Lista de monarcas de Prusia

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura

Esta é unha lista de monarcas de Prusia. A Casa de Hohenzollern gobernou o estado xermánico de Prusia desde a súa creación en 1525 como o Ducado de Prusia. O ducado desenvolveuse a partir do Estado da Orde Teutónica, un estado cruzado católico e teocrata localizado xunto a costa leste do Mar Báltico. Os Cabaleiros Teutónicos estaban baixo o liderado dun Gran-Mestre, co último deles, Alberte, converténdose para o protestantismo e secularizando as terras que tornarían-se o Ducado de Prusia.

O estado orixinalmente era vasalo do Reino da Polonia, resultado dos termos da Homenaxe Prusiana onde Alberte recibiu o ducado despois da Guerra Polaco-Teutónica. Prusia pasou para unha rama distinta dos Hohenzollern en 1618, que tamén reinaban como Electores de Brandeburgo no Sacro Imperio Romano-Xermánico, cos dous estados sendo chamados historicamente de Brandeburgo-Prusia. O Reino de Prusia foi oficialmente estabelecido en 1701 por Federico I. Por motivos diplomáticos, os monarcas eran chamados "Rei en Prusia" até 1772 por aínda deberen vasalaxe ao emperador como electores. Mentres o estado prusiano crecía a través de guerras e manobras diplomáticas, ficou aparente que el era máis poderoso que o imperio. Tras a Guerra Franco-Prusiana en 1871, o rei Guillerme I foi coroado Emperador Alemán. A partir de entón o Reino de Prusia mantén status de estado constituínte do Imperio Alemán. Todos os emperadores do Imperio Alemán tamén foron reis de Prusia.

Monarcas de Prusia[editar | editar a fonte]

Ducado[editar | editar a fonte]

Nome Retrato Nacemento Matrimonio(s) Morte
Alberte
10 de abril de 1525 –
20 de marzo de 1568
Lucas Cranach d.Ä. - Bildnis des Markgrafen Albrecht von Brandenburg-Ansbach (Herzog Anton Ulrich-Museum).jpg 17 de maio de 1490
fillo de Federico I de Brandeburgo-Ansbach e Sofia Jagelao
Dorotea de Dinamarca
1526
6 fillos
20 de marzo de 1568
77 anos
Ana Maria de Brunsvique-Luneburgo
1550
2 fillos
Alberte Federico
20 de marzo de 1568 –
28 de agosto de 1618
Heinrich Bollandt Albert Frederick Duke of Prussia.jpg 7 de maio de 1553
filo de Alberte e Ana Maria de Brunsvique-Luneburgo
Maria Leonor de Cleves
1573
7 fillos
18 de agosto de 1618
65 anos
Xoán Sexismundo
28 de agosto de 1618 –
23 de decembro de 1619
Johann Sigismund Grunewald.jpg 8 de novembro de 1572
fillo de Xoaquín III Frederico, Elector de Brandeburgo e Catarina de Brandeburgo-Küstrin
Ana de Prusia
20 de outubro de 1594
8 fillos
23 de decembro de 1619
47 anos
Xurxo Guillerme
23 de decembro de 1619
– 1 de decembro de 1640
GeorgWilhelm.1635.Ausschnitt.JPG 13 de novembro de 1595
fillo de Xoán Sexismundo e Ana de Prusia
Isabel Carlota do Palatinado
1616
3 fillos
1 de decembro de 1640
45 anos
Federico Guillerme
1 de decembro de 1640
– 29 de abril de 1688
Kurfürst Friedrich Wilhelm von Brandenburg 4.jpeg 16 de febreiro de 1620
fillo de Xurxo Guillerme e Isabel Carlota do Palatinado
Luísa Henriqueta de Nassau
7 de decembro de 1646
6 fillos
29 de abril de 1688
68 anos
Sofia Dorotea de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
13 de xuño de 1668
7 fillos
Federico
29 de abril de 1688 –
18 de xaneiro de 1701
Frederick I of Prussia (cropped).jpg 11 de xuño de 1657
fillo de Federico Guillerme e Luísa Henriqueta de Nassau
Isabel Henriqueta de Hesse-Cassel
13 de agosto de 1679
1 filla
25 de febreiro de 1713
55 anos
Sofia Carlota de Hanover
8 de outubro de 1684
2 fillos
Sofia Luísa de Mecklemburgo-Schwerin
28 de novembro de 1708
sen fillos

Reino[editar | editar a fonte]

