Lista de países por superficie

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura
Mapa mundial clasificando os estados por superficie.

Esta é unha lista dos países do mundo e dos seus territorios dependentes por superficie, clasificados por superficie total. As unidades son quilómetros cadrados.

As entradas desta lista inclúen, entre outras, as que están no estándar ISO 3166-1, que inclúe estados soberanos e territorios dependentes. Os Estados non recoñecidos inclúense na lista en orden de clasificación, pero non se lles dá un número de rango. As superficies de tales estados na súa maior parte non están recoñecidos e na maioría dos casos tamén se inclúen nas superficies dos estados recoñecidos que reclaman o mesmo territorio. Vexasen as notas na columna "notas" de cada país para aclaralo.

Non están incluídos na lista reclamacións por países individuais a partes do continente da Antártida, entidades como a Unión Europea [nota 1] que teñen algún grao de soberanía pero que non se consideran países soberanos ou territorios dependentes e micronacións non recoñecidas como o principado de Sealand.

Esta lista inclúe tres medidas de superficie:

  • Superficie total: a suma das superficies de terra e auga dentro das fronteiras internacionais e costas.
  • Superficie de terra: o conxunto de todas as terras dentro das fronteiras internacionais e costas, excluíndo a superficie de auga.
  • Superficie de auga: a suma das áreas superficiais de todos os corpos de auga continentais (lagos, depósitos e ríos) dentro das fronteiras internacionais e costas.[2] As augas internas costeiras (algunhas pequenas baías poden incluirse.[Cómpre clarificar] As augas territoriais non están incluídas salvo que se indique o contrario. As zonas contiguas e as zonas económicas exclusivas non se inclúen.

Lista[editar | editar a fonte]

