Lista de montañas lunares

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á busca

Esta é unha lista incompleta de montañas lunares.

Montañas[editar | editar a fonte]

Estas son montañas illadas, tamén chamadas macizos. Son chamadas Mons, polo nome latino dos montes.

Nome Coordenadas Diámetro Altura Orixe do nome
Mons Agnes 18°36′N 5°18′L / 18.6, 5.3 1 km   Nome feminino grego
Mons Ampère 19°00′N 4°00′O / 19.0, -4.0 30 km 3.0 km André-Marie Ampère (1775-1836), físico.
Mons André 5°12′N 120°36′L / 5.2, 120.6 10 km   Nome masculino francés.
Mons Ardeshir 5°00′N 121°00′L / 5.0, 121.0 8 km   Ardashir, emperador persa.
Mons Argaeus 19°00′N 29°00′L / 19.0, 29.0 61 km 2.5 km Monte Erciyes, Turquía
Mons Blanc 45°00′N 1°00′L / 45.0, 1.0 25 km 3.6 km Mont Blanc, os Alpes
Mons Bradley 22°00′N 1°00′L / 22.0, 1.0 30 km 4.2 km James Bradley (1693-1762), astrónomo
Mons Delisle 29°30′N 35°48′O / 29.5, -35.8 30 km   Nomeado como o próximo cráter Delisle
Mons Dieter 5°00′N 120°12′L / 5.0, 120.2 20 km   Nome masculino alemán
Mons Dilip 5°36′N 120°48′L / 5.6, 120.8 2 km   Nome masculino indio
Mons Esam 14°36′N 35°42′L / 14.6, 35.7 8 km   Nome masculino árabe
Mons Ganau 4°48′N 120°36′L / 4.8, 120.6 14 km   Nome masculino africano
Mons Gruithuisen Delta 36°00′N 35°54′O / 36.0, -35.9 20 km   Nomeado como o próximo cráter Gruithuisen
Mons Gruithuisen Gamma 36°36′N 40°30′O / 36.6, -40.5 20 km   Nomeado como o próximo cráter Gruithuisen
Mons Hadley 26°30′N 4°42′L / 26.5, 4.7 25 km 4.6 km John Hadley, inventor
Mons Hadley Delta 25°48′N 3°48′L / 25.8, 3.8 15 km 3.5 km Nomeado como a próxima Montaña Hadley
Mons Hansteen 12°06′S 50°00′O / -12.1, -50.0 30 km   Nomeado como o próximo cráter Hansteen
Mons Herodotus 27°30′N 53°00′O / 27.5, -53.0 5 km   Nomeado como o próximo cráter Herodotus
Mons Huygens 20°00′N 2°54′O / 20.0, -2.9 40 km 4.7 km Christian Huygens, astrónomo
Mons A Hire 27°48′N 25°30′O / 27.8, -25.5 25 km 1.5 km Philippe da Hire, astrónomo
Mons Maraldi 20°18′N 35°18′L / 20.3, 35.3 15 km 1.3 km Nomeado como o próximo cráter Maraldi
Mons Mouro 12°00′S 19°42′O / -12.0, -19.7 10 km   Antonio Lazzaro Mouro, científico
Mons Penck 10°00′S 21°36′L / -10.0, 21.6 30 km 4.0 km Albrecht Penck, geógrafo
Mons Pico 45°42′N 8°54′O / 45.7, -8.9 25 km 2.0 km Nomeado como a palabra castelá Pico
(posiblemente por Teide, o Pico de Tenerife)
Mons Piton 40°36′N 1°06′O / 40.6, -1.1 25 km 2.3 km Monte Piton, Tenerife
Mons Rümker 40°48′N 58°06′O / 40.8, -58.1 70 km 0.5 km Karl Ludwig Christian Rümker, astrónomo
Mons Usov 12°00′N 63°00′L / 12.0, 63.0 15 km   Mikhail A. Usov, geólogo
Mons Vinogradov 22°24′N 32°24′O / 22.4, -32.4 25 km 1.4 km Aleksandr Pavlovich Vinogradov,

químico (antigamente coñecido como Mons Euler)