Nome Retrato Nacemento Matrimonios(s) Morte
Federico I
18 de janeiro de 1701 –
25 de fevereiro de 1713
Antoine Pesne; Frederik I von Preußen.jpg 11 de junho de 1657
fillo de Federico Guillerme e Luísa Henriqueta de Nassau
Isabel Henriqueta de Hesse-Cassel
13 de agosto de 1679
1 filha
25 de fevereiro de 1713
55 anos
Sofia Carlota de Hanover
8 de outubro de 1684
2 fillos
Sofia Luísa de Mecklemburgo-Schwerin
28 de novembro de 1708
sen fillos
Federico Guillerme I
25 de febreiro de 1713
– 31 de maio de 1740
Friedrich Wilhelm I 1713.jpg 14 de agosto de 1688
fillo de Federico I e Sofia Carlota de Hanover
Sofia Dorotea de Hanover
28 de novembro de 1706
14 fillos
31 de maio de 1740
51 anos
Federico II
31 de maio de 1740 –
17 de agosto de 1786
Friedrich II. (Pesne).jpg 24 de xaneiro de 1712
fillo de Federico Guillerme I e Sofia Dorotea de Hanover
Isabel Cristina de Brunsvique-Volfembutel
12 de xuño de 1733
sem fillos
17 de agosto de 1786
74 anos
Federico Guillerme II
17 de agosto de 1786 –
16 de novembro de 1797
Friedrich Wilhelm II. (Schröder und Therbusch).jpg 25 de setembro de 1744
fillo de Augusto Guillerme de Prusia e Luísa de Brunsvique-Volfembutel
Isabel Cristina de Brunsvique-Volfembutel
14 de xullo de 1765
1 filla
16 de novembro de 1797
53 anos
Frederica Luísa de Hesse-Darmstadt
14 de xullo de 1769
7 fillos
Federico Guillerme III
16 de novembro de 1797
– 7 de xuño de 1840
Friedrich Wilhelm III of Prussia - Lawrence 1814-18.jpg 3 de agosto de 1770
fillo de Federico Guillerme II e Frederica Luísa de Hesse-Darmstadt
Luísa de Mecklemburgo-Strelitz
24 de decembro de 1793
9 fillos
7 de xuño de 1840
69 anos
Federico Guillerme IV
7 de xuño de 1840 –
2 de xaneiro de 1861
FWIV.jpg 15 de outubro de 1795
fillo de Federico Guillerme III e Luísa de Mecklemburgo-Strelitz
Isabel Luísa da Baviera
29 de novembro de 1823
sen fillos
2 de xaneiro de 1861
65 anos
Guillerme I
2 de xaneiro de 1861
– 9 de marzo de 1888
1879 Buelow Kaiser Wilhelm I anagoria.JPG 22 de marzo de 1797
fillo de Federico Guillerme III e Luísa de Mecklemburgo-Strelitz
Augusta de Saxe-Weimar
11 de xuño de 1829
2 fillos
9 de marzo de 1888
90 anos
Federico III
9 de marzo –
15 de xuño de 1888
Friedrich III.jpg 18 de outubro de 1831
fillo de Guillerme I e Augusta de Saxe-Weimar
Princesa Vitoria do Reino Unido
25 de xaneiro de 1858
8 fillos
15 de xuño de 1888
56 anos
Guillerme II
15 de xuño de 1888 –
9 de novembro de 1918
(abdicou)
Wilhelm II, Emperor of Germany - Cope 1895.jpg 27 de xaneiro de 1859
fillo de Federico III e Princesa Vitoria do Reino Unido
Augusta Vitoria de Schleswig-Holstein
27 de febreiro de 1881
7 fillos
4 de xuño de 1941
82 anos
Herminia Reuss de Greiz
5 de novembro de 1922
sen fillos

Pretendentes[editar | editar a fonte]

Nome Retrato Nascimento Casamento(s) Morte
Guillerme II
9 de novembro de 1918
– 4 de xuño de 1941
Bundesarchiv Bild 136-C0804, Kaiser Wilhelm II. im Exil.jpg 27 de xaneiro de 1859
fillo de Federico III e Princesa Vitoria do Reino Unido
Augusta Vitoria de Schleswig-Holstein
27 de febreiro de 1881
7 fillos
4 de xuño de 1941
82 anos
Herminia Reuss de Greiz
5 de novembro de 1922
sen fillos
Guillerme
4 de xuño de 1941 –
20 de xullo de 1951
Langhammer - Wilhelm von Preußen.jpg 6 de maio de 1882
fillo de Guillerme II e Augusta Vitoria de Schleswig-Holstein
Cecilia de Mecklemburgo-Schwerin
6 de junho de 1905
6 fillos
20 de xullo de 1951
69 anos
Luís Fernando
20 de xullo de 1951 –
29 de setembro de 1994
Louis ferdinand c1930.jpg 9 de novembro de 1907
fillo de Guillerme e Cecilia de Mecklemburgo-Schwerin
Kira Kyrillovna da Rusia
1938
7 fillos
29 de setembro de 1994
86 anos
Xurxo Federico
29 de setembro de 1994 –
presente
Georg Friedrich Prinz von Preussen.jpg 10 de xuño de 1976
fillo de Luís Fernando de Prusia e Donata de Castell-Rüdenhausen
Sofia de Isemburgo
25 de agosto de 2011
2 fillos

Liña de tempo[editar | editar a fonte]

Guillerme II de AlemañaFederico III da AlemañaGuillerme I da AlemañaFederico Guillerme IV de PrusiaFederico Guillerme III de PrusiaFederico Guillerme II de PrusiaFederico II de PrusiaFederico Guillerme I de PrusiaFederico I de PrusiaFederico Guillerme I de BradenburgoXurxo Guillerme I de BradenburgoXoán Sexismundo I de BradenburgoAlberto Frederico, Duque de PrusiaAlberte I de PrusiaReino de PrusiaDucado de Prusia

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]