Lista de cerámicas xaponesas

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura
Copa de té da Dinastía Song do Sur

A lista de sitios de cerámica xaponesa (日本 の 陶磁 器 産地 一 覧, Nihon no tōjiki sanchi ichiran) consiste en fornos de cerámica históricos e existentes en Xapón e na cerámica e porcelana xaponesa que produciron principalmente.

A lista contén fornos do período posterior a Heian. Non figuran as cerámicas de barro antigas como a cerámica Jōmon, a cerámica Yayoi, a cerámica Haji, a cerámica Sue, os utensilios Kamui etc., que son temas xerais cuxas orixes e produción non se poden relacionar cun só forno específico. Os shimamono son obxectos que se importaron do sueste asiático, pero que tamén se produciron tamén localmente. A cerámica Mishima a pesar do seu nome é de orixe coreana.

Algúns dos fornos existentes e os principais produtos cerámicos foron designados pola Axencia Gobernamental para Asuntos Culturais como Ben Cultural Inmaterial segundo o regulado pola Lei de protección de bens culturais (1950). Ademais, o Ministerio de Economía, Comercio e Industria (METI) designou outros como "obradoiros tradicionais de artesanía". Os criterios establecidos polo ministerio para que se recoñeza como artesanía tradicional [ "traditional craft" (伝統的工芸品 Den tōtekikōgeihin?)] están regulados pola Lei nº 57 sobre a promoción das industrias artesanais tradicionais (1974), tamén coñecida como Densan Law (伝産法?): [1]

  1. É principalmente un oficio para o seu uso na vida cotiá.
  2. O proceso de fabricación ten que facerse en gran parte manualmente.
  3. Ten unha historia de máis de 100 anos, e a produción segue utilizando tecnoloxías e técnicas tradicionais.
  4. O tipo de materia prima principal mantense durante máis de 100 anos.
  5. Os artesáns que produzan a artesanía teñen que ter un certo grao de escala para ser contados como industria rexional.

Entre a lista tamén están os chamados Sete Fornos de Enshū [ Enshū's Seven Kilns (遠州七窯 Enshū nana gama?) ] atribuídos a Kobori Enshū durante o período Edo, así como os Seis Fornos Antigos [ Six Ancient Kilns (六古窯 Rokkoyō?) ] de Fujiyo Koyama durante a era Shōwa.

A listaxe segue unha disposición xeográfica do norte ao sur do Xapón. Divídese por rexións, logo por prefecturas, logo dentro das prefecturas por orde alfabética. Os designados polo goberno están en letra negra, os que aparecen baixo Enshū están marcados cun 7 e os de Koyama cun signo 6 entre parénteses.

Hokkaidō[editar | editar a fonte]

  • Kita Arashiyama (北の嵐山)
  • Kobushi-yaki (こぶ志焼)
  • Otaru-yaki (小樽焼)
  • Tōraku-yaki

Tōhoku[editar | editar a fonte]

Aomori[editar | editar a fonte]

  • Hachinohe-yaki (八戸焼)
  • Tsugaru-yaki (津軽焼)

Akita[editar | editar a fonte]

  • Naraoka-yaki (楢岡焼)
  • Shiraiwa-yaki (白岩焼)

Fukushima[editar | editar a fonte]

  • Aizuhongō-yaki (会津本郷焼)
  • Aizukeizan-yaki (会津慶山焼)
  • Nihonmatsubanko-yaki (二本松萬古焼)
  • Ōborisōma-yaki (大堀相馬焼)
  • Sōmakoma-yaki (相馬駒焼)
  • Tajimabanko-yaki (田島萬古焼)

Iwate[editar | editar a fonte]

  • Dai-yaki (台焼)
  • Fujisawa-yaki (藤沢焼)
  • Kajichō-yaki (鍛冶丁焼)
  • Kokuji-yaki (小久慈焼)

Miyagi[editar | editar a fonte]

  • Daigamori-yaki (台ヶ森焼)
  • Kirigome-yaki (切込焼)
  • Tsutsumi-yaki (堤焼)

Yamagata[editar | editar a fonte]

