Lista de templos gregos antigos

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura
O templo de Zeus olímpico, en Atenas (174 a.C.-132 d.C.), co Partenón (447-432 a.C.) ao fondo.

Esta lista dos antigos templos gregos abarca templos construídos polos helénicos desde o século VI a.C. ata o século II d.C. na Grecia continental e nas cidades helénicas das Illas do Exeo, Asia Menor, Sicilia e Italia, e onde quera que houbera colonias gregas, ou se establecera a cultura grega. A Arquitectura da Grecia antiga era de forma moi regular, sendo a construción "xamba e lintel". Hai tres estilos claramente definidos: a orde dórica, atopada en toda Grecia, Sicilia e Italia; a orde xónica, de Asia Menor, con exemplos en Grecia; e a orde corínta máis adornada, usada inicialmente só para interiores, empregándose cada vez máis durante o período helenístico desde o século I a.C. en diante e usada extensivamente por arquitectos romanos.

Cada templo grego antigo era dedicado a un deus específico dentro do panteón e usábase en parte como almacén para ofrendas votivas. A diferenza das igrexas, o espazo interior non se usaba como lugar de encontro, senón que mantiña trofeos e unha gran estatua de culto da deidade.

Terminoloxía[editar | editar a fonte]

Plantas dos templos gregos antigos
Arriba: 1. Dístilo in antis, 2. Anfidístilo in antis, 3. Tholos, 4. Próstilo tetrástilo, 5. Anfipróstilo tetrástilo,
inferior: 6. Díptero octástilo, 7. Hexástilo períptero, 8. Hexástilo pseudoperíptero, 9. Octástilo pseudodíptero

A maioría dos templos gregos antigos eran rectangulares e tiñan aproximadamente o dobre do longo do que eran de ancho, con algunhas excepcións notables como o enorme templo de Zeus olímpico de Atenas cunha lonxitude de case 2 1/2 veces o seu ancho. Unha serie de estruturas semellantes aos templos que sobreviven son circulares e denomínanse "tholos".[1]

Os templos máis pequenos teñen unha lonxitude inferior a 25 metros, ou no caso dos "tholos" circulares, de diámetro. A gran maioría dos templos teñen entre 30 e 60 metros de lonxitude. Un pequeno grupo de templos dóricos, incluído o Partenón, ten entre 60 e 80 metros de lonxitude. Os templos máis grandes, principalmente xónicos e corintios, pero incluíndo o templo dórico do Zeus olímpico de Atenas, tiveron entre 90 e 120 metros de lonxitude.

Os templos alzánse sobre unha plataforma ou crepidoma, que contén varios chanzos (estereóbata e estilóbata) e elevan a estrutura por riba do chan no que se atopa. Os primeiros exemplos, como o templo de Zeus de Olimpia, tiñan dous chanzos, pero a maioría, como o Partenón, teñen tres, co excepcional exemplo do templo de Apolo en Dídima, que ten seis.[2]

O núcleo do edificio é a "naos" construída en cachotaría, no que se atopa a cella, unha habitación sen fiestras que alberga a estatua da divindade. A cella xeralmente ten un pórtico ou "pronaos" antes dela, e quizais unha segunda cámara ou "antenaos" ou opistódomo servindo como tesourería ou depósito de trofeos e agasallos. As cámaras estaban iluminadas por unha única gran porta, equipada cunha grella de ferro forxado. Algunhas salas parecen estar iluminadas por claraboias.

No perístilo, que moitas veces rodea completamente a naos, hai filas de columnas. Cada templo defínese como dun determinado tipo, con dous términos: un que describe o número de columnas do frontal de entrada e o outro que define a súa distribución.

Exemplos:

  • Templo in antis describe un pequeno templo con dúas columnas na parte dianteira, que se sitúan entre as paredes que sobresae do pronaos ou o pórtico, como o Templo de Némesis en Rhamnus.(ver esquerda, figura 1.)
  • Anfipróstilo tetrástilo describe un pequeno templo que ten columnas en ambos os dous extremos que se afastan da naos. Tetrástilo indica que as columnas son catro, como as do Templo de Ilissus en Atenas.(Figura 4.)
  • O hexástilo periptero describe un templo cunha soa liña de columnas periféricas arredor da naos, con seis columnas por diante, como a do Thesion en Atenas. (Figura 7.)
  • O octástilo períptero describe un templo cunha soa fila de columnas periféricas arredor da "naos", con oito columnas na parte dianteira, como o Partenón, Atenas. (figs. 6 e 9.)
  • Decástilo díptero describe o enorme templo de Apolo en Dídima, coa naos rodeada por unha dobre fila de columnas, (Figura 6.) con dez columnas sobre a fronte da entrada.
  • O templo de Zeus olímpico, en Agrigento, denomínase heptástilo "pseudo-períptero", xa que a súa columnata circundante ten "pseudo" columnas que se unen ás paredes da "naos". (Figura 8.) Heptástilo significa que ten sete columnas á fronte da entrada.