Ranq
Estado soberano/dependencia Total en km2 (mi2) Terra en km2 (mi2) Auga en km2 (mi2) % auga Notas
Planeta Terra 510.072.000 km² 148.940.000 km² 361.132.000 km² 70´8%
70001000000000000001 Rusia Rusia 17.098.246 km² 16.377.742 km² 720.500 km² 4´21% O maior país do mundo (10´995% da masa terrestre mundial); a súa porción asiática o converte no país máis grande de Asia, e a súa porción europea de aproximadamente 3.960.000 km² fai que sexa o país máis grande de Europa. [nota 2], de facto controlado por Rusia, reclamado por Ucraína.
Antártida Antártida 14.000.000 km² 14.000.000 km² 0 0 13.720.000 (98%) da área de terra está cuberta por xeo. Aínda que non é un país, a superficie é reclamada por varios países. [nota 3]
70002000000000000002 Flag of Canada.svg Canadá 9.984.670 km² 9.093.507 km² 891.163 km² 8´93 % O maior país no hemisferio occidental pola superficie total (segundo maior por superficie terrestre, despois dos Estados Unidos), coa maior superficie de auga. As cifras da superficie total e da superficie de auga inclúen a superficie cuberta só por auga doce, e non inclúen augas internas (agua non doce) de aproximadamente 1.600.000 km² ou augas territoriais de 200.000 km².[3][4]
70003000000000000003 Flag of the People's Republic of China.svg China 9.596.961 km² 9.326.410 km² 270.550 km² 2´82 Segundo país máis grande de Asia (aínda que é o máis grande situado totalmente dentro do continente), e segundo país máis grande do mundo por superficie terrestre. Excluídos Taiwán, territorios disputados coa India, e illas disputadas no Mar da China Meridional. As cifras da superficie total e superficie de agua tamén exclúen todas as augas costeiras e territoriais.[nota 4]
70004000000000000004 Estados Unidos de América Estados Unidos 9.525.067 km²[5]
9.833.517 km²
9.147.593 km²
9.147.643 km²[5]
377.424 km²[5]
685.924 km²
3´96–6´97 País máis grande no Hemisferio Occidental por superficie de terra (segundo maior por superficie total, despois do Canadá). As cifras secundarias da superficie total e superficie de auga denotan a inclusión de todas as augas costeiras e territoriais no área estatística.[nota 4]
70005000000000000005 Flag of Brazil.svg Brasil 8.515.767 km² 8.460.415 km² 55.352 km² 0´65% O maior país de fala portuguesa, o país máis grande de América do Sur e do hemisferio sur, e o maior territorio contiguo nas Américas.[7]
70006000000000000006 Australia Australia 7.692.024 km² 7.633.565 km² 58.459 km² 0´76 O maior país de Oceanía, o país máis grande sen fronteiras terrestres, e o maior país completamente sito no hemisferio sur.[10]
70007000000000000007 India India 3.287.263 km² 2.973.190 km² 314.073 km² 9´55% O terceiro país máis grande de Asia, o maior país de Asia meridional, e o maior país de fala hindi. [nota 5]
70008000000000000008 Flag of Argentina.svg Arxentina 2.780.400 km² 2.736.690 km² 43.710 km² 1´57 O maior país de fala castelá e segundo país máis grande en América do Sur.[nota 6]
70009000000000000009 Flag of Kazakhstan.svg Casaquistán 2.724.900 km² 2.699.700 km² 25.200 km² 0´92 Maior país sen litoral.[12]
700110000000000000010 Flag of Algeria.svg Alxeria 2.381.741 km² 2.381.741 km² 0 0 O maior país de fala Bérber e árabe, o país máis grande de África.[nota 7]
700111000000000000011 Congo República do Congo 2.344.858 km² 2.267.048 km² 77.810 km² 3´32 Maior país de fala francesa. O maior país da África subsahariana. 2º país máis grande de África, ten a maior cidade de fala francesa, isto é, Kinshasa.
Groenlandia Groenlandia (Dinamarca) 2.166.086 km² 2.166.086 km² 0 0 Parte do Reino de Dinamarca.[nota 8] Maior illa non continental no mundo.
700112000000000000012 Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudita 2.149.690 km² 2.149.690 km² 0 0 O maior país no Medio Oriente.
700113000000000000013 Flag of Mexico.svg México 1.964.375 km² 1.943.945 km² 20.430 km² 1´04 Segundo país de fala hispana e o terceiro país máis grande de América do Norte. Tamén ten a maior cidade de fala hispana, que é a Cidade de México.
700114000000000000014 Flag of Indonesia.svg Indonesia 1.910.931 km² 1.811.569 km² 93.000 km² 4´87 O maior país do sueste asiático. O maior estado arquipélago e país insular no mundo por superficie e poboación.[15]
700115000000000000015 Sudán Sudán 1.861.484 km² 1.765.059 non determinado 96.425 non determinado 5´18 non determinado
[nota 9]
antes o país máis grande de África. Agora é o terceiro país máis grande de África.[nota 10]
700116000000000000016 Libia Libia 1.759.540 km² 1.759.540 km² 0 0
700117000000000000017 Flag of Iran.svg Irán 1.648.195 km² 1.531.595 km² 116.600 km² 7´07 [nota 11]
700118000000000000018 Flag of Mongolia.svg Mongolia 1.564.110 km² 1.553.556 km² 10.560 km² 0´68 O maior país sen litoral que non bordea cun mar pechado.
700119000000000000019 Flag of Peru.svg Perú 1.285.216 km² 1.279.996 km² 5.220 km² 0´41 Terceiro maior país de fala castelá e terceiro país máis grande de América do Sur.
700120000000000000020 Chad Chad 1.284.000 km² 1.259.200 km² 24.800 km² 1.93 Terceiro país sen litoral e maior fóra de Asia
700121000000000000021 Níxer Níxer 1.267.000 km² 1.266.700 km² 300 km² 0´02
700122000000000000022 Angola Angola 1.246.700 km² 1.246.700 km² 0 0
700123000000000000023 Mali Malí 1.240.192 km² 1.220.190 km² 20.002 km² 1´61
700124000000000000024 Sudáfrica Suráfrica 1.221.037 km² 1.214.470 km² 4.620 km² 0´38
700125000000000000025 Flag of Colombia.svg Colombia 1.141.748 km² 1.038.700 km² 100.210 km² 8´8
700126000000000000026 Etiopía Etiopía 1.104.300 km² 1.000.000 km² 104.300 km² 0´7 [nota 12]
700127000000000000027 Flag of Bolivia.svg Bolivia 1.098.581 km² 1.083.301 km² 15.280 km² 1´39
700128000000000000028 Mauritania Mauritania 1.030.700 km² 1.025.520 km² 4.480 km² 0´44
700129000000000000029 Exipto Exipto 1.002.450 km² 995.450 km² 6.000 km² 0´6
700130000000000000030 Tanzania Tanzania 945.087 km² 885.800 km² 61.500 km² 6´49
700131000000000000031 Nixeria Nixeria 923.768 km² 910.768 km² 13.000 km² 1´41
700132000000000000032 Flag of Venezuela.svg Venezuela 916.445 km² 882.050 km² 30.000 km² 3´29
700133000000000000033 Flag of Pakistan.svg Paquistán 881.912 km² 881.912 km² 25.220 km² 2´86 [nota 13]
700134000000000000034 Namibia Namibia 825.615 km² 823.290 km² 2.425 km² 0´12
700135000000000000035 Mozambique Mozambique 801.590 km² 786.380 km² 13.000 km² 1´63
700136000000000000036 Turquía Turquía 783.562 km² 769.632 km² 13.930 km² 1´78 País transcontinental lacalizado entre Europa e Asia.
700137000000000000037 Flag of Chile.svg Chile 756.102 km² 743.812 km² 12.290 km² 1´63 [nota 14]
700138000000000000038 Zambia Zambia 752.612 km² 743.398 km² 9.220 km² 1´23
700139000000000000039 Flag of Myanmar.svg Myanmar 676.578 km² 653.508 km² 23.070 km² 3´41
700140000000000000040 Flag of Afghanistan.svg Afganistán 652.230 km² 652.230 km² 0 0
700141000000000000041 Flag of South Sudan.svg Sudán do Sur 644.329 km² non determinado non determinado non determinado
[nota 9]
[nota 15]
700142000000000000042 Flag of France.svg Francia 640.679 km² 640.427 km² 3.374 km² 0´52 As cifras inclúen a Francia metropolitana (en Europa) e as cinco rexións de ultramar. Isto non inclúe a Nova Caledonia (unha colectividade autónoma sui generis), as cinco colectividades autónomas de ultrmar e os dous territorios deshabitados as Terras Austrais e Antárticas Francesas e a Illa Clipperton que se listan individualmente, aínda que tamén forman parte da República Francesa.[nota 16] Estado membro máis grande da Unión Europea e terceiro país máis grande de Europa.
700143000000000000043 Somalia Somalia 637.657 km² 627.337 km² 10.320 km² 1´62 [nota 17]
700144000000000000044 República Centroafricana República Centroafricana 622.984 km² 622.984 km² 0 0
700145000000000000045 Ucraína Ucraína 603.500 km² 579.300 km² 24.200 km² 4´01 Segundo país máis grande de Europa e país máis grande totalmente en Europa.[nota 18]
700146000000000000046 Madagascar Madagascar 587.041 km² 581.540 km² 5.501 km² 0´94
700147000000000000047 Botswana Botswana 581.730 km² 566.730 km² 15.000 km² 2´58 [nota 19]
700148000000000000048 Quenia Kenya 580.367 km² 569.140 km² 11.227 km² 1´93
700149000000000000049 Flag of Yemen.svg Iemen 527.968 km² 527.968 km² 0 0
700150000000000000050 Flag of Thailand.svg Tailandia 513.120 km² 510.890 km² 2.230 km² 0´43
700151000000000000051 España España 505.992 km² 498.980 km² 6.390 km² 1´26 O maior país en Europa do Sur e o segundo maior estado membro da Unión Europea.
700152000000000000052 Flag of Turkmenistan.svg Turcomenistán 488.100 km² 469.930 km² 18.170 km² 3´72
700153000000000000053 Camerún Camerún 475.442 km² 472.710 km² 2.730 km² 0´57
700154000000000000054 Papúa Nova Guinea Papúa Nova Guinea 462.840 km² 452.860 km² 9.980 km² 2´16
700155000000000000055 Suecia Suecia 450.295 km² 410.335 km² 39.960 km² 8´87
700156000000000000056 Flag of Uzbekistan.svg Uzbequistán 447.400 km² 425.400 km² 22.000 km² 4´92
700157000000000000057 Marrocos Marrocos 446.550 km² 446.300 km² 250 km² 0´06 [nota 20]
700158000000000000058 Flag of Iraq.svg Iraq 438.317 km² 437.367 km² 950 km² 0´22 [nota 21]
700159000000000000059 Flag of Paraguay.svg Paraguai 406.752 km² 397.302 km² 9.450 km² 2´32
700160000000000000060 Cimbabue Cimbabue 390.757 km² 386.847 km² 3.910 km² 1
700161000000000000061 Flag of Japan.svg Xapón 377.930 km² 364.485 km² 13.430 km² 3´55
700162000000000000062 Alemaña Alemaña 357.114 km² 348.672 km² 8.350 km² 2´34 País máis grande de Europa Central. Antes da reunificación alemá de 1990, a Alemaña Occidental tiña 248.577 km² e Alemaña do Leste tiña 108.333 km².
700163000000000000063 Congo República do Congo 342.000 km² 341.500 km² 500 km² 0´15
700164000000000000064 Finlandia Finlandia 338.424 km² 303.815 km² 34.330 km² 10´15 [nota 22]
700165000000000000065 Flag of Vietnam.svg Vietnam 331.212 km² 310.070 km² 21.140 km² 6´38
700166000000000000066 Flag of Malaysia.svg Malaisia 330.803 km² 329.613 km² 1.190 km² 0´35
700167000000000000067 Noruega Noruega 323.802 km² 304.282 km² 19.520 km² 6´03 [nota 23]
700168000000000000068 Costa do Marfil Costa do Marfil 322.463 km² 318.003 km² 4.460 km² 1´38
700169000000000000069 Polonia Polonia 312.696 km² 311.888 km² 791 km² 3´07
700170000000000000070 Flag of Oman.svg Omán 309.500 km² 309.500 km² 0 0
700171000000000000071 Italia Italia 301.336 km² 294.140 km² 7.200 km² 2´39
700172000000000000072 Flag of the Philippines.svg Filipinas 300.000 km² 298.170 km² 1.830 km² 0´61
700173000000000000073 Flag of Ecuador.svg Ecuador 276.841 km² 256.369 km² 6.720 km² 2´37 [nota 24]
700174000000000000074 Burkina Faso Burkina Faso 274.222 km² 273.602 km² 620 km² 0´23 [nota 25]
700175000000000000075 Nova Zelandia Nova Zelandia 270.467 km² 262.443 km² 4.395 km² 1´65 [nota 26]
700176000000000000076 Gabón Gabón 267.668 km² 257.667 km² 10.000 km² 3´74
Sáhara Occidental Sáhara Occidental 266.000 km² 266.000 km² 0 0 Territorio en disputa.[nota 27]
700177000000000000077 Guinea Guinea 245.857 km² 245.717 km² 140 km² 0´06
700178000000000000078 Reino Unido Reino Unido 242.495 km² 241.930 km² 1.680 km² 0´9

