Lista de novas na galaxia Vía Láctea

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura

Velaquí unha lista parcial de novas da galaxia Vía Láctea que foron descubertas e rexistradas desde 1891 (e engadíronse algunhas anteriores famosas). As novas son estrelas que sofren grandes explosións, pero a diferenza das supernovas, estas non resultan na destrución da estrela orixinal. A taxa estimada probable de novas na Vía Láctea é dunhas 40 por ano,[1] pero destas só unhas 10 por ano foron descubertas por observadores na década do 2000.[2] Esta lista pretende incluír só as novas máis brillantes e notables.

A Oficina Central de Telegramas Astronómicos (Central Bureau for Astronomical Telegrams CBAT) elabora unha lista máis completa de novas da nosa galaxia aparecidas desde 1612.[2]

Nomenclatura[editar | editar a fonte]

As novas son designadas inicialmente co formato "Nova [forma posesiva do nome da constelación] [ano do descubrimento]"; por exemplo, "Nova Cygni 1974" e "Nova Scorpii 2010". Xeralmente axiña se lles asigna un nome permanente oficial polo Catálogo Xeral de Estrelas Variables (General Catalog of Variable Stars, GCVS) usando o formato do GCVS para nomear as estrelas variables. Cando se descobre máis dunha nova nunha constelación nun mesmo ano, engádese un sufixo numérico; como en "Nova Sagittarii 2011 #2", "Nova Sagitarii 2011 #3" etc.

Téñase en conta no brillo máximo (magnitude aparente) que unha magnitude maior significa menor brillo, é dicir, T Aurigae (+3,8) era unha nova máis brillante que HR Lyrae (+6,5).

Nova Eridani 2009 (magnitude aparente ~8.4) durante a lúa nova
Ano Nova Brillo máximo
1612 04550 Leonis +4,0
1670 CK Vulpeculae +2,6
1673 03846 Puppis +3,0
1678 V529 Orionis +6
1783 WY Sagittae +6
1848 V841 Ophiuchi +2,0
1853 00856 Trianguli +9,5
1853 SZ Persei +9,5
1854 SU Arietis +3,0
1854 U Leonis +10,5
1860 T Bootis +9,7
1860 T Scorpii +7,0
1862 V728 Scorpii +5,0
1863 U Scorpii +8,8
1866 T Coronae Borealis +2,0
1876 Q Cygni +3,0
1877 AB Bootis +4,5
1887 V Persei +4,0
1891 T Aurigae +3,8
1898 V1059 Sagittarii +4,5
1899 V606 Aquilae +5,5
1901 GK Persei +0,2
1903 DM Geminorum +4,8
1905 V604 Aquilae +7,3
1910 DI Lacertae +4,6
1912 DN Geminorum +3,5
1918 V603 Aquilae -0,5
1919 HR Lyrae +6,5
1919 V849 Ophiuchi +7,4
1920 V476 Cygni +2,0
1920 T Pyxidis +6,4
1925 RR Pictoris +1,2[3]
1927 EL Aquilae +5,5
1927 XX Tauri +5,9
1933 RS Ophiuchi +4,3
1934 DQ Herculis +1,4
1936 CP Lacertae +2,1
1936 V368 Aquilae +5,0
1939 BT Monocerotis +4,5
1942 V450 Cygni +7,0
1942 CP Puppis +0,3
1943 V500 Aquilae +6,1
1944 T Pyxidis +7,1
1945 V528 Aquilae +7,0
1946 T Coronae Borealis +3,0
1948 CT Serpentis +6,0
1948 V465 Cygni +7,3
1950 DK Lacertae +5,0
1956 RW Ursae Minoris +6,0[4]
1958 RS Ophiuchi +5,0
1960 V446 Herculis +2,8
1963 V533 Herculis +3,0
1964 QZ Aurigae +6,0
1967 T Pyxidis +6,7
1967 HR Delphini +3,7
1967 RS Ophiuchi +5,0
1968 LV Vulpeculae +5,2
1970 FH Serpentis +4,4
1970 V1229 Aquilae +6,7
1970 V1330 Cygni +7,5
1971 IV Cephei +7,0
1975 V1500 Cygni +1,7
1975 V373 Scuti +6,0
1976 NQ Vulpeculae +6,0
1977 HS Sagittae +7,2
1978 V1668 Cygni +6,0
1982 V1370 Aquilae +6,0
1984 PW Vulpeculae +6,4
1984 QU Vulpeculae +5,2
1985 RS Ophiuchi +5,4
1986 V842 Centauri +4,6
1986 OS Andromedae +6,3
1987 V827 Herculis +7,5
1987 QV Vulpeculae +7,0
1991 V838 Herculis +5,0
1992 V1974 Cygni +4,2
1993 V705 Cassiopeiae +5,8
1999 V382 Velorum +2,6
1999 V1494 Aquilae +4,0
2000 V445 Puppis +8,6
2002 V4743 Sagittarii +5,0[5]
2006 RS Ophiuchi +4,5
2007 V1280 Scorpii +3,9[6][7]
2009 KT Eridani +5,5
2013 V339 Delphini +4,3[8]
2013 V1369 Centauri +3,3[9]
2015 V5668 Sagittarii +4,0[10][11]
2016 V407 Lupi +5,6[12]
2016 V5856 Sagittarii +5,5[13]

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Prialnik, Dina. "Novae", pp. 1846-56, in Paul Murdin, ed. Encyclopedia of Astronomy and Astrophysics. London: Institute of Physics Publishing Ltd and Nature Publishing Group, 2001. ISBN 1-56159-268-4
  2. 2,0 2,1 CBAT List of Novae in the Milky Way discovered since 1612
  3. Burnham, Robert (2013) [1977]. Burnham's Celestial Handbook, Volume Three: An Observer's Guide to the Universe Beyond the Solar System. New York, New York: Courier Dover Publications. pp. 1460–62. ISBN 9780486318035. 
  4. Bianchini, A.; Tappert, C.; Canterna, R.; Tamburini, F.; Osborne, H.; Cantrell, K. "RW Ursae Minoris (1956): An Evolving Postnova System". The Publications of the Astronomical Society of the Pacific 115 (809): 811–18. Bibcode:2003PASP..115..811B. doi:10.1086/376434. 
  5. https://www.aavso.org/vsx/index.php?view=detail.top&oid=32443
  6. http://www.aavso.org/publications/alerts/alert346.shtml
  7. http://www.aavso.org/cgi-bin/newql.pl?name=V1280%20Sco&output=html
  8. "Light Curve Generator: AAVSO Data for Nova DEL 2013". American Association of Variable Star Observers. August 16, 2013. Consultado o August 16, 2013. 
  9. IAU Circ., 9266, 2 (2013). Edited by Green, D. W. E.
  10. CBET 4080 (March 20, 2015)
  11. Alan MacRobert Nova Sagittarii: What a Long, Strange Fade It’s Been Sky and Telescope April 29, 2015
  12. https://www.aavso.org/vsx/index.php?view=detail.top&oid=474105
  13. https://www.aavso.org/vsx/index.php?view=detail.top&oid=474768

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]