Lista de xefes de goberno de Etiopía

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura

Esta é unha lista dos xefes de goberno de Etiopía desde a creación do cargo de ministro xefe do imperio etíope en 1909 (renomeado a primeiro ministro en 1943). Dende 1909, houbo 3 ministros xefes, 11 primeiros ministros e un que foi tanto ministro xefe como primeiro ministro, resultando nun total de 15 persoas que foron xefes de goberno.

Durante o intento de golpe de Estado de 1960, houbo dous primeiros ministros ao mesmo tempo, o regular e un irregular designado polos líderes do golpe. Tamén houbo un primeiro ministro interino despois do final da guerra civil de Etiopía.

Na Etiopía moderna, desde 1995, o primeiro ministro non só é o xefe do goberno, senón tamén comandante en xefe das Forzas Armadas de Etiopía. O actual primeiro ministro, Abiy Ahmed, tomou posesión o 2 de abril de 2018.

Lista[editar | editar a fonte]

Nome Foto Nacemento - Morte Eleccións Inicio Fin Partido político
(Coalición)
Flag of Ethiopia (1897-1936; 1941-1974).svgImperio de Etiopía (1137–1974) • Imperial coat of arms of Ethiopia (Haile Selassie).svg
1 Fitawrari
Habte Giyorgis Dinagde
Fitawrari Habte Giyorgis.JPG 1851–1927 1909 1927
(Morto no cargo)
Independente
2 Ras
Tafari Makonnen[1]
Selassie restored.jpg 1892–1975 1927 1 de maio de 1936
(Exiliado)
Independente
3 Betwoded
Wolde Tzaddick
No image.png 1 de maio de 1936 14 de maio de 1942 Independente
4 Ras Betwoded
Makonnen Endelkachew
Makonnen Endelkachew.jpg 1890–1963 14 de maio de 1942 27 de novembro de 1957 Independente
5 Ras
Abebe Aregai
Abebe-Aregai.jpg 1903–1960 1957 27 de novembro de 1957 17 de decembro de 1960

(Asasinado)

Independente
Leul Ras
Imru Haile Selassie[2]
Ras Immiru.jpg 1892–1980 14 de decembro de 1960 17 de decembro de 1960
Vacant (17 de decembro de 1960–17 de abril de 1961)
6 Tsehafi Taezaz
Aklilu Habte-Wold
Aklilu.jpg 1912–1974 1961

1965

1969

1973
17 de abril de 1961 1 de marzo de 1974
(Dimitiu)
Independente
7 Lij
Endelkachew Makonnen
Endelkachew Makonnen.jpg 1927–1974 1 de marzo de 1974 22 de xullo de 1974

(Encarcerado polo Derg)

Independente
Vacant (22 de xullo de 1974–3 de agosto de 1974)
8 Lij
Mikael Imru
Mikael Imru, Ambassador of Ethiopia, 1961 (JFKWHP-AR6379-A).jpg 1929–2008 3 de agosto de 1974 12 de setembro de 1974
(Deposto polo Derg)
Independente
Flag of Ethiopia (1975–1987) (02).svgDerg (Goberno Militar Provisional da Etiopía Socialista) (1974–1987) • Emblem of the Provisional Military Government of Socialist Ethiopia.svg
Cargo abolido (12 de setembro de 1974–10 de setembro de 1987)
Flag of Ethiopia (1987–1991).svgRepública Democrática Popular de Etiopía (1987–1991) • Emblem of the Peoples' Democratic Republic of Ethiopia.svg
9 Fikre Selassie Wogderess No image.png c. 1945– 1987 10 de setembro de 1987 8 de novembro de 1989
(Dimitiu)
PTE
10 Hailu Yimenu
Primeiro ministro en funcións
No image.png ?–1991 8 de novembro de 1989 26 de abril de 1991 PTE
11 Tesfaye Dinka
Primeiro ministro en funcións
No image.png 1939–2016 26 de abril de 1991 6 de xuño de 1991
(Deposto)
PTE
Flag of Ethiopia (1991–1996).svgTransitional Government of Ethiopia (1991–1995) • Emblem of Transitional Government of Ethiopia.svg
12 Tamrat Layne
Primeiro ministro interino
No image.png 1955– 6 de xuño de 1991 22 de agosto de 1995 MDNA

(EPRDF)
Flag of Ethiopia.svgFederal Democratic Republic of Ethiopia (1995–present) • Emblem of Ethiopia.svg
13 Meles Zenawi Meles Zenawi - World Economic Forum Annual Meeting 2012.jpg 1955–2012 1995

2000

2005

2010
23 de agosto de 1995 20 de agosto de 2012

(Died in Office)
FLPT

(FDRPE)

14 Hailemariam Desalegn Hailemariam2014.jpg 1965– 2015 20 de agosto de 2012
(Acting PM
20 Aug–21 Sept 2012)
2 de abril de 2018

(Caretaker PM
15 Feb–2 Apr 2018)
MDPSE
(FDRPE)
15 Abiy Ahmed Abiy Ahmed during state visit of Reuven Rivlin to Ethiopia, May 2018.jpg 1976– 2 de abril de 2018 Presente PDO
(FDRPE)

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Dende o 2 de abril de 1930, Emperador Haile Selassie I
  2. En rebelión, durante o golpe de Estado de 1960.

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]