O maior país insular en Europa e no Hemisferio occidental.[nota 28]

700179000000000000079 Uganda Uganda 241.550 km² 197.100 km² 43.938 km² 18´23
700180000000000000080 Ghana Ghana 238.533 km² 227.533 km² 11.000 km² 4´61
700181000000000000081 Romanía Romanía 238.397 km² 231.291 km² 7.100 km² 2´97
700182000000000000082 República Democrática Popular Lao Laos 236.800 km² 230.800 km² 6.000 km² 2´53
700183000000000000083 Flag of Guyana.svg Güiana 214.969 km² 196.849 km² 18.120 km² 8´43
700184000000000000084 Belarús Belarús 207.600 km² 202.900 km² 4.700 km² 2´26 O maior país sen litoral en Europa.
700185000000000000085 Flag of Kyrgyzstan.svg Kirguizistán 199.951 km² 191.801 km² 8.150 km² 4´08
700186000000000000086 Senegal Senegal 196.722 km² 192.530 km² 4.192 km² 2´13
700187000000000000087 Flag of Syria.svg Siria 185.180 km² 183.630 km² 1.550 km² 0´84 [nota 29]
700188000000000000088 Flag of Cambodia.svg Camboxa 181.035 km² 176.515 km² 4.520 km² 2´5
700189000000000000089 Flag of Uruguay.svg Uruguai 176.215 km² 175.015 km² 1.200 km² 0´68
700190000000000000090 Flag of Suriname.svg Suriname 163.820 km² 156.000 km² 7.820 km² 4´77 País máis pequeno en América do Sur.
700191000000000000091 Tunisia Tunisia 163.610 km² 155.360 km² 8.250 km² 5´04
700192000000000000092 Flag of Bangladesh.svg Bangladesh 147.570 km² 130.168 km² 13.830 km² 9´6 [nota 30]
700193000000000000093 Flag of Nepal (with spacing, aspect ratio 4-3).svg Nepal 147.181 km² 143.351 km² 3.830 km² 2´6 O maior país no Himalaia.
700194000000000000094 Flag of Tajikistan.svg Taxiquistán 143.100 km² 141.510 km² 2.590 km² 1´81
700195000000000000095 Grecia Grecia 131.990 km² 130.647 km² 1.310 km² 0´99
700196000000000000096 Flag of Nicaragua.svg Nicaragua 130.373 km² 119.990 km² 10.380 km² 7´96 O maior país en América Central.
700197000000000000097 Flag of North Korea.svg Corea do Norte 120.540 km² 120.538 km² 2 km² 0´11
700198000000000000098 Malaui Malaui 118.484 km² 94.080 km² 24.404 km² 20´6
700199000000000000099 Eritrea Eritrea 117.600 km² 101.000 km² 16.600 km² 14´12
7002100000000000000100 Benín Benín 114.763 km² 114.305 km² 457´569 km² 0´40 [nota 31]
7002101000000000000101 Flag of Honduras.svg Honduras 112.492 km² 111.890 km² 200 km² 0´18
7002102000000000000102 Liberia Liberia 111.369 km² 96.320 km² 15.049 km² 13´51
7002103000000000000103 Bulgaria Bulgaria 110.879 km² 108.489 km² 2.390 km² 2´16
7002104000000000000104 Flag of Cuba.svg Cuba 109.884 km² 109.820 km² 1.040 km² 0´94 O país máis grande no Caribe
7002105000000000000105 Flag of Guatemala.svg Guatemala 108.889 km² 107.159 km² 1.730 km² 1´59
7002106000000000000106 Islandia Islandia 103.000 km² 100.250 km² 2.750 km² 2´67
7002107000000000000107 Flag of South Korea.svg Corea do Sur 100.210 km² 99.909 km² 301 km² 0´3
7002108000000000000108 Hungría Hungría 93.028 km² 89.608 km² 3.420 km² 3´68
7002109000000000000109 Portugal Portugal 92.090 km² 91.470 km² 620 km² 0´67
7002110000000000000110 Flag of Jordan.svg Xordania 89.342 km² 88.802 km² 540 km² 0´6
7002111000000000000111 Serbia Serbia 88.361 km² 88.246 km² 115 km² 0´13 [nota 32]
7002112000000000000112 Flag of Azerbaijan.svg Acerbaixán 86.600 km² 86.100 km² 500 km² 0´13 O país máis grade do Cáucaso.[nota 33]
7002113000000000000113 Austria Austria 83.871 km² 82.445 km² 1.426 km² 1´7
7002114000000000000114 Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratos Árabes Unidos 83.600 km² 83.600 km² 0 0
7002115000000000000115 República Checa República Checa 78.865 km² 77.247 km² 1.620 km² 2´05
7002116000000000000116 Flag of Panama.svg Panamá 75.417 km² 74.340 km² 1.080 km² 1´43
7002117000000000000117 Serra Leoa Serra Leoa 71.740 km² 71.620 km² 120 km² 0´17
7002118000000000000118 Irlanda Irlanda 70.273 km² 68.883 km² 1.390 km² 1´98 A cifra que se mostra é para a República de Irlanda, a illa de Irlanda ten 84.421 km²[25]
7002119000000000000119 Xeorxia Xeorxia 69.700 km² 69.700 km² 0 0 [nota 34]
7002120000000000000120 Flag of Sri Lanka.svg Sri Lanka 65.610 km² 62.732 km² 2.878 km² 4´4
7002121000000000000121 Lituania Lituania 65.300 km² 62.680 km² 2.620 km² 4´01
7002122000000000000122 Letonia Letonia 64.559 km² 62.249 km² 2.340 km² 3´62
Noruega Noruega Svalbard (Noruega) 62.045 km² 62.045 km² 0 0 [nota 35]
7002123000000000000123 Togo Togo 56.785 km² 54.385 km² 2.400 km² 4´23
7002124000000000000124 Croacia Croacia 56.594 km² 55.974 km² 620 km² 1´1
7002125000000000000125 Bosnia e Hercegovina Bosnia e Hercegovina 51.209 km² 51.187 km² 10 km² 0´02
7002126000000000000126 Flag of Costa Rica.svg Costa Rica 51.100 km² 51.060 km² 40 km² 0´08
7002127000000000000127 Eslovaquia Eslovaquia 49.037 km² 48.105 km² 930 km² 1´9
7002128000000000000128 Flag of the Dominican Republic.svg República Dominicana 48.671 km² 48.320 km² 350 km² 0´72
7002129000000000000129 Estonia Estonia 45.227 km² 42.388 km² 2.840 km² 6´28
7002130000000000000130 Dinamarca Dinamarca 43.094 km² 42.434 km² 660 km² 1´53 só Dinamarca continental, sen Groenlandia e as Illas Feroe. [nota 36]
7002131000000000000131 Países Baixos Países Baixos 41.850 km² 33.893 km² 7.650 km² 18´41 Inclúe os municipios especiais, pero exclúe outros países no Reino dos Países Baixos, mostrados por separado.[nota 37]
7002132000000000000132 Suíza Suíza 41.284 km² 39.997 km² 1.280 km² 3´1 [nota 38]
7002133000000000000133 Flag of Bhutan.svg Bután 38.394 km² 38.394 km² 0 0