Nota:

Non se dispoñen de medicións precisas para todos os edificios. Algúns teñen cimentos intactos e ben estudados para que as dimensións poidan ser declaradas con precisión. Para outros, o tamaño só se pode estimar a partir de escasos restos. Nestes casos, na conversión, as medidas indícanse ao número enteiro máis próximo. Algunhas medidas poden ter sido feitas orixinalmente en pés, convertidos en metros para a súa publicación, e convertidos de novo a pés para este artigo, con lixeiras diferenzas con respecto a algunha publicación máis antiga.

A lista[editar | editar a fonte]

Comportamento de clasificación (por columna #):

  1. Cidades por orde alfabética
  2. Cidades por rexión (A-Grecia, B-Turquía, C-Italia, D-Italia / Sicilia)
  3. Por coordenadas
  4. Polo nome da divindade
  5. Por data
  6. Por tamaño do área
  7. Por estilo do templo (1-dórico, 2-dórico con elementos xónicos ou corintios, 3-xónicos, 4-corintios)
Nome antigo Nome moderno
(país)
Coordenadas Nome do templo Data Dimens. Notas Imaxes
Corinto Corinto
(Grecia)
37°54′57″N 22°59′35″L / 37.91583, 22.99305 (Templo de Isthmia, Corinto) Templo de Isthmia Circa
690 - 650 a.C.
14´018 x 40´05 m. A data da construción do templo arcaico establece cando comezou a arquitectura monumental en Grecia, así como cando se produciu a transición da arquitectura da Idade de Ferro á orde dórica. Este foi tamén o momento en que o templo grego converteuse nunha forma definida. Archaic Temple at Isthmia, Greece.jpg
Corcyra Corfú
(Grecia)
39°36′28″N 19°55′04″L / 39.6077, 19.917706 (Templo de Artemisa, Corfú) Templo de Artemisa c.
580 a.C.
23´46 x 49´00 m. Templo dórico "pseudodíptero períptero", que pode ser o máis antigo coñecido por incorporar todos os elementos principais da orde dórica. Templo construído enteiramente en pedra. Full Medusa pediment at the Archaelogical museum of Corfu.jpg
Corcyra Corfú
(Grecia)
39°36′13″N 19°55′28″L / 39.6035, 19.9245 (Templo de Hera, Mon Repos) Templo de Hera, Mon Repos c.
610 a.C.
20140418 corfu179.JPG
Corcyra Corfú
(Grecia)
39°36′05″N 19°55′34″L / 39.601523, 19.926100 (Templo Kardaki) Templo Kardaki c.
510 a.C.
20140418 corfu168.JPG
Olimpia Olimpia
(Grecia)
37°38′20″N 21°37′47″L / 37.63877, 21.62969 (Temple of Hera, Olympia) Templo de Hera c.
590 a.C.
18´75 x 50´01 m. Edificio dórico "hexástilo períptero" con 16 columnas a cada lado, que leva a ser o máis amplo no estilo arcaico ata a data. O edificio era orixinalmente unha construción de adobe e de madeira nunha base de pedra, coas columnas externas de madeira e as columnas internas hipóstilas substituídas por pedra fragmentada, polo que as columnas son moi variadas. 20090725 olympia15.jpg
Corinto Corinto
(Grecia)
37°54′22″N 22°52′45″L / 37.90604, 22.87916 (Templo de Apolo, Corinto) Templo de Apolo c.
540 a.C.
21´36 x 53´30 m. Templo dórico "hexástilo períptero" con 15 columnas a cada lado con dúas cámaras internas sobre un crepidoma de 3 pasos. Foi como o Templo de Hera en Olimpia, pero construído enteiramente en pedra. As columnas eran monólitos, sobreviven sete das 38 orixinais. Os grandes capiteis talláronse como pezas separadas e recubertas de estuco de mármore. Korinth BW 2017-10-10 10-55-28.jpg
Delfos Delfos
(Grecia)
38°28′57″N 22°30′05″L / 38.48241, 22.50145 (Templo de Apolo, Delfos) Templo de Apolo c.
510 a.C.
23´82 x

60´32 m.

