Lista de mares lunares

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura
Cara visible da Lúa

Esta é unha listaxe dos maria (grandes e escuras chairas basálticas) da Lúa. Tamén se inclúe océanos e as súas variantes denominadas lacus, palus e sinus. O sistema de nomenclatura lunar moderna foi introducida no 1651 por Giovanni Batista Riccioli e o seu mapa da Lúa foi debuxado por Francesco Maria Grimaldi, ao que se lle dedicou o nome dun cráter.

Mares e océanos[editar | editar a fonte]

Mares lunares
Nome en latín Nome en galego Coordenadas Diámetro
Mare Anguis Mar da Serpe 22°36′N 67°42′L / 22.6, 67.7 (Mare Anguis) 150 km
Mare Australe Mar Austral 38°54′S 93°00′L / -38.9, 93.0 (Mare Australe) 603 km
Mare Cognitum Mar Coñecido 10°00′S 23°06′O / -10.0, -23.1 (Mare Cognitum) 376 km
Mare Crisium Mar da Crise 17°00′N 59°06′L / 17.0, 59.1 (Mare Crisium) 418 km
Mare Fœcunditatis Mar da Fertilidade 7°48′S 51°18′L / -7.8, 51.3 (Mare Fœcunditatis) 909 km
Mare Frigoris Mar do Frío 56°00′N 1°24′L / 56.0, 1.4 (Mare Frigoris) 1596 km
Mare Humboldtianum Mar de Alexander von Humboldt 56°48′N 81°30′L / 56.8, 81.5 (Mare Humboldtianum) 273 km
Mare Humorum Mar da Humidade 24°24′S 38°36′O / -24.4, -38.6 (Mare Humorum) 389 km
Mare Imbrium Mar da Choiva 32°48′N 15°36′O / 32.8, -15.6 (Mare Imbrium) 1123 km
Mare Ingenii Mar do Enxeño 33°42′S 163°30′L / -33.7, 163.5 (Mare Ingenii) 318 km
Mare Insularum Mar das Illas 7°30′N 30°54′O / 7.5, -30.9 (Mare Insularum) 513 km
Mare Marginis Mar Marxinal 13°18′N 86°06′L / 13.3, 86.1 (Mare Marginis) 420 km
Mare Moscoviense Mar de Moscovia 27°18′N 147°54′L / 27.3, 147.9 (Mare Moscoviense) 277 km
Mare Nectaris Mar do Néctar 15°12′S 35°30′L / -15.2, 35.5 (Mare Nectaris) 333 km
Mare Nubium Mar das Nubes 21°18′S 16°36′O / -21.3, -16.6 (Mare Nubium) 715 km
Mare Orientale Mar Oriental 19°24′S 92°48′O / -19.4, -92.8 (Mare Orientale) 327 km
Mare Serenitatis Mar da Serenidade 28°00′N 17°30′L / 28.0, 17.5 (Mare Serenitatis) 707 km
Mare Smythii Mar de William Henry Smyth 1°18′N 87°30′L / 1.3, 87.5 (Mare Smythii) 373 km
Mare Spumans Mar Espumoso 1°06′N 65°06′L / 1.1, 65.1 (Mare Spumans) 139 km
Mare Tranquillitatis Mar da Tranquilidade 8°30′N 31°24′L / 8.5, 31.4 (Mare Tranquillitatis) 873 km
Mare Undarum Mar das Ondas 6°48′N 68°24′L / 6.8, 68.4 (Mare Undarum) 243 km
Mare Vaporum Mar dos Vapores 13°18′N 3°36′L / 13.3, 3.6 (Mare Vaporum) 245 km
Oceanus Procellarum Océano das Tormentas 18°24′N 57°24′O / 18.4, -57.4 (Oceanus Procellarum) 2568 km
A rexión lunar Mare Desiderii (Mar dos Desexos), descuberta pola sonda Lúa 3 no lado oculto da Lúa, foi clasificada nun comezo como un mar lunar, pero a Unión Astronómica Internacional xa non a considera como tal. Unha parte dela é o actual Mare Ingenii. Anteriormente foron considerados maria:

Lagos[editar | editar a fonte]

Un conxunto de variantes son os lagos lunares ou lacus (termo latino para ''lago''), que son chairas máis pequenas de orixe semellante:

Lagos lunares
Nome en latín Nome en galego Coordenadas Diámetro
Lacus Aestatis Lago do Verán 15°00′S 69°00′O / -15.0, -69.0 (Lacus Aestatis) 90 km
Lacus Autumni Lago do Outono 9°54′S 83°54′O / -9.9, -83.9 (Lacus Autumni) 183 km
Lacus Bonitatis Lago da Bondade 23°12′N 43°42′L / 23.2, 43.7 (Lacus Bonitatis) 92 km
Lacus Doloris Lago da Dor 17°06′N 9°00′L / 17.1, 9.0 (Lacus Doloris) 110 km
Lacus Excellentiae Lago da Excelencia 35°24′S 44°00′O / -35.4, -44.0 (Lacus Excellentiae) 184 km
Lacus Felicitatis Lago da Felicidade 19°00′N 5°00′L / 19.0, 5.0 (Lacus Felicitatis) 90 km
Lacus Gaudii Lago do Gozo 16°12′N 12°36′L / 16.2, 12.6 (Lacus Gaudii) 113 km
Lacus Hiemalis Lago do Inverno 15°00′N 14°00′L / 15.0, 14.0 (Lacus Hiemalis) 50 km
Lacus Lenitatis Lago da Brandura 14°00′N 12°00′L / 14.0, 12.0 (Lacus Lenitatis) 80 km
Lacus Luxuriae Lago da Luxuria 19°00′N 176°00′L / 19.0, 176.0 (Lacus Luxuriae) 50 km
Lacus Mortis Lago da Morte 45°00′N 27°12′L / 45.0, 27.2 (Lacus Mortis) 151 km
Lacus Oblivionis Lago do Esquecemento 21°00′S 168°00′O / -21.0, -168.0 (Lacus Oblivionis) 50 km
Lacus Odii Lago do Odio 19°00′N 7°00′L / 19.0, 7.0 (Lacus Odii) 70 km
Lacus Perseverantiae Lago da Perseveranza 8°00′N 62°00′L / 8.0, 62.0 (Lacus Perseverantiae) 70 km
Lacus Solitudinis Lago da Soidade 27°48′S 104°18′L / -27.8, 104.3 (Lacus Solitudinis) 139 km
Lacus Somniorum Lago dos Soños 38°00′N 29°12′L / 38.0, 29.2 (Lacus Somniorum) 384 km
Lacus Spei Lago da Esperanza 43°00′N 65°00′L / 43.0, 65.0 (Lacus Spei) 80 km
Lacus Temporis Lago do Tempo 45°54′N 58°24′L / 45.9, 58.4 (Lacus Temporis) 117 km
Lacus Timoris Lago do Medo 38°48′S 27°18′O / -38.8, -27.3 (Lacus Timoris) 117 km
Lacus Veris Lago da Primavera 16°30′S 86°06′O / -16.5, -86.1 (Lacus Veris) 396 km

Baías e pantanos[editar | editar a fonte]

Outro conxunto de variantes son os sinus (termo latino para ''baía'') e palus (termo latino para ''pantano'').

Baías e pantanos lunares
Nome en latín Nome en galego Coordenadas Diámetro
Palus Epidemiarum Pantano das Epidemias 32°00′S 28°12′O / -32.0, -28.2 (Palus Epidemiarum) 286 km
Palus Putredinis Pantano da Podremia 26°30′N 0°24′L / 26.5, 0.4 (Palus Putredinis) 161 km
Palus Somni Pantano do Soño 14°06′N 45°00′L / 14.1, 45.0 (Palus Somni) 143 km
Sinus Aestuum Baía Ardente 10°54′N 8°48′O / 10.9, -8.8 (Sinus Aestuum) 290 km
Sinus Amoris Baía do Amor 18°06′N 39°06′L / 18.1, 39.1 (Sinus Amoris) 130 km
Sinus Asperitatis Baía da Aspereza 3°48′S 27°24′L / -3.8, 27.4 (Sinus Asperitatis) 206 km
Sinus Concordiae Baía da Concordia 10°48′N 43°12′L / 10.8, 43.2 (Sinus Concordiae) 142 km
Sinus Fidei Baía da Fidelidade 18°00′N 2°00′L / 18.0, 2.0 (Sinus Fidei) 70 km
Sinus Honoris Baía da Honra 11°42′N 18°06′L / 11.7, 18.1 (Sinus Honoris) 109 km
Sinus Iridum Baía do Arco Iris 44°06′N 31°30′O / 44.1, -31.5 (Sinus Iridum) 236 km
Sinus Lunicus Baía do Lunik 31°48′N 1°24′O / 31.8, -1.4 (Sinus Lunicus) 126 km
Sinus Medii Baía do Medio 2°24′N 1°42′L / 2.4, 1.7 (Sinus Medii) 335 km
Sinus Roris Baía do Rocío 54°00′N 56°36′O / 54.0, -56.6 (Sinus Roris) 202 km
Sinus Successus Baía do Éxito 0°54′N 59°00′L / 0.9, 59.0 (Sinus Successus) 132 km

Algunhas fontes[quen?] tamén listan o Palus Nebularum ("Pantano das Néboas"), en 38°00′N 4°48′L / 38.0, 4.8 (Palus Nebularum), mais esta designación aínda non foi recoñecida oficialmente pola UAI.

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Bibliografía[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]