7002134000000000000134 Flag of the Republic of China.svg Taiwán 36.193 km² 32.260 km² 3.720 km² 10´34 entre 1945 e 1949, a República de China incluíu China continental, Mongolia, Taiwán e outras áreas, en total 11.418.174 km².[nota 39]
7002135000000000000135 Guiné-Bissau Guiné-Bissau 36.125 km² 28.120 km² 8.005 km² 22´16
7002136000000000000136 Moldavia Moldavia 3.846 km² 32.891 km² 960 km² 2´84 [nota 40]
7002137000000000000137 Bélxica Bélxica 30.528 km² 30.278 km² 250 km² 0´82
7002138000000000000138 Lesoto Lesoto 30.355 km² 30.355 km² 0 0
7002139000000000000139 Flag of Armenia.svg Armenia 29.743 km² 28.342 km² 1.401 km² 4´71
7002140000000000000140 Illas Salomón Illas Salomón 28.896 km² 27.986 km² 910 km² 3´15
7002141000000000000141 Flag of Albania.svg Albania 28.748 km² 27.398 km² 1.350 km² 4´7
7002142000000000000142 Guinea Ecuatorial Guinea Ecuatorial 28.051 km² 28.051 km² 0 0
7002143000000000000143 Burundi Burundi 27.834 km² 25.680 km² 2.150 km² 7´73
7002144000000000000144 Flag of Haiti.svg Haití 27.750 km² 27.560 km² 190 km² 0´68
7002145000000000000145 Ruanda Ruanda 26.338 km² 24.668 km² 1.670 km² 6´34
7002146000000000000146 República de Macedonia República de Macedonia 25.713 km² 25.433 km² 280 km² 1´09
7002147000000000000147 Djibuti Djibuti 23.200 km² 23.180 km² 20 km² 0´09
7002148000000000000148 Flag of Belize.svg Belize 22.966 km² 22.806 km² 160 km² 0´7
7002149000000000000149 Flag of El Salvador.svg O Salvador 21.041 km² 20.721 km² 320 km² 1´52 País máis pequeno en América do Norte continental.
7002150000000000000150 Flag of Israel.svg Israel 20.770 km² 20.330 km² 440 km² 2´12 [nota 41]
7002151000000000000151 Eslovenia Eslovenia 20.273 km² 20.151 km² 122 km² 0´6
Nova Caledonia Nova Caledonia (Francia) 18.575 km² 18.275 km² 300 km² 1´62
7002152000000000000152 Fidxi Fidxi 18.272 km² 18.274 km² 0 0
7002153000000000000153 Kuwait Kuwait 17.818 km² 17.818 km² 0 0
7002154000000000000154 Suacilandia Suacilandia 17.364 km² 17.204 km² 160 km² 0´92
7002155000000000000155 Flag of East Timor.svg Timor Leste 14.919 km² 14.919 km² 0 0
7002156000000000000156 Flag of the Bahamas.svg Bahamas 13.943 km² 10.010 km² 3.870 27´88
7002157000000000000157 Montenegro Montenegro 13.812 km² 13.452 km² 360 km² 2´61
7002158000000000000158 Vanuatu Vanuatu 12.189 km² 12.189 km² 0 0
Flag of the Falkland Islands.svg Illas Malvinas (Reino Unido) 12.173 km² 12.173 km² 0 0
7002159000000000000159 Flag of Qatar.svg Qatar 11.586 km² 11.586 km² 0 0
Flag of Artsakh.svg República de Artsakh 11.458 km² 11.458 km² 1.200 km² 1 [nota 42] 5.000 km² de territorios controlados por armenios rodean a Nagorno-Karabaj por 11´5 km² que controla Acerbaixán do seu territorio.
7002160000000000000160 Gambia Gambia 11.295 km² 10.000 km² 1.295 km² 11´47 País máis pequeno en África continental.
7002161000000000000161 Xamaica Xamaica 10.991 km² 10.831 km² 160 km² 1´46
Kosovo Kosovo 10.887 km² [nota 43]
7002162000000000000162 Líbano Líbano 10.452 km² 10.230 km² 170 km² 1´63 Segundo país máis pequeno de Asia continental.
7002163000000000000163 Chipre Chipre 9.251 km² 9.241 km² 10 km² 0´11 [nota 44]
Flag of Puerto Rico.svg Porto Rico 9.104 km² 9.104 km² 3.054 km² 35´2 territorio americano, é a terceira illa máis grande dos Estados Unidos despois de Hawai e a Illa Kodiak en Alasca. Tamén a áis pequena da América Hispana.
Flag of the Republic of Abkhazia.svg Abkhazia 8.660 km² [nota 45]
Terras Austrais e Antárticas Francesas Terras Austrais e Antárticas Francesas (Francia) 7.747 km² 7.668 km² 79´8 km² 1´03 Exclúe a reclamación en Terra Adelia na Antártida.[nota 46]
Flag of the United States.svg Illas ultramarinas dos Estados Unidos 6.959´41 km² 34´2 km² 6.937 km² 99´68
7002164000000000000164 Flag of Palestine.svg Palestina 6.020 km² 5.640 km² 220 km² 3´9 [nota 47]
7002165000000000000165 Flag of Brunei.svg Brunei 5.765 km² 5.265 km² 500 km² 8´67
7002166000000000000166 Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidad e Tobago 5.130 km² 5.128 km² 0 0
Polinesia Francesa Polinesia Francesa (Francia) 4.167 km² 3.827 km² 340 km² 8´16
Transnistria Transnistria 4.163 km² [nota 48]
7002167000000000000167 Cabo Verde Cabo Verde 4.033 km² 4.033 km² 0 0
Flag of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg Illas Xeorxia do Sur e Sandwich do Sur (Reino Unido) 3.903 km² 3.903 km² 0 0 [nota 15]
Osetia do Sur Osetia do Sur 3.900 km² [nota 49]
Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg República Turca do Norte de Chipre 3.355 km² [nota 50]
7002168000000000000168 Samoa Samoa 2.842 km² 2.821 km² 10 km² 0´35
Flag of Hong Kong.svg Hong Kong (China) 2.755 km² 1.106 km² 1.649 km²[32] 59´8
7002169000000000000169 Luxemburgo Luxemburgo 2.586 km² 2.586 km² 0 0
Bir Tawil (Terra nullius) 2.060 km² 2.060 km² 0 0
7002170000000000000170 Mauricio Mauricio 2.040 km² 2.030 km² 10 km² 0´49 [nota 51]
7002171000000000000171 Comores Comores 1.862 km² 1.862 km² 0 0 [nota 52]
Finlandia Finlandia Illas Åland (Finlandia) 1.580 km² [nota 53]
Illas Feroe Illas Feroe (Dinamarca) 1.393 km² 1.393 km² 0´1 Desprezable 0´001 Desprezable [nota 54]
7002172000000000000172 San Tomé e Principe San Tomé e Príncipe 964 km² 964 km² 0 0
Flag of the Turks and Caicos Islands.svg Turks e Caicos (Reino Unido) 948 km² 430 km² 0 0 [nota 15]
7002173000000000000173 Flag of Kiribati.svg Kiribati 811 km² 811 km² 0 0 [nota 55]
