Lista de primeiros ministros de Bután

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura
Primeiro Ministro de Bután
Emblem of Bhutan.svg
Prime Minister of Bhutan Dr. Lotay Tshering on December 28, 2018 (cropped).jpg

Nomeado porJigme Khesar Namgyel Wangchuck
como Rei de Bután
Primeiro titularUgyen Dorji
(Ministro Xefe)
Jigme Palden Dorji
(Primeiro Ministro)
Creación1907
(Ministro Xefe)
1952
(Primeiro Ministro)

O Primeiro Ministro de Bután (Lyonchhen) é o xefe de goberno de Bután.

O Primeiro Ministro é nomeado polo partido que gaña máis escanos na Asemblea Nacional e encabeza o gabinete executivo, chamado Lhengye Zhungtshog (Consello de Ministros).

Primeiros Ministros do Reino de Bután[editar | editar a fonte]

Ministros Xefe (Gongzim)[editar | editar a fonte]

Retrato Nome Lexislatura Partido político
Inicio Fin
1 Ugyen Dorji.jpg Raja

Ugyen Dorji

(1855–1916

1907 22 de xuño de 1916 Independente
2 No image.png Raja

Sonam Topgay Dorji

(1896–1953)

1917 1952 Independente

Primeiros Ministros (Lyonchen)[editar | editar a fonte]

Retrato Nome Lexislatura Partido político
Inicio Fin
1 No image.png Jigme Palden Dorji

(1919–1964)

1952 5 de abril de 1964

(Asasinado)

Independente
Vacante (5 de abril de 1964–25 de xullo de 1964)
No image.png Lhendup Dorji

(1935–2007)

Primeiro ministro en funcións

25 de xullo de 1964 27 de novembro de 1964 Independente
Cargo abolido (27 de novembro de 1964–20 de xullo de 1998)
2 No image.png Jigme Thinley

(1952–)

1ª vez

20 de xullo de 1998 9 de xullo de 1999 Independente
3 Sangay Ngedup 2005.jpg Sangay Ngedup

(1953–)

1ª vez

9 de xullo de 1999 20 de xullo de 2000 Independente
4 No image.png Yeshey Zimba

(1952–)

1ª vez

20 de xullo de 2000 8 de agosto de 2001 Independente
5 No image.png Khandu Wangchuk

(1950–)

1ª vez

8 de agosto de 2001 14 de agosto de 2002 Independente
6 Prime Minister Kinzang Dorji of Bhutan.jpg Kinzang Dorji

(1951–)

1ª vez

14 de agosto de 2002 30 de agosto de 2003 Independente
(2) No image.png Jigme Thinley

(1952–)

2ª vez

30 de agosto de 2003 18 de agosto de 2004 Independente
(4) No image.png Yeshey Zimba

(1952–)

2ª vez

18 de agosto de 2004 5 de setembro de 2005 Independente
(3) Sangay Ngedup 2005.jpg Sangay Ngedup

(1953–)

2ª vez

5 de setembro de 2005 7 de setembro de 2006 Independente
(5) No image.png Khandu Wangchuk

(1950–)

2ª vez

7 de setembro de 2006 31 de xullo de 2007 Independente
(6) Prime Minister Kinzang Dorji of Bhutan.jpg Kinzang Dorji

(1951–)

2ª vez

31 de xullo de 2007 9 de abril de 2008 Independente
Democraticamente elixidos
(2) No image.png Jigme Thinley

(1952–)

3ª vez

9 de abril de 2008 28 de abril de 2013 Partido Paz e Prosperidade de Bután
No image.png Sonam Tobgye

(1949–)

Asesor Xefe

28 de abril de 2013 27 de xullo de 2013 Independente
7 Tshering Tobgay.jpg Tshering Tobgay

(1965–)

27 de xullo de 2013 9 de agosto de 2018 Partido Democrático do Pobo
No image.png Tshering Wangchuk

Asesor Xefe

9 de agosto de 2018 7 de novembro de 2018 Independente
8 Prime Minister of Bhutan Dr. Lotay Tshering on December 28, 2018 (cropped).jpg Lotay Tshering

(1968–)

7 de novembro de 2018 Presente Partido Unido de Bután

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]