Lista de municipios de Bélxica con vieiras no escudo

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura
Vieira na catedral de Tournai, Bélxica

Este artigo contén a lista dos escudos municipais con representación de vieiras en Bélxica.

Esta lista inclúe os brasóns oficiais municipais de Bélxica con representacións dunha ou varias vieiras (dúas especies de bivalvos moi relacionadas, ambas pertencentes ao xénero Pecten[1]). A cuncha fai referencia a Santiago, por iso a tamén é coñecida como o símbolo dos peregrinos, especialmente da peregrinación do Camiño de Santiago. Os peregrinos da Idade Media utilizaban a vieira para sacar auga dos ríos e fontes; un costume estendido era o de continuar até ao Cabo Fisterra ou outras vilas costeiras para recoller unha vieira do mar. Levada como sinal de peregrinación na banda do sombreiro ou no cinto, a cuncha era máis que un recordo, ao regresar a casa era garantía do respecto pola viaxe feita.[2]

Rexión flamenga[editar | editar a fonte]

Rexión flamenga
Flemish Region in Belgium.svg Localización de Flandres en Bélxica
Flandres, tamén coñecida como Rexión Flamenga é unha das tres rexións do reino de Bélxica. Atópase na parte norte e é o fogar da gran maioría dos belgas de fala neerlandesa que se chaman flamengos.
Blason ville be Berlare.svg Berlare
Blason ville bel Bertem.svg Bertem
No escudo de armas cuartelado de ouro e azul no primeiro campo unha cruz vermella de Sautor e un pentafolio vermello con centro azul no cuarto campo. O segundo panel mostra un chevrón dourado acompañado de tres peras douradas e colocado fronte a tres cunchas (2:1) no terceiro campo.[3]
Coat of arms of Heusden-Zolder.jpg Heusden Zolder
WapenschildJabbeke.png Jabbeke
Kapellen wapen.svg Kapellen (Antuerpen), ver [1]
Knokke-Heist wapen.svg Knokke-Heist
Blason ville be Leisele (Flandre-Occidentale).svg Leisele
Wapen lissewege.jpg Lissewege
Blason ville be Lovendegem.svg Lovedegem
Blason ville be Lovendegem (avec ornements).svg ... con adornos

Rexión valoa[editar | editar a fonte]

Rexión valoa
Walloon Region in Belgium.svg Localización de Valonia en Bélxica
A Rexión Valoa é unha das tres rexións de Bélxica. A poboación é predominantemente francófona nativa, con falantes de alemán no extremo leste. A capital é Namur. Xeograficamente, Valonia abrangue a metade sur de Bélxica.
Héraldique Ville be Beyne-Heusay.svg Beyne-Heusay
Blason ville BE Brunehaut.svg Brunehaut
Blason ville BE Lasne.svg Lasne
Blason ville BE Ottignies-Louvain-la-Neuve.svg Ottignies-Louvain-la-Neuve
Os catro distritos están representados no cuarto signo. O primeiro campo en ouro está dividido por unha banda azul (familia de Spangen) e representa a Ottignies e Mousty. O segundo mostra o brasón da familia Colopma en azul acompañado dunha banda de ouro acompañada de dúas pombas de prata divididas oblicuamente con oito Taus no bordo dourado e representa a Céroux. O terceiro, de cor azul, mostra unha cruz de ouro e catro cunchas de ouro; é o escudo de Anne-Josèphe de la Croix, abadesa de Florival 1733-1749, e estaba situado no muro dunha granxa no que hoxe é Louvain-la-Neuve. O cuarto en ouro mostra tres toques vermellos para a cal. O escudo da cidade engadiuse no século XVIII. Oficializado en decembro de 1991.
Blason Rouvroy (Lux).svg Rouvrey
Troisponts wapen.svg Trois Ponts
Blason Vaux-sur-Sûre.svg Vaux-sur-Sûre

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Rey, Manuel (2018-09-13). "A vieira xacobea non é a galega: é a mediterránea". GCiencia. Consultado o 2022-04-16. 
  2. Heras, Ignacio Iñarrea Las (2021-11-16). "El vakner del peregrino armenio Mártir (siglo XV): una perspectiva sobre la presencia de la fauna jacobea en la literatura francesa". Revista de Filología Románica (en castelán) 38: 159–179. ISSN 1988-2815. doi:10.5209/rfrm.78814. 
  3. Descricióndo escudo na páxina web do concello de Bertem (ndl.); consultado o 20 de maio de 2017

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Artigo principal: Lista de escudos coa vieira.

Outros artigos[editar | editar a fonte]