7002174000000000000174 Flag of Bahrain.svg Bahrain 765 km² 765 km² 0 0 País máis pequeno de Asia continental.
7002175000000000000175 Flag of Dominica.svg Dominica 751 km² 751 km² 0 0
7002176000000000000176 Tonga Tonga 747 km² 717 km² 30 km² 4´02
7002177000000000000177 Flag of Singapore.svg Singapur 716 km² 687 km² 10 km² 1´43
7002178000000000000178 Estados Federados de Micronesia Micronesia 702 km² 702 km² 0´1 Desprezable 0´001 Desprezable
7002179000000000000179 Flag of Saint Lucia.svg Santa Lucía 616 km² 606 km² 10 km² 1´62 [nota 56]
Man Illa de Man (Reino Unido) 572 km² 572 km² 0 0
Guam Guam (Estados Unidos) 549 km² 544 km² 0 0
7002180000000000000180 Andorra Andorra 468 km² 468 km² 0 0
Flag of the Northern Mariana Islands.svg Illas Marianas do Norte (Estados Unidos) 464 km² 464 km² 0 0
7002181000000000000181 Palau Palau 459 km² 459 km² 0 0
7002182000000000000182 Seychelles Seychelles 452 km² 455 km² 0 0 País máis pequeno de África.
Flag of Curaçao.svg Curaçao (Países Baixos) 444 km² 444 km² 0 0 [nota 37]
7002183000000000000183 Flag of Antigua and Barbuda.svg Antiga e Barbuda 442 km² 442´6 km² 0 0
7002184000000000000184 Flag of Barbados.svg Barbados 430 km² 431 km² 0 0
Australia Australia Illa Heard e Illas McDonald (Australia) 412 km² 412 km² 0 0 [nota 15]
7002185000000000000185 Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg San Vicente e Granadinas 389 km² 389 km² 0 0
Noruega Noruega Jan Mayen (Noruega) 377 km² 377 km² 0 0
Flag of the United States Virgin Islands.svg Illas Virxes Estadounidenses (Estados Unidos) 347 km² 346 km² 1.564 km² 81´88
7002186000000000000186 Flag of Grenada.svg Granada 344 km² 344 km² 0 0
7002187000000000000187 Malta Malta 316 km² 316 km² 0 0
Santa Helena Santa Helena (Reino Unido) 308 km² 308 km² 0 0 [nota 57]
7002188000000000000188 Flag of Maldives.svg Maldivas 300 km² 298 km² 0 0 País máis pequeno de [[[Asia]]].
Bonaire Bonaire (Países Baixos) 294 km² 294 km² 0 0
Flag of the Cayman Islands (3-2).svg Illas Caimán (Reino Unido) 264 km² 264 km² 0 0
7002189000000000000189 Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Saint Kitts e Nevis 261 km² 261 km² 0 0 O país máis pequeno das Américas eo Hemisferio Occidental.
Niue Niue (Nova Zelandia) 260 km² 260 km² 0 0 [nota 58]
Akrotiri and Dhekelia flag.jpg Akrotiri e Dhekelia (Reino Unido) 253´8 km² non determinada non determinada non determinada Hai un lago de sal e algunhas zonas húmidas de superficie descoñecida.
Saint-Pierre-et-Miquelon Saint-Pierre-et-Miquelon (Francia) 242 km² 242 km² 0 0
Illas Cook Illas Cook (Nova Zelandia) 236 km² 236 km² 0 0 [nota 59]
Samoa Americana Samoa Americana (Estados Unidos) 199 km² 199 km² 0 0
7002190000000000000190 Illas Marshall Illas Marshall 181 km² 181 km² 11.673 km² 98´47
Flag of Aruba.svg Aruba (Países Baixos) 180 km² 180 km² 0 0
7002191000000000000191 Liechtenstein Liechtenstein 160 km² 160 km² 0 0
Flag of the British Virgin Islands.svg Illas Virxes Británicas (Reino Unido) 151 km² 151 km² 0 0
Wallis e Futuna Wallis e Futuna (Francia) 142 km² 142 km² 0 0
Illa de Nadal Illa de Nadal (Australia) 135 km² 135 km² 0 0 [nota 60]
Xersei Illa de Jersey (Reino Unido) 116 km² 116 km² 0 0
Flag of Montserrat.svg Montserrat (Reino Unido) 102 km² 102 km² 0 0
Flag of Anguilla.svg Anguila (Reino Unido) 91 km² 91 km² 0 0
Guernsey Guernsey (Reino Unido) 78 km² 78 km² 0 0
7002192000000000000192 San Marino San Marino 61 km² 61 km² 0 0
Territorio Británico do Océano Índico Territorio Británico do Océano Índico (Reino Unido) 60 km² 60 km² 54.340 km² 99´89 [nota 61]
Flag of Saint-Martin (fictional).svg Saint Martin (Francia) 54 km² 54´4 km² Desprezable Desprezable [nota 15]
Flag of Bermuda.svg Bermuda (Reino Unido) 54 km² 54 km² 0 0
Noruega Noruega Illa Bouvet (Noruega) 49 km² 49 km² 0 0 [nota 15]
Illas Pitcairn Illas Pitcairn (Reino Unido) 47 km² 47 km² 0 0 [nota 62]
Illa Norfolk Illa Norfolk (Australia) 36 km² 36 km² 0 0
Sint Maarten Sint Maarten (Países Baixos) 34 km² 34 km² 0 0 [nota 37]
Flag of Macau.svg Macau (China) 31´3 km² 28´2 km² 0 0 [nota 63]
7002193000000000000193 Tuvalu Tuvalu 26 km² 26 km² 0 0 O máis pequeno Reino da Commonwealth.
7002194000000000000194 Nauru Nauru 21 km² 21 km² 0 0 O país insular máis pequeno, a república máis pequena e o país máis pequeno que non é unha cidade-estado.
Flag of Saint Barthelemy (local).svg Saint-Barthélemy (Francia) 21 km² 21 non determinado 0´1 non determinado 0´001 non determinado [nota 15]
Flag of Sint Eustatius.svg San Eustaquio (Países Baixos) 21 km² 21 non determinado 0´1 non determinado 0´001 non determinado
Flag of the Cocos (Keeling) Islands.svg Illas Cocos (Australia) 14 km² 14 km² 0 0 [nota 60]
Flag of Saba.svg Saba (Países Baixos) 13 km² 13 non determinado 0´1 non determinado 0´001 non determinado
Flag of Tokelau.svg Tokelau (Nova Celandia) 12 km² 12 km² 0 0
Xibraltar Xibraltar (Reino Unido) 6 km² 6´5 km² 0 0 Territorio Británico de Ultramar
Francia Illa Clipperton (Francia) 6 km² 2 km² 4 km² 66´67
Flag of Australia (converted).svg Illas Ashmore e Cartier (Australia) 5 km² 5 km² 0 0
Illas Spratly (Territorio en disputa) 4´9 <5 km² 4´9 <5 km² 0 0
Flag of Australia (converted).svg Illas do Mar do Coral (Australia) <3 km² <3 km² 0
7002195000000000000195 Mónaco Mónaco 2´02 km² 2´02 km² 0 0 País máis pequeno con litoral.
7002196000000000000196 Cidade do Vaticano Cidade do Vaticano 0´44 km² 0´44 km² 0 0 O país máis pequeno do mundo.

