Lista de obras de Tiziano

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura

Esta páxina contén unha táboa coas principais obras de Tiziano, seguido por unha lista onde se pode atopar, en orde cronolóxica, un crecente número de obras do pintor. A produción de Tiziano desenvólvese en preto de setenta anos de historia, de 1506 a 1576, e foi moi abondosa, case sempre por encargas. Neste artista, pódese observar o cambio que se produce no concepto de artista durante o Renacemento, que pasan de ser simples artesáns a figuras con gran recoñecemento social.

A temática da súas obras é moi ampla e variada pois retrata as principais figuras da época (reis, nobres etc.), realiza encargos para estamento eclesiástico (igrexas e mosteiros) e para a nobreza, pinta paisaxes ou escenas mitolóxicas onde amosa o clasicismo renacentista e anuncia algúns dos elementos do Barroco. A súa obra condénsase en tres temas xenéricos: os retratos, as escenas mitolóxicas e as representacións de temas relixiosos. Porén, estas categorías non son compartimentos estancos posto que, en múltiples ocasións, víronse mesturadas como nos casos dos retratos de personaxes recoñecibles dentro de escenas mitolóxicas ou relixiosas.

Case toda a súa obra consérvase nos grandes museos do mundo: no Museo do Prado (quizais colección máis importante polo número e calidade das obras), Museo do Louvre, Galería Uffizi, Mosteiro do Escorial e National Gallery de Londres.

As obras principais[editar | editar a fonte]

As principais obras de Tiziano[1], con imaxe. As obras atribuídas a Tiziano, cunha participación máis ou menos directa e con maior ou menor seguridade dos críticos son máis de cincocentas.

Cadro Título Data Tamaño

(en cm.)

Técnica e soporte Lugar de conservación País
Kmska Titiaan - Jacopo Pesaro bisschop van Paphos voorgesteld door paus Alexander VI Borgia aan de heilige Petrus - 28-02-2010 13-56-55.jpg Jacopo Pesaro, bispo de Pafos, é presentado polo papa Alexandre VI a San Pedro 1503-1506 circa 145×183 Óleo sobre lenzo Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

(Antuerpen)

Belgio 

Bélxica

Tizian 013.jpg Concerto 1506-1507 circa 86,5×123,5 Óleo sobre lenzo Galleria Palatina (Florencia) Italia 

Italia

Titian - Portrait of a Lady ('La Schiavona') - Google Art Project.jpg
Retrato de muller chamada A Schiavona h. 1509-1510 117 x 97 cm Óleo sobre lenzo National Gallery (Londres) Regno Unito 

Reino Unido

Vecellio di Gregorio Tiziano - La Vergine e il Bambino, tra San Antonio de Padova e San Rocco.jpg
Virxe co Neno, entre San Antonio de Padua e San Roque h. 1510 92 x 133 cm Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid) Spagna

España

Fiesta campestre.jpg Concerto campestre

(atribuído a Giorgione)

1510 circa 118×138 Óleo sobre lenzo Museo do Louvre (París) Francia 

Francia

Titian - St Mark Enthroned with Saints - WGA22765.jpg
San Marcos no trono 1510-1511 circa 218×149 Óleo sobre táboa Basílica de Santa Maria della Salute

(Venecia)

Italia 

Italia

Titian - Portrait of a man with a quilted sleeve.jpg Retrato de Ariosto 1510 circa 81,2×66,3 Óleo sobre táboa National Gallery (Londres) Regno Unito 

Reino Unido

Tiziano, The Miracle of the Jealous Husband.jpg Milagre do marido celoso 1511 340×207 Pintura mural ao fresco Scuola del Santo (Padua) Italia 

Italia

Tiziano, The Healing of the Wrathful Son.jpg
Milagre do fillo irascible 1511 340×207 Pintura mural ao fresco Scuola del Santo (Padua) Italia 