  • Goten-yaki (碁点焼)
  • Hirashimizu-yaki (平清水焼)
  • Kami Ningún hata-yaki (上の畑焼)
  • Narushima-yaki (成島焼)
  • Shinjō Higashiyama-yaki (新庄東山焼)

Kantō[editar | editar a fonte]

Gunma[editar | editar a fonte]

  • Jijōji-yaki (自性寺焼)
  • Shibutami-yaki (渋民焼)
  • Tsukiyono-yaki (月夜野焼)

Ibaraki[editar | editar a fonte]

  • Kasama-yaki (笠間焼)

Saitama[editar | editar a fonte]

  • Hannō-yaki (飯能焼)

Tochigi[editar | editar a fonte]

  • Koisago-yaki (小砂焼)
  • Mashiko-yaki (益子焼)
  • Mikamo-yaki (三毳焼)

Tokyō[editar | editar a fonte]

  • Imado-yaki (今戸焼)

Chūbu[editar | editar a fonte]

Aichi[editar | editar a fonte]

  • Akazu-yaki (赤津焼)
  • Hōraku-yaki (豊楽焼)
  • Inuyama-yaki (犬山焼)
  • Seto-yaki (瀬戸焼) (6)
    • Ofukei-yaki (御深井焼)
  • Tokoname-yaki (常滑焼) (6)

Fukui[editar | editar a fonte]

  • Echizen-yaki (越前焼) (6)

Gifu[editar | editar a fonte]

  • Koito-yaki (小糸焼)
  • Mino-yaki (美濃焼)
    • Oribe-yaki (織部焼)
    • Shino-yaki (志野焼)
  • Shibukusa-yaki (渋草焼)
  • Yamada-yaki (山田焼)

Ishikawa[editar | editar a fonte]

  • Kutani-yaki (九谷焼)
  • Ōhi-yaki (大樋焼)
  • Suzu-yaki (珠洲焼)

Nagano[editar | editar a fonte]

  • Matsushiro-yaki (松代焼)
  • Obayashi-yaki (尾林焼)
  • Takatō-yaki (高遠焼)
  • Tenryūkyō-yaki (天竜峡焼)

Niigata[editar | editar a fonte]

  • Anchi-yaki (庵地焼)
  • Muramatsu-yaki (村松焼)
  • Mumyōi-yaki (無名異焼)

Shizuoka[editar | editar a fonte]

  • Moriyama-yaki (森山焼)
  • Shitoro-yaki (志戸呂焼) (7)
  • Shizuhata-yaki (賤機焼)

Toyama[editar | editar a fonte]

  • Etchū Maruyama-yaki (越中丸山焼)
  • Etchū Seto-yaki (越中瀬戸焼)
  • Kosugi-yaki (小杉焼)
  • Sansuke-yaki (三助焼)

Yamanashi[editar | editar a fonte]

  • Nōketsu-yaki (能穴焼)

Kansai[editar | editar a fonte]

Hyōgo[editar | editar a fonte]

  • Awaji ware (淡路焼), tamén sabido como Minpei ou Mimpei ware
  • Akōunka-yaki (赤穂雲火焼)
  • Izushi-yaki (出石焼)
  • Minpei-yaki (珉平焼)
  • Tanba Tachikui-yaki (丹波立杭焼) (6)

Kyōto[editar | editar a fonte]

  • Asahi-yaki (朝日焼) (7)
  • Kiyomizu-yaki (清水焼)
  • Kyō-yaki (京焼)
  • Raku-yaki (楽焼)

Mie[editar | editar a fonte]

  • Akogi-yaki (阿漕焼)
  • Banko-yaki (萬古焼)
  • Iga-yaki (伊賀焼)
  • Mihama-yaki (御浜焼)

Nara[editar | editar a fonte]

  • Akahada-yaki (赤膚焼) (7)

Ōsaka[editar | editar a fonte]

  • Kikkō-yaki (吉向焼)
  • Kosobe-yaki (古曾部) (7)

Shiga[editar | editar a fonte]

  • Hatta-yaki (八田焼)
  • Konan-yaki (湖南焼)
  • Kotō-yaki (湖東焼)
  • Shigaraki-yaki (信楽焼) (6)
  • Zeze-yaki (膳所焼) (7)