Notas[editar | editar a fonte]

  1. A Unión Europea é unha única unión supranacional. Abarca unha superficie total de 4.479.968 km²,[1] e estaría clasificada na 7ª posición se se incluíse (3´0 % da superficie total do mundo).
  2. O dato que se mostra non inclúe a superficie de Crimea (27.000 km²)
  3. Os seguintes países teñen reclamacións territoriais na Antártida: Arxentina (969.000 km²), Australia (5.896.500 km²), Chile (1.250.000 km²), Francia (432.000 km²) Nova Zelandia (450.000 km²), Noruega (incluíndo Illa Pedro I) (2.500.000 km²) e Reino Unido (1.395.000 km²), que se superpoñen en certa medida. A área de 60°0′0″S 90°0′0″O / -60.00000, -90.00000 a 60°0′0″S 150°0′0″O / -60.00000, -150.00000 (2.100.000 km²) non é territorio reclamado. Estas áreas normalmente non teñen habitantes humanos, excluíndo os científicos.
  4. 4,0 4,1 As seguintes dúas fontes primarias (non reflectidas) representan o rango (min./max.) Da superficie total para China e os Estados Unidos. Ambas fontes (1) exclúen Taiwán da zona de China; (2) "exclúen" as augas costeiras e territoriais de China Non obstante, o CIA World Factbook inclúe as augas costeiras e territoriais dos Estados Unidos, mentres que a Encyclopædia Britannica exclúe as augas costeiras e territoriais dos Estados Unidos. Modelo:Ordered list En particular, a Encyclopædia Britannica especifica a superficie dos Estados Unidos (excluíndo as augas costeiras e territoriais) como de 9.525.067 km cadrados, o que é menor que a fonte dada para a superficie da China. [5] Por iso, aínda que se pode determinar que China ten unha zona máis ampla fóra das augas costeiras e territoriais, non está claro cal país ten unha superficie máis grande, incluíndo augas costeiras e territoriais.

    As cifras da United Nations Statistics Division para os Estados Unidos é de 9.833.517 quilómetros cadrados e China é de 9.596.961 quilómetros cadrados. Estes están moi próximos ás cifras do CIA World Factbook e tamén inclúen augas costeiras e territoriais para os Estados Unidos, pero exclúen augas costeiras e territoriais da China.


    Explicación adicional da disputa na clasificación disputada: a disputa para o terceiro país máis grande do mundo xorde da inclusión das augas costeiras e territoriais para os Estados Unidos. Esta discrepancia deduceuse da comparación entre o CIA World Factbook e as súas anteriores iteracións[6] contra a información dos Estados Unidos na Encyclopædia Britannica, en particular a súa sección de nota ao pé de páxina.[5] En resumo, segundo as versións máis antigas da CIA World Factbook (de 1982 a 1996), Estados Unidos enumerábase como o cuarto país máis grande do mundo (logo de Rusia, Canadá e China) cunha superficie total de 9.372.610 km². Con todo, na edición de 1997, EE.UU. engadiu as augas costeiras á súa superficie total (aumentándoa a 9.629.091 km²). E, de novo, en 2007, EE.UU. engadiu as augas territoriais á súa superficie total (aumentándoa a 9.833.517 km²). Durante este tempo, a superficie total de China mantívose inalterada. Noutras palabras, ningunhasuperficie de augas costeiras ou territoriais engadíuse á cifra total da superficie da China. Os Estados Unidos teñen unha superficie de augas costeiras de 109.362 quilómetros cadrados e unha área de auga territoriais de 195.213 km cadrados, para un total de 304.575 km² de espazo de auga adicional. Isto é máis grande que países enteiros como Italia, Nova Zelandia e Reino Unido. Engadindo esta cifra aos EE. UU. supera a China na valoración xa que as cifras de augas costeiras e territoriais da China son actualmente descoñecidas (sen publicacións oficiais) e, polo tanto, non se poden engadir á figura total da superfice da China.