Italia

Tiziano, The Miracle of the Newborn Child.jpg Milagre do recentemente nado 1511 340×355 Pintura mural ao fresco Scuola del Santo (Padua) Italia Italia
Tizian 032.jpg
Muller diante do espello h. 1511-1515 96 × 76 cm Óleo sobre lenzo Museo do Louvre (París) Francia 

Francia

Tizian 046.jpg Virgen co Neno

(coñecida como a Virxe Xitana)

1512 circa 68,8×83,8 Óleo sobre lenzo Kunsthistorisches Museum (Viena) Austria 

Austria

Tiziano, tre età dell'uomo 01.jpg Alegoría das tres idades da vida 1512 circa 106×182 Óleo sobre lenzo National Gallery of Scotland (Edimburgo) Regno Unito 

Reino Unido

Titian - Noli me Tangere - Google Art Project.jpg
Noli me tangere 1514 circa 109 x 91 cm Óleo sobre lenzo National Gallery (Londres) Regno Unito 

Reino Unido

Portrait of a Man MET DT2774.jpg
Retrato dun home 1515 circa 50,2 x 45,1 cm Óleo sobre lenzo National Gallery of Art (Nova York) Stati Uniti 

Estados Unidos

Tizian 029.jpg Amor Sacro e Amor Profano 1515 circa 118×279 Óleo sobre lenzo Galleria Borghese (Roma) Italia 

Italia

Tiziano - Flora - Google Art Project.jpg Flora 1515 circa 79×63 Óleo sobre lenzo Galleria degli Uffizi (Florencia) Italia 

Italia

Tiziani, assunta 01.jpg A Asunción 1516–1518 circa 690×360 Óleo sobre lenzo Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari (Venecia) Italia 

Italia

Worship of Venus titian.jpg Festa degli amorini 1518-1519 172×175 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid) Spagna

España

Frari (Venice) nave left - Altar of Madona di Ca'Pesaro.jpg Pala Pesaro 1519–1526 circa 478×268 Óleo sobre lenzo Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari (Venecia) Italia 

Italia

Tiziano, pala gozzi 01.jpg Pala Gozzi 1520 312×215 Óleo sobre táboa Pinacoteca civica Francesco Podesti (Ancona) Italia 

Italia

Polittico averoldi 01.jpg Polittico Averoldi 1520–1522 circa 278×292 Óleo sobre lenzo Collegiata dei Santi Nazaro e Celso (Brescia) Italia 

Italia

Tizian 071.jpg Retrato de Vincenzo Mosti 1520 circa 85×67 Óleo sobre lenzo Galleria Palatina (Venecia) Italia 

Italia

Titien-homme-au-gant-Louvre.jpg Home da luva 1523 circa 100×89 Óleo sobre lenzo Museo do Louvre (París) Francia 

Francia

Titian - Bacchus and Ariadne - Google Art Project.jpg Baco e Ariadna 1520–1523 circa 175×190 Óleo sobre lenzo National Gallery (Londres) Regno Unito 

Reino Unido

Titian Bacchanal 1523 1524.jpg A bacanal dos Andrios 1523-1524 circa 175×193 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid) Spagna

España

Tizian 028.jpg Deposición de Cristo 1525 circa 148×212 Óleo sobre lenzo Museo do Louvre (París) Francia 

Francia

Tiziano, federico II gonzaga.jpg Retrato de Federico II Gonzaga 1525–1528 circa 125×99 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid) Spagna

España

La Vierge au Lapin à la Loupe.jpg Madonna del Coniglio 1530 71×85 Óleo sobre lenzo Museo do Louvre (París) Francia 

Francia

Tizian 081.jpg Retrato de Carlos V co can 1532–1533 circa 192×111 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid) Spagna

España

Tizian 056.jpg Retrato de Isabella d'Este 1534–1536 circa 102×64 Óleo sobre lenzo Kunsthistorisches Museum (Viena) Austria 

Austria

Presentation of the Virgin by Titian - Accademia - Venice 2016.jpg Presentazione di Maria al Tempio 1534–1538 circa 345×775 Óleo sobre lenzo Gallerie dell'Accademia (Venecia) Italia 