Wakayama[editar | editar a fonte]

  • Zuishi-yaki (瑞芝焼)

Chūgoku[editar | editar a fonte]

Hiroshima[editar | editar a fonte]

  • Himetani-yaki (姫谷焼)
  • Miyajima-yaki (宮島焼)

Okayama[editar | editar a fonte]

  • Bizen-yaki (備前焼) (6)
  • Hashima-yaki (羽島焼)
  • Mushiake-yaki (虫明焼)
  • Sakazu-yaki (酒津焼)

Shimane[editar | editar a fonte]

  • Banshōzan-yaki (萬祥山焼)
  • Fujina-yaki (布志名焼)
  • Hachiman-yaki (八幡焼)
  • Iwami-yaki (石見焼)
  • Mijiro-yaki (御代焼)
  • Mori-yaki (母里焼)
  • Sodeshi-yaki (袖師焼)
  • Shussai-yaki (出西焼)
  • Yunotsu-yaki (温泉津焼)

Tottori[editar | editar a fonte]

  • Inkyūzan-yaki (因久山焼)
  • Hosshōji-yaki (法勝寺焼)
  • Kazuwa-yaki (上神焼)
  • Uradome-yaki (浦富焼)
  • Ushino-yaki (牛ノ戸焼)

Yamaguchi[editar | editar a fonte]

  • Hagi-yaki (萩焼)
  • Seiri-yaki (星里焼)
  • Sueda-yaki (末田焼)

Shikoku[editar | editar a fonte]

Ehime[editar | editar a fonte]

  • Rakuzan-yaki (楽山焼)
  • Suigetsu-yaki (水月焼)
  • Tobe-yaki (砥部焼)

Kagawa[editar | editar a fonte]

  • Kamikage-yaki (神懸焼)
  • Okamoto-yaki (岡本焼)
  • Rihei-yaki (理平焼)

Kōchi[editar | editar a fonte]

  • Nōsayama-yaki (能茶山焼)
  • Odo-yaki (尾戸焼)
  • Uraharano-yaki (内原野焼)

Tokushima[editar | editar a fonte]

  • Ōtani-yaki (大谷焼)

Kyūshū[editar | editar a fonte]

Fukuoka[editar | editar a fonte]

  • Agano-yaki (上野焼) (7)
  • Futagawa-yaki (二川焼)
  • Kamachi-yaki (蒲池焼)
  • Koishiwara-yaki (小石原焼)
  • Takatori-yaki (高取焼) (7)

Kagoshima[editar | editar a fonte]

  • Satsuma-yaki (薩摩焼)
  • Ryūmonji-yaki (龍門司焼)
  • Tanegashima-yaki (種子島焼)

Kumamoto[editar | editar a fonte]

  • Amakusa tōjiki (天草陶磁器)
  • Kodai-yaki (高田焼)
  • Shōdai-yaki (小代焼)

Miyazaki[editar | editar a fonte]

  • Komatsubara-yaki (小松原焼)
  • Tojō-yaki (都城焼)

Nagasaki[editar | editar a fonte]

  • Hasami-yaki (波佐見焼)
  • Mikawachi-yaki (三川内焼)
  • Nagayo-yaki (長与焼)
  • Utsutsugawa-yaki (現川焼)

Oita[editar | editar a fonte]

  • Onta-yaki (小鹿田焼)

Saga[editar | editar a fonte]

  • Arita-yaki (有田焼)
  • Imari-yaki (伊万里焼)
  • Hizen Yoshida-yaki (肥前吉田焼)
  • Hizen Ozaki-yaki (肥前尾崎焼)
  • Karatsu-yaki (唐津焼)
  • Shiraishi-yaki (白石焼)

Ryukyu Illas[editar | editar a fonte]

  • Ryūkyū-yaki (琉球焼)
  • Tsuboya-yaki (壺屋焼)

Notas[editar | editar a fonte]

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

  • Anneliese Crueger; Wulf Crueger (2012), Wege zur japanischen Keramik (en alemán) (2. ed.), Tübingen, Berlin: Ernst Wasmuth Verlag, ISBN 978-3-8030-3359-8