Lista de presidentes de Burundi

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura
Presidente da República de Burundi
Président de la République du Burundi
Coat of arms of Burundi.svg

Pierre Nkurunziza 2014 press conference (cropped).jpg

Duración7 anos, renovable unha vez
Primeiro titularMichel Micombero
Creación28 de novembro de 1966
Sitio webhttp://www.presidence.gov.bi/

Este artigo lista os presidentes de Burundi dende a creación do cargo de presidente de Burundi en 1966 (tras o golpe de Estado de novembro), ao día presente.

Un total de oito persoas exerceron como presidente de Burundi (sen contar un presidente en funcións e un xefe de estado en rebelión). Ademais, unha persoa, Pierre Buyoya, ocupou o cargo en dúas ocasións non consecutivas.

O actual Presidente de Burundi é Pierre Nkurunziza, dende o 26 de agosto de 2005.

Lenda[editar | editar a fonte]

Partidos políticos
Outras faccións
Status
  •      Presidente en funcións
  •      En rebelión

Lista[editar | editar a fonte]

Presidente Foto Mandato Eleccións Etnia Afiliación política Primeiro(s) Ministro(s)
Inicio Fin Tempo no cargo
1 Michel Micombero

(1940–1983)

No image.png 28 de novembro de 1966 1 de novembro de 1976

(deposto)

9 anos, 339 días Tutsi UPRONA/militar Albin Nyamoya
2 Jean-Baptiste Bagaza

(1946–2016)[1]

No image.png 1 de novembro de 1976 3 de setembro de 1987

(deposto)

10 anos, 306 días 1984 Tutsi UPRONA/militar Édouard Nzambimana
3 Pierre Buyoya

(1949–)[2]

Pierre Buyoya at Chatham House 2013 crop.jpg 3 de setembro de 1987 10 de xullo de 1993 5 anos, 310 días Tutsi UPRONA/militar Adrien Sibomana
4 Melchior Ndadaye

(1953–1993)

No image.png 10 de xullo de 1993 21 de outubro de 1993

(asasinado)

103 días 1993 Hutu FRODEBU Sylvie Kinigi
François Ngeze[3] No image.png 21 de outubro de 1993 27 de outubro de 1993 6 días Hutu UPRONA/militar
Sylvie Kinigi

(1953–)

No image.png 27 de outubro de 1993 5 de febreiro de 1994 101 días Tutsi UPRONA Ela mesma
5 Cyprien Ntaryamira

(1955–1994)

No image.png 5 de febreiro de 1994 6 de abril de 1994

(asasinado)

60 días Hutu FRODEBU Sylvie Kinigi

Anatole Kanyenkiko

6 Sylvestre Ntibantunganya

(1956–)

No image.png 6 de abril de 1994 1 de outubro de 1994 2 anos, 110 días Hutu FRODEBU Anatole Kanyenkiko

Antoine Nduwayo

1 de outubro de 1994 25 de xullo de 1996

(deposto)

(3) Pierre Buyoya

(1949–)

Pierre Buyoya at Chatham House 2013 crop.jpg 25 de xullo de 1996 11 de xuño de 1998 6 anos, 279 días Tutsi UPRONA Pascal-Firmin Ndimira
11 de xuño de 1998 30 de abril de 2003 Cargo abolido
7 Domitien Ndayizeye

(1953–)

No image.png 30 de abril de 2003 26 de agosto de 2005 2 anos, 118 días Hutu FRODEBU
8 Pierre Nkurunziza

(1963–)

Pierre Nkurunziza 2014 press conference (cropped).jpg 26 de agosto de 2005 Presente 13 anos, 262 días 2005

2010

2015

Hutu CNDD-FDD

Últimas eleccións[editar | editar a fonte]

Candidate Party Votes %
Pierre Nkurunziza CNDD–FDD 1,961,510 69.41
Agathon Rwasa Independents da Esperanza 536,625 18.99
Gerard Nduwayo Union para o Progreso Nacional 60,380 2.14
Jean Minani Front for Democracy in Burundi–Nyakuri 38,554 1.36
Jacques Bigirimana Forzas Nacionais de LIberación 28,609 1.01
Domitien Ndayizeye Agrupación Nacional pola Reforma 19,996 0.71
Jean De Dieu Mutabazi Coalición pola Paz en África 4,436 0.16
Sylvestre Ntibantunganya Gira Ijambo 3,952 0.14
Nulos 103,420 3.66
En branco 68,590 2.43
Total 2,826,072 100
Votantes totais/participación 3,848,119 73.44
Fonte: Adam Carr

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Co título de Presidente do Consello Revolucionario Supremo ata o 10 de novembro de 1976
  2. Co título de Presidente do Comité de Salvación Nacional ata o 9 de setembro de 1987
  3. Co título de Presidente do Comité de Salvación Pública, en rebelión

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]