O templo dórico ao carón do monte Parnaso tivo as súas orixes lendarias cos míticos heroes arquitectos Trofonio e Agamedes. Este, o terceiro templo no sitio (330 a.C.), é de Spintharus, Xenodoros e Agatón, con esculturas de Praias e Praxias e Androsthenes, conservou a forma "hexástilo" con 15 columnas nos lados dun edificio anterior, e construíuse con calcaria porosa. Queda pouco do templo máis aló dos seus cimentos. A Delphi detail.JPG
Exina Exina
(Grecia)
37°45′16″N 23°31′59″L / 37.75448, 23.53306 (Templo de Afaya, Exina) The Templo de Afaya c.
490 a.C.
15´5 x

30´5 m.

Templo dórico que domina un punto alto no lado leste da illa de Exina, a 40 km. de Atenas. Ten un plano hexástilo períptero con 12 columnas ao longo de cada lado, mostrando o desenvolvemento cara a templos máis curtos que o seu ancho. O interior ten unha sala hipóstila en dúas fases. A orde dórica demostra un gran refinamento en todo. Consérvanse adornos cerámicos do teito e esculturas no frontón que amosan a guerra de Troia. Non se atoparon métopas, e crese que eran de madeira. Aegina, The Temple of Aphaia.jpg
Olimpia Olimpia
(Grecia)
37°38′16″N 21°37′48″L / 37.63786, 21.63010 (Templo de Zeus, Olimpia) Templo de Zeus c.
460 a.C.
27´43 x

64 m.

Dórico, arquitecto: Libon de Elis. Un refinado templo hexástilo períptero con 13 columnas ao longo de cada lado, na forma clásica. Tiña esculturas pedimentais de "magnificencia excepcional". A pedra calcaria local estaba cuberta de estuco, mentres que as esculturas, as tellas e os canalóns eran de mármore con acroterios de bronce. Dende o 448 a.C. albergou unha colosal estatua Criselefantina de Zeus de 12 metros de altura obra de Fidias. Tempio di Zeus Olimpia April 2006.jpg
Atenas Atenas
(Grecia)
37°58′06″N 23°43′59″L / 37.96835, 23.73305 (Templo sobre o Ilisos) Templo sobre o Ilisos 449 a.C. Aprox. 6 x

12´8 m.

Un pequeno templo xónico, arquitecto: Calícrates, xunto ao río Ilisos que atravesaba Atenas. Era tetrástilo anfipróstilo. Diferenciouse dos pequenos templos e tesouros polos construtores de Asia Menor ao ter un friso en torno ao entaboamento. Ilissos leftovers.JPG
Atenas Atenas
(Grecia)
37°58′32″N 23°43′17″L / 37.97556, 23.72145 (Templo de Hefesto, Athens) Templo de Hefesto 449 a.C - 444 a.C. 13´72 x

31´77 m.

Coñecido tamén como o Theseion, un edificio dórico "hexástilo períptero" con 13 columnas a cada lado. Está ben preservado externamente, foi modificado no extremo oriental para servir como Igrexa ortodoxa. Ten frisos internos sobre os pórticos en cada extremo e conservou gran parte do artesoado orixinal de mármore sobre o deambulatorio, algúns coas cores de pintura orixinais. Temple of Hephaestos
Bassæ Oichalia
(Grecia)
37°25′47″N 21°54′01″L / 37.42972, 21.90028 Templo de
Apolo Epicúreo
c.
450 a.C. - 425 a.C.
14´60 x

38´30 m.

O arquitecto Ictinus introduciu o uso das tres ordes nun único edificio e orientou o edificio cara ao sur ao lugar do oeste. Mentres que os extremos parecen ser un templo "hexástilo" regular, é moi longo para a súa anchura, aproximadamente 2´3:1. O interior tiña moitas características pouco comúns, incluídos os capiteis xónicos de deseño único, unha columna central corintia e unha estatua de Apolo colocada de forma asimétrica, iluminada por unha porta lateral cara ao sol da mañá. Bassai Temple Of Apollo Detail straight.JPG
Atenas Atenas
(Grecia)
37°58′17″N 23°43′36″L / 37.97146, 23.72667 (Partenón) Partenón 447 a.C. - 432 a.C. 30´86 x

69´50 m.