Italia

Tizian 055.jpg Retrato de Eleonora Gonzaga Della Rovere 1536-1538 circa 114×103 Óleo sobre lenzo Galleria degli Uffizi (Florencia) Italia 

Italia

Titian - Portrait of Francesco Maria della Rovere, Duke of Urbino - WGA22982.jpg Retrato di Francesco Maria Della Rovere 1536-1538 circa 114×103 Óleo sobre lenzo Galleria degli Uffizi (Florencia) Italia 

Italia

Tizian 102.jpg Venus de Urbino 1538 119×165 Óleo sobre lenzo Galleria degli Uffizi (Florencia) Italia 

Italia

Pietro Bembo - Titian.jpg Retrato de Pietro Bembo 1540 94,3×76,5 Óleo sobre lenzo National Gallery of Art (Nova York) Stati Uniti 

Estados Unidos

Accademia - St John the Baptist by Titian Cat314.jpg San Xoán Bautista 1540 circa 201×134 Óleo sobre lenzo Gallerie dell'Accademia (Venecia) Italia 

Italia

Titian - The Young Englishman - WGA22953.jpg Retrato anónimo

(chamado O home do guante)

1545 circa 111×97 Óleo sobre lenzo Galleria Palatina (Florencia) Italia 

Italia

The Marquis of Vasto addressing his troops.jpg Allocuzione di Alfonso d'Avalos 1540–1541 circa 223×165 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid) Spagna

España

Titian - Christ crowned with Thorns - Louvre.jpg Incoronazione di spine 1542–1544 circa 303×180 Óleo sobre lenzo Museo do Louvre (París) Francia 

Francia

Tizian Portrait of Ranuccio Farnese.jpg Ritratto di Ranuccio Farnese 1542 89,7×73,6 Óleo sobre lenzo National Gallery of Art

(Washington D.C.)

Stati Uniti 

Estados Unidos

Ritratto del Doge Andrea Gritti - Tiziano 059.jpg Ritratto del doge Andrea Gritti 1543 circa 133,3×103,2 Óleo sobre lenzo National Gallery of Art

(Washington D.C.)

Stati Uniti 

Estados Unidos

Tizian 104.jpg Ritratto votivo della famiglia Vendramin 1543-1547 206×301 Óleo sobre lenzo National Gallery (Londres) Regno Unito 

Reino Unido

Tizian 011.jpg Danae 1546 120×172 Óleo sobre lenzo Museo di Capodimonte (Nápoles) Italia 

Italia

Tizian 069.jpg Retrato de Pietro Aretino 1545 circa 98×78 Óleo sobre lenzo Galleria Palatina (Venecia) Italia 

Italia

Tycjan Cud zesłania Ducha Świętego.JPG Pentecostés 1546 circa 570×260 Óleo sobre lenzo Basilica di Santa Maria della Salute (Venecia) Italia 

Italia

Tizian 068.jpg Paulo III e os seus sobriños Alessandro e Ottavio Farnese 1545-1546 210×174 Óleo sobre lenzo Museo di Capodimonte (Nápoles) Italia 

Italia

Cardinal Farnese.jpg Retrato do cardeal Alessandro Farnese 1543-1546 circa 98×75 Óleo sobre lenzo Museo di Capodimonte (Nápoles) Italia 

Italia

Carlos V en Mühlberg, by Titian, from Prado in Google Earth.jpg Retrato de Carlos V a cabalo en Mühlberg 1548 332×279 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid) Spagna

España

Interior of Chiesa dei Gesuiti (Venice) - left nave - The Martyrdom of St Lawrence - Titian.jpg Martirio de san Lourenzo 1548-1557 500×280 Óleo sobre lenzo Igrexa de Santa Maria Assunta detta I Gesuiti (Venecia) Italia 

Italia

Tizian 031.jpg San Giovanni l'Elemosiniere 1550 circa 229×156 Óleo sobre lenzo Igrexa de San Giovanni Elemosinario (Venecia) Italia 

Italia

Tizian 084.jpg Retrato de Filipe II 1550-1551 193×111 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid) Spagna

España

Tizian 100.jpg Venus con organista e Cupido 1550-1551 circa 148×217 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid) Spagna

España

Tizian 098.jpg Venus e Adonis 1553 186×207 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid) Spagna

España

Titian Venus Mirror (furs).jpg Venus no espello 1555 circa 124,5×105,5 Óleo sobre lenzo National Gallery of Art

(Washington D.C.)