Mons Vitruvius 19°24′N 30°48′L / 19.4, 30.8 15 km 2.3 km Nomeado como o próximo cráter Vitruvius
Mons Wolff 17°00′N 6°48′O / 17.0, -6.8 35 km 3.5 km Barón Christian von Wolff, filósofo

Cordilleiras[editar | editar a fonte]

Nome Coordenadas Lonxitude Orixe do nome
Montes Agricola 29°06′N 54°12′O / 29.1, -54.2 141 km Georgius Agricola, científico
Montes Alpes 46°24′N 0°48′O / 46.4, -0.8 281 km Nome latino dos Alpes, Europa
Montes Apenninus 18°54′N 3°42′O / 18.9, -3.7 401 km Nome latino dos Apeninos, Italia
Montes Archimedes 25°18′N 4°36′O / 25.3, -4.6 163 km Nomeado como o próximo cráter Archimedes
Montes Carpatus 14°30′N 24°24′O / 14.5, -24.4 361 km Nome latino dos Cárpatos, Europa
Montes Caucasus 38°24′N 10°00′L / 38.4, 10.0 443 km Nome latino das Montañas do Cáucaso, Europa
Montes Cordillera 17°30′S 81°36′O / -17.5, -81.6 3025 km Nomeado como a palabra castelá Cordillera (anel de 963 km de diámetro)
Montes Haemus 19°54′N 9°12′L / 19.9, 9.2 560 km Nome grego dos Montes Balcáns
Montes Harbinger (en:Montes Harbinger) 27°00′N 41°00′O / 27.0, -41.0 90 km Presaxio do amencer para o cráter Aristarchus

(nomeado como a palabra inglesa Harbinger (Presaxio))

Montes Xura 47°06′N 34°00′O / 47.1, -34.0 422 km Como os Montes Xura, Europa
Montes Pyrenaeus 15°36′S 41°12′L / -15.6, 41.2 164 km Nome latino dos Pireneos, Europa
Montes Recti 48°00′N 20°00′O / 48.0, -20.0 90 km Latín para cordilleira recta
Montes Riphaeus (en:Montes Riphaeus) 7°42′S 28°06′O / -7.7, -28.1 189 km Nome grego dos Montes Urales, Rusia
Montes Rook 20°36′S 82°30′O / -20.6, -82.5 2142 km Lawrence Rooke, astrónomo (anel de 682 km de diámetro)
Montes Secchi (en:Montes Secchi) 3°00′N 43°00′L / 3.0, 43.0 50 km Nomeadas como o próximo cráter Secchi
Montes Spitzbergen 35°00′N 5°00′O / 35.0, -5.0 60 km Illas Spitsbergen (Picos Filosos en alemán)
Montes Taurus 28°24′N 41°06′L / 28.4, 41.1 172 km Nome latino dos Montes Tauros, Asia Menor
Montes Teneriffe 47°06′N 11°48′O / 47.1, -11.8 112 km Illa de Tenerife

A lonxitude das cordilleiras é unha referencia aproximada á distancia entre os seus puntos extremos. No caso particular de Montes Cordillera e dos Montes Rook (en ambos os casos dispostos en forma de anel ao redor do Mare Orientale), consignouse a lonxitude das circunferencias que describen.

As alturas non son consistentes en toda a literatura. Na década de 1960 o Exército Estadounidense usou unha elevación relativa (posición do nivel cero) de 1.737.988 metros desde o centro lunar. Na década de 1970, a Axencia de Mapeo de Defensa usou unha posición relativa de 1.730.000 metros e a misión Clementine, usou unha de 1.737.400 metros.

Punto máis alto da Lúa

O Punto máis alto da Lúa (denominado Selenean summit en inglés), alcanza unha cota de 10.786 m por encima da superficie media da Lúa. Está localizado no sector nororiental do brocal do cráter Engel'gardt, polo que curiosamente non coincide con ningunha formación designada como montaña. Foi estabelecido polo equipo de científicos da misión LRO en 2010.

Nome Coordenadas Altura Orixe do nome
Punto máis alto da Lúa (Selenean summit) 5°24′45″N 158°38′01″O / 5.4125, -158.6335 (Selenean summit) 10,786 km (Sen epónimo)

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]