Un templo da orde dórica que comandaba a Acrópole de Atenas. O templo grego máis famoso e un dos edificios máis influentes do mundo da arquitectura. Construído para Pericles por Ictinus e Calícrates e ornamentado con esculturas baixo a dirección de Fidias. Un plano "octástilo peripetral", cunha proporción de aproximadamente 4:9. A naos hipóstila contiña unha estatua colosal de Atenea. Unha segunda cámara, o "partenón" ou a "cámara das virxes" apoiábase en catro altas columnas xónicas. Mentres que a escultura Clásica alta do exterior está contida no frontón e métopas en estilo dórico, un friso rodea a parede exterior da naos de estilo xónico. O templo permaneceu relativamente intacto ata o século XVIII, cando sufriu varios incidentes con graves danos. Gran parte das súas esculturas ornamentais están no Museo Británico. O Partenón
Cabo Sunión Cabo Sunión
(Grecia)
37°39′01″N 24°01′28″L / 37.65023, 24.02445 Templo de Poseidón 444 a.C - 440 a.C 13´47 x

31´12 m.

Edificio dórico "hexástilo períptero", con columnas atenuadas (6´12 m) e a proporción clásica perfeccionada ao ser só lixeiramente superior ao dobre do seu ancho e representa, co Partenón e o Templo de Poseidón en Paestum, o último refinamento da orde dórica. Os restos do seu friso que representa a historia de Teseo e a "Batalla de Lapiths e Centauros" sobreviven. Greece Cape Sounion BW 2017-10-09 10-12-43.jpg
Ramnunte Maratón
(Grecia)
38°13′03″N 24°01′37″L / 38.21760, 24.02689 Templo de Némesis 436 a.C. - 432 a.C. 10´05 x

21´40 m.

Templo dórico "hexástilo" con 12 columnas nos lados, coas columnas deixadas sen revestimento e o estilobato inacabado. Ramnous001.JPG
Atenas Atenas
(Grecia)
37°58′17″N 23°43′31″L / 37.97152, 23.72514 (Templo de Atenea Nike, Atenas) Templo de Atenea Nike 427 a.C. aprox.

5´50 x

8 m.

Templo xónico tamén chamado "Nike Apteros" (Vitoria sen ás), arquitecto: Calícrates. Un pequeno templo tetrástilo anfipróstilo, que construíuse preto da Propileos na Acrópole. O templo demoliuse en 1687 e a pedra reutilizouse para fortificacións turcas, pero foron recuperadas e o templo volveuse a montar en 1836. Temple of athena nike 2010.jpg
Atenas Atenas
(Grecia)
37°58′19″N 23°43′35″L / 37.97206, 23.72652 (Erecteion, Atenas) Erecteion 421 a.C. - 405 a.C. aprox.
11´50 x

22´85 m.

Templo xónico na Acrópole de Atenas dedicado a Atenea Polias, defensora da cidade; Erechtheus e Poseidón. Arquitecto: Mnesicles. O edificio é moi irregular, xa que invade dous lugares sagrados, e o chan cae abruptamente. A parte principal é un edificio hexástilo anfipróstilo co seu pórtico cara ao leste e rodeado por un friso de calcaria negra adornada con figuras de mármore. Hai tres cámaras, a maior dedicada a Atenea e accesible polo pórtico oriental. O pórtico norte é tetrastilo con dúas baías profundas e contén un gran portalón nun bo estado de conservación. O pórtico sur ten seis Cariátides (2´36 m. de alto) que soportan o entaboamento. Erechtheum- Acropolis of Athens.jpg
Delfos Delfos
(Grecia)
38°28′57″N 22°30′05″L / 38.48241, 22.50145 (O Tholos de Atenea, Delfos) Tholos de Atenea c.
400 a.C.
diámetro:
14´76 m.
Un templo circular ou tesouro construído por Teodoro de Focea, que estableceu o modelo de templos circulares. Un exemplo cedo dun exterior dórico cun interior corintio. O exterior e o interior tiñan 20 e 10 columnas respectivamente. Tholos Athena Pronaia.JPG
Epidauro Epidauro
(Grecia)
37°35′55″N 23°04′28″L / 37.59850, 23.07433 Templo de Asclepius
(primeiro plano)
c.
380 a.C.
aprox.
80 x

43 m.