  5. a superficie total dada é a da Encyclopædia Britannica e inclúe os territorios disputados non baixo o control da India pero reclamados pola India. A superficie total reclamada pola India, segundo a cifra dada polas Nacións Unidas e o goberno indio, totaliza 3.287.263 km².[11]
  6. Exclúe as reivindicacións sobre a Antártida Arxentina (969.000 km²), as Illas Malvinas (12.173 km²) e as Illas Xeorxia do Sur e Sandwich do Sur (3.903 km²).
  7. A superficie das augas internas é oficialmente 0[13] a pesar de que existen varias lagoas estacionais e permanentes na rexión (Lista de encoros de Alxeria). Antes de 2011, Sudán era o país máis grande de África, pero a secesión de Sudán do Sur levou a que a Alxeria convertésese no país máis grande de África.
  8. Un total de 1.755.636 km² de superficie terrestre están cubertos por xeo; a área libre de xeo equivale a 410.450 km².[14]
  9. 9,0 9,1 A porcentaxe de superficie de auga de Sudán antes da secesión de Sudán do Sur era de 5´18.
  10. Antes da independencia de Sudán do Sur en 2011, a superficie total de Sudán, segundo a fonte das Nacións Unidas, era 2.505.813 km². A figura actualizada que se mostra é da CIA.[1]
  11. A área dada é a partir dos datos de 2007 da CIA World Factbook.[1][9] O Anuario Demográfico das Nacións Unidas analiza unha cifra de 1.628.750 km², que se refire só á superficie terrestre.
  12. Excluindo o Triángulo Ilemi (14.000 km²).
  13. Inclúe datos para os territorios reclamados por Pakistán de Kashmir, Azad Kashmir (13.297 km²) e Gilgit–Baltistan (72.520 km²).[16] Excluír estes territorios produciría unha cifra de superficie de 796.095 km².
  14. Exclúe reclamacións na Antártida.
  15. 15,0 15,1 15,2 15,3 15,4 15,5 15,6 As cifras que aparecen nesta entrada tómanse daCIA.[1]
  16. A fonte proporciona a superficie da Francia metropolitana de 551.500 km² e enumera as rexións de ultramar por separado, cuxas superficies suman 89.179 km². Sumando estes dá o total que se mostra aquí para toda a República Francesa. A CIA informa o total de 643.801 km².[1] Outra fonte, o Instituto Nacional de Estatística e Estudos Económicos de Francia, dá unha cifra de superficie de 632.759 km².[17] (A CIA dá unha superficie de auga da Francia metropolitana de 1.530 km².)
  17. A cigra que se mostra inclúe a superficie de Somalilandia (137.600 km²), que é independente de facto de Somalia.
  18. A cifre que se mostra inclúe a superficie de Crimea (27.000 km²}), de facto controlada por Rusia, pero reclamada por Ucrania e internacionalmente recoñecida como parte dela.
  19. As cifras son as citadas pola Organización das Nacións Unidas para a Alimentación e a Agricultura.[18]
  20. Non inclúe o Sahara Occidental, mostrado por separado.
  21. A cifra mostrada é a partir dos datos de 2007 da CIA World Factbook.[1][9] A cifra das Nacións Unidas de 435.244 km² exclúe as tres provincias autónomas do Kurdistán iraquí.
  22. Inclúe as illas Åland (1.552 km² ).
  23. As cifras mostradas son da CIA World Factbook; os datos das Nacións Unidas refírense só ao continente. Todas as cifras exclúen as Svalbard, Jan Mayen e Illa Bouvet, mostradas por separado, e as reclamacións territoriais antárticas da Terra da Raíña Maud e da Illa Pedro I (243 km²).
  24. Pode incluír ou non as Illas Galápagos (7.880 km²). Os datos de 2007,[9] así como os datos actuais facilitados pola CIA, inclúen explicitamente as Galápagos e dá a cifra de 283.561 km².[1]
  25. A cifra total da superficie é a do Instituto Nacional de Estatística e Demografía de Burkina Faso (INSD).[19] A superficie de auga é a que informa a FAO[20] e a superficie de terra considérase a diferenza entre estas dúas cifras.
  26. O goberno dá a cifra total de 266.838 km².[21] CIA World Factbook ten unha superficie total de terra de 267.710 km². toda as cifras excluen a Niue, as Illas Cook e Tokelau, mostradas por separado, así como a reclamación antártica da Illa Ross.
  27. A administración está dividida entre Marrocos e a República Árabe Saharauí Democrática, os cales reclaman todo o territorio.
  28. Non inclúe as tres Dependencias da coroa (768 km²) e os 14 territorios de ultramar británicos (1.742.857 km²), mostrados por separado.
  29. Inclúe a parte dos altos do Golán (1.295 km²) ocupados por Israel.
  30. A superficie segundo o Bangladesh Bureau of Statistics é de 147.570 km².[22]
  31. A superficie total oficial de Benin pasou de 112.622 km² a 114.763 km² despois da resolución da disputa da Illa Lété en 2005.[23] A superficie de auga é a que informa a Organización das Nacións Unidas para a Alimentación e a Agricultura [24] e a superficie terrestre é a diferenza entre estas dúas cifras, redondeadas ao quilómetro cadrado máis próximo.
  32. A cifra que se mostra inclúe a superficie de Kosovo e Metohija, que é de facto independente de Serbia como República de Kosovo (10.887 km²). A superficie de Serbia sen Kosovo é de 77.474 km².[1]
  33. A cifra que se mostra inclúe a superficie da República de Artsakh (11.458 km²), que é de facto independente de Acerbaixán.
  34. A cifra mostrada inclúe as superficies de Abkhazia (8.660 km²)[26] e Osetia do Sur (3.900 km²), [27] ambas "de facto independentes de Xeorxia.
  35. A ONU dá unha superficie combinada para Svalbard e Jan Mayen de 62.422 km². As cifras separadas mostradas son da CIA World Factbook.[1]
  36. A cifra das Nacións Unidas inclúe só o país constitutivo de Dinamarca; todo o Reino de Dinamarca, incluíndo Groenlandia e as Illas Feroe, abrangue 222.0093 km² e sería o 12º.
  37. 37,0 37,1 37,2 Os datos para os Países Baixos son da Oficina Central de Estatísticas.[28] A fonte da superficie dos Países baixos europeos de 41.528 km² e enumera por separado os tres municipios especiais, cuxas superficies suman 322 km². Engadindo estes dá o total que se mostra aquí para todo o estado dos Países Baixos.[29] Engadindo os países constitutivos de Aruba, Curaçao e Sint Maarten, A superficie total do Reino dos Países Baixos abrangue 42.508 km².
  38. A cifra do anuario demográfico da ONU (41.277 km²) exclúe as áreas de bosques e comunidades estatais, Modelo:Elucidate Que equivale a 7'15 km². A cifra aquí é a partir dos datos de 2007.[9]
  39. A fonte da ONU non inclúe datos para a República de China en Taiwán. A cifra que se mostra é a partir dos datos estatísticos de 2012 do Ministerio do Interior, República de China. A CIA dá unha superficie total de 35.980 km². A superficie total da terra constitucional da República de China é de 11.420.000 km², que inclúe a actual Taiwán, Mongolia e China continental.[30]
  40. A cifra que se mostra inclúe a superficie de Transnistria (4.163 km²), que é de facto independente de Moldavia.
  41. As cifras mostradas son da CIA.[1] A cifra de 22.072 km² das Nacións Unidas e Israel comprende os altos do Golán (1.200 km²) e Xerusalén Leste (70 km²), que non son recoñecidos internacionalmente como parte de Israel.
  42. Nagorno-Karabakh é reclamado na súa totalidade por Acerbaixán e non ten recoñecemento internacional
  43. Kosovo é reclamado na súa totalidade por Serbia e ten un recoñecemento internacional limitado
