Lista de presidentes de Corea do Sur

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura

Desde a creación do estado surcoreano en 1948, doce persoas ocuparon o cargo de presidente de Corea do Sur en dezanove mandatos. Segundo a Constitución de Corea do Sur, o presidente é o xefe de Estado do país e tamén o seu xefe de goberno . O presidente tamén é o comandante en xefe das Forzas Armadas.

O mandato presidencial fixouse en cinco anos en 1988. Anteriormente estivo en catro anos entre 1948 e 1972, seis anos entre 1972 e 1981 e sete anos entre 1981 e 1988. Desde 1981, o presidente non pode presentarse á reelección. O presidente debe ser un cidadán surcoreano, de polo menos 40 anos de idade, que viviu en Corea do Sur durante 5 anos.

Lista de presidentes da República de Corea[editar | editar a fonte]

Ideoloxías:       Conservador       Centrista       Liberal       Progresista       Militar       Independente

Presidente da Primeira República
[editar | editar a fonte]

Foto Nome Lexislatura Duración Partido político Eleccións
1 Rhee Syng-Man in 1956.jpg Syngman Rhee

이승만

(1875–1965)

24 de xullo de 1948 27 de abril de 1960 11 anos e 278 días Asociación Nacional para a Rápida Realización da Independencia de Corea

Partido Liberal

1 (1948)
2 (1952)
3 (1956)
4 (marzo de 1960)[note 1]
Durante este intervalo, o Ministro de Asuntos Estranxeiros Heo Jeong (허정 / 許政) foi presidente en funcións

Presidente da Segunda República
[editar | editar a fonte]

Foto Nome Lexislatura Duración Partido político Eleccións
Durante este intervalo, o portavoz da Asemblea Nacional (Casa dos Comúns) Gwak Cantou-hun (곽상훈 / 郭尙勳) foi presidente en funcións
Durante este intervalo, o primeiro ministro Heo Jeong (허정 / 許政) foi presidente en funcións
Durante este intervalo, o portavoz da Asemblea Nacional (Senado) Baek Nak-jun (백낙준 / 白樂濬) foi presidente en funcións
2 Yun Bo-seon.jpg Yun Bo-seon

윤보선

(1897–1990)

12 de agosto de 1960 24 de marzo de 1962 1 ano e 224 días Partido Democrático

Novo Partido Democrático

4 (agosto de 1960)

Presidente do Consello Supremo para a Reconstrución Nacional
[editar | editar a fonte]

Foto Nome Lexislatura Duración Partido político Eleccións
Park Chung-hee 1963's.png Park Chung-hee

박정희

(1917–1979)

24 de marzo de 1962 17 de decembro de 1963 1 ano e 268 días Militar Presidente interino

Presidente da Terceira República
[editar | editar a fonte]

Foto Nome Lexislatura Duración Partido político Eleccións
3 Park Chung-hee 1963's.png Park Chung-hee

박정희

(1917–1979)

17 de decembro de 1963 26 de decembro de 1972 9 anos e 9 días Partido Republicano Democrático 5 (1963)
6 (1967)
7 (1971)

Presidentes da Cuarta República
[editar | editar a fonte]

Foto Nome Lexislatura Duración Partido político Eleccións
(3) Park Chung-hee 1963's.png Park Chung-hee

박정희

(1917–1979)

26 de decembro de 1972 26 de outubro de 1979[note 2] 6 anos e 303 días Partido Republicano Democrático 8 (1972)
9 (1978)
Durante este intervalo, o primeiro ministro Choi Kyu-hah (최규하 / 崔圭夏), foi presidente en funcións
4 Choi Kyu Hah.png Choi

Kyu-hah

최규하

(1919–2006)

6 de decembro de 1979 16 de agosto de 1980 254 días Independente 10 (1979)
Durante este intervalo, o primeiro ministro en funcións Pak Choong-hoon (박충훈 / 朴忠勳), foi presidente en funcións
5 Chun Doo-hwan.png Chun Doo-hwan

전두환

(1931-)

1 de setembro de 1980 25 de febreiro de 1981 177 días Xustiza Democrática 11 (1980)

Presidente da Quinta República
[editar | editar a fonte]

Foto Nome Lexislatura Duración Partido político Eleccións
(5) Chun Doo-hwan.png Chun Doo-hwan

전두환

(1931-)

25 de febreiro de 1981 25 de febreiro de 1988 6 anos e 364 días Xustiza Democrática 12 (1981)

Presidentes da Sexta República
[editar | editar a fonte]

Foto Nome Lexislatura Duración Partido político Eleccións
6 Roh Tae-woo - cropped, 1989-Mar-13.jpg Roh Tae-woo

노태우

(1932)

25 de febreiro de 1988 25 de febreiro de 1993 5 anos Xustiza Democrática

Partido Democrático Liberal

Independente

13 (1987)
7 Kim Young-sam.png Kim Young-sam

김영삼

(1927–2015)

25 de febreiro de 1993 25 de febreiro de 1998 5 anos Partido Democrático Liberal

Nova Corea

Independente

14 (1992)
8 Kim Dae-jung (Cropped).png Kim Dae-jung

김대중

(1924–2009)

25 de febreiro de 1998 25 de febreiro de 2003 5 anos Congreso Nacional para Novas Políticas

Partido Democrático do Milenio

Independente

15 (1997)
9 Roh Moo-hyun - cropped headshot, 2004-Oct-26.jpg Roh Moo-hyun

노무현

(1946–2009)

25 de febreiro de 2003 25 de febreiro de 2008 5 anos Partido Democrático do Milenio

Independente

Uri

Independente

16 (2002)
Desde 12 marzo 2004 até 14 maio 2004, o primeiro ministro Goh Kun (고건 / 高建) exerceu como presidente substituto de Roh Moo-hyun.
10 Sebastián Piñera - Lee Myung-bak (cropped).jpg Lee Myung-bak

이명박

(1941)

25 de febreiro de 2008 25 de febreiro de 2013 5 anos Gran Partido Nacional

Saenuri

17 (2007)
11 Korea President Park UN 20130506 01 cropped.jpg Park Geun-hye

박근혜

(1952-)

25 de febreiro de 2013 10 de marzo de 2017 4 anos e 13 días Saenuri

Partido da Liberdade de Corea

18 (2012)
Desde 9 decembro 2016 até 10 marzo 2017, o primeiro ministro Hwang Kyo-ahn (황교안 / 黃敎安) exerceu como presidente substituto de Park Geun-hye.
Durante este intervalo, o primeiro ministro Hwang Kyo-ahn (황교안 / 黃敎安) foi presidente en funcións
12 Moon Jae-in (2017-10-01) cropped.jpg Moon Jae-in

문재인

(1953-)

10 de maio de 2017 Presente 2 anos e 135 días Partido Democrático de Corea 19 (2017)

Cronoloxía[editar | editar a fonte]

Moon Jae-inPark Geun-hyeLee Myung-bakRoh Moo-hyunKim Dae-jungKim Young-samRoh Tae-wooChun Doo-hwanChoi Kyu-hahPark Chung-heeYun PosunSyngman Rhee

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Notas[editar | editar a fonte]

  1. As eleccións foron anuladas.
  2. Morreu no cargo.

Referencias[editar | editar a fonte]