Edificio dórico 'hexástilo' con 11 columnas nos lados; arquitecto: Teodoto. Tiña esculturas pedimentais de Timoteo, incluíndo uns acroterios en forma de pequenas estatuas. As contas de gastos para a construción deste templo sobreviviron.(Imaxe: as ruínas dos cimentos do templo están en primeiro plano. As columnas forman parte da Stoá para doentes e marcan unha área dedicada a Asclepio). Epidauros Abaton 2008-09-11.jpg
Epidauro Epidauro
(Grecia)
37°35′54″N 23°04′26″L / 37.59835, 23.07398 O Tholos de Policleto c.
350 a.C.
diámetro:
21´95 m.
Un templo circular ou tesouro, rodeado por vinte e seis columnas de orde dórica e con 14 columnas internas corintias. 20100408 epidaure21.JPG
Olimpia Olimpia
(Grecia)
37°38′19″N 21°37′45″L / 37.63863, 21.62916 (Philippeion, Olimpia) O Philippeion 339 a.C. diámetro:
16 m.
Tholos xónico, con 18 columnas xónicas externas e 9 columnas corintias internas, arquitecto: Leocares. Foi construído como un monumento a Filipo II de Macedonia e a súa familia. Olympia Philippeion 2010 4.jpg
Delos Delos
(Grecia)
37°24′02″N 25°16′01″L / 37.40058, 25.26708 Santuario de Apolo 470 a.C. - 300 a.C. aprox.
13 x

30 m.

Edificio dórico "hexástilo períptero" con 13 columnas nos lados. Con outros edificios do templo dentro do santuario de Delos. A súa conclusión atrasouse. Todo o sitio está en estado ruinoso e queda pouco do templo agás a parte exterior do crepidoma. Delos 3023.jpg
Siracusa Siracusa
(Sicilia/Italia)
37°03′50″N 15°17′35″L / 37.06394, 15.29297 Templo de Apolo 565 a.C. 21´57 x

55´33 m.

Edificio dórico "hexástilo períptero" con 17 columnas por cada lado e unha liña adicional de columnas no extremo oriental. As columnas dos lados están moi xuntas. 0417 - Siracusa - Tempio di Apollo - Foto Giovanni Dall'Orto - 21-May-2008.jpg
Atenas Atenas
(Grecia)
37°58′10″N 23°43′59″L / 37.96934, 23.73310 O Templo de
Zeus Olímpico
174 a.C. - 132 d.C. 44´35 x

110´50 m.

Un enorme templo corintio, arquitecto: Cossutius. Construído como agasallo a Atenas por Antíoco Epifanes e construído en tres etapas. Era "díptero octástilo" e era longo para seu ancho no estilo do período arcaico anterior. Tiña 20 columnas a cada lado e unha tripla fila nos pórticos, 104 columnas (diámetro: 1´9 metros, altura: 17 metros). Algunhas das columnas foron enviadas a Roma antes de que se competara o templo e utilizáronse para o Templo de Xúpiter Óptimo Máximo onde tiveron un profundo efecto na arquitectura romana. Foi completado e dedicado por Adriano, máis de 300 anos despois do seu inicio. Quedan só 15 columnas. Temple Of Olympian Zeus - Olympieion (retouched).jpg
Selinunte Castelvetrano
(Sicilia/Italia)
37°34′59″N 12°49′31″L / 37.58316, 12.82528 Selinunte Templo "C" c.
550 a.C.
23´93 x

63´76 m.

Un dun dos grupos dos templos dóricos na Acrópole ou "grupo occidental" en Selinunte. (vista distante) Ten semellanzas co Templo de Apolo en Siracusa. É un templo "hexástilo períptero" con 17 columnas nos lados e unha liña adicional de columnas no extremo oriental. Do mesmo xeito que outros templos neste lugar tiña unha segunda sala, só accesible desde a naos, que era estreita e non tiña columnas internas. Os corredores son correspondentemente máis anchos. Métopas deste templo que mostran en escultura arcaica os Traballos de Hércules están no Museo Nacional de Palermo. Selinunte, View of the Acropolis from the Eastern Temple Group.jpg
Paestum Paestum
(Italia)
40°25′10″N 15°00′19″L / 40.41932, 15.00536 Templo de Hera c.
550 a.C.
24´26 x

59´98 m.

