoe (11391155, r. 11421155) *
77 Emperador Goshirakawa (11271192, r. 11551158 en insei, ou goberno de clausura 11581192)
78 Emperador Nijō (11431165, r. 11581165) *
79 Emperador Rokujō (11641176, r. 11651168) *
80 Emperador Takakura (11611181, r. 11681180)
81 Emperador Antoku (11781185, r. 11801185) *
82 Emperador Gotoba (11801239, r. 11831198)

Período Kamakura[editar | editar a fonte]


83 Tsuchimikado (11951231, r. 11981210)
84 Juntoku (11971242, r. 12101221) *
85 Chukyo (12181234, r. 1221) *
86 Go-Horikawa (12121234, r. 12211232) *
87 Shijo (12311242, r. 12321242) *
88 Go-Saga (12201272, r. 12421246)
89 Go-Fukakusa (12431304, r. 12461260)
90 Kameyama (12491305, r. 12601274) *
91 Go-Uda (12671324, r. 12741287) *
92 Fushimi (12651317, r. 12871298)
93 Go-Fushimi (12881336, r. 12981301)
94 Go-Nijo (12851308, r. 13011308) *
95 Hanazono (12971348, r. 13081318) *
96 Go-Daigo (12881339, r. 13181339) *

Período Muromachi[editar | editar a fonte]


97 Go-Murakami (13281368, r. 13391368) *
98 Chokei (13431394, r. 13681383) *
99 Go-Kameyama (?–1424, r. 13831392) *

Corte do Norte[editar | editar a fonte]

1.º Pretendente Ashikaga ao trono (no Norte): Kogon (13131364, r. 13311333)
2.º Pretendente Ashikaga ao trono (no Norte): Komyo (13221380, r. 13361348) *
3.º Pretendente Ashikaga ao trono (no Norte): Suko (13341398, r. 13481351)
4.º Pretendente Ashikaga ao trono (no Norte): Go-Kogon (13381374, r. 13511371) *
5.º Pretendente Ashikaga ao trono (no Norte): Go-En'yu (13591393, r. 13711382) *
100 Go-Komatsu (13771433, r. 13921412) *
101 Shoko (14011428, r. 14121428) *
102 Go-Hanazono (14191471, r. 14281464)
103 Go-Tsuchimikado (14421500, r. 14641500)
104 Go-Kashiwabara (14641526, r. 15001526)
105 Go-Nara (14971557, r. 15261557)
106 Ogimachi (15171593, r. 15571586)
107 Go-Yozei (15721617, r. 15861611)

Período Edo[editar | editar a fonte]


108 Emperador Gomizunoo (後水尾天皇, ごみずのおてんのう; 政仁, ことひと, Kotohito) (15961680, r. 16111629)
109 Emperatriz Meishō (明正天皇, めいしょうてんのう; 興子, おきこ, Okiko) (16241696, r. 16291643) *
110 Emperador Gokōmyō (後光明天皇, ごこうみょうてんのう; 紹仁, つぐひと, Tsuguhito) (16331654, r. 16431654) *
111 Emperador Gosai (後西天皇, ごさいてんのう; 良仁, ながひと, Nagahito) (16371685, r. 16551663) *
112 Emperador Reigen (霊元天皇, れいげんてんのう; 識仁, さとひと, Satohito) (16541732, r. 16631687)
113 Emperador Higashiyama (東山天皇, ひがしやまてんのう; 朝仁, あさひと, Asahito) (16751709, r. 16871709)
114 Emperador Nakamikado (中御門天皇, なかみかどてんのう; 慶仁, やすひと, Yasuhito) (17021737, r. 17091735) *
115 Emperador Sakuramachi (桜町天皇, さくらまちてんのう; 昭仁, てるひと, Teruhito) (17201750, r. 17351747) *
116 Emperador Momozono (桃園天皇, ももぞのてんのう; 遐仁, とおひと, Toohito) (17411762, r. 17471762) *
117 Emperatriz Gosakuramachi (後桜町天皇, ごさくらまちてんのう; 智子, としこ, Toshiko) (17401813, r. 17621771) *
118 Emperador Gomomozono (後桃園天皇, ごももぞのてんのう; 英仁, ひでひと, Hidehito) (17581779, r. 17711779) *
119 Emperador Kōokaku (光格天皇, こうかくてんのう; 兼仁, ともひと, Tomohito) (17711840, r. 17801817)
120 Emperador Ninkō (仁孝天皇, にんこうてんのう; 恵仁, あやひと, Ayahito) (18001846, r. 18171846)
121 Emperador Kōmei (孝明天皇, こうめいてんのう; 統仁, おさひと, Osahito) (18311867, r. 18461867)
122 Emperador Meiji (明治天皇, めいじてんのう; 睦仁, むつひと, Mutsuhito) (18521912, r. 18671912)
123 Emperador Taishō (大正天皇, たいしょうてんのう; 嘉仁, よしひと, Yoshihito) 18791926, r. 19121926)
124 Emperador Shōwa (昭和天皇, しょうわてんのう; 裕仁, ひろひと, Hirohito) (19011989, r. 19261989)
125 Akihito (今上天皇, きんじょうてんのう (Emperador actual), 明仁, あきひと) (1933– , r. 1989–presente)

É de salientar que a familia imperial xaponesa é a mais antiga familia reinante no mundo.