Stati Uniti 

Estados Unidos

Titian - Diana and Actaeon - 1556-1559.jpg Diana e Atteone 1556–1559 190,3×207 Óleo sobre lenzo National Gallery of Scotland (Edimburgo) Regno Unito 

Reino Unido

Titian - Crucifixion - WGA22823.jpg A crucifixión 1558 371×197 Óleo sobre lenzo Igrexa de San Domenico Italia 

Italia

Tizian 026.jpg O enterro de Cristo 1559 137×175 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid) Spagna

España

Tizian 085.jpg Rapto de Europa 1559–1562 185×205 Óleo sobre lenzo Isabella Stewart-Gardner Museum (Boston) Stati Uniti 

Estados Unidos

San Salvador Interno - Annunciazione del Signore Tiziano.jpg A Anunciación 1560-1565 circa 410×240 Óleo sobre lenzo Chiesa di San Salvador Italia 

Italia

Self-portrait of Titian.jpg Autoretrato 1562 circa 96×72 Óleo sobre lenzo Gemäldegalerie Germania 

Alemaña

Tizian 009.jpg Magdalena penitente 1565 circa 118×97 Óleo sobre lenzo Museo do Hermitage

(San Petersburgo)

Russia 

Rusia

Titian - Venus Blindfolding Cupid - WGA22908.jpg Venere che benda Amore 1565 circa 118×185 Óleo sobre lenzo Galleria Borghese

(Roma)

Italia 

Italia

Tizian - Danae receiving the Golden Rain - Prado.jpg
Dánae recibindo a choiva de ouro 1565 129,8 cm × 181,2 cm Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid) Spagna

España

Tizian 090FXD.jpg
Autorretrato 1567 circa 86 × 65 cm Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid) Spagna

España

Tizian 067.jpg Retrato de Jacopo Strada 1567–1568 circa 125×95 Óleo sobre lenzo Kunsthistorisches Museum (Viena) Austria 

Austria

Titian - The Flaying of Marsyas.jpg O castigo de Marsias 1570-1576 circa 212×207 Óleo sobre lenzo Museo Estatal (Kroměříž) Rep. Ceca 

Rep. Checa

The Crowning with Thorns by Titian - Alte Pinakothek - Munich - Germany 2017.jpg A coroación de espiñas

(homónima da de 1543-1544, exposta no Louvre)

1570–1576 circa 280×181 Óleo sobre lenzo Alte Pinakothek (Múnic) Germania 

Alemaña

Titian - St Sebastian - WGA22844.jpg San Sebastián 1570 circa 212×116 Óleo sobre lenzo Museo do Hermitage

(San Petersburgo)

Russia 

Rusia

Tizian 092.jpg Tarquinio e Lucrecia 1576 114×100 Óleo sobre lenzo Gemäldegalerie der Akademie der Bildenden Kunst (Viena) Austria 

Austria

Tycjan Doża Antonio Grimani.jpg O Dogo Antonio Grimani en adoración perante a Fe 1575-1576 circa 365×500 Óleo sobre lenzo Palazzo Ducale (Venecia) Italia 

Italia

Titian - Spain Succouring Religion - WGA22843.jpg A Relixión socorrida por España 1575 circa 168×168 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid) Spagna 

España

Accademia - Pietà by Titian.jpg Pietà 1576 circa 351×389 Óleo sobre lenzo Gallerie dell'Accademia (Venecia) Italia 

Italia

Notas[editar | editar a fonte]

  1. A elección está baseado nas obras do popular como I Classici dell'arte, Rizzoli, e I geni dell'arte, Mondadori.

Véxase tamén[editar | editar a fonte]