Un dos primeiros templos dóricos que sobreviviu substancialmente intacto. Tamén coñecido como "a Basílica", é un edificio raro con 9 columnas por diante, 18 en cada lado e unha fila de columnas ao longo do centro da naos, de planta períptera eneástila. As súas columnas teñen unha éntase moi marcada (en forma de cigarros) e capiteis avultados achatados. Paestum BW 2013-05-17 15-08-53.jpg
Selinunte Castelvetrano
(Sicilia/Italia)
37°35′12″N 12°50′05″L / 37.58662, 12.83480 (Templo de Hera, Selinunte) Templo de Hera,
(Templo "E")
Século 5º a.C. 25´32 x

67´74 m.

O templo dórico mellor conservado de Selinunte, está no grupo oriental co templo "F" e o templo "G". É un templo 'hexástilo períptero' con 15 columnas a cada lado, anchos corredores e unha ampla escalinata cara a estilóbata. Ten unha naos longa e estreita e unha cámara interior como outros templos en Selinunte pero ten soportais interiores en ambos extremos ao xeito grego. Selinunte - Templi Orientali (Temple E) 18.JPG
Selinunte Castelvetrano
(Sicilia/Italia)
37°35′14″N 12°50′06″L / 37.58727, 12.83492 Selinunte Templo "F" século 5º a.C. 24´23 x

61´83 m.

Templo dórico 'hexástilo' con 14 columnas a cada lado. As columnas parecen ter unha parede de pantalla baixa entre elas. En outros aspectos, aseméllase moito ao templo "C" de Selinunte, con amplos corredores, un pórtico profundo con columnas e unha naos longa e estreita cunha segunda cámara. Atópase na parte oriental de Selinunte, entre os templos "E" "e" G ". Está nun estado ruinoso. Selinunte-Temple F 01.JPG
Selinunte Castelvetrano
(Sicilia/Italia)
37°35′17″N 12°50′06″L / 37.58819, 12.83491 (Gran Templo de Apolo, Selinunte) Gran templo de Apolo, (Templo "G") c.
520 a.C - 450 a.C.
50´10 x

110´36 m.

Templo dórico "octástilo períptero" con 18 columnas nos lados, no grupo oriental de Selinunte, cos templos "E" e "F". É o templo máis grande deste sitio e nunca se completou. Agora está nun estado de ruína total. Un ambicioso edificio de plano distintivo, que tiña unha estilóbata que se elevaba en dous niveis e corredores de ancho suficiente para suxerir que se deseñaba unha segunda liña de columnas ou que os construtores de Sicilia, a diferenza dos seus homólogos gregos, utilizaban o teito con vigas. O pórtico interior colónatado ten columnas laterais, ademais de columnas dianteiras, para que o templo poida ser denominado "pseudo-díptero". Había unha dobre fila de columnas dentro da cella, elevándose en dúas etapas, de proporcións moito máis delicadas que a columnata exterior. Selinunte AF3.JPG
Paestum Paestum
(Italia)
40°25′28″N 15°00′20″L / 40.42451, 15.00545 (Templo de Atenea, Paestum) Templo de Atenea c.
510 a.C.
14´54 x

32´88 m.

Tamén se denomina Templo de Deméter, un edificio dórico "hexástilo períptero" con trece columnas ao lado, con proporcións que debían establecerse como o ideal dórico en edificios como o Templo de Poseidón en Sunion. As columnas teñen pronunciada éntase e os capiteis son grandes e anchos. Este templo tiña unha serie de características xónicas, incluíndo as columnas do seu pórtico interior e a moldura que transcorría entre o arquitrave e o friso típico dórico de tríglifos e métopas. Paestum BW 2013-05-17 13-58-28.jpg
Akragas Agrigento
(Sicilia/Italia)
37°17′27″N 13°35′04″L / 37.29082, 13.58441 Templo de
Zeus Olímpico
c.
510 a.C - 409 a.C.
52´75 x

110 m.

Edificio dórico 'pseudoperíptero' con sete columnas unidas (altura: aprox. 17 metros) na parte de diante con Atlantes (altura: 6 metros) (mostrado á esquerda) entre elas.

