Lista de publicacións impresas galegas

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á busca

Esta é unha lista dos xornais e publicacións periódicas impresas que hai ou houbo en Galicia ou dirixidas á comunidade galega no exterior, ordenada por lugar de publicación.

Galicia[editar | editar a fonte]

Título Data de comezo Data de cesamento Localidade Fundador/Promotor Grupo
La Revolución 1845 Junta Superior Provisional de Gobierno de Galicia

A Coruña[editar | editar a fonte]

Título Data de comezo Data de cesamento Localidade Fundador/Promotor Grupo
El Catón Compostelano 1800 1800 Santiago de Compostela
Diario de La Coruña 1808 1809 A Coruña Manuel Pardo de Andrade
Diario de Santiago 1808 Santiago de Compostela
Diario Constitucional de La Coruña 1820 1823 A Coruña
El Idólatra de Galicia 1841 1842 Santiago de Compostela Domingo Díaz de Robles
Revista de Galicia 1841 1842 Santiago de Compostela
El Recreo Compostelano 1842 1842 Santiago de Compostela Antonio Neira de Mosquera
El Centinela de Galicia 1843 1844 A Coruña Vicente Manuel Cociña e Tiburcio Faraldo
La Aurora de Galicia 1845 1845 Santiago de Compostela José María Posada
El Clamor de Galicia 1854 A Coruña Benito Vicetto
El Diario de Galicia 1856 A Coruña Francisco María de la Iglesia
La Joven Galicia 1860 1862 Santiago de Compostela
Galicia. Revista Universal de este Reino 1863 1865 A Coruña Francisco María de la Iglesia
El Diario de Santiago 1872 1879 Santiago de Compostela Manuel Bibiano Fernández
El Porvenir 1875 1882 Santiago de Compostela Antonio Toledo Quintela
El Correo Gallego 1878 Actualidade Santiago de Compostela José Mariano Abizanda Grupo Correo Gallego
Gaceta de Galicia 1879 1918 Santiago de Compostela Manuel Bibiano Fernández
El Noroeste 1880 1881 A Coruña Ramón Faginas
Revista de Galicia 1880 A Coruña
El Clamor de Galicia 1881 A Coruña
El Libredón 1881 1887 Santiago de Compostela Antonio Toledo Quintela e Alfredo Brañas
La Voz de Galicia 1882 Actualidade A Coruña Juan Fernández Latorre Grupo Voz
La Región Gallega 1886 Santiago de Compostela Manuel Murguía
Galicia Humorística 1888 1888 Santiago de Compostela Enrique Labarta Pose
La Pequeña Patria 1890 1891 Santiago de Compostela Enrique Labarta Pose e José Tarrío García
El Noroeste 1896 1919 A Coruña José Lombardero Franco
El Correo de Galicia 1900 1920 Santiago de Compostela
El Eco de Galicia 1904 1916 A Coruña
A Nosa Terra 1907 1908 A Coruña Rodrigo Sanz, Manuel Murguía, Manuel Lugrís Freire e Florencio Vaamonde
Diario de Galicia 1908 1930 Santiago de Compostela Martín de Herrera
El Barbero Municipal 1910 1914 Rianxo Ramón Rey Baltar
Voz del Pueblo 1913 1916 Santiago de Compostela
A Nosa Terra 1916 1936 A Coruña Irmandades da Fala
El Ideal Gallego 1917 Actualidade A Coruña José Toubes Pego Editorial Católica
El Orzán 1918 1932 A Coruña José Pan de Soraluce
El Compostelano 1920 1946 Santiago de Compostela
Acción Agraria 1920 1926 Ortigueira Eugenio Vázquez Gundín
Lar 1924 1926 A Coruña Leandro Carré Alvarellos
Galicia Agraria 1927 1930 A Coruña Federación Católica Agraria da Coruña
El País Gallego 1927 1931 Santiago de Compostela Xoán Xesús González
La Noche 1946 1968 Santiago de Compostela Editorial Compostela
Aturuxo 1952 1960 Ferrol
Galicia Hoxe 1994 Actualidade Santiago de Compostela Editorial Compostela
Novas da Galiza 2002 Actualidade Santiago de Compostela Minho Media S.L.
De luns a venres 2006 Actualidade Santiago de Compostela Grupo El Progreso Grupo El Progreso
Xornal de Galicia 2008 Actualidade A Coruña José Luis Gómez
Diario de Ferrol Ferrol
Diario de Arousa Vilagarcía de Arousa
La Opinión Actualidade A Coruña