  44. Inclúe a maior parte da non recoñecida pero "de facto" independente República Turca do Norte de Chipre (3.355 km²), a Zona desmilitarizada das Nacións Unidas en Chipre (346 km²) e Akrotiri e Dhekelia (254 km²).[1]
  45. Abkhazia é reivindicada na súa totalidade por Xeorxia e ten recoñecemento internacional limitado.
  46. A fonte da ONU non ten datos para as Terras Austrais e Antárticas Francesas. A cifra aquí indicada é o total de todas as superficies listadas separadamente no CIA World Factbook.[31]
  47. A CIA atribúe as superficies de Cisxordania e da Faixa de Gaza por separado con 5.860 km² e 360 km² respectivamente (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/we.html; https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gz.html). A cifra para Cisxordania inclúe a Xerusalén Leste e a zona desmilitarizada de Xerusalén, pero exclúe o Monte Scopus.[1]
  48. Transnistria é reclamada na súa totalidade por Moldavia, e ten un recoñecemento internacional limitado
  49. Osetia do Sur é reclamada na súa totalidade por Xeorxia, e ten un recoñecemento internacional limitado
  50. A República Turca do Norte de Chipre é un estado auto-declarado recoñecido só por Turquía.
  51. A cifra mostrada é da CIA World Factbook.[1] a cifra da ONUde 1.969 km² exclúe Agalega e Cargados Carajos.[9]
  52. O CIA World Factbook[1] e o ONU danlle unha superficie de 2.235 km², incluíndo Mayotte (374 km²), un departamento de ultramar de Francia.
  53. As illas Åland son unha rexión autónoma de Finlandía. Como rexión autónma de Finlandia, forman parte da Union Europea.
  54. Hai algúns lagos e regatos de superficie descoñecida.
  55. A cifra mostra os datos do CIA World Factbook,[1] e refírese só á superficie de terra. A cifra da ONU exclúe 84 km² de illas deshabitadas.
  56. A cifra que se mostra é a da CIA Factbook.[1] O valor da ONU de 539 km² refírese só á superficie habitable e exclúe a reserva forestal central do país.
  57. A superficie total de Santa Helena é de 122 km², Ascensión ten 88 km², e Tristan da Cunha ten 98 km².
  58. Niue, en libre asociación con Nova Zelandia, ten recoñecemento internacional limitado
  59. As Illas Cook, en libre asociación con Nova Zelandia, ten recoñecemento internacional limitado
  60. 60,0 60,1 Os datos son das estatísticas de 2007.[9]
  61. A ONU non ofrece información sobre o Territorio Británico do Océano Índico. A cifra dada aquí foi tomada do Factbook da CIA, e refírese só á superficie terrestre.[1]
  62. A cifra que se mostra é da CIA Factbook e inclúe Henderson, Ducie e a Illa Oeno.[1] A cifra das Nacións Unidas é de 5 km² e só inclúe superficie da illa Pitcairn, a única illa habitada do grupo.
  63. Current statistics: marzo de 2014 – Direcçāo dos Serviços de Cartografia e Cadastro Incluíndo o novo Campus Hengqin da Universidade de Macau
Referencias
  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 {{Cite web|url=http://www.Field[Ligazón morta] Listing – Area/The World Factbook/Central Intelligence Agency. Consultado o 26 de xullo de 2017.
  2. Central Intelligence Agency. "Definitions and notes: Location". The World Factbook. Government of the United States. Consultado o 30 de novembro de 2011. 
  3. Canada, Government of Canada, Statistics. "Land and freshwater area, by province and territory". www.statcan.gc.ca. Consultado o 2016-03-04. 
  4. Branch, Government of Canada, Fisheries and Oceans Canada, Communications. "Oceans". www.dfo-mpo.gc.ca. Consultado o 2016-03-04. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 "United States". Encyclopædia Britannica. Consultado o 2017-12-04. 
  6. "31 Years of CIA World Factbook". CIA. Consultado o 31 de xaneiro de 2014. 
  7. "IBGE: Official Territorial Area". 
  8. Geoscience Australia. "Area of Australia – States and Territories". Government of Australia. Consultado o 25 de novembro de 2011. 
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 9,6 "Total surface area as of 19 January 2007". United Nations Statistics Division. Consultado o 30 November 2011. 
  10. As cifras exclúen os territorios externos da Illa Norfolk, Illas Ashmore e Cartier, Illa de Nadal, Illas Cocos, Illas do Mar do Coral e Illa Heard e Illas McDonald,[8] cada unha mostrase por separado. Exclúe a reclamación do Territorio Antártico Australiano (5.896.500 km²). Os datos anteriores da ONU,[9] /> así como os datos actuais mostrados polo Banco Mundial e pola CIA
  11. "Area and Population". Government of India. Arquivado dende o orixinal o 26 de decembro de 2007. 
  12. Agency of Statistics of the Republic of Kazakhstan (ASRK). 2005. Main Demographic Indicators. Available at http://stat.gov.kz
  13. Global Forest Resources Assessment 2015: Country Report Algeria (PDF) (Informe) (en francés). FAO. p. 12. Consultado o 29 de decembro de 2015. 
  14. "Surface area (sq. km)". United Nations: World Development Indicators. Consultado o 27 August 2012. 
  15. "Indonesia". The World Factbook. CIA. Arquivado dende o orixinal o 10 de decembro de 2008. Consultado o 18 de xuño de 2015. 
  16. "GeoHive – Pakistan population statistics". Arquivado dende o orixinal o 2013-04-06. 
  17. Subdivisions, surface area and population of the French Republic, National Institute for Statistics and Economic Studies, accessed 11 de marzo de 2011.
  18. Global Forest Resources Assessment 2015: Country Report Botswana (PDF) (Informe). FAO. p. 14. Consultado o 29 de decembro de 2015. 
  19. "Quelques chiffres clefs du Burkina Faso". Annuaire statistique 2013 (PDF) (Informe) (en francés). INSD. decembro de 2014. p. 413. Consultado o 29 de decembro de 2015. 
  20. Global Forest Resources Assessment 2015: Country Report Burkina Faso (PDF) (Informe) (en francés). FAO. p. 28. Consultado o 29 de decembro de 2015. 
  21. The New Zealand Land Cover Database, New Zealand Ministry for the Environment. Updated 1 de xullo de 2009.
  22. "Bangladesh Bureau of Statistics". Bangladesh Bureau of Statistics. Arquivado dende o orixinal o 4 September 2011. Consultado o 31 August 2011. 
  23. "La superficie du Bénin pase de 112´622 km² a 113´440 km²" (en francés). 15 de agosto de 2007. Consultado o 29 de decembro de 2015. 
  24. [http: //www.fao.org /3/a-az166f.pdf Avaliación Global de Recursos Forestales 2015: Informe País Benin] |url= incorrecto (Axuda) (PDF) (Informe) (en francés). FAO. p. 10. Consultado o 29 de decembro de 2015. 
  25. "Geography of Ireland". Arquivado dende o orixinal o 2009-11-24. Consultado o 2009-10-15. 
  26. Abkhazia na "Encyclopædia Britannica"
  27. Osetia do Sur no dicionario inglés do mundo
  28. Modelo desbotado. Use un dos modelos de citas no lugar deste marcador.
  29. Modelo desbotado. Use un dos modelos de citas no lugar deste marcador.
  30. "1.1 Number of Villages, Neighborhoods, Households and Resident Population" (PDF). Ministry of the Interior – Republic of China (Taiwan). Consultado o 8 de xuño de 2012. 
  31. French Southern and Antarctic Lands, CIA Factbook, as of 29 de decembro de 2010.
  32. "Survey and Mapping Office – Circulars and Publications". 

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros Artigos[editar | editar a fonte]