A grosa pedra exterior do edificio estaba revestida con estuco de mármore.

Agrigento-Tempio di Zeus Olimpico Atlas01.JPG
Siracusa Siracusa
(Sicilia/Italia)
37°03′35″N 15°17′37″L / 37.05965, 15.29354 (Templo de Atenea, Siracusa) Templo de Atenea 480 a.C. 22 x

55 m.

De planta dórica "hexástilo" con 14 columnas nos lados. Parte da estrutura está incorporada na Catedral de Siracusa. Lateral duomo.jpg
Akragas Agrigento
(Sicilia/Italia)
37°17′19″N 13°36′00″L / 37.28860, 13.60013 (Templo de Xuno Lacinia, Agrigento) Templo de
Hera Lacinia
c.
460 a.C.
16´89 x

38´13 m.

O templo dórico construído ao sueste da gran antiga cidade de Agrigento, co Templo da Concordia, o Templo de Zeus Olímpico e varios outros, nunha zona coñecida como a Val dos Templos. Agrigento5 (js).jpg
Paestum Paestum
(Italia)
40°25′12″N 15°00′19″L / 40.41997, 15.00530 (Templo de Poseidón, Paestum) Templo de Poseidón c.
460 a.C.
18´25 x

60´35 m.

Dórico; un dos templos mellor preservados, que mostra unha consolidación de ideas de deseño que se estaban desenvolvendo cara a un "tipo ideal" que xa prevalecía en Grecia. É un templo "hexástilo" con columnas moi robustas (8´85 metros de altura) e unha naos hipóstila aumentada en dúas etapas.(tamén se pensou que fora dedicado a Hera) Paestum Poseindontempel2.JPG
Akragas Agrigento
(Sicilia/Italia)
37°17′23″N 13°35′31″L / 37.28963, 13.59202 Templo da Concordia c.
430 a.C.
16´92 x

39´42 m.

O templo dórico (Agrigento "F") é un edificio "hexástilo períptero" moi ben conservado con 13 columnas a cada lado, ao xeito de templos en Grecia. Agrigent BW 2012-10-07 13-09-13.jpg
Segesta Calatafimi-Segesta
(Sicilia/Italia)
37°56′29″N 12°49′57″L / 37.94147, 12.83239 Templo en Segesta c.
424 a.C.
21 x

56 m.

Planta "hexástila períptera", dórica, é rara ao ter columnas sen fluxo que se apoian en plintos cadrados en dúas etapas. Tampouco ten paredes na cella. Estas características probablemente indican que o edificio quedou incompleto, pero suxeriuse que non se pretendía ningunha cella. Segesta BW 2012-10-10 17-18-06.jpg
Éfeso Selçuk
(Turquía)
37°56′59″N 27°21′50″L / 37.94968, 27.36381 O arcaico templo
de Artemisa

(un modelo de templo perdido)
c.
560 a.C,
perdido 356 a.C.
uns 50 x

110 m.

Unha das " Sete Marabillas do Mundo Antigo" foi o cuarto templo do sitio. Foi probablemente de planta "díptera octástila", con columnas de ata 48 estrías e un deseño variado nos capiteles de orde xónica que tiña cada un 3 metros de ancho. A parte inferior de cada columna tiña un friso circundante de figuras e estaban sobre un toro profundamente moldeado e usado aquí por primeira vez, un plinto cadrado que se convertería nunha característica aceptada da arquitectura clásica. O templo foi queimado no 356 a.C e foi reconstruído. Miniaturk 009.jpg
Samos Samos
(Grecia)
37°40′19″N 26°53′08″L / 37.67190, 26.88556 Templo de Hera c. 540 a.C. 52´45 x

108´60m.

Templo xónico, arquitectos: Rhoikos e Teodoro de Samos, de planta díptera, ten dúas filas de 8 columnas no extremo oriental e dúas filas de 9 no oeste e 24 columnas de cada lado. Construíuse no sitio do primeiro gran templo xónico, destruído polo lume. Era de planta similar e mantivo as bases das columnas do templo anterior dentro dos seus cimentos. Heraion antika fötter, Samos, Grekland.JPG
Éfeso Selçuk
(Turquía)
37°56′59″N 27°21′50″L / 37.94968, 27.36381 Templo de Artemisa c.
356 a.C.
64´30 x

119´17 m.