Lugo[editar | editar a fonte]

Título Data de comezo Data de cesamento Localidade Fundador/Promotor Grupo
Diario de Operaciones del Sexto Cuerpo del Ejército 1811 1813 Lugo
La Aurora del Miño 1857 1857 Lugo Manuel Soto Freire
El Correo de Lugo 1860 1866 Lugo Manuel Soto Freire
El Eco de Galicia 1872 1898 Lugo
El Diario de Lugo 1876 1884 Lugo Aureliano Pereira
Las Riberas del Eo 1881 1971 Ribadeo
El Hermandino 1882 1884 Mondoñedo
El Lucense 1883 1902 Lugo
El Regional 1884 1931 Lugo Aureliano Pereira
La Idea Moderna 1889 1920 Lugo Antonio Menéndez Franco
El Norte de Galicia 1901 1923 Lugo Emilio Tapia Rivas
El Progreso 1908 Actualidade Lugo Purificación de Cora y Más Villafuerte Grupo El Progreso
La Voz de la Verdad 1910 1937 Lugo Jesús Cora Lira
Acción Social 1918 1930 Mondoñedo Centro de Acción Social Católico de Mondoñedo
La Comarca del Eo 1919 Actualidade Ribadeo Francisco Lanza Grupo El Progreso
El Eco del Ulla 1920 1921 Monterroso Mariano Rodríguez Iglesias
La Provincia 1923 1928 Lugo Manuel Amor Meilán
Alborada 1923 1924 Monforte de Lemos Manuel Baamonde Robles, Gonzalo Sánchez-Taíz, Fernando Sánchez-Taíz e Manuel Hermida Balado
Galicia Social Agraria 1930 1936 Mondoñedo Unión Regional de Federaciones de Sindicatos Agrícolas
A Voz de Vilalba 1983 1986 Vilalba Moncho Paz, Paulo Naseiro e Mario Paz
Ronsel 1924 1924 Lugo Evaristo Correa Calderón

Ourense[editar | editar a fonte]

Título Data de comezo Data de cesamento Localidade Fundador/Promotor Grupo
La Nueva Galicia 1863 Ourense
El Heraldo Gallego 1874 1880 Ourense Valentín Lamas Carvajal
El Eco de Orense 1880 1909 Ourense Vicente Pérez Partido Liberal Fusionista
El Miño 1898 1913 Ourense Vicente Pérez Partido Liberal Fusionista
La Región 1910 Actualidade Ourense Manuel Cambón
La Voz Pública 1915 1918 Ourense Partido Liberal Fusionista
Nós 1920 1936 Ourense Vicente Risco
La Zarpa 1921 1936 Ourense Basilio Álvarez
Escuela del Trabajo 1932 1932 Ourense Asociación de Traballadores do Ensino

Pontevedra[editar | editar a fonte]

