Saltar ao contido

Usuario:Eudessa

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

Ola! Eu uso esta páxina para os meus propósitos, como preparar artigos.


1[editar | editar a fonte]

Citation/zitat Toplumsal Tarih Dergisi 2020


− “İzmir’in bayrağı 5 yatay çizgiden oluşmaktadır. Birinci, üçüncü ve beşinci çizgiler yeşil; ikinci ve dördüncü çizgiler beyazdır. Başlangıcından 20. yüzyıla kadar bu renkler değişmeden kullanılmıştır. İzmir’in bayrağı ilk kez 1600’lü yılların sonu ve 1700’lü yılların hemen başında Fransa’da yayımlandığı kabul edilen Table des pavillons que l’on arbore dans toutes les parties du monde connu concernant la Marine başlıklı eserde yayımlanmıştır. Farklı arşiv ve kütüphanelerde farklı yıllara tarihlenmektedir. Bazı arşiv kayıtlarında 17. yüzyıl olarak (1600’lü yılların ikinci yarısına) tarihlendiği gibi kimi araştırmacılar bunun kesinlikle 18. yüzyıla ait olduğunu ve hatta 1714’te tahta geçen İngiltere kralı I. George dönemine ait olduğunu belirtmektedirler.

− En azından tam 1700 yılı itibarıyla artık İzmir’in bayrak kullandığını biliyoruz. De Doorlughtige Weereld; bevattende een zeer nette Historische en Politische Beschrijving der voornaemste en bekendste Regeeringen, Staten en Republiquen van Europa, byfonderlijk van Italien, en de Vereenigde Nederlanden; als oock die van Asia en Africa başlıklı 1700 yılında basılan kitabın 503. sayfasında denizcilikte kullanılan ‘Scheeps Vlaggen’ Gemi Bayrakları başlığı altında İzmir şehri de zikredilmekte ve Türk bayrağı kullanmakta olduğunun altı şu ifadeyle çizilmektedir: ‘SMIRNA: Gebruyckt Turcksche Vlaggen’..

− İzmir’in bayrağı ilk kez 1705 tarihli Carel Allard’ın hazırladığı Amsterdam’da Felemenkçe yazılan bir kitapta elle renklendirilmiş olarak yer almıştır. Bu kitabın 14. şekil sayfasında İzmir bayrağı görülmektedir. Eser Niewe Hollandse Scheeps-Bouw, vertoonende een volmaakt schip şeklinde başlayan uzun bir başlığa sahiptir.

− İzmir’in bayrağı bir Osmanlıca kaynakta ilk kez 1808 yılında yer alır. Kaynak, Deniz Müzesi Arşivinde bulunan yazma kitaptır. Bayrak ve Sancak Albümü başlığını taşıyan yazma çizim hem dönemin bayraklarını hem de Osmanlı’nın III. Selim döneminde kullanılan bayrakların çizimini içermektedir. Bayrak albümü, Deniz Müzesi Arşivinde ‘Asar-ı Atika’ kaydıyla Dem. No: 986 olarak muhafaza edilen eserdir.”

− Toplumsal Tarih’in Mart 2020 sayısında Mehmet Ö. Alkan, “Tarihte Bayrağı Olan Nadir Şehir: İzmir” başlıklı makalesiyle 17. yüzyılın başından 20. yüzyıla uzanan dönemde İzmir’in kendine ait bir bayrağa sahip olduğunu gösteriyor ve zengin görsel kaynaklarla bu bayrağın serüvenini okuyucuya sunuyor.]]