Templo xónico; arquitectos: Demetrio e Paeonius de Éfeso; escultor: Scopas. Centro do festival pan-xónico. O quinto templo no sitio, era "díptero octástilo" na parte dianteira, co espazo entre as columnas aumentando cara ao espazo central, onde o lintel de pedra (altura: 1´2 metros) estendíase sobre 8´5 metros. Na parte traseira, o templo tiña 9 columnas. A estilóbata do templo elevabase sobre un alto crepidoma (altura: 2´75 metros). Os capiteis xónicos eran moito menos anchos que os do templo arcaico, e as columnas tiñan as 24 estrías regulares. Unha característica que parece foi introducida neste templo foi o pedestal cúbico entre a columna e o seu pedestal cadrado. O entaboamento, como outros de Asia Menor, non tiña friso. Ac artemisephesus.jpg
Priene Söke
(Turquía)
37°39′34″N 27°17′47″L / 37.65932, 27.29646 Templo de Atenea Polías c.
334 a.C.
19´5m x 37´20 m. Templo xónico, arquitecto: Pythius de Priene, templo hexagonal períptero, cunha proporción de aproximadamente 1:2. As columnas (altura: 11´45 m.) descansan no plinto. Como en moitos outros templos xónicos de Asia Menor, non había friso. Templeofathenaprienemay2007.jpg
Sardes Sart
(Turquía)
38°28′45″N 28°01′53″L / 38.47921, 28.03128 Templo de
Artemisa – Cibeles
c.
32 a.C
48´78 x

91´44 m.

Un dos templos xónicos máis grandes. Era díptero octástilo, coa súa entrada ao oeste. Quedou inacabado, como outras construción preto do 275 a.C. e foi completado polos romanos. Pouco queda en pé, agás os cimentos, dúas columnas intactas e varios tocos. Artemistempel Sardes.jpg
Mileto Balat
(Turquía)
37°23′05″N 27°15′23″L / 37.38486, 27.25639 Templo de
Apolo Didymaeus
313 a.C – 41 d.C. 45´75 x

109´45m.

Templo xónico coas primeiras características de Corintias, arquitectos: Paeonius de Éfeso e Daphnis de Mileto. Este templo "diptérico decástilo" con 21 columnas a cada lado, non era moito menor que o enorme templo de Artemisa en Éfeso. Estaba en construción hai uns 250 anos, pero nunca se completou. a naos nunca foi cuberta, pero permaneceu nun patio afundido no que había un santuario que albergaba a estatua de Apolo. O templo tiña unha porta flanqueada por columnas anexas cos primeiros exemplos de capiteis corintios. Milète sanctuaire d'Apollon.jpg
Teos Sığacık
(Turquía)
38°10′38″N 26°47′06″L / 38.17723, 26.78502 Templo de Dionisos 193 a.C. 18´50 x

35 m.

Templo xónico, arquitecto: Hermogenes de Priene, era hexástilo períptero con 11 columnas nos lados. As columnas estaban colocadas no plinto e houbo un friso con escenas Dionisíacas. Teos.jpg

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Fletcher (1963), pp. 107-9
  2. Flecher (1963)

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Bibliografía[editar | editar a fonte]

  • Boardman, John (1964). Greek Art (en inglés). Londres: Thames and Hudson. ISBN 0-500-18036-9. 
  • Boardman, John; Dorig, Jose; Fuchs, Werner; Max, Hirmer (1967). The Art and Architecture of Ancient Greece (en inglés). Londres: Thames and Hudson. 
  • Dinsmoor, William Bell; Anderson, William James (1973). The Architecture of Ancient Greece: an account of its historic development (en inglés). Biblo and Tannen. ISBN 0-8196-0283-3. 
  • Fletcher, Banister (2001). A History of Architecture on the Comparative method (en inglés). Elsevier Science & Technology. ISBN 0-7506-2267-9. 
  • Moffett, Marian; Fazio, Michael; Wodehouse, Lawrence (2003). A World History of Architecture (en inglés). Lawrence King Publishing. ISBN 1-85669-353-8. 
  • Stierlin, Henri (2004). Greece: From Mycenae to the Parthenon (en inglés). Colonia: Taschen. ISBN 978-3-8228-1226-6. 
  • Strong, Donald E. (1965). The Classical World (en inglés). Londres: Paul Hamlyn. ISBN 978-0-600-02302-9. 

Outros artigos[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]