Título Data de comezo Data de cesamento Localidade Fundador/Promotor Grupo
Faro de Vigo 1853 Actualidade Vigo Ángel de Lema y Marina
La Oliva 1856 1857 Vigo José Ramón Fernández
El Miño 1857 1868 Vigo
El Gallego 1862 Pontevedra
La Concordia 1873 Vigo
Diario de Pontevedra 1879 1879 Pontevedra Claudio Cuveiro
Diario de Pontevedra 1881 1881 Pontevedra
O Galiciano 1884 1888 Pontevedra Rufino Rivera Losada
O Novo Galiciano 1888 1889 Pontevedra Juan Manuel Rodríguez de Cea
A Tía Catuxa 1889 1891 Pontevedra Rufino Rivera Losada
Diario de Pontevedra 1889 1939 Pontevedra Familia Landín
La Correspondencia Gallega 1889 1917 Pontevedra Marqués de Riestra
El Pueblo 1895 Redondela
El Áncora 1897 1905 Pontevedra Fernando Olmedo Reguera
El Estradense 1906 Pontevedra
La Opinión 1909 Redondela
El Pueblo 1914 1932 Pontevedra Juan Manuel Rodríguez de Cea Republicano
El Emigrado 1920 1940 A Estrada Xosé Otero Abelleira
Verdad y Justicia 1922 1924 Lalín Máximo López Carral e Jesús Iglesias Surribas
Galicia. Diario de Vigo 1922 1926 Vigo Valentín Paz Andrade
El Pueblo Gallego 1924 1979 Vigo Ramón Fernández Mato
El País 1932 1936 Pontevedra Maximiliano Pérez Prego
Razón 1933 1934 Lalín Jesús Iglesias Surribas
Diario de Pontevedra 1963 1967 Pontevedra Emilio González de Hoz
Grial 1963 Actualidade Vigo Editorial Galaxia
Diario de Pontevedra 1968 Actualidade Pontevedra Pedro A. Rivas Fontenla Grupo El Progreso
Nordés 1975 Actualidade Vigo Isidro Conde Botas, Luz Pozo Garza e Tomás Barros
A Nosa Terra 1977 2011 Vigo
Atlántico Diario 1986 Actualidade Vigo Juan Mosquera Luengo
Diario de Galicia 1988 1989 Vigo
Golfiño 1999 2004 Edicións Xerais

No exterior[editar | editar a fonte]

Título Data de comezo Data de cesamento Localidade Fundador/Promotor Grupo
El Eco de Galicia 1878 1902 A Habana Waldo Álvarez Insua
El Gallego 1878 1889 Buenos Aires César Cisneros
La Ilustración Gallega y Asturiana 1878 1882 Madrid Manuel Murguía
A Gaita Gallega 1885 1889 A Habana Manuel Lugrís Freire e Ramón Armada Teixeiro
El Eco de Galicia 1892 Buenos Aires Xosé María Cao Luaces
Correo de Galicia 1898 1945 Buenos Aires José Ramón Lence e José Vázquez Romaguera
Almanaque Gallego 1898 1927 Buenos Aires Manuel Castro López
Galicia 1902 1930 A Habana Vicente López Veiga
La Voz de Galicia 1913 Buenos Aires
Eco de Galicia 1917 1936 A Habana Manuel Fernández Doallo
El Despertar Gallego 1922 1930 Buenos Aires Federación de Sociedades Gallegas Agrarias y Culturales
Céltiga 1924 1932 Buenos Aires Eduardo Blanco Amor, Eliseo Pulpeiro e Ramón Suárez Picallo
Alborada 1925 Buenos Aires Asociación Benéfica y Cultural del Partido de Corcubión
Acción Gallega 1926 1944 Buenos Aires Federación de Sociedades Gallegas de Buenos Aires
Galicia 1930 1960 Buenos Aires Federación de Sociedades Gallegas Agrarias y Culturales
Cultura Gallega 1936 1940 A Habana
Saudade 1942 1953 Mexico DF Grupo Saudade e Irmandade Galeguista de México, D.F
Galicia Emigrante 1954 1959 Buenos Aires Luís Seoane
Vieiros 1955 1968 México Carlos Velo e Luis Soto
A Micro Pechado 2000 Barcelona Espazos Radiofónicos Galegos en Cataluña
A Nosa Terra Arxentina Irmandade Galega